Dodaj do ulubionych

Pytanie do nauczycielek - prezenty

02.04.16, 11:39
W nawiązaniu do prezentu dla nauczycielki w postaci wyjazdu do spa. Czy dostałyście kiedyś od rodziców swoich uczniów tego typu prezenty? A gdybyście dostały, to jak byście się zachowały? Czy znacie nauczyciela, który odmówił przyjęcia tego typu prezentu?
Obserwuj wątek
    • little_fish Re: Pytanie do nauczycielek - prezenty 02.04.16, 11:47
      pracuję w szkole, w której jest bardzo duży odsetek dzieci biednych, wręcz ubogich. To przykre zjawisko, ale ma pozytywny aspekt - nie dostaję żadnych krępujących prezentów. Za to jeśli już dostaję jakiś prezent to zazwyczaj trudno jest mi się powstrzymać od wzruszenia - bo te prezenty zawsze dawane są od serca: serduszko z masy solnej, bukiet kwiatów z ogródka, laurka ze zdjęciem, jabłka z przydomowej jabłonki....
      nie znam nauczyciela, który dostałby tego typu prezent, więc tym samym nie znam takiego, który by odmówił wink
      Jako rodzić zawsze torpeduję pomysły obdarowywania nauczycieli kosztownymi prezentami i mam wrażenie, że większość rodziców jest z tego zadowolona, tylko sami boją się zaprotestować. Jako nauczycielce jest mi łatwiej
    • slonko1335 Re: Pytanie do nauczycielek - prezenty 02.04.16, 11:59
      Ja też do nauczycielek.
      Chcemy kupić coś Pani na zakończenie 3 klasy. Nie ma to być to być prezent drogi-na pewno nie SPA itp..coś bardziej w cenie wiecznego piórawink Panią uwielbiamy tak my jak i dzieciaki, spędza mnóstwo swojego wolnego czasu z naszymi dziećmi i nami nierzadko. Dzieci zrobią coś od siebie także własnoręcznie ale chcielibyśmy jeszcze coś dodatkowo. Z jakich prezentów byłyście zadowolone-przyzna się któraś?
      • ophelia78 Re: Pytanie do nauczycielek - prezenty 02.04.16, 12:06
        Z kwiatka. W doniczce!
        Ostatnio widziałam jakieś takie fajne drzewko w doniczce, do hodowania w domu oczywiście. Kosztowało kilkaset zł i miało 1,5 metra. Piękne...! A ja szukam czegoś podobnego do salonu.

I to by mnie autentycznie ucieszyło. I podejrzewam, ze ofiarodawy byliby zadowoleni, bo prezent nie najtańszy i dość okazały wink

hm.... w tym roku oddaję wychowawstwo w klasie maturalnej... jakby im tu ten pomysł zapodać..... big_grin big_grin big_grin

A tak poważnie: na zakończenie przedszkola mieliśmy zawodowego fotografa, który zaprosił panią i dzieci na profesjonalną sesję (na Jasnych Błoniach robili). I z tego potem powstał pzrepiękny album, oprawiony w skórę. Panie dostały oczywiście jako prezent; rodzice też mogli kupić oczywiście (koszt ok.200 zł, po kosztach robiony, ale naparwdę wypas).
        Może coś w tym kierunku?
        • little_fish Re: Pytanie do nauczycielek - prezenty 02.04.16, 12:12
          jakby mi ktoś dał drzewko w doniczce to nie byłabym zadowolona - nie lubię takich kwiatów, nie umiem ich hodować, nie mam na nie miejsca. Album, pióro są dużo bezpieczniejsze jeśli już ktoś chce robić kosztowne prezenty
        • slonko1335 Re: Pytanie do nauczycielek - prezenty 02.04.16, 12:16
          Mamy mamę kwiaciarkę wiec kwiaty są na DN, Dzień Kobiet i koniec roku na wypasie w formach przeróżnych, wiec ten kierunek odpada zupelnie. Pani robi bardzo dużo zdjec z wszelkich wyjść i zajęć z klasą i wiem, że to dzieci od niej dostaną takie pamiątkowe albumy jako prezenty na koniec roku.
      • wielceszanownypan Re: Pytanie do nauczycielek - prezenty 02.04.16, 12:30
        slonko1335 napisała:
        Panią uwielbiamy
        > tak my jak i dzieciaki, spędza mnóstwo swojego wolnego czasu z naszymi dziećmi
        > i nami nierzadko.

Adoptujcie ją.
        Pani sama sobie wybierze rodzinę jeśli nie zostanie przez którąś przekupiona prezentami big_grin
      • kura17 Re: Pytanie do nauczycielek - prezenty 02.04.16, 13:20
        mam nauczycileki w rodzinie, zawsze ciesza je akcesoria do picia kawy i herbaty - filizanka, czy zestaw kaw/herbat. nie wiem, czy Wasza pani z tych "pijacych" wink
        • slonko1335 Re: Pytanie do nauczycielek - prezenty 02.04.16, 13:30
          może porcelanowa filiżanka to rzeczywiście dobry pomysł ...
          • kura17 Re: Pytanie do nauczycielek - prezenty 02.04.16, 15:01
            > może porcelanowa filiżanka to rzeczywiście dobry pomysł ...

moja siostra dostala od swojej uczennicy, ktorej udzielala korepetycji, jedna filezanke "biala roza" rosenhtala. byla zachwycona i do dzis mowi, ze kazda herbata z tej filizanki sprawia jej niesamowita przyjemnosc i zawsze wtedy mysli o tej dziewczynce smile
          • chocolate_cake Re: Pytanie do nauczycielek - prezenty 02.04.16, 16:21
            Filiżanka to super pomysł smile
          • slonko1335 Re: Pytanie do nauczycielek - prezenty 02.04.16, 21:19
            No ja zagłosuję na filiżankę, na czacie po burzy mózgów jeszcze srebrna zakładka do książki z miejscem na dedykację cieszy się powodzeniem ale mi jednak chyba filiżanka bardziej się podoba. Zobaczymy jak wyjdzie głosowanie.
    • kura17 Re: Pytanie do nauczycielek - prezenty 02.04.16, 13:22
      nie jestem nauczycielka, ale mam kilka w rodzinie.
      prezenty, zwlaszcza te drozsze, zawsze je krepowaly sad
      moja siostra byla kiedys przerazona, gdy okazalo sie, ze jedna paczuszka zawiera jakies wypasione perfumy...

po tym po prostu na poczatku znajomosci informuje rodzicow, ze ona prosi o brak prezentow, nie bedzie ich przyjmowac. rodzice szanuja, dostaje kwiaty na koniec roku, a na jej urodziny dzieci pieka tort w nieamowitych ksztaltach...
      • kura17 Re: Pytanie do nauczycielek - prezenty 02.04.16, 13:22
        ps. nie slyszalam nigdy o prezencie w typie "SPA".
    • grave_digger Re: Pytanie do nauczycielek - prezenty 02.04.16, 15:04
      Nigdy nie słyszałam o prezencie spa, wycieczka czy inne kindle. Jest to kuriozalne wg mnie. Czułabym się obrzydliwie niezręcznie.
    • chocolate_cake Re: Pytanie do nauczycielek - prezenty 02.04.16, 16:19
      Pracuję w szkole gdzie płaci się czesne, ludzie są zamożni i pewnie nie widzą nic złego w prezencie za 400-500 zł. W ciągu 23 lat pracy dostałam dwa takie prezenty. A zwykle to kwiaty, filiżanka, zdjęcia uczniów w ramce, mój portret ( przepiękny).
      • chocolate_cake Re: Pytanie do nauczycielek - prezenty 02.04.16, 16:24
        Portret namalował bardzo zdolny uczeń smile
    • e-kasia27 Re: Pytanie do nauczycielek - prezenty 02.04.16, 18:40
      W zeszlym roku kolezanka dostala na zakonczenie 3 klasy bransoletki srebrne w takim troche trojkatnym ksztalcie static.mango.pl/zdjecia/121658.jpg na kazdym rogu bylo wygrawerowane imie jednego dziecka - nosi je czesto i jest bardzo zadowolona. Sama tez przyjelabym taki prezent - karnetu do SPA na pewno nie i czulabym sie niezrecznie.
      • mysz1978 Re: Pytanie do nauczycielek - prezenty 02.04.16, 19:10
        dosyc popularnym i moim zdaniem sensownym prezentem jest bon do jakiegos jubilera (Apart, Kruk) lub do calego centrum handlowego, a takze kosz ze slodyczami. Z innych to ramka, cos z porcelany, bransoletka (choc to ryzykowne, ze sie nie trafi w gust)
        • chocolate_cake Re: Pytanie do nauczycielek - prezenty 02.04.16, 19:54
          Moje dwie koleżanki dostały takie bony ale w innym wątku stwierdzono, że nie wypada, no chyba że bon na 50 zł a nie na 350 zł
          • stara-a-naiwna Re: Pytanie do nauczycielek - prezenty 02.04.16, 20:16
            350zł na 22 osobowa kalse (tak mi się wymyśliło - klasa nie za duża nie za mała) to po 15zł na ucznia
            to nie jest dużo

a zważywszy, zę chcemy naprawdę podziękować za czas i zaangażowanie (a sa nauczyciele którzy ewidentnie robią coś ponad to co mają w zakresie obowiązków) i jeśli nauczyciel nie zgarnia prezentów corocznie (na dzień nauczyciela, kobiet, mikołajki itd) to była bym skłonna złożyć się po więcej
            i te 350zł w obecnych realiach to nie jakiś majątek 9a szczególnie biorąc pod uwagę ż eto nie prezent do jednej osoby)
    • pearl3434 Re: Pytanie do nauczycielek - prezenty 02.04.16, 19:48
      Najlepszy prezent ever dostałam w tamtym roku,kubek z podpisami moich uczniów.Musiał być jakoś wypalany,bo oczywiście imiona i nazwiska z kubka nie schodząsmile
    • malowanka06 Re: Pytanie do nauczycielek - prezenty 02.04.16, 20:21
      Mam nauczycielki w rodzinie
      - na pytanie rodziców (bo czasem pytają) co chciałyby dostać, zawsze mówią, że nic bo za pracę z ich dziećmi dostają już wynagrodzenie
      - dostają drobiazgi, mniej lub bardziej udane- te mniej to koszmarna ilość piór typu pelikan, te bardziej to np tablica ze zdjęciami uczniów. Kuzynka ma całą ścianę w sali, z tego typu zdjęć.
      no i wazoniki, i inne kurzołapki.

Tak szczerze, to dośc drażliwy temat.
      • manala Re: Pytanie do nauczycielek - prezenty 02.04.16, 21:40
        Po co jakieś prezenty - krępujące to okropnie. Kwiatki jak ktoś chce podziękować i to wszystko.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka