Dodaj do ulubionych

Jestem wzdeta

17.04.16, 21:31
Prawie caly czas. Po kazdym jedzeniu. Po wypiciu herbaty. A jak dlugo nic nie jem to dopiero jestem wzdeta. Czy ktos z was tez tak ma?
A moze to nie wzdecie tylko taki urok brzucha pani po 30-tce? Dawniej mialam plaski brzuch. Teraz zeby byl plaski musze go wciagac.
Co robic?
Obserwuj wątek
    • kaz_nodzieja Re: Jestem wzdeta 17.04.16, 21:34
      Purknij sobie.
      • 21mada Re: Jestem wzdeta 17.04.16, 21:36
        big_grin
        Dzieki! Juz ze mnie uszlo!
    • bei Re: Jestem wzdeta 17.04.16, 21:36
      Jak mozesz wciagnac to nie ma co narzekacsmile
      A na wzdecia zaparz lyzeczke kminku, dziala lepiej niz kupne kaps.
    • stillgrey Re: Jestem wzdeta 17.04.16, 22:15
      Po prostu nie masz wycwiczonych miesni brzucha.
      • 21mada Re: Jestem wzdeta 17.04.16, 22:39
        Nigdy nie cwiczylam, a kiedys brzuch byl plaski.
      • yuka12 Re: Jestem wzdeta 17.04.16, 22:40
        To nie takie proste smile. Ja mialam bardzo silne miesnie brzucha i ... wzdecia. Skutek przewleklej nadwrazliwosci jelit. Jak bardzo uwazalam z dieta i unikalam stresu, wtedy bylo dobrze, ale w mojej pracy ciezko bylo unikac stresu. Najlepiej wygladalam po I ciazy, kiedy mocno schudlam, duzo cwiczylam, prowadzilam bardzo aktywny tryb zycia i z drugiej strony utrzymywalam diete lekkostrawna ze wzgledu na karmienie piersia.
        • lellapolella Re: Jestem wzdeta 17.04.16, 22:59
          Ja się z czasem nabawiłam tej dolegliwości i na drodze eksperymentów odkryłam, że to czarna herbata. Żal, bo zawsze bardzo lubiłamsad Znam jeszcze jedną osobę, na którą działa tak samo, więc warto sprawdzić.
          • 21mada Re: Jestem wzdeta 17.04.16, 23:07
            O matko. Najpierw mleko niezdrowe - wiadomo, czlowiek nie ciele. Potem chleb niezdrowy - gluten zabija. Teraz jeszcze herbata... To co mam jesc? Powyzsze stanowia 90% mojej diety. Warzywa? Po nich to musza byc dopiero sensacje.
            • lisciasty_pl Re: Jestem wzdeta 18.04.16, 08:22
              21mada napisał(a):
              > O matko. Najpierw mleko niezdrowe - wiadomo, czlowiek nie ciele. Potem chleb ni
              > ezdrowy - gluten zabija. Teraz jeszcze herbata... To co mam jesc? Powyzsze stan
              > owia 90% mojej diety. Warzywa? Po nich to musza byc dopiero sensacje.

Zrób sobie test nietolerancji pokarmowej i unikaj tego, co wyjdzie powyżej 10%,
              wzdęcia powinny zniknąć suspicious
              • bella_roza Re: Jestem wzdeta 18.04.16, 09:33
                jaki to test?
                • lisciasty_pl Re: Jestem wzdeta 18.04.16, 10:11
                  bella_roza napisał:
                  > jaki to test?

Pełno tego, to akurat co żona robiła to się zwało FIT (food intolerance test)
                  u nas w czymś takimi robią www.dialab.pl/news.php?id=41
                  Ale to w każdym mieście pewnie da się znaleźć, trzeba uważać tylko żeby
                  nie przepłacić, bo niektóre firmy życzą sobie nawet 2 tysiące, myśmy płacili 550 zeta
                  z tego co pamiętam. Pobiera się krew do badania, wyniki za 2-3 tygodnie.
    • tereska.z.bombaju Re: Jestem wzdeta 18.04.16, 08:31
      miałam identycznie. przeszło po usunięciu woreczka żółciowego
    • ardzuna Re: Jestem wzdeta 19.04.16, 00:27
      Iść do lekarza i nie zastanawiać się.
      • 21mada Re: Jestem wzdeta 19.04.16, 00:36
        I co mi niby lekarz pomoze? Jeszcze sie nie spotkalam w zyciu z sytuacja zeby lekarz mi w jakikolwiek sposob pomogl.
        • ana119 Re: Jestem wzdeta 19.04.16, 13:07
          Jak często wyprozniasz się?
          • misterni Re: Jestem wzdeta 19.04.16, 13:55
            Matko, błagam, są jakieś granice...
            • ana119 Re: Jestem wzdeta 19.04.16, 15:34
              Przecież nie chcę odpowiedzi, chodzi o uzmyslowienie ze zaparcia dotykają dużego % ludzi, temat jest wstydliwy i ludzie milczą. Nie leczone prowadzą do chorób jelita
        • morgen_stern Re: Jestem wzdeta 19.04.16, 13:56
          >I co mi niby lekarz pomoze? Jeszcze sie nie spotkalam w zyciu z sytuacja zeby lekarz mi w jakikolwiek sposob pomogl.

Padłam smile leż zatem i umrzyj, kiedy przyjdzie czas i nie zawracaj głowy służbie zdrowia!
        • misterni Re: Jestem wzdeta 19.04.16, 13:57
          21mada napisał(a):

I co mi niby lekarz pomoze? Jeszcze sie nie spotkalam w zyciu z sytuacja zeby lekarz mi w jakikolwiek sposob pomogl.

Idź dla odmiany do takiego dobrego. Forum cię nie wyleczy.
    • dido_dido Re: Jestem wzdeta 19.04.16, 13:19
      Ziółka pij. Takie z rumiankiem, miętą, koprem i innymi dodatkami. Pełno tego, nie tylko w sklepach zielarskich. Ostatnio kupiłam herbatkę ziołową w lidlu.
      Mnie osobiście pomogło.
    • morgen_stern Re: Jestem wzdeta 19.04.16, 13:59
      Jeśli to przewlekłe to mogą być problemy z trawieniem i ogólnie układem pokarmowym. Od jakiegoś czasu jestem na stałych lekach z tego powodu, więc znam temat niestety. I brzuch tez zawsze był płaski... Znam dobrego gastrologa jakby co, w Wawie. No ale to lekarz, a oni, jak sama pisałaś, w niczym nie pomagają smile
      • ana119 Re: Jestem wzdeta 19.04.16, 15:37
        Może być też tak ze wpłynęło na to nieregularne jedzie i żołądek nie trawi. Trzeba poobserwac i być może pójść na wiz do gastrologa.
    • minor.revisions Re: Jestem wzdeta 19.04.16, 15:42
      Przecież może być milion przyczyn, od nietolerancji jakiegoś pokarmu do raka. Forum raczej nie będzie wiedziało, inna sprawa, że lekarz od pierwszego kopa też nie tylko raczej zaleci na początek dietę eliminacyjną (czyli np. odstawiasz na miesiąc wszystko z glutenem/laktozą/czymś tam a po miesiącu wprowadzasz pojedynczo od nowa i patrzysz, czy się pogorszyło)
      • ardzuna Re: Jestem wzdeta 19.04.16, 22:10
        minor.revisions napisała:

> Przecież może być milion przyczyn, od nietolerancji jakiegoś pokarmu do raka. F
        > orum raczej nie będzie wiedziało, inna sprawa, że lekarz od pierwszego kopa też
        >  nie tylko raczej zaleci na początek dietę eliminacyjną (czyli np. odstawiasz n
        > a miesiąc wszystko z glutenem/laktozą/czymś tam a po miesiącu wprowadzasz pojed
        > ynczo od nowa i patrzysz, czy się pogorszyło)

Nie jestem pewna, co zaleci lekarz. Gdyby to było takie proste i oczywiste, również forum mogłoby leczyć. Lekarz może dopytać o inne problemy, objawy, połączyć to w całość i wytypować kierunek, w którym należałoby się zbadać. Trzeba iść do dobrego internisty. A tu mały artykuł:
        gastrologia.mp.pl/objawy/show.html?id=50663
    • tak_to_nowy_nick Re: Jestem wzdeta 19.04.16, 17:45
      Pytanie kluczowe to...
      czy idziesz na pierwszą komunię?? big_grin

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka