feniks_z_popiolu 10.06.16, 13:55 Co macie w planach na najbliższy czas? Wena mnie opuściła Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
slonko1335 Re: Letnie obiady 10.06.16, 14:05 u nas dość monotonnie ostatnio-ryż z truskawkami, makaron z tuskawkami, pierogi z truskawkami no czasami jakieś mięso im wciskam ale codziennie kłócą się o truskawki-jako kompromis robię koktajl truskawkowy do tego mięcha Odpowiedz Link Zgłoś
afro.ninja Re: Letnie obiady 10.06.16, 14:14 Zrobilam makaron ala carbonara, ale na chedarze, bo tylko taki ser mialam w lodowce. Musze kupic ten specjalny włoski, bo samo danie jest bardzo smaczne i szybkie. Odpowiedz Link Zgłoś
laruara Re: Letnie obiady 10.06.16, 14:18 Naleśniki. Z dżemami różnymi, z serem, z truskawkami... Co kto lubi. Odpowiedz Link Zgłoś
karme-lowa Re: Letnie obiady 10.06.16, 14:24 Wczoraj nalepiłam prawie 500 pierogów, połowę oddałam przyjaciółce, resztę zamroziłam. Jak mam problem to zawsze lepię pierogi Dziś lasagne, jutro sałatka grecka+grillowana pierś kury. Odpowiedz Link Zgłoś
angeka2 Re: Letnie obiady 10.06.16, 14:40 Ile czasu Ci schodzi na ulepienie tylu pierogów??? Moja mama i babcia potrafią lepić hurtowe ilości, a mi nigdy się nie udaje Odpowiedz Link Zgłoś
karme-lowa Re: Letnie obiady 10.06.16, 15:27 Zależy. Jak z dzieckiem to długo, jak sama to ok 2 godziny. Odpowiedz Link Zgłoś
nelamela Re: Letnie obiady 10.06.16, 17:58 karme-lowa napisała: > Wczoraj nalepiłam prawie 500 pierogów, połowę oddałam przyjaciółce, resztę zamr > oziłam. Jak mam problem to zawsze lepię pierogi Chciałabym być Twoją przyjaciółką . Pozdrawiam. Odpowiedz Link Zgłoś
karme-lowa Re: Letnie obiady 10.06.16, 18:55 Eee tam. Lepienie pierogów mnie odstresowuje. Zrobiłam 3 rodzaje. Kiedyś zrobiłam 700 i musiałam sąsiadom rozdać Ale ja lubię gotować i piec. I lubię ludzi karmic Odpowiedz Link Zgłoś
ra-sowa Re: Letnie obiady 11.06.16, 14:17 weszłam w wątek poczytać o obiadach, a tu taka perła. Gdzie mieszkasz? chcę zostać twoją sąsiadką. Jaki dziwny ten świat, jedna pisała, że jej przeszkadzają słoiki od teściowej, tu tyleeee pierogów. A ja nie lubię gotować. Odpowiedz Link Zgłoś
fasol-inka Re: Letnie obiady 10.06.16, 14:26 kasza gryczana okraszona z kefirem/zsiadłym mlekiem młode ziemniaki z masłem i koperkiem, w wersji lux z jajkiem sadzony, do tego mizeria makaron z serem, truskawkami i śmietaną młoda kapusta z dużokoperkiem i kiełbasą Odpowiedz Link Zgłoś
k1234561 Re: Letnie obiady 10.06.16, 14:33 Leczo z cukini,może być z krewetkami. Odpowiedz Link Zgłoś
k1234561 Re: Letnie obiady 13.06.16, 22:10 Proszę bardzo.Dla 3 osób.:3 małe cukinie,2 kiełbasy podwawelskie,puszka przecieru pomidorowego,ketchup włocławek łagodny bądź pikantny (co kto lubi),olej do smażenia,cebula,krewetki,natka pietruszki,vegeta ok.2 łyżki.Cukinie obrać za skórki,przekroić wzdłuż wydrążyć z nasion i pokroić w kostkę.Kiełbasę i cebulę tez pokroićw kostkę.Kiełbasę z cebulką usmażyć na patelni o przełożyć do głębszego garnka,dodać cukinię ,przecier,ketchup,vegetę i krewetki i dusić aż cukinia bedzie miękka.Na koniec posypać natką pietruszki tuż przed podaniem.Smacznego. Odpowiedz Link Zgłoś
esme83 Re: Letnie obiady 10.06.16, 14:36 Fasolka szparagowa! (+ ziemniaczki, sałatka pomidorów, ew. jajko sadzone). A już za chwileczkę, już za momencik - bób! Odpowiedz Link Zgłoś
beata985 Re: Letnie obiady 10.06.16, 14:41 frytki, ew. młode ziemniaczki, sadzone, ew. łosoś lub inna rybka, i fasolka szparagowa z masełkiem i bułką tartą.... mniam, smacznego..... Odpowiedz Link Zgłoś
shell.erka Re: Letnie obiady 10.06.16, 14:48 dzisiaj ziemniaki, fasolka szparagowa, kalarfior i jajko sadzone. ja wołowina i szparagi (nie dlatego, że jestem egoistką, tylko dlatego, że nikt poza mną nie lubi ani szparagów ani mięsa) Odpowiedz Link Zgłoś
kaz_nodzieja Re: Letnie obiady 10.06.16, 15:20 Obiady nie powinny być letnie. Powinny być ciepłe. Odpowiedz Link Zgłoś
joa66 Re: Letnie obiady 10.06.16, 16:15 O tej porze roku (lato) rzadko jadam "normalne" obiady. Najczęściej wchłaniam hurtowe ilości sezonowych warzyw i owoców (warzywa niestety też z masełkiem i bułeczką, ale bardzo lubię) Odpowiedz Link Zgłoś
solejrolia Re: Letnie obiady 10.06.16, 17:14 dziś: wielka micha sałaty z sosem vinegret, a jako dodatek makaron z mięsem. innym razem: mizeria z ogórka, mizeria z rzodkiewki lub sałatka pomidorowa ze śmietaną ziemniaki młode z koperkiem, jajo sadzone, nalesniki z truskawkami knedle z truskawkami zupa koperkowa Odpowiedz Link Zgłoś
butch_cassidy Re: Letnie obiady 10.06.16, 17:54 Dziś np. mam botwinę (własną! ), pęczak z warzywami i kompot z rabarbaru, na deser truskawki lub koktajl truskawkowy - do wyboru. W lodówce czeka fasolka, młoda kapustka. Z ziemniakami i koperkiem po prostu będzie, do tego kefir. Rybę chciałam dokupić, ale nie było dobrej i zrezygnowałam. Odpowiedz Link Zgłoś
butch_cassidy Re: Letnie obiady 10.06.16, 17:56 I jeszcze kalarepkę mam, przypomniało mi się - będzie jako dodatek do mieszanych sałat (też własnych ) z oliwą i sokiem z limonki. Odpowiedz Link Zgłoś
lauren6 Re: Letnie obiady 10.06.16, 18:58 Sałatka z fetą, sałatka z kurczakiem, sałatka z łososiem. Odpowiedz Link Zgłoś
gaga-sie Re: Letnie obiady 10.06.16, 19:15 Fasolka szparagowa w ilościach hurtowych, gotuję z solą i odrobiną cukru, jest wtedy bardziej chrupiąca- z wody lub w wersji bułką. Odpowiedz Link Zgłoś
klubgogo Re: Letnie obiady 10.06.16, 22:31 Małe ziemniaczki w łupinkach (takie do mycia tylko) ze zsiadłym mlekiem. Fasolka szparagowa, zupa szczawiowa, botwinka, młoda duszona kapusta, praktycznie same warzywa do jesieni. Odpowiedz Link Zgłoś
klubgogo Re: Letnie obiady 10.06.16, 22:34 Mizeria oczywiście też, w wersji lux z jajkiem sadzonym. Sałata z jogurtem. Odpowiedz Link Zgłoś
klamkas Re: Letnie obiady 10.06.16, 22:47 Wczoraj - sadzone, młode ziemniaki i małosolne. Dzisiaj była "kapuścianka" - czyli zupa z młodej kapusty, z młodą marchewką, ziemniakami, pomidorami, koperkiem i kaszą jaglaną, na wywarze z białych warzyw (młodych) i szparagowych śmieci. Jutro grillowana karkówka z duszoną kalarepą, młodym groszkiem i szpinakiem. W niedzielę - pieczony pstrąg, zielone szparagi i jakaś sałata. Odpowiedz Link Zgłoś
lola211 Re: Letnie obiady 11.06.16, 14:34 Mlode ziemniaczki, szparagówka, dorsz z pieca. Odpowiedz Link Zgłoś
nutella_fan Re: Letnie obiady 11.06.16, 14:36 Unie dzisiaj grill (mięso plus warzywa), zimniaki młode pieczone w mundurkach, do nich masło czosnkowo ziołowe i surówka. Odpowiedz Link Zgłoś
morgen_stern Re: Letnie obiady 11.06.16, 14:37 Zrobiłam dziś eksperyment, czyli młode ziemniaki trochę inaczej - z fasolką szparagową, marchewką, groszkiem, curry i chilli no przyznam że ciekawe, że jak dla mnie brakuje choć odrobiny sosu, lubię "mokre" jedzenie. Byłoby fajne jako dodatek do jakiegoś mięsa. Odpowiedz Link Zgłoś
nutella_fan Re: Letnie obiady 11.06.16, 14:41 Dawaj przepis na to, brzmi interesująco. Gotowałaś to? Odpowiedz Link Zgłoś
morgen_stern Re: Letnie obiady 11.06.16, 14:45 W oryginale jest jeszcze cebula, ale pominęłam, bo mi coś ostatnio nie służy. Wszystko robiłam na patelni, ale następnym razem fasolkę jednak bym krótko obgotowała, smaży się najdłużej. Lubię chrupką, ale bez przesady Właściwie nie ma co pisać, kartofle w grubszą kostkę, fasolka wiadomo, wszystko smażyłam na maśle klarowanym i odrobinie oliwy. Podlewałam troszkę wodą, żeby mi się nie przypaliło i na niedużym ogniu pod przykrywką. Marchewka z groszkiem pod koniec. Pieprz, sól, papryka słodka, chilli i curry. Odpowiedz Link Zgłoś
nutella_fan Re: Letnie obiady 11.06.16, 16:17 Brzmi smakowicie, powiedz jeszcze czy ta marchewka da radę zmięknąć jak pod koniec jest wrzucona? Bo rozumiem że ona surowa, czy z puszki czy jak? Odpowiedz Link Zgłoś
najma78 Re: Letnie obiady 11.06.16, 17:15 feniks_z_popiolu napisał: > Co macie w planach na najbliższy czas? Sloiki od tesciowej lub matki. Przeciez wiadomo. Odpowiedz Link Zgłoś
rosapulchra-0 Re: Letnie obiady 14.06.16, 00:26 Coś w rodzaju sałatki: świeża sałata w kilku gatunkach plus gotowane szparagi, fasolka szparagowa, bób, mięso kraba, śmietana, sól, pieprz. Odpowiedz Link Zgłoś