Dodaj do ulubionych

Okolice Katowic - prośba o radę

05.07.16, 12:31
Będę w sobotę w Katowicach odbierać córę z obozu. Jadę z Wrocławia. Pomyślałam sobie, że może warto było coś zobaczyć przy okazji, albo pójść do aquaparku, coś zjeść zanim wrócimy do domu.
Polecicie coś? Kompletnie nie znam okolic Katowic, ani ciekawych miejsc na trasie.
Obserwuj wątek
    • azyl85 Re: Okolice Katowic - prośba o radę 05.07.16, 12:41
      Teraz na rynku koło skarbka są ładne palmy zrobili fontannę w kształcie rzeki Ray obok palm jest pięknie mozna się zrelaksować, niedalko z stamtąd na ulicy Dworcowej napewno masz gps w telefonie wiec Ci wskaze drogę jest pysznia lodziarnia Lodowato są tam naturalne lody bez chemii gałka, wielka gałka kosztuje 3zł- jak 2zwykłe gałki plus wafelek 50gr czyli za 2 wielkie gałki z wafelku zapłacisz 6zł 50gr, na pizzę polecam iść do Len Arte na Mariackiej ulicy, ogólnie Mariacka ulica to taki trochę Monciak z Sopotu smile, można iść do zoo bądz śląskiego wesołego miasteczka to jest jeden przystanek autobusem 820 lub 830 z rynku- jeden przystanek ale jedzie się tak z 10minut więc pieszo przejść to by było za daleko. Możecie zwiedzić jak córka starsza Narodową Orkiestrę Symfoniczną Polskiego Radia obok spodka. Aquaparki są ale dalko bo w Dąbrowie Górniczej albo w Rudzie Śląskiej więc lepiej do wesołego miasteczka całodzienny bilet wstępu to okło 45zł ale można jedzic na karuzelacj ile się chce cały dzien, wszystkie karuzele do dyspozycji a z Diabelskiego Młynu jest fakjny widok na Katowice
    • azyl85 Re: Okolice Katowic - prośba o radę 05.07.16, 12:42
      Palmy na rynku i fontanna w kształcie płynącej pod katowicami rzki Rawy
      www.pap.pl/aktualnosci/news,534801,palmy-na-rynku-w-katowicach.html
      • azyl85 Re: Okolice Katowic - prośba o radę 05.07.16, 12:45
        Czyli tak moja trasa to:
        - najpierw pizza na ulicy Mariackiej badz jakiś obiad- potem lody na ulicy Dworcowej w Lodowato jesli nie bedzie dllllllllllugiej kolejki- potem palmy na rynku w Katowicach- pozniej w zaleznosci od wieku corki albo NOSPR albo śląskie wesołe miasteczko i zooo, jest tam tez kolejka linowa i mozna zobaczyc jak wielki jest prak chorzowski
    • chlodne_dlonie Re: Okolice Katowic - prośba o radę 05.07.16, 12:47
      Wszystko zależy od tego ile czasu chcecie spędzić w Kato wink
      Jeśli nie więcej niż 2-3 godziny, to proponowałabym mały rajd po centrum. Okolice Rynku z Mariacką na czele (knajpy, kafeje itp atrakcje smile ) i spacer w okolice Spodka - budynek NOSPR, Muzeum Śląskie (na wejście do środka odpowiednio więcej czasu by się przydało) i Strefa Kultury. Można też wjechać na wieżę widokową i przekonać się o tym, że ten 'czarny' Śląsk całkiem zielony jest wink
      Kulinarnie podpowiem jeszcze, że będąc w okolicach Mariackiej warto dać się skusić wegetariańskiemu Złotemu Osłowi a potem przejść 20 m na tzw. tylną Mariacką na Istne Lody Rezmieślnicze smile
      • chlodne_dlonie Re: Okolice Katowic - prośba o radę 05.07.16, 12:55
        Jeszcze podlinkuję - do poczytania smile

..a jeśli czasu więcej, to można podjechać kilka przystanków od Ronda do Parku Śląskiego (dawniej WPKiW), a tam ZOO (fajne), Wesołe Miasteczko (tu się zawaham czy polecić, bo niby próbują coś modernizować, ale ja mam po ostatniej wizycie tam wraz z gośćmi spoza Sląska - ze trzy lata temu - wciąż mieszane uczucia..jako dziecko uwielbiałam, jako dorosła widzę niestety wszystkie mankamenty..), albo całkiem świeża atrakcja, czyli nowa kolejka. Tę ostatnią polecam smile
        ..aquaparki w aglomeracji mamy, ofkorzwink, ale nie wydaje mi się by różniły się znacząco od innych tego typu przybytków w kraju - nie traćcie czasu smile
        • azyl85 Re: Okolice Katowic - prośba o radę 05.07.16, 12:57
          Katowice napewno nie są już "czarne" są NAJLEPSZYM miastem w Polsce poza Poznaniem, nie ma porównania z brzydką Warszawa czy Wrocławiem
          • chlodne_dlonie Re: Okolice Katowic - prośba o radę 05.07.16, 13:10
            No ba!! big_grin
          • chlodne_dlonie Re: Okolice Katowic - prośba o radę 05.07.16, 13:12
            ..ale Wrocka to ja jednak też trochę bronić będę - całkiem przyjemne miasto, moim zdaniem smile
            A i nasza stolYca miłe miejsca też ma..trzeba ją tylko trochę poznać wink
    • pade Re: Okolice Katowic - prośba o radę 05.07.16, 12:59
      Dziękismile
      A na trasie do Wrocławia jest jakieś miejsce, najlepiej zielone, gdzie można by na kocyku odpocząć?smile
      • azyl85 Re: Okolice Katowic - prośba o radę 05.07.16, 13:06
        park śląski tam tez na kocu odpoczniesz, jak zmotoryzowane jestescie warto pojechac, ja polecam Bobolice i Zamek w Bobolicach ale to jest w zupełnie drugą stronę w kierunku Częstochowy i na pysznego pstrąga w miejscowości Złoty pstrąg, hmmm tak na trasie do Wroclawia to nie wiem, a wiem ale to koło Opla Zamek w Mosznej na piatkę
        • azyl85 Re: Okolice Katowic - prośba o radę 05.07.16, 13:10
          i tak turystycznie to jeszcze ewntualnie Prudnik i Głuchołazy ale to tez bardziej zwiedzać takie zielone wioski

POLECAM ale to w kierunku Oświęcimia rodzinny park rozrwki w Zatorze około 25km od Katowic
          • azyl85 Re: Okolice Katowic - prośba o radę 05.07.16, 13:12
            nie teraz sprawdzam Zator jest 50km od Katowic w drugą stronę od Wrocławia ale jest super!energylandia.pl/
            • azyl85 Re: Okolice Katowic - prośba o radę 05.07.16, 13:19
              a jak i w kierunku Oświęcimia to można i Aushwitz zobaczyć chociaż to by byla smutniejsza czesc wycieczki
              • pade Re: Okolice Katowic - prośba o radę 05.07.16, 13:33
                daruję sobie, nie chciałabym płakać przez pół dniasad
      • chlodne_dlonie Re: Okolice Katowic - prośba o radę 05.07.16, 13:08
        Postawiłabym na zamek w Mosznej - jest i park, i stadnina koni, no i sam zamek robi wrażenie imho smile
        • pade Re: Okolice Katowic - prośba o radę 05.07.16, 13:20
          Dzięki!!
          Jak pięknie!smile Muszę go zobaczyćsmile
          • kropka_a Re: Okolice Katowic - prośba o radę 05.07.16, 13:23
            Padesmile
            zamek w Mosznej jest niczym z bajki!smilepolecam!
            A koło Katowic, 5 min od - jest Chorzów gdzie mieszkam i zapraszam do Parku Chorzowskiego z mnóstwem atrakcji!smile))))))
            Jak to się drogi plotą czasem...wink))
            • pade Re: Okolice Katowic - prośba o radę 05.07.16, 13:31
              No plotą, plotąsmile
              Jejku, tyle atrakcji, dnia mi nie starczy, a zamek muszę obejrzeć, koniecznie!smile
              • pade Re: Okolice Katowic - prośba o radę 05.07.16, 13:44
                Park chorzowski też świetny..ale czasu nie starczysad
                • chlodne_dlonie Re: Okolice Katowic - prośba o radę 05.07.16, 15:08
                  smile zostańcie dłużej, albo przyjedźcie na weekend - warto!
                  Atrakcji tak w samych Katowicach, jak i okolicy pod dostatkiem - Śląsk zaprasza smile

..aaaaa, i napisz koniecznie jak się Wam udał 'przystanek KATO' smile
                  • pade Re: Okolice Katowic - prośba o radę 05.07.16, 15:21
                    Jak znam mojego męża to na zwiedzenie zamku i parku da mi godzinę a potem będzie przebierał nogami, żeby wracaćsmile
                    Mam nadzieję, że uda mi się co nieco zobaczyćsmile
                    • chlodne_dlonie Re: Okolice Katowic - prośba o radę 05.07.16, 16:00
                      Nie daj się sterroryzować! wink
                      W samej Mosznej można oczywiście spędzić znacznie więcej czasu, ale w sumie ok. 1,5 h na popodziwianie zamku z zewnątrz (wnętrza i tak specjalnie nie zobaczycie, bo oprócz hallu i restauracji z zamkową palmiarnią, nie są udostępniane do zwiedzania) oraz parku, czy ewentualnie rzut oka na konie, powinno wystarczyć.
                      Od centrum Katowic, rozumiem, zamierzacie zacząć..?
                      (lody, o których pisałam wcześniej to, rzecz jasna, Istne Lody Rzemieślnicze - literówkę strzeliłam poprzednio wink )
                      • pade Re: Okolice Katowic - prośba o radę 05.07.16, 16:04
                        Oj, kusisz, kusiszsmile
                        Zaczniemy od dworcabig_grin bo młodą z pociągu zabieramy
                        • chlodne_dlonie Re: Okolice Katowic - prośba o radę 05.07.16, 16:19
                          Świetnie! Z dworca rzut beretem na Rynek, a stamtąd na Mariacką smile
                          Posilacie się i rozglądając na prawo i lewo (secesyjne kamienice, nie wszystkie jeszcze niestety odremontowane, ale sporo całkiem) zmierzacie w kierunku Spodka i Strefy Kultury z wieżą - to się chyba nawet małżonkowi powinno spodobać wink smile
                        • clio_yaga Re: Okolice Katowic - prośba o radę 05.07.16, 17:19
                          > Zaczniemy od dworcabig_grin bo młodą z pociągu zabieramy

O, moja też wraca w sobotę, pociąg z Łeby o 8.46 w Katowicach smile Może ten sam.
                          Miłego zwiedzania, naprawdę warto. Moje ulubione miejsce to plac Kilara, Muzeum Śląskie, NOSPR. Najładniej wyglądają po zmroku.
                      • chlodne_dlonie ..ad.Moszna - zwiedzanie 05.07.16, 16:15
                        Przed chwilą doczytałam w linku, który Ci zapodałam, że udostępniają (od zeszłego roku) dwie wieże do zwiedzania. Jak byłam ostatnio (3, może 4 lata temu) jeszcze nie było takiej możliwości, ale i tak nawet te nieliczne ogólnodostępne przestrzenie dawały pojęcie o archi-rozmachu tego miejsca wink

W parku faktycznie najfajniej wstrzelić się w czas kwitnienia rodendronów, ale i poza nim jest bardzo klimatycznie. Nie bez powodu Moszna jest jednym z ulubionych plenerów ślubnych sesji smile

..a gdybyś się jednak zdecydowała na dłuższy wypad na G.Śląsk, to jeszcze i inne miejsca w zamkowo-pałacowych klimatach bym polecała :
                        zamek w Pszczynie
                        pałac w Pławniowicach

smile
                        • pade Re: ..ad.Moszna - zwiedzanie 05.07.16, 16:21
                          ślicznie dziękujęsmile
                      • pulcino3 Re: Okolice Katowic - prośba o radę 05.07.16, 17:30
                        chlodne_dlonie od kilku dobrych lat w Mosznej restauracja i palmiarnia jest dostępna dla turystów, można zjeść obiad, obok w kawiarni napić się kawy. Byłam przedwczoraj - możesz mi zaufać suspicious
                        • pulcino3 Re: Okolice Katowic - prośba o radę 05.07.16, 17:38
                          Bilety wstępu na teren zamkowo-parkowy:
                          6zł normalny
                          4 zł ulgowy
                          15zł rodzinny
                          Stadnina koni płatna osobno, osobno też płatne zwiedzanie zamku z przewodnikiem. Zamek to perełka opolszczyzny i jego historia warta poznania.
                        • chlodne_dlonie Re: Okolice Katowic - prośba o radę 05.07.16, 20:32
                          Ależ wiem, wiem, Pulcino smile pisałam o tym wcześniej ('oprócz hallu i restauracji z palmiarnią nie udostępniają innych pomieszczeń' ) , a potem dodałam, po przeczytaniu świeższych wieści sprzed roku, że można zobaczyć jeszcze i dwie z wież. To fajne, bo wcześniej (3-4 lata temu jeszcze) nie można było smile

Korzystając z okazji dopytam - poprawiło się coś z ofertą tej restauracji..? Bo my byliśmy wtedy dosyć zaskoczeni takim, rzekłabym, post-peerelowskim sznytem - tak w menu, jak i ogólnym wystroju tego przybytku wink Nawet kawy (bo tylko na to + jakieś lody chyba się tam zdecydowaliśmy w końcu) nie było innej niż 'Mokate' czy rozpuszczalna..

A szkoda, bo miejsce z wielu względów unikalne i na pewno powinno przyciągać i taką (czyt, restauracyjno-kawiarnianą) ofertą.
                          • pulcino3 Re: Okolice Katowic - prośba o radę 06.07.16, 13:37
                            Jest trochę lepiej niż 3-4 lata temu, trochę zmian zaszło, w restauracji tym razem nie jedliśmy, wcześniej typowy śląski obiad, był ok. W niedzielę ludzi multum, trzeba czekać na stolik.
                            • chlodne_dlonie Re: Okolice Katowic - prośba o radę 06.07.16, 19:23
                              Dzięki za odpowiedź. Może kiedyś będzie sposobność znowu przetestować?
                              W każdym bądź razie, jakby co, to w okolicy też trochę knajp innych jest wink

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka