Dodaj do ulubionych

Potrzebuję opinii ...wypowiedzcie się. b, długie

09.06.16, 01:22
Sytuacja dla mnie mega trudna i chciałabym posłuchać waszych opinii. Decyzję i tak będę musiała podjąć sama a raczej wspólnie z mężem.
Od dwóch lat ok od 1,5r mamy pensjonat nad morzem tak chcieliśmy i taka była nasza decyzja, ok moja bo małżonek preferował górytongue_out ale do rzeczy.
Mąż od samego początku wiedział że wyprowadza się tam na stałe musiał zregenerować się fizycznie i psychicznie po wypadku. Ja miałam zostać w Warszawie przynajmniej do ukończenia przez syna podstawówki ( obecnie kl.V). Pierwsze 6 mieś zleciało błyskawicznie było tyle zajęć przed naszym pierwszym sezonem iż nawet nie zauważyliśmy kiedy minęło.
W międzyczasie byłam tam bardzo często, praktycznie kursowałam w tą i nazad + wolne dni szkolne. Potem sezon a następnie jesień i zima.
Mamy czynne cały rok więc jedno z nas musi tam być.
To było wprowadzenie.
Na tę chwilę sytuacja wygląda tak, mąż ma dość mieszkania osobno tęskni i jest mu źle, ten rok ciągnął się długo i mąż chce abyśmy przenieśli się na stałe już teraz czyli od września młody miałby pójść do szkoły w Dziwnowie.
Syn chciałby skończyć podstawówkę razem ze swoją klasą zresztą gimnazjum tez wybrał dostępne w warszawie- tam takiego nie ma. Jednak wie jak wygląda sytuacja i generalnie rozumie to iż się przenosimy. Wie że na studia tu wróci. Traci jednak dużo bo przestanie grać w filmach, nie będzie trenował pływania owszem basen jest ale hotelowy wiec co najwyżej może sobie popływać a to jednak nie to samo.
Treningi taekwondo przeniesie do Świnoujścia czyli 3x na tydz będzie wożony 40km + przeprawa promowa.
Psycholog twierdzi iż dziecko jest dojrzałe emocjonalnie wie co chce ale decyzję rodziców weźmie na klatę. A rodzina jest najważniejsza, jeśli tato da radę to dobrze i niech skończy szkołę tutaj jak nie to przenosiny.
Teraz ja, wiadomo dobro dziecka najważniejsze ale...
kocham męża tylko nie wiem czy dam radę bo co innego to ze lubię tam być i odnajduję się w tym co robię wiem jednak że i tak wracam co jakiś czas do miasta.
Tu zostawiam starych rodziców, dorosłą córkę i wnuka. Największym problemem są rodzice bo niestety z miesiąca na miesiąc są coraz słabsi . Jest jeszcze brat ale jednak to ja zajmuję się w większym stopniu rodzicami. Owszem ogarnięcie lekarzy itp mogę robić zdalnie.
No i clou sprawy mąż od października chce też przenieść swoją matkę. Rozumiem ona coraz starsza i sama jak ja jestem w Warszawie to się nią zajmuję jak się przeniosę to zostanie sama. Odległość wyklucza częste wizyty.
Sprawy pensjonatu ogarniam na odległość czyli rezerwacje, rozdział pokoi czy wyznaczenie pracy dla pani sprzątającej.
Kurcze co wy byście zrobiły? Przeniosły się czy jeszcze rok poczekały?
Zostawiam koleżanki ale to akurat nie jest problemem.
Obserwuj wątek
    • czar_bajry Re: Potrzebuję opinii ...wypowiedzcie się. b, dłu 09.06.16, 01:27
      O matko zdanie o koleżankach było w środku nie wiem czemu wyskoczyło na koniecsmile
      I zapomniałam dodać zabieram syna co prawda z rejonówki ale z klasy o najwyższym poziomie nauczania w całej szkole a przenoszę do wiejskiej szkoły. Proszę te które mieszkają na wsi lub w małym miasteczku nie obrażajcie się bo nie o to chodzi.
      Gimnazjum mogę wybrać prywatne bo jestsmile
      • bergamotka77 Re: Potrzebuję opinii ...wypowiedzcie się. b, dłu 09.06.16, 01:42
        Trudna decyzja bo trochę dziecku namieszacie tą przeprowadzką w dość kluczowym momencie życia. Najgorzej że z wielkomiejskiego życia trafi w wiejskie klimaty i może mu brakować typowo miejskich rozrywek. Z drugiej strony rozłąka rodziny to kiepska sprawa na dłuższą metę, co znam z autopsji. Gdzieś czytałam ostatnio, ze zdaniem psychologów rozstanie malzonkow nie powinno trwać dłużej niż rok, bo po tym czasie więzi się luzuja i związek ma duże szanse na rozpad. Do tego ta teściowa...Może z czasem i swoich rodziców będziesz musiała tam zabrać? Nie zazdroszczę tego dylematu co zrobić, choć też mnie czeka niedługo poważna życiowa decyzja.
        • czar_bajry Re: Potrzebuję opinii ...wypowiedzcie się. b, dłu 09.06.16, 01:47
          Rodzice nie ruszą się z Warszawy nie ma opcji.
          • kamunyak Re: Potrzebuję opinii ...wypowiedzcie się. b, dłu 09.06.16, 03:08
            a opcja "syn zostaje z dziadkami" w grę nie wchodzi?
            Jest juz dosyć duży, specjalnego klopotu nie sprawi.
            Moze warto pogadać z rodzicami.
            • czar_bajry Re: Potrzebuję opinii ...wypowiedzcie się. b, dłu 09.06.16, 07:41
              Ojciec z demencją lat 83 a mama 80 lat bez demencji ale schorowana.
              Odpada.
              Jest dorosła siostra która ze względu na godziny pracy też odpada.
    • kamunyak Re: Potrzebuję opinii ...wypowiedzcie się. b, dłu 09.06.16, 01:41
      daleko ten pensjonat, bliżej nie można było?
      Zrobiłabym to, co ustaliłam z mężem przed kupnem pensjonatu.
      No przecież jakies plany mieliscie, prawda?
      Sama to bardzo chetnie bo morze uwielbiam. Z dzieckiem to gorzej ale przecież jakoś to ukladaliscie wcześniej. Czy nie?

• czar_bajry Re: Potrzebuję opinii ...wypowiedzcie się. b, dłu 09.06.16, 01:53
        daleko ten pensjonat, bliżej nie można było?

Całe wybrzeże zjeżdżone chcieliśmy kupić na mierzei lub półwyspie Helskim niestety nie było nic co odpowiadałoby naszemu budżetowi i oczekiwaniom.
        Pensjonat musiał mieć ODDZIELONE mieszkanie dla nas zapewniające tyle prywatności ile to możliwe.
        A ten przemówił do mnie od pierwszego wejrzeniabig_grin

Plany były takie iż młody kończy podstawówkę w Warszawie, mąż zmienił reguły gry. Z ty że ja go w pewnym stopniu rozumiem bo to on tam jest sam. Namawiam go aby na ten rok wrócił do Warszawy ale się broni.
        • kamunyak Re: Potrzebuję opinii ...wypowiedzcie się. b, dłu 09.06.16, 02:01
          w takim razie męża trochę bym przystopowała. Zaraz wakacje, możecie być razem przez dłuższy czas.
          My przeprowadzilismy się, co prawda w obrebie Warszawy, ale właśnie tak jakos kiedy synowie podstawówkę konczyli. Żaden nie chciał szkoły zmienić, dojeżdżali do szkół a i tak kiepsko było bo stracili przyjaciół. Wiadomo, na podwórko juz nie wyszli, na boisko piłkę pokopac też nie.
          Cięzko było, dopiero jak się usamodzielnili bardziej i sami zaczęli dojeżdżać do kolegów to troszkę lepiej. Im później tym lepiej.
          Nie zabierałabym teraz syna ze szkoly, poczekalabym ten rok.
          Przed wami wakacje, niemal 3 miesiące.
          • ania_2000 Re: Potrzebuję opinii ...wypowiedzcie się. b, dłu 09.06.16, 02:40
            w tych wszystkich przypadkach co wymienilas nie widze innej rady jak sprzedac pensjonat.
            czasami plany trzeba niestety zrewidowac jak okazuje sie ze zycie chce isc innym torem.
            • shell.erka Re: Potrzebuję opinii ...wypowiedzcie się. b, dłu 09.06.16, 07:36
              nie sprzedaje się biznesu, który w zasadzie pracuje sam na siebie....
              • ania_2000 Re: Potrzebuję opinii ...wypowiedzcie się. b, dłu 09.06.16, 08:01
                shell.erka napisała:

> nie sprzedaje się biznesu, który w zasadzie pracuje sam na siebie....

czasem sa wazniejsze rzeczy niz biznes, pieniadze. skoro rodzina nieszczesliwa, to cos jednak nie gra prawda?
                maz - nieszczesliwy, samotny
                matka - nieszczesliwa, samotna
                dziecko - nie bedzie szczesliwe.

do tego - samotni rodzice matki.
                i perspektywa matki meza do wspolnego zamieszkania.

dla mnie wogole nie ma tematu do zastanawiania.
                • shell.erka Re: Potrzebuję opinii ...wypowiedzcie się. b, dłu 09.06.16, 08:13
                  a dla mnie liczy się szersza perspektywa niż tu i teraz.
                • nowi-jka Re: Potrzebuję opinii ...wypowiedzcie się. b, dłu 09.06.16, 08:30
                  popre anie_2000
                  jakie sa plusy tego pensjonatu? bo minusów jest duzo i to te duzego kalibru

przemilcze kwestie "ubrania" meza w pensjonat nad morzem jak chciał w górach, może gdyby mu przyszło spędzać rozłąkę w górach to by nie narzekał, i jeszcze jedno moze na ostatni rok podmianka, ty siedzisz nad morzem a mąz w warszawie z synem...
                  • shell.erka Re: Potrzebuję opinii ...wypowiedzcie się. b, dłu 09.06.16, 08:39
                    ja widzę jedynie dwa minusy - konieczność czekania rok na to, aż syn ukończy szkołę i w tym czasie rzadszy kontakt z mężem
                    oraz problem z opieką nad rodzicami - ale na miejscu zostaje dorosła córka, która może od czasu do czasu wpaść do dziadków.
                    ewentualnie można załatwić kogoś do robienia zakupów, sprzątania itp. rodzicom.

plusy:
                    - świetny biznes i sposób na życie
                    - rewelacyjne warunki klimatyczne do życia
                    - spełnienie swojego marzenia o prowadzeniu pensjonatu
                    - kontakt z ludźmi - poznawanie nowych ludzi - przyjezdnymi i miejscowymi
                    - inwestycja w przyszłość

wymieniać więcej?
                    ale ja jestem optymistyczną realistką, a nie czarnowidzem

• lady-z-gaga Re: Potrzebuję opinii ...wypowiedzcie się. b, dłu 09.06.16, 08:46
                      czytałaś, ile dziadkowie mają lat i w jakim są stanie? córka z małym dzieckiem nie ma nic lepszego do roboty, jak zostać opiekunką dziadków, bo rodzice się wypięli i spełniają marzenia - super pomysł
                      • czar_bajry Re: Potrzebuję opinii ...wypowiedzcie się. b, dłu 09.06.16, 11:20
                        Jest jeszcze mój brat wraz z żoną. Rodzice nie zostają sami. Moja córka też będzie ich odwiedzać.I nie wiem czemu to niby mam być dla niej taki ciężar?
                        Owszem pracuje i ma czteroletnie dziecko ale co to przeszkadza w tym aby odwiedzała ich i im pomogła?
                        • wapaha Re: Potrzebuję opinii ...wypowiedzcie się. b, dłu 09.06.16, 12:20
                          Zdecydowałaś za męża, zdecydowałaś za syna, teraz decydować chcesz za córę. ? Oj , przewróciło ci się w głowie i to zdrowo uncertain
                          • triss_merigold6 Re: Potrzebuję opinii ...wypowiedzcie się. b, dłu 09.06.16, 12:28
                            Dokładnie. Szczerze mówiąc akurat tej forumki nie podejrzewałam o tak rewolucyjną bezmyślność i brak wyobraźni.
                            Mam syna w V klasie i jestem w stanie wyobrazić sobie z jakim entuzjazmem przyjąłby pomysł wyniesienia się z Warszawy na wiochę i jak bardzo pasowałby do lokalnych dzieciaków. Musiałabym na głowę upaść, żeby dziecku takie piekło zgotować.
                            • wapaha Re: Potrzebuję opinii ...wypowiedzcie się. b, dłu 09.06.16, 12:33
                              uhm , tak własnie

dziwna jest reakcja syna "weźmie na klatę". nie znam 12 latka który by się nie buntował na mniejsze próby ingerencji w nastoletnie życie a co dopiero taka rewolucja NA GORSZE..
                              • triss_merigold6 Re: Potrzebuję opinii ...wypowiedzcie się. b, dłu 09.06.16, 12:41
                                Ja też nie znam. Biedny dzieciak. W tej wiosce będzie obcym z Warszaffki i jako obcy będzie nieustająco obrywał, do tego nikły wybór szkół, na treningi dojazd w cholerę daleko, a z lokalnych rozrywek to tylko palenie zioła i picie tanich win mu zostaje.
                                Jak można coś takiego zrobić własnemu dziecku?
                                Mogli poczekać te 10 lat aż syn dorośnie, a rodzice umrą i nie musieliby kombinowac logistycznie z opieką.
                                • oqoq74 Re: Potrzebuję opinii ...wypowiedzcie się. b, dłu 09.06.16, 13:38
                                  hahaha, Wy serio macie takie wyobrażenie o prowincji?
                                  • isa1001 Re: Potrzebuję opinii ...wypowiedzcie się. b, dłu 09.06.16, 13:48
                                    oqoq74 napisał(a):

> hahaha, Wy serio macie takie wyobrażenie o prowincji?

Oświeć nas w takim razie, co takiego urzekającego jest w Dziwnówku po sezonie? Osobliwie dla 12-latka. Oprócz zajęć sportowych, na które trzeba go wozić 40 km w jedną stronę czyli jak z Warszawy do Pułtuska. Sorry, ale nie chciałabym wozić dziecka na zajęcia sportowe do Pułtuska. smile
                                    • oqoq74 Re: Potrzebuję opinii ...wypowiedzcie się. b, dłu 09.06.16, 13:56
                                      Po co?
                                      • isa1001 Re: Potrzebuję opinii ...wypowiedzcie się. b, dłu 09.06.16, 13:58
                                        oqoq74 napisał(a):

> Po co?

Żebyśmy się doinformowały, zmieniły zdanie i doceniły uroki życia w małym miasteczku.
                                        • oqoq74 Re: Potrzebuję opinii ...wypowiedzcie się. b, dłu 09.06.16, 14:10
                                          Ale to jak gadanie ze ślepym o kolorach. Ktoś kto lubi życie w Wawie czy innym dużym mieście, nie zrozumie co podoba się tym, którzy wolą żyć na prowincji. Bo to co dla jednych jest zaletą, dla innych jest wadą.
                                          I ten wątek to doskonale pokazuje.
                                          • lauren6 Re: Potrzebuję opinii ...wypowiedzcie się. b, dłu 09.06.16, 14:15
                                            Nie chodzi o zalety czy wady prowincjonalnego życia, ale o wyrwanie dziecka z jednego środowiska i włożenie go w środowisko kompletnie różne i z dużym prawdopodobieństwem wrogo do niego nastawione. Do tego dodajmy, że dzieciak jest w głupim wieku dojrzewania i takie rewolucje życiowe mogą się na prawdę różnie odbić na jego psychice. Równie dobrze może się dobrze uczyć i dojeżdżać busem na treningi godzina w jedną stronę, albo by popisać się przed nowymi kolegami i zabłysnąć w grupie pójść w dopalacze i tym podobne klimaty.
                                            • oqoq74 Re: Potrzebuję opinii ...wypowiedzcie się. b, dłu 09.06.16, 14:37
                                              Tak, każda zmiana niesie ryzyko. Tak samo jak ukończenie podstawówki i wejście w nowe środowisko w gimnazjum. Często gęsto bez koleżanek i kolegów z byłej klasy i bywa, że też jest źle.

• triss_merigold6 Re: Potrzebuję opinii ...wypowiedzcie się. b, dłu 09.06.16, 14:19
                                            Ale tu masz nastolatka, który urodził i wychowywał się w Warszawie i życia na prowincji nie zna poza wyjazdami wakacyjnymi.
                                  • triss_merigold6 Re: Potrzebuję opinii ...wypowiedzcie się. b, dłu 09.06.16, 13:58
                                    Hm... byłam w Dziwnówku i w Dziwnowie. W trakcie sezonu festyn, po sezonie głucha cisza. Niby co tam może być dla nastolatka atrakcyjniejszego od oferty dużego miasta?
                                    • oqoq74 Re: Potrzebuję opinii ...wypowiedzcie się. b, dłu 09.06.16, 14:12
                                      Inne życie. Tam się żyje inaczej i porównywanie 1 do 1 nie ma sensu.
                                      • memphis90 Re: Potrzebuję opinii ...wypowiedzcie się. b, dłu 09.06.16, 21:03
                                        Ale ten nastolatek póki co nie chce żyć inaczej. On chce swoje treningi, taekwondo, na które nie musi jeździć 40km (plus prom) oraz swoje występy w telewizji.
                                        • ichi51e Re: Potrzebuję opinii ...wypowiedzcie się. b, dłu 09.06.16, 21:08
                                          Bo nie zna innego zycia
                                          • ponis1990 Re: Potrzebuję opinii ...wypowiedzcie się. b, dłu 10.06.16, 14:34
                                            Bo ja wiem. Wypowiem sie jako miastowa od wieki wieków. Był czas, że związałam sie z chłopem mieszkajacym prawie w środku lasu. Pół roku mi tam zleciało, z nudów bym tam umarła. Chwała Bogu nam nie wyszło. Co ma ,,znanie innego życia" do własnych preferencji?
                                  • ichi51e Re: Potrzebuję opinii ...wypowiedzcie się. b, dłu 09.06.16, 21:01
                                    Nie ma zycia po za stolica wszedzie wiesniaki i panicz miastowy uncertain
                              • misterni Przesadzacie 09.06.16, 13:02
                                Znam Czar, jej męża i syna, w zeszłym roku byłam u nich 2 tygodnie nad morzem.
                                Syn świetnie odnajduje się w tamtym środowisku, ma kolegów, uprawia sporty wodne, jest otwarty i komunikatywny.
                                Mąż Czar też nie wyglądał na nieszczęśliwego, wręcz przeciwnie, widać, że realizuje swoje marzenia. Jedyne co, to faktycznie widać, że za rodziną tęskni i najchętniej nie odstępowałby Czar na krok, gdy ta tylko przyjeżdża z Warszawy. smile
                                Co do meritum, Czar, wiesz doskonale, jaki miałam dylemat w zeszłym roku, też przenosiłam młodą po 5 klasie w zupełnie inne środowisko. Zniosła to nadspodziewanie dobrze, od pierwszych dni szkoły miała swoje towarzystwo. Składając podanie o przyjęcie do szkoły idź do dyrektora i poproś o przydział do spokojnej klasy, w której nie ma akcji pt "gnoimy nowego"
                                Z całą resztą spraw musiałabyś się i tak zmierzyć za rok.
                                A i jeszcze jedno. Teściowej przygotujecie pokój w swoim mieszkaniu, czy w pensjonacie?
                                • triss_merigold6 Re: Przesadzacie 09.06.16, 13:06
                                  Doskonale odnajdywać się wakacyjnie, a na co dzień to dwie różne sprawy. Sporty wodne? To Bałtyk, a nie Australia, gdzie sezon trwa cały rok. Dziwnów i Dziwnówek to zadupia, będzie cud jeśli w ogóle będzie jakiś wybór klasy.
                                  Nie wiem, dla mnie wizja przeniesienia 12-latka z dużego miasta na wiochę o zerowej atrakcyjności pozasezonowej, to wizja z horroru. Małe dziecko jeszcze by się zaadaptowało, ale nastolatek?
                                • pade Re: Przesadzacie 09.06.16, 13:07
                                  On był tam na wakacjach, nieprawdaż?
                                • wapaha Re: Przesadzacie 09.06.16, 13:07
                                  Fantastycznie.
                                  Od października do maja jest tak samo atrakcyjnie jak latem.
                                  Ba, nawet bardziej.Ta , cisza, spokój, bezruch..
                                  • misterni Re: Przesadzacie 09.06.16, 15:12
                                    Chłopak ma tam już swoje znajome środowisko i oprócz sportów wodnych uprawia też sztuki walki, do których nadal będzie miał dostęp.
                                    Zresztą dyskusja nie rozbija się o to, czy w ogóle się przenosić, tylko czy przenosić teraz, czy za rok.
                                    IMO, najważniejsze jest, że rodzina znowu będzie razem, a przy odpowiedniej organizacji można poradzić sobie z wieloma niedogodnościami.
                                    • memphis90 Re: Przesadzacie 09.06.16, 21:05
                                      No nie wiem- padło też hasło "lepsze gimnacjum", a to już kolejne 3 lata... Padło hasło "nie wiem czy dam radę bo co innego to ze lubię tam być i odnajduję się w tym co robię wiem jednak że i tak wracam co jakiś czas do miasta." Padło hasło
                                      "Tu zostawiam starych rodziców, dorosłą córkę i wnuka." Te problemy za rok nie znikną.
                                • rosapulchra-0 Re: Przesadzacie 09.06.16, 13:41
                                  W 100% popieram! Sama również moje dzieci przeniosłam z jednej szkoły do drugiej, w Polsce, a potem zabrałam je z kraju. I co? I rewelacyjnie sobie radzą.
                                  • kaz_nodzieja Re: Przesadzacie 09.06.16, 15:14
                                    Za to Ty jakby nie bardzo.
                                • czar_bajry Re: Przesadzacie 09.06.16, 17:42
                                  A i jeszcze jedno. Teściowej przygotujecie pokój w swoim mieszkaniu, czy w pensjonacie?

Cały parter będzie należał do mieszkania tak wiec teściowa z namismile
                            • kaz_nodzieja Re: Potrzebuję opinii ...wypowiedzcie się. b, dłu 09.06.16, 12:40
                              Na prowincji zaszczują młodego warszawiaka raz dwa. Dzieciaki znające się od dawna i obcy. Będzie poza jakąkolwiek paczką.
                          • czar_bajry Re: Potrzebuję opinii ...wypowiedzcie się. b, dłu 09.06.16, 13:01
                            wapaha napisała:

> Zdecydowałaś za męża, zdecydowałaś za syna, teraz decydować chcesz za córę. ? O
                            > j , przewróciło ci się w głowie i to zdrowo uncertain

Umiesz czytać ze zrozumieniem?
                            • isa1001 Re: Potrzebuję opinii ...wypowiedzcie się. b, dłu 09.06.16, 13:07
                              czar_bajry napisała:

> wapaha napisała:
                              >
                              > > Zdecydowałaś za męża, zdecydowałaś za syna, teraz decydować chcesz za cór
                              > ę. ? O
                              > > j , przewróciło ci się w głowie i to zdrowo uncertain
                              >
                              > Umiesz czytać ze zrozumieniem?
                              >
                              >
                              Ale, czego ona nie zrozumiała? Przecież tak dokładnie było. Za męża zdecydowałaś, że wasz pensjonat będzie nad morzem. Za syna zdecydowałaś, że zamiast w Warszawie będzie mieszkał w zapadłej dziurze. Za córkę zdecydowałaś, że będzie się opiekowała dziadkami. Każdy z czegoś w tym układzie musiał lub będzie musiał zrezygnować. A ty? Z czego ty zrezygnowałaś? Wychodzisz na mega egoistkę, bo chyba z niczego. Wszystko ma być, jak ty chcesz. Inna sprawa to to, że sprawnie manipulujesz innymi. Jeszcze bardzo długo mogą się nie zorientować, że tak naprawdę w tym całym układzie chodziło to, żeby tobie było wygodnie.
                              • czar_bajry Re: Potrzebuję opinii ...wypowiedzcie się. b, dłu 11.06.16, 11:49
                                Ale, czego ona nie zrozumiała? Przecież tak dokładnie było. Za męża zdecydowałaś, że wasz pensjonat będzie nad morzem.

Jak byś czytała ze zrozumieniem to wiedziałabyś że decyzje były wspólne owszem wybrałam morze bo je lubię, nie pozbawiłam męża miłości do gór wolał góry ze względów zarobkowo/finansowych.
                                Syn od początku pomysłu z zakupem domu poza warszawą wiedział o przeprowadzce, czy ja gdziekolwiek pisałam o tym że młody ma traumę związaną z przenosinami?
                                Skąd masz takie wiadomości że zdecydowałam za córkę? Napisałam tylko że zostaje w warszawie moja córka i brat.
                                Nie mieści ci się w głowie że ona nie ma problemu z opieką nad dziadkami? No cóż każdy sądzi wg siebie.
                                Co dziwne wszystkie jak leci omijacie informacje o moim bracie.
                            • wapaha Re: Potrzebuję opinii ...wypowiedzcie się. b, dłu 09.06.16, 13:08
                              Zdecydowanie tak.
                          • czar_bajry Re: Potrzebuję opinii ...wypowiedzcie się. b, dłu 09.06.16, 15:58
                            Ale czy wy głuche i ślepe jesteście?
                            MOJA CÓRKA NIE MA ŻADNEGO PROBLEMU ABY POMÓC DZIADKOM
                            dotarło czy nadal wiecie lepiej?
                            • lauren6 Re: Potrzebuję opinii ...wypowiedzcie się. b, dłu 09.06.16, 20:29
                              > MOJA CÓRKA NIE MA ŻADNEGO PROBLEMU ABY POMÓC DZIADKOM

Teraz nie, ale w wieku 80+ lat stan zdrowia człowieka może się pogorszyć z dnia na dzień. Regularna opieka nad starszą osobą leżącą lub z zaawansowaną demencją, nawet na zmianę z wujkiem, będzie oznaczało, że ograbicie 4 latka z czasu spędzanego z matką.

Ktoś w waszej rodzinie w ogóle myśli o dzieciach, czy są dodatkiem do rodziny, który ma się przystosować do hobby rodziców/dziadków?
                              • czar_bajry Re: Potrzebuję opinii ...wypowiedzcie się. b, dłu 10.06.16, 09:45
                                big_grin
                                ok wiesz lepiej niż ja i moja córka....brawo ty.
                        • rosapulchra-0 Re: Potrzebuję opinii ...wypowiedzcie się. b, dłu 09.06.16, 13:39
                          czar_bajry napisała:

> Jest jeszcze mój brat wraz z żoną. Rodzice nie zostają sami. Moja córka też będ
                          > zie ich odwiedzać.I nie wiem czemu to niby mam być dla niej taki ciężar?
                          > Owszem pracuje i ma czteroletnie dziecko ale co to przeszkadza w tym aby odwied
                          > zała ich i im pomogła?
                          >
                          Dokładnie! Masz rację. Naprawdę tylko egoistycznie zapatrzone w siebie jednostki nie potrafią dostrzec, że pomoc jest nie tylko możliwa, ale należy się nią podzielić z rodziną.
                    • nowi-jka Re: Potrzebuję opinii ...wypowiedzcie się. b, dłu 09.06.16, 08:47
                      a syn? a jego plany? marzenia? basen, taekwondo, przyjaciele, szkoła? nie wierze ze na dłuzszą metę będzie wożony te 40km
                      a rodzice, pomoc dla nich nie da sie zrobic zdalnie jak rezerwacji przez tel?
                      może zbyt wczesnie ta decyzja zapadla, moze tzreba było jeszcze z 10 lat poczekac no ale to placz nad rozlanym mlekiem bo juz ten penjonat jest ...
                      wiec zamianka, czary bary siedzi na prowinci i sprawdza jak tam cudownie a mąz wraca na zime do warszawy i ma do zaleczenia tesknoty syna i matke i pewnie znajomych neimało
                      • czar_bajry Re: Potrzebuję opinii ...wypowiedzcie się. b, dłu 09.06.16, 11:22
                        a syn? a jego plany? marzenia? basen, taekwondo, przyjaciele, szkoła? nie wierze ze na dłuzszą metę będzie wożony te 40km

Basenu nie przeskoczę ale taekwondo pozostaje bez zmian, on trenuje już trzy lata to jest dokładnie taekwondo olimpijskie. Wożony będzie a jak będzie starszy będzie jeździł busem sam.
                      • misterni Re: Potrzebuję opinii ...wypowiedzcie się. b, dłu 09.06.16, 15:19
                        nowi-jka napisała:

To uwierz. Trochę poznałam rodzinę Czar_Bajrów i widziałam ile czasu poświęcają synowi, mimo sezonu turystycznego, gdy mają roboty po pachy, więc poza sezonem będą tego czasu mieli dla niego jeszcze więcej.
                        • czar_bajry Re: Potrzebuję opinii ...wypowiedzcie się. b, dłu 09.06.16, 15:59
                          dzięki kochanasmile
                    • memphis90 Re: Potrzebuję opinii ...wypowiedzcie się. b, dłu 09.06.16, 21:00
                      >oraz problem z opieką nad rodzicami - ale na miejscu zostaje dorosła córka, która może od >czasu do czasu wpaść do dziadków.
                      Jasne, młoda dziewczyna z malutkim dzieckiem ma zasuwać przy dziadku z demencją i schorowaną babcią, bo jej matka woli się realizować nad morzem uncertain

>plusy:
                      - świetny biznes i sposób na życie - jak ktoś lubi takie życie, mąż autorki- jakoś niekoniecznie
                      - rewelacyjne warunki klimatyczne do życia
                      - spełnienie swojego marzenia o prowadzeniu pensjonatu - mąż i dziecko o tym nie marzyli
                      - kontakt z ludźmi - poznawanie nowych ludzi - przyjezdnymi i miejscowymi - ileż można poznawać przyjezdnych urlopowiczów?
                      - inwestycja w przyszłość - czyją?
                      • misterni Re: Potrzebuję opinii ...wypowiedzcie się. b, dłu 10.06.16, 02:37
                        Na miejscu zostaje też brat i bratowa. Rodzice Czar nie są niedołężni, a jej córka chętnie ich odwiedza.
                        Naprawdę, nie dramatyzujcie.

Co do męża, pomysł z prowadzeniem pensjonatu był jego, wolał w górach, ale dał się przekonać na polskie morze. Byłam tam 2 tygodnie, uwierz, nie wyglądał na przytłoczonego tym wyborem wink
            • czar_bajry Re: Potrzebuję opinii ...wypowiedzcie się. b, dłu 09.06.16, 07:43
              To też nie wchodzi w grę.
    • jola-kotka Re: Potrzebuję opinii ...wypowiedzcie się. b, dłu 09.06.16, 02:48
      Oszalalas,mezowi przemow do rozsadku co to znaczy sie broni. A wy nie macie prawa sie bronic? A wasz syn pomyslal o nim z super szkoly z ambicjami do wiejskiej pipidowy ? Rezygnacja z zajec? Chyba komus sie priorytety poprzestawialy. Kocham meza ok ale milosc nie oznacza,ze dla ciebie przestawie swiat calej rodzinie bo ty sie bronisz i zmieniasz plany. Gdzie w tym wszystkim jego milosc do was ? Do syna bo chyba edukacja dzieci to podstawa dla rodzicow. Teskni ok ale skoro ty moglas kursowac to on tez dalby rade gdyby chcial czesciej was widywac. Moje zdanie okrutne ale tak mysle,maz robi to co dla niego wygodniejsze nie liczac sie ani z toba a tym bardziej z waszym synem. Mamusie wezmie wow a o twoich rodzicach pomyslal-nie bo rozumiem,ze z jego ust na bank nie padlo,pogadaj z nimi moze przynajmniej na jakis czas zechcieli by tu byc. Sory ze strony twojego meza to straszny egoizm. Moze i on tam teskni za toba za wami ale za slabo,zeby swoj tylek ruszyc on teskni na zasadzie trudno mu bez zony i wszystkiego tego z czym to sie wiaze,wasze dobro to co dla dziecka najlepsze ma gdzies. Nie obraz sie ja to po prostu tak widze i nie ma w tym cienia zlosliwosci. Gdyby to byl moj maz i cos takiego proponowal a juz jak mielibyśmy dziecko ktore ewidentnie traci na tym najwiecej drake bym zrobila taka ze szybko mu by sie glupich pomyslow odechcialo.
      • jola-kotka Re: Potrzebuję opinii ...wypowiedzcie się. b, dłu 09.06.16, 02:52
        tekst roku- dzieciak wezmie na klate decyzje rodzicow ,ale kurde odkrycie ameryki. Niby ma inne wyjscie? Zastanow sie co chcesz zrobic synowi bo tak on najwiecej straci on najbardziej ucierpi na zmianach planow przez tatusia bo on teski cokolwiek rozumie ten pan wymawiajac to slowo to nie jest to ok wobec waszego syna.
        • czar_bajry Re: Potrzebuję opinii ...wypowiedzcie się. b, dłu 09.06.16, 07:49
          weźmie na klatę -to tekst psycholog szkolnegosmile
      • czar_bajry Re: Potrzebuję opinii ...wypowiedzcie się. b, dłu 09.06.16, 07:47
        W zasadzie zgadzam się z tobą .
        Jednak jego częstsze wizyty są niemożliwe skoro czynne "cały rok" dlatego namawiam aby przeniósł się na te tak naprawdę 7mieś do Warszawy. Fakt wiąże się to z zamknięciem pensjonatu do którego ludzie zdążyli się przyzwyczaić iż czynny cały rok.
        Poza sezonem tak naprawdę tylko my przyjmujemy gości i cały czas ktoś jest.
        • asia_i_p Re: Potrzebuję opinii ...wypowiedzcie się. b, dłu 09.06.16, 08:48
          Niekoniecznie wiąże się z zamknięciem pensjonatu. Możecie zatrudnić na rok pracownika do prowadzenia pensjonatu - ty myślisz, że Hilton w każdym swoim hotelu siedzi? wink
          • czar_bajry Re: Potrzebuję opinii ...wypowiedzcie się. b, dłu 09.06.16, 11:24
            Ale my niestety Hiltona nie mamysad za mały biznes żeby kogoś zatrudnić.
            • wapaha Re: Potrzebuję opinii ...wypowiedzcie się. b, dłu 09.06.16, 12:22
              No to co za biznes ? Mąż niezadowolony, Ty nie możesz go prowadzić stale, sprzedaż nie wchodzi w rachubę bo..miałam wrażenie ze to czysty zysk a tymczasem chyba jednak kiepski zysk skoro nie stać cię na to, by kogoś do prowadzenia zatrudnić ( doglądania) . Poza sezonem chyba tam tłumów nie ma ?
              • czar_bajry Re: Potrzebuję opinii ...wypowiedzcie się. b, dłu 09.06.16, 13:08
                Nie umiesz odróżnić Hiltona od pensjonatu z 10 pokojami?
                Mąż z biznesu zadowolony ja zresztą też tu chodzi o ten rok.
                Kurcze czytaj ze zrozumieniem a nie własne opowiadanie twórz.
                • wapaha Re: Potrzebuję opinii ...wypowiedzcie się. b, dłu 09.06.16, 13:15
                  Nie, to ty czytaj ze zrozumieniem co ludzie do ciebie piszą .( nawiązując do hiltona o którym ty zaczęłaś - skoro mąż z biznesu zadowolony i ty takoż samo, to tym bardziej nie powinno być problemu z zatrudnieniem kogoś do pomocy, dla dobra rodziny. Zwłaszcza że piszesz że mąż jednakowoż nie bardzo zadowolony ( góry) , teskniący itd
                  • larrisa Re: Potrzebuję opinii ...wypowiedzcie się. b, dłu 09.06.16, 14:33
                    wapaha napisała:

> Nie, to ty czytaj ze zrozumieniem co ludzie do ciebie piszą .( nawiązując do hi
                    > ltona o którym ty zaczęłaś - skoro mąż z biznesu zadowolony i ty takoż samo, to
                    > tym bardziej nie powinno być problemu z zatrudnieniem kogoś do pomocy,

O widzę, że kolejny geniusz biznesu na tym forum. Ja nie wiem skąd takie naiwne wyobrażenie o biznesie się bierze? Niestety, to tak nie działa, że zakładasz biznes a rok później już stać cię na pracownika. Ja wiem, że tu na forum jest takie wyobrażenie, ale litości, w rzeczywistości to najczęściej właściciel zasuwa się przez parę pierwszych lat, no chyba że odziedziczył spory spadek albo trafił 6 w totka. Przeciętnie firma zatrudnia 1 pracownika po 5 latach, a ty byś chciała, żeby już po roku działania zatrudniali pracownika. Wiesz chociaż jakie koszty się wiążą z zatrudnieniem jakiejś osoby na 8 godzin dziennie?
                    • shell.erka Re: Potrzebuję opinii ...wypowiedzcie się. b, dłu 09.06.16, 14:45
                      Oczywiście, że nie wiedzą, bo swoją wiedzę na temat prowadzenia jakiejkolwiek dg czerpią z filmów, czasopism i plotek.
                      • kaz_nodzieja Re: Potrzebuję opinii ...wypowiedzcie się. b, dłu 09.06.16, 15:06
                        I szczucia mediów.
            • rosapulchra-0 Re: Potrzebuję opinii ...wypowiedzcie się. b, dłu 09.06.16, 13:57
              Czar-bajry, moja koleżanka ma prywatny dom na Mazurach. Jeździ do niego co łykęd. A w tygodniu tym domem się opiekuje miejscowy, sprawdza, czy wszystko OK, jak są jakieś usterki, to je naprawia (taka złota rączka). Ona mu płaci naprawdę niewielkie pieniądze, bo facet ma inną pracę i to jest dodatkowe zajęcie. Może pomyślcie o kimś takim?
              • cosmetic.wipes Re: Potrzebuję opinii ...wypowiedzcie się. b, dłu 09.06.16, 14:17
                Prywatny pusty dom, to nie CAŁOCZOROCZNY (o czym pisała autorka w starterze) pensjonat.
              • czar_bajry Re: Potrzebuję opinii ...wypowiedzcie się. b, dłu 09.06.16, 18:03
                Ale osobę do opieki nad domem mamy to nie problem.
                Jednak ta osoba nie zajmuje się wynajmowaniem pokoi itp.
                • rosapulchra-0 Re: Potrzebuję opinii ...wypowiedzcie się. b, dłu 10.06.16, 00:46
                  Masz jakiegoś prywatnego maila? Chętnie bym nad polski Bałtyk pojechała..
                  • czar_bajry Re: Potrzebuję opinii ...wypowiedzcie się. b, dłu 10.06.16, 09:47
                    czar_bajry@gazeta.pl
                    najpierw napisz tusmile
      • snakelilith Re: Potrzebuję opinii ...wypowiedzcie się. b, dłu 09.06.16, 08:55
        Jesteś niemądrą egoistką jolka i dlatego nie zauważasz najważniejszego. Autorka kupiła se kozę w zagrodzie na wsi i uszczęśliwiła na siłę tą kozą męża. Mąż wolał konia, ale cóż, przebiła się. To ona poprzestawiała mu życie i chciała poprzestawiać je także dziecku oraz sobie, a teraz ucieka przed własną decyzją, bo widzi, że to wcale nie jest takie hop. W zasadzie nigdy nie nastanie dla niej i dla syna ten dobry czas, by się przenosić, bo syn tak czy siak dużo straci, czy będzie to za rok, czy za dwa. Wątpliwości, problemy i utrudnienia związane z pomysłem życia na końcu świata będą zawsze. A mąż ma sobie czekać zawieszony w prowizorce, tam gdzie nie chciał, odstawiony na boczny tor. Ma akceptować milcząco jej warunki i dziękować, pewnie za to, że go przynajmniej nie całkowicie zapomniała. I pewnie jako jedyny zauważa, że autorka sama nie wie, co chce i niewykluczone, że zgodził się na czekanie na marne.
        • lady-z-gaga Re: Potrzebuję opinii ...wypowiedzcie się. b, dłu 09.06.16, 09:06
          >W zasadzie nigdy nie nastanie dla niej i dla syna ten dobry czas, by się przenosić, bo syn tak czy siak dużo straci, czy będzie to za rok, czy za dwa.

Nastanie. Matura i rozpoczęcie studiow to jest moment, w którym drogi rodziców i dzieci rozchodzą się w sposob niejako naturalny.
          • oqoq74 Re: Potrzebuję opinii ...wypowiedzcie się. b, dłu 09.06.16, 09:11
            kocham męża tylko nie wiem czy dam radę bo co innego to ze lubię tam być i odnajduję się w tym co robię wiem jednak że i tak wracam co jakiś czas do miasta.

Obawiam się, że się mylisz.
          • snakelilith Re: Potrzebuję opinii ...wypowiedzcie się. b, dłu 09.06.16, 09:22
            lady-z-gaga napisała:

> Nastanie. Matura i rozpoczęcie studiow to jest moment, w którym drogi rodziców
            > i dzieci rozchodzą się w sposob niejako naturalny.

No a ile to jeszcze lat? I do tego czasu co? I nie o syna tylko chodzi, bo autorka ma jeszcze inne zobowiązania w Warszawie. Na wszystko czekać, aż się rozwiąże drogą naturalną? A jak potem się okaże, że tak naprawdę, to ona też nie chce, bo wygląda na to, że życie w dużym mieście jej odpowiada? Decyzja o pensjonacie na zadupiu podjęta była bez zastanowienia jakie to przynosi konsekwencje. Stało się. Mleko się wylało, ale nie wiem dlaczego wszystko posprzątać ma dziś mąż. On też się pewnie pomylił, bo nie wiedział jak to będzie, co tylko potwierdza moją tezę, że nikt tego dokładnie nie przemyślał. Teraz trzeba się pewnie zdecydować i jego nalegania mają zmusić autorkę do zastanowienia się, co zrobić z tym fantem, lukratywnym wprawdzie, ale którego tak naprawdę nikt nie chce.
        • czar_bajry Re: Potrzebuję opinii ...wypowiedzcie się. b, dłu 09.06.16, 11:31
          snakelilith napisała:

> Jesteś niemądrą egoistką jolka i dlatego nie zauważasz najważniejszego. Autorka
          > kupiła se kozę w zagrodzie na wsi i uszczęśliwiła na siłę tą kozą męża. Mąż wo
          > lał konia, ale cóż, przebiła się. To ona poprzestawiała mu życie

Nie dopisuj swojej historii do mojej..ok
          Pomysł z pensjonatem wyszedł parę lat temu od mojego męża z tym że on preferował góry ze względu na sezon trwający cały rok. Ja gór nie znoszę za to uwielbiam morze tak więc jeśli wyprowadzka to -morze.
          !,5 roku temu te plany stały się realne i tyle. Oboje podjęliśmy decyzję o przenosinach. Z tym że miały one nastąpić za rok a nie teraz.
          Mój dylemat polega na tym czy przenieść się teraz czy za rok.
          I to jest moja historia...jeśli ty masz swoją to załóż sobie swój wątek i zasięgnij opinii forumek.
          • klamkas Re: Potrzebuję opinii ...wypowiedzcie się. b, dłu 09.06.16, 20:47
            No ale tak zupełnie serio - wszystkie te problematyczne kwestie, które opisałaś (zmiany w życiu syna, opieka nad rodzicami) za rok będą tak samo aktualne, albo bardziej, bo np. rodzice zaczną potrzebować większej pomocy, codziennej, albo wręcz stałej. Skąd dylemat? W nowej szkole (nawet w gimnazjum) syn i tak będzie obcy, bo tam się pewnie wszyscy znają.

Przeniosłabym się teraz. Dziecku bardziej potrzebny normalny dom, mama i tata, niż basen (mój mąż właśnie wrócił z rocznego pobytu poza domem i nie mogę się sobie nadziwić, jak przetrwałyśmy ten rok bez niego). W kwestii szkoły - stołeczne gimnazjum nie jest niezbędne do osiągnięcia życiowego sukcesu (czymkolwiek on by był).
          • jola-kotka Re: Potrzebuję opinii ...wypowiedzcie się. b, dłu 10.06.16, 00:48
            haha szkoda ze tego nie przeczytalam zanim jej odpowiedzialam .
        • jola-kotka Re: Potrzebuję opinii ...wypowiedzcie się. b, dłu 10.06.16, 00:45
          Ja nie jestem egoistka i nigdzie autorka nie napisala ze to byla tylko jej decyzja,wrecz przeciwnie ze razem planowali,ustalali,oboje na te plany przystali a teraz maz sie wycofuje jak bylo napisane wiec nie wymyslaj wlasnej wersji.
    • minerallna Re: Potrzebuję opinii ...wypowiedzcie się. b, dłu 09.06.16, 03:18
      Napisze Ci tyko co mój znajomy zrobił. Uważa że dopóki ich utrzymuje to ich zdanie- dzieci jest mało istotne. A że zmienia ich świat o 180 jak nie 360 stopni, to zawarte w tym że ja utrzymuję. Dzieci koniec podstawówki i gimnazjum.
      Istotnie, zmienia z lepszych na jeszcze lepsze. Dziś dzieci nie docenią, może kiedyś.
      Żona na tak, dzieci mają się dostosować.
      Nie ma że boli, przeprowadzka trwa.
      • zielonakrasnoludka Re: Potrzebuję opinii ...wypowiedzcie się. b, dłu 09.06.16, 08:35
        zmienienie swiata o 360 stopni oznacza, ze sie nic nie zmienilo wink
        • memphis90 Re: Potrzebuję opinii ...wypowiedzcie się. b, dłu 09.06.16, 22:25
          Chyba, że jest się spinorem wink
      • 3-mamuska Re: Potrzebuję opinii ...wypowiedzcie się. b, dłu 09.06.16, 11:37
        Napisze Ci tyko co mój znajomy zrobił. Uważa że dopóki ich utrzymuje to ich zdanie- dzieci jest mało istotne. A że zmienia ich świat o 180 jak nie 360 stopni, to zawarte w tym że ja utrzymuję. Dzieci koniec podstawówki i gimnazjum.
        Istotnie, zmienia z lepszych na jeszcze lepsze. Dziś dzieci nie docenią, może kiedyś.
        Żona na tak, dzieci mają się dostosować.
        Nie ma że boli, przeprowadzka trwa.

Powiem krótko twoj znajomy to idiota.
        Podejście ja mam kase ja mam władze.
        Dzieci nigdy tego nie docenia.
        Wlasnie dlatego ze facet ma podejście ja rządze.
        Kiedys tez bedzie nie ma ze boli mamy cie w duszy...
        Doskonale to wiem bo moja mamuśka miała tez takie podejście, i teraz to ja boli ,ale musi tak byc bo teraz to ja mam kase a ona nie.
        Kiedys ona nie liczyła sie ze mna dzis ja z nia.
    • shell.erka Re: Potrzebuję opinii ...wypowiedzcie się. b, dłu 09.06.16, 05:57
      A nie możecie, teraz kiedy już ogarnęliscie z grubsza temat i interes się kręci, wrócić do Warszawy, a w pensjonacie wsadzić kogoś zaufanego, kto temat będzie nadzorował?
      Skoro i tak rezerwacje i panią sprzątająca ogarniasz Ty na odległość, nie będący na miejscu mąż, to może jest to jakieś rozwiązanie? Może nawet ktoś miejscowy, tak żeby mieszkanie stało i czekało na wasz przyjazd w każdej chwili?
    • anika772 Re: Potrzebuję opinii ...wypowiedzcie się. b, dłu 09.06.16, 06:59
      W ogóle bym się nie przeniosła, po prostu nic za tym nie przemawia. Tzn. tak, tęsknota męża i jego potrzeba scalenia rodziny- nie mówię że to nieważne, ale cała reszta argumentów jest za pozostaniem w Warszawie.
      Naprawdę nie da się prowadzić pensjonatu zdalnie? Może zatrudnić kogoś na miejscu do ogarniania spraw?
      • czar_bajry Re: Potrzebuję opinii ...wypowiedzcie się. b, dłu 09.06.16, 07:56
        Jest to za mały interes aby kogoś zatrudnić.
        W zimie zarabiał (pensjonat) na opłacenie rachunków które nie są małe i nie trzeba z kupki brać.
        Utrzymanie dwóch domów też kosztuje czyli najwygodniej tam zamknąć na zimę minimalizując koszty. Z drugiej strony szkoda bo tak naprawdę interes dopiero się rozkręca.
        Wiem że tak naprawdę nie ma rozwiązania.
        • anika772 Re: Potrzebuję opinii ...wypowiedzcie się. b, dłu 09.06.16, 15:37
          No to przenieście się za rok, zgodnie z wcześniejszym dealem.
    • sonrisa06 Re: Potrzebuję opinii ...wypowiedzcie się. b, dłu 09.06.16, 07:13
      Nie widzę żadnych plusów w przeprowadzce do pensjonatu. Moim zdaniem wyjścia są dwa. Albo sprzedać pensjonat albo zatrudnić kogoś kto będzie go prowadził a mąż niech wraca do Warszawy. Trzeba nie mieć dobrze w glowie żeby syna w ostatniej klasie przenosić do innej szkoły. Jeszcze jakby to była rzeczywiście jakaś pilna sytuacja a nie egoistyczna zachcianka męża.
      • czar_bajry Re: Potrzebuję opinii ...wypowiedzcie się. b, dłu 09.06.16, 07:58
        To nie zupełnie tak, kupując wiedzieliśmy że ja z dzieckiem się przeniosę tylko była mowa ze po zakończeniu podstawówki.
        • 3-mamuska Re: Potrzebuję opinii ...wypowiedzcie się. b, dłu 09.06.16, 09:10
          Ale nawet po zakończeniu podstawówki to jest idiotyczny pomysł.
          • misterni Re: Potrzebuję opinii ...wypowiedzcie się. b, dłu 09.06.16, 15:26
            3-mamuska napisała:

"Ale nawet po zakończeniu podstawówki to jest idiotyczny pomysł."

Bo nie wpisuje się w Twój pomysł na życie?
            Nie każdy ma potrzebę mieszkać w metropolii, niektórzy naprawdę świetnie egzystują na tzw "zadupiach" . Wszystko ma swoje plusy i minusy, to że Ty i jeszcze kilka pań w tym wątku widzicie wyłącznie minusy, oznacza tylko tyle, że taki układ nie jest odpowiedni dla Was, a nie że jest zły dla wszystkich.
            • 3-mamuska Re: Potrzebuję opinii ...wypowiedzcie się. b, dłu 09.06.16, 23:26
              Ale nawet po zakończeniu podstawówki to jest idiotyczny pomysł."

Bo nie wpisuje się w Twój pomysł na życie?
              Nie każdy ma potrzebę mieszkać w metropolii, niektórzy naprawdę świetnie egzystują na tzw "zadupiach" . Wszystko ma swoje plusy i minusy, to że Ty i jeszcze kilka pań w tym wątku widzicie wyłącznie minusy, oznacza tylko tyle, że taki układ nie jest odpowiedni dla Was, a nie że jest zły dla wszystkich.

Gdyby taki układ nie był dobry autorka nie miałaby problemu.
              Uważam ze w takim miejscu jest fajnie miąższość za dzieciaka.
              Zaporoszenie osob w gimnazjum i w liceum przenosi sie do większych miast. Dzieciaki mieszkają w internacie.
              Moje miasteczko tez miało bardzo mało atrakcji dla nastolatki nawet teraz.
              Wszyscy woza dzieci do Wrocławia czy sie przenoszą.
              Co co zostają na zadupiu to kończą zawodowe i pracują albo w zawdzięcza albo w polu do maja po rodzicach.
              Chłopak po prostu ma za duzo zajęć, za duzo włożył pracy w cos co zostanie mu odebrane.
              I potem tak super ze ich znasz prywatnie i sa świetna rodzina. Tyle ze tu nie o to chodzi.
              Chodzi o przyszłość i możliwości jakie dziecku sa w stanie zapewnić.
              Ja bym sie tez chętnie przeniosła na zadupie bo z corka uwielbiamy konie, w takiem miejscu wyjazdy konno nad moze lasy to cudo nawet zima.
              Tyle ze odebralbym reszcie rodziny.
              Najstarszemu to co lubi i kocha robic, najmłodszemu szkole specjalna do której chodzi, sobie prace.
              I wiesz serce mowi co innego rozum co innego.
              Jeśli taka była umowa to tylko i wyłącznie za rok.
              Zastanawiam sie tylko czy młody sie nie zbuntuje.
              Bo w ciagu roku super dziecko poukładane moze pokazać rogi.
    • melancho_lia Re: Potrzebuję opinii ...wypowiedzcie się. b, dłu 09.06.16, 07:13
      Do prowadzenia pensjonatu znaleźć menagera. Mąż niech wraca do Warszawy.
      Inaczej tego nie widzę.
      Przenoszenie dziecka, rezygnacja z treningów, przenoszenie babci... Nie warto.
      • gama2003 Re: Potrzebuję opinii ...wypowiedzcie się. b, dłu 09.06.16, 07:28
        Dokładnie, zatrudnić menagera, szkoda dziecka. Trudny wiek, zmiana szkół, środowiska, miasta.
        Do tego nie - z własnej, nieprzymuszonej woli.
        Dla dorosłego to rewolucja, dla dziecka sam pomysł brzmi koszmarnie.
    • kolpik124 Re: Potrzebuję opinii ...wypowiedzcie się. b, dłu 09.06.16, 07:16
      Kiepska sprawa, rezygnacja z grania w filmach, może zostawić dziecku traumę na całe życie,.

40 km na ćwiczenia wymiata;D
      • lauren6 Re: Potrzebuję opinii ...wypowiedzcie się. b, dłu 09.06.16, 07:49
        > Kiepska sprawa, rezygnacja z grania w filmach, może zostawić dziecku traumę na całe życie,.
      • czar_bajry Re: Potrzebuję opinii ...wypowiedzcie się. b, dłu 09.06.16, 08:02
        Nie traumy nie zostawi ale w jakiś sposób ograniczy to co lubi.
        Ale nie sadzę abyś to zrozumiała.
        I owszem 40 km jazdy na trening to jest w jakimś sensie problem bo w obie strony to jest 80km a 3x w tyg wychodzi 240km.
        Nadal jednak sądzę iż tego nie zrozumiesz.
    • andaba Re: Potrzebuję opinii ...wypowiedzcie się. b, dłu 09.06.16, 07:44
      Teraz to masz przekichane, trzeba było pensjonatu nie zakładać, bo w tej sytuacji nie ma dobrych rozwiązań.
      Ja bym tęsknotę męża olała, skupił się na potrzebach dziecka i rodziców, ale to ja.
      Poza tym rok niczego nie zmieni, bo za rok rodzice młodsi nie będą, a syn nadal niesamodzielny (w sensie że za młody, żeby został w Warszawie sam).

Sprzedać pensjonat, założyć przedszkole.
      • memphis90 Re: Potrzebuję opinii ...wypowiedzcie się. b, dłu 09.06.16, 22:27
        >Ja bym tęsknotę męża olała, skupił się na potrzebach dziecka i rodziców, ale to ja.
        Rodzice- cóż - najmłodsi nie są. Dziecko za parę lat pójdzie na swoje. Jasne, można olewać męża, a za kilka lat nie będzie ani małżeństwa, ani pensjonatu, ani rodziny...
        • triss_merigold6 Re: Potrzebuję opinii ...wypowiedzcie się. b, dłu 09.06.16, 22:31
          Tak, oczywiście. Na pewno starszy facet, który jest na rencie i musi się długo rehabilitować ot tak tupnie nogą i zostawi żonę. Trochę realizmu.
          • czar_bajry Re: Potrzebuję opinii ...wypowiedzcie się. b, dłu 09.06.16, 23:22
            triss_merigold6 napisała:

> Tak, oczywiście. Na pewno starszy facet, który jest na rencie i musi się długo
            > rehabilitować ot tak tupnie nogą i zostawi żonę. Trochę realizmu.

big_grin
            triss mój mąż ani starszawy ani rehabilitacji już nie wymaga renta też czasowa. Zresztą może nie wiesz ale są zawody w których można iść na emeryturę/rentę w wieku lat 40.
            Dla jasności ja mam 45 lat a mój maż 47. Tak więc do starości jeszcze nam daleko przynajmniej tak nam się wydaje.
            Miał wypadek-fakt, była długa rehabilitacja- też fakt, jest renta- następny fakt ale uwierz mi to wcale nie oznacza zgrzybiałej starości.
        • lady-z-gaga Re: Potrzebuję opinii ...wypowiedzcie się. b, dłu 09.06.16, 22:56
          Dwunastolatek za parę lat pójdzie na swoje?
          Rodzice najmłodsi nie są, ale skoro decydowali się na dziecko w późnym wieku, to najpierw trzeba je wychowac i wykształcić, a później realizować marzenia o spokojnej emeryturze w cichym miejscu.
          • czar_bajry Re: Potrzebuję opinii ...wypowiedzcie się. b, dłu 09.06.16, 23:24
            ady-z-gaga napisała:

> Dwunastolatek za parę lat pójdzie na swoje?
            > Rodzice najmłodsi nie są, ale skoro decydowali się na dziecko w późnym wieku, t
            > o najpierw trzeba je wychowac i wykształcić, a później realizować marzenia o sp
            > okojnej emeryturze w cichym miejscu.

Wiesz 33 lata na urodzenie dziecka to znowu nie taki późny wiekbig_grin
            • lady-z-gaga Re: Potrzebuję opinii ...wypowiedzcie się. b, dłu 09.06.16, 23:34
              Faktyczniesmile odniosłam mylne wrazenie, że masz sporo więcej, chyba zasugerowałam się wiekiem Twoich rodzicow
              • lady-z-gaga Re: Potrzebuję opinii ...wypowiedzcie się. b, dłu 09.06.16, 23:37
                .... i wnukami smile
                • czar_bajry Re: Potrzebuję opinii ...wypowiedzcie się. b, dłu 10.06.16, 01:38
                  big_grin ja jestem nowoczesna babciabig_grin
                  no dobra pierwsze dziecko wcześnie urodziłamsmile
    • lilly_about Re: Potrzebuję opinii ...wypowiedzcie się. b, dłu 09.06.16, 07:47
      Poczekałabym ten rok. Kompletnym bezsensem byłoby zmieniać dziecku szkołę na sam koniec. Mąż zachowuje się trochę jak małe dziecko. Przecież nie dzieli was pół świata, no i w końcu widzicie się często.
    • lusitania2 Re: Potrzebuję opinii ...wypowiedzcie się. b, dłu 09.06.16, 07:54
      W managera nie wierzę (z różnych powodów), zostaje opcja wynająć pensjonat komuś, co najmniej do czasu skończenia gimnazjum przez syna - mąż i Ty wracacie do Warszawy, szukacie tu pracy (jak się mąż na to zapatruje?), a do Dziwnowa zaglądacie na wakacje/długie weekendy (rzecz jasna nie mieszając się do pensjonatu).
      Albo - mąż się ogarnia i wraca do wcześniejszych ustaleń.
    • lauren6 Re: Potrzebuję opinii ...wypowiedzcie się. b, dłu 09.06.16, 07:54
      Nie wiem co sobie myśleliście kupując ten pensjonat i podejmując plany o wyprowadzce z Warszawy. Imo kupy to się nie trzyma. Mąż potrzebuje powietrza do rehabilitacji - trzeba było kupić domek pod Warszawą. Po co od razu pensjonat, do którego jesteście uwiązani?

Nie wyprowadziłabym się z dzieckiem z Warszawy. Sorry, to nie jest sytuacja, że rodzice nie mają co do garnka włożyć, więc pakują walizki, przeprowadzają się na drugi koniec Polski za pracą. Tutaj jest reorganizacja życia... no właśnie po co? Psycholog może gadać różne bzdury, ale fakty są takie, że przeniesienie z dobrych warunków, od kolegów do jakiejś pipidówy bardzo się odbije na dziecku.

Oprócz domku nad morzem zafundujecie sobie kłopoty wychowawcze gratis.
      • shell.erka Re: Potrzebuję opinii ...wypowiedzcie się. b, dłu 09.06.16, 07:59
        Ja pitolę, czy tylko ja ogarniam, że pensjonat = zarobek?
        big_grin
        te rady: sprzedaj, po co ci pensjonat?, pozbądź się, wynajmij....

piękne.
        • lilly_about Re: Potrzebuję opinii ...wypowiedzcie się. b, dłu 09.06.16, 08:01
          Bo jak ktoś nie miał do czynienia z taką sytuacją, to traktuje to jak wystawienie butów na OLX uncertain Masakra
        • ania_2000 Re: Potrzebuję opinii ...wypowiedzcie się. b, dłu 09.06.16, 08:06
          chyba tjednak ylko ty - skoro oprocz prawie wszystkich wypowiadajaych sie, nawet sama zalozycielka watku ma rozterki co robic, bo jej sie rodzina rozwala.

pieniadze to nie wszystko.
          • shell.erka Re: Potrzebuję opinii ...wypowiedzcie się. b, dłu 09.06.16, 08:11
            ja widzę rozterki dotyczące odpowiedzialności za resztę rodziny. to tylko o niej dobrze świadczy.
            nie przewidziała po prostu, że mąż zatęskni i misterny plan będzie musiał być nieco zmodyfikowany.
          • czar_bajry Re: Potrzebuję opinii ...wypowiedzcie się. b, dłu 09.06.16, 08:11
            Tak jak pisałam sprzedaż nie wchodzi w grę.
            Nie mam wątpliwości co do dalszej przyszłości mam co do terminu "przyspieszonego"
            I shell ma rację.
            Sprzedaż nie wchodzi w grę, to tak jakby sprzedać firmę która przynosi zysk i iść do pracy na etat.
            Bez sensu.
            • klamkas Re: Potrzebuję opinii ...wypowiedzcie się. b, dłu 09.06.16, 20:55
              A ja myślę, że za rok będziesz mieć dokładnie te same wymówki co teraz, bo NIC w twojej sytuacji się nie zmieni. I może mąż też to widzi.
        • rosapulchra-0 Re: Potrzebuję opinii ...wypowiedzcie się. b, dłu 09.06.16, 08:21
          shell.erka napisała:

> Ja pitolę, czy tylko ja ogarniam, że pensjonat = zarobek?
          > big_grin
          > te rady: sprzedaj, po co ci pensjonat?, pozbądź się, wynajmij....
          >
          > piękne.
          Nie, Shell, nie tylko ty wink
          Ale pamiętaj, że punkt widzenia zależy od punktu siedzenia. Większość radzących sprzedaż czy wynajem nie ma bladego pojęcia, co pisze. Po prostu.
          • memphis90 Re: Potrzebuję opinii ...wypowiedzcie się. b, dłu 09.06.16, 22:31
            Nie masz racji. Ja bym wolała mieć pensjonat- i siedziałabym tam od 1,5 roku, a nie zastanawiała się czy za rok, czy po gimnazjum, czy może wcale... Ale czytając czar_bajry widzę problemy, które nie znikną magicznie za rok- rodzice nie będą młodsi, ona nie zapała nagle chęcią trwałego oderwania od miasta, taekwondo w Świnoujściu bliżej Dziwnowa nie będzie. Co najwyżej małżeństwa może nie być... Więc skoro ma same argumenty na nie, które nie zmienią się za rok, to cóż radzić...?
            • czar_bajry Re: Potrzebuję opinii ...wypowiedzcie się. b, dłu 09.06.16, 23:27
              ale ja nie mam samych argumentów na nie ja się przeprowadzę moje dylematy wykładałam już kilka razy i pierwszym najważniejszym jest teraz czy za rok ze względu na ostatnią klasę podstawówki. To że się w pewnym sensie boję też jest naturalne bo każda tak radykalna zmiana budzi niepokój.
              • 3-mamuska Re: Potrzebuję opinii ...wypowiedzcie się. b, dłu 09.06.16, 23:44
                ale ja nie mam samych argumentów na nie ja się przeprowadzę moje dylematy wykładałam już kilka razy i pierwszym najważniejszym jest teraz czy za rok ze względu na ostatnią klasę podstawówki. To że się w pewnym sensie boję też jest naturalne bo każda tak radykalna zmiana budzi niepokój.

Wiesz moim zdaniem za rok.
                A teraz spędzać tam jak najwiecej czasu, zeby sie oswoić.
                Choć uważam ze nie powinnaś planować, bo za rok ci sie dziecko zbuntuje bedzie odstawiał cyrk bo trudny wiek, jego ciezka praca w to co buduje tu na miejscu i znowu plany pójdą w odstawke.
                No chyba ze chcesz miec w domu "śmiertelnego wroga" wierz mi moja corka rok temu jako 12 latka cudo dziecko, dzis buntuje sie... Dajemy rade ale ja nie chce jej zrobic rewolucji w życiu.
                Mozem zdaniem powinniście przedyskutować z mężem 3 opcje.
                1-wyjazd teraz,
                2-wyjazd za rok,
                3-zatrudnienie kogoś na miejscu nawet nie na pełny etat, tak zeby maz mógł zwłaszcza zimna byc wiecej czasu z wami. Zamknąć na czesc roku (choć u was to nierealne, szkoda tracić kase i kontakty) albo wymieniać sie przy synu.
                Lub przemęczyć sie jeszcze przez gimnazjum, a dogadać sie z corka czy na czas liceum młody nie mógłby mieszkać u niej, a wy byście w miarę możliwości kursowali ty i maz, w zależności od odłożenia pensjonatu. A młody każda wolna chwile spędzałby z wami.
                Bądź znaleść liceum z internatem.

Moja bratowa wyjechała z zadupia, bo jak sama mowi całe zycie wszędzie dojeżdżała, wystawała na przystnkach stała w korkach, i wstawiła o 5.30 zeby dojechac do szkoły. Wracała późnym wieczorem.
                Gdy zeszli sie z moim bratem była opcja ze przejmą interes po teściu i zamieszkają tam. I ona bardzo chciała, ale ze względu na dzieci zostali w mieście.
                • czar_bajry Re: Potrzebuję opinii ...wypowiedzcie się. b, dłu 10.06.16, 01:45
                  Dzięki właśnie takiego spojrzenia mi potrzeba logicznego i życiowego.
              • baltycki Re: Potrzebuję opinii ...wypowiedzcie się. b, dłu 09.06.16, 23:50
                > pierwszym najważniejszym jest teraz czy za rok
                Maz do Wa-wy, na rok zarzadca, za rok przeprowadzka..
                • drobnostka7 Re: Potrzebuję opinii ...wypowiedzcie się. b, dłu 11.06.16, 14:23
                  Czar_bajry, idąc tokiem myślenia Baltyckiego, zarządce TU byś znalazła: Zamierzamy przeprowadzić się nad morze, w zachodniopomorskie, szukamy tylko miejsca dla nas, moze być na rok Dziwnówek jako baza wypadowa .. Warto to przemyśleć smile
                  • baltycki Re: Potrzebuję opinii ...wypowiedzcie się. b, dłu 11.06.16, 14:55
                    baltyckiego tokiem myślenia nie byla rodzina szukajaca miejsca "jako baza wypadowa ", ale wczesny, sprawny emeryt/rencista majacy srodki na zycie z innego zrodla, traktujacy pobyt w Dzwinowku jako przygode i malujacy pokoje dla zabicia nudy zima big_grin.
                    • isa1001 Re: Potrzebuję opinii ...wypowiedzcie się. b, dłu 11.06.16, 15:16
                      Bałtycki dobrze kombinuje. Pomysł z rodziną kompletnie chybiony. Rodzinie musieliby oddać swoje mieszkanie albo urządzić inne, poświęcając 2-3 pokoje.
                    • drobnostka7 Re: Potrzebuję opinii ...wypowiedzcie się. b, dłu 11.06.16, 15:25
                      Ależ my mamy niezależne źródło dochodów: -)
                      Dlatego nie opieramy się gdy nas ciągnie tam gdzie o tą dobrą pracę trudno, póki co możemy naszą wykonywać gdzie bądź.
                      .
                      • baltycki Re: Potrzebuję opinii ...wypowiedzcie się. b, dłu 11.06.16, 16:20
                        A pomalujecie pokoje wolne gdy jest potrzeba?
                        A naprawicie zamek, spluczke, gniazdko?
                        I jaki z Was pozytek?
                        • drobnostka7 Re: Potrzebuję opinii ...wypowiedzcie się. b, dłu 12.06.16, 12:39
                          Jasne! Pomalujemy naprawimy itd. Pożytek taki, że zawsze będzie ktoś na miejscu i będzie służył pomocą. ..
                          Widzisz emeryta który samiutki sobie będzie siedzial na tyłku przez rok ? Na miejscu autorki Szybciej zaufalabym rodzinie z którą mam czysty układ: oni mają lokum którego koszty sobie opłacają a ja mam nadzór nad pensjonatem... niż odludkowi, który nie dość że zajmuje jeden z pokoi to jeszcze ma płacone i w każdej chwili może wywinąć jakiś numer w rodzaju zniknięcia na pare dni w spelunie z nowo poznanymi kolesiami "z bramy' Bo człowiek jest istotą stadną i żeby znieść samotność "radzi sobie" na różne sposoby. .. Czemu mąż autorki zatęsknił za rodziną?
                          Myślę że problem tu nie polega na tym kto się bardziej bedzie wykazywał pracowitoscią, tylko do kogo mogę mieć jakieś zaufanie.
                      • isa1001 Re: Potrzebuję opinii ...wypowiedzcie się. b, dłu 11.06.16, 16:23
                        Czyli nie zajmiecie się odpowiednio pensjonatem, bo macie własną pracę i dzieci. Emeryt Bałtyckiego bije waszą kandydaturę na głowę.
                    • czar_bajry Re: Potrzebuję opinii ...wypowiedzcie się. b, dłu 11.06.16, 23:34
                      Dobrze prawisz dobry człowiekusmile
        • lauren6 Re: Potrzebuję opinii ...wypowiedzcie się. b, dłu 09.06.16, 08:38
          > Ja pitolę, czy tylko ja ogarniam, że pensjonat = zarobek?

Wcześniej z czegoś żyli gdy nie było pensjonatu. Miałabym gdzieś taki zarobek gdyby rodzina mi się rozwalała.
          • shell.erka Re: Potrzebuję opinii ...wypowiedzcie się. b, dłu 09.06.16, 08:45
            wcześniej pewnie zarabiali, żeby zainwestować w pensjonat....
            i nikt nie pisze, że rodzina się rozwala. niektórzy żyją latami w rozjazdach, w innych krajach. Tu Czarbajry ma po prostu dużo jeżdżenia w tę i z powrotem, ale pewnie widzi męża częściej i dłużej niż większość małżeństw na tzw. odległość.

Jeśli chce się coś osiągnąć, to niestety trzeba ponieść jakieś tam koszty czy ryzyko. To jest tak oczywiste, że nie rozumiem, dlaczego trzeba to niektórym tłumaczyć.
            Z każdym interesem tak jest. Najpierw trzeba poświęcić mnóstwo czasu i energii, żeby potem móc się po prostu cieszyć.
            • ania_2000 Re: Potrzebuję opinii ...wypowiedzcie się. b, dłu 09.06.16, 08:53
              Shellerka, przyjmujesz za bardzo wszystko do siebie, do tego jakbys ty zrobila - i uwazasz, ze jest to jedyna i prawdziwa racjasmile Ja tez uwazam, ze pensjonat jest to super sprawa, i osobiscie 100 razy wolalabym mieszkac nad morzem niz w Warszawie. Ale. Ja nie mam meza ktory umiera z tesknoty, dziecka ktore nie chce wyjezdzac, rodzicow schorowanych i samotnych w perspektywie.
              Czary ma rozterke, i wcale sie jej nie dziwie. Nie wszystko jest takie proste.

osobiscie uwazam, ze do niezmiernej odwagi nalezy przyznanie sie przed samym soba, ze plan zycia wymaga zmiany, bo jak sie tego nie zrobi, to moze byc tylko gorzej.
              • shell.erka Re: Potrzebuję opinii ...wypowiedzcie się. b, dłu 09.06.16, 08:59
                smile bo nie cierpię pesymistów i wierzę, że jak ktoś chce, znajdzie sposób, a jak komuś się nie chce znajdzie wymówkę.

pewnie, że to nie jest prosta sytuacja, ale stek bzdurnych rozwiązań, które tu padły plus straszenie traumą u dziecka, bo będzie o zgrozo musiał chodzić do wiejskiego gimnazjum... no proszę was...

zamiast szukać fajnych rozwiązań jak choćby to z wynajęciem opieki dla rodziców - takiej dochodzącej kilka razy w tygodniu, szuka się i przedstawia jak największą dramaturgię sytuacji. w ten sposób dobrego rozwiązania się nie znajdzie.

odnoszę wrażenie, że część tych czarnowidzek chciałoby, żeby czar sprzedała pensjonat, wróciła potulnie do warszawy, zajęła się dzieckiem, bo gdzie tam jej się marzenia spełniać zachciało, albo biznesy robić.
                • oqoq74 Re: Potrzebuję opinii ...wypowiedzcie się. b, dłu 09.06.16, 09:07
                  Raczej część sobie nie wyobraża, że można mieszkać poza dużym miastem. I podejrzewam, że autorka też. Ten pensjonat jest fajny na lato, na odległość, na to by poopowiadać znajomym, ale życia tam na co dzień nie do końca sobie wyobraża....
                  • czar_bajry Re: Potrzebuję opinii ...wypowiedzcie się. b, dłu 09.06.16, 11:51
                    Owszem jest pewien niepokój ale to wg mnie normalne jak przed każdą zmianą.
                    Shell ma racje , tak wiem, że się powtarzam ale to prawda.
                    Rodzice nie zostają samotni, lekarzy i inne wizyty załatwię na odległość a resztą zajmie się mój brat i córka.
                    Owszem nie cieszy mnie obecność teściowej ale wiem że tu nie ma innego wyjścia bo po moim wyjeździe ona zostanie sama.
                    Moja córka mieszkająca w Warszawie jest moją córką z pierwszego małżeństwa. Dorosły syn mojego męża mieszka za granicą a nasza córka mieszka w UK.
                    Dziecko jest normalne, dojrzałe emocjonalnie i nie mające problemu z nawiązaniem kontaktu.
                    Napiszę jeszcze raz:
                    Problem jest czy przenieść się teraz i w wyniku tego syn dwa razy zmieni szkołę :teraz i za rok ( gimnazjum) czy za rok kiedy i tak zakończy pewien etap oraz będzie zmieniał szkołę.
                    • oqoq74 Re: Potrzebuję opinii ...wypowiedzcie się. b, dłu 09.06.16, 12:10
                      Czytam te Twoje wpisy i odnoszę wrażenie, że problemem nie jest tylko rewolucja w życiu syna, ale także Twoim i to czy dasz radę z dala od wielkiego miasta. I syn jest tylko wymówką. Za rok będzie problem, że gimnazjum w Wawie to inne możliwości..., potem liceum.
                      • isa1001 Re: Potrzebuję opinii ...wypowiedzcie się. b, dłu 09.06.16, 12:16
                        oqoq74 napisał(a):

> Czytam te Twoje wpisy i odnoszę wrażenie, że problemem nie jest tylko rewolucja
                        > w życiu syna, ale także Twoim i to czy dasz radę z dala od wielkiego miasta. I
                        > syn jest tylko wymówką. Za rok będzie problem, że gimnazjum w Wawie to inne mo
                        > żliwości..., potem liceum.

Ale, czy to coś złego, że się nie chce mieszkać w małym miasteczku, bo tak to zabrzmiało w twoim poście.
                        • oqoq74 Re: Potrzebuję opinii ...wypowiedzcie się. b, dłu 09.06.16, 12:29
                          Nie, to nic złego. Tylko nie ma co się oszukiwać, że chodzi o dobro syna. Bo zupełnie co innego jest wpadać do takiego pensjonatu raz na jakiś czas, czy siedzieć tam w wakacje, a co innego prowadzić go cały rok, być na miejscu.
                          I na miejscu jej męża, też byłabym zła i rozżalona, bo żona niby chce, ale ucieka do miasta, chowając się za synem i jego potrzebami.
                          • triss_merigold6 Re: Potrzebuję opinii ...wypowiedzcie się. b, dłu 09.06.16, 12:32
                            Czyli właściwie po co jej był ten pensjonat?
                            Najlepszym wyjściem byłoby sprzedanie lub wydzierżawienie tego pensjonatu i tyle, bez robienia rewolucji całej rodzinie.
                            • isa1001 Re: Potrzebuję opinii ...wypowiedzcie się. b, dłu 09.06.16, 12:35

> Czyli właściwie po co jej był ten pensjonat?
                              > Najlepszym wyjściem byłoby sprzedanie lub wydzierżawienie tego pensjonatu i tyl
                              > e, bez robienia rewolucji całej rodzinie.

Błędem moim zdaniem było stawianie na swoim i kupowanie pensjonatu nad morzem, jeśli ma w nim mieszkać osoba, która kocha góry. Ja gór nie znoszę i gdyby mój mąż przeforsował zakup pensjonatu i kazał mi tam mieszkać samej, to sfiksowałabym po kilku miesiącach. No i faktycznie, sezon w górach trwa cały rok i cały czas coś się dzieje, a w takim Dziwnówku poza sezonem to raczej mało ciekawie.
                              • triss_merigold6 Re: Potrzebuję opinii ...wypowiedzcie się. b, dłu 09.06.16, 12:38
                                Nie wiem, dla mnie w ogóle cały pomysł jest z d..y, bo czym innym są wyjazdy rekreacyjne czy turystyczne, a czym innym przenosiny na stałe na głęboką prowincję.
                                Ja lubię i góry i morze, ale wyłącznie w wersji wakacje-ferie (góry).
                              • czar_bajry Re: Potrzebuję opinii ...wypowiedzcie się. b, dłu 09.06.16, 18:07
                                isa ale mój maż ma góry w odwłoku on chciał góry ze względu na sezon trwający cały rok i on bardzo lubi morzesmile
                                • isa1001 Re: Potrzebuję opinii ...wypowiedzcie się. b, dłu 09.06.16, 18:13
                                  Pytanie za 100 punktów - czy kiedykolwiek mieszkałaś w małym mieście, w bardzo małym mieście, na totalnym wygwizdowie, gdzie po sezonie diabeł mówi dobranoc i wrony zawracają?
                            • kaz_nodzieja Re: Potrzebuję opinii ...wypowiedzcie się. b, dłu 09.06.16, 12:42
                              "Anna rzuciła pracę w warszawskiej korporacji i postanowiła otworzyć mały uroczy pensjonacik nad morzem...."
                              • triss_merigold6 Re: Potrzebuję opinii ...wypowiedzcie się. b, dłu 09.06.16, 12:44
                                Anna jest głupia. Dziękuję za uwagę.
                                • rosapulchra-0 Re: Potrzebuję opinii ...wypowiedzcie się. b, dłu 10.06.16, 09:24

> Anna jest głupia. Dziękuję za uwagę.

Zdecydowanie ma więcej rozumu od ciebie. Dziękuję za uwagę.
                    • triss_merigold6 OMG, odpadam 09.06.16, 12:23
                      Chcesz ubrać w opiekę nad demencyjnym ojcem i 80-letnią matką własną córkę, która ma na stanie noworodka? Czy Ty się dobrze czujesz?

Problemem będzie sam fakt, że nastolatka z Warszawy wrzucisz na parę lat na głęboką prowincję, bo Dziwnówek poza sezonem to dziura zabita dechami. Odbierzesz mu dostęp do normalnych miejskich rozrywek i możliwości, atrakcje, znajomych, możliwość wyboru fajnej szkoły spośród wielu stołecznych i co, przepraszam, dasz w zamian? Świeże powietrze?
                      Słabo mi. Na miejscu nastolatka nie wybaczyłabym tego starym nigdy.
                      I niech Ci nie przychodzi do głowy pomysł, żeby zaczynającego dojrzewać chłopaka podrzucać mocno wiekowym dziadkom albo jakiejś bezdzietnej krewnej, bo to kompletna pomyłka.
                      • beataj1 Re: OMG, odpadam 09.06.16, 12:39
                        Ale tak z drugiej strony młody pewnie szybko nauczy się że jak będzie miał gadane i nie będzie brzydszy od kamienia to będzie mógł pozaliczać trochę panienek w ramach wakacyjnych przygód. Co jak co będzie miał płodozmian.
                        To w ramach szukania pozytywów. I niech nikt mi nie mówi że to nie jest jakiś rodzaj rozrywki...
                        • triss_merigold6 Re: OMG, odpadam 09.06.16, 12:43
                          To mógłby i tak robić wakacyjnie, bez konieczności mieszkania w wiosce.
                          Jak piszę, mam 12-letniego syna i wiem jak by zareagował na pomysł przeprowadzki na stałe na głuchą wieś.
                      • czar_bajry Re: OMG, odpadam 09.06.16, 13:44

> Chcesz ubrać w opiekę nad demencyjnym ojcem i 80-letnią matką własną córkę, któ
                        > ra ma na stanie noworodka? Czy Ty się dobrze czujesz?

big_grinbig_grinbig_grin
                        triss kogo jak kogo ale ciebie nie podejrzewałam o brak czytania ze zrozumieniem.
                        To może jeszcze raz napiszę:
                        1) Moja córka będąca w Warszawie ma 4 letniego syna i opieka nad dziadkami nie jest dla niej przykrym obowiązkiem tylko czymś naturalnym.
                        2) Córka mająca noworodka mieszka w UK czego żałuję bardzo bo ona nawet z bliźniętami ogarnęłaby dziadków śpiewająco. Tylko bardzo proszę nie wmawiać mi iż ustawiam życie następnemu dziecku.Stwierdziłam tylko fakt.
                        3) W Warszawie jest też mój BRAT o czym żadna z Was nie wspomina a ja pisałam o tym kilkakrotnie.
                        4) Decyzja o pensjonacie była wspólna a pomysł wyszedł od męża.
                        5) Mój mąż nie lubi gór i nie jest ich pasjonatem , góry przemawiały do niego sezonem trwającym cały rok
                        6) Przeniosę się a pytanie brzmiało: Teraz czy za rok.
                        • oqoq74 Re: OMG, odpadam 09.06.16, 13:49
                          Wobec tego ja napiszę, jak najszybciej. I na Twoim miejscu poradziłabym się ludzi, którzy Was znają, a nie ematki, dla których życie poza Warszawą czy innym dużym miastem to tragedia i koniec świata.
                        • heca7 Re: OMG, odpadam 09.06.16, 14:01
                          czar_bajry napisała:

>
                          > big_grinbig_grinbig_grin
                          > triss kogo jak kogo ale ciebie nie podejrzewałam o brak czytania ze zrozumienie
                          > m.
                          > To może jeszcze raz napiszę:
                          > 6) Przeniosę się a pytanie brzmiało: Teraz czy za rok.
                          >
                          >
                          >

ZA ROK.
                        • memphis90 Re: OMG, odpadam 09.06.16, 22:35
                          6) Przeniosę się a pytanie brzmiało: Teraz czy za rok.
                          TERAZ!
                    • zla.m Re: Potrzebuję opinii ...wypowiedzcie się. b, dłu 09.06.16, 13:06
                      Ale wiesz, twój syn nie tylko straci przyjaciół i to co lubi robić, będzie miał też mniejsze szansę na późniejszą karierę zawodową. Oczywiście po wiejskich szkołach jak najbardziej można dostać się na studia i robić karierę, ale jest zwykle trudniej. I nie widzę sensu, żeby dziecku utrudniać, skoro można ułatwić.

Jeśli nie chcesz sprzedać pensjonatu to albo sytuacja z rozjazdami trwa do końca liceum (czy innego momentu, kiedy decydujecie, ze syn może zostać sam/pod opieką siostry) albo wynajmujecie kogoś do zarządzania, a mąż wraca. Gdyby syn miał to gdzieś/źle się czuł w mieście i szkole albo nie mielibyście za co żyć, to co innego, ale w opisanej sytuacji nie zdecydowałabym się na przenoszenie go.
                      • kama265 Re: Potrzebuję opinii ...wypowiedzcie się. b, dłu 09.06.16, 15:06
                        OMG, jak te dzieciaki spoza Warszawy dostaja się na studia? no jak? przecież to niemożliwe.
                        • kaz_nodzieja Re: Potrzebuję opinii ...wypowiedzcie się. b, dłu 09.06.16, 15:08
                          Możliwe, ale jest im trudniej. Tak samo jak golec też może rozkręcić lukratywny interes, ale nie golec jakby łatwiej.
        • claudel6 Re: Potrzebuję opinii ...wypowiedzcie się. b, dłu 10.06.16, 00:20
          shellerka jaki zarobek, jak pensjonat przez 7 miesięcy zarabia tylko na rachunki, a ich nie stac nawet na 1 pracownika? tzn. ze będa całe życie uwiązani do tego pensjonatu, żadne wakacje, wyjazdy, nic?
          • czar_bajry Re: Potrzebuję opinii ...wypowiedzcie się. b, dłu 10.06.16, 02:03
            claudel6 wypowiadasz się na temat o którym nie masz zielonego pojęcia.
            Zarabiamy przez sezon konkretne pieniądze.
            Po sezonie jako zarabialiśmy na rachunki a pod nazwą rachunki rozumiem utrzymanie domu i mieszkania wraz ze wszystkimi opłatami oraz życia w dwóch miejscach, opłacenie ZUS, wszelkich ubezpieczeń, telefonów, TV, internetu, przejazdów, ochrony oraz zajęć dodatkowych dla syna.Nie jestem specjalnie rozrzutna ale do oszczędnych mi daleko. Nie muszę oszczędzać i zastanawiać się czy mam kupić to czy tamto. To rozumiem pod określeniem rachunki. A jednego pracownika mamy dla ścisłości.
            Wynajęcie kogoś aby mieszkał i prowadził pensjonat mija się z celem gdyż opłaty nie zmaleją a dojdzie pensja dla pracownika. Sama reklama w necie kosztuje sporo
            Co robimy z pieniędzmi zarobionymi w sezonie chyba nie muszę się tłumaczyć.
            Nigdzie nie ma tak że masz same zyski a zero kosztów w taki pensjonat musisz inwestować odnawiać pokoje co chwila coś ulepszać , dbać o to aby było nowocześnie czysto i przyjemnie, nie ma tak że masz biznes a ty leżysz i pachniesz.
            Zrozumiałaś ?
            • rosapulchra-0 Re: Potrzebuję opinii ...wypowiedzcie się. b, dłu 10.06.16, 09:34
              To jest dokładnie to, o czym pisała Shell. I co ja myślę. I Misterni. Najwięcej mają do powiedzenia nasze forumowe "wonskie spęcjalidzki", które nie mają zielonego pojęcia o prowadzeniu własnego biznesu, o życiu w rozjazdach, dla których życie w Warszawie to największy sukces życiowy. Nic poza.
              • bergamotka77 Re: Potrzebuję opinii ...wypowiedzcie się. b, dłu 10.06.16, 09:38
                Rosa nie no sukarze życiowym jest wozić dziecko promem na zajęcia z taekwondo big_grin
                • bergamotka77 Re: Potrzebuję opinii ...wypowiedzcie się. b, dłu 10.06.16, 09:42
                  Mi by odpowiadało takie życie dzielone między te miejsca czyli jak ktoś proponował zima i jesień w mieście a wiosna i lato nad morzem smile Tylko ciepłym. Przeniosłabym dzieci np.na Hawaje żeby sobie cały dzień chodziły w szortach pływały.na desce i cieszyły klimatem. Ale nad polskim morzem? Potwornie zimnym i deszczowym? No way
                  • bergamotka77 Re: Potrzebuję opinii ...wypowiedzcie się. b, dłu 10.06.16, 09:43
                    MNIE nie mi of kors smile
                  • snakelilith Re: Potrzebuję opinii ...wypowiedzcie się. b, dłu 10.06.16, 10:25
                    bergamotka77 napisała:

> Mi by odpowiadało takie życie dzielone między te miejsca czyli jak ktoś propono
                    > wał zima i jesień w mieście a wiosna i lato nad morzem smile Tylko ciepłym. Przen
                    > iosłabym dzieci np.na Hawaje żeby sobie cały dzień chodziły w szortach pływały.
                    > na desce i cieszyły klimatem. Ale nad polskim morzem? Potwornie zimnym i deszcz
                    > owym? No way

O rany. Oczywiście, że masz prawo do własnych preferencji, ale ja jako posiadaczka jasnej cery nie zafundowałabym ani sobie, ani moim ewentualnym dzieciom nowotorowej karuzeli w postaci całego lata nad ciepłym morzem. O dyskomforcie poparzonej i/albo przedwcześnie postarzałej skóry już nie wspomnę. Uwielbiam za to skandynawskie wybrzeże, spędzam tam często późne lato, wczesną jesień i zawsze zastanawiam się, jak cudownie musi być tam zimą. Jak się dorobię, to kupię sobie dom gdzieś nad Morzem Północnym, by nie musieć wracać z wakacji do miasta. Ok, jak byłam nastolatką, to wielkie miasto mnie fascynowało, także dlatego, że dzieciństwo spędziłam na prownicji i przyciągało mnie nowe, ale z przebiegającym czasem miasto staje się coraz bardziej upierdliwie i dostrzegam w nim coraz mniej zalet. Oprócz tego, że oferuje mi większy wybór pracy, nie ma chyba niczego, za czym bym tęskniła. Więc ludzie są różni i nie ma dla wszystkich jednej słusznej drogi.
                    • bergamotka77 Re: Potrzebuję opinii ...wypowiedzcie się. b, dłu 10.06.16, 17:59
                      Wiem Snake ze masz jasna cere ale nie wszyscy unikaja słonca my je cala rodzinką l lubimy i dobrze tolerujemy. Dla mnie w wakacje MUSI być gorąco inaczej nie czuje się na wakacjach, poza tym chłód mam w Polsce 7 m-cy w roku choć paradoksalnie i zimę lubię, zwłaszcza narty smile I na pewno w klimatach surferskich w stylu Hawajow czy Australii byśmy się świetnie odnaleźli smile
              • 3-mamuska Re: Potrzebuję opinii ...wypowiedzcie się. b, dłu 10.06.16, 09:51
                To jest dokładnie to, o czym pisała Shell. I co ja myślę. I Misterni. Najwięcej mają do powiedzenia nasze forumowe "wonskie spęcjalidzki", które nie mają zielonego pojęcia o prowadzeniu własnego biznesu, o życiu w rozjazdach, dla których życie w Warszawie to największy sukces życiowy. Nic poza.

Ta co nie żyje w rozjazdach ważąc corki o 5.30 na siłownie meza do pracy ...
                Autorka wątku doskonale wiedziała co ja czeka zanim kupili swoj biznes.
                Problem polega na tym ze rodzice chcą spełniać marzenia kosztem marzen i możliwości dziecka.
                Oni sa juz "starzy" i realizują swoje marzenia pensjonatem, młody moze miec odebrane możliwości jakie niesie to co robi teraz. I nie wazne czy robimy to we Wrocławiu Poznaniu czy Krakowie to nie o Warszawę chodzi.
                • rosapulchra-0 Re: Potrzebuję opinii ...wypowiedzcie się. b, dłu 10.06.16, 17:13
                  Zacznij w końcu pisać po polsku, proszę. Bo z tego bełkotu niewiele można zrozumieć.
      • czar_bajry Re: Potrzebuję opinii ...wypowiedzcie się. b, dłu 09.06.16, 08:07
        Ale my nie jesteśmy do niego uwiązani a ja uwielbiam prowadzenie pensjonatu i czuję się w tym jak ryba w wodzie.
        Wszystko było przemyślane.
        To jest nasza praca i nasza kasa tak więc też przyszłość naszego dziecka.
        Nie wynajmuje się czegoś co przynosi zysk a tym bardziej nie sprzedaje.
        Domek pod warszawą owszem mogliśmy kupić ale na utrzymanie tego domku musielibyśmy oboje pracować na etacie. A ten domek zarabia sam na siebie i jeszcze na nas.
        • andaba Re: Potrzebuję opinii ...wypowiedzcie się. b, dłu 09.06.16, 08:12
          No to niestety, albo rybki, albo akwarium.
          Chciałaś, uwielbiasz, przeprowadzaj się.

Dziecko dojrzałe, może sobie poradzi tym aktem samolubności rodziców (tak, wiem co piszę).
        • oqoq74 Re: Potrzebuję opinii ...wypowiedzcie się. b, dłu 09.06.16, 08:18
          No zaraz. Sama napisałaś, że większość czasu jesteś w Wawie, rezerwacje ogarniasz przez net czy telefon. Zatem to prowadzenie de facto to tylko w wakacje.
          Zadaj sobie pytanie - czy chcesz się tym zająć na 100% czy bawić się z doskoku jak teraz. Bo to jednak co innego, być na miejscu i zajmować się wszystkim.
          • czar_bajry Re: Potrzebuję opinii ...wypowiedzcie się. b, dłu 09.06.16, 12:06
            Jestem mniej więcej co dwa trzy tygodnie/ tydz. + dni wolne w szkole.
            Jak mnie tam nie ma to ogarniam z warszawy ale jednak na miejscu tez jest sporo pracy.
            Prowadzenie to nie zupełnie tylko wakacje.
            • oqoq74 Re: Potrzebuję opinii ...wypowiedzcie się. b, dłu 09.06.16, 12:15
              Wiem, dlatego stwierdzenie, że to uwielbiasz, będąc jednak większość czasu poza pensjonatem, moim zdaniem, jest na wyrost. To w tej chwili jest Twoje hobby.
        • nowi-jka Re: Potrzebuję opinii ...wypowiedzcie się. b, dłu 09.06.16, 08:39
          uwielbiasz prowadzic pensjonat bedac w wielkim miescie to troche sie kłoci
          • czar_bajry Re: Potrzebuję opinii ...wypowiedzcie się. b, dłu 09.06.16, 12:08
            Ja kursuję w ta i nazad co też jest trochę męczące.
            Dziewczyny jeszcze raz powtarzam tu nie chodzi że ja nie chcę wcale itp.
            Chodzi o teraz czy za rok...
            • oqoq74 Re: Potrzebuję opinii ...wypowiedzcie się. b, dłu 09.06.16, 12:32
              Sorry, gdyby tak było, nie pisałabyś, czy dasz radę, nie wspominałabyś o koleżankach itd..
              • czar_bajry Re: Potrzebuję opinii ...wypowiedzcie się. b, dłu 09.06.16, 13:48
                Zaznaczyłam iż koleżanki nie są problemem.
                To że zastanawiam się czy dam radę wg mnie jest zupełnie normalne.
                Nienormalne byłoby założenie że wszystko będzie cacy.
                • memphis90 Re: Potrzebuję opinii ...wypowiedzcie się. b, dłu 09.06.16, 22:36
                  Obok masz eleganckie Świnoujście, nie jest Warszawą, ale kino i dobra knajpa się znajdzie.
                  • triss_merigold6 Re: Potrzebuję opinii ...wypowiedzcie się. b, dłu 09.06.16, 22:50
                    Nienienie. Ja mam obok kino i knajpy. Obok to znaczy w odległości jakichś 5 minut piechotą.
                    30 czy 40 km to nie jest obok.
                    • oqoq74 Re: Potrzebuję opinii ...wypowiedzcie się. b, dłu 10.06.16, 07:25
                      Taaak, życie bez knajpy w odległości 5 minut pieszo to tragedia.
                      • kaz_nodzieja Re: Potrzebuję opinii ...wypowiedzcie się. b, dłu 10.06.16, 09:08
                        Nie tragedia, ale po co sobie utrudniać życie?
                    • kaz_nodzieja Re: Potrzebuję opinii ...wypowiedzcie się. b, dłu 10.06.16, 09:19
                      Dokładnie. Żyjąc na zadupiu powiedzenie "choć skoczymy na obiad" nabiera całkiem innego złowieszczego sensu.
                      • oqoq74 Re: Potrzebuję opinii ...wypowiedzcie się. b, dłu 10.06.16, 09:30
                        Pisze to ktoś, kto nie ma pojęcia jak to wygląda... Zabawny jest ten wątek, w którym ematki mieszkające w wielkim mieście opisują jak beznadziejne jest życie na prowincji.
                        • isa1001 Re: Potrzebuję opinii ...wypowiedzcie się. b, dłu 10.06.16, 09:34
                          oqoq74 napisał(a):

> Pisze to ktoś, kto nie ma pojęcia jak to wygląda... Zabawny jest ten wątek, w k
                          > tórym ematki mieszkające w wielkim mieście opisują jak beznadziejne jest życie
                          > na prowincji.

Jasne, jasne. Ja akurat świetnie znam życie na prowincji, więc wiem o czym piszę. I ta moja prowincja była duuuuużo większa od Dziwnówka.
                          • oqoq74 Re: Potrzebuję opinii ...wypowiedzcie się. b, dłu 10.06.16, 09:43
                            Kolejny raz, bo widać, że nie rozumiesz. To, że Tobie to nie odpowiadało, nie oznacza, że innym nie będzie tam dobrze. Ludzie są różni.
                        • kaz_nodzieja Re: Potrzebuję opinii ...wypowiedzcie się. b, dłu 10.06.16, 09:34
                          30 km do najbliższej w miarę dobrej jadłodajni to akurat każdy może sobie wyobrazić od strony logistycznej, czasowej, planowania itp.
                          • kaz_nodzieja Re: Potrzebuję opinii ...wypowiedzcie się. b, dłu 10.06.16, 09:34
                            I kosztów oczywiście.
                        • rosapulchra-0 Re: Potrzebuję opinii ...wypowiedzcie się. b, dłu 10.06.16, 17:14
                          oqoq74 napisał(a):

> Pisze to ktoś, kto nie ma pojęcia jak to wygląda... Zabawny jest ten wątek, w k
                          > tórym ematki mieszkające w wielkim mieście opisują jak beznadziejne jest życie
                          > na prowincji.

O to to to! 100/100!
                • rosapulchra-0 Re: Potrzebuję opinii ...wypowiedzcie się. b, dłu 10.06.16, 09:35
                  czar_bajry napisała:

> Zaznaczyłam iż koleżanki nie są problemem.
                  Co ty masz z tym "iż"?? suspicious
                  • czar_bajry Re: Potrzebuję opinii ...wypowiedzcie się. b, dłu 10.06.16, 09:54
                    a tak mi to "iż" pasujebig_grin
        • lusitania2 Re: Potrzebuję opinii ...wypowiedzcie się. b, dłu 09.06.16, 10:26
          czar_bajry napisała:

> Nie wynajmuje się czegoś co przynosi zysk a tym bardziej nie sprzedaje.

kwestia priorytetów

> A ten domek zarabia sam na siebie i jeszcze na nas.

cudnie, tylko jak to "nas" wygląda?
          Niezadowolony mąż w Dziwnowie, pozostali - w Warszawie i ty kursująca pomiędzy...

• oqoq74 Re: Potrzebuję opinii ...wypowiedzcie się. b, dłu 09.06.16, 07:59
      Nie dziwne, że mąż tęskni. Wspólnie wymyśliliście pensjonat, Ty wybrałaś morze, ale jesteś tam z doskoku. W sumie to po co Wam ten pensjonat, skoro Ty chcesz mieć ciastko i zjeść ciastko?
      1. możesz się przenieść razem z dzieckiem, poszukać dobrej szkoły dla niego. Wbrew pozorom na prowincji też uczą. Syn w ostatniej klasie, więc jakby co możesz mu zadawać dodatkowe jakieś zadania, tematy.
      2. możesz zostawić syna w Wawie (z dziadkami, z siostrą) na ostatni rok, a sama przyjeżdżać częściej do Wawy. Poza sezonem pewnie nie ma aż tylu gości, więc mogłabyś częściej i dłużej tutaj być.
      3. możecie zostać w takim układzie jak jesteście, ale to może odbić się na waszym związku...
      4. pomysł z menadżerem uważam za absurdalny, zainwestowaliście kasę i w taki układzie możecie ją stracić. Nie da się prowadzić biznesu całkowicie na odległość.

Ja bym się przeniosła, ale ja nie lubię dużych miast. Z jednej strony masz Świnoujście z drugiej Kołobrzeg, nie aż tak daleko. Wiem co mówię, bo sama mieszkam na prowincji, w odległości 60 km od jednego z większych miast.
    • kropkacom Re: Potrzebuję opinii ...wypowiedzcie się. b, dłu 09.06.16, 08:02
      Bądźcie konsekwentni. Bo co jeśli za pół roku mężowi, tobie czy teściowej ta przeprowadzka odwidzi? Nie wspomnę o dziecku. Kontynuujcie wcześniejszy plan po prostu. I tak bym poradziła też każdej osobie która robi takie zmiany. Czy to kupno pensjonatu, czy emigracja.
    • aguar Re: Potrzebuję opinii ...wypowiedzcie się. b, dłu 09.06.16, 08:21
      Zostałabym w mieście - nie zrobiłabym tego dziecku. A mąż powinien wziąć na klatę to, że nie możecie tego zrobić dziecku. Niech sobie tam weźmie mamusię, to mu się nie będzie nudziło. A jak tęskni to sprzedajcie pensjonat i niech wraca.
    • naplaze Re: Potrzebuję opinii ...wypowiedzcie się. b, dłu 09.06.16, 08:22
      Nigdy w życiu nie przeniosłabym dziecka z Warszawy na prowincję, ani teraz, ani tym bardziej po VI klasie. Po prowincjonalnym gimnazjum nie dostanie się do dobrego liceum, po słabym ogólniaku słabo zda maturę i zamknie sobie drogę na dobre, bezpłatne studia. Nie będzie mu tak łatwo wrócić do Warszawy. To jest problem wielu młodych ludzi mieszkających na prowincji, którzy za wszelką cenę starają się z niej uciec, i nie zawsze się im udaje. To nie jest kwestia tej ostatniej klasy w podstawówce, tylko całego życia waszego syna.
      Ja w tej sytuacji sprzedałbym pensjonat albo znalazła zaufaną osobę na stanowisko menagera.
      • shell.erka Re: Potrzebuję opinii ...wypowiedzcie się. b, dłu 09.06.16, 08:33
        taaa.... bo tylko dzieci z Warszawy dostają się na dobre studia. Jak ktoś się urodził w Mielnie, nie ma szans na jakąkolwiek przyszłość...
        • oqoq74 Re: Potrzebuję opinii ...wypowiedzcie się. b, dłu 09.06.16, 08:43
          I dobre studia w stolicy są gwarancją sukcesu i powodzenia w życiusmile
        • lauren6 Re: Potrzebuję opinii ...wypowiedzcie się. b, dłu 09.06.16, 08:44
          I akurat tym pozytywnym przykładem ma być dziecko, które w najgłupszym wieku zostanie wyrwane ze środowiska miejskiego i rzucone w środowisko małomiasteczkowe, gdzie będzie musiało walczyć i o dobre oceny i o pozycję w grupie, w której od początku będzie "tym obcym" i "tym z Warszafki". Dzieciak będzie miał przekichane i komu za to podziękuje?
          • shell.erka Re: Potrzebuję opinii ...wypowiedzcie się. b, dłu 09.06.16, 08:49
            a ja to widzę tak, że wyrwie się z warszafki i pozna świetne dzieciaki, nieco mniej oderwane od rzeczywistości.
            do tego na ich tle może ze swoimi warszawskimi umiejętnościami i wiedzą wręcz błyszczeć!
            • kaz_nodzieja Re: Potrzebuję opinii ...wypowiedzcie się. b, dłu 09.06.16, 09:07
              Ludzie nie lubią ludzi z Warszawy. W całej Polsce z nich się śmieją i mają o nich swoje zdanie (mało przyjemne), od morza aż po Tatry. Pamiętam jak z pewnymi góralami gadaliśmy o tych z Warszawy. W małym miasteczku dziecko z Warszawy będzie miało dużo bardziej przekichane, chyba że ma wyjątkową charyzmę (w co wątpię bo takich osób jest garsteczka w każdej grupie społecznej). Będą go prześladować, bić, dokuczać, zawsze będzie "tym z Warszawy". Zwłaszcza, że jak kojarzę po pewnym wątku jej syn to taki mały przemądrzalec. Niech lepiej wszyscy siedzą w Warszawie.
              • oqoq74 Re: Potrzebuję opinii ...wypowiedzcie się. b, dłu 09.06.16, 09:13
                Tak, bo na prowincji to dzikusy mieszkają...
                • asia_i_p Re: Potrzebuję opinii ...wypowiedzcie się. b, dłu 09.06.16, 09:24
                  No w oczach mieszkańców największych miast mieszkają. W Ameryce cały gatunek horrorów na tym powstał - niewinny mieszkaniec miasta jedzie przez tę prowincję, samochód mu się psuje wśród pola kukurydzy i dalej już wiadomo. wink

Według mnie, o ile syn nie jest mocno emocjonalnie związany z przyjaciółmi albo z dziadkami, to problem mają na rok. Znam dzieciaki z Trzebnicy, które już na poziomie gimnazjum decydują się na wrocławskie szkoły i dają radę dojeżdżać/ są przez rodziców dowożone. W liceum tym bardziej.
                  • oqoq74 Re: Potrzebuję opinii ...wypowiedzcie się. b, dłu 09.06.16, 09:33
                    Bo my patrzymy z tej drugiej strony i wiemy, że ta prowincja też ma plusy.
                    Ale jak poczytasz ten wątek, to można odnieść wrażenie, że poza Warszawa knieje, puszcza i do szkoły przez bagna i pod górkę.
                    Jakoś panie zapominają ile czasem trwa przejazd z jednego końca Wawy na drugi.
              • czar_bajry Re: Potrzebuję opinii ...wypowiedzcie się. b, dłu 09.06.16, 12:11
                Zwłaszcza, że jak kojarzę po pewnym wątku jej syn to taki mały przemądrzalec.
                Zaintrygowałeś mnie??? Możesz jaśniej???
            • naplaze Re: Potrzebuję opinii ...wypowiedzcie się. b, dłu 09.06.16, 09:43
              Od trzech lat mieszkam w miasteczku wielkości Dziwnowa, obserwuję to na co dzień, z bliska. Ta rzeczywistość, od której oderwane są dzieciaki z Warszafki to rzeczywistość bez jakiejkolwiek oferty kulturalnej czy sportowej dla młodzieży, bez koncertów, teatrów, kin. Rzeczywistość, gdzie najpopularniejszą rozrywką nastolatków jest palenie trawy. W pięknych okolicznościach przyrody, trzeba przyznać. Kto może- wieje stąd, ambitniejsi już na poziomie gimnazjum czy liceum wyjeżdżają do wielkomiejskich szkół z internatami.
              Prowincja ma swoje plusy, ale na pewno nie dla nastolatka.
          • lilly_about Re: Potrzebuję opinii ...wypowiedzcie się. b, dłu 09.06.16, 09:05
            Własnie takich zachowań uczysz swoje dziecko? Przykre
          • pade Re: Potrzebuję opinii ...wypowiedzcie się. b, dłu 09.06.16, 10:51
            Zgadzam się z Lauren.
            A jeszcze niech mu się wymsknie, że gdzieś grał i może nie mieć życia.
            • isa1001 Re: Potrzebuję opinii ...wypowiedzcie się. b, dłu 09.06.16, 11:07
              pade napisała:

> Zgadzam się z Lauren.
              > A jeszcze niech mu się wymsknie, że gdzieś grał i może nie mieć życia.
              >

Nie musi mu się "wymsknąć". Jego koledzy sami takie info znajdą w necie.
              • pade Re: Potrzebuję opinii ...wypowiedzcie się. b, dłu 09.06.16, 11:13
                fakt
      • saszanasza Re: Potrzebuję opinii ...wypowiedzcie się. b, dłu 09.06.16, 09:21
        Ale głupota! Bo tylko warszawskie dzieci kończą studia, inne to wieśniaki.
        • pade Re: Potrzebuję opinii ...wypowiedzcie się. b, dłu 09.06.16, 11:15
          To nie o to chodzi. Te wiejskie dzieci zazwyczaj dojeżdżają na studia do innego miasta, albo mieszkają na stancji. Miejskie wsiadają do auta albo komunikacji miejskiej.
          • klamkas Re: Potrzebuję opinii ...wypowiedzcie się. b, dłu 09.06.16, 21:08
            I myślisz, że to (wyjazd, stancja, akademik, samodzielne mieszkanie) im szkodzi?
            • pade Re: Potrzebuję opinii ...wypowiedzcie się. b, dłu 09.06.16, 21:11
              A dlaczego zaraz szkodzi, może trochę komplikuje.
              • klamkas Re: Potrzebuję opinii ...wypowiedzcie się. b, dłu 09.06.16, 21:13
                A co konkretnie? I czemu tylko komplikuje? Bo owszem, to nie to samo co wracanie na obiad do mamusi, ale sporo (moim zdaniem więcej) się zyskuje, niż traci.
                • czar_bajry Re: Potrzebuję opinii ...wypowiedzcie się. b, dłu 09.06.16, 23:33
                  Ale mój syn będzie mógł spokojnie przyjechać do Warszawy na studia, mieszkanie Warszawskie zostaje.
                  Ja nadal będę w warszawie przynajmniej jeden tydz w miesiącu.
    • maadzik3 Re: Potrzebuję opinii ...wypowiedzcie się. b, dłu 09.06.16, 08:22
      Nie zmieniałabym szkoły synowi w ostatniej klasie. Zwłaszcza że pewnie był informowany o planach i zaakceptował, po czym musi się dostosować do ich zmiany bo tata. Krótko mówiąc to od 12-latka oczekuje się żeby psychicznie i emocjonalnie zaopiekował się tatą. Litości. Wasza rodzina dużo przeszła skoro piszesz że mąż wraca do siebie po wypadku, ale jednak ustaleń trzeba się trzymać. Nic bym teraz nie zmieniała, spokojnie porozmawiała z mężem że na to się godził, a syna nie można dalej narażać i najwcześniej ruchy wykonywała za rok.
      • shell.erka Re: Potrzebuję opinii ...wypowiedzcie się. b, dłu 09.06.16, 08:34
        ja chyba też.
        trzymaj się Czar Bajry ustalonego planu.
    • lady-z-gaga Re: Potrzebuję opinii ...wypowiedzcie się. b, dłu 09.06.16, 08:29
      Niestety, nie ma dobrych rozwiązań. Podjęliście decyzję bezsensowną z punktu widzenia interesów całej rodziny i organizacji życia uwzględniającej potrzeby wszystkich. Dziecko w wieku wczesno nastoletnim, starzejący się rodzice ( na tym etapie często ludzie przeprowadzają się bliżej, z myslą o czekających ich obowiązkach) plus teściowa na karku (i to w sytuacji, kiedy nie będziecie wychodzić do pracy i wracać do domu po południu)- wszystkie puzzle układają się tak, by zmienić życie w koszmar.
      Postawę męża w ogóle pomijam, mnie się nie mieści w głowie takie ignorowanie dobra dziecka na rzecz własnych zachcianek. Wypadałoby, żeby to dorosły człowiek wziął na klatę to, co sam wymyślił i w czym się najwyraźniej pomylił, czyli zacisnąć zęby i wytrwac ten umówiony rok, a nie kwękać, że mu źle i smutno.
      Trudno, musisz wybierać i głosowanie na ematce niczego Ci ułatwi wink
      • wioskowy_glupek Re: Potrzebuję opinii ...wypowiedzcie się. b, dłu 09.06.16, 08:51
        Otóż to idiotyczna decyzja, której konsekwencje poniesie dziecko... Ono nie powinno ani po tym jak tą podstawówkę skończy, przenosić się do wiejskiego gimnazjum - daj spokój...
        Zostaw je z siostrą jak już musisz...
      • oqoq74 Re: Potrzebuję opinii ...wypowiedzcie się. b, dłu 09.06.16, 08:56
        A autorka, która wybrała morze która uwielbia prowadzić pensjonat, ale robi to z doskoku i wtedy kiedy jej pasuje, to nie wykazała się zachciankami?
        • gama2003 Re: Potrzebuję opinii ...wypowiedzcie się. b, dłu 09.06.16, 09:17
          Ano właśnie. Autorka jest menadzerem i menadzeruje calej rodzinie. Spełnia się w prowadzeniu pensjonatu - przez telefon i internet.
          Ktoś tu rozsądnie radził - tata w Warszawy, mama do pensjonatu na rok. Syn kończy podstawówke, opcja fajne gimnazjum nadmorskie. Niech to dziecko ma jakieś pewniki. Bo za chwilę moze być tak - wszyscy przenoszą się nad morze, stan zdrowia dziadków warszawskich zaczyna wymagać stalej opieki i co - znowu powrót - ich córki do stolicy ? Najlepiej z synem, bo kto tak przypilnuje gimnazjalisty, jak mama...
          Sytuacja patowa - ale roszada kosztem mlodego. Dajcie mu choć ten rok.
      • kaz_nodzieja Re: Potrzebuję opinii ...wypowiedzcie się. b, dłu 09.06.16, 08:56
        Zgadzam się z Tobą. Co takiego jest nad tym morzem, że mąż tam musi być? Mieszkanie dostosowane do niepełnosprawnych? Można poszukać takiego w Warszawie i się przenieść lub jak jest możliwość przerobić stare.
        • czar_bajry Re: Potrzebuję opinii ...wypowiedzcie się. b, dłu 09.06.16, 15:21
          Ale mój mąż nie jest niepełnosprawny.
          On lubi być nad morzem ma tu swoje zajęcia tu chodzi o rozłąkę rodziny, co dziwnego jest w tym że facet chce mieć żonę przy sobie na stałe?
          A czemu musi tam być?
          Bo jak już pisałam jest czynne cały rok i poza sezonem mamy gości.
          • kaz_nodzieja Re: Potrzebuję opinii ...wypowiedzcie się. b, dłu 09.06.16, 15:23
            Poza sezonem o porach innych niż wszystkie polskie długie weekendy też?
            • czar_bajry Re: Potrzebuję opinii ...wypowiedzcie się. b, dłu 09.06.16, 18:15
              wyobraź sobie ze też.
              Tuż obok jest wielkie sanatorium, przywożący/odwożący/odwiedzający itp zatrzymują się u nas.
          • claudel6 Re: Potrzebuję opinii ...wypowiedzcie się. b, dłu 10.06.16, 00:35
            ale podjęliście decyzje, ktore sprawiają, że nie możecie być ze soba na stałe. kupiliście pensjonat, a Ty muisz zostać z synem w Warszawie. no to sorry, albo zmienicie decyzję nt. pensjonatu, albo weźmiecie na klatę jej konsekwencje. w ogóle nie rozumiem, jak dorosły facet moze sobie psychicznie nie radzić z kilkudniową rozłąką, bo z tego co rozumiem, jesteś w tym Dziwnowie kilka razy w miesiącu?
            • rosapulchra-0 Re: Potrzebuję opinii ...wypowiedzcie się. b, dłu 10.06.16, 17:18
              claudel6 napisała:

> ale podjęliście decyzje, ktore sprawiają, że nie możecie być ze soba na stałe.
              > kupiliście pensjonat, a Ty muisz zostać z synem w Warszawie. no to sorry, albo
              > zmienicie decyzję nt. pensjonatu, albo weźmiecie na klatę jej konsekwencje. w o
              > góle nie rozumiem, jak dorosły facet moze sobie psychicznie nie radzić z kilkud
              > niową rozłąką, bo z tego co rozumiem, jesteś w tym Dziwnowie kilka razy w miesi
              > ącu?

sciana sciana sciana
    • kaz_nodzieja Re: Potrzebuję opinii ...wypowiedzcie się. b, dłu 09.06.16, 08:55
      Najlepiej by mąż z powrotem przeniósł się do Warszawy, a co to był za wypadek? W jakich filmach gra syn?
    • saszanasza Re: Potrzebuję opinii ...wypowiedzcie się. b, dłu 09.06.16, 09:05
      A nie możesz zamieszkać czasowo w świnoujściu bądź też innym większym mieście ale w pobliżu pensjonatu, przynajmniej dopóki syn nie wróci do warszawy
      • 3-mamuska Re: Potrzebuję opinii ...wypowiedzcie się. b, dłu 09.06.16, 09:26
        Ja nie tylko nie wyprowadziłbym sie teraz czy za rok, ale nawet jak syn skonczy podstawówkę.
        Syn ma szanse na fajne zycie tu gdzie jesteście. Treningi gra w filmach, dobre szkoły.

Zrobiłabym tak:
        - wynajęła bym kogoś i kursowala z mężem w ta i we ta zeby dopilnować moze nie na cały etat .
        -porozmawiałbym z corka czy syn mógłby z nia zamieszkać, i tez kursowanie ty i maz i syn kazdy wolny dzien.

Sprzedaż pensjonatu nie wchodzi w grę, ani całkowita przeniesienie.
        A lata lecą i po jakis czasie wszystko sie ustabilizuje.
        Przeciez macie jakis pracownikow maz nie gotuje nie sprzta i nie robi wszytkiego sam.
        • isa1001 Re: Potrzebuję opinii ...wypowiedzcie się. b, dłu 09.06.16, 09:32
          Przypomniałabym mężowi, że była umowa - syn zostaje w Warszawie do końca podstawówki. Dorosły facet powinien tej umowy dotrzymać.
    • heca7 Re: Potrzebuję opinii ...wypowiedzcie się. b, dłu 09.06.16, 09:11
      Macie problem na najbliższe parę lat uncertain
      Z jednej strony dobrze prosperujący pensjonat. Z drugiej mąż zmęczony rozłąką i dziecko. Syn ma 12 lat? Do końca liceum 6 lat.
      Pozostaje Wam jakoś przeczekać ten okres. Ja bym dzieciaka nie zabierała z Wawy ani teraz ani w gimnazjum.
      Może powinniście znaleźć kogoś do obsługi pensjonatu? A Wy tylko kontrolnie z doskoku? Ja rozumiem , że spadną Wam dochody bo trzeba się będzie podzielić ale inaczej czeka Was rewolucja. Wywiezienie starej teściowej nad morze i pozostawienie pod opieką i tak już tęskniącego męża to najgorsza decyzja.
      W Wawie zostają Twoi rodzice i córka z niemowlakiem.
      Potrzebujecie rozwiązania na najbliższe 6 lat ze względu na syna.
      • czar_bajry Re: Potrzebuję opinii ...wypowiedzcie się. b, dłu 09.06.16, 15:23
        Niemowlak jest w UK.
        Pomijam już fakt iż obie moje córki są dorosłe, mają swoje życie i nie miały problemu z pozostawieniem matki i wyprowadzką na swojesmile
        • majaa Re: Potrzebuję opinii ...wypowiedzcie się. b, dłu 09.06.16, 15:55
          No tak, tylko że ich wyprowadzka na swoje nie komplikowała życia najbliższym, prawda?
          • czar_bajry Re: Potrzebuję opinii ...wypowiedzcie się. b, dłu 10.06.16, 02:08
            Nieprawda, mnie bardzo skomplikowała bo bardzo to przeżywałam i cierpiałam na syndrom opuszczonego gniazdatongue_out
            • majaa Re: Potrzebuję opinii ...wypowiedzcie się. b, dłu 10.06.16, 11:26
              Mieszasz dwie różne sprawy. Przeżywanie wyprowadzki to jedno, a dodatkowo konkretne komplikacje z tym związane to całkiem co innego.
              • rosapulchra-0 Re: Potrzebuję opinii ...wypowiedzcie się. b, dłu 10.06.16, 17:21
                majaa napisała:

> Mieszasz dwie różne sprawy. Przeżywanie wyprowadzki to jedno, a dodatkowo konkr
                > etne komplikacje z tym związane to całkiem co innego.

Bo dzieciom wolno się wyprowadzić z domu, a matce już nie?
    • kaz_nodzieja Re: Potrzebuję opinii ...wypowiedzcie się. b, dłu 09.06.16, 09:12
      Ach te problemy rekinów warszawskiej finansjery sad
      • czar_bajry Re: Potrzebuję opinii ...wypowiedzcie się. b, dłu 09.06.16, 15:24
        Jeśli to do mnie to grubo się mylisz.
    • szarsz Re: Potrzebuję opinii ...wypowiedzcie się. b, dłu 09.06.16, 09:17
      Jeżdżę czasem, częściej lub rzadziej, do pensjonatu w pobliskie górki. Właściciel bywa w nim rzadko, ma na miejscu małżeństwo na emeryturze, dość schorowanego niestety pana i energiczną panią. Pan ogarnia co może, rezerwacje, płatności, całą księgowość, w kominku w części wspólnej napali, pani wzięła na siebie codzienne prace fizyczne. Mieszkają niedaleko, są pod telefonem w razie czego, pracy nie mają jakoś specjalnie dużo. Właściciel przyjeżdża na wakacje, wtedy robi grubsze rzeczy, remonty, dostawi altanę, co tam trzeba.

Nie wiem, ile zarabia pani, ale pan jakiś czas temu przyznał mi się, że dostaje za to pięć stów miesięcznie, nie wiem, czy legalnie, czy na czarno. I jest zadowolony, miejscowość średnio turystyczna, podobnie jak nad morzem sezon właściwie tylko latem, przez resztę roku pracy ma niewiele.
      • fogito Re: Potrzebuję opinii ...wypowiedzcie się. b, dłu 09.06.16, 10:00
        Wymarzony pensjonat staje sie kula u nogi...
        Nie przeniósłbym sie do niego z kilku powodów:
        1, zmiana dziecku szkoły w ostatnim roku podstawówki jest dla niego krzywdząca. Krzywdzące tez jest odebranie możliwości realizowania swoich pasji i utrata kolegów. Wszystko to właściwie od razu zamyka sprawę.
        2. Nie miałabym ochoty na mieszkanie z teściowa. To sie zawsze zle kończy i nawet wielka miłość nie pomoże.
        3. Nie zostawiłabym tak starych rodziców w W-wie samych. Jesli nie sa tomrodzice toksyczni oczywiście.
        4 z przeprowadzka poczekałbym aż syn skoczny liceum
        5 Męża zakładam,moze widujesz czesto. Jak kocha to poczeka. Jak potrzebuje baby domobslugi, to bedzie za chwile miał mamusie.
        Trzeba było mężowi pozwolić na pensjonat w górach to by sie chłop realizował. A tak...

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka