sayyida 13.06.16, 22:28 Zostawiacie? Ja dopiero niedawno się dowiedziałam, że niektórzy zostawiają, a ja nigdy, niezależnie od liczby gwiazdek . Raz zostawiłam, ale to było na statku wycieczkowym i pokojówki zostawiły ostatniego dnia specjalna kopertę na ten cel. Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
bi_scotti Re: Napiwek w hotelu 13.06.16, 22:40 Troche skapa jestem Jesli service standard, szczegolnie w jakims molochowatym chain, to tak mniej-wiecej $5.00 za noc, za osobe ale jak jestem w jakims cool inn, w ktorym widac, ze sie obsluga stara i w ogole jest powyzej basic, to bywam zdecydowanie bardziej szczodra A juz z premedytacja szczodra jestem w ubogich krajach ale to chyba normalne. Cheers. Odpowiedz Link Zgłoś
burina Re: Napiwek w hotelu 14.06.16, 09:04 bi_scotti napisała: > A juz z premedytacja szczodra jestem w ub > ogich krajach ale to chyba normalne. Nie do końca. Na dłuższą metę przynosi to więcej szkody niż pożytku. Poczytaj sobie o ethical tourism. Odpowiedz Link Zgłoś
bi_scotti Re: Napiwek w hotelu 17.06.16, 22:53 burina napisała: > Nie do końca. Na dłuższą metę przynosi to więcej szkody niż pożytku. Poczytaj s > obie o ethical tourism. Bylam kiedys biedna maid w hotelu. Jak ja nienawidzilam ethical tourists! Do dzis nienawidze! Cheers. Odpowiedz Link Zgłoś
kropkaa Re: Napiwek w hotelu 13.06.16, 22:46 Zostawienie pieniędzy na łóżku to też często napiwek. Gdy koleżance 20 euro potraktowano jak wyżej, radzę uważać i nie zostawiać rozgardiaszu w pokoju. Odpowiedz Link Zgłoś
broceliande Re: Napiwek w hotelu 14.06.16, 09:13 Jeśli gość mieszka w hotelu - nie wolno niczego tknąć, forsa może się walać. Jeśli wyjechał - wszystko, co zostawił należy już do obsługi. Odpowiedz Link Zgłoś
eve-lynn Re: Napiwek w hotelu 14.06.16, 10:25 eeee? czyli jesli zapomne cos spakowac: np. aparat, komputer, albo ukochanego misia corki to nie odzyskam potem z recepcji tylko oficjalnie obsluga moze to sobie ukrasc??? Odpowiedz Link Zgłoś
kropkaa Re: Napiwek w hotelu 14.06.16, 12:55 Nie, ale w niektórych krajach pieniądze zostawione na łóżku oznaczają napiwek dla pokojówek. Odpowiedz Link Zgłoś
eve-lynn Re: Napiwek w hotelu 14.06.16, 13:06 to rozumiem - nie rozumiem tylko tekstu "Jeśli wyjechał - wszystko, co zostawił należy już do obsługi" Odpowiedz Link Zgłoś
fifiriffi Re: Napiwek w hotelu 16.06.16, 21:39 eve-lynn napisała: > eeee? czyli jesli zapomne cos spakowac: np. aparat, komputer, albo ukochanego m > isia corki to nie odzyskam potem z recepcji tylko oficjalnie obsluga moze to so > bie ukrasc??? jesli spadnie ci pod łóżko 50zł nie bedę za Tobą biegła i ci oddawała.Ale jeśli zostawisz laptopa, aparat czy ukochanego misia córki znajdę cię i ci oddam Odpowiedz Link Zgłoś
kalina_lin Re: Napiwek w hotelu 13.06.16, 23:21 W krajach arabskich zostawiam drobne kwoty dla pokojowych (zwykle równowartość jednego euro dziennie). W Polsce chyba nie ma takiego zwyczaju? Odpowiedz Link Zgłoś
czar_bajry Re: Napiwek w hotelu 13.06.16, 23:22 Tam gdzie przyjęte jest dawać napiwek -daję. Odpowiedz Link Zgłoś
bablara Re: Napiwek w hotelu 14.06.16, 10:22 W Polsce również pokojowe tego oczekują. Odpowiedz Link Zgłoś
kalina_lin Re: Napiwek w hotelu 14.06.16, 21:11 Kurcze, zupełnie serio mnie zaskoczyłaś. Fakt, że w Polsce rzadko w typowych hotelach mieszkam, a jeśli już, to max. 2 noce na wyjazdach służbowych czy szkoleniach. To ile takiej polskiej pokojówce zostawić? Odpowiedz Link Zgłoś
fifiriffi Re: Napiwek w hotelu 16.06.16, 21:41 kalina_lin napisała: . To ile takiej polskiej pokojówce zostawić? zagraniczni goście zostawiają ok 50zł(plus-minus) 5-10 euro.Różnie. Polacy? jeden! gość zostawił miłą karteczkę z napisem "dziękuję" i 10zł. Normalnie łaskawcy zostawiają 20 gr. Odpowiedz Link Zgłoś
kalina_lin Re: Napiwek w hotelu 17.06.16, 20:08 Zaraz. Jadę dokądś tam na 2-3 noce. Noc w hotelu ze śniadaniem kosztuje powiedzmy 150 zł. I jeszcze do tego mam dopłacić 50 zł pokojówce? Naprawdę takie są stawki? Za max. 20 minut roboty z ogarnieciem pokoju? To ja rzucam swoją robotę i zostaję pokojówką. Odpowiedz Link Zgłoś
koronka2012 Re: Napiwek w hotelu 13.06.16, 23:28 Na wczasach w krajach arabskich - zostawiam dla sprzątaczy - bo oni często innej pensji niemal nie mają. W Europie nie zostawiam, nigdy mi to do głowy nie przyszło. Odpowiedz Link Zgłoś
kaz_nodzieja Re: Napiwek w hotelu 14.06.16, 08:31 Nie. Nie stać mnie, poza tym skoro już płacę za hotel czemu mam dopłacać za coś co jest w cenie? Nigdy nie żądam usług dodatkowych (np. śniadanie do pokoju), nie palę, jestem czysta, po wyjściu z pokoju składam pościel, zaprowadzam porządek w łazience. Gdyby zdarzyło się, że pokojówka miałaby przeze mnie dodatkową robotę np. rozbiłabym coś w pokoju czy rozlała wtedy tak. Odpowiedz Link Zgłoś
zielonakrasnoludka Re: Napiwek w hotelu 14.06.16, 09:04 zapomnialas sie przelogowac 8) Odpowiedz Link Zgłoś
mynia_pynia Re: Napiwek w hotelu 16.06.16, 19:57 Aaaaa.... ematka mnie zawsze rozbawi. Chyba wolę żeby kaznodzeja był mężczyzną. Odpowiedz Link Zgłoś
fifiriffi Re: Napiwek w hotelu 16.06.16, 21:45 kaz_nodzieja napisał(a): > Nie. Nie stać mnie, poza tym skoro już płacę za hotel czemu mam dopłacać za coś > co jest w cenie? Nigdy nie żądam usług dodatkowych (np. śniadanie do pokoju), > nie palę, jestem czysta, po wyjściu z pokoju składam pościel, zaprowadzam porzą > dek w łazience. Gdyby zdarzyło się, że pokojówka miałaby przeze mnie dodatkową > robotę np. rozbiłabym coś w pokoju czy rozlała wtedy tak. kocham to że złożysz pościele nic dla mnie nie znaczy, chociaż miło wejśc do pokoju, w którym pozostał "porządek" Pościele muszę zmienić, łazienkę umyć do cna , odkurzyć itp. absolutnie sie nie skarżę żeby nie było. pokojówka duuużego hotelu dostaje-uwaga....5,50 zł za posprzątanie pokoju szał ciał Odpowiedz Link Zgłoś
yoma Re: Napiwek w hotelu 21.06.16, 20:00 >składam pościel, zaprowadzam porządek w łazience. Gdyby zdarzyło się, że pokojówka miałaby przeze mnie dodatkową robotę No i właśnie ma - musi rozłożyć pościel, posprzątać twój porządek... Odpowiedz Link Zgłoś
iziula1 Re: Napiwek w hotelu 14.06.16, 08:49 Zostawiamy. Przeważnie na łóżku lub jeśli hotel ma taki zwyczaj to na specjalnym kartoniku z imieniem osoby sprzątającej pokój. Zostawiamy w barach, jeśli drinki są smaczne lub szczodre , ulubionej barmance - wrzucamy wtedy do słoiczka a gdy nie ma wsuwamy w dłoń zwinięty banknot barmance. W Polsce także, tyle że w złotówkach. Odpowiedz Link Zgłoś
snakelilith Re: Napiwek w hotelu 14.06.16, 09:12 Przy krótkich noclegach w zachodnio i północnoeuropejskich miastach raczej nie, na urlopach w słabszych gospodaczo regionach południa Europy i innych stron świata tak. Z jednej strony z egoizmu, bo jak nocuję dłużej niż jedną noc i każdego dnia zostawię jakąś sumkę, to wiem, że pokojówki się postarają, by wszystko było idealne. One nie zawsze mają czas by o każdy pokój należycie zadbać i czasem muszą niektóre rzeczy potraktować po łebkach. Lepiej nie u mnie. A z drugiej strony, one bardzo mało zarabiają, w niektórych turystycznych regionach nie ma po prostu innej pracy dla kobiet, a ponieważ ceny w turystyce są dziś niskie i istnieje spora konkurencja, to ostatnie ogniwo musi brać co dają, nawet jak dają grosze i nie ma wyboru. A skoro mnie stać na zagraniczne wojaże, to z powodu niewielkiego napiwku bezpośrednio do kieszeni osoby pracującej, a nie menadżera hotelu, nie zbiednieję. O wysokości napiwku w hotelu typowego w danym kraju można poinformować się w internecie. Zdarzało się, że dawałam też małą sumkę pracownikowi hotelu, którzy w szczególnie zaanagażowany sposób coś załatwił, na przykład szybką naprawę usterki. To wprawdzie rzeczy, których można wymagać, ale jak człowiek ciut się rozejrzy to dostrzeże, że nie jest się jednym gościem i obsługa ma często niezły zapiernicz przy marnych pieniądzach. Odpowiedz Link Zgłoś
kolpik124 Re: Napiwek w hotelu 14.06.16, 10:27 Wszędzie i zawsze drobne kwoty o ile obsługa jest ok. Odpowiedz Link Zgłoś
iziula1 Re: Napiwek w hotelu 14.06.16, 13:07 snakelilith napisała: To wprawdzie rzeczy, których można wymagać, al > e jak człowiek ciut się rozejrzy to dostrzeże, że nie jest się jednym gościem i > obsługa ma często niezły zapiernicz przy marnych pieniądzach. Tak samo do tego podchodze. 2-5 euro to nie majątek dla osoby podróżującej na zagraniczne wycieczki. Pokojówki zarabiają marnie i jeśłi dobrze wykonują swoją pracę napiwek im się nalezy. Ja napiwek traktuje też to jako dodatkową zapłatę za bałagan jaki zawsze zostawiają moje dzieciaki w pokojach. I mimo,że staram się ogarnąc to zdarzało się,że pokojówka składała im rzeczy na półkach, układała dmuchane zabawki , choć nie musiała. A już ułożenie łabędzi czy wachlarzy z ręczników na łóżku czy w łazience zasługiwało na dodatkowe euro Odpowiedz Link Zgłoś
kaz_nodzieja Re: Napiwek w hotelu 14.06.16, 13:19 Za granicą ponoć wszyscy zarabiają godnie, a sprzątające w ciągu roku są w stanie zarobić na własne 3-pokojowe mieszkanie. Odpowiedz Link Zgłoś
iziula1 Re: Napiwek w hotelu 14.06.16, 13:27 kaz_nodzieja napisał(a): > Za granicą ponoć wszyscy zarabiają godnie, a sprzątające w ciągu roku są w stan > ie zarobić na własne 3-pokojowe mieszkanie. 3 pokoje + salon z kuchnią, taras z widokiem na morze i dacza w słonecznej Itali. Odpowiedz Link Zgłoś
baltycki Re: Napiwek w hotelu 14.06.16, 21:28 > Za granicą ponoć wszyscy zarabiają godnie, a sprzątające w ciągu roku są w stan > ie zarobić na własne 3-pokojowe mieszkanie. Byly w stanie, za komuny, na mieszkanie w Polsce. Odpowiedz Link Zgłoś
anorektycznazdzira Re: Napiwek w hotelu 14.06.16, 18:44 Ale w jakim. Ja się już kiedyś przekonałam, że jak ematka pyta o napiwek, to ma na myśli 2 tygodnie w Tunezji albo nad Nilem, gdzie przez te 2 tygodnie ubogi chłopak utrzymujący chorą matkę i 4 siostry zmienia ematce ręczniki za dolara dziennie No więc w takich hotelach nie bywam, nocuję w podróżach służbowych w dużych miastach Europy i USA i nigdy nie robię wiochy rozkładając po pokoju drobniaki. Odpowiedz Link Zgłoś
snakelilith Re: Napiwek w hotelu 14.06.16, 19:59 No nie wszyscy muszą zapie...alać od rana do nocy i włóczyć się w tym celu po bezdusznych biznesowych hotelach w zaśmierdziałych metropoliach, gdzie okna nocą otworzyć się nie da i w pokoju obok panowie w służbowych podróżach odstresowują się z prostytutkami. Niektóre podróżują dla przyjemności i czasem jest to właśnie nad Nilem, albo w innej, za biednej dla ciebie Grecji. Odpowiedz Link Zgłoś
kaz_nodzieja Re: Napiwek w hotelu 14.06.16, 20:22 W Grecji jest pięknie, dobre jedzenie, ładna pogoda, widoki, mili ludzie, ale niestety pokojowe nie starają się. Brudno jak na standardy europejskie, byle jaka sztywna pościel. Okropna armatura i niezbyt czyste kible z kamieniem jakich nie widział świat. I mam jeszcze zostawiać napiwki? To już wolę zostawić polskiej pokojówce bo mam czystą wyprasowaną pościel, czyste, białe puszyste ręczniki (a nie szare, twarde szmaty) i w łazience pachnie środkami czystości i wszystko lśni. Odpowiedz Link Zgłoś
snakelilith Re: Napiwek w hotelu 14.06.16, 20:32 Ty nie zostawiasz napiwków podobno nikomu. I jak wykupuje się najtańsze zagraniczne wycieczki, to nie wymaga się luksusowych kibli. Za ile te puszyste ręczniki w Polsce? 80zł za dobę? Stówę? Za te pieniądze to w Grecji dostaniesz najwyżej miejsce na campingu. Odpowiedz Link Zgłoś
kaz_nodzieja Re: Napiwek w hotelu 14.06.16, 20:46 Hotel (teoretycznie) czterogwiazdkowy. W gratisie mrówki. Odpowiedz Link Zgłoś
snakelilith Re: Napiwek w hotelu 14.06.16, 20:59 Mrówki należą do klimatu. Mnie w Polsce wkurzają komary, bo u mnie nie ma. Myślisz, że mogę wyciągnąć następnym razem jakąś zniżkę? Odpowiedz Link Zgłoś
anorektycznazdzira Re: Napiwek w hotelu 16.06.16, 20:00 Akurat w Grecji jestem bardzo często, służbowo lub prywatnie i też nie mam problemu z hotelami a'la ematka Odpowiedz Link Zgłoś
leanne_paul_piper Re: Napiwek w hotelu 16.06.16, 19:52 > No więc w takich hotelach nie bywam, nocuję w podróżach służbowych w dużych mia > stach Europy i USA i nigdy nie robię wiochy rozkładając po pokoju drobniaki. No właśnie robisz wiochę, bo w Stanach, Kanadzie, jak również chociażby w Niemczech czy Austrii napiwki są bardzo rozpowszechnione, żeby nie powiedzieć, że praktycznie obowiązkowe. Nie musisz rozrzucać drobniaków, możesz zostawić 10 czy 20 Euro. A w krajach 3ciego świata napiwki pozwolą pokojowemu utrzymać i wyżywić rodzinę, więc nie wiem, czy jest to dobre miejsce na wyśmiewanie się z ciężko pracujących ludzi. Odpowiedz Link Zgłoś
anorektycznazdzira Re: Napiwek w hotelu 16.06.16, 20:01 nigdy nie słyszałaś jak się załatwia sprawę napiwku w takich hotelach??? Odpowiedz Link Zgłoś
zabka141 Re: Napiwek w hotelu 14.06.16, 21:03 Zostawiam, zwlaszzca na dluzszych wyjazdach zostawiam na poczatku w pokoju dla osoby sprzatajacej troche wiecej. I zostawiam tez przy zaplacie rachunku za pokoj (czyli na koniec). Oczywisice tylko wtedy gdy jestem zadowolona z obslugi. Odpowiedz Link Zgłoś