Dodaj do ulubionych

Wyciek bazy danych PESEL

29.08.16, 21:59
Co na państwo? Nic. Obywatelu martw się sam, że gó...anie państwo z gó...anymi władzami nie potrafią zapewnić bezpieczeństwa dla jednej z najbardziej wrazliwych baz danych w Polsce.
Teraz nie robią nic by zapewnić bezpieczenstwo obywatelom.
Obserwuj wątek
    • kfugktru23 Re: Wyciek bazy danych PESEL 29.08.16, 22:00
      Ale PO jadło ośmiorniczki.
      • krejzimama Re: Wyciek bazy danych PESEL 29.08.16, 22:08
        Nie PO tylko peło.
        Niestety ta władza nie poradzi sobie w najdrobniejsze sytuacji kryzysowej.
        Czy to chodzi o klęskę żywiołową, zagrożenie militarne czy kryzys gospodarczy. Ich szaleństwo już na pewno wykorzystuje rosyjski wywiad. Zresztą czy on musi penetrować skoro umiescił swich ludzi w Polsce u władzy.
    • gama2003 Re: Wyciek bazy danych PESEL 29.08.16, 22:06
      Teraz coś bąkają, że nie wyciekło. Oszuści nie wykradli. Jedynie komornicy. Znaczy pozyskali.
      Czym się różni kradzież danych od nieuprawnionego pozyskanie, to wybaczcie, nie rozumiem.
      • paskudek1 Re: Wyciek bazy danych PESEL 29.08.16, 22:11
        tym samym czym komuch od komucha Piotrowicza i Kryżego smile
      • araceli Re: Wyciek bazy danych PESEL 29.08.16, 22:34
        gama2003 napisała:
        > Teraz coś bąkają, że nie wyciekło. Oszuści nie wykradli. Jedynie komornicy. Zna
        > czy pozyskali.
        > Czym się różni kradzież danych od nieuprawnionego pozyskanie, to wybaczcie,
        > nie rozumiem.

Komornicy mają prawo pozyskiwać dane z bazy PESEL. Wątpliwość wzbudziła wzmożona aktywność w pobieraniu danych.
        • gama2003 Re: Wyciek bazy danych PESEL 29.08.16, 22:53
          Mają, dniami i nocami.
          Tak jak obecni rządzący.
    • lauren6 Re: Wyciek bazy danych PESEL 29.08.16, 22:11
      Z kronikarskiego obowiązku przypominam, że kradzież się zaczęła w marcu 2015 roku, czyli za poprzedniej ekipy. Wszystko wskazuje na to, że komuś się spieszyło i jak w przypadku programu do PKW wdrożono kiepskie oprogramowanie, które nie było zabezpieczone przed skryptami generującymi zapytania. Nie było też mechanizmu zgłaszającego takie nietypowe zachowanie użytkownika systemu. Kradzież wyszła na jaw, bo Ministerstwo Cyfryzacji zleciło audyt. Gdyby nie to ktoś za kilka miesięcy miałby ściągniętą całą bazę PESEL.

Próbowałam wykupić sobie alert w BIK - strona oczywiście nie wytrzymała wzmożonego ruchu i leży.

Po rządzących oczekuję, że szybko się ogarną i wprowadzą ograniczenia w przyznawaniu kredytów - chwilówek, które teraz można brać bez osobistego potwierdzenia swojej tożsamości oraz bez sprawdzenia historii kredytowej w BIK.
      • kfugktru23 Re: Wyciek bazy danych PESEL 29.08.16, 22:24
        Ale to nie spodoba się klientom. Współczesny woli zrobić wszystko w necie.
        • wheels.of.steel Nie mam zbyt wiele empatii dla lichwiarzy 30.08.16, 08:46
          Jak rynek chwilowek straci, to ja plakac nie bede.
      • araceli Re: Wyciek bazy danych PESEL 29.08.16, 22:31
        lauren6 napisała:
        > Z kronikarskiego obowiązku przypominam, że kradzież się zaczęła w marcu 2015 ro
        > ku, czyli za poprzedniej ekipy.

Gdybyś poczuwała się do kronikarskiego obowiązku to byś przynajmniej nie pisała głupot.

"Do tej pory w ramach śledztwa zdecydowano się na zabezpieczenie nośników danych i sprzętu informatycznego w pięciu kancelariach komorniczych ulokowanych m.in. z Warszawy i Łodzi. Przykładowo, jeden z komorników od marca 2015 r. do dnia rozpoczęcia śledztwa (zrobiono to kilka dni temu) pobrał dane ponad 800 tys. osób i złożył w bazie danych prawie 1,8 mln zapytań.

Warto jednak pamiętać, że w listopadzie zaczęły działać przepisy wyrównujące napływ spraw do komorników. Przed ich wprowadzeniem zdecydowana większość spraw była obsługiwana przez zaledwie 10 proc. kancelarii komorniczych. Teraz kancelaria komornika wybranego przez wierzyciela może prowadzić maksymalnie 10 tys. spraw rocznie. Prowadzenia reszty musi odmówić. Jednak jeszcze w zeszłym roku największa kancelaria miała około milion spraw."

www.spidersweb.pl/2016/08/wyciek-danych-z-bazy-pesel.html
        • lauren6 Re: Wyciek bazy danych PESEL 30.08.16, 06:10
          Wiesz, że twój cytat potwierdza co napisałam?
          Nie mogłaś się jednak powstrzymać i musiałaś potwierdzić swoją opinię forumowej chamki, która czepia się ludzi bez sensu.
          • araceli Re: Wyciek bazy danych PESEL 30.08.16, 07:28
            lauren6 napisała:
            > Wiesz, że twój cytat potwierdza co napisałam?

Nie, nie potwierdza. Jednak nie podejrzewam Cię czytanie ze zrozumieniem.
      • aankaa Re: Wyciek bazy danych PESEL 29.08.16, 23:08
        Po rządzących oczekuję, że szybko się ogarną i wprowadzą ograniczenia w przyznawaniu kredytów - chwilówek, które teraz można brać bez osobistego potwierdzenia swojej tożsamości oraz bez sprawdzenia historii kredytowej w BIK
        ===
        wonga, vivus itp providenty też mają nadzorować ? big_grin
        • niu13 Re: Wyciek bazy danych PESEL 29.08.16, 23:27
          chwilówka bez potw tożsamości? czy ktoś mnie oświeci jak to się odbywa?
          • gama2003 Re: Wyciek bazy danych PESEL 29.08.16, 23:30
            No mnie zastanawia to bardzo. Cudowna furteczka dla wszelkiej maści złodziei dokumentów. Nie, nie furteczka, brama raju na oścież otwarta. Podpisu rozumiem też osobistego nie potrzeba ?
            I to wszystko zgodnie z prawem. Brawo.
            • niu13 Re: Wyciek bazy danych PESEL 29.08.16, 23:36
              tia, ani podpisu ani dowodu ani osobistego stawiennictwa. A 50 mocherów już padło na udar po dzisiejszych wiadomościach
              • kfugktru23 Re: Wyciek bazy danych PESEL 29.08.16, 23:41
                Za to przelew z normalnego konta.
            • nikki30 Re: Wyciek bazy danych PESEL 30.08.16, 00:06
              >No mnie zastanawia to bardzo. Cudowna furteczka dla wszelkiej maści złodziei dokumentów. Nie, >nie furteczka, brama raju na oścież otwarta. Podpisu rozumiem też osobistego nie potrzeba ?
              Chwilówki działają na podstawie umowy cywilnoprawnej zawartej między Panem Kaziem, a Panią Stasią. Umowa ta nie jest obwarowana żadnymi obostrzeniami regulatorów tj. np. KNF.
              dlatego tak trudno z nimi walczyć, bo musielibyśmy zakazać zawierania takich umów w ogóle.
              Co innego jest z bankami, Skokami lub innymi instytucjami finansowymi podlegającymi pod KNF. Te od 1 lipca br obowiązuje ta rekomendacja:www.knf.gov.pl/Images/REKOMENDACJA_dot_bezpieczenstwa_transakcji_platniczych_tcm75-43526.pdf
              Ukrócono w instytucjach podlegających KNF tworzenie tzw. łańcuszków kont, zakładanie kont na słupa, udzielanie pożyczek na słupa. Delikwent musi być odpowiednio zweryfikowany, tożsamość musi być odpowiednio potwierdzona.
        • lauren6 Re: Wyciek bazy danych PESEL 30.08.16, 06:13
          > wonga, vivus itp providenty też mają nadzorować ? big_grin

Nareszcie? big_grin Przecież to jest zwykła lichwa, do tego sprawia, że ludzie ze złą historią kredytową BIK (czytaj: zadłużeni po uszy) wpadają w jeszcze większe pętle kredytów. W czyim interesie leży to, żeby obywatele bez problemu zadłużali się na potęgę? Raczej nie w moim i nie twoim, bo to z naszych podatków będzie potem opłacana pomoc społeczna dla takich typów.
      • nikki30 Re: Wyciek bazy danych PESEL 30.08.16, 00:17
        >Próbowałam wykupić sobie alert w BIK - strona oczywiście nie wytrzymała wzmożonego ruchu i leży.

No tak a wykupienie alertu wymaga przesłania skanu dowodu (o zgrozo!) i wysłania przelewu na 1 zł (jakby to było konto na słupa). Naprawdę się nie boisz? Ja skanu swojego dowodu nie zostawiam nawet w banku, a tu mam przesłać dane w postaci skanu (jeszcze w dodatku nadmiarowe he he) mailem…Na tyle znam sie na bezpieczeństwie informacji żeby takich numerów nie robić.
        Już nie mówię o opłatach i tym, że oszuści z chwilówek nie korzystają z BIK- u…Jak dla mnie "aferę" idealnie wykorzystał tylko BIK...

>Po rządzących oczekuję, że szybko się ogarną i wprowadzą ograniczenia w przyznawaniu kredytów - >chwilówek, które teraz można brać bez osobistego potwierdzenia swojej tożsamości oraz bez >sprawdzenia historii kredytowej w BIK.

To teraz sobie wyobraź, że jest zakaz udzielania "chwilówek", a chcesz pożyczyć pieniądze od sąsiada i nie masz jak, bo pożyczka od sąsiada to wypisz wymaluj chwilówka. Tak działają "chwilówki". Też możesz podać sąsiadowi dowolne dane.
        • lauren6 Re: Wyciek bazy danych PESEL 30.08.16, 06:13
          Nie masz podpisu elektronicznego?
          • nikki30 Re: Wyciek bazy danych PESEL 30.08.16, 08:50
            Ja mam tylko 90 % obywateli go nie ma tym bardziej do użytku prywatnego, bo to kosztuje.
        • allut5 Re: Wyciek bazy danych PESEL 30.08.16, 08:20
          Dokładnie! Miałabym wysłać do BIK scan dowodu, zdjęcia, podać nr pesel... ze strachu zrobią tak miliony ludzi, czyli co? BIK zdobędzie gigantyczną bazę danych a kto mi zaręczy, że do nich nikt nigdy się nie włamie, nie zhakuje, nie przejmie ?? Że niby w BIK pracują ludzie uczciwsi niż gdzie indziej? Że niby stamtąd to nikt nigdy?... tiaaaaa

Państwo zmusza obywateli do przeniesienia danych w świat wirtualny , więc niech o te dane Państwo dba. Daje prawo innym osobom do wglądu, więc niech za te osoby odpowiada a nie straszy obywateli, żeby wykupowali kolejne "ubezpieczenia" w prywatnych firmach od skutków działalności tegoż państwa.
          Reklamę BIK owi już zrobili.
          Sam pomysł, że dostając dowód do ręki i pojawiając się w bazie pesel jako obywatel - ja już muszę myśleć w ilu instytucjach powinnam dane pozastrzegać na wszelki wypadek bo ktoś tymi danymi handluje - jest kuriozalny.
          Państwo od lat biernie patrzy jak obywatele są okradani i nękani przez wszelkiej maści oszustów bazujących na ukradzionych bazach danych. Oszuści, nękacze, wyłudzacze wiedzą, że państwo nic im nie zrobi, a pojedynczy człowiek w machinie policyjno-prokuratorsko-sądowej zginie i zabraknie mu kasy by dochodzić prawdy.
          Od wielu lat w Polsce jest tendencja do zezwalania na okradanie zwykłych ludzi w myśl hasła "nie memy dowodów/podstaw prawnych" ...
          • nikki30 Re: Wyciek bazy danych PESEL 30.08.16, 09:12
            >Państwo od lat biernie patrzy jak obywatele są okradani i nękani przez wszelkiej maści oszustów >bazujących na ukradzionych bazach danych.
            Wierz mi wiele z tych osób jest okradanych ze swojej winy, bo nie myślą. Sporo osób gubi dowody i ich nie zastrzega w nadziei, że nic się nie stanie. Wiele osób odpowiada na lipne ogłoszenia o pracę, które są tak naprawdę sposobem na kradzież tożsamości. Te osoby nawet nie patrzą, że formularz który mają wypełnić jest napisany z błędami i tłumaczony przez google translate! O całej akcji możesz sobie poczytać tutaj: www.bankier.pl/wiadomosc/Oszusci-naciagaja-na-falszywe-ogloszenia-o-prace-2911551.html Polacy niestety bardzo są podatni na socjotechnikę i manipulację, a to głownie te narzędzie wykorzystują oszuści.
            > Oszuści, nękacze, wyłudzacze wiedzą, że państwo nic >im nie zrobi, a pojedynczy człowiek w machinie policyjno-prokuratorsko-sądowej zginie i zabraknie >mu kasy by dochodzić prawdy.

Machina prokuratorsko - sędziowska nie jest droga. Zwykle kończy się na złożeniu zawiadomienia do prokuratury, przesłuchaniu i wymianie pism z instytucją finansową i trwa to kilka miesięcy. Pod warunkiem że faktycznie wina nie leży po twojej stronie. A zwykle leży bo gro przypadków wyłudzenia danych to publikacja tych informacji przez samego "okradzionego", niezastrzeganie zgubionych lub skradzionych dokumentów, zostawianie dokumentów w zastaw za wypożyczenie wózka dla dziecka w markecie.
            Państwo szczególnie przez ostatenie 6 lata w temacie ochrony danych zrobiło bardzo dużo - myślę o rekomendacjach GIODO, KNF, uzgodnieniu nowego Rozporządzenia unijnego. Dalej można tylko edukować i to od małego.
      • wheels.of.steel Alez ten brak weryfikacji w BIK jest istota rynku 30.08.16, 08:50
        chwilowek.
        Na tym to polega, ze zarabia sie, ponoszac wieksze ryzyko, na drozszych pozyczkach dla tych, ktorzy w bankach nie maja czego szukac.
        • nikki30 Re: Alez ten brak weryfikacji w BIK jest istota r 30.08.16, 09:19

>Na tym to polega, ze zarabia sie, ponoszac wieksze ryzyko, na drozszych pozyczkach dla tych, ktorzy >w bankach nie maja czego szukac.

Dokładnie tak jest. A objęcie tego nadzorem jest ekstremalnie trudne, bo jest to zwykle normalna umowa cywilno - prawna zawarta między Kowalskim, a Nowakiem.
    • nikki30 Re: Wyciek bazy danych PESEL 29.08.16, 23:55
      Krejzi pisałam kilka dni temu w innym wątku i podejrzewałam już wtedy że żadnego wycieku danych nie było, bo zapytanie w systemie PESEL - NET to nie automatyczne ściągniecie danych. Komornik, sąd aby ściągnąć dane musi dodatkowo podać sygnaturę akt.Powie Ci każdy kto z takim systemem pracował lub pracuje. Dostęp jest tylko do prowadzonych spraw egzekucji długu. 1,4 mln rekordów w ciągu roku w 5 kancelariach to jest niewielka liczba ściągniętych danych...To, że zauważono zbyt duży ruch w sieci też świadczy, że system jest dość dobrze monitorowany.
      Zwiększony ruch w systemie był spowodowany zmianą przepisów za rządów PO i dotychczasowe hurtownie komornicze zaczęły kumulować sprawy niejako na zapas. Po nowelizacji będą mogły prowadzić tylko max. 10 tys spraw, a nie jak dotychczas nawet kilka milionów…
      Systemu w 100 % bezpiecznego nie ma i nie będzie i tłuką to do głowy na wszystkich konferencjach dot. bezpieczeństwa danych.
      • niu13 Re: Wyciek bazy danych PESEL 30.08.16, 00:06
        nareszcie ktoś mądry się wypowiedział
    • mozambique Re: Wyciek bazy danych PESEL 30.08.16, 11:14
      A propos alertu BIK

łaskawie jest on jeszce przez miesiac bezpłatny ( bo normlanie za to sie buli ) ale zeby go sobie zamóic trzeba zrobic cos , co jak swiat swiatem jest podejrzaną czynnoscia
      trzeab przeslac maillem skan dowodu osobistego i dokonac przelewu 1z ł z wlasnego konta na konto BIKU

czy walsnie w ten sposób wszyscy uszusci nei wyłudzają danych do oszustw bankowych ?
      • oqoq74 Re: Wyciek bazy danych PESEL 30.08.16, 12:13
        Jestem ciekawa ile osób wie,że BIK to prywatna firma.
        • nikki30 Re: Wyciek bazy danych PESEL 30.08.16, 13:28
          BIK jest spółką, której akcjonariuszami są niektóre polskie banki komercyjne oraz Związek Banków Polskich. Biuro jest instytucją obsługującą bazę informacji o zobowiązaniach klientów banków, przekazywaną bezpośrednio przez współpracujące banki. Co więcej każda osoba zainteresowana (każdy z nas) ma prawo uzyskać informacje, które na jej temat zgromadzono w bazie BIK. Wystarczy, że zainteresowany wypełni odpowiedni wniosek i prześle go pocztą lub złoży osobiście w Punkcie Obsługi Klienta BIK. Można to zrobić nieodpłatnie (raport podstawowy) raz na 6 miesięcy.
          • mozambique Re: Wyciek bazy danych PESEL 30.08.16, 13:46
            to tez wyczytalam
            alew interesujem mnie skaldanie tego wniosku ?

- po co osobno skan dowodu skoro i tak osobno trezba podac nr i serie dowodu ? przeciez to maslo maslane , ten skan po co ? zeby zobaczyc zdjecie ?

po co ten przelew ( czyli podanie swego osobistego numeru konta ) ? tego akurat w bazach pesel nie ma , wiec co ? akurta tego potzrebuje system zeby sparwdzic czy ktos nei korzysta z mego PESELU?
            mi to wszysto cos dziwnie pachnie ale moze ktos wie dokladnie o co w tym chodzi
            • nikki30 Re: Wyciek bazy danych PESEL 30.08.16, 13:50
              Ksero jest w celu potwierdzenia danych, które wcześniej podałeś. Praktyka piętnowana przez GIODO i KNF.
              • oqoq74 Re: Wyciek bazy danych PESEL 30.08.16, 13:59
                Ona nawet jest niezgodna z prawem.
                • mozambique Re: Wyciek bazy danych PESEL 30.08.16, 14:26
                  no wlasnie ,
                  jzu bym zrouzmialabymm koniecznosc osobistego staiwenia sie i wylegitymowania na miejscu - ale przesylanie skanu? i ten przelew ????
                • nikki30 Re: Wyciek bazy danych PESEL 30.08.16, 16:20
                  Jest niezgodna z prawem dlatego, że wraz ze skanem dowodu podmiot ma dostęp do danych nadmiarowych totalnie bez celu.
                  Przesyłanie skanu jest niezgodne z zasadami bezpieczeństwa informacji.
          • oqoq74 Re: Wyciek bazy danych PESEL 30.08.16, 13:56
            Ja to wiem. Mimo wszystko to nie jest instytucja publiczna, tylko prywatna. I zabawne, że żeby zabezpieczyć się przed nieuprawnionym wykorzystaniem PESELU do wzięcia kredytu, w wyniku zamieszania wywołanego przez instytucje publiczne, trzeba zwrócić się do prywatnej firmy, jeszcze za to płacąc. A akcjonariuszami tej firmy są znienawidzone po kredytach frankowych banki.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka