Dodaj do ulubionych

Chyba się nawrócę

02.09.16, 21:34
Od kilku miesięcy sporo czytam o wierzeniach Słowian, Germanów, Wikingów, Celtów.
O ile idea istnienia jakichkolwiek bytów pozamaterialnych jest dla mnie niedopuszczalna to idee rodzimych religii Europejczyków są dla mnie do zaakceptowania. Takie Słońce jakby nie patrzeć jest realnym Bogiem. Widocznym, istniejącym, dającym życie.
Obserwuj wątek
    • alpepe Re: Chyba się nawrócę 02.09.16, 23:30
      Idea bytów pozamaterialnych daje ci nadzieję, że "nie wszystek umrę", że zacytuję Horacego w przekładzie. Tylko tyle i aż tyle. Bo jakże to, tak nagle nie istnieć?
      • kota_marcowa Re: Chyba się nawrócę 02.09.16, 23:54
        Normalnie.
        • kota_marcowa Re: Chyba się nawrócę 03.09.16, 00:01
          I tak pomijając prowokację krejzi wink
          Ja uważam, że ciało, mózg umiera i koniec, w żadne życie pozagrobowe, duchy, reinkarnację i inne bujdy nie wierzę. Nie wierzę w żadne zjawiska paranormalne, uważam, że to bujda oszustów i histeryków. Coś się kończy i tyle, uważam, że to co po nas pozostaje to nasze potomstwo i ich potomstwo przekazujące nasze geny smile Miło mieć świadomość, że jakaś moja pra pra pra prawnuczka będzie do mnie podobna smile Natomiast uważam, że wraz ze śmiercią, kończy się ostatecznie dany byt.

Nie przeraża mnie to, nie boję się śmierci, taka kolej rzeczy.
          • krejzi_wykleta Re: Chyba się nawrócę 03.09.16, 07:30
            To nie prowokacja. Wspólną cechą religii europejskich jest życie w zgodzie z rytmem natury.
            Zdaje sobie sprawę, że w obecnym świecie który żyje dokładnie w poprzek natury całkowity powrót do źródeł jest nierealną mrzonką, ale można zdać sobie sprawę z tego, że czasem nie warto "ryć" bo niewiele z tego będzie poza stresem, bezsennymi nocami i zawałem.
            Poza tym pogańscy bogowie to byli goście.
            • butch_cassidy Re: Chyba się nawrócę 03.09.16, 12:33
              Zostań czarownicą smile
          • ichi51e Re: Chyba się nawrócę 03.09.16, 07:38
            Dokladnie. To tak samo jak bylo nim sie czlowiek urodzil
        • alpepe Re: Chyba się nawrócę 03.09.16, 11:48
          No może dla ciebie, ale nie dla kogoś o bogatym życiu wewnętrznym, cały buddyzm jest o pogodzeniu się z tym, że to powinno być "normalnie".
          • ichi51e Re: Chyba się nawrócę 03.09.16, 12:10
            No ale wlasnie moze dlatego ze czlowiek sobie wymysla ta bozie i aniolki (czy raczej wmawiano mu ze nie ma sie czego bac bo raj i bozia) to jak ww zabralnie jakos tak glupio pusto i bez sensu?
    • mid.week Re: Chyba się nawrócę 03.09.16, 08:58
      Mam podobne zdanie. Oczywiście nie ma mowy abym zaczęła wierzyć w cały pakiet stworzeń z Bestariusza Słowiańskiego, ale w tych stworach jest więcej naturalności niż na pierwszy rzut oka mogłoby się wydawać. One uosabiają lęki, brzydkie cechy ludzkiej natury, pragnienia. A są tak fantasycznie kolorowe, że aż pociagające.
      Bogowie reprezentują moce natury i dla mnie nie ma nic bardziej boskiego od tego co nam nasza planeta potrafi pokazac.
    • lauren6 Re: Chyba się nawrócę 03.09.16, 12:00
      Jakby na to nie patrzeć chrześcijaństwo zostało nam narzucone. Warto przywracać słowiańskie, staropolskie tradycje, uczyć o nich dzieci, bo nasza historia i kultura nie zaczęła się w 966 roku, o czym niektórzy starają się zapomnieć.
    • zla.m Re: Chyba się nawrócę 03.09.16, 12:27
      krejzi_wykleta napisał(a):.
      > Takie Słońce jakby nie patrzeć jest realnym Bogiem. Widocznym, istniejącym, da
      > jącym życie.

Zawsze gdy czytam, jak współcześni ludzie mówią o bogu - Słońcu, to się zastanawiam, dlaczego nie czczą boga - Powietrza albo boga - Wiązania Polipetydowego

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka