Dodaj do ulubionych

Co ewangelik nt. profanacji u św. Anny?

04.04.16, 23:05
Rozumiem, że większość tu żywi zwierzęcą wręcz nienawiść do Kościoła rzymskokatolickiego. Zostawiając ten spór, warto wsłuchać się, co na temat profanacji autorstwa lewackiej działaczki LGBT sądzi ewangelik. Jak się okazuje, widzi to bardzo podobnie, mając nadzieję, że sprawa zostanie podjęta przez organy ścigania.
Obserwuj wątek
    • kfugktru23 Re: Co ewangelik nt. profanacji u św. Anny? 04.04.16, 23:11
      No i co z tego?
    • kfugktru23 Re: Co ewangelik nt. profanacji u św. Anny? 04.04.16, 23:12
      Każdy kto będzie chciał decydować o moim życiu i grzebać mi po kołdrą zasługuje na to samo.
      • lellapolella Re: Co ewangelik nt. profanacji u św. Anny? 04.04.16, 23:20
        Zwierzęcą nienawiść to żywisz ty, scher, do lewactwa, cokolwiek rozumiesz przez to pojęcie; to było dotąd niesmaczne a teraz już robi się nudne. Nie mógłbyś pisać normalnie a nie jak robot propagandowy?
    • iskierka3 Re: Co ewangelik nt. profanacji u św. Anny? 04.04.16, 23:15
      Animalna, animalnasmile
      • scher Re: Co ewangelik nt. profanacji u św. Anny? 05.04.16, 00:19
        iskierka3 napisała:

> Animalna, animalnasmile

Zgadzam się na ten synonim. Nienawiść animalną.
        • iskierka3 Re: Co ewangelik nt. profanacji u św. Anny? 05.04.16, 06:23
          No, i od razu trzymasz sie w poetycewink
    • szarsz Re: Co ewangelik nt. profanacji u św. Anny? 04.04.16, 23:33
      Widzisz, Scher, problemu nie byłoby, gdyby ksiądz mówił do wierzących o wierzących.
      A że z ambony głosi swoje plany na przyszłość dla wszystkich, to na ambonie usłyszał, co niektórzy o jego planach myślą. Kto sieje wiatr, ten zbiera burze...
      • ewa_mama_jasia Re: Co ewangelik nt. profanacji u św. Anny? 05.04.16, 08:55
        No ale w kościele to ksiądz mówi do wierzących. Bo czego niewierzący szuka w kościele? List nie był publikowany w mediach, był odczytywany w kościele. Do tych, którzy byli.
        A poza tym ksiądz może sobie snuć plany, nawet 10 czy 100 czy 1000 księży może sobie plany snuć. Jak na razie, to żaden ksiądz w pracach Sejmu nie bierze udziału. Żaden fizycznie nie głosuje za wprowadzeniem takiej czy innej ustawy. Robią to tylko i wyłącznie posłowie. Więc jeśli już mamy pretensje (a mamy) to kierujmy je do tych, którzy te plany przekuwają w prawo obowiązujące w kraju.
        A jakoś wszyscy czepiają się księży, zapomninając o nawiedzonych posłach.
        • szarsz Re: Co ewangelik nt. profanacji u św. Anny? 05.04.16, 09:09
          Miałabyś rację, gdyby odczytywanie listu nie było zorganizowaną akcją polityczną obliczoną na wywarcie nacisku w sprawie zmiany ustawy. Przede wszystkim to ten list był ustawką. Księża po prostu lobbują za zaostrzeniem prawa, a tego nie powinno się robić w kościele.
        • iwles Re: Co ewangelik nt. profanacji u św. Anny? 05.04.16, 09:16
          Jak to nie ma wplywu na prace sejmu jak ma.
          Jest to tzw inicjatywa obywatelska, jesli zbiora 100 tys podpisow, wplywa do sejmu to sejm bedzie musial sie do tego projektu ustosunkowac.
          Czytajac w kosciolach list biskupow, caly kosciol wlacza sie jednoczesnie w kampanie zbierania podpisow pod propozycja ustawy, wiele osob wierzacych slepo w slowa ksiezy, podpisze bez zadnej refleksji i zastanowienia sie, niczym na pokazie garnkow.
        • dyzurny_troll_forum Re: Co ewangelik nt. profanacji u św. Anny? 05.04.16, 09:25
          ewa_mama_jasia napisała:

> A jakoś wszyscy czepiają się księży, zapomninając o nawiedzonych posłach.

Ponieważ posłowie są tylko bezwolnymi marionetkami w rękach zboków z ePiSkopatu. Światły i rozumny człowiek poszukujący prawdy dobrze wie, kto jest siłą sprawczą!
          • ewa_mama_jasia Re: Co ewangelik nt. profanacji u św. Anny? 05.04.16, 10:02
            No cóż, takich posłów (bezwolne marionetki w rękach kleru) wybrało społeczeństwo. W demokratycznych wyborach, gdzie każdy mógł pójść i swoje zdanie przedstawić.
            Nie jest tajemnica, że grup nacisku, lobbingu i takich tam jest sporo. Każda z nich ma swoje interesy. Żadna jednak nie tworzy (w sensie - uchwala przepisy, wprowadza je w życie)bezpośrednio prawa. Prawo tworza posłowie jako sejm. Posłowie wybrani przez społeczeństwo . Do wyborów poszła raptem połowa społeczeństwa. Do kogo więc mamy pretensje?
            • iskierka3 Re: Co ewangelik nt. profanacji u św. Anny? 05.04.16, 10:48
              Ja mam pretensje do kosciola, ze porzuca podstawowe wartosci takie jak milosierdzie i milosc blizniego w imie marzen o sredniowiecznym rzadzie dusz i wladzy. Jako katoliczka mam pretensje.
        • spanish_fly Re: Co ewangelik nt. profanacji u św. Anny? 05.04.16, 10:30
          >>>No ale w kościele to ksiądz mówi do wierzących. Bo czego niewierzący szuka w kościele?

Jestem niewierząca. Ksiądz nie dość, że mnie namawia wręcz do odwiedzania kościoła, to sam przyłazi mi do domu raz w roku i bez żenady krytykuje mój styl życia. Ponadto odmawia wykreślenia mnie ze spisu wiernych.

Uważam, że w związku z powyższym mam stuprocentowe prawo do kościoła przychodzić i mówić duchownym, z kolei co ja myślę o nich. A jeśli będą czynić dalsze próby wprowadzenia zbrodniczego prawa, które będzie skutkowało poniżaniem kobiet i ogromnym ryzykiem zdrowotnym to niech nie liczą, że będę się temu spokojnie przyglądać. Spotka ich jeszcze wiele nieprzyjemności.
    • princesswhitewolf Re: Co ewangelik nt. profanacji u św. Anny? 05.04.16, 00:41
      a wlasciwie czym sprofanowaly? bo wyszly z kosciola jak zaczal bredzic? to ta profanacja niby? z kosciola nie mozna wychodzic i trzeba w nim tkwic albo wyczolgiwac sie tylem jakos udajac ze sie nie wychodzi czy co?

A moze ta jedna co ja nerwy poniosly zreszta juz w momencie gdy ksiadz zaczal po kosciele ganiac sam...

eeee....
      • dyzurny_troll_forum Re: Co ewangelik nt. profanacji u św. Anny? 05.04.16, 09:22
        princesswhitewolf napisała:

> a wlasciwie czym sprofanowaly? bo wyszly z kosciola jak zaczal bredzic? to ta p
        > rofanacja niby? z kosciola nie mozna wychodzic i trzeba w nim tkwic albo wyczol
        > giwac sie tylem jakos udajac ze sie nie wychodzi czy co?

Odezwała się do księdza nie pytana! Jak śmiała?! Tak bez pozwolenia?!

A przecież wiadomo, że nawet w pobliżu nie powinna przebywać...
        • princesswhitewolf Re: Co ewangelik nt. profanacji u św. Anny? 05.04.16, 10:14
          zwlaszcza ze to tylko kobieta ( dodam)
    • burina Re: Co ewangelik nt. profanacji u św. Anny? 05.04.16, 05:50
      A ja jako katoliczka mam do powiedzenia tyle: Kosciol nie daje mi zadnej, ZADNEJ mozliwosci wypowiedzenia swojego zdania. Jeszcze kilkanascie lat temu wydawalo sie, ze dominuje nurt personalistyczny, dialogu, ale od pewnego czasu juz tylko nienawisc, zamordyzm i bylejakosc intelektualna.
      Do tej pory jedna z niewielu mozliwosci protestu bylo wyjscie z kosciola. Takze panie okrzykniete szybko lewackimi dzialaczkami oddaly Kosciolowi ogromna przysluge: od tej pory juz nikt wychodzacy z kosciola nie bedzie wart uwagi, latwo bedzie na niego napuscic innych wiernych.

Takze im bardziej jakikolwiek Kosciol jeczy o tym, ze ktos go bezczesci, tym bardziej pokazuje, jak bardzo nieprzygotowany jest na dialog, jak bardzo sie boi konfrontacji i jak bardzo mu wygodnie w roli oblezonej twierdzy.
      • wuika Re: Co ewangelik nt. profanacji u św. Anny? 05.04.16, 07:41
        Bardzo dobry wpis, pokazujący, że nie tylko oszołomom-lewakom przeszkadza to, że kościół się miesza we WSZYSTKO. I skoro normalniejsze sposoby pokazania tego, że to co się dzieje w kościele nie podoba się nawet wiernym, zostały ukrócone, to sorry, mogą mieć pretensje tylko do siebie, że zamordowali dialog i nie zostawili innej możliwości powiedzenia im, że idą za daleko.
        • grrrrw Re: Co ewangelik nt. profanacji u św. Anny? 05.04.16, 08:28
          Jedna z pan bioracych udzial w protescie podaje,ze jest nieochrzczona i niewierzaca.

Co jej przeszkadza katechizm ?

• iskierka3 Re: Co ewangelik nt. profanacji u św. Anny? 05.04.16, 08:32
            Przeszkadza jej, ze jako nieochrzczonej i niewierzacej chce jej narzucac zasady tego katechizmu. Jasniej juz nie umiem.
            • grrrrw Re: Co ewangelik nt. profanacji u św. Anny? 05.04.16, 08:43
              Jak powstaje ustawa czyli uroki demokracji.

Zgodnie z Konstytucją podmiotami uprawnionymi do występowania z inicjatywą ustawodawczą są: prezydent, rząd, Senat, posłowie (grupa co najmniej 15 posłów lub komisja sejmowa), grupa co najmniej 100 tysięcy obywateli.

1.Przedstawienie projektu ustawy.

2.Projekt trafia do odpowiedniej komisji sejmowej, gdzie jest analizowany.

3.Na plenarnym posiedzeniu sejmu posłowie dyskutują i proponują poprawki.

4.Następnie są głosowania:
              -najpierw głosuje się wszystkie poprawki;
              -potem głosuje się cały projekt.

5.Uchwalony projekt ustawy trafia do senatu (senat może zaakceptować ustawę, odrzucić albo wnieść poprawki);

6.Sejm może odrzucić poprawki senatu bezwzględną większością głosów w innym wypadku pozostaje w wersji ustalonej przez senat.

7.Nowa ustawa trafia do prezydenta, prezydent może:
              -zawetować ustawę;
              -podpisać ustawę;
              -może skierować ją do Trybunału Konstytucyjnego.

• iwles Re: Co ewangelik nt. profanacji u św. Anny? 05.04.16, 09:27
                Zapominasz tylko, ze od 25 października kilka z tych punktow to fikcja?
                Chociazby dyskusja poselska i zglaszanie poprawek.
                Nie, zadne poprawki nie sa brane pod uwage, jest przeglosowana wersja li tylko pisowska, Senat tez nie ma zadnych uwag, bo ma wiejszosc pisowska, po czym prezedynt bez mrugniecia okiem, podejrzewam, ze nawet bez wczytywania sie, bo szkoda mu czasu, szybciutko podpisuje.
                To gdzie te demokratyczne procesy powstawania ustaw?
                • grrrrw Re: Co ewangelik nt. profanacji u św. Anny? 05.04.16, 09:45
                  Jak uwag nie maja, to projekt popieraja. Glosuja, jak uwazaja. Jak bedzie ustawowa wiekszosc to ustawa przejdzie. Podpisuja, jak chca. Na tym polega demokracja.
                  • iwles Re: Co ewangelik nt. profanacji u św. Anny? 05.04.16, 09:54
                    Hle hle hle big_grin
                  • dyzurny_troll_forum Re: Co ewangelik nt. profanacji u św. Anny? 05.04.16, 10:39
                    grrrrw napisała:

> Jak uwag nie maja, to projekt popieraja. Glosuja, jak uwazaja. Jak bedzie ust
                    > awowa wiekszosc to ustawa przejdzie. Podpisuja, jak chca. Na tym polega demokr
                    > acja.

Nie masz pojęcia na czym polega demokracja. Ale nie przejmuj się, Prezes też nie ma! Demokracja - w skrócie - to nie jest narzucanie woli większości wszystkim.

Ale nie wymagajmy zbyt wiele od wierzących w opowiastki o przygodach jezuska....
            • misiu-1 Re: Co ewangelik nt. profanacji u św. Anny? 05.04.16, 09:20
              Nie wierzyć sobie może. Ale musi przyjąć do wiadomości, że choćby i nie wierzyła w "nie zabijaj" albo "nie kradnij", to mimo to, jeśli zabije albo ukradnie, to pójdzie do więzienia.
              • dyzurny_troll_forum Re: Co ewangelik nt. profanacji u św. Anny? 05.04.16, 09:28
                misiu-1 napisał:

> Nie wierzyć sobie może. Ale musi przyjąć do wiadomości, że choćby i nie wierzył
                > a w "nie zabijaj" albo "nie kradnij", to mimo to, jeśli zabije albo ukradnie, t
                > o pójdzie do więzienia.

Ale zdajesz sobie sprawę, że da się uchwalić prawo delegalizujące działalność KK? Wcześniej czy później...
                • misiu-1 Re: Co ewangelik nt. profanacji u św. Anny? 05.04.16, 17:13
                  A zdajesz sobie sprawę, że jeśli tak, to da się także uchwalić prawo delegalizujące Ciebie?
                  • spanish_fly Re: Co ewangelik nt. profanacji u św. Anny? 05.04.16, 17:14
                    Właśnie do tego zmierza kościół i przeciwko temu protestujemy, geniuszu.
          • scher Re: Co ewangelik nt. profanacji u św. Anny? 05.04.16, 09:20
            grrrrw napisała:

> Jedna z pan bioracych udzial w protescie podaje,ze jest nieochrzczona i niewierzaca.
            > Co jej przeszkadza katechizm ?

Pali ją.
      • gama2003 Re: Co ewangelik nt. profanacji u św. Anny? 05.04.16, 08:50
        Trzy razy tak. Bufonowaci księża o wątpliwej inteligencji. Wierni w roli posłusznych sług, bez żadnych praw, wyłącznie z obowiązkami. Skostniałe zasady, wcale nie wynikające z prawd głoszonych przez Jezusa a wyłącznie sprzyjające interesom instytucji. Materialnym interesom. Przekonanie o własnej nieomylności. Własnej, nie - Boga.
        Totalne zamknięcie na dialog, głuchota na argumenty wiernych i - niewiernych. Bardzo skromne autorytety moralne uzurpujące sobie prawo do rządzenia wszystkimi dziedzinami życia.
      • ewa_mama_jasia Re: Co ewangelik nt. profanacji u św. Anny? 05.04.16, 08:59
        Dokładnie. Też mi sie ta ustawka nie podoba. Co innego, jak wychodzą ludzie z własnej woli (a wychodzą i będą coraz częściej wychodzić) a co innego, jak robi się reżyserowaną akcję.
        Moim zdaniem panie się ośmieszyły, udając sytuację spontaniczną. To już lepiej by chyba było, gdyby wmaszerowały do kościoła podczas mszy, oficjalnie, zaprotestowały i wyszły.
        Teraz przy każdej akcji wychodzenia z kościoła księża i odpowiednie elementy wpływające na opinię publiczną będą dowodzić, ze to akcja ustawiona.
        • kaz_nodzieja Re: Co ewangelik nt. profanacji u św. Anny? 05.04.16, 10:13
          Też tak uważam. Od początku wiedziałem, że te osoby są podstawione. Nie. Nie jestem zwolenniczką KK.
      • misiu-1 Re: Co ewangelik nt. profanacji u św. Anny? 05.04.16, 09:16
        Na jaki dialog? Przedawkowałaś "narrację" (czyt.propagandę) gazety żydowskiej, lansującej tzw. "dialog", czyli targowanie się z biskupami o harmonogram unieważniania przykazań.
        Swoje zdanie możesz sobie wypowiadać tu, na forum, a i to pod warunkiem, że nie naruszysz zbyt mocno obowiązujących w GWnie poglądów. Te panie nie "okrzyknięto", tylko są lewaczkami, które do kościoła nigdy nie chodzą, a teraz umówiły się na ustawkę. Sfrustrowane, bo w budowie komunizmu napotkały na poważną przeszkodę w postaci wyniku demokratycznych wyborów.
        • dyzurny_troll_forum Re: Co ewangelik nt. profanacji u św. Anny? 05.04.16, 09:34
          misiu-1 napisał:

> Sfrustrowane, bo w budowie komunizmu napotkały na poważną przeszk
          > odę w postaci wyniku demokratycznych wyborów.

Bideny misiaku, naprawdę nie widzisz, kto naprawdę buduje komunizm, zamordyzm i planuje mordy?!
          • misiu-1 Re: Co ewangelik nt. profanacji u św. Anny? 05.04.16, 10:35
            Kto planuje, nie wiem. Ale wiem, kto buduje - Komisja Europejska do spółki z całą lewacką międzynarodówką - think tankami, lewackimi organizacjami "pozarządowymi" (ale na rządowych kroplówkach finansowych) itd.
    • grrrrw Re: Co ewangelik nt. profanacji u św. Anny? 05.04.16, 07:24
      I ja uwazam,ze wyjsc, nawet ostentacyjnie mozna, ale wyrazanie swego zdania za pomoca wrzaskow i przerywania ksiedzu jest zaklocaniem nabozenstwa.

www.zdf.de/ZDFmediathek/beitrag/video/2709224/Proteste-in-Polen#/beitrag/video/2709224/Proteste-in-Polen
      • burina Re: Co ewangelik nt. profanacji u św. Anny? 05.04.16, 07:34
        A jak ksiadz zakloca moje nabozenstwo czytaniem takich bzdur? Przywolywaniem blogow o sukienkach?
      • iwles Re: Co ewangelik nt. profanacji u św. Anny? 05.04.16, 09:41
        List episkopatu to nie jest slowo Boze, ani element mszy. Jezeli juz, to powinien byc odczytany po mszy dla chetnych, ktorzy chcieliby podluchac.
        • grrrrw Re: Co ewangelik nt. profanacji u św. Anny? 05.04.16, 09:55
          Totez miał byc odczytany po mszy. Prawdopodobnie przeczuwali, ze będzie ustawka, może dojść do ekscesów, czy nawet bijatyki .
          • iwles Re: Co ewangelik nt. profanacji u św. Anny? 05.04.16, 14:52
            Raczej obawiali sie, ze za duzo osob wyjdzie po mszy, a za malo zostanie zeby posluchac.
            U mnie na szczescie w ogole nie byl czytany, a bylam na mszy w katedrze, gdzie tuz obok mieszka biskup smile
    • semihora Re: Co ewangelik nt. profanacji u św. Anny? 05.04.16, 07:39
      Pozwól, że cię sparafrazuję, bo to będą niezwykle trafne słowa i bardziej na miejscu w tym wątku niż w sąsiednim: a kogo obchodzi, co masz do powiedzenia na ten temat ty albo jakiś obcy nam facet?
      • scher Re: Co ewangelik nt. profanacji u św. Anny? 05.04.16, 07:43
        semihora napisała:

> kogo obchodzi, co masz do powiedzenia na ten temat ty albo jakiś obcy nam facet?

Nie obchodzi cię, nie czytaj. Przymusu nie ma.
        • semihora Re: Co ewangelik nt. profanacji u św. Anny? 05.04.16, 08:11
          Typowe dla osobników twojego pokroju. Jak Kali ukraść krowa, to dobrze... Ale jak Kalemu napisać jego własnymi słowami, że nikogo nie obchodzą jego oszołomskie poglądy, to Kali strzelać focha i nie pozwalać czytać oraz powoływać się na brak przymusu. W wątku obok uważałeś się za specjalistę od tego, co i komu wolno pisać, a teraz nagle problemik, bo oberwałeś własną bronią? Zabawne big_grin
    • morekac Re: Co ewangelik nt. profanacji u św. Anny? 05.04.16, 07:55
      Profanacją nie jest samo wyjście z kościoła, a czy prokuratura pod światłym kierownictwem ZZ ustaliła już , że to rzeczona działaczka wdała się w pyskówkę?
      BTW: wieszczę wzrost przestępczości. Ostatnio policja zajmuje się a to śledztwem w sprawie napisów w szkolnych toaletach czy pyskówkami w kościele, zaraz nie będzie miał kto bandytów łapać.q
      • plater-2 Re: Co ewangelik nt. profanacji u św. Anny? 05.04.16, 08:12
        Pierwsze slusze,zeby w szkole w Opolu policje wzywali w sprawie napisu w toalecie.
        • morekac Re: Co ewangelik nt. profanacji u św. Anny? 05.04.16, 10:56
          Do następnego kibla wezwą policję, założysz się? Tutaj nie ustalili, bo nie pobrali odcisków palców i materiału DNA.
      • spanish_fly Re: Co ewangelik nt. profanacji u św. Anny? 05.04.16, 10:34
        W pyskówkę wdało się zdaje się więcej osób - czyż nie powinny wszystkie ponieść tych samych konsekwencji?
    • mid.week Re: Co ewangelik nt. profanacji u św. Anny? 05.04.16, 08:21

Oby więcej takich akcji. Jestem w stanie wziąć udział w zrzucie na adwokata dla wszystkich protestujących w kościołach.
    • kkokos Re: Co ewangelik nt. profanacji u św. Anny? 05.04.16, 08:35
      jeśli kompletnie nie interesuje mnie, co ma do powiedzenia redaktor trotyl jako dziennikarz (którym nie jest, bo jest propagandzistą), jako człowiek (nisko cenię), to dlaczego ma nagle być dla mnie autorytetem jako ewangelik? jako człowiek jest idiotą, to jako ewangelik będzie mądry i wart posłuchania?
      żałosne
      • mdro Re: Co ewangelik nt. profanacji u św. Anny? 05.04.16, 16:15
        No właśnie mnie też zdumiewa założenie, że mógłby być dla kogoś autorytetem...
    • nangaparbat3 Re: Co ewangelik nt. profanacji u św. Anny? 05.04.16, 08:37
      O profanacja mozna by mowić, gdyby kobieta przerwała ktorąś z części stanowiacych liturgię, zwłaszcza liturgie eucharystyczną. Chyba nie wtedy czyta sie listy biskupów?
      • grrrrw Re: Co ewangelik nt. profanacji u św. Anny? 05.04.16, 08:44
        Listy czyta sie w czasie liturgii słowa.
        • araceli Re: Co ewangelik nt. profanacji u św. Anny? 05.04.16, 08:48
          grrrrw napisała:
          > Listy czyta sie w czasie liturgii słowa.

Ta - i ogłoszenia parafialne ile kto dał na naprawę płotu smile Eucharystia jak się patrzy tongue_out
          • gama2003 Re: Co ewangelik nt. profanacji u św. Anny? 05.04.16, 08:53
            I która ulica sprząta w tym tygodniu i ile trzeba zebrać na nowe stroje liturgiczne....
            Kiedy, jak nie wtedy, współtworzący parafię mogą zabrać głos?
          • grrrrw Re: Co ewangelik nt. profanacji u św. Anny? 05.04.16, 08:56
            Ogłoszenia parafialne czytane sa w obrzedach zakończenia. Nie przewiduje sie zabierania glosu przez wiernych.
            • dyzurny_troll_forum Re: Co ewangelik nt. profanacji u św. Anny? 05.04.16, 09:20
              grrrrw napisała:

> Nie przewiduje sie zabierania glosu przez wiernych.

Ale to w żadnej części. Owce mają utrzymywać pasibrzuchów i od czasu do czasu podesłać owczątko do zgwałcenia...
              • grrrrw Re: Co ewangelik nt. profanacji u św. Anny? 05.04.16, 09:25
                Nie ma obowiazku przynaleznosci do zwiazku wyznaniowego ani podpisywania projektu jakiejkolwiek ustawy.
                • spanish_fly Re: Co ewangelik nt. profanacji u św. Anny? 05.04.16, 12:17
                  >>>Nie ma obowiazku przynaleznosci do zwiazku wyznaniowego ani podpisywania projektu jakiejkolwiek ustawy.

Serio? To powiedz mi jak usunąć się ze spisu wiernych? Nawet apostazją jedyne co można osiągnąć to ekskomunikę. Kościół liczy sobie jako wiernych wszystkich kiedykolwiek ochrzczonych.
                  • grrrrw Re: Co ewangelik nt. profanacji u św. Anny? 05.04.16, 12:45
                    Nie ma "spisu wiernych". Jest "ksiega chrztów". Fizycznie należy do Kościoła ten, kto przez Chrzest św. stał się członkiem Kościoła i trwa z nim w jedności.
                    • spanish_fly Re: Co ewangelik nt. profanacji u św. Anny? 05.04.16, 13:13
                      Fizycznie należy do kościoła? W sensie, że kościół ma prawo dysponować jego ciałem - inaczej mówiąc, jest niewolnikiem kościoła?

Nieważne zresztą, powiedz mi jak się wypisać z księgi chrztów, bo kościół uważa za swoich wiernych wszystkich, których tam kiedykolwiek sobie wpisał. Nie chce, żebyśmy się my niewierzący czepiali, musi i on przestać się czepiać.
                      • grrrrw Re: Co ewangelik nt. profanacji u św. Anny? 05.04.16, 13:24
                        Z ksiegi chrztów wypisać sie nie da.

episkopat.pl/dokumenty/pozostale/5075.1,Zasady_postepowania_w_sprawie_formalnego_aktu_wystapienia_z_Kosciola.html
                        • spanish_fly Re: Co ewangelik nt. profanacji u św. Anny? 05.04.16, 13:34
                          No i sama widzisz. Mogę sobie przychodzić do kościoła kiedy chcę, chociaż jestem niewierząca. Mają to na własne życzenie.
                          • grrrrw Re: Co ewangelik nt. profanacji u św. Anny? 05.04.16, 13:40
                            Ale nie mozesz zakłócac nabożenstw.
                            • spanish_fly Re: Co ewangelik nt. profanacji u św. Anny? 05.04.16, 13:57
                              Mogę robić co chcę, o ile jestem gotowa na konsekwencje.
                              • grrrrw Re: Co ewangelik nt. profanacji u św. Anny? 05.04.16, 14:44
                                Art. 51.
                                § 1. Kto krzykiem, hałasem, alarmem lub innym wybrykiem zakłóca spokój, porządek publiczny, spoczynek nocny albo wywołuje zgorszenie w miejscu publicznym, podlega karze aresztu (orzekanej w wymiarze od 5 do 30 dni) , ograniczenia wolności ( trwa 1 miesiąc) albo grzywny (wymierzanej w wysokości od 20 do 5000 złotych) .

§ 2. Jeżeli czyn określony w § 1 ma charakter chuligański lub sprawca dopuszcza się go, będąc pod wpływem alkoholu, podlega karze aresztu, ograniczenia wolności albo grzywny.

§ 3. Podżeganie i pomocnictwo są karalne.
                                • spanish_fly Re: Co ewangelik nt. profanacji u św. Anny? 05.04.16, 15:05
                                  No i? Myślisz, że to powstrzyma kobiety, które może spotkać śmierć w męczarniach?
                                  • grrrrw Re: Co ewangelik nt. profanacji u św. Anny? 05.04.16, 16:30
                                    A co maja powiedziec rodzice zmarlego dziecka, o ktorym pisze plater ? Ze nie bylo czlowiekiem w mysl ustawodawstwa polskiego ?
                                    • spanish_fly Re: Co ewangelik nt. profanacji u św. Anny? 05.04.16, 16:43
                                      Jesteś naiwna jeśli Ci się zdaje, że zaostrzenie ustawy antyaborcyjnej sprawi, że każde poronienie będzie oznaczać, że umarł człowiek. Po wprowadzeniu ustawy sytuacja tej kobiety mogłaby się okazać jeszcze gorsza - ktoś mógłby oskarżyć ją, że przyczyniła się do śmierci płodu. Lekarze mieliby idealną wymówkę, żeby w razie problemów nie robić nic. Kobieta w ciąży to będzie zgniłe jajo, z którym nikt nie będzie chciał mieć do czynienia.
            • gama2003 Re: Co ewangelik nt. profanacji u św. Anny? 05.04.16, 09:25
              Nie przewiduje się zabierania głosu przez wiernych.

To jest absolutny dogmat we współczesnym kościele. Zupełnie odwrotnie niż postępował Jezus. Nic dodać, nic ująć - idealne podsumowanie sytuacji, serdecznie dzięki za nazwanie sprawy po imieniu smile
              • grrrrw Re: Co ewangelik nt. profanacji u św. Anny? 05.04.16, 09:42
                Jezus odprawil tylko jedna msze sw i nie bylo ogloszen duszpasterskich a homilia:

To jest moje przykazanie, abyście się wzajemnie miłowali, tak jak Ja was umiłowałem. Nikt nie ma większej miłości od tej, gdy ktoś życie swoje oddaje za przyjaciół swoich. Jeżeli was świat znienawidzi, wiedzcie, że Mnie pierwej znienawidził. Jeżeli Mnie prześladowali, to i was będą prześladować.
                • gama2003 Re: Co ewangelik nt. profanacji u św. Anny? 05.04.16, 10:42
                  Czyli mial mniejsze doświadczenie w odprawianiu mszy ? Nie rozumiesz. Kompletnie.
                  Jestem osobą wierzącą, ale nie w księży i ich hipokryzję. Manię wielkości ozłoconej. Traktowania ludzi w góry, zakładających ich intelektualną niższość. Pielęgnujących własny grzech pychy i chciwości pod płaszczykiem ewangelizacji. Kościół to ludzie. Parafianie - nie poddani. Osoby o równym prawie głosu, którym kapłan ma służyć a nie rządzić. To się księdzom bardzo pomyliło. Miarą ich sukcesu powinno być DOBROWOLNE szanowanie i stosowanie praw wiary przez ludzi a nie trzymanie krótko przy pysku zakazami prawnymi, ,, doczesnym ,, więzieniem, sądami. Tak słabymi są nauczycielami i przewodnikami, że muszą sięgać po prawo karne, prokuratorów i sędziów ? Czyli fatalnie wykonują własne powołanie.
        • grrrrw Re: Co ewangelik nt. profanacji u św. Anny? 05.04.16, 08:51
          Oto pełna treść komunikatu:

Komunikat Prezydium KEP w sprawie pełnej ochrony życia człowieka

Życie każdego człowieka jest chronione piątym przykazaniem Dekalogu: „Nie zabijaj!”. Dlatego stanowisko katolików w tym względzie jest jasne i niezmienne: należy chronić od poczęcia do naturalnej śmierci życie każdego człowieka.

W kwestii ochrony życia nienarodzonych nie można poprzestać na obecnym kompromisie wyrażonym w ustawie z 7 stycznia 1993 roku, która w trzech przypadkach dopuszcza aborcję. Stąd w roku Jubileuszu 1050-lecia Chrztu Polski zwracamy się do wszystkich ludzi dobrej woli, do osób wierzących i niewierzących, aby podjęli działania mające na celu pełną prawną ochronę życia nienarodzonych. Prosimy parlamentarzystów i rządzących, aby podjęli inicjatywy ustawodawcze oraz uruchomili programy, które zapewniłyby konkretną pomoc dla rodziców dzieci chorych, niepełnosprawnych i poczętych w wyniku gwałtu. Wszystkich Polaków prosimy o modlitwę w intencji pełnej ochrony życia człowieka od poczęcia do naturalnej śmierci zarówno w naszej Ojczyźnie, jak i poza jej granicami.

Abp Stanisław Gądecki
          Metropolita Poznański
          Przewodniczący KEP

Abp Marek Jędraszewski
          Metropolita Łódzki
          Zastępca Przewodniczącego KEP

Bp Artur G. Miziński
          Sekretarz Generalny KEP

Warszawa, 30 marca 2016 r.

Panie te opuściły kościoł po słowach ... Życie każdego człowieka jest chronione piątym przykazaniem Dekalogu: „Nie zabijaj!”.

Dalej było : Zwracamy sie i prosimy....
          • scher Re: Co ewangelik nt. profanacji u św. Anny? 05.04.16, 09:17
            grrrrw napisała:

> Panie te opuściły kościoł po słowach ... Życie każdego człowieka jest chronione piątym
            > przykazaniem Dekalogu: „Nie zabijaj!”.

Zostały zaskoczone jak diabeł święconą wodą, musiały uciekać.
            • lady-z-gaga Re: Co ewangelik nt. profanacji u św. Anny? 05.04.16, 10:20
              Szkoda, że nie odczytano innego przykazania - "nie cudzołóż"
              wtedy księża musieliby spieprzać w popłochu
              • alpepe Re: Co ewangelik nt. profanacji u św. Anny? 05.04.16, 11:15
                nie musieliby, obcowanie z dziećmi nie miało miejsca w cudzych łożach.
      • maadzik3 Re: Co ewangelik nt. profanacji u św. Anny? 05.04.16, 09:06
        stanowisko synodu kościoła reformowanego w sprawie ustawy z 1993 r. (przed jej uchwaleniem)
        reformowani.org.pl/czytelnia/sprawy-spoleczne/793-oswiadczenie-synodu-ker-w-sprawie-ustawy-o-ochronie-zycia-poczetego
        • plater-2 Re: Co ewangelik nt. profanacji u św. Anny? 05.04.16, 09:21
          Obowiazujace prawo karne nie chroni zycia dziecka poczetego.

Prowadzone przez dwa lata śledztwo w sprawie dotyczącej pacjentki z Białegostoku, która wskutek zaniedbania lekarskiego utraciła w 39. tygodniu ciąży swą córkę, zostało umorzone z uwagi na interpretację przepisów kodeksu karnego, zgodnie z którą nienarodzone dziecko nie jest „człowiekiem” w rozumieniu przepisów Kodeksu karnego.

Uwazam to za skanadal i popieram dzialania legislacyjne prowadzace do zmiany prawa.

Sąd Rejonowy podzielił stanowisko prokuratora i dokonaną przez niego wykładnię znamienia „człowieka” na gruncie art. 160 § 2 KK i art. 155 KK, uznając że dziecko nienarodzone – pomimo zaawansowanego stanu ciąży (dziewczynka miała wagę oraz wzrost noworodka) – nie podlega ochronie prawa karnego.

W ocenie Sądu Najwyższego pełna prawnokarna ochrona zdrowia i życia przysługuje dziecku nienarodzonemu od:

a) rozpoczęcia porodu (naturalnego),
          b) w wypadku operacyjnego zabiegu cięcia cesarskiego kończącego ciążę na żądanie kobiety ciężarnej - od podjęcia pierwszej czynności medycznej bezpośrednio zmierzającej do przeprowadzenia takiego zabiegu,
          c) w wypadku konieczności medycznej przeprowadzenia zabiegu cięcia cesarskiego lub innego alternatywnego zakończenia ciąży - od zaistnienia medycznych przesłanek takiej konieczności.

• dyzurny_troll_forum Re: Co ewangelik nt. profanacji u św. Anny? 05.04.16, 09:15
      scher napisał:

> co sądzi ewangelik.

a co nas to może obchodzić?
      • fogito Re: Co ewangelik nt. profanacji u św. Anny? 05.04.16, 09:35
        Nie doszło do żadnej profanacji w tym kościele, bo nie została zbeszczeszczony oltarz ani tez Najświętszy Sakrament. Jako ochrzczona katoliczka po katolickiej wyższej uczelni wstydzę sie histerycznej reakcji współwyznawców. Sama wielokrotnie miałam ochotę wyjsć ostentacyjnie z kościoła z powodu obłudy i hipokryzji prezentowanych kazan czy te listów biskupich. Mam wrażenie, ze przenosimy sie do średniowiecza i zaraz zapłoną stosy z czarownicami. Mezczyzn od zarania dziejów maja problem z seksualnością kobiet i boja sie ich niemalże jak złych mocy. Próbuje na sile je ujarzmić, co jest absurdalne. Jedyna nadzieje w papieżu Franciszku, bo on ma jakiś wpływ na to co sie dzieje w KK. Jesli popełni grzech zaniechania tak jak Jan P II to czarno widzę przyszłość KK. Bóg dał nam wolna wole i chyba ktos na sile nie chce o tym pamietać. Żal jaka ciemnota jeszcze w XXI wieku pokutuje.
    • iwles Re: Co ewangelik nt. profanacji u św. Anny? 05.04.16, 09:48
      Rozumiem, ze jest to oficjalne stanowisko kosciola ewangelickiego?
      • maadzik3 Re: Co ewangelik nt. profanacji u św. Anny? 05.04.16, 10:14
        tak. ewangelicko-reformowanego. ewangelicko-augsburskiego jest takie samo zresztą, o innych się tu nie wypowiem
    • korniz Re: Co ewangelik nt. profanacji u św. Anny? 05.04.16, 09:58
      U nas w kościele ewangelickim nie ma zakazu antykoncepcji.Nasz koscioł niczego nie wymusza ani nie zabrania,zostawia to sumieniu każdego człowieka.
      • korniz Re: Co ewangelik nt. profanacji u św. Anny? 05.04.16, 11:18
        www.luteranie.pl/o_naszym_kosciele/oswiadczenia_kosciola/w_sprawie_ochrony_zycia.html
    • beataj1 Re: Co ewangelik nt. profanacji u św. Anny? 05.04.16, 10:10
      Zaraz zaraz. Zdaje się że panie prawdopodobnie jak jakieś 90 % Polaków są ochrzczone. Czyli należą do wspólnoty choćby nie wiem co i nawet wbrew ich woli.
      Zatem miały pełne prawo być w kościele.
      Z tego co pamiętam powtarza się że Kościół to wierni. Ze to miejsce dla nich. Zatem panie miały pełne prawo zareagować na pie...rzenie bzdur w "ich"kościele.
      Co do profanacji jak by panie się wysikaly na ołtarz to jeszcze rozumiem jazgot ale powiedzenie ludziom z organizacji do której de facto należały z racji chrztu że się nie zgadzają z ich stanowiskiem nie jest niczym strasznym.
    • feel_good_inc Paradne! 05.04.16, 10:24
      Zdaniem Szyity o sunnickim podejściu do dymania dziewięciolatek też powinniśmy się przejmować?
      • dyzurny_troll_forum Re: Paradne! 05.04.16, 10:36
        feel_good_inc napisał:

> Zdaniem Szyity o sunnickim podejściu do dymania dziewięciolatek też powinniśmy
        > się przejmować?

My raczej nie! Ale ePiSkopat to by się zapewne pochylił nad tematem z głębokim zainteresowaniem....
      • princess_yo_yo Re: Paradne! 05.04.16, 11:31
        my? to ze kk jak najbardziej popiera pedofilie w swoich szeregach to akurat zadna tajemnica, wiec z islamskimi bracmi w wierze im tutaj pod reke.
        • dyzurny_troll_forum Re: Paradne! 05.04.16, 13:21
          princess_yo_yo napisała:

> my? to ze kk jak najbardziej popiera pedofilie w swoich szeregach to akurat zad
          > na tajemnica,

Przypomnijmy, Papa Francesko to taka marketingowa sztuczka PR w celu ocieplenia nadszarpniętego wizerunku KK, natomiast nadal postępowanie w sprawie pedofilii jest jakie było. Trzeba tuszować, zamiatać pod dywan a zgłaszać władzom świeckim nie wolno! Instrukcja z początku tego roku:

www.wprost.pl/ar/531472/Watykan-Biskupi-nie-musza-zglaszac-naduzyc-seksualnych-wobec-dzieci/
    • makurokurosek Re: Co ewangelik nt. profanacji u św. Anny? 05.04.16, 15:47
      Profanacją to jest nawoływanie z ambony do poparcia ustawy gwarantującej gwałcicielom bezkarność.
    • ira_08 Re: Co ewangelik nt. profanacji u św. Anny? 05.04.16, 16:42
      Na szczęście po waszej stronie jest zdecydowana mniejszość ewangelików smile - wystarczy spojrzeć, jak głosuje Wisła. Wiedz, że ten pan wieeeelce był oburzony, jak Ewa Kopacz pierścień papieża całowała, żalił się w luterańskiej grupie na fb, jaka to ona Watykanowi poddana big_grin

I jeszcze jedno wyjaśnienie dlaczego ten pan to hipokryta i tyle - dla konserwatywnych luteran katolicka msza to obraza boska i - bo składa się na niej ofiarę, którą my (wszyscy luteranie) uważamy za jednorazową, doskonałą i spełnioną na krzyżu. Czyli pan Gmyz uważa, że doszło do profanacji mszy, która jest dla niego czymś nie do przyjęcia z religijnego punktu widzenia big_grin Urocze. To tak jakbyś ty uważał, że ktoś sprofanował marsz równości big_grin

PS. Wyjście z kościoła to profanacja, ciekawe. I to w trakcie czytania listu zdajesię, a nie ofiary?
      • maadzik3 Re: Co ewangelik nt. profanacji u św. Anny? 05.04.16, 17:01
        dokładnie
      • scher Re: Co ewangelik nt. profanacji u św. Anny? 05.04.16, 17:06
        ira_08 napisał(a):

> Czyli pan Gmyz uważa, że doszło do profanacji mszy, która jest dla niego czymś nie
        > do przyjęcia z religijnego punktu widzenia

Mylisz pojęcia. Doszło do zakłócenia obrządku religijnego. Żeby to stwierdzić, nie muszę uważać tego obrządku za święty.
        • spanish_fly Re: Co ewangelik nt. profanacji u św. Anny? 05.04.16, 17:10
          Słowa "profanacja" użyłeś jako pierwszy.
    • europadasielubic Re: Co ewangelik nt. profanacji u św. Anny? 05.04.16, 16:49
      Oooo, to odczytywanie listu jest mszą/modlitwą? Od kiedy?
      • wuika Re: Co ewangelik nt. profanacji u św. Anny? 05.04.16, 16:57
        Święte przecież jest! Jak tak można tego nie wiedzieć? suspicious

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka