Dodaj do ulubionych

Protesty przeciwko 'reformie' edukacji

24.08.16, 08:41
Znalazlam na FB, że pierwszy protest 1 września, godz 16-17, pod MEN w Warszawie.

www.facebook.com/events/1605663643064858/
Na FB funkcjonuje coś takiego: www.facebook.com/NIEdlachaosuwszkole/ warto śledzić.
Obserwuj wątek
    • magkul99 Re: Protesty przeciwko 'reformie' edukacji 24.08.16, 08:58
      Skontaktuj się z Kijowskim, weźcie czerwone sztandary i do walki rodacy! O lepsze jutro!
      A tak serio to ty tak charytatywnie agitujesz ?
      • ra-sowa Re: Protesty przeciwko 'reformie' edukacji 24.08.16, 09:55
        wylicz konkretne zalety tej reformy, a potem się śmiej, że ktoś ośmiela się protestować.
        Bo też chyba nie charytatywnie sobie tu siedzisz i dowalasz w jednakowy sposób
      • lellapolella Re: Protesty przeciwko 'reformie' edukacji 24.08.16, 11:12
        Nie agituje, tylko informuje. Przykro, że w ogóle nie widzisz różnicy między jednym a drugim, zupełnie jak TVPiS.
        • morgen_stern Re: Protesty przeciwko 'reformie' edukacji 24.08.16, 14:57
          A o czym nas poinformowała tym wpisem?
          • morgen_stern Re: Protesty przeciwko 'reformie' edukacji 24.08.16, 14:57
            Sorry, źle popatrzyłam na drzewko, nie było tematu smile
    • magkul99 Re: Protesty przeciwko 'reformie' edukacji 24.08.16, 13:30
      Dobrze, że paszczakowna1 ma swoich adwokatów. Normalnie wzruszyłam się.
      A reformami w szkolnictwie juz dawno przestałam się podniecać, gdy zostały wyrzucone do kosza postulaty o to żeby 6 latki zostały w zerowce i nie mając wyboru musiałam puścić swoje dziecię do szkoły, a teraz wysłuchiwać od nauczycieli, że 6 latki nie ogarniają tematu i są gorsze od 7 latków.
      Starsza córka skończyła gimnazjum i zarówno dla niej jak i dla mnie była to szkoła przetrwania (wagary, papierosy itp atrakcje). Tak było fajnie w jej rejonowym gimnazjum.
      • ra-sowa Re: Protesty przeciwko 'reformie' edukacji 24.08.16, 13:50
        A widzisz, a co wtedy zrobiłaś, jak pomogłaś córce? Sama piszesz , że to by dla ciebie ciężki okres.
        Ale rozwiązanie gimnazjum nie sprawi, że żadna córka nie pójdzie na wagary czy fajki.
        Ja, widzę w pomyśle tej ustawy, a przede wszystkim w sposobie jej przeprowadzania wielkie błedy, dlatego mnie to oburza. Nie jestem niczyim adwokatem, moje dziecko też chodzi do szkoły i widzę jakie ta zmiana może mieć skutki. Masz dziecko w klasach I - III , nie każda podstawówka jest fajna, c
        NIe potrafisz normalnie rozmawiać, bez wyciągania haseł o sztandarach?
        • ra-sowa Re: Protesty przeciwko 'reformie' edukacji 24.08.16, 13:52
          przepraszam , znów coś ucięło.
          ... nie każda podstawówka jest fajna i kiszenie się w niej 8 lat nie zawsze będzie cudownym rozwiązaniem.
      • mamma_2012 Re: Protesty przeciwko 'reformie' edukacji 24.08.16, 13:54
        Myślisz, że wagary, papierosy i inne atrakcje były dlatego, że to było gimnazjum, a nie dlatego, że to problemy typowe dla wieku? Cudownie znikną jak dzieci zostaną w podstawówce? Ano nie znikną, a tylko twoje młodsze dziecko szybciej będzie miało regularny kontakt z takimi patologicznymi zachowaniami.

• mamma_2012 Re: Protesty przeciwko 'reformie' edukacji 24.08.16, 14:04
        A i zapomniałaś, że w wielu miastach sześciolatki i tak trafiły do szkół, bo tam poprzenoszono zerówki. Gdyby nie złamano się pod naciskami ratujących maluchy twoje dziecko byłoby w klasie z sześciolatkami i nie byłoby problemu z konkurowanien ze starszymi. Teraz mieszane klasy, które nie przysłużyły się Twojej córce zostały wprowadzone do systemu na dobre.
      • paszczakowna1 Re: Protesty przeciwko 'reformie' edukacji 24.08.16, 14:05
        Ależ ja ci nie bronię potulnie godzić sie na wszystko, co kolejna władza robi z twoim dzieckiem. Nie przeszkadza ci totalny bałagan w edukacji młodszego dziecka, że ciągle nie ma siatki godzin, programów, żadnych konkretnych propozycji - twoja sprawa i dziecka. Niektórym przeszkadza.

>Starsza córka skończyła gimnazjum i zarówno dla niej jak i dla mnie była to szkoła przetrwania (wagary, papierosy itp atrakcje). Tak było fajnie w jej rejonowym gimnazjum.

Cóż, dla mnie szkołą przetrwania były ostatnie klasy 8-letniej podstawówki. Dla mojej córki też będą, bo 'reforma' oznacza dla niej de facto rejonowe gimnazjum bez prawa wyboru.

PS Można wiedzieć, z którego rocznika to dziecie, które jakoby musiałaś wysłać do szkoły w wieku lat 6? Z tego co wiem, możliwość zatrzymania w zerówce była w każdym roczniku.
      • paskudek1 Re: Protesty przeciwko 'reformie' edukacji 24.08.16, 14:26
        wagary i papierosy są oczywiście winą gimnazjum prawda? A nie przypadkiem RODZICÓW? NO sory kobieto ale jak ktoś nie ma wpływu na własne dziecko i nie jest w stanie sprawić żeby dotarło do szkoły i na lekcje to żaden nauczyciel tego za rodzica nie zrobi. Wystarczyło półtora roku pracy w gimnazjum żebym napatrzyłam się na przypadki kiedy to matka z ojcem nie mieli ŻADNEGO wpływu na swoje dziecko i nie byli w stanie wyegzekwować od tegoż dziecka uczęszczania do szkoły i uczenia się. A ty uważasz ze zmiana tabliczki na budynku to zmieni?? Naiwna jesteś jak wielu tutaj.
        • paszczakowna1 Re: Protesty przeciwko 'reformie' edukacji 24.08.16, 14:38
          Nie no, oczywiście obecność 7-latków tak zbawiennie wpłynie na 15-latki, że nie będą palić, wagarować i znęcać się nad mlodszymi. A jak będą? Oj tam, oj tam, niech się uczą życia.
      • turzyca Re: Protesty przeciwko 'reformie' edukacji 24.08.16, 14:45
        Tylko wagary i papierosy? To super grzecznie, w mojej klasie były jeszcze alkohol i seks. 8-klasowa podstawówka.
        • mama303 Re: Protesty przeciwko 'reformie' edukacji 24.08.16, 17:54
          turzyca napisała:

> Tylko wagary i papierosy? To super grzecznie, w mojej klasie były jeszcze alkoh
          > ol i seks. 8-klasowa podstawówka.

u córki w 6 klasie pojawiła się policja i kuratorzy...
      • mama303 Re: Protesty przeciwko 'reformie' edukacji 24.08.16, 17:51
        magkul99 napisała:

> Starsza córka skończyła gimnazjum i zarówno dla niej jak i dla mnie była to szk
        > oła przetrwania (wagary, papierosy itp atrakcje). Tak było fajnie w jej rejonow
        > ym gimnazjum.

to teraz będzie tak fajnie w podstawówkach rejonowych...

• ichi51e Re: Protesty przeciwko 'reformie' edukacji 24.08.16, 13:50
      Mi tam reforma jako taka nie przeszkadza. Wolaabym jednak zeby cos zostalo ustalone raz a dobrze bo od 1945 roku mam wrazenie ze cyklicznie caly czas mam szkolnictwo o zupelnie nowej koncepcji - nie wiem czy sa to zmiany wylacznie dekoracjinale niestety mam wrazenie ze caly czas sie zastanawiamy jak tu 12 lat nauki podzielic zeby bylo lepiej. Czemu nie mozemy siegnac do sprawdzonych wzorow (reforma w Finlandii) skopiowac w naszych warunkach - i tego sie trzymac przez nastepne 50lat?
      • paszczakowna1 Re: Protesty przeciwko 'reformie' edukacji 24.08.16, 14:00
        Mi właściwie też jako taka nie przeszkadza, ale bardzo przeszkadza mi tryb jej wprowadzania i ciągłe mieszanie. Mam córkę w piątej klasie - BARDZO mi nie odpowiada, że nie mogę jej powiedzieć, gdzie się dalej będzie uczyć.

A najbardziej ucierpią - jak zwykle - dzieci ze wsi i rodzin mniej wydolnych edukacyjnie. Akurat jak już wreszcie gimnazja zaczęły jakoś funkcjonować.
      • ra-sowa Re: Protesty przeciwko 'reformie' edukacji 24.08.16, 14:16
        weź się ty może nie wypowiadaj . Bo jak sama napisałaś masz tylko jakieś wrażenie
        • ichi51e Re: Protesty przeciwko 'reformie' edukacji 24.08.16, 14:39
          No wlasnie dlatego poparcia nie macie. Typowi nauczyciele
          • ra-sowa Re: Protesty przeciwko 'reformie' edukacji 24.08.16, 14:46
            a gdyby to twój synek był pierwszym rocznikiem idący i uczący się nie wiadomo gdzie i czego to już perspektywa by się zmieniła?
            Poparcia jakiego?
            • ichi51e Re: Protesty przeciwko 'reformie' edukacji 24.08.16, 14:56
              no na razie z tego co wyglada to jak moje dziecko dozyje do pierwszej klasy znowu bedzie reforma - i to jak mozna bylo zrozumiec z mojego postu mi nie odpowiada. Co zlego jest w ustaleniu jednego kursu na nastepne 50lat a nie raz 10 klas raz 8 potem 6 znowu 8...
              • paskudek1 Re: Protesty przeciwko 'reformie' edukacji 24.08.16, 15:04
                zapytaj o to PiS. Bo to oni teraz rządzą i właśnie chcą rozpier.....lić cały system edukacji w kraju. Od samego dołu do samej góry. Zafundować w podstawówkach zmiany podstawy programowej niemal co rok. PO i wcześniejsze ekipy tez gmerały w edukacji i też to na dobre nie wychodziło. Albo wychodziło połowicznie. Ale to nie jest powód żeby w ROK zlikwidować wszystko co było dotychczas i zrobić nowe. Bo tak wynika z szumnych i dumnych zapowiedzi pani minister. To nie nauczyciele zmieniają sobie co kilka lat albo i częściej przepisy, ustawy,. rozporządzenia oraz podstawy programowe. Tylko administracja. A nauczyciele muszą się do tego dostosować. A wiesz czego najczęściej zmiany dotyczą? Nazewnictwa. Nie semestr tylko półrocze, nie półrocze tylko semestr, nie klasa tylko oddział, albo zespół albo jeszcze coś innego. A dyrekcja i nauczyciele zamiast skupiać się na efektywnym nauczania, na planowaniu rozwoju dzieci dostosowują druczki szkolne do nowych zmian. Tak to właśnie wygląda w praktyce.
                • ichi51e Re: Protesty przeciwko 'reformie' edukacji 24.08.16, 16:19
                  No dokladnie o tym pisalam - jak juz musza robic reforme to porzadnie a nie dzielic to 12 na 3 wzglednie zmieniac nazwy. Zeby to bylo porzadnie zrobione to trzeba by miec obraz co teraz jest zle - a to co najmniej 2 lata badan. Potem szukanie rozwiazania... Potem wprowadzanie - niestety w systemie "i nalezy zywym ogniem wypalic wszystkie pozostalosci poprzednikow" takiej reformy zrobic sie nie da uncertain
      • turzyca Re: Protesty przeciwko 'reformie' edukacji 24.08.16, 15:11
        Mnie właśnie dlatego przeszkadza ta reforma. Zostawmy ramy nauczania, skupmy się na udoskonalaniu, dopracowywaniu programów, finansowaniu pracowni, współpracy z firmami, żeby rozwijać zawodówki, na promowaniu dobrych nauczycieli i dobrych praktyk nauczania, na programach antyprzemocowych.
        Podczas rewolucji nie ma czasu na cyzelowanie drobiazgów.
        • paskudek1 Re: Protesty przeciwko 'reformie' edukacji 24.08.16, 15:27
          o właśnie zawodówki - mam bratową uczącą w zespole szkół. Są tam klasy technikum i zawodówki. I niedawno bratowa powiedziała że w ŻADNYM typie szkół nie ma tylu zmian co właśnie w zawodówkach. Nie ma roku szkolnego żeby czegoś nie pozmieniali w systemie egzaminów, w programach itp.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka