Dodaj do ulubionych

Zagadka kulinarna

25.06.16, 15:24
haps.gazeta.pl/haps/12,153082,20273192.html#BoxVidImg patrza, widza i nie ogarniam tej kuwety. Niech mi to ktoś wytłumaczy - dlaczego?
Obserwuj wątek
    • skarolina Re: Zagadka kulinarna 25.06.16, 15:26
      Ale co dlaczego?
      • kfugktru23 Re: Zagadka kulinarna 25.06.16, 15:28
        Dlaczego przed skorupką nie ucieka?
        • memphis90 Re: Zagadka kulinarna 25.06.16, 15:56
          Bo ją zna, to jest swojska skorupka, dla takiego jajka- jak matka. Jestem pewna, że jak potrzymasz skorupkę nad jajem, to w ogóle ten odłamek sam tam wskoczy!
        • ola_dom Żółtko też 25.06.16, 20:43
          kfugktru23 napisał:

> Dlaczego przed skorupką nie ucieka?

nie ucieka. Jak się okazuje - najłatwiej wyjąć szczątki żółtka z białka (które chcemy ubić) właśnie skorupką. Samo do niej wskakuje, sprawdzone smile
    • lola211 Re: Zagadka kulinarna 25.06.16, 15:27
      A czym wyjmujesz taki odłamek skorupki? Palcem, widelcem, łyzka- cholera ucieka,a tu mazs patent jak to zrobic szybko i skutecznie.O to chodzi.
      • kfugktru23 Re: Zagadka kulinarna 25.06.16, 15:29
        Tylko ja lubię wiedzieć dlaczego. Mogę nie wiedzieć co jest w czarnej dziurze bo daleko jest ta cholera. Ale wolałbym wiedzieć dlaczego skorupka nie ucieka.
        • gama2003 Re: Zagadka kulinarna 25.06.16, 15:44
          Bo ma nierówne krawędzie i ,, przerywa,, białko ?
          • kfugktru23 Re: Zagadka kulinarna 25.06.16, 19:34
            Widelec też. A skorupka go nie lubi.
            • gama2003 Re: Zagadka kulinarna 25.06.16, 21:19
              Dobra, czyli chyba wygrywa teoria wink
              Ciągnie swój do swego i wybieranie niechcianych resztek jaja jajem/skorupką.
      • memphis90 Re: Zagadka kulinarna 25.06.16, 15:57
        Aha, ale jednak zewnętrze skorupki wyszło z kurzej d..py i nie mam ochoty grzebać tym w jajecznicy.
        • lola211 Re: Zagadka kulinarna 25.06.16, 16:00
          A mieso jadasz?To czyjes CIAŁO.A wlasciwie ZWŁOKI.Nie brzydzisz sie jesc trupa?
          • kamunyak Re: Zagadka kulinarna 25.06.16, 19:13
            zwłoki nie zwłoki ale jednak ta skorupka musiałaby być doskonale czysta, żebym nią grzebała w swoim śniadaniu. Zwykle doskonale czysta nie jest. Ja jakos tam jajca obmywam ale żeby aż tak dokladnie to chyba nie, moge nie dojrzeć jakiegos okruszka kurzego kupska. No i nie chciałabym nim grzebać w swojej jajecznicy czy co tam.
            Ja wybijam jajka do miseczki i w takim przypadku zwykle udaje mi sie "przygwoździć" skorupkę np. łyżeczką, do ścianki miseczki.
            • morgen_stern Re: Zagadka kulinarna 25.06.16, 19:22
              Zlitujcie się, przecież to jest wręcz idiotyczne smile jak rozbijasz jajko, to białko i tak dotyka brzegu skorupki rozlewając się, więc jakie ma znaczenie to, czy potem dotykasz jeszcze raz białka TĄ SAMĄ skorupką? To raz. A dwa, jeśli kawałeczek skorupki wpada ci do białka i wyjmujesz ja potem czystą łyżeczką, to... tadaaam! W białku i tak była już skorupka i czy wsadzisz tam jeszcze raz jej kawałek to nie ma to już większego znaczenia. Trochę logiki, dziewczyny...
              • little_fish Re: Zagadka kulinarna 25.06.16, 19:39
                skorupka "wpadnięta" przez przypadek to nie to samo, co skorupka włożona celowo! ;D
                • kfugktru23 Re: Zagadka kulinarna 25.06.16, 19:45
                  Bakterie te same.
              • kamunyak Re: Zagadka kulinarna 25.06.16, 20:18
                ale jednak skorupka, która wpadnie, a właciwie jej mały kawałek, nie musi zawierać zanieczyszczeń. Natomiast grzebanie połową skorupki zwiększa takie prawdopodobieństwo bardzo znacznie.
                Nie byłabym też przekonana, że białko dotyka skorupki, wystarczy odpowiedni kąt nachylenia jaja, w trakcie wylewania na patelnię.
                • morgen_stern Re: Zagadka kulinarna 25.06.16, 20:53
                  Litości!
                  • ola_dom Re: Zagadka kulinarna 25.06.16, 21:01
                    morgen_stern napisała:

> Litości!

No właśnie... W końcu i tak potem to jajo "zanieczyszczone" skorupką poddaje się ogrzewaniu, więc jeśli w ogóle cokolwiek tam było, to gotowanie/smażenie/pieczenie zabiło.
                  • bialeem Re: Zagadka kulinarna 25.06.16, 21:42
                    https://cdn.foodbeast.com.s3.amazonaws.com/content/wp-content/uploads/2012/10/5-second-rule.jpg
                • little_fish Re: Zagadka kulinarna 25.06.16, 21:06
                  no ale nie wtykasz w tę jajecznicę połowy skorupki od jaja, tylko malenki koniuszek - wielkościa porównywalny z tym, który już w tej jajecznicy tkwi.
                  Kąt nachylenia jaja big_grin niedługo do zrobienia jajecznicy potrzebny będzie kątomierz
          • mikams75 Re: Zagadka kulinarna 25.06.16, 21:08
            a taka szynka do prawie d..pa big_grin
            • little_fish Re: Zagadka kulinarna 25.06.16, 21:13
              szynka, szynka - niektórzy jedzą flaczki tongue_out
              • karmelowa_bombonierka Re: Zagadka kulinarna 25.06.16, 21:18
                Flaczki to pikuś.
                Niektórzy jedzą kiełbasy w naturalnym flaku - czyli - uwaga! jelicie!!!! wink To dopiero miało kontakt z odchodami na różnych etapach powstawania smile
                A taki salceson? Uszy, ryje, żyły i ...pęcherz moczowy wink
                A parówki?
                Wszystko co było tak obrzydliwe i odpadkowe że gdzie indziej nie dało się już wcisnąć wink

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka