Dodaj do ulubionych

Chyba ogolę psa ;)

05.07.16, 19:43
Żartuję oczywiście big_grin

Ale już szału dostaję z N I E P R A W D O P O D O B N Ą ilością sierści. Pies jest systematycznie czesany, a i tak zamiatam podłogę ze 4 razy dziennie w całym mieszkaniu. Niedawno odkurzacz mi się zatkał...
Orientujecie się, kiedy mija ten okres wzmożonego linienia?
Aha, pies jest zdrowy.
Obserwuj wątek
    • liliawodna222 Re: Chyba ogolę psa ;) 05.07.16, 19:47
      Swoją drogą dziwię się, że jeszcze nie wyłysiał przy takim tempie "zrzutu" sierści... wink
    • triismegistos Re: Chyba ogolę psa ;) 05.07.16, 19:51
      Ja ogolisz daj znać jak poszło. Też się przymierzam do tego kroku. Mam dwa jasnorude sierściuchy a większość moich ciuchów jest zielona i fioletowa. Wiesz jak widać rude kłaki na tym tle?
      • liliawodna222 Re: Chyba ogolę psa ;) 05.07.16, 20:02
        triismegistos napisała:

Mam dwa jasn> orude sierściuchy a większość moich ciuchów jest zielona i fioletowa. Wiesz jak
        > widać rude kłaki na tym tle?
        >

No jak to jak? Artystycznie wink
        • damakama Re: Chyba ogolę psa ;) 05.07.16, 20:05
          Ależ rudy pięknie się komponuje z zielenią i fioletem smile Łączę się w bólu z autorką wątku - mam długowłosego owczarka niemieckiego...
          • liliawodna222 Re: Chyba ogolę psa ;) 05.07.16, 20:17
            Ale kiedy mija ta pora linienia? serio nie wiem
            • tol8 Re: Chyba ogolę psa ;) 05.07.16, 20:18
              To różnie. Mój lenił się w maju i listopadzie, a tym roku zaczął dopiero w lipcu uncertain
              • liliawodna222 Re: Chyba ogolę psa ;) 05.07.16, 20:23
                No właśnie mam wrżzenie, że w tym roku później, dłużej i o wiele intensywnej przebiega ten cholerny proces...
              • aankaa Re: Chyba ogolę psa ;) 05.07.16, 20:31
                tol8 napisała:

> To różnie. Mój lenił się w maju i listopadzie, a tym roku zaczął dopiero w lipcu

wyjątkowo pracowite zwierzątko tongue_out
                • tol8 Re: Chyba ogolę psa ;) 05.07.16, 23:30
                  Hahaha, tak właśnie dziwnie mi to brzmiało smile

Liniał smile
          • vi_san Re: Chyba ogolę psa ;) 05.07.16, 20:58
            Też mam ONka. Ale co chcesz, owczarek niemiecki linieje tylko dwa razy do roku - raz od stycznia do lipca i raz od sierpnia do grudnia... big_grin Jedyna rada - pokochać. I kupować ciuchy z materiałów "nieczepskich", takich, które wystarczy z grubsza otrzepać i są w miarę odkłaczone. Ale przede wszystkim - przyjąć za aksjomat, że sierść ulubieńca na odzieży ZDOBI tą odzież i jej właścicielkę! I koniec. big_grin
    • tol8 Re: Chyba ogolę psa ;) 05.07.16, 20:17
      Mam labradora i dwa razy w roku wymienia całość w dwa tygodnie.
      Już nawet nie odkurzam, zbieram to płaskim, suchym mopem. Do tego czesanie raz dziennie.
      Też pragnę golenia
      • konwalka Re: Chyba ogolę psa ;) 05.07.16, 20:18
        pora linienia nie mja nigdy
        u donków przynajmniej
    • margotka28 Re: Chyba ogolę psa ;) 05.07.16, 20:28
      mój też liniał niemiłosiernie. Cały prawie czas. Przy okazji wizyty u weta z innego powodu powiedziałam o problemie i przepisał krople o nazwie kerabol. Daje się jedną kroplę na kg masy ciała. Podaję cztery tygodnie, nie wiem czy działa czy sobie wmówiłam.
      • kamea_chateau Re: Chyba ogolę psa ;) 06.07.16, 09:44
        kerabol działa faktycznie. Dobrze jest psa odrobaczyć. Podawać też można z kerabolem dolfos albo gammolen i bedzie lepiej.
    • klamkas Re: Chyba ogolę psa ;) 05.07.16, 20:54
      Nie wiem kiedy mija. Moim kotom wcale ;p

Mamy bardzo ciepłe (za ciepłe) mieszkanie. Kotów sztuk trzy - jeden krótkowłosy, jeden średni (ale z taką ilością podszerstka, że starczyłoby na całą trójkę), jeden długowłosy. Wszystkie lubią się czesać, czeszemy furminatorem, czyli efektywność duża. I od kilku lat, na początku czerwca i drugi raz na przełomie lipca/sierpnia golę dwa pierwsze. Groomerka patrzy na mnie jak na sadystkę (bo kto normalny strzyże koty ot tak, bo się kłączą), ale mam to w nosie. Jedyny antykoci egoizm, na który sobie pozwalam ;>.

PS. Pies zdrowy, ale może zaczęło mu czegoś brakować? Nam wet polecił swego czasu olej z wiesiołka (u nas nie pomógł, ale może warto spróbować?).
    • kosheen4 Re: Chyba ogolę psa ;) 05.07.16, 20:55
      zainwestuj w furminator, może być podróbka. cuda robi.
    • beata985 Re: Chyba ogolę psa ;) 05.07.16, 21:24
      jest to prawda, że psy mieszkające w domu linieją non stop??
      bo u mnie to fakt-mieszkający w domu-odkurzam dziennie i siersć jest w zasadzie non stop,
      ON długowłosy, mieszkający na dworzu, w domu bywa sporadycznie jak uda mu się prześlizgnąć lub jak ucieka przed burzą, linieje wtedy kiedy jest na to pora, po jego pobycie w domu nie ma grama sierści......
      • wioskowy_glupek Re: Chyba ogolę psa ;) 05.07.16, 21:47
        Próbowałaś FURMINATORA wink ?
      • liisa.valo Re: Chyba ogolę psa ;) 05.07.16, 21:58
        Mój nie mieszka w domu - w domu śpi, a i to nie zawsze. Teraz latem jest mu za duszno na przykład, więc prawie nie bywa, a i tak linieje jak cholera.
    • gama2003 Re: Chyba ogolę psa ;) 05.07.16, 21:54
      Ja wszystkim moim psom codziennie groziłam ogoleniem na łyso. Kłaki do sprzątania non stop, choć muszę uczciwie przyznać, ze wyczesany regularnie sypie znacznie mniej. Czyli czeszę i czeszę. Jak zaniedbam mam syf na podłodze.
    • liisa.valo Re: Chyba ogolę psa ;) 05.07.16, 21:57
      Mój też. Codziennie wyczesuję z niego pół psa i codziennie jest co wyczesywać.
      • damakama Re: Chyba ogolę psa ;) 05.07.16, 22:05
        to tak jak u mnie... furminator też jest w użyciu - pomaga na pół dnia
    • lady-z-gaga Re: Chyba ogolę psa ;) 05.07.16, 22:10
      Nie wiem. Mamy w rodzinie psa i sypie się z niego przez cały rok.

----------------
      Przepraszam a osoba ktora decyduje sie na cztery dzieci to nie ma obowiazku dostosowac sie do regul spolecznych- bo tak sie sklada ze ludzie maja teraz po jednym, dwoch dzieciach ?.by Durmitor
    • solejrolia Re: Chyba ogolę psa ;) 05.07.16, 23:41
      Właśnie spaniela ogoliłam, a owczarka furmitorem potraktowałam,
      jest lepiej
    • lola211 Re: Chyba ogolę psa ;) 05.07.16, 23:46
      Dlatego mam yorka.
      Jedyne wypadłe klaki jakie znajduje to moje.
      • beata985 Re: Chyba ogolę psa ;) 06.07.16, 00:11
        york to nie pies.....
        to stan umysłu...tongue_out
        • nelamela Re: Chyba ogolę psa ;) 06.07.16, 05:51
          Mój owczarek niemiecki długowłosy w tym roku też później zaczął wylinkę wink. Latam z odkurzaczem non stop.Cóż trzeba przeczekać.Taki urok długich kudłów.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka