ewbal 30.05.16, 12:32 Jakie jadacie, białe, zielone? Przepisy mile widziane Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
lady-z-gaga Re: Szparagi 30.05.16, 12:38 polecam tego bloga: www.facetikuchnia.com.pl/index.php/tag/szparagi/ Odpowiedz Link Zgłoś
slonko1335 Re: Szparagi 30.05.16, 12:42 po prostu z masłem , pod beszamelem, w formie zupy kremu, zapiekane-uwielbiam wszystkie Odpowiedz Link Zgłoś
goodnightmoon Re: Szparagi 30.05.16, 12:45 Uwielbiam! Zielone, ugotowane al dente, z majonezem. Odpowiedz Link Zgłoś
kaz_nodzieja Re: Szparagi 30.05.16, 13:06 Nie jadamy, nie lubimy. Przereklamowane i drogie, w smaku dość nijakie. Odpowiedz Link Zgłoś
sayyida Re: Szparagi 30.05.16, 13:19 Białe jako krem, zielone grillowane, zielone zapiekane na cieście francuskim z żółtym serem... Odpowiedz Link Zgłoś
babsee Re: Szparagi 30.05.16, 14:43 zawijasz szparaga w ser i to zawijasz w ciasto?nie robilam tak nigdy a brzmi niezle... Odpowiedz Link Zgłoś
ofelia1982 Re: Szparagi 30.05.16, 14:51 Właśnie, jak robisz bo brzmi super. Szkoda ze takie kaloryczne ale ok, czasem można Odpowiedz Link Zgłoś
sayyida Re: Szparagi 30.05.16, 15:13 Podpiekam ciasto na prostokątnej blaszce (tak z 15 minut), na to trochę tartego sera, na to szparagi (na przemian ogonki i główki), na to przyprawy i ser, ewentualnie jajko, i 20 minut się piecze. Odpowiedz Link Zgłoś
morgen_stern Re: Szparagi 30.05.16, 13:22 Lubię po prostu z masłem i jajkami sadzonymi. Maczam sobie szparaga w żółtku... <ślinotok> Odpowiedz Link Zgłoś
chocolate_cake Re: Szparagi 30.05.16, 13:30 www.zdrowyprzedszkolak.org/2013/sezon-na-szparagi/ tak ostatnio jadłam Odpowiedz Link Zgłoś
redheadfreaq Re: Szparagi 30.05.16, 14:23 Zielone, podduszone na maśle z białym pieprzem i posypane świeżo startym twardym serem. Niebo! Odpowiedz Link Zgłoś
lilly_about Re: Szparagi 30.05.16, 14:26 I białe, i zielone. Najchętniej jemy w wersji klasycznej z bułką tartą. Odpowiedz Link Zgłoś
gosza26 Re: Szparagi 30.05.16, 14:30 Zielone, chwilkę podsmażone na maśle al dente ( tak samo plastry cukinii), odrobina soli. Białe nie bardzo. Odpowiedz Link Zgłoś
mdro Re: Szparagi 30.05.16, 18:20 A la polonaise, jak mniemam: pl.wikipedia.org/wiki/%C3%80_la_polonaise_%28sztuka_kulinarna%29 Odpowiedz Link Zgłoś
mikams75 Re: Szparagi 30.05.16, 14:27 uwielbiam kazde i pod kazda postacia - moj ulubiony przepis to duszone z pomidorami i lososiem. Risotto tez jest pycha. Albo ugotowane zwyczajnie plus sos holenderski. Odpowiedz Link Zgłoś
ofelia1982 Re: Szparagi 30.05.16, 14:50 Właśnie w tej chwili pozarlam szparagi grillowane. Skropić oliwa (ja smaruje takim pędzelkiem silikonowym), oprószyć sola i pieprzem i na 10 minut na patelnie grillowa, od czasu do czasu przekladajac na drugi bok. Jutro robię pizzę ze szparagami z przepisu na kwestiasmaku Odpowiedz Link Zgłoś
bei Re: Szparagi 30.05.16, 14:51 Zielone kroje obierakiem w dluugie i ceniutkie wiory, dodaje je do salat z truskawkami i balsamico. Odpowiedz Link Zgłoś
bei Re: Szparagi 30.05.16, 14:55 Albo skropic oliwa i upiec. Ja jestem fanem chrupania ich na surowo, nawet dip mi niepotrzebny. Odpowiedz Link Zgłoś
volta2 Re: Szparagi 30.05.16, 16:55 białe najczęściej jako zupę krem, choć i z patelni na maśle sie zdarza zielone tak samo, choć rzadziej krem a częściej z patelni nie gotuję, odkąd jematka mi uświadomiła, że z patelni są jeszcze lepsze - sprawdziałam i tak, są o wiele smaczniejsze. Odpowiedz Link Zgłoś
azyl85 Re: Szparagi 30.05.16, 17:07 Zielone jadamy Obieramy do polowy obieraczka, zielone ogonki zostaja a koncowke odlamujemy Na patelnie dajemy oliwe z oliwek/lub olej np rzepakowy podgrzewamy dodajemy do oliwy czosnek przez praskę kilka ząbków dajemy na to szparagi i tak grilujemy 8minut sprawdzając twardość i jak kto lubi jak twardsze krocej grilujemy jak mieksze dłuzej my wolim y miększe, w połowie grilowania dodajemy troche na nie masla, obracamy najlepiej dreniana lyzka bo nie przywiera do patelni. Wczoraj jadłam tak zrobione szparagi do usmazonego pstrąga młodych ziemniaków zmiażdżonych z dymką i masłem i sałatki z rodzponki troszkę rukoli i pomidorki truskawkowe na yo polozone te szparagi. Obiad pycha!! Odpowiedz Link Zgłoś
azyl85 Re: Szparagi 30.05.16, 17:13 Sałatka z rodzponki trochę rukoli pomidorki truskawkowe na to polozylismy szparagi, pstrąg usmazony, a ziemniaczki z pokrojoną cebulką dymką i masełkiem i co do łyżki jaką obracami szparagi bo coś zle napisało chodziło mi o zwykłą DREWNIANA bo łatwo nią szparagi obracac i nie przywiera i nie rysuje patelni Odpowiedz Link Zgłoś
azyl85 Re: Szparagi 30.05.16, 17:14 aha jak ugrillujemy szparagi z czosnkiem i masłem mozemy jeszcze opruszyc pieprzem, solą Odpowiedz Link Zgłoś
nie-mama Re: Szparagi 30.05.16, 17:09 Uwielbiam zielone i w sezonie jem je kilka razy w tygodniu. Im łatwiej przyrządzone, tym lepiej, bo to co najlepsze to ich prawdziwy szparagowy smak. Często robię też makaron ze szparagami. Przepis jest bardzo prosty: w jednym garnku gotuję makaron, a w drugim w tym czasie duszę kilka minut szparagi pokrojone na małe kawałki (3 - 4 cm) z ząbkiem czosnku, oliwą, solą i pieprzem. Jak już się podduszą, to dodaję kubek śmietany. Ugotowany i odcedzony makaron mieszam z tym sosem, podaję i posypuję startym parmezanem. Mogłabym to jeść codziennie! Odpowiedz Link Zgłoś
eve-lynn Re: Szparagi 30.05.16, 17:35 Lubie zielone ale rzadko jem bo potem soki śmierdzą nieznośne - nienawidzę tego. A najgorzej jak córce dałam i potem pół nocy jej pielucha waliła a nie chciałam jej budzić zmienianiem. Masakra... Jedna z najgorszych nocy w moim życiu - serio. Odpowiedz Link Zgłoś
myelegans Re: Szparagi 30.05.16, 21:03 O to jestes osobnikiem, ktory wyczuwa zapach szparagiw w moczu. Cecha genetyczna. Ja nie czuje zapachu, maz tak, dziecko tez nie. To chyba recesywny gen. Odpowiedz Link Zgłoś
lady-z-gaga Re: Szparagi 30.05.16, 21:26 Ja nie jestem w stanie wytrzymać z samą sobą w toalecie po krewetkach. To absolutny horror jest. Odpowiedz Link Zgłoś
aankaa Re: Szparagi 30.05.16, 21:49 też czuję w sezonie jadam codziennie - zielone, z patelni Odpowiedz Link Zgłoś
paloma_blauwinder Re: Szparagi 31.05.16, 01:18 Siki po szparagach nie śmierdzą tylko pięknie pachną, nie znasz się. Odpowiedz Link Zgłoś
fifiriffi Re: Szparagi 30.05.16, 17:42 jada, uwielbiam...Teraz generalnie bez niczego w ramach diety Odpowiedz Link Zgłoś
bialeem Re: Szparagi 30.05.16, 18:11 Ostatnio zrobiłam to: www.kuchnia-domowa.pl/przepisy/zupy/164-zupa-krem-z-bialych-szparagow Pyszne, ale następnym razem pójdzie bez mąki, bo było ciut za gęste. Fajny przepis, bo nie wymaga bulionu, którego nigdy nie chce mi się robić, a z kostki wyczuwam. Odpowiedz Link Zgłoś
shell.erka Re: Szparagi 30.05.16, 20:36 Zielone z masłem. W wersji "mam czas" z sosem holenderskim. Orgazmiczne jedzenie Tylko zapach siurów straszny Odpowiedz Link Zgłoś
kokoryczko Re: Szparagi 30.05.16, 20:45 Lubie ich smak, gotowane na parze lub grillowane, z odrobina maselka lub sosem holenderskim, czasami jako zupę krem, ale jest jeden ich minus (może wydelikacona jakaś jestem) - 90% szparagów które jem, obojętnego koloru, wybieram jak najmłodsze - i tak są włókniste tak od połowy, czasem to ten czubeczek z 4 cm jest zjadliwy Ale nie poddaje się, próbuję dalej. Odpowiedz Link Zgłoś
klamkas Re: Szparagi 30.05.16, 20:49 Nie odcinaj, odłamuj! Wtedy odpadnie wszystko co łykowate, a zostaną same pyszności. Odpowiedz Link Zgłoś
myelegans Re: Szparagi 30.05.16, 20:59 I biale i zielone. Dodatek do makaronow, pieczone z pomidorkami coctailowymi, zabkami czosnku, siwezym rozmarynem, na parze z maslem i platkami migdalowymi, zapieczone z szynka parmenska dla meza. Warunek: maja byc chrupkie, nie rozgotowane na miekko Odpowiedz Link Zgłoś