30.05.16, 12:32
Jakie jadacie, białe, zielone? Przepisy mile widziane smile
Obserwuj wątek
    • lady-z-gaga Re: Szparagi 30.05.16, 12:38
      polecam tego bloga:
      www.facetikuchnia.com.pl/index.php/tag/szparagi/
    • slonko1335 Re: Szparagi 30.05.16, 12:42
      po prostu z masłem , pod beszamelem, w formie zupy kremu, zapiekane-uwielbiam wszystkie
      • baltycki Re: Szparagi 30.05.16, 12:48
        Sprobuj pod sosem holenderskim.
    • goodnightmoon Re: Szparagi 30.05.16, 12:45
      Uwielbiam! Zielone, ugotowane al dente, z majonezem.
    • lauren6 Re: Szparagi 30.05.16, 12:49
      Zielone gotowane z masłem, solą i cukrem.
    • kaz_nodzieja Re: Szparagi 30.05.16, 13:06
      Nie jadamy, nie lubimy. Przereklamowane i drogie, w smaku dość nijakie.
    • sayyida Re: Szparagi 30.05.16, 13:19
      Białe jako krem, zielone grillowane, zielone zapiekane na cieście francuskim z żółtym serem...
      • babsee Re: Szparagi 30.05.16, 14:43
        zawijasz szparaga w ser i to zawijasz w ciasto?nie robilam tak nigdy a brzmi niezle...
        • ofelia1982 Re: Szparagi 30.05.16, 14:51
          Właśnie, jak robisz bo brzmi super. Szkoda ze takie kaloryczne ale ok, czasem możnasmile
        • sayyida Re: Szparagi 30.05.16, 15:13
          Podpiekam ciasto na prostokątnej blaszce (tak z 15 minut), na to trochę tartego sera, na to szparagi (na przemian ogonki i główki), na to przyprawy i ser, ewentualnie jajko, i 20 minut się piecze.
    • morgen_stern Re: Szparagi 30.05.16, 13:22
      Lubię po prostu z masłem i jajkami sadzonymi. Maczam sobie szparaga w żółtku... <ślinotok>
    • chocolate_cake Re: Szparagi 30.05.16, 13:30
      www.zdrowyprzedszkolak.org/2013/sezon-na-szparagi/
      tak ostatnio jadłam smile
    • redheadfreaq Re: Szparagi 30.05.16, 14:23
      Zielone, podduszone na maśle z białym pieprzem i posypane świeżo startym twardym serem. Niebo!
      • morgen_stern Re: Szparagi 30.05.16, 14:44
        Cheddar się nada? Bo akurat mam.
    • lilly_about Re: Szparagi 30.05.16, 14:26
      I białe, i zielone. Najchętniej jemy w wersji klasycznej z bułką tartą.
      • gosza26 Re: Szparagi 30.05.16, 14:30
        Zielone, chwilkę podsmażone na maśle al dente ( tak samo plastry cukinii), odrobina soli. Białe nie bardzo.
      • berber_rock Re: Szparagi 30.05.16, 14:59
        z bułką tartą.
        > z czym ????
        • mdro Re: Szparagi 30.05.16, 18:20
          A la polonaise, jak mniemam:
          pl.wikipedia.org/wiki/%C3%80_la_polonaise_%28sztuka_kulinarna%29
    • mikams75 Re: Szparagi 30.05.16, 14:27
      uwielbiam kazde i pod kazda postacia - moj ulubiony przepis to duszone z pomidorami i lososiem.
      Risotto tez jest pycha. Albo ugotowane zwyczajnie plus sos holenderski.
    • ofelia1982 Re: Szparagi 30.05.16, 14:50
      Właśnie w tej chwili pozarlam szparagi grillowane. Skropić oliwa (ja smaruje takim pędzelkiem silikonowym), oprószyć sola i pieprzem i na 10 minut na patelnie grillowa, od czasu do czasu przekladajac na drugi bok.
      Jutro robię pizzę ze szparagami z przepisu na kwestiasmaku
    • bei Re: Szparagi 30.05.16, 14:51
      Zielone kroje obierakiem w dluugie i ceniutkie wiory, dodaje je do salat z truskawkami i balsamico.
      • bei Re: Szparagi 30.05.16, 14:55
        Albo skropic oliwa i upiec.
        Ja jestem fanem chrupania ich na surowo, nawet dip mi niepotrzebny.
    • volta2 Re: Szparagi 30.05.16, 16:55
      białe najczęściej jako zupę krem, choć i z patelni na maśle sie zdarza

zielone tak samo, choć rzadziej krem a częściej z patelni

nie gotuję, odkąd jematka mi uświadomiła, że z patelni są jeszcze lepsze - sprawdziałam i tak, są o wiele smaczniejsze.
    • azyl85 Re: Szparagi 30.05.16, 17:07
      Zielone jadamy
      Obieramy do polowy obieraczka, zielone ogonki zostaja a koncowke odlamujemy
      Na patelnie dajemy oliwe z oliwek/lub olej np rzepakowy podgrzewamy dodajemy do oliwy czosnek przez praskę kilka ząbków dajemy na to szparagi i tak grilujemy 8minut sprawdzając twardość i jak kto lubi jak twardsze krocej grilujemy jak mieksze dłuzej my wolim y miększe, w połowie grilowania dodajemy troche na nie masla, obracamy najlepiej dreniana lyzka bo nie przywiera do patelni.

Wczoraj jadłam tak zrobione szparagi do usmazonego pstrąga młodych ziemniaków zmiażdżonych z dymką i masłem i sałatki z rodzponki troszkę rukoli i pomidorki truskawkowe na yo polozone te szparagi. Obiad pycha!!
      • azyl85 Re: Szparagi 30.05.16, 17:13
        Sałatka z rodzponki trochę rukoli pomidorki truskawkowe na to polozylismy szparagi, pstrąg usmazony, a ziemniaczki z pokrojoną cebulką dymką i masełkiem

i co do łyżki jaką obracami szparagi bo coś zle napisało chodziło mi o zwykłą DREWNIANA bo łatwo nią szparagi obracac i nie przywiera i nie rysuje patelni
        • azyl85 Re: Szparagi 30.05.16, 17:14
          aha jak ugrillujemy szparagi z czosnkiem i masłem mozemy jeszcze opruszyc pieprzem, solą
    • nie-mama Re: Szparagi 30.05.16, 17:09
      Uwielbiam zielone i w sezonie jem je kilka razy w tygodniu. Im łatwiej przyrządzone, tym lepiej, bo to co najlepsze to ich prawdziwy szparagowy smak.

Często robię też makaron ze szparagami. Przepis jest bardzo prosty:
      w jednym garnku gotuję makaron, a w drugim w tym czasie duszę kilka minut szparagi pokrojone na małe kawałki (3 - 4 cm) z ząbkiem czosnku, oliwą, solą i pieprzem.
      Jak już się podduszą, to dodaję kubek śmietany.
      Ugotowany i odcedzony makaron mieszam z tym sosem, podaję i posypuję startym parmezanem.

Mogłabym to jeść codziennie!
    • eve-lynn Re: Szparagi 30.05.16, 17:35
      Lubie zielone ale rzadko jem bo potem soki śmierdzą nieznośne - nienawidzę tego.
      A najgorzej jak córce dałam i potem pół nocy jej pielucha waliła a nie chciałam jej budzić zmienianiem. Masakra... Jedna z najgorszych nocy w moim życiu - serio.
      • eve-lynn Re: Szparagi 30.05.16, 17:41
        Siki - nie soki wink
      • myelegans Re: Szparagi 30.05.16, 21:03
        O to jestes osobnikiem, ktory wyczuwa zapach szparagiw w moczu. Cecha genetyczna. Ja nie czuje zapachu, maz tak, dziecko tez nie. To chyba recesywny gen.
        • lady-z-gaga Re: Szparagi 30.05.16, 21:26
          Ja nie jestem w stanie wytrzymać z samą sobą w toalecie po krewetkach. To absolutny horror jest.
        • aankaa Re: Szparagi 30.05.16, 21:49
          też czuję sad
          w sezonie jadam codziennie - zielone, z patelni
      • paloma_blauwinder Re: Szparagi 31.05.16, 01:18
        Siki po szparagach nie śmierdzą tylko pięknie pachną, nie znasz się.
    • fifiriffi Re: Szparagi 30.05.16, 17:42
      jada, uwielbiam...Teraz generalnie bez niczego w ramach diety smile
    • bialeem Re: Szparagi 30.05.16, 18:11
      Ostatnio zrobiłam to:
      www.kuchnia-domowa.pl/przepisy/zupy/164-zupa-krem-z-bialych-szparagow
      Pyszne, ale następnym razem pójdzie bez mąki, bo było ciut za gęste.
      Fajny przepis, bo nie wymaga bulionu, którego nigdy nie chce mi się robić, a z kostki wyczuwam.
    • ewbal Re: Szparagi 30.05.16, 20:31
      Dziękuję wszystkim
    • shell.erka Re: Szparagi 30.05.16, 20:36
      Zielone z masłem. W wersji "mam czas" z sosem holenderskim. Orgazmiczne jedzenie wink

Tylko zapach siurów straszny wink
    • kokoryczko Re: Szparagi 30.05.16, 20:45
      Lubie ich smak, gotowane na parze lub grillowane, z odrobina maselka lub sosem holenderskim, czasami jako zupę krem, ale jest jeden ich minus (może wydelikacona jakaś jestem) - 90% szparagów które jem, obojętnego koloru, wybieram jak najmłodsze - i tak są włókniste tak od połowy, czasem to ten czubeczek z 4 cm jest zjadliwy wink Ale nie poddaje się, próbuję dalej.
      • kokoryczko Re: Szparagi 30.05.16, 20:46
        odcinam końce, żeby nie było!
        • klamkas Re: Szparagi 30.05.16, 20:49
          Nie odcinaj, odłamuj! Wtedy odpadnie wszystko co łykowate, a zostaną same pyszności.
          • kokoryczko Re: Szparagi 30.05.16, 21:20
            dzieki,spróbuję smile
    • myelegans Re: Szparagi 30.05.16, 20:59
      I biale i zielone. Dodatek do makaronow, pieczone z pomidorkami coctailowymi, zabkami czosnku, siwezym rozmarynem, na parze z maslem i platkami migdalowymi, zapieczone z szynka parmenska dla meza.
      Warunek: maja byc chrupkie, nie rozgotowane na miekko

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka