aeyoi2 21.03.16, 21:53 w świetle współczesnych standardów medycznych aborcja nie może zostać w żadnych okolicznościach uznana za niezbędną dla ratowania życia matki nadal wierzycie w wyjazdy za granicę i podziemie aborcyjne? Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
a.va Re: "Nie istnieje prawo do nieurodzenia dziecka" 21.03.16, 22:00 U la la, no to niezłą żabę przygotowali Kaczyńskiemu do połknięcia. PIS oczywiście nie zechce tego poprzeć, tylko ciekawe, co wymyślą, żeby usprawiedliwić brak poparcia. Nie będzie łatwo. Odpowiedz Link Zgłoś
araceli Re: "Nie istnieje prawo do nieurodzenia dziec 21.03.16, 22:02 a.va napisała: > U la la, no to niezłą żabę przygotowali Kaczyńskiemu do połknięcia. PIS oczywiś > cie nie zechce tego poprzeć, tylko ciekawe, co wymyślą, żeby usprawiedliwić bra > k poparcia. Nie będzie łatwo. Ani niby dlaczego 'nie zechce'? Odpowiedz Link Zgłoś
joa66 Re: "Nie istnieje prawo do nieurodzenia dziec 21.03.16, 22:06 Podobno (nie wiem czy to prawda) sam prezes nie chce zaostrzać ustawy. Odpowiedz Link Zgłoś
a.va Re: "Nie istnieje prawo do nieurodzenia dziec 21.03.16, 22:07 Bo w ogóle nie będzie ruszał takich tematów, są zbyt niewygodne. Nieprzypadkowo nie było ich w ogóle w kampanii wyborczej, ani Dudy, ani do parlamentu. Odpowiedz Link Zgłoś
araceli Re: "Nie istnieje prawo do nieurodzenia dziec 21.03.16, 22:11 a.va napisała: > Bo w ogóle nie będzie ruszał takich tematów, są zbyt niewygodne. Nieprzypadkowo > nie było ich w ogóle w kampanii wyborczej, ani Dudy, ani do parlamentu. Nie pytam o to czy będą ruszać temat czy nie tylko niby czemu mieliby ustawy nie poprzeć (jak zawsze) kiedy się pojawi tylko wymyślać wymówki dla braku poparcia. Odpowiedz Link Zgłoś
a.va Re: "Nie istnieje prawo do nieurodzenia dziec 21.03.16, 22:17 Bo jest im to nie na rękę ze względów politycznych. Odpowiedz Link Zgłoś
aeyoi2 Re: "Nie istnieje prawo do nieurodzenia dziec 21.03.16, 22:19 Dlaczego? PiS idzie na konflikt z każdym i ostro skręca w prawo. Odpowiedz Link Zgłoś
a.va Re: "Nie istnieje prawo do nieurodzenia dziec 21.03.16, 22:28 Nie, nie z każdym, z własnym elektoratem nie idą na konflikt. A ich podstawowy elektorat, do którego była skierowana kampania wyborcza, w całości aż tak obyczajowo ostry nie jest. Oczywiście, jest skrajna część, której się ta ustawa spodoba, ale PIS nie może sobie teraz pozwolić na niezadowolenie pozostałej części elektoratu, więc będą się musieli z tego dyplomatycznie wywinąć. Tak żeby ostrych nie zrazić i pozostałych też nie. Pewnie znajdą jakieś przeszkody prawne. Odpowiedz Link Zgłoś
araceli Re: "Nie istnieje prawo do nieurodzenia dziec 21.03.16, 23:44 a.va napisała: > A ich podstawowy elektorat, do którego była skierowana kampania > wyborcza, w całości aż tak obyczajowo ostry nie jest. Ależ jest! Jak najbardziej jest! Oczywiście jest to 'ostrość' pt. panu bogu świeczkę a diabły ogarek czyli na pokaz krzyczymy o obronie życia poczętego a jak córka wpadnie z chłopakiem to wysyłamy na 'wywołanie miesiączki' ale absolutnie nie zmienia to faktu, że nikt z ich elektoratu za całkowity zakaz aborcji się nie obrazi. Za 'odwrócenie' od wartości - jak najbardziej. Odpowiedz Link Zgłoś
joa66 Re: "Nie istnieje prawo do nieurodzenia dziec 21.03.16, 22:19 Pamiętasz dlaczego z PiS odszedł Marek Jurek? Odpowiedz Link Zgłoś
kaz_nodzieja Re: "Nie istnieje prawo do nieurodzenia dziec 21.03.16, 23:17 Pamiętamy. Odpowiedz Link Zgłoś
araceli Re: "Nie istnieje prawo do nieurodzenia dziec 21.03.16, 23:39 joa66 napisała: > Pamiętasz dlaczego z PiS odszedł Marek Jurek? OMG! A pamiętasz, że wtedy WIĘKSZOŚĆ parlamentarna (w tym wszyscy posłowie PiS) zagłosowali 'za' całkowitym zakazem aborcji? Odpowiedz Link Zgłoś
najstarszy_syn_ksiedza_biskupa Re: "Nie istnieje prawo do nieurodzenia dziec 21.03.16, 23:46 araceli napisała: > joa66 napisała: > > Pamiętasz dlaczego z PiS odszedł Marek Jurek? > > OMG! A pamiętasz, że wtedy WIĘKSZOŚĆ parlamentarna (w tym wszyscy posłowie PiS) > zagłosowali 'za' całkowitym zakazem aborcji? Większość parlamentarna zagłosowała za? I co? I dlaczego nie obowiązuje? Ksiądz Anatool Odpowiedz Link Zgłoś
araceli Re: "Nie istnieje prawo do nieurodzenia dziec 21.03.16, 23:50 najstarszy_syn_ksiedza_biskupa napisał(a): > Większość parlamentarna zagłosowała za? I co? I dlaczego nie obowiązuje? Ponieważ chcieli wprowadzić zakaz do Konstytucji a do tego trzeba 2/3 (mieli 60%). Gdyby wtedy obrali drogę zmiany ustawy to już by całkowity zakaz obowiązywał. Teraznie będzie takiego problemu 50% + 1 głos i po sprawie. Odpowiedz Link Zgłoś
joa66 Re: "Nie istnieje prawo do nieurodzenia dziec 21.03.16, 23:52 A dlaczego nie poparli tego wtedy kiedy odszedł od nich Jurek? Odpowiedz Link Zgłoś
joa66 Newsweek 22.03.16, 00:00 Jeśli organizacje pro life zbiorą wystarczającą ilość podpisów, rząd Szydło będzie musiał zająć się ustawą zakazującą przerywania ciąży. PiS nie chce jednak otwierać aborcyjnej debaty i naciska na Kościół, by ten powstrzymał „obrońców życia”. polska.newsweek.pl/pis-nie-chce-debaty-o-aborcji-czy-zakaz-aborcji-zostanie-przywrocony,artykuly,382425,1.html Odpowiedz Link Zgłoś
araceli Re: Newsweek 22.03.16, 00:56 joa66 napisała: > Jeśli organizacje pro life zbiorą wystarczającą ilość podpisów, rząd Szydło > będzie musiał zająć się ustawą zakazującą przerywania ciąży. PiS nie chce jedna > k otwierać aborcyjnej debaty i naciska na Kościół, by ten powstrzymał „ob > rońców życia”. > > polska.newsweek.pl/pis-nie-chce-debaty-o-aborcji-czy-zakaz-aborcji-zostanie-przywrocony,artykuly,382425,1.html No ale co z tego, że 'nie chce otwierać debaty'? Zostanie otwarta za nich. Odpowiedz Link Zgłoś
lusitania2 Re: Newsweek 22.03.16, 09:41 joa66 napisała: >PiS nie chce jednak otwierać aborcyjnej debaty i naciska na Kościół, by ten powstrzymał „ob > rońców życia”.[/i] > taaa, to jak wpuścić lisa do kurnika i prosić go, żeby kur nie dusił. Odpowiedz Link Zgłoś
joa66 Re: Newsweek 22.03.16, 09:51 korekta - to nie ja napisałam - napisał to Newsweek A potem tłumaczy dlaczego. Odpowiedz Link Zgłoś
joa66 Ciekawostka 22.03.16, 10:06 Ktoś wie dla czego do tego nie doszło i zaszczytu dostąpił JK? W "polskim rządzie" Jarosław Kaczyński dokładnie określa rolę Bubuli. Na tydzień przed wyborami mówił w Krakowie: "Numer 4 [miejsce na liście PiS], pani Barbara Bubula - środki masowego przekazu, obrona wartości". wyborcza.pl/politykaekstra/1,149087,19098775,joanna-d-arc-w-telewizji.html?disableRedirects=true Odpowiedz Link Zgłoś
araceli Re: "Nie istnieje prawo do nieurodzenia dziec 22.03.16, 00:55 joa66 napisała: > A dlaczego nie poparli tego wtedy kiedy odszedł od nich Jurek? Jak to 'nie poparli'? W każdym głosowaniu są 'za' - gdzie widzisz brak poparcia? Odpowiedz Link Zgłoś
joa66 Re: "Nie istnieje prawo do nieurodzenia dziec 22.03.16, 08:03 to dlaczego Jurek odszedł? Odpowiedz Link Zgłoś
araceli Re: "Nie istnieje prawo do nieurodzenia dziec 22.03.16, 08:06 joa66 napisała: > to dlaczego Jurek odszedł? A co mnie to obchodzi??? Odpowiedz Link Zgłoś
joa66 Re: "Nie istnieje prawo do nieurodzenia dziec 22.03.16, 08:21 Gdyby Cię obchodziło, a zalinkowany artykuł przeczytała w całości, pewnie byś wiedziała, że prezes ma poglądy zmienne w tej sprawie. "Sytuacyjne" jak określił Kaminski, który go zna. Zastanowiłabyś się czy pogląd z artykułu , że prezes nie poświęci "Trybunału" dla ustawy antyaborcyjnej jest słuszny. Ale rozumiem, że Ciebie to "nie obchodzi". EOT bo nieprzyjemnie się z Tobą rozmawia, a nie chcę stracić resztek szacunku, które jeszcze dla Ciebie mam. Odpowiedz Link Zgłoś
araceli Re: "Nie istnieje prawo do nieurodzenia dziec 22.03.16, 08:34 joa66 napisała: > Gdyby Cię obchodziło, a zalinkowany artykuł przeczytała w całości, pewnie byś w > iedziała, że prezes ma poglądy zmienne w tej sprawie. "Sytuacyjne" jak określił > Kaminski, który go zna. Zastanowiłabyś się czy pogląd z artykułu , że prezes n > ie poświęci "Trybunału" dla ustawy antyaborcyjnej jest słuszny. Ale rozumiem, ż > e Ciebie to "nie obchodzi". EOT bo nieprzyjemnie się z Tobą rozmawia, a nie chc > ę stracić resztek szacunku, które jeszcze dla Ciebie mam. Jakie 'zmienne' skoro od LAT głosuje NIEZMIENNIE ZA? Chwytacie się jak tonący brzytwy twierdzenia, że PiSowi 'nie zależy' na zaostrzeniu ustawy ale to nie PiS złoży ten projekt w Sejmie. Naprawdę tak ciężko to pojąć? Odpowiedz Link Zgłoś
joa66 Re: "Nie istnieje prawo do nieurodzenia dziec 22.03.16, 08:40 Kurczę, a jednak dyskutuję "NIEZMIENNIE ZA" - powtórzę "dlaczego odszedł Jurek?" Aha, to Ciebie nie obchodzi Odpowiedz Link Zgłoś
araceli Re: "Nie istnieje prawo do nieurodzenia dziec 22.03.16, 08:42 joa66 napisała: > "NIEZMIENNIE ZA" - powtórzę "dlaczego odszedł Jurek?" Aha, to Ciebie nie obchod > zi Pokaż choć JEDNO głosowanie gdzie byli przeciw. CHOĆ JEDNO. Czekam. Odpowiedz Link Zgłoś
joa66 Re: "Nie istnieje prawo do nieurodzenia dziec 22.03.16, 08:45 poczytaj sobie wiadomosci.dziennik.pl/polityka/artykuly/207939,marek-jurek-odszedl-z-pis.html Odpowiedz Link Zgłoś
araceli Re: "Nie istnieje prawo do nieurodzenia dziec 22.03.16, 08:46 joa66 napisała: > poczytaj sobie wiadomosci.dziennik.pl/polityka/artykuly/207939,marek-jurek-odszedl-z-pis.html A Tym 'przegranym' głosowaniu 100% posłów PiS było ZA CAŁKOWITYM ZAKAZEM ABORCJI. Dociera? Odpowiedz Link Zgłoś
joa66 Re: "Nie istnieje prawo do nieurodzenia dziec 22.03.16, 08:51 "Dociera?" araceli - innym tonem. Tak rozmawiać nie będę. I tym razem nie ulegnę. Odpowiedz Link Zgłoś
paskudek1 Re: "Nie istnieje prawo do nieurodzenia dziec 22.03.16, 09:04 a jakim tonem ma do cciebie mówic żebys zrozumiała, że ona jednak ma rację? W każdym głosowaniu dotyczącym aborcji PiS głosuje konsekwentnie ZA całkowitym zakazem. Oni sami byc moze sprawy nie ruszą, ale jak ruszy to ktoś za nich to w podskokach zagłosuja za i powieka im nie drgnie nawet na sekundę. A kobiety, ich zdrowie, prawo do leczenia, ewentualne cierpienie kobiet, ich JUZ URODZONYCH dzieci, dzieci urodzonych z cięzkimi wadami mają w du...pie. Odpowiedz Link Zgłoś
araceli Re: "Nie istnieje prawo do nieurodzenia dziec 22.03.16, 09:31 joa66 napisała: > araceli - innym tonem. Tak rozmawiać nie będę. I tym razem nie ulegnę. Fochy nie robią na mnie wrażenia. Pytałam o konkret - choć JEDNO głosowanie, w którym PiS był PRZECIW całkowitemu zakazowi aborcji. Nie doczekałam się bo nigdy tak nie było. Powtarzasz jak katarynka 'Jurek odszedł s PiSu' choć nie ma to ŻADNEGO znaczenia w kwestii tego jak PiS głosował i jak będzie głosował. Odpowiedz Link Zgłoś
lauren6 Re: "Nie istnieje prawo do nieurodzenia dziec 22.03.16, 08:02 To mogą znowu powtórzyć ten manewr, że zamiast ustawy będą chcieli zmienić konstytucję i znowu im się nie uda. Znowu będzie wina opozycji. Odpowiedz Link Zgłoś
araceli Re: "Nie istnieje prawo do nieurodzenia dziec 22.03.16, 08:05 lauren6 napisała: > To mogą znowu powtórzyć ten manewr, że zamiast ustawy będą chcieli zmienić kons > tytucję i znowu im się nie uda. Znowu będzie wina opozycji. Ale to nie oni składają projekt w Sejmie - projekt USTAWY a nie zmiany Konstytucji. Luuudzie! Czy naprawdę tak ciężko to pojąć? Odpowiedz Link Zgłoś
lauren6 Re: "Nie istnieje prawo do nieurodzenia dziec 22.03.16, 08:39 Luuuuuuuudzie, tak ciężko pojąć, że taki projekt ustawy ląduje w komisjach sejmowych i automagicznie może stać się projektem zmiany konstytucji? Takie czary mary w wykonaniu posłów. Kumasz? Odpowiedz Link Zgłoś
joa66 Re: "Nie istnieje prawo do nieurodzenia dziec 22.03.16, 08:41 To po co prezes rozmawia teraz z kościołem i prosi ich o nacisk na prolajfowców? Odpowiedz Link Zgłoś
araceli Re: "Nie istnieje prawo do nieurodzenia dziec 22.03.16, 08:43 joa66 napisała: > To po co prezes rozmawia teraz z kościołem i prosi ich o nacisk na prolajfowców? Bo nie chce się zajmować śmierdzącym jajem. A Kaja Godek bardzo chce i wali ją czego chce Jareczek. Odpowiedz Link Zgłoś
araceli Re: "Nie istnieje prawo do nieurodzenia dziec 22.03.16, 08:42 lauren6 napisała: > Luuuuuuuudzie, tak ciężko pojąć, że taki projekt ustawy ląduje w komisjach sejm > owych i automagicznie może stać się projektem zmiany konstytucji? Takie czary m > ary w wykonaniu posłów. Kumasz? No jak to - PiSury 'wolę ludu' będą zmieniać? Uważasz, że ludzie z organizacji proliferskich są idiotami w kwestiach legislacji? Po pierwsze - całkowity zakaz aborcji ma poparcie PLS-u i pewnie części Kukizowców - tym razem spokojnie może im starczyć na większość konstytucyjną. Po drugie - jak się nie uda, to prolifowcy złożą KOLEJNY projekt zmiany ustawy - to dla nich żaden problem. Odpowiedz Link Zgłoś
praca.zawodowa Re: "Nie istnieje prawo do nieurodzenia dziec 22.03.16, 08:47 Zaden problem, w kwietniu ruszaja "Marsze dla życia", będą zbierane podpisy. Odpowiedz Link Zgłoś
lauren6 Re: "Nie istnieje prawo do nieurodzenia dziec 22.03.16, 09:30 Napisałabym ci gdzie PIS ma wolę ludu, ale mnie wytną. Odpowiedz Link Zgłoś
kolter Re: "Nie istnieje prawo do nieurodzenia dziec 22.03.16, 11:43 araceli 21.03.16, 22:02 a.va napisała: > U la la, no to niezłą żabę przygotowali Kaczyńskiemu do połknięcia. PIS oczywiście nie zechce tego poprzeć, tylko ciekawe, co wymyślą, żeby usprawiedliwić brak poparcia. Nie będzie łatwo. >Ani niby dlaczego 'nie zechce'? bo nie chce ,zdaje sobie sprawę ze w tej sytuacji tylko betonowa ściana przed nim .... Odpowiedz Link Zgłoś
martishia7 Re: "Nie istnieje prawo do nieurodzenia dziecka" 21.03.16, 22:10 "Wobec matek, które umyślnie spowodują śmierć dziecka poczętego, sąd mógłby zastosować nadzwyczajne złagodzenie kary, a nawet odstąpić od jej wymierzenia." Ludzkie paniska. Odpowiedz Link Zgłoś
semihora Re: "Nie istnieje prawo do nieurodzenia dziecka" 21.03.16, 22:22 Nie będę przeklinać, nie będę przeklinać, nie będę przeklinać... Ale aż się samo wyrywa! Odpowiedz Link Zgłoś
migona Re: "Nie istnieje prawo do nieurodzenia dziec 21.03.16, 23:00 prolajfskie oszołomstwo sprawia, że staję się gorszym człowiekiem. Nie wiem, czy jest inna hmm "grupa ideologiczna", której poczynania sprawiają, że to co mi się na usta ciśnie nie nadaje się do publikacji i w dodatku jeszcze życzę im wszystkiego najgorszego. A najbardziej, żeby jak najszybciej opracowano technikę transferu płodów do uświęconych brzuchów obrońców napoczętego. Niech zaczną bycie przymusowym inkubatorem od siebie. Odpowiedz Link Zgłoś
paskudek1 Re: "Nie istnieje prawo do nieurodzenia dziec 21.03.16, 23:17 migona - lubię to. Podpisuję się pod każdym twoim zdaniem. Odpowiedz Link Zgłoś
komorka25 Re: "Nie istnieje prawo do nieurodzenia dziec 21.03.16, 23:26 Migona - bez żadnych podtekstów to piszę - ŚWIĘTE SŁOWA. Jakem ateistka - gotowa jestem się modlić o taką technikę. Odpowiedz Link Zgłoś
3-mamuska Re: "Nie istnieje prawo do nieurodzenia dziec 21.03.16, 23:40 Niech zaczną bycie przymusowym inkubatorem od siebie. Sorry jaki inkubator? Ja sie inkubatorem nie czuje. I jaki przymus ? Nikt ci dziecka do macicy nie wpycha, sama podejmujesz decyzje o uprawianiu seksu i braku /niewystarczającym zabezpieczeniu. I nie jestem za kompletnym zakazem aborcji. Denerwuje mnie tylko głupie podejście kobiet, i wielkie powtarzane bezmyślnie słowa o jak: moje ciało moja decyzja moj brzuch itp. Kiedys oglądałam program o aborcjach, wierzyć sie nie chce ile kobiet na stanowiskach pozbywają sie dziecka ,bo zapomniała o antykoncepcji a dziecko przeszkadza w karierze. Bardzo rzadko aborcji dokonują kobiety z biedy , czy strachem przed samotnym macierzyństwem. I nie podoba mi sie takie podejście, nie chcesz dziecka zabezpieczaj sie, nawet podwójnie. Do tego gdyby było legalne i darmowe ,a nie ma na leki czy operacje dzieci z nowotworami czy innymi ciężkimi chorobami. To budzi sie we mnie sprzeciw. I mi sie cisną niecenzuralne słowa na usta na kobiety ,którym sie nie chce zabezpieczyć ,a potem chce darmowej aborcji gdzie brakuje kasy dla naprawde potrzebujacych. Odpowiedz Link Zgłoś
araceli Re: "Nie istnieje prawo do nieurodzenia dziec 21.03.16, 23:48 3-mamuska napisała: > Sorry jaki inkubator? Ja sie inkubatorem nie czuje. > I jaki przymus ? Nikt ci dziecka do macicy nie wpycha, sama podejmujesz decyzje > o uprawianiu seksu i braku /niewystarczającym zabezpieczeniu. AAA.. to rozumiem, że rodzice dzieci ciężko upośledzonych 'podjedli sobie decyzję' o tym, że dziecko będzie chore? Kobieta w ciąży (jak najbardziej chcianej), która dowiaduje się, że ciąża zagraża jej życiu / uniemożliwia leczenie to sobie chorobę wybrała? Zgwałcona kobieta to 'podjęła decyzję o uprawianiu seksu i braku zabezpieczenia'? Czy Ty w ogóle wiesz w jakich przypadkach jest dopuszczalne przerwanie ciąży w Polsce? Odpowiedz Link Zgłoś
migona Re: "Nie istnieje prawo do nieurodzenia dziec 21.03.16, 23:54 oo pani z frakcji "antykoncepcja nigdy nie zawodzi, wypadki się nie zdarzają, a dziecko jest karą za seks nieodpowiedzialnej %^$%^%" witam i żegnam Odpowiedz Link Zgłoś
dorotamagdziak Re: "Nie istnieje prawo do nieurodzenia dziec 22.03.16, 00:25 I bardzo dobrze. Zabojstwo to zabojstwo. Mama Madzi wzbudzala obrzydzenie Pań, bo zabiła pare miesiecy za pozno . Gdyby zabila Madzie w brzuchu bylaby waszą bohaterką. Bojowniczką o prawa kobiet do decydowanka o wlasnym ciele. A przeciez dziecko w brzuchu jest mniej uciążliwe niż noworodek. Uswiadomcie sobie, że dziecko nie jest waszą wlasnoscią. No chyba, że jest - to pozw?lcie bezkarnie zabijać tez urodzone dzieci. Bo płaczą, nie dają spać i generalnie przeszkadzaja w korzystaniu z życia i karierze. Na przykład. Odpowiedz Link Zgłoś
najstarszy_syn_ksiedza_biskupa Re: "Nie istnieje prawo do nieurodzenia dziec 22.03.16, 00:30 dorotamagdziak napisała: > I bardzo dobrze. Zabojstwo to zabojstwo. To trzeba dodać do daty urodzenia te dziewięć miesięcy, wcześniej wydawać dowody i zmienić prawo spadkowe.... I oczywiście godny pochówek dla każdej zygoty, albo i miesiączki czy plemnika, jak tam sobie wolicie - przecież to tylko Wasza paranoja... Ksiadz Anatool Odpowiedz Link Zgłoś
dorotamagdziak Re: "Nie istnieje prawo do nieurodzenia dziec 22.03.16, 00:39 www.infor.pl/prawo/spadki/zasady-dziedziczenia/300750,Jak-dziedziczy-dziecko-nienarodzone.html Dziecko nienarodzone jest pełnoprawnym spadkobiercą. A za zabójstwo ciężarnej często odpowiada się jak za podwójne morderstwo. www.rp.pl/artykul/988587-Zabil-ciezarna--Odpowie-za-dwa-zabojstwa-.html#ap-1 Tak, ze ten tego... Odpowiedz Link Zgłoś
najstarszy_syn_ksiedza_biskupa Re: "Nie istnieje prawo do nieurodzenia dziec 22.03.16, 00:57 dorotamagdziak napisała: > www.infor.pl/prawo/spadki/zasady-dziedziczenia/300750,Jak-dziedziczy-dziecko-nienarodzone.html > Dziecko nienarodzone jest pełnoprawnym spadkobiercą. Widzę, że z otchłani dziś przysłali jakiegoś niedoszkolonego. Może dlatego, że pora późna! To wyobraź sobie, że to Twoje dziecko pełnoprawne, ten obywatel młody, obumarło w szóstym miesiącu ciąży czy też życia czy jak to się w Waszej paranoi nazywa - i teraz go uwzględnij w dziedziczeniu. I nie zapomnij o dziedziczeniu kredytu w CHF.... Ksiadz Anatool Odpowiedz Link Zgłoś
dorotamagdziak Re: "Nie istnieje prawo do nieurodzenia dziec 22.03.16, 01:15 Jeśli urodziło się żywe - choćby z oznakami życia (o tych 22 minutach cierpienia na Madalińskiego litościwie już nie wspomnę) - dziedziczy- przeczytaj link. Nie jest długi ani specjalnie skomplikowany - powinieneś dać radę. Odpowiedz Link Zgłoś
najstarszy_syn_ksiedza_biskupa Re: "Nie istnieje prawo do nieurodzenia dziec 22.03.16, 01:20 dorotamagdziak napisała: > Jeśli urodziło się żywe Co?!?!? Nagle do bycia człowiekiem jest potrzebne żywe urodzenie?! A od kiedy??? A po co? A komu to potrzebne!? Napisałem wyraźnie, że obumarło w 6 miesiącu. Nie odwracaj kota ogonem. Albo jak chcesz to zostało brutalnie wyabortowane w 2 miesiącu (oczywiście za granicą). Jeżeli było człowiekiem już od poczęcia to przez te 2 czy 6 miesięcy przysługiwały mu wszystkie prawa i obowiązki. Więc jak dziedziczy i kto po nim? Ksiadz Anatool Odpowiedz Link Zgłoś
dorotamagdziak Re: "Nie istnieje prawo do nieurodzenia dziec 22.03.16, 01:26 Prawo dziwdziczenia przysługuje od początku życia dziecka w macicy. Nie od określonego momentu ciąży. Oczywiscie jeśli je zabijesz to już nie dziedziczy. Mała Madzia tez nie. Bo nie żyje. Odpowiedz Link Zgłoś
ichi51e Re: "Nie istnieje prawo do nieurodzenia dziec 22.03.16, 07:30 Prawo do dziedziczenia przysluguje od poczatku ale faktycznie sie dziedziczy od momentu utodzenia. Czyli jest matka w ciazy i babcia. Mieszkaja w mieszkaniu matki. Matka ginie w wypadku mieszkanie dziedziczy babcia. Matka ginie po urodzeniu dziecka po czym dziecko ginie - mieszkanie przechodzi na skarb panstwa bo dziadkowie nie dziedzicza po wnukach. Odpowiedz Link Zgłoś
milka_milka Re: "Nie istnieje prawo do nieurodzenia dziec 22.03.16, 07:55 Nieprawda. Dziadkowie jak najbardziej dziedziczą po wnukach: www.infor.pl/prawo/spadki/zasady-dziedziczenia/292682,Dziedziczenie-przez-dziadkow.html Odpowiedz Link Zgłoś
lusitania2 Re: "Nie istnieje prawo do nieurodzenia dziec 22.03.16, 09:57 ależ owszem, dziadkowie dziedziczą po wnukach. Masz niezaktualizowany kodeks cywilny, ichi. Odpowiedz Link Zgłoś
migona Re: "Nie istnieje prawo do nieurodzenia dziec 22.03.16, 00:39 widzę, że desant z otchłani przybył zarodek czy płód cóż - bez organizmu kobiety nie ma szans na przeżycie. I nie można go oddać komuś innemu, żeby się nim zaopiekował (hint: duchowa adopcja to nie opieka). Ale spoko - jak te transfery z macicy do macicy opatentują, to możesz się ustawić w kolejce, żeby te "niewłasności" przyjmować do swojego łona. Odpowiedz Link Zgłoś
dorotamagdziak Re: "Nie istnieje prawo do nieurodzenia dziec 22.03.16, 00:44 Noworodek tez bez opieki nie ma szans na przeżycie. Jest w 100% zależny od innych. I za jego porzucenie oraz pozbawienie opieki idzie się siedzieć. Żadna różnica. Noe wspominając o horrorze żywych aborcji - jak ostatnio na Madalińskiego. Zabijacie własne dzieci. W imię egoizmu, wygody i bezmyślności. Miejcie odwagę nazwać rzecz po imieniu. Mama Madzi tez swojego nie chciała i pozbyła sów problemu. Czemu wiec was oburza? Spóźniła sów tylko nieco z decyzja. Odpowiedz Link Zgłoś
araceli Re: "Nie istnieje prawo do nieurodzenia dziec 22.03.16, 01:01 Ja osobiście życzę, żeby przypadki objęte ustawą zdarzały się tylko tym, którzy nie widza w nich problemu. Gwałt, śmierć matki, śmierć ciężko uszkodzonego płodu w męczarniach parę chwil po porodzie.... w imię boga i 'nie bycia egoistą' Odpowiedz Link Zgłoś
dorotamagdziak Re: "Nie istnieje prawo do nieurodzenia dziec 22.03.16, 01:30 Albo zespół Downa. Takie niewyjściowe dziecko to wstyd! W sumie powinno się- zgodnie z Twoją logiką dopuszczać bezkarne uśmiercanie dzieci z uszkodzeniami okoloporodowymi - porażeniem itd. Przecież tak mało brakowało, żeby z czystym sumieniem pozbyć się problemu. A tak się bedzie trzeba z takim uszkodzonym prawie-płodem męczyć i społeczeństwo nie daj Boże obciążać kosztami. Odpowiedz Link Zgłoś
kropkacom Re: "Nie istnieje prawo do nieurodzenia dziec 22.03.16, 07:59 Tu nie chodzi o wstyd. Dziecko z dodatkowym chromosomem 21 to nie tylko inna uroda. To zespół wad wrodzonych. I tak, takie dziecko można spokojnie urodzić i są dzieci z o wiele gorszymi problemami. Jednak nie wciskaj kitu, ze chodzi o "niewyjściowość" dziecka. Odpowiedz Link Zgłoś
dorotamagdziak Re: "Nie istnieje prawo do nieurodzenia dziec 22.03.16, 08:54 Fragment mojej wypowiedzi o analogicznym dopuszczaniu zabijania dzieci cieżko i nieodwracalnie uszkodzonych przy porodzie ominęłaś rzecz jasna. Jakie to wygodne. Odpowiedz Link Zgłoś
kropkacom Re: "Nie istnieje prawo do nieurodzenia dziec 22.03.16, 09:10 No tak, przepraszam. Dalsze analogie nie są nic lepsze niż to co sugerowałaś o zespole Downa. Szczęśliwa? Odpowiedz Link Zgłoś
franczii Re: "Nie istnieje prawo do nieurodzenia dziec 22.03.16, 08:11 tak tak, zespol downa to tylko defekt estetyczny Odpowiedz Link Zgłoś
praca.zawodowa Re: "Nie istnieje prawo do nieurodzenia dziec 22.03.16, 08:42 Czym jest lepsze wyabortowanie dzieciaka od jego smierci w meczarniach parę chwil po porodzie ? Odpowiedz Link Zgłoś
cosmetic.wipes Re: "Nie istnieje prawo do nieurodzenia dziec 22.03.16, 09:03 Parę chwil? Ile dni umierało dziecko urodzone bez mózgu? I dlaczego bóg-Chazan zdecydował, że DLA TEGO DZIECKA lepsze będzie 10 dni niewyobrażalnych męczarni niz szybka aborcja? Odpowiedz Link Zgłoś
zla.m Re: "Nie istnieje prawo do nieurodzenia dziec 22.03.16, 10:10 Ciąże usuwa się w Polsce kiedy ma kilkanaście tygodni i rozwijający się płód nie ma całkowicie ukształtowanego mózgu oraz układu nerwowego. Więc nie jest - jeszcze - człowiekiem, który czuje, boi się itp. Urodzone dziecko, nawet ciężko upośledzone, zwykle więcej odczuwa - w tym przypadku bólu. Odpowiedz Link Zgłoś
memphis90 Re: "Nie istnieje prawo do nieurodzenia dziec 22.03.16, 17:21 Oczywiście, że kilkunastotygodniowy płód czuje ból Odpowiedz Link Zgłoś
szarsz Re: "Nie istnieje prawo do nieurodzenia dziec 22.03.16, 11:37 > Czym jest lepsze wyabortowanie dzieciaka od jego smierci w meczarniach parę > chwil po porodzie ? Wyobraź sobie dziecko bez wykształconych płuc. Szybko dowiadujesz się o tym, bo w 11 tc. Rodząc je, skazujesz swoje dziecko na śmierć przez uduszenie. Wara komukolwiek od decyzji, jaką w takiej sytuacji musi podjąć matką, jaką muszą podjąć rodzice. Odpowiedz Link Zgłoś
mia2002 Re: "Nie istnieje prawo do nieurodzenia dziec 22.03.16, 11:59 Płód powoli wykształca zdolność odczuwania zaczynając od połowy drugiego trymestru. Wolałabym przerwać ciąże zanim pojawi się ryzyko cierpienia. Odpowiedz Link Zgłoś
szarsz Re: "Nie istnieje prawo do nieurodzenia dziec 22.03.16, 12:14 A ja przede wszystkim wolałabym, abyśmy Ty, ja i wszystkie kobiety miały prawo do własnej decyzji w takiej sytuacji. Odpowiedz Link Zgłoś
dorotamagdziak Re: "Nie istnieje prawo do nieurodzenia dziec 22.03.16, 12:25 Czyli chcesz zabić możliwie bezbolesnie, bez zbędnego cierpienia człowieka, którego mordujesz. Humanistka z Ciebie. O złotym serduszku. Odpowiedz Link Zgłoś
paskudek1 Re: "Nie istnieje prawo do nieurodzenia dziec 22.03.16, 13:25 a ty skazałabys na cierpienie w imię SWOJEGO dobrego samopoczucia. W imie poczucia swojej "samozajebistości" skażesz na cierpienie i dzieci i kobiety. Wiesz co, pracuj ty na zbawienie własne na WŁASNY koszt ok? Odpowiedz Link Zgłoś
szarsz Re: "Nie istnieje prawo do nieurodzenia dziec 22.03.16, 19:33 > Humanistka z Ciebie. A z ciebie teoretyczka. Podła. Odpowiedz Link Zgłoś
dorotamagdziak Re: "Nie istnieje prawo do nieurodzenia dziec 22.03.16, 01:06 Swoją drogą dziś czytałam, że ten wyabortowany płód z warszawskiego szpitala, który żył jeszcze chwile dostał imię (Wiktor - chociaż niestety nie zwyciężył) i został POCHOWANY (pewnie po katolicku). Ciekawe czy mamuśka wzięła zasiłek. To by był szczyt hipokryzji - przy aborcji - nieczłowiek, za to przy nadawaniu imienia, pogrzebie i zasiłku - jak najbardziej istota ludzka. Zabić własne dziecko i jeszcze na tym zarobić. Paradne. Odpowiedz Link Zgłoś
najstarszy_syn_ksiedza_biskupa Re: "Nie istnieje prawo do nieurodzenia dziec 22.03.16, 01:13 dorotamagdziak napisała: > Swoją drogą dziś czytałam, że ten wyabortowany płód z warszawskiego szpitala, k > tóry żył jeszcze chwile dostał imię (Wiktor - chociaż niestety nie zwyciężył) i > został POCHOWANY (pewnie po katolicku). Wyabortowany płód nie może zostać pochowany po katolicku, ponieważ zgodnie z katechizmem kościoła katolickiego nie jest człowiekiem, ponieważ nie ma duszy*. To jest oczywista oczywistość. *Jako wybitna specjalistka od płodów na pewno wiesz w którym tygodniu dusza wstępuje w płoda czyniąc go człowiekiem? Odpowiedz Link Zgłoś
dorotamagdziak Re: "Nie istnieje prawo do nieurodzenia dziec 22.03.16, 01:21 Widzisz ja nie jestem katoliczką, ani nawet "katoliczką" jak większość obywateli PL. Nazywanie rzeczy po imieniu nie jest tożsame z wyznawaniem jakiejkolwiek religii. Ja po prostu nie godzę się na zabijanie ludzi. Ani dzieci, ani starców, ani Żydów, ani Uchodźców, ani zbrodniarzy. Życie ludzkie powinno być absolutnym tabu. A hipokryzja jest obrzydliwa. Ileż zapalczywych obrończyń "prawa wyboru" pomaszeruje w sobotę z koszyczkiem do kościoła? Odpowiedz Link Zgłoś
paskudek1 Re: "Nie istnieje prawo do nieurodzenia dziec 22.03.16, 06:41 Ale na zabijanie kobiet już się godzisz prawda? I ani ci powieka nie drgnie Odpowiedz Link Zgłoś
lot.ti Re: "Nie istnieje prawo do nieurodzenia dziec 22.03.16, 08:28 Widzisz ja nie jestem katoliczką, ani nawet "katoliczką" jak większość obywateli PL. yyyy za to jesteś prolajferską trolliczką Odpowiedz Link Zgłoś
morekac Re: "Nie istnieje prawo do nieurodzenia dziec 22.03.16, 08:36 A wiesz co mnie niepokoi w tym projekcie? Że dopuszczalna tylko przy bezpośrednim zagrożeniu życia matki, nie zdrowia. I kto będzie decydował, czy twoje życie jest bezpośrednio zagrożone taką ciążą pozamaciczną? Zdarzały się przypadki, że kobieta przeżyła, to zaraz ktoś zdecyduje - co to za zagrożenie? Masz szansę donosić, a że masz niemal pewność zejścia - cóż z tego? Co z kobietami, które w wyniku ciąży stracą zdrowie ? Myślisz, że dostaną jakąś rentę? Okaże się, że za krótko pracowały i nie przysługuje. A sierotkom nie będzie przysługiwała renta po mamusi. Ciężko niepełnosprawnemu dziecku może nie przysługiwać zasiłek na dziecko, bo dochód w rodzinie nie może przekroczyć 1200 zł na osobę. Czy państwo jest skłonne przejąć utrzymanie i opiekę nad tymi niepełnosprawnymi dziećmi i hospicjami dla dzieci w stanie terminalnym? Ostatnio zabierano kasę hospicjom, by dać jednemu świątobliwemu ojcu na geotermię - takie są priorytety. Następnym etapem po wprowadzenie tego zakazu będzie piętnowanie matek zostawiających takie dzieci w szpitalu. Odpowiedz Link Zgłoś
claudel6 Re: "Nie istnieje prawo do nieurodzenia dziec 23.03.16, 00:06 dlaczego życie ludzkie powinno byc absolutnym tabu? Odpowiedz Link Zgłoś
dorotamagdziak Re: "Nie istnieje prawo do nieurodzenia dziec 23.03.16, 00:22 Bo nie potrafimy go ani stworzyć ani przywrócić. Raz odebrane przepada na zawsze. Bo każdy człowiek ma tylko jedna szanse na życie. A że aksjomatem jest założenie, że wszyscy ludzie są sobie równi i maja takie same prawa, nie wolno tego najcenniejszego prawa człowieka- prawa do życia- nikomu odbierać. Na tym opiera się chociażby Powszechna Deklaracja Praw Człowieka. Oczywiście - jak każdy system filozoficzny- można ja podważyć. I założyć chociażby, że nie wszyscy ludzie są sobie równi (koncepcja nadczłowieka chociażby), albo że nie wszyscy ludzie maja takie same prawa (niewolnictwo, rasizm, zabijanie dzieci). Odpowiedz Link Zgłoś
memphis90 Re: "Nie istnieje prawo do nieurodzenia dziec 22.03.16, 17:23 Czy zaniechanie uporczywej terapii to też dla Ciebie odczłowieczenie człowieka? Odpowiedz Link Zgłoś
migona Re: "Nie istnieje prawo do nieurodzenia dziec 22.03.16, 08:53 noworodkiem, moja droga, może się zająć każdy. Zarodka a potem płodu, który zagnieździł się w tej konkretnej macicy konkretnej kobiety jeszcze nie potrafimy przenosić do np. twojej macicy. Ale naprawdę mam nadzieję, że już niedługo. Będziesz się mogła wtedy poświęcać i cwaniakować. Odpowiedz Link Zgłoś
cosmetic.wipes Re: "Nie istnieje prawo do nieurodzenia dziec 22.03.16, 08:56 > Noworodek tez bez opieki nie ma szans na przeżycie. Jest w 100% zależny od inny > ch. Kompletnie nieadekwatne porównanie. Bedzie adekwatne, kiedy bedzie sie dało przeszczepiać zarodki. Noworodkiem moze opiekować każdy, nie musi to być matka. Natomiast płód uzależniony jest całkowicie od osoby, która go w sobie nosui. Ale wy, prolajfowcy, zawsze mieliście kłopoty z logiką... Odpowiedz Link Zgłoś
cosmetic.wipes Re: "Nie istnieje prawo do nieurodzenia dziec 22.03.16, 08:58 Tak ci żal dziecka umierającego przez 22 minuty, a 10 dni ciężkiej agonii w bólu "dziecka Chazana" uważasz za godną śmierć. Hipokryzja, level expert. Odpowiedz Link Zgłoś
dyzurny_troll_forum Re: "Nie istnieje prawo do nieurodzenia dziec 22.03.16, 09:19 cosmetic.wipes napisała: > Tak ci żal dziecka umierającego przez 22 minuty, a 10 dni ciężkiej agonii w ból > u "dziecka Chazana" uważasz za godną śmierć. > > Hipokryzja, level expert. Level Master Odpowiedz Link Zgłoś
a.nancy Re: "Nie istnieje prawo do nieurodzenia dziec 22.03.16, 14:02 różnica jest w poście, na który odpowiadasz. płód nie przeżyje poza organizmem matki, noworodkiem może się zaopiekować ktoś inny. Odpowiedz Link Zgłoś
ichi51e Re: "Nie istnieje prawo do nieurodzenia dziec 22.03.16, 07:26 No jasne - te biedne rodza i do kapusty czy sliski kocyk. Odpowiedz Link Zgłoś
owczarkini Re: "Nie istnieje prawo do nieurodzenia dziec 22.03.16, 07:31 I mi sie cisną niecenzuralne słowa na usta na kobiety ,którym sie nie chce zabezpieczyć ,a potem chce darmowej aborcji gdzie brakuje kasy dla naprawde potrzebujacych. Ale Twoje słowa są w tej chwili kompletnie bezprzedmiotowe w Polsce. Po 20 latach prania mózgu dyskusja już dawno nie dotyczy aborcji z tzw. względów społecznych i przeniosła się w stronę całkowitego zakazu terminowania ciąży czyli wg polskiego prawa trzech naprawdę dramatycznych, wyjątkowych sytuacji. I nie mnie jedną na tym forum potencjalnie może to dotyczyć osobiście. Każda z nas teoretycznie może zostać zmuszona do urodzenia ciężko chorego dziecka, które zawsze będzie wymagało opieki albo dziecka, które umrze po porodzie. Każda z nas może być zmuszona przeżywać osobistą tragedię dlatego, że paru gości uważa, że to takie słodkie i ubogacające. Od samego mówienia o aborcji na życzenie odeszliśmy bardzo daleko. Odpowiedz Link Zgłoś
ichi51e Re: "Nie istnieje prawo do nieurodzenia dziec 22.03.16, 07:40 Nie rozumiesz - dla proliferow te trzy wyjatki to jest wlasnie aborcja na zyczenie i dla wygody Odpowiedz Link Zgłoś
migona Re: "Nie istnieje prawo do nieurodzenia dziec 22.03.16, 08:56 ooo tak, jak ostatnio czytałam wątek o tej sprawie z Madalińskiego na forum dla dziwnej grupy osób wielodzietnych, to tam rzeczywiście ględzą o wygodnictwie i egoizmie. To jest straszne. Odpowiedz Link Zgłoś
aguar Re: "Nie istnieje prawo do nieurodzenia dziec 22.03.16, 08:03 3-mamuska napisała: > I nie jestem za kompletnym zakazem aborcji. > Denerwuje mnie tylko głupie podejście kobiet, i wielkie powtarzane bezmyślnie s > łowa o jak: moje ciało moja decyzja moj brzuch itp. > Kiedys oglądałam program o aborcjach, wierzyć sie nie chce ile kobiet na stanow > iskach pozbywają sie dziecka ,bo zapomniała o antykoncepcji a dziecko przeszka > dza w karierze. > Bardzo rzadko aborcji dokonują kobiety z biedy , czy strachem przed samotnym ma > cierzyństwem. > I nie podoba mi sie takie podejście, nie chcesz dziecka zabezpieczaj sie, nawet > podwójnie. > > Do tego gdyby było legalne i darmowe ,a nie ma na leki czy operacje dzieci z no > wotworami czy innymi ciężkimi chorobami. To budzi sie we mnie sprzeciw. > > I mi sie cisną niecenzuralne słowa na usta na kobiety ,którym sie nie chce zabe > zpieczyć ,a potem chce darmowej aborcji gdzie brakuje kasy dla naprawde potrzeb > ujacych. > Ja mam akurat inne obserwacje niż Ty. Aborcji dokonują kobiety, które mają ku temu poważne powody i nie jest to dla nich wcale łatwa decyzja. (Chociaż pewnie są wyjątki). Jestem za tym, aby aborcja była legalna - nie musi być bezpłatna. Jest to na tyle prosty zabieg, że nie będzie drogi, jeśli jego cenę ustali prawo rynku. Odpowiedz Link Zgłoś
dorotamagdziak Re: "Nie istnieje prawo do nieurodzenia dziec 22.03.16, 09:02 www.wysokieobcasy.pl/wysokie-obcasy/1,96856,12548978,Mialam_aborcje_na_Slowacji.html Ta mała dramatyczne powody i sytuacje. Pani redaktor tez uważa, że wystarczającym powodem do zabicia jest niechęć posiadania: www.wysokieobcasy.pl/wysokie-obcasy/1,96856,15283131,Od_Redakcji__Nie_dam_sobie_wmowic__ze_aborcja_to_zlo.html Tak, że dramatyczne i histeryczne opowiastki o zagrożonym życiu to raczej nośny mit. Odpowiedz Link Zgłoś
praca.zawodowa Re: "Nie istnieje prawo do nieurodzenia dziec 22.03.16, 09:07 Tę pania przeraza,ze dziecko mogłoby trafić do strasznej rodziny, w której byłoby molestowane, niekochane, dręczone, bite !!!!???? Odpowiedz Link Zgłoś
cosmetic.wipes Re: "Nie istnieje prawo do nieurodzenia dziec 22.03.16, 09:12 Bardzo ciekawa koncepcja korzystania ze źródeł. Jak gazeta pisze prawdę o Dudzie i Szydle, to określacie ją mianem gadzinówki. Ale jak teza wam pasuje, to wysokie obcasy okazują się być biblią Odpowiedz Link Zgłoś
paskudek1 Re: "Nie istnieje prawo do nieurodzenia dziec 22.03.16, 09:16 to się nazywa "krytyczna ocena źródeł " Odpowiedz Link Zgłoś
dorotamagdziak Re: "Nie istnieje prawo do nieurodzenia dziec 22.03.16, 09:23 Podam takie zródło - źle, podam prawicowe - pewnie jeszcze gorzej. A fakty są jakie są. Żądacie prawa do bezkarnego mordu- to bądźcie konsekwentne. Dlaczego jakaś biedna kobieta ma się męczyć z czterokończynowym porażeniem poporodowym? Albo wadami genetycznymi, przemoczonymi w czasie życia płodowego dziecka? Zastrzyk - po problemie. Dziecko się "nie męczy", matka wolna, społeczeństwo nieobciążone kosztami- cud, miód i orzeszki. Można to nawet elegancko i nowocześnie nazwać- na przykład "bardzo pozna aborcja ze wskazań medycznych". Odpowiedz Link Zgłoś
paskudek1 Re: "Nie istnieje prawo do nieurodzenia dziec 22.03.16, 09:27 kotek, przede wszystkim z wadami genetycznymi męczy się SAMO DZIECKO pojmujesz? A poza tym tak - głównie KOBIETA matka. Bo tatus najczescie spier..la daleko. POnadto, jeżeli rodzina ma pecha i takich ciężko chorym dzieckiem jest dziecko drugie i kolejne to męczą się te pierwsze. Męczą się, mają gorsze życie, mniej pieniędzy bo wszystko idzie na to chore. A ponadto - powiesz mi moze jak widzisz rozwiązanie kwestii ciązy pozamacicznej? Albo np. kwestii stwierdzenia nowotworu u ciężarnej? Może mi łaskawie odpowiesz na pytanie CZEMU z powodu TWOICH pogladów maja umierac kobiety??? Odpowiedz Link Zgłoś
dorotamagdziak Re: "Nie istnieje prawo do nieurodzenia dziec 22.03.16, 09:33 No meczy się. Samo dziecko. Z porażeniem tez się męczy. Z wadami przeoczonymi w czasie ciąży (nie wyabortowane na przykład w szóstym miesiącu) Tez się męczy. Sytuacja tożsama, tatuś się wymiksować, są inne dzieci, matka traci pracę itd - to co? Promujemy "późną aborcje ze wskazań medycznych"? Legalna na przykład do drugiego roku życia dziecka? Odpowiedz Link Zgłoś
cosmetic.wipes Re: "Nie istnieje prawo do nieurodzenia dziec 22.03.16, 09:37 Dzieckiem dwuletnim, a nawet młodszym może zaopiekować sie rodzic adopcyjny, rodzina zastępcza czy personel odpowiedniej placówki, więc nielogicznym byłoby takie dziecko mordować, tylko dlatego, że matka nie ma mozliwośći/sił/zdrowia/ochoty sie nim zajmować. Płodu nie da się przeszczepić. Ale jeśli bedzie się kiedyś dało, to proponuję, abyś na ochotnika została pierwszym inkubatorem ;-P Odpowiedz Link Zgłoś
dorotamagdziak Re: "Nie istnieje prawo do nieurodzenia dziec 22.03.16, 09:41 Dzieckiem urodzonym z wielowadziem, tez mogą zaopiekować się inni ludzie. Nikt nie każe po porodzie go zabierać. Łatwiej jednak zamordować, gdy go jeszcze nie widać. I jeszcze żyć w przekonaniu, że to dla jego dobra. "Zabiłam dziecko dla jego dobra." Oksymoron. Zabiła jedna z druga ze strachu, z wygody, dla komfortu. Niech ma odwagę się przyznać i żyć z tym do końca życia. Odpowiedz Link Zgłoś
dyzurny_troll_forum Re: "Nie istnieje prawo do nieurodzenia dziec 22.03.16, 09:53 dorotamagdziak napisała: > Dzieckiem urodzonym z wielowadziem, tez mogą zaopiekować się inni ludzie. Nikt > nie każe po porodzie go zabierać. A powiedz mi - tak prozaicznie zapytam, lekko odrywając się od ideologii - kto za te wszystkie zabawy będzie płacił. Za opiekę do końca życia, za sprzęty rehabilitacyjne, za specjalne szkoły i przedszkola, za likarstwa - za darmo likarstwa dopiero od 75 roku życia. Te 153 PLN zasiłku pielęgnacyjnego ma na to wszystko wystarczyć? Odpowiedz Link Zgłoś
dorotamagdziak Re: "Nie istnieje prawo do nieurodzenia dziec 22.03.16, 10:00 A za "zabawy" przy dzieciach uszkodzonych okołoporodowo kto bedzie płacił? Za opiekę, sprzęty, szkoły, lekarstwa? Jest ich całkiem dużo. Kosztują. Niszczą życie rodziców, kosztują i cierpią. Następnym krokiem- "pozna aborcja" nieudanych i uszkodzonych. Odpowiedz Link Zgłoś
cosmetic.wipes Re: "Nie istnieje prawo do nieurodzenia dziec 22.03.16, 09:55 Jak wiemy do zaopiekowania sie dzieckiem bez mózgu urodzonym dzieki uporowi Chazana ustawiały sie kolejki chętnych. Pierwszymi byli duchowni, dziewice konsekrowane i dorotamagdziak BTW iloma cudzymi dziećmi z ciężkimi wadami sie opiekujesz? Odpowiedz Link Zgłoś
samawsnach Re: "Nie istnieje prawo do nieurodzenia dziec 22.03.16, 14:31 "Dzieckiem urodzonym z wielowadziem, tez mogą zaopiekować się inni ludzie." Pewnie. W kolejce się ustawiają. Znam 5 latka z upośledzeniem (tylko upośledzeniem!), który trafił do domu pomocy społecznej, bo nie było chętnej rodziny, by się nim zaopiekować. Nie pisz o czymś, o czym nie masz pojęcia. Odpowiedz Link Zgłoś
memphis90 Re: "Nie istnieje prawo do nieurodzenia dziec 22.03.16, 17:26 Z ciekawości- iloma dziećmi z ciężkimi wadami, z głębokim upośledzeniem się zajmowałaś? Odpowiedz Link Zgłoś
claudel6 Re: "Nie istnieje prawo do nieurodzenia dziec 23.03.16, 00:16 ale to wcale nie jest oksymoron. jest cos takiego jak wrongful life. słyszalaś? nie? no nie dziwię się. są kraje, gdzie takie dzieci mogą pozwac rodziców za to, że świadomie powołali je do życia pełnego cierpienia. więc tak - jest życie, które jest gorsze od śmierci, i przyznaja to ludzie tak urodzeni. nie wszyscy na świecie wyznają twoją wartośc, że życie ludzkie jest kategorią najświętszą bez względu na wszystko. w kategorycznej większości systemów moralnych i religijnych są od tego racjonalne wyjątki. Odpowiedz Link Zgłoś
paskudek1 Re: "Nie istnieje prawo do nieurodzenia dziec 22.03.16, 09:38 odpowiez mi na moje pytania czy nadal będziesz je "wygodnie" omijać? Co z ciąża pozamaciczną? co z wykryciem np. nowotworu u ciężarnej? czemu "nie godzisz się" na mordowanie nikogo poza oczywiście mordowaniem samych kobiet. Kochana czy ci sie to podoba czy nie, choćbys się zapluła w swoich wywodach - CAŁKOWITY zakaz aborcji to ŚMIERĆ ilus tam kobiet Odpowiedz Link Zgłoś
dorotamagdziak Re: "Nie istnieje prawo do nieurodzenia dziec 22.03.16, 09:49 Nieprawda. Nikt nie postuluje stawiania życia dziecka ponad życie matki. Natomiast stawianie ŻYCIA dziecka ponad jej KOMFORT jak najbardziej. Są matki, które umrą ratując dzieci (w ciąży, z pożaru, z tonącego statku), są takie, które zdecydują, że ich życie jest cenniejsze (bo są inne dzieci, bo one sa ważniejsze, bo chcą żyć) - nic nam do tego. Za to się konsekwencji nie ponosi. Odpowiedz Link Zgłoś
paskudek1 Re: "Nie istnieje prawo do nieurodzenia dziec 22.03.16, 10:12 kobieto, dyskutujemy to o projekcie CAŁKOWITEGO rozumiesz? CAŁKOWITEGO zakazu aborcji.l Czy ci sie to podoba czy nie, czy masz przeprany mózg czy nie to jednak chyba jakies procesy myślowe u ciebie zachodzą? Wysil więc swój umysł i zastanów się - da sie pogodzic całkowity zakaz aborcji z prawem KOBIETY do ochrony życia i zdrowia??? No nie da się. Całkowity zakaz aborcji to jest śmierć dla ilus tam kobiet pojmujesz? Tu na prawde nie chodzi o "komfort" czy "wygodnictwo" tylko o zdrowie i życie kobiet, o osierocone JUŻ urodzone dzieci. Dociera do ciebie czy tak ci przeprali mózg "wygodnickimi wrednymi kobietami" że juz samodzielnie nie myslisz? Odpowiedz Link Zgłoś
dorotamagdziak Re: "Nie istnieje prawo do nieurodzenia dziec 22.03.16, 10:20 Proponuje PRZECZYTAĆ. Projekt. A także przyjąć do wiadomości, że bedą matki, które zdecydują, że życie dziecka jest ważniejsze i takie, które uznają, że ich życie jest ważniejsze. Jak w pożarze czy przy tonącym statku. Jedna się poświęci inna nie. W sytuacji dwóch zagrożonych istnień ludzkich i przy konieczności wyboru - matka wybierze. Zgodnie z własnym sumieniem i wolą. Odpowiedz Link Zgłoś
paskudek1 Re: "Nie istnieje prawo do nieurodzenia dziec 22.03.16, 10:25 decydowac matka ma pełne prawo, nikt nie ma prawa zmuszac kobiety do heroizmu i poświęcenia USTAWĄ Odpowiedz Link Zgłoś
dyzurny_troll_forum Re: "Nie istnieje prawo do nieurodzenia dziec 22.03.16, 10:27 dorotamagdziak napisała: > W sytuacji dwóch zagrożonych istnień ludzkich i przy konieczności wy > boru - matka wybierze. Zgodnie z własnym sumieniem i wolą. Widzisz, matka teraz tez może wybrać, przy pełnej dostępności aborcji też może wybrać. Nie potrzebuje do tego waszej kolejnej ustawy mówiącej jak trzeba żyć. Nikt nikogo nie zmusza do korzystania z możliwości. Ale ty masz mózg zorany nieziemsko.... Odpowiedz Link Zgłoś
dorotamagdziak Re: "Nie istnieje prawo do nieurodzenia dziec 22.03.16, 10:31 Może wybrać przy ZAGROŻENIU własnego życia. Jak ci się bedzie dom palił to tez nikt nie bedzie miał pretensji, że ratowałeś siebie i zostawiłaś dziecko. Nie może zabić bo jej tak wygodniej. Jak mama Madzi. Nie może zabić bo dziecko chore. Dziecko nie jest rzeczą. Odpowiedz Link Zgłoś
cosmetic.wipes Re: "Nie istnieje prawo do nieurodzenia dziec 22.03.16, 10:34 Nie odpowiedziałaś na moje pytanie ile masz adoptowanych ciężko chorych dzieci? Odpowiedz Link Zgłoś
pitahaya1 Re: "Nie istnieje prawo do nieurodzenia dziec 22.03.16, 15:37 Ona pewnie nie, ale przecież jest tylu chętnych, że na pewno ktoś inny... Przypomina mi się sprawa adopcji zwierząt, nie porównujac ludzi do nich, ale sytuację. Dlaczego tego kotka nikt nie adoptuje?? Ja nie mogę, bo alergia, mąż, dzieci, pies, inny kot, małe mieszkanie, chora ciotka, konfliktowa sąsiadka, ale przecież ktoś inny powinien i z pewnością zaraz przygarnie. Tego chorego kotka, który wymaga natychmiast pomocy, leczenia długotrwałego, pieniędzy, czasu, cierpliwości i dokonywania wyborów - leki dla kota czy nowe buty. Bo te piękne pachnące kulki zdrowe i miauczące są od razu rozchwytywane. Te chorowite jakoś nie od razu... Odpowiedz Link Zgłoś
paskudek1 Re: "Nie istnieje prawo do nieurodzenia dziec 22.03.16, 10:36 nie manipuluj. Dyskutujemy o PŁODACH rozumiesz? Nie o dzieciach juz urodzonych ale o płodach. Chcesz decydowac za kogoś? Zmuszac kobiety do heroizmu? Bo TY uważasz że aborcja to mord. Odpowiedz Link Zgłoś
morekac Re: "Nie istnieje prawo do nieurodzenia dziec 22.03.16, 11:45 Będzie miała wybór, jeśli lekarz uzna, że jej życie jest rzeczywiście zagrożone. A jak znam życie, połowa będzie się wzdragała przed powiedzeniem pacjentce, że jej życie jest zagrożone bądź grozi to ciężkim pogorszeniem stanu zdrowia, a jeszcze część stwierdzi, że nie jest to zagrożenie bezpośrednie i bujaj się, babo, trzeba było nóg nie rozkładać. Nawet nie będzie możliwości odwołania od decyzji czy zwołania szybkiego konsylium. Bo tak. Założysz się? Odpowiedz Link Zgłoś
kama265 Re: "Nie istnieje prawo do nieurodzenia dziec 22.03.16, 11:53 ależ oczywiście, na miejscu lekarza zaryzykowałabyś aborcję dla ratowania życia matki, która np. zachorowała na nowotwór w trakcie ciąży, narażając się na pewny proces i udowadnianie czegoś, czego udowodnić się nie da (co by były gdyby)? Odpowiedz Link Zgłoś
paskudek1 Re: "Nie istnieje prawo do nieurodzenia dziec 22.03.16, 13:22 nie, ona akurat by miała w d..pie życie i zdrowie matki bo nie popiera mordowania nikogo Odpowiedz Link Zgłoś
kama265 Re: "Nie istnieje prawo do nieurodzenia dziec 22.03.16, 10:32 cudownie. ja znam taką rodzinę, która uznała, że życie dziecka jest ważniejsze. Jej żyjące już dzieci nie mogą zrozumieć tej decyzji do dzisiaj i mają przez to złamane życie. Ale co tam. Odpowiedz Link Zgłoś
dorotamagdziak Re: "Nie istnieje prawo do nieurodzenia dziec 22.03.16, 10:54 Rozumiem, że podobne odczucia towarzyszyły by im, gdyby matka spłonęła ratując rodzenstwo z pożaru albo zgineła wypychając jedno z nich spod autobusu. W końcu mogła je zostawić. Miała inne dzieci. Czemu życie jednego ma być ważniejsze od ich komfortu. To nie ich życie. One żyją. Odpowiedz Link Zgłoś
kama265 Re: "Nie istnieje prawo do nieurodzenia dziec 22.03.16, 10:56 Ty taka jesteś rozumiem empatyczna wybiórczo? wyłącznie w kierunku dzieci nienarodzonych? jakiś szczególny powód? Odpowiedz Link Zgłoś
cosmetic.wipes Re: "Nie istnieje prawo do nieurodzenia dziec 22.03.16, 11:00 Przeciez taka natura prolajfów, więc co się dziwisz. Pytam laske juz trzeci raz ile chorych dzieci adoptowała i jakoś nie widze odpowiedzi Odpowiedz Link Zgłoś
kama265 Re: "Nie istnieje prawo do nieurodzenia dziec 22.03.16, 11:05 na moje pytanie dotyczące postawienia się w roli lekarza podejmującego decyzję, które życie "bardziej" też nie Odpowiedz Link Zgłoś
dorotamagdziak Re: "Nie istnieje prawo do nieurodzenia dziec 22.03.16, 12:30 Nie wychowuje dziecka uszkodzonego okołoporodowo - z porażeniami i niedowładami. Mimo to nie godzę się na ich mordowanie. Nie muszę opiekować się uciążliwym starcem z alzheimerem, wymagającym całodobowej opieki. Mimo to nie godzę się na bezkarne, zgodne z prawem mordowanie takich ludzi. Nie mam bliskiej osoby zmienionej przez nieszczęśliwy wypadek bądź chorobę w obłożnie chorych inwalidów. Mimo to uważam ich mordowanie za zbrodnię. Mam świadomość, że w każdej chwili może mi się to przydarzyć. mimo to nie godzę się na mordowanie ludzi. Odpowiedz Link Zgłoś
cosmetic.wipes Re: "Nie istnieje prawo do nieurodzenia dziec 22.03.16, 12:36 > Nie wychowuje dziecka uszkodzonego okołoporodowo - z porażeniami i niedowładami CBDU. Dziekuje za uwagę Odpowiedz Link Zgłoś
dorotamagdziak Re: "Nie istnieje prawo do nieurodzenia dziec 22.03.16, 12:42 Przypominam, że donoszonego dziecka uszkodzonego okołoporodowo - z mózgowym porażeniem dziecięcym, niedowładami, (jeszcze?) NIE WOLNO bezkarnie zabić. Rozumiem, że uważasz ze powinno to być dozwolone - w ramach "bardzo późnej aborcji"? O jego prawie do życia decydować powinna matka? Odpowiedz Link Zgłoś
cosmetic.wipes Re: "Nie istnieje prawo do nieurodzenia dziec 22.03.16, 12:53 W domach dziecka jest multum chorych genetycznie istotek, których matki ich nie wyabortowały, chociaż wg prawa mogły. Idź, adoptuj je i udowodnij, że obchodzi cię tak samo życie narodzone jak poczęte. Nie rzygaj frazesami o człowieczeństwie, tylko udowodnij czynem, że przestrzegasz wartosci, które tak ochoczo wygłaszasz, siedząc sobie z kawusią w wygodnym foteliku. Odpowiedz Link Zgłoś
dorotamagdziak Re: "Nie istnieje prawo do nieurodzenia dziec 22.03.16, 13:26 Czy niezgoda na "humanitarną eliminację" psychicznie chorych również oznacza konieczność osobistej opieki nad jakimś w domu? Czy jeśli nie popieram automatycznego mordowania obłożnie i nieuleczalnie chorych starców to mam obowiązek przynajmniej jednego przyjąć pod swój dach? Sprzeciwiając się ustawie pozwalającej w majestacie prawa zabić niesamodzielnych inwalidów automatycznie zgadzam się na ich zamieszkanie ze mną? Czy ta demagogia stosowana jest tylko przy domaganiu się prawa mordowania dzieci? Odpowiedz Link Zgłoś
cosmetic.wipes Re: "Nie istnieje prawo do nieurodzenia dziec 22.03.16, 13:34 Pitolisz "nie zgadzam się" z obowiązujacym (jeszcze) prawem. Czyli na razie klepiesz tylko o moralności. Skoroś tak wysoka moralnie, to dlaczego nie jesteś gotowa stworzyć rodziny, dla choćby jednego dziecka, których za życia płodowego tak zażarcie bronisz. Dziecko chore, ale już urodzone ma zdychać wśród nieczułego personelu w zimnej szpitalnej sali, bo tobie moralności i miłosierdzia wystarcza tylko do porodu? Niezgadzanie się teoretyczne jest bardzo proste i łatwe. Spróbuj niezgadzać się w praktyce siostro miłosierdzia - to juz wymaga odwagi, samozaparcia i trudu, ale jak wszystkie prolajfy nie jesteś skłonna do takiego poswiecenia. Odpowiedz Link Zgłoś
dorotamagdziak Re: "Nie istnieje prawo do nieurodzenia dziec 22.03.16, 13:38 Czy to była odpowiedź na zadane pytanie? Obawiam się, że nie na temat. No ale temat niewygodny bardzo. Odpowiedz Link Zgłoś
cosmetic.wipes Re: "Nie istnieje prawo do nieurodzenia dziec 22.03.16, 13:49 Na razie, to ty piszesz nie na temat. Tematem tej gałęzi jest pytanie dlaczego chuchasz na płody, a masz w doopie dzieci żywe. Odpowiedz Link Zgłoś
dorotamagdziak Re: "Nie istnieje prawo do nieurodzenia dziec 22.03.16, 14:04 Raczej pytanie czy wolno w majestacie prawa mordować. W tym mordować chorych, okaleczonych ludzi. Niezależnie od wieku. Wolno? Odpowiedz Link Zgłoś
paskudek1 Re: "Nie istnieje prawo do nieurodzenia dziec 22.03.16, 14:12 piękna manipulacja. Uczą was tego na specjalnych kursach czy sama do tego doszłaś? NIKT nie postuluje mordowania kalek kobieto. My po prostu chcemy mieć prawo wyboru. W tym wyboru aborcji w sytuacjach szczególnych, często krytycznych dla kobiety. I tak te trzy okolicznści w polskim prawie, dopuszczające aborcję, są tak trudne do wyegzekwowania a "obrońcy życia" znowu podnoszą łby i chcą kobiety zgnoić. Chcą zabrać im i tę furtkę wyjścia bo "oni wiedzą lepiej". I będziecie tak pier...lic o "mordowaniu niewinnych" i inne bzdury. A tymczasem chodzi o płody, o aborcje często na wczesnym etapie ciązy albo... bardoz cięzkie, trudne sytuacje kiedy kobieta bije sie z myslami i rozważa wszystkie za i przeciw. Na prawdę chciałabys być postawiona w sytuacji, kiedy TWOJE zdrowie lub życie jest zagrożone ale TY nie masz cienia prawa do decyzji czy i jak sie leczyć? Żeby ktos za ciebie zdecydował bo "on wie lepiej i nie zgadza się na mordowanie kogokolwiek"? Poza oczywiście mordowaniem ciebie? Odpowiedz Link Zgłoś
cosmetic.wipes Re: "Nie istnieje prawo do nieurodzenia dziec 22.03.16, 14:14 Nie wolno mordować. Natomiast jak najbardziej w trzech przypadkach (zagrożenie zdrowia/życia matki, uszkodzenie płodu, ciąża z przestepstwa) wolno dokonać aborcji. W ostatnim wariancie do 12 tc. Odpowiedz Link Zgłoś
dorotamagdziak Re: "Nie istnieje prawo do nieurodzenia dziec 22.03.16, 14:30 "Aborcja" to tylko eleganckie i nowoczesne określenie mordu. Nie można mordować. Można za to ostatecznie rozwiązać jakąś kwestię. Ktoś żył i już nie żyje. Został życia pozbawiony. Zgodnie z obowiązującym prawem. Legalnie i humanitarnie. W znieczuleniu. Odpowiedz Link Zgłoś
paskudek1 Re: "Nie istnieje prawo do nieurodzenia dziec 22.03.16, 14:32 a odmowa aborcji ciazy pozamacicznej CZYM JEST odpowiesz???? Odpowiedz Link Zgłoś
cosmetic.wipes Re: "Nie istnieje prawo do nieurodzenia dziec 22.03.16, 14:43 Aborcja to aborcja i prawo ja dopuszcza pod pewnymi warunkami. Trudno o kilkutygodnuiowym płodzie powiedzieć, że żyje. Istnieje dopóki jest nierozerwalnie fizycznie związany z organizmem matki. I ciekawi mnie na jakiej zasadzie chciałabyś ocalić życie płodu, skazując jego matke na śmierć - a tym skutkuje zakaz aborcji w przypadku zagrożenia życia matki. Odpowiedz Link Zgłoś
paskudek1 Re: "Nie istnieje prawo do nieurodzenia dziec 22.03.16, 14:47 jak pokazuje sprawa Agaty Lamczak nawet życie matki zagrożone byc nie musi. Wystarczyło że durny lekarz uznał, że badanie może zaszkodzić ciaży. Badania nie wykonał, dziewczyna zmarła w męczarniach na jakies wrzodziejące zapalenie jelita grubego o ile dobrze pamiętam. Jak logika i biologia wskazują - "dzieciątka" też nie dało się uratować. A tak kobieta mogła poronić ale później mogła życ i urodzić jeszcze niejedno dziecko. Odpowiedz Link Zgłoś
najma78 Re: "Nie istnieje prawo do nieurodzenia dziec 22.03.16, 17:14 dorotamagdziak napisała: > "Aborcja" to tylko eleganckie i nowoczesne określenie mordu. Aborcja to nie jest okreslenie mordu, to okreslenie na przerwanie rozwoju zarodka/plodu rozwijajcego sie w macicy (lub jajowodzie)kobiety. Odpowiedz Link Zgłoś
memphis90 Re: "Nie istnieje prawo do nieurodzenia dziec 22.03.16, 17:30 Wolno odstąpić od uporczywego podtrzymywania życia, jeśli terapia nie niesie szans na poprawę lub wyleczenie, a przedłuża cierpienie i agonię. Tym samym jest wcześniejsze zakończenie ciąży w przypadku dzieci niezdolnych do przeżycia z powodu wad wrodzonych i chorób. Odpowiedz Link Zgłoś
paskudek1 Re: "Nie istnieje prawo do nieurodzenia dziec 22.03.16, 14:03 alez masz pełne prawo "nie zgadzać się". Alez owszem, czmu nie? Tylko widzisz - PEWNE wady, choroby, można wykryć na etapie życia płodowego a pewnych nie. Uposledzenie umysłowe nie zawszse jest wykrywalne i wybacz ale najbardziej zagorzały zwolennik PRAWA do aborcji nie wysnuje z tego wniosku że nalezy eliminować z zycia już żyjące jednostki. Jednocześnie - jeżeli badanie wykryje wady letalne, wady genetyczne wskazujące na niemozność póxniejszego, samodzielnego rozwoju, na koniecznosc poświęcenia się opiece nad takim dzieckiem do końca życia to może daj prawo wyboru RODZICOM co? Że juz o takich subtelnościach jak zagrożenie zdrowia lub życia kobiety nie wspomnę. Nie zgadzasz się z aborcją - twoje prawo. Po prostu NIE PODDASZ SIE jej nawet jak się okaże, ze nosisz w sobie cięzko uszkodzony płód. Twój wybór. Ale nie gardłuj za zaostrzeniem i tak durnego prawa, nie agituj za brakiem wyboru dla kobiet. Bo w razie czego nie ty poniesiesz konsekwencje SWOJEGO wyboru. Odpowiedz Link Zgłoś
dorotamagdziak Re: "Nie istnieje prawo do nieurodzenia dziec 22.03.16, 14:09 Czyli o prawie do życia osób z alzheimerem powinni decydować ich opiekunowie? Ewentualnie państwo po podliczeniu kosztów? O prawie do życia osób okaleczonych i często trwale kalekich, po wypadkach, podobnie? Przecież to opiekunowie muszą się poświęcić opiece, ponosić koszty? Po wypadku/diagnozie lekarze mają pytać - opiekuje się Pan/Pani czy usypiamy? Naprawdę? Odpowiedz Link Zgłoś
miedzymorze Re: "Nie istnieje prawo do nieurodzenia dziec 22.03.16, 13:18 Ale można zdecydować o nie wdrażaniu agresywnych środków ratunkowych. Czyli, pozostawić sprawy naturze ;> pozdr, mi Odpowiedz Link Zgłoś
dorotamagdziak Re: "Nie istnieje prawo do nieurodzenia dziec 22.03.16, 13:32 Jakież to agresywne środki ratunkowe masz na myśli w przypadku porażenia dziecięcego? Karmienie? Ogrzanie? Pozostawienie spraw naturze jest czasem wygodne bardzo. A w innym przypadku nieakceptowalne - ot in vitro na przykład. Ach ten relatywizm moralny. Odpowiedz Link Zgłoś
migona Re: "Nie istnieje prawo do nieurodzenia dziec 22.03.16, 12:45 cudownie, że nie godzisz się na mordownie ludzi. Mam dla ciebie wspaniałą wiadomość - ludzie popierający prawo do aborcji nie postulują mordowania ludzi. Więc przejdź na jasną stronę mocy - bądź na tak dla wyboru kobiet. Nie bądź prolajfem, nie zgadzaj się na zabijanie kobiet ani niszczenie ich zdrowia i życia w imię kiepskiej ochrony zarodków i płodów. Odpowiedz Link Zgłoś
morekac Re: "Nie istnieje prawo do nieurodzenia dziec 22.03.16, 14:11 >Nie muszę opiekować się uciążliwym starcem z alzheimerem, wymagającym całodobowej opieki. I ciesz się, że nie musisz, bo albo musiałabyś zrezygnować z pracy albo bulić parę tysięcy za opiekę, gdyż ponieważ ośrodków, w których można trzymać takie osoby bezpłatnie, prawie nie ma. Tylko że staruszek ma szansę zejść wkrótce z tego świata. Dziecko - przy współczesnej medycynie - ma szanse przeżyć swoich opiekunów. Przy ciężko uszkodzonym dziecku jedno z rodziców musi z reguły zrezygnować z pracy - zostaje potem z jakimiś minimalistycznymi środkami, które może wystarczają na wegetację, ale nie na rehabilitację. Często nie ma potem prawa do emerytury. Czy myślisz,że miejsc w domach opieki czy hospicjach wystarczy dla wszystkich? Czy matka,której zdrowie ulegnie znacznemu pogorszeniu i nie będzie mogła podjąć pracy, dostanie może jakąś godną rentę? Czy - jeśli umrze - rodzina poradzi sobie z opieką nad urodzonym dzieckiem i starszymi dziećmi - chociażby finansowo, bo są jeszcze koszty psychologiczne. Dlaczego określenie prolajf obejmuje tylko ochronę dzieci nienarodzonych, zaś osoby już narodzone - kobiety - nie są istotne? Dzieci narodzone też się nie liczą. Mogą być sierotami , nieistotna sprawa. Odpowiedz Link Zgłoś
paskudek1 Re: "Nie istnieje prawo do nieurodzenia dziec 22.03.16, 14:17 niestety, dorotamagdziak ci nie odpowie. Albo strzeli kolejne frazasy o "niezgodzie" na mordowanie i przejdzie do eutanazji chorych na alzheimera. Nie zauważyła, że dyskusja dotyczy ŻYCIA PŁODOWEGO. A dylematy moralne pt. co z dziećmi już urodzonymi, co z kobietami itp są jej obce. Odpowiedz Link Zgłoś
dorotamagdziak Re: "Nie istnieje prawo do nieurodzenia dziec 22.03.16, 14:27 Czyli można mordować ludzi w pewnym wieku? Chorych na określone choroby? Dzieci można, dorosłych nie można? Dzieci można ale tylko małe? Jak małe? A w szczególnych wypadkach można większe. Co się ma potem ktoś z nimi męczyć. Zresztą niektórzy twierdzą, że lepiej zabić niż by miało po oddaniu do adopcji do kiepskiego domu trafić. Serduszko by bolało. Odpowiedz Link Zgłoś
paskudek1 Re: "Nie istnieje prawo do nieurodzenia dziec 22.03.16, 14:31 nie da się z toba dyskutować. Sory ale zwyczajnie nie da. Demagogia którą siejesz jest nie do przebicia. My na prawde cały czas dyskutujemy o prawie do aborcji a nie do MORDOWANIA LUDZI. W dodatku przedstawiamy ci jakie konsekwencje niesie za sobą CAŁKOWITY zakaz aborcji a tergo chcą pro lifersi. Ich nie zadowoli zakaz aborcji ze względu na wady genetyczne. ich interesuje pełen, całkowity i bezwarunkowy zakaz aborcji. A ja ci cały czas (i nie tylko ja) usiłuje uzmysłowić, że taki zakaz to jest ŚMIERĆ K O B I E T. Nie wiem jak ci to jeszcze wyraźniej napisać. Aha, oprócz śmierci kobiet całkowity zakaz aborcji to jest jeszcze: cierpienie kobiet, cierpienie dzieci, cierpienie rodzin itd itp. oraz konieczność znalezienie pieniędzy na opiekę nad tymi kalekimi, urodzonymi pod przymusem. A zapewniam cię, że nawet na te urodzone zdrowe, które miały nieszczeście zachorowć póxniej, te wyczekane, wytęsknione i chciane ale chore dzieci kasy nie ma. Odpowiedz Link Zgłoś
migona Re: "Nie istnieje prawo do nieurodzenia dziec 22.03.16, 14:38 zaczynam podejrzewać, że desant z otchłani rzucił na forum jakiegoś prolajfowego bota nie podyskutujesz, bo ma ograniczony i dosyć sztywny repartuar Odpowiedz Link Zgłoś
paskudek1 Re: "Nie istnieje prawo do nieurodzenia dziec 22.03.16, 14:40 chyba masz rację. Na konkretne pytanie czym wobec tego jest odmowa aborcji w przypadku ciąży pozamacicznej nie odpowiada. Jakiez to wygodne Odpowiedz Link Zgłoś
migona Re: "Nie istnieje prawo do nieurodzenia dziec 22.03.16, 14:45 no w skrypcie tego nie było Odpowiedz Link Zgłoś
dorotamagdziak Re: "Nie istnieje prawo do nieurodzenia dziec 22.03.16, 14:53 To tak jakbyś uparcie kłamstwo nazywała powiedzmy "swobodnym i dowolnym interpretowaniem faktow". Aborcja to pozbawianie dziecka życia- morderstwo. Tyle ze elegancko i nowocześnie nazwane. Odpowiedz Link Zgłoś
cosmetic.wipes Re: "Nie istnieje prawo do nieurodzenia dziec 22.03.16, 14:45 Dziecko może przeżyć oddzielone fizycznie od matki. Płód nie. Więc o jakim mordowaniu dzieci pier...lisz? Odpowiedz Link Zgłoś
dorotamagdziak Re: "Nie istnieje prawo do nieurodzenia dziec 22.03.16, 14:47 Dziecko, które w wieku lat powiedzmy 10 uszkodziło sobie kolegialnym szyjny i w kosenwencji jest całkowicie sparaliżowane tez może dzięki współczesnej medycynie pożyć lat kilkadziesiąt. Sparalizowane od szyi w dół, skazane na opiekunów, coraz większe i bardziej kosztowne. Dziecko z padaczka i w konsekwencji wylewami krwi - zniszczonymi coraz większymi partiami mózgu rownież. To co wprowadzamy zapis, że można legalnie zabić? Odpowiedz Link Zgłoś
paskudek1 Re: "Nie istnieje prawo do nieurodzenia dziec 22.03.16, 14:52 dorotamagdziak odpowiedz mi proszę na moje pytanie. Jeżeli z uporem maniaczki twierdzisz ze aborcja to mordowanie ludzi to w takim razie CZYM JEST odmowa aborcji ciąży pozamacicznej??? Czekam Odpowiedz Link Zgłoś
dorotamagdziak Re: "Nie istnieje prawo do nieurodzenia dziec 22.03.16, 14:55 O wyborze miedzy życiem matki i dziecka w przypadku zagrożenia życia już dyskusja byla - decyzja w TYM I DOKŁADNIE TYM zakresie powinna bezwzględnie należeć do kobiety. Jej życie jest zagrożone - ona podejmuje decyzje. Odpowiedz Link Zgłoś
paskudek1 Re: "Nie istnieje prawo do nieurodzenia dziec 22.03.16, 15:00 nie kochana, ja od ciebie oczekuję JASNEJ odpowiedzi. A przypominam - dyskutujemy tu kwestie CAŁKOWITEGO zakazu aborcji. Ja przeczxytałam link z pierwszego postu. Co prawda odniesienia do projektu ustawy tam nie było ale nie pierwszy raz te środowiska składają swoje projekty i doskonale wiem że zadowoli ich li i jedynie całkowity i bezwarunkowy zakaz. W związku z twoim odmienianiem przez wszystkie przypadki słowa "mordowanie" w odniesieniu do aborcji ponaweiam pytanie CZYM WG CIEBIE jest odmowa aborcji ciąży pozamacicznej??? Dylematy w przypadku "zarożenia zdrowia" matki miłosiernie ci pominę. Pytam TYLKO o kwestię ciaży pozamacicznej. Czekam na odpowiedź. Odpowiedz Link Zgłoś
dorotamagdziak Re: "Nie istnieje prawo do nieurodzenia dziec 22.03.16, 15:23 W linkowanym artykule jest do tego odniesienie. Jeśli trudno ci znaleźć - zacytuję: "Wnioskodawcy zastrzegają w uzasadnieniu, że konstytucyjna gwarancja ochrony życia należy do najważniejszych wartości, ale nie ma ona charakteru absolutnego. Oznacza to, że w drodze wyjątku prawo może dopuszczać sytuacje, kiedy rezygnuje z ochrony życia jednostki na rzecz innej lub nawet tożsamej wartości, np. gdy zagrożone jest życie i matki i dziecka. (...) Jednocześnie z zasad ogólnych prawa karnego wynika, że gdy ważymy w konkretnym przypadku dwa równe dobra prawnie chronione, jakim jest życie matki i życie dziecka, to nie jest przestępstwem uchylenie jednego z nich (www.tvn24.pl). Odmowa aborcji ciąży pozamacicznej jest narażaniem życia matki. Odpowiedz Link Zgłoś
szarsz Re: "Nie istnieje prawo do nieurodzenia dziec 22.03.16, 14:57 > To co wprowadzamy zapis, że można legalnie zabić? Nie, ale bardzo chętnie widziałabym zapis, że można zdecydować SAMODZIELNIE. Człowiek może, jak Jan Paweł II, nie zgodzić się na uporczywa terapie. Może zdecydować o odłączeniu od aparatury podtrzymującej życie. To nie jest zabijanie, tylko decydowanie o sobie. Powiem więcej: każdy z nas może popełnić samobójstwo, w dowolnej chwili i dowolną techniką. Odpowiedz Link Zgłoś
dorotamagdziak Re: "Nie istnieje prawo do nieurodzenia dziec 22.03.16, 15:16 Postulujesz samodzielne decyzje maleńkiego dziecka? Nieletniego ze złamanym kręgosłupem? Człowieka w śpiączce? Osoby ociężałej umysłowo? Chorej psychicznie? Czy za tych ludzi dasz prawo decydować o życiu lub śmierci opiekunom? Powtarzam - życzysz sobie by legalne było ich mordowanie bo opieka nad nimi jest droga i uciążliwa? Odpowiedz Link Zgłoś
memphis90 Re: "Nie istnieje prawo do nieurodzenia dziec 22.03.16, 17:34 >Osoby ociężałej umysłowo? Chorej psychicznie? Czy za tych ludzi dasz >prawo decydować o życiu lub śmierci opiekunom? W zasadzie tak jest - o życiu osób z chorobami psychicznymi decyduje otoczenie. Np. zamykając osoby ze skłonnościami samobójczymi w szpitalach i lecząc je. Odpowiedz Link Zgłoś
dorotamagdziak Re: "Nie istnieje prawo do nieurodzenia dziec 22.03.16, 17:49 Przypadkiem trafiłaś w sedno, choć zamierzenia były zdaje się odmienne. Chciałaś zgrabnie wypaczyć treść mojego pytania i rozmyć jego sens. Nie wyszło. Sama piszesz ze uniemożliwiając samobójstwo osobom chorym psychicznie ich otoczenie ma obowiązek chronic życie osób słabszych. Nie je mordować w celu redukowania sobie kłopotów i kosztów. Odpowiedz Link Zgłoś
claudel6 Re: "Nie istnieje prawo do nieurodzenia dziec 23.03.16, 00:23 i to jest równiez bardzo złe. osoby chore powinny miec prawo do samobósjtwa. Odpowiedz Link Zgłoś
dorotamagdziak Re: "Nie istnieje prawo do nieurodzenia dziec 23.03.16, 00:31 A kto osobie z zachowaną samoswiadomoscią broni decydowania o SOBIE? No chyba, że uznajesz, że prawo do samobójstwa zamiast do terapii przysługuje schizofrenikom w ostrej fazie choroby czy osobom głęboko upośledzonym intelektualnie. Odpowiedz Link Zgłoś
szarsz Re: "Nie istnieje prawo do nieurodzenia dziec 22.03.16, 19:37 > Postulujesz samodzielne decyzje maleńkiego dziecka? Wręcz przeciwnie. Uważam, że matka, dając życie, ma do pewnego momentu prawo decydowania także o śmierci. Odpowiedz Link Zgłoś
dorotamagdziak Re: "Nie istnieje prawo do nieurodzenia dziec 22.03.16, 21:37 Ani matka samodzielnie życia nie daje, ani nie ma prawa go odebrać. Szkodliwa demagogia. Życie to jedyna wartość jakiej nie jesteśmy w stanie dać ani przywrócić. Umiemy za to odebrać. Zadziwiająco łatwo i bezrefleksyjnie. A niektórym zdaje się to sprawiać przyjemność. Odpowiedz Link Zgłoś
paskudek1 Re: "Nie istnieje prawo do nieurodzenia dziec 22.03.16, 21:55 "Umiemy za to odebrać. Zadziwiająco łatwo i bezrefleksyjnie. A niektórym zdaje się to sprawiać przyjemność." jakże prawdziwe te słowa. Chcesz wprowadzenia ustawy która bardzo łatwo będzie odbierała życie kobietom. Zdajesz sobie z tego sprawę prawda? Aha odmówienie aborcji ciaży pozamacicznej to NE JEST narażenie zdrowia kobiety.To jest właśnie morderstwo. Bo wiemy że ciąża szans na przezycie nie ma i mieć nie będzie a kobiecie grozi śmierć. Więc jeżeli kobieta umiera to jest to morderstwo. Odpowiedz Link Zgłoś
dorotamagdziak Re: "Nie istnieje prawo do nieurodzenia dziec 22.03.16, 22:11 Na razie obowiązuje w PL ustawa, zezwalająca na bezkarne mordowanie dzieci. Słabych, chorych, upośledzonych albo tylko o to podejrzewanych. A utrzymywanie ciąży pozamacicznej bez wyraźnego nalegania matki jest kryminałem. Już to pisałam wiec nie trzymaj się tego jednego jedynego argumentu jak pijany plota. Z trzech, a właściwie czterech powodów, umożliwiających bezkarne zabijanie dzieci, zapisanych w obowiązującej ustawie, tylko jedna dotyczy wyboru miedzy dwoma równorzędnymi wartościami - życiem matki i życiem dziecka. Reszta to wybór miedzy komfortem, a życiem. Wygodą, a życiem. Nawet zdrowiem, a życiem. A taki wybór jest moralnie niedopuszczalny. Ohydny. Odpowiedz Link Zgłoś
paskudek1 Re: "Nie istnieje prawo do nieurodzenia dziec 22.03.16, 22:17 wiesz, mimo wszystko NIE ŻYCZĘ CI żebyś kiedykolwiek stanęła przed tym wyborem. Jakimkolwiek z tej listy. A juz zwłaszcza nie życzę ci tych dylematów kedy juz masz jedno dziecko, które musisz utrzymać, wychować, kochać. I na samą myśl że możesz je zostawić serce ci pęka. Albo na myśl że zdrowie stracisz przez kolejną ciążę. Nie życzę ci takich dylematów NAWET w kraju, gdzie aborcja dozwolona jest bezproblemowo, gdzie kobieta ma prawo decydować, gdzie dostanie jeszcze wsparcie psychologa. Bo widzisz - w przeciwieństwie do ciebie - ja pozwalam ludziom podejmować decyzje. Ty chcesz odebrać mi to prawo. Odpowiedz Link Zgłoś
dorotamagdziak Re: "Nie istnieje prawo do nieurodzenia dziec 22.03.16, 22:26 Ja także Ci nie życzę. Nie życzę Ci rownież ciężkiego wypadku Twojego ani nikogo bliskiego, po którym ktoś zostałby trwałe okaleczonym inwalidą, nie życzę Ci, ani nikomu z Taoich bliskich Alzheimera, ciężkiej choroby psychicznej, ani innych niespodziewanych i niespodziewanych zdarzeń, po których nic nie jest proste, świat się wali i trzeba się mierzyć z bólem, cierpieniem i bezradnością. Ale to wszystko może się zdarzyć. I nie wolno wtedy zabijać ludzi. Mimo wszystko. Przed niechcianą ciążą można się uchronić. Przed resztą nie bardzo. Odpowiedz Link Zgłoś
morekac Re: "Nie istnieje prawo do nieurodzenia dziec 22.03.16, 23:02 Dotychczasowa praktyka wskazuje, że pod działaniem dotychczasowej ustawy lekarze nie leczą pacjentek zgodnie z zasadami sztuki lekarskiej, tylko zaniedbują ich zdrowie, bo jeszcze zaszkodzi to dziecku. Co niektóre kobiety kosztowało życie. Myślisz, że jeśli lekarz będzie zagrożony więzieniem za aborcję, to będzie aż tak chętny, by twierdzić, że życie pacjentki jest bezpośrednio zagrożone? Bo jeszcze jakiś nawiedzony stwierdzi, że nie było bezpośredniego zagrożenia i lekarz pójdzie do więzienia na więcej lat niż za błąd w sztuce? Albo nie pójdzie wcale, bo przecież były przypadki przeżycia przy podobnych schorzeniach... A co zrobić z przypadkami ciąży z gwałtu, gdy ta ciąża zagraża zdrowiu i życiu kobiety? Czy wtedy też będziesz twierdziła, że można było tej ciąży uniknąć? Odpowiedz Link Zgłoś
dorotamagdziak Re: "Nie istnieje prawo do nieurodzenia dziec 23.03.16, 00:09 Oczywiście papier czy ekran jest cierpliwy i można wymyślić dowolna liczbę przypadków o możliwie wysokim poziomie zawikłania i wymagających wyjątkowo w kołowego rozważenia racji przed wyborem mniejszego zła. Tak na szybko - brutalnie i grupowo zgwałcona przez najbliższych krewnych, w tym ojca i brata,13-latka z odklejającą się siatkówką, cukrzycą, w ciąży z upośledzonym płodem, dostaje białaczki. Tyle, że świat składa się raczej z banalnych Krystyn, które zapomniały wziąć antykoncepcyjną tabletkę, szarych jak świt w Nowej Hucie Grażyn co się wstydzą urodzić niemotę albo oddać niechciane dziecko do bidula (co sąsiadka powie) i pięknych Jol-blachar wstydzących się gumy, bojących się odmówić Krzychowi, a jeszcze bardziej bojących się reakcji Krzycha na "problem". Im wszystkim podsuwacie wygodną, moralnie nieobciążającą alternatywę w postaci mordu, pod neutralną moralnie nazwą "aborcja", ubierając zabójstwo w szaty praw do decydowania o własnym brzuchu. Kobiety zabijały dzieci, zabijaja i pewnie bedą zabijać. Co nie znaczy, że państwo taki stan rzeczy ma sankcjonować. Ludzie kradną, mordują i gwałcą - mamy zatem jako społeczeństwo dać na to moralne i prawne przyzwolenie? Czy karać przestępstwa, mimo świadomości, że to ich nie wyeliminuje. Mozemy równie łatwo wymyślać sytuacje, gdy pozornie nie ma innego wyjścia niż zabicie obłożnie chorej babci, sparaliżowanego stryja i ociężałego synka. Jakoś jednak nikt nie postuluje w związku z tym depenalizacji morderstw. Ciekawe czemu. Odpowiedz Link Zgłoś
morekac Re: "Nie istnieje prawo do nieurodzenia dziec 23.03.16, 00:46 W niektórych krajach można zażyczyć sobie eutanazji, nawet przez wcześniejsze oświadczenie . W Polsce jest zabójstwem traktowanym łagodniej - były wypadki odstąpienia od wymierzenia kary. A wg. statystyk odpowiada za 0,5% zgonów. Nie jest więc takim tabu i taką świętością, jaką się tobie wydaje. Odpowiedz Link Zgłoś
szarsz Re: "Nie istnieje prawo do nieurodzenia dziec 23.03.16, 09:00 > Grażyn co się wstydzą urodzić niemot Z pewnością. Chcą aborcji, bo się wstydzą urodzić niemotę. Odpowiedz Link Zgłoś
cosmetic.wipes Re: "Nie istnieje prawo do nieurodzenia dziec 23.03.16, 09:31 A taki wyb > ór jest moralnie niedopuszczalny. Ohydny. Podejmowanie decyzji na podstawie moralnosci jest skrajnie nieracjonalne. Odpowiedz Link Zgłoś
cosmetic.wipes Re: "Nie istnieje prawo do nieurodzenia dziec 22.03.16, 15:17 Cóżeś się uczepiła zabijania urodzonych juz ludzi? Ktoś to postuluje, czy sama ze soba prowadzisz dialog? Odpowiedz Link Zgłoś
komorka25 Re: "Nie istnieje prawo do nieurodzenia dziec 22.03.16, 21:21 Zastanawiam się w jakim wieku ty doznałaś nieodwracalnego ciężkiego uszkodzenia mózgu. Dzięki współczesnej medycynie żyjesz i masz szansę pożyć jeszcze długo, będąc obciążeniem finansowym dla systemu ochrony zdrowia. Jak widzę konsekwencje tych faktów, to jestem za aborcją, nawet późną. Odpowiedz Link Zgłoś
komorka25 Re: "Nie istnieje prawo do nieurodzenia dziec 22.03.16, 21:25 Drzewko stało się nieczytelne - mój post był do dorotymagdziak Odpowiedz Link Zgłoś
dorotamagdziak Re: "Nie istnieje prawo do nieurodzenia dziec 22.03.16, 21:32 Jakże charakterystyczne dla zwolenników legalnego mordowania dzieci opanowanie, łagodność, empatia i szacunek dla odmiennych poglądów. Brak osobistych wycieczek i personalnych ataków. Humanizm w czystej postaci. Wzór. Odpowiedz Link Zgłoś
migona Re: "Nie istnieje prawo do nieurodzenia dziec 23.03.16, 00:42 cześć prolajfowy bocie, jak tam mija dzień twojej posługi? Wyślij administratorowi prolajfowej piwnicy info o koniecznej aktualizacji skryptu, bo ten z mordem i mordowaniem ludzi jest nie dość, że bzdurny to jeszcze nudny. Odpowiedz Link Zgłoś
kama265 Re: "Nie istnieje prawo do nieurodzenia dziec 22.03.16, 10:30 słyszałam dziś w radio wypowiedź, że chodzi o całkowity zakaz aborcji a w przypadku zagrożenia życia matki decydował będzie LEKARZ. chciałabyś być tym lekarzem (pytanie do DorotyMagdziak)? zaryzykowałabyś aborcję dla ratowania życia matki, która np. zachorowała na nowotwór w trakcie ciąży, narażając się na pewny proces i udowadnianie czegoś, czego udowodnić się nie da (co by były gdyby)? Odpowiedz Link Zgłoś
ally Re: "Nie istnieje prawo do nieurodzenia dziec 23.03.16, 00:43 > słyszałam dziś w radio wypowiedź, że chodzi o całkowity zakaz aborcji a w przyp > adku zagrożenia życia matki decydował będzie LEKARZ. A są lekarze tacy jak Chazan, którzy nie zgodzą się nawet na przerwanie ciąży pozamacicznej. Nie wymyślam, sam to przyznał - bo taka ciąża jest stanowi _bezpośredniego_ zagrożenia życia. Odpowiedz Link Zgłoś
araceli Re: "Nie istnieje prawo do nieurodzenia dziec 23.03.16, 09:38 kama265 napisała: > słyszałam dziś w radio wypowiedź, że chodzi o całkowity zakaz aborcji a w przyp > adku zagrożenia życia matki decydował będzie LEKARZ. chciałabyś być tym lekarze > m (pytanie do DorotyMagdziak)? zaryzykowałabyś aborcję dla ratowania życia matk > i, która np. zachorowała na nowotwór w trakcie ciąży, narażając się na pewny pr > oces i udowadnianie czegoś, czego udowodnić się nie da (co by były gdyby)? Ależ nowotwór nie jest bezpośrednim zagrożeniem życia matki. Poprzednia ustawa (a podejrzewam, że teraz złożą dokładnie to samo) stanowiła nie tyle, że w przypadku zagrożenia życia matki lekarz może dokonać aborcji ile, że jest zwolniony z odpowiedzialności, jeżeli w wyniku udzielania pomocy w przypadku bezpośredniego zagrożenia życia matki dziecko umrze. Czyli - jak ciężarnej ustanie akcja serca to lekarz może użyć defibrylatora ale jak ciężarna ma nowotwór to bujaj się pani na drzewo. Odpowiedz Link Zgłoś
zla.m Re: "Nie istnieje prawo do nieurodzenia dziec 22.03.16, 10:27 Pomijając przypadki skrajne, naprawdę takie, które nie rokują dziecku na przeżycie po porodzie/dożycie do porodu, nie usuwa się sześciomiesięcznej ciąży. Usuwa się do ok 20tygodnia, czyli zanim ukształtuje się mózg człowieka (17-20 tydzień komórki nerwowe, po 20 tygodniu prawdopodobnie odczuwanie bólu, jeszcze później młodsze ewolucyjnie części mózgu oraz jego fałdy, odpowiadające za bycie człowiekiem - w sensie myślenia, uczuć wyższych itp.) Uważam, że aborcja to ciężka i trudna decyzja, ale w wielu wypadkach lepsza niż donoszenie - także ze względów społecznych (gdyby przywoływana przez ciebie mama Madzi dokonała aborcji, to ten dzieciak by po prostu nie istniał, nie męczyłby się z niewydolną matką - bo nie wierzę, że to była pierwsza krzywda, jaka ją z ręki "mamusi" spotkała). Więc nie chcesz - nie usuwaj. Ale nie czepiaj się innych i nie wmawiaj im wbrew naukowym faktom, że aborcja jest tożsama z morderstwem, bo nie jest. Odpowiedz Link Zgłoś
dorotamagdziak Re: "Nie istnieje prawo do nieurodzenia dziec 22.03.16, 10:33 A na Madalińskiego co "usunęli"? Czyli błędem Mamy Madzi było niezdecydowanie... Odpowiedz Link Zgłoś
cosmetic.wipes Re: "Nie istnieje prawo do nieurodzenia dziec 22.03.16, 10:37 Dziecko Waśniewskiej było zdrowe, więc nie miała ona podstaw do przeprowadzenia aborcji. Odpowiedz Link Zgłoś
zla.m Re: "Nie istnieje prawo do nieurodzenia dziec 22.03.16, 10:46 nie wiem, co sie stało na Madalińskiego, nie jestem lekarzem ani śledczym, a na podstawie relacji prasowych wydarzyły się tam ze 3 aborcje oraz 5 morderstw i jedno porwanie przez UFO... A błędem mamy (dlaczego piszesz Mamy? z szacunku? ;/) Madzi było to, że dała się ogłupić takim jak ty, wmawiającym młodym ludziom ewidentne nieprawdy. I zamiast usunąć wczesną ciążę, gdy myślącej i czującej istoty jeszcze nie było, skrzywdziła dziecko... Odpowiedz Link Zgłoś
cosmetic.wipes Re: "Nie istnieje prawo do nieurodzenia dziec 22.03.16, 09:28 > Żądacie prawa do bezkarnego mordu- to bądźcie konsekwentne Aborcja nie jest mordem. Odpowiedz Link Zgłoś
dorotamagdziak Re: "Nie istnieje prawo do nieurodzenia dziec 22.03.16, 09:35 Jest mordem. Zabijasz dziecko. Z premedytacja. To morderstwo. Oczywiście, żeby się lepiej poczuć nazywacie to elegancko - zabiegiem. Odpowiedz Link Zgłoś
cosmetic.wipes Re: "Nie istnieje prawo do nieurodzenia dziec 22.03.16, 09:38 Płód to nie jest dziecko. Dziecko jest zdolne do przeżycia poza organizmem matki. Płód nie. Odpowiedz Link Zgłoś
bramstenga Re: "Nie istnieje prawo do nieurodzenia dziec 22.03.16, 13:25 Uzależnianie czyjegoś człowieczeństwa od stopnia zaawansowania technologii medycznej (bo przecież skrajne wcześniaki nie przeżyją bez nowoczesnych inkubatorów!) to niebezpieczna ścieżka. Odpowiedz Link Zgłoś
paskudek1 Re: "Nie istnieje prawo do nieurodzenia dziec 22.03.16, 13:29 jeżeli nauka pozwoli na opracowanie technologii, dzięki której powstanie \"symulator maciczny" (takie cos było w jednej z ksiażek science fiction, która czytałam) do którego to symulatora będzie można przenieśc zygotke po poczęciu i ona tam sobie będzie rosła, rosła az do narodzin - wtedy wyeliminujemy jeden z czynników, kiedy kobieta powinna miec niezbywalne prawo do decyzji - donosic czy usunać. Czyli mówimy o sytuacji zagrożenia zdrowia i życia matki. Ale dopóki takiego symulatora nie ma, niestety, biologia jest nieubłagana. Istnieje granica, której nie umiemy przekroczyć. Odpowiedz Link Zgłoś
bramstenga Re: "Nie istnieje prawo do nieurodzenia dziec 22.03.16, 13:35 Weź pod uwagę, że ta granica stale się przesuwa, dlatego nie da się wyznaczać człowieczeństwa na tej podstawie. Odpowiedz Link Zgłoś
paskudek1 Re: "Nie istnieje prawo do nieurodzenia dziec 22.03.16, 14:06 ale nadal nie ma możliwości uratowania płodu na wczesnym etapie ciąży. Czasami wybory bywaja bolesne, właściwi przy aborcji ZAWSZE. Ja tylko chcę aby ten wybor miała kobieta a nie dokonywano go za nią. A własciwie moca ustawy wyboru pozbawiano. Jak już stworzą symulator aciczny - wtedy proszę bardzo. Mozna wpisac zakaz aborcji ze względu na zagrożenie zdrowia lub życia matki. Przeniesie się zarodek do symulatora a kobietę albo będzie leczyć, albo po prostu zniknie zagrożenie. Ale póki co.... ryzykuje cięzarna, a jak widze decydować o jej losie chca wszyscy wokoło. Z gębami pełnymi frazesów. Odpowiedz Link Zgłoś
dorotamagdziak Re: "Nie istnieje prawo do nieurodzenia dziec 22.03.16, 09:18 Schemat. Schemat. Schemat. Skąd wniosek, że jestem "katoliczką", zwolennkczką PiS? Powyżej napisałam, że nie należę do tego kościoła, o wyborach politycznych wcale się nie wypowiadałam. Jak wygodnie wszystkich, myślących inaczej upchnąć do jednego wora. A tu przykrość. Absolutnie popieram antykoncepcję, sterylizację i prawo do bezdzietności. Co nie zmienia faktu, że PROTESTUJE przeciwko mordowaniu. Poprę przy tym każdego kto taką ustawę i zakaz wprowadzi. W zakresie tej konkretnej ustawy rzecz jasna. Odpowiedz Link Zgłoś
dyzurny_troll_forum Re: "Nie istnieje prawo do nieurodzenia dziec 22.03.16, 09:22 dorotamagdziak napisała: > Schemat. Schemat. Schemat. Skąd wniosek, że jestem "katoliczką", zwolennkczką P > iS? Powyżej napisałam, że nie należę do tego kościoła, o wyborach politycznych > wcale się nie wypowiadałam. Znaczy jesteś tak zwyczajnie, bez żadnej ideologii, po prostu, normalnie pojeeeeebaaaana?! Odpowiedz Link Zgłoś
dorotamagdziak Re: "Nie istnieje prawo do nieurodzenia dziec 22.03.16, 09:25 Bo mord nazywam mordem? Nie zgadzam się na zabijanie ludzi? Jakichkolwiek ludzi? Może rzeczywiście... Odpowiedz Link Zgłoś
paskudek1 Re: "Nie istnieje prawo do nieurodzenia dziec 22.03.16, 09:28 ale na zabijanie kobiet się zgadzasz? Kolejny raz pytam i koniunkturalnie i z wygody nie odpowiadasz. Tak kobieto, całkowity zakaz aborcji to MORDOWANIE KOBIET pojmujesz??? Odpowiedz Link Zgłoś
dyzurny_troll_forum Re: "Nie istnieje prawo do nieurodzenia dziec 22.03.16, 09:38 dorotamagdziak napisała: > Bo mord nazywam mordem? Nie zgadzam się na zabijanie ludzi? Jakichkolwiek ludzi > ? Może rzeczywiście... Samobójców też karzcie, oczywiście tylko tych nieudanych. Proponuję karę śmierci, w końcu dopuścili się próby morderstwa.... Odpowiedz Link Zgłoś
dorotamagdziak Re: "Nie istnieje prawo do nieurodzenia dziec 22.03.16, 09:42 O SWOIM losie każdy może decydować dowolnie. O SWOIM. Odpowiedz Link Zgłoś
dyzurny_troll_forum Re: "Nie istnieje prawo do nieurodzenia dziec 22.03.16, 09:49 dorotamagdziak napisała: > O SWOIM losie każdy może decydować dowolnie. O SWOIM. Och dzięki Ci Pani za te małe łaski.... Odpowiedz Link Zgłoś
dorotamagdziak Re: "Nie istnieje prawo do nieurodzenia dziec 22.03.16, 09:52 Już na przykład rozszerzone samobójstwo bezkarne nie jest. Panie tez chyba nie wpadają w zachwyt nad rodzicem, który zanim zabije (a najcześciej nieudolnie próbuje zabić) siebie, zabija swoje dzieci. Z miłości. Odpowiedz Link Zgłoś
cosmetic.wipes Re: "Nie istnieje prawo do nieurodzenia dziec 22.03.16, 09:57 Kobieta dokonująca aborcji decyduje jak najbardziej o SWOIM losie. Odpowiedz Link Zgłoś
dorotamagdziak Re: "Nie istnieje prawo do nieurodzenia dziec 22.03.16, 10:00 Nie. Zabija człowieka. Odpowiedz Link Zgłoś
cosmetic.wipes Re: "Nie istnieje prawo do nieurodzenia dziec 22.03.16, 10:05 Nikogo nie zabija, pozbywa się ze SWOJEJ macicy płodu. A, że płód nie może przeżyć poza macicą, to już naturę, czy tam swojego boga obwiniaj, że tak wujowo to zorganizowali. Odpowiedz Link Zgłoś
dorotamagdziak Re: "Nie istnieje prawo do nieurodzenia dziec 22.03.16, 10:09 Zabija. Dziecko. Z reguły od razu ale bywa, że dziecko żyje jeszcze kilka-kilkanaście-kilkadziesiąt minut. Wtedy dostaje nawet imię i pogrzeb. Jak każdy człowiek. Odpowiedz Link Zgłoś
cosmetic.wipes Re: "Nie istnieje prawo do nieurodzenia dziec 22.03.16, 10:12 Aha, zabija. Wyrywając rączki i nóżki. Odpowiedz Link Zgłoś
dorotamagdziak Re: "Nie istnieje prawo do nieurodzenia dziec 22.03.16, 10:16 A to różnie. Czasem ze szczególnym okrucieństwem. Z reguły humanitarnie. Taki humanitarny odsiew. Uszkodzonych, niechcianych, zbędnych, chorych. Selekcja. Odpowiedz Link Zgłoś
dyzurny_troll_forum Re: "Nie istnieje prawo do nieurodzenia dziec 22.03.16, 10:28 dorotamagdziak napisała: > A to różnie. Czasem ze szczególnym okrucieństwem. Z reguły humanitarnie. Taki h > umanitarny odsiew. Uszkodzonych, niechcianych, zbędnych, chorych. Selekcja. proponuję zapoznać się z hasłem "dobór naturalny" Odpowiedz Link Zgłoś
cosmetic.wipes Re: "Nie istnieje prawo do nieurodzenia dziec 22.03.16, 10:38 > A to różnie. Czasem ze szczególnym okrucieństwem. Czułam, że popłyniesz w stronę szaleństwa Odpowiedz Link Zgłoś
bramstenga Re: "Nie istnieje prawo do nieurodzenia dziec 22.03.16, 13:27 OK - a w takim razie tzw. późne aborcje, w 8-9 miesiącu, do niedawna praktykowane np. w USA, to jeszcze aborcje czy już zabójstwa? Odpowiedz Link Zgłoś
cosmetic.wipes Re: "Nie istnieje prawo do nieurodzenia dziec 22.03.16, 18:32 Wg prawa USA czy wg mnie? Odpowiedz Link Zgłoś
aeyoi2 Re: "Nie istnieje prawo do nieurodzenia dziec 22.03.16, 20:47 I co z tego? Jestem mężczyzną. Mam kategorię A. czyli mogę dostać karabin i rozkaz zabicia człowieka. Ba! Kapelan da mi nawet dyspensę na zabijanie. Żołnierze AK taką dostawali. Odpowiedz Link Zgłoś
samawsnach Re: "Nie istnieje prawo do nieurodzenia dziec 22.03.16, 14:43 "Kobieta dokonująca aborcji decyduje jak najbardziej o SWOIM losie." No, ja bym dodała jeszcze, że o życiu swojej rodziny - urodzenie dziecka z wadami genetycznymi nie odbywa się w próżni. Konsekwencje tej decyzji ponosi cała rodzina - również, albo przede wszystkim, pozostałe dzieci. I bywa to bardzo okrutne i krzywdzące dla nich. Odpowiedz Link Zgłoś
misiu-1 Re: "Nie istnieje prawo do nieurodzenia dziec 22.03.16, 18:06 dorotamagdziak napisała: > Bo mord nazywam mordem? Nie zgadzam się na zabijanie ludzi? Jakichkolwiek ludzi > ? Może rzeczywiście... Ja bym Twojej przedpiśczyni odpowiedział cytatem z "Ekstradycji": "Dzisiaj norma to tacy jak ty, a o sprawiedliwość muszą się dobijać wariaci!" Bardzo dobry projekt. Miejsce morderców dzieci jest w więzieniach. Odpowiedz Link Zgłoś
kropkacom Re: "Nie istnieje prawo do nieurodzenia dziec 22.03.16, 09:25 Nic nie kosztuje napisać, że się nie głosowało na PIS, nie biega się do kościoła, nie daje na tacę, ale... Schemat, schemat, schemat. Odpowiedz Link Zgłoś
migona Re: "Nie istnieje prawo do nieurodzenia dziec 22.03.16, 09:30 no weź...znam przypadki niewierzących niegłosujcych na PiS, którzy odstawiają takie teksty. Najwięcej ich wśród młodych chłopców - wyznawców Korwina ale możliwe że pani dorotkamadzia jeszcze z innej frakcji Odpowiedz Link Zgłoś
dyzurny_troll_forum Re: "Nie istnieje prawo do nieurodzenia dziec 22.03.16, 09:36 migona napisała: > akie teksty. Najwięcej ich wśród młodych chłopców - wyznawców Korwina Ale to nie jest do końca prawda. W środowisku libertariańskim toczy się zaciekła dyskusja na ten temat. Z jednej strony jest oczywiście wolność kobiety do absolutnego stanowienia o sobie i swoim ciele, ale z drugiej jednak wolność tej rozwijającej się istoty. I nie jest to temat oczywisty. Odpowiedz Link Zgłoś
dorotamagdziak Re: "Nie istnieje prawo do nieurodzenia dziec 22.03.16, 09:43 No właśnie. Odpowiedz Link Zgłoś
kama265 Re: "Nie istnieje prawo do nieurodzenia dziec 22.03.16, 10:35 no nie wiem. ja mam wrażenie, że w środowisku libertariańskim kobieta jest z definicji niżej stawiana od mężczyzny, ergo jej prawami nikt się nie zajmuje. tudzież prawami osób niepełnosprawnych i z tego być może wynika dyskusja. Odpowiedz Link Zgłoś
dyzurny_troll_forum Re: "Nie istnieje prawo do nieurodzenia dziec 22.03.16, 10:41 kama265 napisała: > no nie wiem. ja mam wrażenie, może dobrze by było wrażenie zastąpić wiedzą? Odpowiedz Link Zgłoś
kama265 Re: "Nie istnieje prawo do nieurodzenia dziec 22.03.16, 10:59 a nie czuję takiej naglącej potrzeby, ekstremiści jakoś specjalnie mnie nie przekonują Odpowiedz Link Zgłoś
dyzurny_troll_forum Re: "Nie istnieje prawo do nieurodzenia dziec 22.03.16, 11:09 kama265 napisała: > a nie czuję takiej naglącej potrzeby, ekstremiści jakoś specjalnie mnie nie prz > ekonują to może zacznij przynajmniej od poznania znaczenia słów, których używasz.... Odpowiedz Link Zgłoś
kama265 Re: "Nie istnieje prawo do nieurodzenia dziec 22.03.16, 11:12 myślę, że zacznę od ignorowania Twoich wpisów, bez urazy. Odpowiedz Link Zgłoś
dyzurny_troll_forum Re: "Nie istnieje prawo do nieurodzenia dziec 22.03.16, 11:14 kama265 napisała: > myślę, że zacznę od ignorowania Twoich wpisów, bez urazy. ależ śmiało, widać, że jesteś odporna na jakąkolwiek wiedzę czy szersze horyzonty.... Odpowiedz Link Zgłoś
kama265 Re: "Nie istnieje prawo do nieurodzenia dziec 22.03.16, 11:17 lol przepraszam, przyznaję, że z rozpędu pomyślałam o czym innym. Sorry Odpowiedz Link Zgłoś
dyzurny_troll_forum Re: "Nie istnieje prawo do nieurodzenia dziec 22.03.16, 11:33 kama265 napisała: > lol przepraszam, przyznaję, że z rozpędu pomyślałam o czym innym. Sorry Pomyślałam?! No nie pochlebiaj zbytnio sobie..... Odpowiedz Link Zgłoś
kama265 Re: "Nie istnieje prawo do nieurodzenia dziec 22.03.16, 11:37 spoko, wiedziałam, że nie odpuścisz nawet po przyznaniu się do błędu. jak to jest być tak małostkowym? Odpowiedz Link Zgłoś
dyzurny_troll_forum Re: "Nie istnieje prawo do nieurodzenia dziec 22.03.16, 11:44 kama265 napisała: > spoko, wiedziałam, że nie odpuścisz nawet po przyznaniu się do błędu. jak to je > st być tak małostkowym? Przyznaniu do błędu?! Odpowiedz Link Zgłoś
migona Re: "Nie istnieje prawo do nieurodzenia dziec 22.03.16, 12:48 ale Korwiny to też nie środowisko libertariańskie, tylko jak się określają konserwatywno-liberalne, co oznacza mniej więcej wolność, ale tylko dla białego heteroseksualnego mężczyzny, który jest przedsiębiorcą Odpowiedz Link Zgłoś
kropkacom Re: "Nie istnieje prawo do nieurodzenia dziec 22.03.16, 09:36 Kto twierdzi, ze takie przypadki nie są możliwe w przyrodzie? Pewnie bywa. Ale to jest forum. Sugerowany prze zemnie schemat jest tu bardzo popularny, Odpowiedz Link Zgłoś
migona Re: "Nie istnieje prawo do nieurodzenia dziec 22.03.16, 09:48 nie wiem, nie spieram się różne typy tu zaglądają, a w internecie to wiadomo "żodyn niy wiy iże jeżech psym" Odpowiedz Link Zgłoś
migona Re: "Nie istnieje prawo do nieurodzenia dziec 22.03.16, 09:27 to jeszcze gorzej. Bo gdybyś była katoliczką twojej pitu pitu można by wytłumaczyć kościelnym oczadzeniem i wiarą w życie po śmierci, któremu potrzebny jest chrzest. Ale skoro nie, to co - czysta głupota? nienawiść do kobiet? mało wyrafinowana trollerka? Odpowiedz Link Zgłoś
edelstein Re: "Nie istnieje prawo do nieurodzenia dziec 22.03.16, 09:54 Pope twoje odstrzelenie.Jestes jednostka spolecznie szkodliwa. Odpowiedz Link Zgłoś
komorka25 Re: "Nie istnieje prawo do nieurodzenia dziec 22.03.16, 21:37 Sterylizacja, dorotomagdziak, jest w Polsce nielegalna i karalna. Aborcja - w określonych przypadkach - jest legalna. Odpowiedz Link Zgłoś
dorotamagdziak Re: "Nie istnieje prawo do nieurodzenia dziec 22.03.16, 21:39 Już niedługo zabijanie wszystkich ludzi bedzie karalne, mam szczerą nadzieję. Odpowiedz Link Zgłoś
paskudek1 Re: "Nie istnieje prawo do nieurodzenia dziec 22.03.16, 21:48 aha, rozumiem że optujesz także za surowym karaniem za zabicie w obronie własnej? Bo że życie kobiet masz w nosie to juz udowodniłas dobitnie. Odpowiedz Link Zgłoś
paskudek1 Re: "Nie istnieje prawo do nieurodzenia dziec 22.03.16, 09:08 historii tych na prawdę dramatycznych nie przeczytasz. Bo sie albo nie ujawnia albo... główne "bohaterki" zeszły z tego swiata kotku. Odpowiedz Link Zgłoś
aguar Re: "Nie istnieje prawo do nieurodzenia dziec 22.03.16, 09:28 Jak się miało np. aborcję w podziemiu to strach o tym pisać. W przypadku zagranicznej chyba bezpieczniej... Odpowiedz Link Zgłoś
dyzurny_troll_forum Re: "Nie istnieje prawo do nieurodzenia dziec 22.03.16, 09:24 aguar napisała: > Jest to na tyle prosty zabieg, że nie będzie drogi, jeśli jego cenę ustali praw > o rynku. W CR 4000-6000 CZK czyli 600-900PLN, głównie zależnie od odległości od granicy.... W Polsce 6000PLN. Wszystko co jest nielegalne jest bardziej opłacalne! Odpowiedz Link Zgłoś
dorotamagdziak Re: "Nie istnieje prawo do nieurodzenia dziec 22.03.16, 09:27 A za takie dziecko zabite zagranica można wziąć zasiłek pogrzebowy? Bo w PL można - sporo kosztów się zwróci... Odpowiedz Link Zgłoś
cosmetic.wipes Re: "Nie istnieje prawo do nieurodzenia dziec 22.03.16, 09:29 Nie można, gdyż albowiem nie umiera dziecko. Dokonuje się aborcji, a za aborcję nie wypłaca się zasiłku pogrzebowego - co jest dość logiczne. Odpowiedz Link Zgłoś
dorotamagdziak Re: "Nie istnieje prawo do nieurodzenia dziec 22.03.16, 09:37 A kto zgłasza aborcje? Poronienie się zgłasza. Zamordowany ostatnio na Madalińskiego Wiktor dostał imię i pogrzeb. To był dzieckiem czy nie był? Zasiłek zbolała mamusia tez pewnie wzięła. Odpowiedz Link Zgłoś
cosmetic.wipes Re: "Nie istnieje prawo do nieurodzenia dziec 22.03.16, 09:43 > Zasiłek zbolała mamusia tez pewnie wzięła. Udowodnij. Odpowiedz Link Zgłoś
dorotamagdziak Re: "Nie istnieje prawo do nieurodzenia dziec 22.03.16, 09:44 Nie rozumiesz "pewnie"? To tryb przypuszczający. Skoro był pogrzeb to zasiłek pogrzebowy jak najbardziej się należy.... Odpowiedz Link Zgłoś
cosmetic.wipes Re: "Nie istnieje prawo do nieurodzenia dziec 22.03.16, 09:52 Rzucasz niepotwierdzone oskarżenia, więc podaj podstawy swoich "przypuszczeń". Odpowiedz Link Zgłoś
dorotamagdziak Re: "Nie istnieje prawo do nieurodzenia dziec 22.03.16, 09:56 Podałam. Magicznie i życzeniowo "uszkodzony płód" zmienił się po śmierci w Człowieka, nie został razem z innymi odpadami medycznymi zutylizowany, wystarczyło, że przestał bruździć w życiu idealnym i zasłużył na imię i pogrzeb. A za smierć dziecka przysługuje zasiłek. Odpowiedz Link Zgłoś
cosmetic.wipes Re: "Nie istnieje prawo do nieurodzenia dziec 22.03.16, 10:10 Ten płód okazał się być zdolny do przezycia poza organizmem matki. Co prawda tylko 22 minuty, ale definicję spełnił. Więc tak, mozna o nim mówić jak o dziecku. Natomiast kwestia wzięcia przez matkę zasiłku nadal nie została przez ciebie wyjaśniona, to, że jej przysługiwał nie jest równoznaczne z wzięciem go. Nikomu zasiłku ZUS na siłe nie wciska. Odpowiedz Link Zgłoś
dorotamagdziak Re: "Nie istnieje prawo do nieurodzenia dziec 22.03.16, 10:24 Czyli ta konkretna matka zabiła jednak dziecko? Ci konkretni lekarze zabili zgodnie z prawem człowieka? Odpowiedz Link Zgłoś
cosmetic.wipes Re: "Nie istnieje prawo do nieurodzenia dziec 22.03.16, 10:40 Ależ nikt nikogo nie zabił. Dziecko zmarło z powodu ciężkich wad. Czyżbyś sugerowała, że lekarze (wszak nie matka własnoręcznie) udusili/otruli/zadźgali to dziecko? Odpowiedz Link Zgłoś
praca.zawodowa Re: "Nie istnieje prawo do nieurodzenia dziec 22.03.16, 10:27 Na sile nie wpycha, ale jakby ta matka wyrobila akt urodzenia i zgonu dziecka w ZUS, (co w tym przypadku jest mozliwe) , to by zasilek z tytulu urodzenia i smierci z ZUS oraz innego ubezpieczyciela (o ile byla ubezpieczona dodatkowo) dostalaby. Odpowiedz Link Zgłoś
cosmetic.wipes Re: "Nie istnieje prawo do nieurodzenia dziec 22.03.16, 10:42 Nie pytam o "gdyby", pytam dlaczego przedmówczyni sugeruje, że matka WZIĘŁA zasiłek. Moze ty mas dowody, że WZIĘŁA, a nie "mogła wziąć"? Odpowiedz Link Zgłoś
praca.zawodowa Re: "Nie istnieje prawo do nieurodzenia dziec 25.03.16, 14:24 Na jej miejscu urodzilabym, wziela zasilek, becikowe i wszystko, co sie da i dopiero wtedy oddala do zakladu dla dzieci uposledzonych. Odpowiedz Link Zgłoś
edelstein Re: "Nie istnieje prawo do nieurodzenia dziec 22.03.16, 09:45 czy ty wiesz w jakich przypadkach aborcja w Pl jest dopuszczalna? Odpowiedz Link Zgłoś
claudel6 Re: "Nie istnieje prawo do nieurodzenia dziec 23.03.16, 00:00 >Bardzo rzadko aborcji dokonują kobiety z biedy , czy strachem przed samotnym macierzyństwem. a skąd ta statystyka, z tego dokumentu? raczej nie. i dotyczy jakiego kraju? bo jesli Polski, to raczej jasne, dlaczego bardzo rzadko aborcji dokonują kobiety z biedy. Odpowiedz Link Zgłoś
kropkacom Re: "Nie istnieje prawo do nieurodzenia dziecka" 22.03.16, 07:47 Ci obywatele... Na nich zawsze można liczyć Partia sobie łapek nie ubrudzi osobiście składając projekt. Za to głosować za nowelizacją będzie już komu. Zapewniam panie, które się przekonują właśnie, że prezesowi nie zależy na zmianach w tym kierunku. Odpowiedz Link Zgłoś
kropkacom Re: "Nie istnieje prawo do nieurodzenia dziec 22.03.16, 07:48 Wyszło niejasno - prezesowi zależy tylko nie chce sobie łapek utytłać osobiście. Odpowiedz Link Zgłoś
araceli Re: "Nie istnieje prawo do nieurodzenia dziec 22.03.16, 08:10 kropkacom napisała: > Ci obywatele... Na nich zawsze można liczyć Partia sobie łapek nie ubrudzi o > sobiście składając projekt. Za to głosować za nowelizacją będzie już komu. Zape > wniam panie, które się przekonują właśnie, że prezesowi nie zależy na zmianach > w tym kierunku. Nie ma znaczenia czy PiS-owi zależy czy nie - są w tym kraju organizacje oszołomów z całkiem sporym poparciem, którym zależy i które projekt ZŁOŻĄ. Złożą i już. I jakoś nie potrafią znaleźć żadnych przesłanek ku twierdzeniu, że nagle PiSowi się 'odmieni' i zagłosuje przeciw. Po co mieliby głosować przeciw? Kobiety mają w d..e, własnym skrobankę załatwią bez problemu. Sprzeciwiając się tylko narobią sobie dymu wśród własnego elektoratu. Odpowiedz Link Zgłoś
kropkacom Re: "Nie istnieje prawo do nieurodzenia dziec 22.03.16, 08:17 Panie, które twierdzą, ze prezes nie pozwoli, niech sprawdzą dzięki komu poprzedni projekt przepadł w sejmie. Jak głosowała pani Beta Szydło? Odpowiedz Link Zgłoś
joa66 Re: "Nie istnieje prawo do nieurodzenia dziec 22.03.16, 08:22 Która pani twierdzi, że "prezes nie pozwoli" ? Odpowiedz Link Zgłoś
joa66 Re: "Nie istnieje prawo do nieurodzenia dziec 22.03.16, 08:24 I pozwolę sobie odnieść się do artykułu- po co prezes prosi kościół, żeby wywierał nacisk, aby projektu nie złożono? Odpowiedz Link Zgłoś
kropkacom Re: "Nie istnieje prawo do nieurodzenia dziec 22.03.16, 08:29 Tak donosi Rzepa, tak? Czy wiesz na pewno? Liczą się fakty. Czy jeśli projekt zostanie złożony do laski marszałkowskiej to nadal będzie miało znaczenie, że prezes ponoć prosił? Odpowiedz Link Zgłoś
kropkacom Re: "Nie istnieje prawo do nieurodzenia dziec 22.03.16, 08:58 www.deon.pl/wiadomosci/polska/art,25420,jak-glosowali-poslowie-ws-ustawy-o-aborcji-zobacz.html Odpowiedz Link Zgłoś
joa66 Re: "Nie istnieje prawo do nieurodzenia dziec 22.03.16, 09:00 Przecież wszyscy o tym wiedzą? Przeczytałaś artykuł w Newsweeku? Jakie jest Twoje zdanie na ten temat? Odpowiedz Link Zgłoś
kropkacom Re: "Nie istnieje prawo do nieurodzenia dziec 22.03.16, 09:04 Napisałam wyżej jakie jest moje zdanie. Wydało mi się nawet, że zrobiłam to dość czytelnie. Odpowiedz Link Zgłoś
araceli Re: "Nie istnieje prawo do nieurodzenia dziec 22.03.16, 08:36 joa66 napisała: > I pozwolę sobie odnieść się do artykułu- po co prezes prosi kościół, żeby wywie > rał nacisk, aby projektu nie złożono? Naprawdę tak ciężko to zrozumieć? Tak - PiSowi nie zależy na tykaniu śmierdzącego jaja ale NIE ONI TO JAJO W SEJMIE ZŁOŻĄ. Nie kościół złoży. Złoży banda oszołomów, którym ZALEŻY. Odpowiedz Link Zgłoś
jdylag75 Re: "Nie istnieje prawo do nieurodzenia dziec 22.03.16, 10:38 NO niestety Ci którym ZALEŻY złożą a Sejm siłą rzeczy będzie musiał się tym zająć. Pozostaje mieć nadzieję, ze szybko uchwalą jakąś zmianę, która uwolni ich od tego przykrego obowiązku, jakby posiedzieli po nocach to by się udało. Odpowiedz Link Zgłoś
dyzurny_troll_forum Re: "Nie istnieje prawo do nieurodzenia dziec 22.03.16, 09:32 kropkacom napisała: > Panie, które twierdzą, ze prezes nie pozwoli, Ja też twierdzę, że prezes nie pozwoli. Rdzeń PiSu popiera obecny kompromis albo - tak naprawdę - nienarodzonych ma w dooopie. Liczy się władza i zemsta. Poparcie wprost skrajnych oszołomów odbierze cześć elektoratu centrowego i lekko prawicowego (jeżeli jeszcze taki został ) i skaże PiS na pewna zagładę. Nie będzie władzy, nie będzie zemsty. Oczywiście PiS nie przedstawi ciemnemu ludowi tego wprost, po prostu na kluczowym głosowaniu kilku posłów nie będzie, bo akurat była dobra zupa w bufecie. No, bardzo chcieliśmy, ale trudności obiektywne. Wicie rozumicie. Może następnym razem. Odpowiedz Link Zgłoś