Dodaj do ulubionych

mały ogródek

25.03.16, 09:27
1ar w kształcie podkowy.malo...na razie obsadzone tujami które wybujały na ponad 2 m.reszta to trawa, marzy mi się malutki klimatyczny ogródek a na razie jest takie NIC 😞 ma ktoras taki maly ogródek wklejcie jakies inspiracje.
Obserwuj wątek
    • stara-a-naiwna Re: mały ogródek 25.03.16, 09:36
      wybacz, zę Ci tak napiszę ale... jak ktoś obsadza się tujami cmentarnymi to klimat zawsze będzie... jaki będzie (wiem - niektórzy to lubią)

sa bardzo fajne trawy ozdobne - miskanty rożnej wielkości - od kilkunastu cm do 2m w zależności do odmiany. Są takie które nie rozchodzą się po całym ogródku od korzenia, w zasadzie ścina się je raz do roku na wiosnę (czyli mało obsługowe są)
      moze coś w tą strone pomyśl?

a zamiast tiji - może cis? bukszpan? albo bluszcz (ale on urośnie tylko na wysokośc płotu)

aaa fajnym rozwiązaniem jest winogron - można zrobić ciekawe zadaszenia i ścianki

• babcia.stefa Re: mały ogródek 25.03.16, 09:56
        > winogron

A kukurydz jest zbóż? A pomarańcz?
    • lusitania2 Re: mały ogródek 25.03.16, 10:16
      co rozumiesz pod słowem klimatyczny?
      Klimatyczny
      - w śródziemnomorskim klimacie (lawenda itp.)
      - "angielski" - różanka, rabaty bylinowe
      - "babciny" - malwy, ostróżki, marcinki
      - ....?
      • agni71 Re: mały ogródek 25.03.16, 10:20
        lusitania2 napisał:

> co rozumiesz pod słowem klimatyczny?

Pewnie cokolwiek innego niż kawałek ziemi obsadzony równo tujami wink
        • lusitania2 Re: mały ogródek 25.03.16, 10:44
          agni71 napisała:

> Pewnie cokolwiek innego niż kawałek ziemi obsadzony równo tujami wink

eno, tuje nie są złe (i nie jestem hodowcą tuj).
          Wiem, że przez masowość ich sadzenia wielu ludziom się przejadły (eufemizmsmile), ale jako solitery mi się podobają, lubię tę koronkowo-piankową konstrukcję ich gałązek. A jak jeszcze nie jest to szmaragd ani brabant to już w ogóle nie mam uwagsmile.
          • paloma_blauwinder Re: mały ogródek 25.03.16, 18:09
            solitery mi się podobają, lubię tę koronkowo-piankową konstrukcję ich
            > gałązek. A jak jeszcze nie jest to szmaragd ani brabant to już w ogóle nie mam
            > uwagsmile.
            To podobałaby ci się moja tuja - właśnie spory soliter, nie smaragd i nie brabant, pozostawiona ze względu na walory wspinaczkowe, bo gałązki może są koronkowo-piankowe, ale konary przypominają wygodną drabinkę.
          • agni71 Re: mały ogródek 25.03.16, 18:20
            Ja np. lubię zapach tuj, zresztą jedną czy dwie w ogrodzie u siebie też mam. Ale jak ktoś pisze, ze obsadził równiutko dookoła tujami pusty wygon, i chciałby mieć klimatycznie (cokolwiek to dla tej osoby znaczy), to hmmm....nie wiem, co doradzić.
            • capa_negra Re: mały ogródek 26.03.16, 23:36
              Może grobowiec - kapliczkę na środku trawniczka
    • lusitania2 Re: mały ogródek 25.03.16, 10:36
      gdybym miała ten 1 ar, już obsadzony tujami, to puściłabym po nich 2-3 powojniki, a dokładnie ten:
      e-clematis.com/pl/p/Clematis-flammula/249 i ten:
      e-clematis.com/pl/p/Clematis-terniflora-Early-Snow/1354
      - "prawie takie same", razem dają bardzo długi okres kwitnienia.
      Dla koloru trzeci, jakiś z grupy włoskich, żeby nie mieć problemu z uwiądem powojników.
      Do tego pnąca róża w ulubionym kolorze na kratkę przy ścianie + parę rabatowych, 2-3 krzaki lawendy/bodziszków/zawilców japońskich?
      + jakieś sezonowe już w donicach.

Niezależnie od tego, co posadzisz, musisz pamiętać, że tuje wyciągną (a właściwie już wyciągnęły) z tego ara wszystkie składniki odżywcze, więc żeby cokolwiek tam w miarę rosło wymagać będzie dobrego nawożenia i podlewania.
      • angelika.to.ja Re: mały ogródek 25.03.16, 15:45
        Posadzic je przed tujami ? Tak by się po nich piely? 2x rok pryskam tuje prep.na grzyby, czy clematis to zniesie? Myślałam tez aby z krótszej strony wykarcziwac tuje ok 7 wysypać kamieniem i ustawić jakies donice trawy etc

> gdybym miała ten 1 ar, już obsadzony tujami, to puściłabym po nich 2-3 powojni
        > ki, a dokładnie ten:
        > e-clematis.com/pl/p/Clematis-flammula/249 i ten:
        > e-clematis.com/pl/p/Clematis-terniflora-Early-Snow/1354
        > - "prawie takie same", razem dają bardzo długi okres kwitnienia.
        > Dla koloru trzeci, jakiś z grupy włoskich, żeby nie mieć problemu z uwiądem pow
        > ojników.
        > Do tego pnąca róża w ulubionym kolorze na kratkę przy ścianie + parę rabatowych
        > , 2-3 krzaki lawendy/bodziszków/zawilców japońskich?
        > + jakieś sezonowe już w donicach.
        >
        > Niezależnie od tego, co posadzisz, musisz pamiętać, że tuje wyciągną (a właściw
        > ie już wyciągnęły) z tego ara wszystkie składniki odżywcze, więc żeby cokolwiek
        > tam w miarę rosło wymagać będzie dobrego nawożenia i podlewania.
        >
        >
        >
      • angelika.to.ja Re: mały ogródek 25.03.16, 15:47
        Piękne te klematisy ??
        • angelika.to.ja Re: mały ogródek 25.03.16, 15:48
          Nie wiem skąd pytajnik ??
    • krecik Re: mały ogródek 25.03.16, 10:46
      Pomysl na zacieniony kacik:
      https://fotoforum.gazeta.pl/photo/1/fh/ge/cb15/aoAB3MRlrbjgloBkhB.jpg

Ag
    • dziennik-niecodziennik Re: mały ogródek 25.03.16, 11:05
      mi się marzy ogródek w taki deseń. tylko żeby to wszystko samo rosło, długo kwitlo i żebym nie musiała przy tym robić NIC. no, poza podlewaniem.
      a ponieważ wiem, ze tak sie nie da, to mam w ogrodzie trawę i drzewa.
      teraz mi chodzi po głowie żeby w trawę wsiac stokrotki - tylko po kiego grzyba jak bedzie toto koszone przeciez?...
      • mamameg Re: mały ogródek 25.03.16, 18:08
        To może na trawniku załóż taką rabatę z różnymi kwiatami? Jedna rabata nie będzie pochłaniała tyle czasu i pracy co cały ogród, zwłaszcza jeśli wybierzesz rośliny skalne.
        I trawnik można otoczyć krzewami kwitnącymi w różnych miesiącach, są łatwe w uprawie.
        • cichadziewuszka Re: mały ogródek 25.03.16, 19:10
          O właśnie! Możesz np w zacienionym miejscu posadzić rododendrona, hortensje bukietową, żurawki - wyściółkować grubo korą i chwasty nie będą przerastać. A na stanowisku suchym i słonecznym wysypać rabatkę grysem, posadzić np. lawendę i jeżówki.
      • iw1978 Re: mały ogródek 25.03.16, 19:16
        Będziesz na wiosnę pierwszy raz kosić, jak już nacieszysz się stokrotkami. Coś za coś, ale zdaje egzamin.
        • angelika.to.ja Re: mały ogródek 27.03.16, 06:08
          Koszone stokrotki będą wypuszczaly paki prawie przy ziemi wiec nie skosisz choćbyś chciala??
      • aankaa Re: mały ogródek 26.03.16, 19:48
        chodzi po głowie żeby w trawę wsiac stokrotki - tylko po kiego grzyba jak bedzie toto koszone przeciez?...

===
        stokrotki odrastają razem z trawą smile
    • cichadziewuszka Re: mały ogródek 25.03.16, 15:34
      Rób kompozycje z roślinami kwitnącymi na biało, optycznie powiększą ogródek. Trawnik, nawet kiepski, będzie wyglądał lepiej z równo przyciętymi kancikami, służy do tego szpadelek w kształcie półksiężyca. Masa inspiracji i pięknych ogrodów jest na forum "ogrodowisko". Dobrze Ci tutaj radzą clematisy, nie są bardzo wymagające, lubią mieć cień w nogach i słońce w górnych partiach. Może ogród w stylu romantycznym: białe/różowe/jasnoniebieskie clematisy, pod nimi lawenda i róże. Z róż mogę polecić odmianę Chopin, ma duże biało-kremowe kwiaty i długi okres kwitnienia.
    • mynia_pynia Re: mały ogródek 25.03.16, 17:12
      Tuje zostaw jako tło i ochronę przed wiatrem. Nie lubię ich i w ogrodzie w sumie mam 3 sztuki. W jednym kącie zrób zaciszne miejsce, może kawałek drewnianego tarasu i jakaś prosta pergola, poszukaj po Internecie małych miejskich ogrodów i "zerżnij" pomysł.
    • hamerykanka Re: mały ogródek 25.03.16, 17:32
      To zalezy jakie lubisz klimaty. Japonczycy specjalizuja sie w malenkich, klimatycznych ogrodkach (mozesz wpisac w wyszukiwarce japanese gardens in small spaces, japanese courtyard gardens, zen gardens), np maly drewniany podest ze stolikiem i krzeslami plus kilka roslin typu japonskie azalie, klonyjaponskie i palmowe-sa i naprawde male ale o kolorowych lisciach, plus zmiana kolorow na jesien; przycinane drzewka jesli lubisz sie bawic i masz troche czasu.
      Zalezy co lubisz, jaka masz glebe i naslonecznienie. Do slonecznego miejsca beda pasowaly inne rosliny.
      • hamerykanka Re: mały ogródek 25.03.16, 17:33
        Obejrzyj sobie ogrodki tutaj, na forum ogrodowym.
        forumogrodniczeoaza.pl/index.php/forum/33-moj-ogrod
      • paloma_blauwinder Re: mały ogródek 25.03.16, 18:14
        kilka roslin typu japonskie azalie, klonyjaponskie i palmo
        > we-
        W polskich warunkach nieokryte najczęściej przemarzają, szczególnie młode.
        • agni71 Re: mały ogródek 25.03.16, 18:23
          klon japoński nam wymarzał co roku, odżywał, i znów wymarzał. Nigdy nie urósł większy niż w momencie posadzenia. Niestety, zdecydowaliśmy się go pozbyć. Więc nie polecam, bo można się tylko sfrustrować.
    • solejrolia Re: mały ogródek 25.03.16, 17:58
      Typowo.

Inspiracji szukaj w internecie pod hasłem mały ogród, ogródek miejski, ogródek przy segmencie itp
      np. mały ogród
      www.google.pl/search?q=ma%C5%82y+ogr%C3%B3d&source=lnms&tbm=isch&sa=X&ved=0ahUKEwj58KOEptzLAhUrBnMKHerOCtcQ_AUIBygB&biw=1440&bih=690

Po pierwsze tuje przyciąć, żeby je obniżyć i wpuścić trochę światła, żeby je również wyrównać i zagęścić. (PO CO ROBISZ OPRYSKI NA TUJE????Kto ci tak poradził?!
      Lepiej je oczyść z suchych gałązek, wpuść światło i powierze do środka krzewu, daj im nawóz, podlej, to przestaną ci marnieć)
      Po drugie, w miejscu słonecznym zlikwidować część trawnika- choćby na środku- skopać, dosypać kompostu, co użyźni glebę. i ładni wyrównać, i odciąć trawnik od skopanej części np. płytkami chodnikowymi, czy piaskowcem, czy czymś co skutecznie powstrzyma trawę przed włażeniem na nowo zakładaną rabatę.
      I po trzecie posadzić rośliny liściaste, takie, które wniosą zmienność pór roku, kolor, lub są ciekawe z pokroju, lub kwitną.
      Np. krzewy- krzewuszki, forsycje, albo hortensje bukietowe,
      przed nimi dać rosliny niższe, np. tawułki japońskie,
      i trochę bylin, np. bergenie, ciemiernik, miodunka, irysy, rozchodnik okazały czy liliowce, astry.
      Powinnaś też posadzić drzewo (dla mnie to jest niepojęte, że w ogrodzie nie ma drzewa! oczywiście pisze o drzewie liściastym, bo iglaków u ciebie dość) chociażby jakies niewielkie, np. głóg Pauls Scarlet,Robinia akacjowa w formie kulistej (umbraculifera), śliwa wiśniowa Pisardii, Surmia/katalpa, itd itd itd.
      No i pojemniki. W pojemnikach można posadzić kwiaty. I nie tylko kwiaty, jak większy pojemnik, to można posadzić też krzewy.
      Ktoś wcześniej wspomniał o trawach ozdobnych- ZGODA, są super, ale powinny być jako uzupełnienie. Zwłaszcza, ze w tym ogrodzie nic nie ma.
      • angelika.to.ja Re: mały ogródek 26.03.16, 18:34
        Oprysk bo masowo zlapaly fitofyroze
    • bananananas Re: mały ogródek 25.03.16, 18:50
      Mam w ogrodzie (Polska centralna) kilkadziesiąt klonów japońskich i palmowych, pierwsze rosną od jakichś 10 lat. Zimują wszystkie zdrowo bez okrywania , a sekret polega na tym, że są to klony z siewu.
      Nie należy też nawozić później niż wiosną ani podlewać począwszy od sierpnia (no chyba że w takie upały jak w zeszłym roku), żeby zdrewniały dobrze do zimy.

Rozmawiałam z panią projektującą ogrody, która szuka takich klonów, co pożyją dwa sezony, a potem padną, bo wtedy klient przyjdzie jeszcze raz. A szkółki odpowiadają na to zapotrzebowanie. Ergo: kupować z dobrego źródła (rekomendacje na forach ogrodniczych), a wtedy już tylko myszy ewentualnie choroby są zagrożeniem.
      • bananananas Re: mały ogródek 25.03.16, 18:52
        przepraszam ,miało się podpiąć po agni71
      • lusitania2 Re: mały ogródek 25.03.16, 19:32
        b. dobre krótkie kompendium o klonach, może się komuś przyda:
        zojalitwin.wordpress.com/2011/09/25/klon-palmowy/

• hamerykanka Re: mały ogródek 25.03.16, 19:47
          Fajne kompendium. A ja dopisze od siebie. Mieszkam w Teksasie, na polpustyni z silnymi wiatrami, w lecie temp powyzej 40C, w zimie potrafi byc -20. Do tego gleba jest bardzo zasadowa i gliniasta.

I moje klony japonskie rosna w takich warunkach juz szesc latsmile choc nie powinny przezyc.
          Wedlug mnie dobre osloniete miejsce to podstawa, wtedy zimowe wiatry nie wysuszaja tak rosliny. Jesli posadzisz tak, ze albo tuje albo dom osloni je od polnocy, jest duza szansa ze stanowisko im sie spodoba.
          Swoja droga moje kloniki juz zaczely rozwijac pierwsze listki! Choc w nocy temp spada do zera lub ponizej uncertain
          • hamerykanka Re: mały ogródek 25.03.16, 20:02
            Krzewuszki lub weigele rowniez sa dobrym wyborem do kazdego ogrodu. Niewymagajace, nie czepiaja ich sie szkodniki i choroby, maja rozna wielkosc-od kilkunastu cm (np seria My Monet Veweig, Sunset www.provenwinners.com/plants/weigela/my-monet-sunset-weigela-florida ) do sredniej wielkosci o roznokolorowych lisciach-od bladozoltozielonych (Ghost, Rubidor, French Lace itd), bialo-zielonych (Variegata), ciemnoczerwonych do brazu (Dark Horse, Midnight Wine, Minor Black, Tuxedo, Wine and Roses, Spilled Wine), do zielonych i wysokich.
            Tu sa przykladowe artykuly:
            www.e-ogrody.pl/Ogrody/1,113408,3506728.html
            budujesz.info/artykul/krzewuszka-cudowna-weigela-florida-uprawa-odmiany-i-rozmnazanie,845.html
    • jopowa Re: mały ogródek 26.03.16, 18:36
      mozna zrobic w stylu chinskim

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka