Dodaj do ulubionych

Piękna i bestia

26.03.16, 14:29
Oglądałam dziś po raz kolejny film Disneya "Piękna i bestia" i tak sobie pomyślałam, czemu to zwykle kobiety w literaturze musza kochać albo bestię, albo żabę, a mężczyźni jak już mają brudna sierotę (Kopciuszek) to widza ją przepiękną na balu, a potem taki książę nie umie jej rozpoznać bez sukni i fryzury i musi bucik zmierzyć.
W baśniach brzydka kobieta = zła, leniwa i głupia
W życiu widzę, że różnie to bywa, ale częściej ładna pokocha brzydala niż odwrotnie.
Czy mężczyźni rzeczywiście są aż takimi wzrokowcami?
Obserwuj wątek
    • shell.erka Re: Piękna i bestia 26.03.16, 14:35
      big_grin
    • konwalka Re: Piękna i bestia 26.03.16, 14:39
      polecam książki bruno bettelheima
      tylko one zazwyczaj przelom w zyciu czlowieka stanową, zwlaszcza takiego wychowywanego na basniach
      • mmoni Re: Piękna i bestia 26.03.16, 16:10
        Właśnie, ja jeszcze poleciłabym Jacka Zipesa, ale jego nie wydawali w Polsce. W skrócie chodziło o to, aby piętnastoletnie panienki świeżo wypuszczone z pensji przyklasztornej bez szemrania szły za tego, kogo im maman i pap? wybrali. I żeby przynajmniej jakiś czas się łudzić, że ten sterany rozrywkowym życiem 50-latek w rzeczywistości skrywa pod niezbyt zachęcającą powierzchowność skarby uczuciowych i intelektu.

Zwróć też uwagę, że Bella (albo w starym przekładzie Pulcheryja) jest córką kupca, a Bestyja jest arystokratą. Dodatkowy przekaz miał więc zachęcić córki zamożnej klasy średniej do wychodzenia za hrabiów, cóż że i troszkę zdegenerowanych. Taki markiz de Sade np. ożenił się z córką burmistrza...
      • jaskiereczka Re: Piękna i bestia 26.03.16, 18:21
        OT. Masz BOSKĄ sygnaturkę big_grin
      • echtom Konwalka, nie dobijaj mnie sygnaturkami :D n/t 27.03.16, 00:46

• kfugktru23 Re: Piękna i bestia 26.03.16, 14:50
      Niekoniecznie. Piękna kobieta to dla faceta problem. Problem z konkurencją ze strony "lepszego modelu". Czasami lepiej wybrać więc brzydką ale bez wianuszka adoratorów z kastetami.
      • zebra12 Re: Piękna i bestia 26.03.16, 14:57
        Mnie chodzi bardziej o stereotypy w literaturze. Ale życiowo masz rację.
        • thank_you Re: Piękna i bestia 26.03.16, 15:01
          Pięknymi kobietami interesują się faceci bez kompleksów. Niekoniecznie najpiękniejsi, ale właśnie pewni siebie. smile))
          • elle-hivernale Re: Piękna i bestia 26.03.16, 15:14
            Niestety, spora ich koncentracja występuje u facetów w wersji kieszonkowej, którzy ciężko znoszą brak wzajemności suspicious
            • thank_you Re: Piękna i bestia 26.03.16, 15:18
              Nie każdemu przeszkadza niski facet - często mają inne atuty. wink
          • wheels.of.steel Piękna kobiety są dla pięknych :D 26.03.16, 15:48
            Stary i otyły biznesmen z piękną kobietą to dość komiczny widok tongue_out Poza tym piękne wymagają wiele zachodu i mają mnóstwo adoratorów. Jak się nie jest playboyem, to lepiej wybrać po prostu ładną tongue_out Obawiam się, że zaradnemu brzydalowi, który wziął piękną, łatwo mogą z czasem rogi wyrosnąć.
            • wheels.of.steel Re: Piękna kobiety są dla pięknych :D 26.03.16, 15:50
              P.S. Czasem się zastanawiam, czy moja była nie była dla mnie za ładna. Być może chciałem przekroczyć pewne granice i wyszedłem z tego jak Zabłocki na mydle. To trochę jak naginanie swoich możliwości sterydami itp. big_grin
            • thank_you Re: Piękna kobiety są dla pięknych :D 26.03.16, 16:26
              No bo jak biznesmen, to od razu stary. A jak stary - to otyły.

Piękne wymagają wiele zachodu - bla bla bla. smile))
              • wheels.of.steel Re: Piękna kobiety są dla pięknych :D 26.03.16, 18:19
                Piekny i mlody biznesmen jest naturalnym partnerem dla pieknej kobiety, ale brzydal pasuje do niej jak piesc do nosa. Na piekne kobiety milo sie patrzy, ale w zwiazku z taka czulbym sie niepewnie i ciagle rozmyslal nad tym, ze fizycznie do siebie kiepsko pasujemy tongue_out
                • kfugktru23 Re: Piękna kobiety są dla pięknych :D 26.03.16, 18:29
                  No nie wiem. Dla kobiet afrodyzjakiem jest władza i kasa. Obie dają bezpieczeństwo. Kasę i władzę zdobywa się z czasem. Młody nie ma najczęściej ani jednego ani drugiego a jeśli ma to może to stracić bo zdobył to nie pracą własnych łap a albo dziedzicząc albo grając w Lotto. Uroda natomiast to synonim zdrowia. Bo jeśli rośnie ci guz na twarzy to coś jest na rzeczy i możesz przekazać to dzieciom. Dojrzałość to też synonim zdrowia - facet urósł duży, nie miał zawału, nie miał raka to ma dobre geny. Tym kierują się one. Chyba.
                  • wheels.of.steel Re: Piękna kobiety są dla pięknych :D 28.03.16, 11:02
                    Nie chciałbym kobiety, które poleciałaby na mój motocykl, a bez niego mnie odtrąciła wink Ja jednak uważam, że najlepsza jest naturalna chemia i to poczucie, że kobieta ma po prostu ochotę wyskoczyć z majtek big_grin Ale mi to zdarza się raz na sto lat tongue_out
            • jowita771 Re: Piękna kobiety są dla pięknych :D 26.03.16, 23:02
              Nie wiem, skąd pomysł, że to piękne kobiety zdradzają. Zdradzają zakompleksione. Piękne są najczęściej wierne. Chyba że są zakompleksione.
              • thank_you Re: Piękna kobiety są dla pięknych :D 26.03.16, 23:09
                Zdradzają te, które chcą zdradzać. To chyba niewiele ma wspólnego z urodą. wink))
                • wheels.of.steel Re: Piękna kobiety są dla pięknych :D 26.03.16, 23:15
                  Napisałem coś niżej. A co do naprawdę pięknych kobiet, to mało mnie interesują, bo to nie moja liga ani ja nie jestem ich targetem. Raz chyba podobałem się słodkiej ślicznotce, w której kochała się cała firma, ale nie potrafiłem tego ugryźć, a i dziewczyna bardziej pasowała do jakiegoś żelusia, niż mnie tongue_out Miałem już ładną kobietę, teraz czas zostać starym kawalerem z brzuszkiem smile
                • rosapulchra-0 Re: Piękna kobiety są dla pięknych :D 28.03.16, 10:37
                  Ani z kompleksami.
              • wheels.of.steel Re: Piękna kobiety są dla pięknych :D 26.03.16, 23:11
                Jeśli chodzi o zdrady, to zdradzić może każdy. A piękne mają więcej pokus. Dziwnie bym się czuł przy kobiecie, która ciągle by miały propozycje od mężczyzn ode mnie ładniejszych i bogatszych wink
                Poza tym sytuacja, że pięknej kobiecie majtki same spadają na widok niezbyt atrakcyjnego faceta zdarza się rzadziej niż przyjście na świat tygrysa albinosa. Zazwyczaj ona się zaczyna z nim spotykać, bo on jej czymś zaimponował. Ja wolę jednak relacje, które zaczynają się od wielkiej chemii, a z w miarę ładną, ale w jednak przeciętną jest to u mnie realne. Nie muszę kobiecie imponować doktoratem, własną firmą, znajomością chińskiego, prawem jazdy C+E lub byciem filantropem. Jest magia ciał, panna sama dąży do bliskości fizycznej i gitara gra.
          • memphis90 Re: Piękna i bestia 26.03.16, 16:02
            >Pięknymi kobietami interesują się faceci bez kompleksów. Niekoniecznie najpiękniejsi, ale właśnie >pewni siebie. smile))
            Albo ci, którzy właśnie próbują sobie i światu coś udowodnić, a piękna kobieta ma być trofeum.
            • wheels.of.steel Re: Piękna i bestia 26.03.16, 18:24
              Jak bylem mlodziutki to o takim trofeum marzylem. Teraz wiem, ze nawet jakby sie to udalo (co jest malo realne), to wiecej problemow z tego by bylo, niz pozytku. Ani ja piekny ani bogaty. Do tego po rozstaniu z moja, jak sie wydawalo, wielka miloscia, odczuwam w sobie starokawalerskie nawyki i malo co w zyciu chce mi sie zmieniac. Znam swoje mozliwosci i obawiam sie, ze ciezko jest je przeskoczyc tongue_out
    • ichi51e Re: Piękna i bestia 26.03.16, 15:23
      Moze jakos pomoge jak podpowiem ze "piekna" w klasycznej bajce to przewaznie tez "dobra". Ma dobre serce Madra so tego detale jej nie zniechecaja. wink
    • memphis90 Re: Piękna i bestia 26.03.16, 15:59
      >W baśniach brzydka kobieta = zła, leniwa i głupia
      Albo odwrotnie- żli, głupi, leniwi wydają się brzydcy. W miłych, uczynnych, życzliwych doszukujemy się dobrych cech, w tym większej urody.

A swoją drogą- moje dzieci ostatnio odsłuchiwały Oślą skórkę. Tam przystojny książę dojrzał Skórkę w szopie gospodyni i zażyczył sobie placka wykonanego jej rękami. Po otrzymaniu wypieku i odnalezieniu w nim pierścionka, zaczął szukać właścicielki wśród.... księżniczek. Więc co z tego, ze książę piękny, skoro głupi jak osioł? Dobrze, że Ośla Skórka miała takie niskie wymagania, męska szczęka i tytuł księcia wystarczył...
      • ichi51e Re: Piękna i bestia 26.03.16, 16:07
        Patrzysz na bajke po za kontekstem. Osla skorka to typowa bajka francuska - to ciasto bylo tak dobre ze ksieze wiedzial ze mogla je zrobic TYLKO ksiezniczka. I mial racje.
        • konwalka Re: Piękna i bestia 26.03.16, 16:15
          a poza tym: zostawmy piekne kobiety mężczyznom bez wyobraźni
        • claudel6 Re: Piękna i bestia 27.03.16, 00:37
          no ale to jest właśnie bez sensu - żadna księżniczka nie gotowała. miała od tego służbę. była taka bajka o krolowej, która testowała kandydatki na żonę dla syna księcia i pytała o przepis na cos tam. i te, które wyrecytowały przepis, odpadały. a ta, która powiedziała, ze nie ma pojęcia, przeszła. bo to była prawdziwa księżniczka, która nigdy kuchni nie widziała.
    • turzyca Re: Piękna i bestia 27.03.16, 07:48
      Mówimy o utworach tworzonych, gdy wszelkie choroby hulały? To uroda świadczyła po prostu o zdrowiu. Gładka cera, rumieńców, błyszczące oczy, gęste włosy, symetria rysów i sylwetki to naprawdę osiągnięcie, niedoceniane w epoce szczepionek, antybiotyków i nadmiaru żywności.
      I moim zdaniem prawie każda współczesna nastolatka przeniesiona kilkaset lat wstecz nie mogłaby się opędzić od adoratorów, bo widać po niej dobry stan zdrowia. Czyli urodzi dzieci bez problemu, a o to w tym chodzi. A poza tym ideały urody się zmieniały, co pożądane w jednej epoce w innej było passe.
      • ichi51e Re: Piękna i bestia 27.03.16, 09:29
        Nie to swiadczy o bogactwie. To sa wszystko polaczone naczynia zdrowy (bo bogaty) wiec ladny a jak ladny to dobry (bo przeciez rzadzi nami) wink
    • black_halo Re: Piękna i bestia 27.03.16, 10:02
      Jesli sie dobrze zastanowisz to zauwazysz, ze gdyby kobiety nagle teraz zaczely kochac siebie takimi jakimi sa i akceptowac siebie to spora czesc meskich biznesow zwyczajnie by upadla. Wyobraz sobie, ze nagle kobiety stwierdzaja, ze nie musza sie wcale malowac, ze sa jakie sa. Ze moga chodzic w czym im wygodnie, ze nie musza depilowac nog i pach oraz bikini, ze nie musza chodzic w spodnicach. Ze nie musza nosic wyszczuplajacych majtek i butow na obcasach, nie musza farbowac i ukladac wlosow, depilowac brwi, wypelniac zmarszczek, walczyc z cellulitem, kazda faldka na brzuchu. To sa konkretne biznesy, bardzo dochodowe. A polegaja na wmawianiu kobietom, ze bez idealnego ciala i idealnej twarzy nie ma szans na chlopa. Bo kobieta bez chlopa u boku jest niepelna, niewartosciowa, wybrakowana. Czarownica z Malej Syrenki tez nie ma faceta u boku, ale ma sile i moc. Miala moc dania syrence nog ale za to syrenka musiala odddac glos. Wiec zarzuca sie jej, ze jest zazdrosna o piekna i mloda dziewczyne a malo kto zauwaza, ze tak naprawde powinno sie zazdroscic silnej i niezaleznej czarownicy.
      • wheels.of.steel Re: Piękna i bestia 27.03.16, 14:37
        Mnóstwo osób by wtedy straciło pracę. Podejrzewam, że byłoby to bardziej bolesne dla światowych gospodarek, niż likwidacja przemysłu tytoniowego wink
        • black_halo Re: Piękna i bestia 27.03.16, 20:52
          A ja podejrzewam, ze teraz duzo kobiet pracuje zeby zarobic na te wszystkie bzdury, na kosmetyki wyszczulajace, upiekszajace, wygladzajace, odmladzajace, na wszelakie zabiegi itd. I czesc moze byc prace stracila ale jednoczesnie mialaby znacznie mniejsze wydatki.
          • triss_merigold6 Re: Piękna i bestia 27.03.16, 21:24
            Wydawało mi się, że motyw upiększania się jest tak stary jak materialne przekazy aktywności nawet nie homo sapiens, ale jeszcze jego przodków.
            Nie ma przymusu stosowania.
            • black_halo Re: Piękna i bestia 28.03.16, 09:34
              Zastanow sie czy Twojej babce ktos wmawial, ze ma sobie wygladzac cellulit. Mojej nie. Moja matka dowiedziala sie co to jest jakos po 90 roku wraz z wysypem kolorowych gazet dla kobiet, gidze pierwsze pol jest poswiecone temu jak schudnac 5kg do: wiosny, swiat, urlopu, wakacji, nastepnie jakis artykul jak polubic i zaakceptowac siebie a na sam koniec z 10 stron przepisow na rzeczy, ktorych na diecie jesc nie mozna. No i reklamy kosmetykow i srodkow na odchudzanie i upiekszanie co druga kartke. Moje pokolenie wiec od malego, ze musi o siebie dbac. I to pomimo faktu, ze dzisiaj kobieta ma duzo mozliwosci, moze pracowac sama na siebie i meskich portek nie potrzebuje do zapewnienia sobie utrzymania to nadal wiekszosc dziewczyn toczy w mlodosci boj o zdobycie tych meskich portek na czas.
              • ichi51e Re: Piękna i bestia 28.03.16, 10:16
                Nie wcale big_grin a gorsety i bandazowane stopy to co? Kazda epoka i czesc swiata ma swoje jazdy
                • black_halo Re: Piękna i bestia 28.03.16, 10:20
                  To wyzsze sfery zazwyczaj. Prosta chlopka raczej chyba nie?
                  • ichi51e Re: Piękna i bestia 28.03.16, 10:23
                    Pewnie jakies inne jazdy mieli
                    • ichi51e Re: Piękna i bestia 28.03.16, 10:24
                      Np dlugie wlosy. Ile to klopotu glowa boli mycie udreka... A kosa do pasa musiala byc
                      • ichi51e Re: Piękna i bestia 28.03.16, 10:27
                        Kosmetyki na bazie olowiu i innych cudownych substancji, rozjasnianie, tatuaze, bizuteria montowana na stale...
                        femmagazine.com/2015/01/30/the-5-most-outrageous-things-women-have-done-for-beauty/
                        • black_halo Re: Piękna i bestia 28.03.16, 10:40
                          Hmmm, no ale jak mowie - to raczej wyzsze sfery. Zapominasz, ze jeszcze przed druga wojna swiatowa wiekszosc ludzi mieszkala na wsiach a nieduzy procent w miastach. Wiekszosc byla zajeta uprawa pola i zbieraniem zapasow na zime, zaledwie mniejszosc miala czas na bielenie skory olowiem, wiazanie gorsetow i ukladanie wlosow w koki.

Dzisiaj kobietom wmawia sie, ze nie tylko powinny robic kariere ale tez doskonale wygladac, szczuple, zadbane i wysportowane i oraz miec czas na quality time z dziecmi i gotowac obiadki z eko warzyw a po wszystkim jeszcze uprawiac dziki seks z mezem. Bo jak nie to on ma prawo poszukac sobie innej. Wymagania wobec kobiet wzrosly a doba nadal ma tylko 24 godziny.
                          • thank_you Re: Piękna i bestia 28.03.16, 10:47
                            I te kobiety na wsiach chodzą na botoks i przejmują się cellulitisem? Come on...
                            • black_halo Re: Piękna i bestia 28.03.16, 10:53
                              Przeciez nie mowie, ze dzisiaj kobiety na wsiach chodza na botoks. Kiedys tez sie olowiem nie smarowaly. Ale ogolnie wiekszosc teraz ma dostep do prasy, tv, radia. 50 lat temu nawet bym jeden program tv i zdaje sie, ze srodkow na zwalczanie cellulitu raczej nikt nie reklamowal.
          • wheels.of.steel Nie chodzi tylko stratę pracy 28.03.16, 10:27
            Ale też o załamanie się rynków finansowych. Śmiem zresztą podejrzewać, że kobiet pracujących przy produkcji tych kosmetyków niejednokrotnie nie stać, by z nich korzystać.
    • kota_marcowa Re: Piękna i bestia 27.03.16, 21:07
      Czy ja wiem, ja też bym raczej dzwonnika z Notre Dame nie wzięła wink
      • triss_merigold6 Re: Piękna i bestia 27.03.16, 21:25
        Dzwonnik pasuje do tego, o czym pisała Turzyca. Był ułomny, miał zdeformowane ciało, co na pierwszy rzut oka wybitnie zmniejsza szanse na reprodukcję.
    • hamerykanka Re: Piękna i bestia 27.03.16, 21:43
      Dlatego z przyjemnoscia czytalam corce bajke "Ksiezniczka w papierowej torbie". O tym jak ksiezniczka, ktora stracila palac i wszystkie ubrania spalone przez smoka, ktory na dodatek porwal jej narzeczonego, rusza mu na ratunek, odziana wlasnie w jedyna rzecz, jaka sie zachowala, papierowa torbe. I kiedy odnajduje mlodzienca w niewoli u smoka, a ten zaczyna kwekac i jeczec, odwraca sie na piecie i odchodzi.
      Corka dostala te ksiazeczke od ciotki i bardzo mi tym zaimponowalasmile
      • triss_merigold6 Re: Piękna i bestia 27.03.16, 21:49
        Jeśli chcesz coś o księżniczkach i smokach bez elementów ratowania, narzeczonego i pielęgnacji urody, to mogę polecić:
        lubimyczytac.pl/ksiazka/135557/ksiezniczki-i-smoki
        Pieknie wydana, zabawna, księżniczki są przedsiębiorcze i bystre, fajnie się czyta. Moja córka uwielbia.
      • ichi51e Re: Piękna i bestia 28.03.16, 10:15
        A znasz basn o stalowym jezu?

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka