Dodaj do ulubionych

Pytanie laika

12.04.16, 14:44
Proszę się nie śmiać. Jak nazywa się urządzenie kuchenne, dzięki któremu posiekam kapustę, sałatę, warzywa typu papryka, pomidory, marchew, ogórki do takich kawałków, że tylko dodam sos i będę miała gotową surówkę? Czego szukać? Używacie coś takiego, możecie polecić coś taniego a dobrego? A może przy okazji podzielicie się swoimi przepisami na surówki ?
Obserwuj wątek
    • zlotarybka_1 Re: Pytanie laika 12.04.16, 14:47
      Noz kuchenny?
      • ola766 Re: Pytanie laika 12.04.16, 14:57
        Kobieta z refleksemsmile
    • kochamruskieileniwe Re: Pytanie laika 12.04.16, 15:07
      Szatkownica. Są ręczne i elektryczne.

Ale prawdę mówiąc, o ile nie robisz dla pułku wojska najmniej kłopotliwy nóż kuchenny
    • bella_roza Re: Pytanie laika 12.04.16, 15:16
      mąż smile
      • isa1001 Re: Pytanie laika 12.04.16, 15:18
        Mąż z nożem kuchennym. smile
        • ichi51e Re: Pytanie laika 12.04.16, 15:22
          Robot kuchenny!!
    • kalina_lin Re: Pytanie laika 12.04.16, 15:31
      Ja się przyłączę do pytania. Chodzi mi konkretnie o kapustę do surówek. Jak kroję nożem, to mi wychodzą sztywne badyle. No i chyba za grubo kroję. Robot kuchenny rozwiąze ten problem, czy niekoniecznie? A może nie każda kapusta się nadaje na surówki?
      • zlotarybka_1 Re: Pytanie laika 12.04.16, 15:36
        ja kroje kapuche na zwyklej tarce, na tej "sciance", na ktorej kroi sie w plasterki. Jest ok.
      • szarsz Re: Pytanie laika 19.04.16, 14:41
        > sztywne badyle.

Sztywne badyle trzeba skropić olejem i zostawić na kilka godzin, zmiękną.
    • kaz_nodzieja Re: Pytanie laika 12.04.16, 16:11
      Żona?
    • kamunyak Re: Pytanie laika 12.04.16, 18:26
      to urzadzenie nazywa się tarka do warzyw. Ja mam identyczna jak ta nizej, moja kupiona była w lidlu. Można w niej ustawić wysokość nozyka i w ten sposób uzyskujesz cieńsze lub grubsze wiórki. Do kapusty to ja raczej ustawiam na cieńsze wiórki.
      Kroję tez tu paprykę, ogórki, nawet ziemniaki na talarki, do pieczenia. Po postawieniu ząbków powyżej nożka (są chowane) kroję też marchewke na paseczki, taką np. do chińszczyzny.
      Bardzo przydatne urządzenie.
      https://img.galerialimonka.pl/imgcache/prod/LU_00010212_jpg_de2ba3d665a1c140ab02e4141ea078f3.jpg
    • isa1001 Re: Pytanie laika 12.04.16, 18:33
      Sałaty nie traktuje się niczym, co ma stalowe ostrza. Rwie się ją na kawałki rękami. Jedyne, co nadaje się do krojenia sałaty to nóż ceramiczny.
      • kamunyak Re: Pytanie laika 13.04.16, 17:54
        >Sałaty nie traktuje się niczym, co ma stalowe ostrza

a możesz uzasadnic dlaczego?
        bo rozumiem, że kiedyś, kiedy były noze wyłacznie ze stali rdzewiejącej. Ale teraz są także ze stali nierdzewnej, nie wiem dlaczego nie miałabym kroić nimi sałaty.
        Dodam też, że wszystkie mixy sałat, które zdarza mi sie kupować, ZAWSZE sa pokrojone, co widać po równych krawędziach. Wątpię żeby były krojone wyłącznie ostrzami ceramicznymi.
        Ja kroje bo tak jest łatwiej. Nie widze (czuję) różnicy więc "po co przeplacać"?
        • thea19 Re: Pytanie laika 13.04.16, 21:23
          salata gorzknieje przy kontakcie z metalem
          • kamunyak Re: Pytanie laika 13.04.16, 22:05
            no, ale niby dlaczego? bo jakos nie zauważyłam.
            Często jadam salatę, cała główkę potrafię zjeść bo ma mało kalorii.
            Na poczatku tez rwałam liscie, bo "nie wolno" kroić. Jednak to pracochłonne, dużo wygodniej wziac kilka lisci naraz i pokroić. Kroję więc i sałata nie gorzknieje, nie traci jędrnosci, nie ciemnieje, nic sie z nia nie dzieje złego.
            Nigdzie też nie znalazłam informacji niby dlaczego ma gorzknieć akurat sałata, a inne warzywa nie. Wszyscy powtarzaja jak mantre "nie wolno", podajac rózne powody. Także typu, ze "sok z sałaty" coś tam. Przecież sałata to nie ogórek, ile tego soku niby wycieka? a w ogóle wycieka?
            Albo, ze traci wit. "C", a ziemniaki i inne warzywa obierane obieraczkami, nie tracą?
            Spróbuj pokroić, naprawdę nic złego sie nie dzieje.
            Może chodzi o stare noze, rdzewiejące?
            A moze to tylko tradycja z Francji, tak, jak ta, że we Włoszech nie wolno kroić makaronu na talerzu.
            No i teraz pytanie zasadnicze, a wolno robic pesto blenderem? przecież noze też są metalowe. A pesto ma rózne roślinne skladniki.
            • thea19 Re: Pytanie laika 13.04.16, 23:06
              nie wiem, mi tam wygodniej porwac salate recznie. rzadko to robie bo kupuje gotowe salaty w miksach. pokrojonych szatkownica (poza radicchio - ta ponoc bardzo gorzknieje, rukola i innymi drobiazgami)
          • ynia7 Re: Pytanie laika 19.04.16, 13:23
            Chodzi o to, że witamina C zawarta w warzywach utlenia się w kontakcie z metalem - dotyczy to zwłaszcza surowych warzyw, takich jak sałata. Właśnie dlatego ja do krojenia sałaty używam noży ceramicznych, takich jak tutaj royaltyline.pl/products/knife-sets i nie muszę się przejmować, że mi się coś utleni albo nie wink
    • iwoniaw Re: Pytanie laika 12.04.16, 18:45
      Ja mam do tego ostrza w robocie kuchennym - są takie krojące warzywa na plasterki, na wiórki różnej grubości czy ziemniaki na frytki. Coś takiego np.:

https://www.gruszkazfartuszka.pl/wp-content/uploads/2013/03/bosch11-500x500.jpg
    • angeika89 Re: Pytanie laika 12.04.16, 21:49
      Mam szatkownicę Zelmera, coś takiego:
      allegro.pl/maszynka-do-mielenia-miesa-z-szatkownica-zelmer-i5623913002.html

Ale używam od wielkiego dzwonu, jak robię weki, lub większa liczba osób się szykuje.
      Zwykle siekam nożem kuchennym smile
      • antychreza Re: Pytanie laika 19.04.16, 14:28
        Też mam taką, tylko trochę straszy model (za to mocniejszy), fajna jest, cichutka i szybka. Używam często, np. do utarcia buraków, do mycia zapędzam męża.
    • yoma Re: Pytanie laika 13.04.16, 18:08
      Uwierz mi, nie będzie ci się chciało machiny wyjmować, składać, używać, rozkładać, myć i chować smile Nożom Nikita, nożom...
      • kamunyak Re: Pytanie laika 13.04.16, 19:39
        to zalezy...
        jak mi sie spieszy to wyjmuje "machine", po czym wrzucam jej części do zmywarki.
        Jak sie nie spieszę a mam zrobic surówke na obiad dla mojej rodziny (czyli mało) to wyciagam tarke ręczną, którą od razu po uzyciu przepłukuje pod kranem. Tym sposobem mam więcej miejsca w zmywarce.
        Warunek taki, że urządzenia muszą byc pod ręką, a nie gdzies z tyłu szafki, na półce.
    • tryggia Re: Pytanie laika 13.04.16, 21:12
      Malakser?
      • vvipp Re: Pytanie laika 19.04.16, 13:42
        https://image.ceneo.pl/data/products/16910517/i-borner-szatkownica-v-5-uchwyt-pomaranczowa-bor1341.jpg?=ea097
        Ostra szatkownica najlepsza, ta lidlowa nie wiem czy jest ostra. Kucharze używają szatkownic mandolin, nikt do tego robota nie wyciągasmile
        • vvipp Re: Pytanie laika 19.04.16, 13:49
          Nie wiedziałam czy się obrazek pokaże-taka, mam ją kilka lat i jest ostra. Nie wyobrażam sobie gotowania bez niej.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka