25.04.16, 14:30
Leżałam dzisiaj ponad 30 minut w tubie do rezonansu magnetycznego. I nie nacisnęłam alarmu! A mam klaustrofobię i prawdopodobnie nerwicę lękową. Poproszę o duże brawa! W nagrodę kupiłam sobie wielkie ciacho z kremem.
Obserwuj wątek
    • kura17 Re: Brawo ja! 25.04.16, 14:33
      o ile rezonans nie byl robiony z mowodu klopotow z watroba, to mam nadzieje, ze ciastko Ci smakowalo smile

mnie robiono "calosciowy" rezonans raz i raz noge.
      nie mam jednak klaustrofobi, wiec nie bylo to dla mnie jakis wyczyn.

czemu siedzialas tam az 30 minut? ja pamietam swoje jako krotsze.
      • isa1001 Re: Brawo ja! 25.04.16, 14:39
        Tyle to trwało, bo najpierw badali głowę, potem odcinek szyjny kręgosłupa. No i badanie było z kontrastem, więc z automatu dłuższe niż to bez kontrastu.
        • za_mszowe Re: Brawo ja! 25.04.16, 17:11
          Trzy odcinki kregoslupa, lezalam w tubie bez najmniejszego ruchu ponad godzine.
          • isa1001 Re: Brawo ja! 25.04.16, 18:54
            Tyle to bym chyba nie dała rady. Pod koniec badania już przechodziłam w inne stany świadomości. Przez te pół godziny: liczyłam, recytowałam wiersze (między innymi inwokacje do "Pana Tadeusza"), przypominałam sobie szczegółowo przepisy na ciasta, śpiewałam piosenki, wymyślałam jakiś historie, analizowałam szczegółowo ubiegłoroczną podróż na wakacje.
            • za_mszowe Re: Brawo ja! 25.04.16, 19:38
              Z tego co sobie przypominam (minelo kilkanascie miesiecy) to nucilam jakies spokojne piosenki typu kraina łagodnosci i ukladalam jadlospis na 2tygodnie. To pierwsze i mam nadzieje se jedyne takie dlugie badanie mri (wczesniej mialam chyba po 25 min-1 odc kregoslupa i nogi od kolan w dół). Szczerze to wiedzialam ze cos mi jest w kregoslup na co najmniej jednym odcinku (urodzilam sie ze zdeformowanymi kilkoma kregami,wrodzona skolioza, a w tym badaniu
              wyszly mi naczyniaki (na szczescie zwyrodnien nie bylo).
              • isa1001 Re: Brawo ja! 25.04.16, 20:22
                Mam jeszcze pytanie. Czy ktoś miał robiony rezonans aparatem 3T? Czy tam ta cholerna tuba faktycznie jest większa i jest ciszej? I gdzie w Warszawie taki można znaleźć na NFZ?
                • za_mszowe Re: Brawo ja! 25.04.16, 21:25
                  A wiesz ze nie pamietam czym mi robili poprzednie badania mri i niemam porownania? Ten kregoslup calosciowo robilam w Konstancinie,niestety nie na nfz -nie mam pojecia jak dlugo sie czeka,ale wkrotce musze zapisac sie w kolejkę na kolejne badanie odc. szyjnego(prawdopodobnie jeden z naczyniakow "rosnie w sile" i trzeba bedzie ciachnąc za jakis czas).
                  • za_mszowe Re: Brawo ja! 25.04.16, 21:26
                    *CKR Konstancin, ul Gąsiorowskiego
                    • isa1001 Re: Brawo ja! 26.04.16, 10:01
                      W CKR w Konstancinie mają otwarty aparat do rezonansu. Idealny dla klaustrofobików, ale podobno mniej dokładny niż te zamknięte. Natomiast są ponoć takie, gdzie sama tuba ma większą średnicę i łatwiej znieść pobyt w niej.
    • ludborka Re: Brawo ja! 25.04.16, 14:34
      Brawo Ty!
    • little_fish Re: Brawo ja! 25.04.16, 14:36
      Brawo Ty! Ciacho w pełni zasłużone wink
    • cauliflowerpl Re: Brawo ja! 25.04.16, 14:49
      Brawo Ty.
      I mam nadzieje, ze nic powaznego.
      • isa1001 Re: Brawo ja! 25.04.16, 15:27
        Też mam nadzieję. Ale już na poprzednim rezonansie wyszły jakieś nieduże zmiany w mózgu. A teraz dodatkowo na venografii wypatrzyli naczyniaka żylnego w płacie skroniowym. Założyłam wątek o tym moim naczyniaku. Wizytę u neurologa mam w piątek.
        • pade Re: Brawo ja! 25.04.16, 15:31
          Brawo!smile I życzę, żeby nie było to nic poważnego.
    • butch_cassidy Re: Brawo ja! 25.04.16, 15:32
      Jesteś dzielna smile Brawo!
    • gama2003 Re: Brawo ja! 25.04.16, 15:39
      Brawo, jedno ciastko to za mało.
      Dla mnie w rezonansie najgorsze było to łubudubu.
      Straszyło mnie bardzo, dźwiękofobia czy co ?
      Mąż za to zasnął i potem się wstydził. Ale on zasypia na żądanie, pstryk i śpi.
      • isa1001 Re: Brawo ja! 25.04.16, 15:42
        Dla mnie najgorsza była cisza między jednym łubudu a drugim. Czułam się wtedy jak w trumnie. Cicho i ciasno. sad
        • gama2003 Re: Brawo ja! 25.04.16, 16:29
          Powinni puszczać muzyczkę, albo gadać do człowieka, brrrrr....
          • memphis90 Re: Brawo ja! 25.04.16, 19:11
            Audiobooka mogliby puszczać. Byle nie tego o agentach wywiadu, którzy w ostatnią drogę wychodzili kominem...
            • isa1001 Re: Brawo ja! 25.04.16, 19:19
              Mnie by wystarczył zegar. W takiej tubie traci się poczucie czasu i człowiek nie wie, ile leży: 5, 15 czy 25 minut?
    • eliszka25 Re: Brawo ja! 25.04.16, 16:13
      no to faktycznie brawo! ciacho w pelni zasluzone smile. ja na rezonansie przysypialam, ale chodzilo o kolano, wiec w rurze bylam od bioder w dol. no i nie mam klaustrofobii. a ty dzielna jestes, ze dalas rade smile
    • pade Re: Brawo ja! 25.04.16, 16:26
      "A mam klaustrofobię i prawdopodobnie nerwicę lękową."
      Dlaczego prawdopodobnie?
      • isa1001 Re: Brawo ja! 25.04.16, 18:56
        Bo jeszcze nie do końca zdiagnozowaną. Ale prawdopodobną, bo często towarzyszy tężyczce. A u mnie ataki tężyczkowe zaczynają się od tego, że wpadam w panikę. I takiego ataku paniki dzisiaj się najbardziej bałam.
    • czar_bajry Re: Brawo ja! 25.04.16, 16:42
      Brawo ty
    • damajah Re: Brawo ja! 25.04.16, 16:49
      No brawo brawo! Ja naciskałam 3 razy. Gorsza od rezonansu była tylko kolonoskopia. Chociaż nie wiem czy gorsza bo ból trwał kilka minut a rezonans ok. 30 min (trudno opisać to poczcie że zaraz się uduszę, paniczny strach, uczucie jakbym była w trumnie itd. - kooooszmar!
    • chocolate_cake Re: Brawo ja! 25.04.16, 16:55
      Brawo smile
      Ja siedziałam około 40 minut i chociaż nie mam żadnych nerwic to miłe to nie było
      • karme-lowa Re: Brawo ja! 25.04.16, 17:07
        Brawo Ty!
    • kaz_nodzieja Re: Brawo ja! 25.04.16, 19:23
      Powinnaś w nagrodę jak każda e-mama kupić sobie marchewki pokrojone w słupki z certyfikowanej eko-hodowli, względnie chipsy z buraków i brokułów.
      • marminia Re: Brawo ja! 25.04.16, 21:30
        Brawo! Ja mialam fajnie, bo lekarz wykonujący badanie co chwila do mnie mówił i informował ile jeszcze zostało do końca. Dozylna no spa przed badaniem była gorszym przeżyciem brrr
        • isa1001 Re: Brawo ja! 26.04.16, 08:44
          I tak powinno być! Gdyby ktoś mi mówił, ile jeszcze zostało do końca, to byłoby dużo łatwiej. Gdzie robiłaś rezonans? Może się tam wybiorę. smile U mnie pan tylko wszedł w połowie, pogmerał przy wenflonie i poszedł.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka