Dodaj do ulubionych

Garsonka dodaje lat?

21.09.16, 22:23
Czy Waszym zdaniem garsonka/kostium dodaje lat? Zastanawiam się od jakiego wieku pasuje kobiecie. Nie noszę ale niedługo wracam do pracy biurowej i muszę uzupełnić garderobę. Nosicie?
Obserwuj wątek
    • triss_merigold6 Re: Garsonka dodaje lat? 21.09.16, 22:25
      Zależy jaką masz figurę, z jakiej tkaniny ta garsonka/kostium, jak skrojona. Lżej wyglądają zestawy sukienka + żakiet, marynarka + spódnica w różnych kolorach, popatrz sobie na zdjęcia w google, bo tak teoretycznie to trudno odpowiedzieć.
      • koala0405 Re: Garsonka dodaje lat? 21.09.16, 22:28
        czyli pasuje w rozmiarze 38 kobiecie w średnim wieku ?
        • triss_merigold6 Re: Garsonka dodaje lat? 21.09.16, 22:34
          Jak włożysz coś w stylu kanclerz Merkel, to będziesz wyglądać źle i staro, to oczywiste.

Pasuje, czemu ma nie pasować, byle dobrze dobrać.
    • aya-breya Re: Garsonka dodaje lat? 21.09.16, 22:31
      Taka typowa garsonka moim zdaniem "spoważnia". Nie lubię. Wolę ulubioną spódnicę i swobodniejszy żakiet. Albo sukienkę i marynarkę/żakiet.
    • hemp_plant Re: Garsonka dodaje lat? 21.09.16, 22:31
      noszę czasem, ze spodniami. w spódnicach nie chodzę (ale w sukienkach tak ). raczej moje 2 nei dodają mi lat, nie są w stylu angeli czy szydlo wink
    • taki-sobie-nick Re: Garsonka dodaje lat? 21.09.16, 22:36
      Czy Waszym zdaniem garsonka/kostium dodaje lat?

Po wnikliwej analizie zdjęć w necie stwierdzam, że wręcz do tego służy. To znaczy nie tyle do dodawania lat, co dla wywołania wrażenia powagi. A ta wszak nie jest przymiotem małolatów. tongue_out
      • triss_merigold6 Re: Garsonka dodaje lat? 21.09.16, 22:37
        Ma się kojarzyć formalnie, urzędowo, poważnie. Identycznie jak męski garnitur.
      • koala0405 Re: Garsonka dodaje lat? 21.09.16, 22:38
        boję się że jak włożę cuś takiego i będę spacerować z moim najmłodszym 3 letnim synkiem będą mnie mylić z babcią
        • taki-sobie-nick Re: Garsonka dodaje lat? 21.09.16, 22:45
          koala0405 napisała:

> boję się że jak włożę cuś takiego i będę spacerować z moim najmłodszym 3 letnim
          > synkiem będą mnie mylić z babcią

a ile masz latek?
          • koala0405 Re: Garsonka dodaje lat? 21.09.16, 22:49
            43
            • taki-sobie-nick Re: Garsonka dodaje lat? 21.09.16, 22:51
              koala0405 napisała:

> 43

To mogą cię pomylić.
              • koala0405 Re: Garsonka dodaje lat? 21.09.16, 22:53
                no to może starszą córkę będę wysyłać do przedszkola po brata?
                • taki-sobie-nick Re: Garsonka dodaje lat? 21.09.16, 22:56
                  koala0405 napisała:

> no to może starszą córkę będę wysyłać do przedszkola po brata?

a jak nie masz garsonki, nigdy cię nie biorą za babcię?
                  • koala0405 Re: Garsonka dodaje lat? 21.09.16, 22:59
                    nieeee,
                    jak idę bez córek , tylko z synami to dają mi 30 lat
                    • taki-sobie-nick Re: Garsonka dodaje lat? 21.09.16, 23:11
                      koala0405 napisała:

> nieeee,
                      > jak idę bez córek , tylko z synami to dają mi 30 lat

dobra dobra dawaj focię

znaczy synów masz młodszych

mnie w czasie Nocy Muzeów dali kilkanaście, ale to było w kontekście sytuacyjnym (przede mną i za mną ojcowie z małolatami, ja w stroju sportowym, pora nocna i park), zresztą natychmiast się przyznałam, ku konfuzji pytającego i wielkiej uciesze kolejki

• fomica Re: Garsonka dodaje lat? 21.09.16, 23:10
                  A ile lat ma córka? Bo jeśli 15-16 to jeszcze jej się może oberwać że nieletnia puszczalska...
                  • koala0405 Re: Garsonka dodaje lat? 21.09.16, 23:11
                    na pewno więcej niż 15-16
                    • taki-sobie-nick Re: Garsonka dodaje lat? 21.09.16, 23:12
                      koala0405 napisała:

> na pewno więcej niż 15-16

Jak nieletnia, to i tak jej się może oberwać jak powyżej.
                  • lauren6 Re: Garsonka dodaje lat? 22.09.16, 06:50
                    W jakim wy kraju żyjecie, gdzie starsza siostra odbierająca brata z przedszkola uważana jest za puszczalską?
                    To jest raczej normalne, że młoda dziewczyna w przedszkolu traktowana jest z marszu jako siostra. W dzisiejszych czasach rzadkością jest gdy okazuje się ona mamą...
        • iwoniaw Re: Garsonka dodaje lat? 21.09.16, 22:57
          No jeśli założysz garsonkę na spacer z trzylatkiem, to rzeczywiście możliwe, że cię pomylą z jego babcią big_grin
        • klamkas Re: Garsonka dodaje lat? 21.09.16, 22:59
          Bo garsonka to nie strój na spacer, tylko do pracy ;p.

Wygugluj sobie postać Jessici z serialu Suits - często nosi przesadzone ciuchy, ale jej stonowane stylizacje są przepiękne. Bo "garsonka" to dość luźne podejście. Są piękne i są szkaradne. No i chyba nikt ci nie zabroni założyć zestawu sukienka+żakiet, albo mieszania różnych spódnic i żakietów?
          • koala0405 Re: Garsonka dodaje lat? 21.09.16, 23:05
            będę spacerkiem wracać z pracy zabierając synów z przedszkola i szkoły /przecież nie będę jechać najpierw do domu się przebrać/
            • klamkas Re: Garsonka dodaje lat? 21.09.16, 23:14
              To był żarcik.

Mam w nosie co ludzie mówią o moich mundurkach. W określonych sytuacjach muszę je nosić, wybieram takie, w których wyglądam bosko wink. A wybór naprawdę jest duży- krojów, materiałów zestawów (z sukienkami, spodniami, spódnicami). Żakiet u ciebie obowiązkowy? jak nie, to bywają piękne formalne sukienki z rękawkiem 3/4.

Możesz się zrobić na babcię, a możesz na elegancką i pracującą mamę. Wszystko zależy jaki strój i jaka reszta (możesz być zaniedbanym wielorybem z trwałą ukręconą przez sąsiadkę, a możesz być wysportowaną (niekoniecznie w rozmiarze 36) zadbaną, atrakcyjną mamą).
              • klamkas Re: Garsonka dodaje lat? 21.09.16, 23:19
                I taki PS.: jestem trochę starsza od ciebie, spokojnie mogłabym mieć wnuki. I nigdy nie przyszło mi do głowy, że ktoś mógłby mnie wziąć za babcię (a opiekuję się maluchami). Może to kwestia nastawienia i psychiki, a nie garsonki? wink
          • disco-ball Re: Garsonka dodaje lat? 23.09.16, 08:25
            Uwielbiam ciuchy lasek z tego serialu smile
            Kojarzycie, czy jakaś firma szyje podobnie?
            PS. Stety-niestety w większości firm, w których pracowałam, mogłam ubierać sie luźno smile
    • 31stopniwcieniu Re: Garsonka dodaje lat? 21.09.16, 22:38
      Zależy jakie i na kim. wink
      static2.iwoman.pl/i/galeria/13/30/533261.jpg
      carina-collection.pl/wp-content/gallery/2/2a.jpg
      • taki-sobie-nick Re: Garsonka dodaje lat? 21.09.16, 22:58
        31stopniwcieniu napisała:

> Zależy jakie i na kim. wink

Ta pierwsza pani może jest zgrabna i wygląda młodo, ale ta garsonka jest niepoważna i tak ubrana osoba robi wrażenie bardzo osobistej asystentki szefa.
        • 21mada Re: Garsonka dodaje lat? 22.09.16, 00:10
          > ta garsonka jest niepoważna i tak ubrana osoba robi wrażenie bardzo osobistej asystentki szefa.
          Que? Uzasadnij swoja wypowiedz.
          Co jest zlego w tej garsonce?

https://static2.iwoman.pl/i/galeria/13/30/533261.jpg
          • lauren6 Re: Garsonka dodaje lat? 22.09.16, 06:52
            To teraz wrzuć zdjęcie do photoshopa, zamiast młodej, wysokiej, szczupłej dziewczyny wstaw sobie przeciętną 40 latkę i jeszcze raz zadaj to pytanie.

Ciekawe, że żadne celebrytki nie pozują na ściankach w garsonkach, skoro to jest taki spoko strój wink
            • yuka12 Re: Garsonka dodaje lat? 22.09.16, 10:35
              No nie wiem smile:
              Penelope Cruz's Unbreakable Kiss (www.justjared.com/photo-gallery/1577541/penelope-cruz-world-aids-day-29/)
              Audrey Tautous Mannish Suit In Coco Avant Chanel Costume (bagsz.work/audrey-tautous-mannish-suit-in-coco-avant-chanel-costume/)
              Nina Dobrev’s Red Lady Suit Is Bloody Fantastic (www.yahoo.com/style/nina-dobrev-red-lady-suit-211205734.html).
              Wystarczy zreszta poklikac rozne ceremonie wreczenia roznych nagrod. Garsonki i spodnium w roznych wariacjach sa nadal dosc popularne. I niektore z tych wariacji mozna dostosowac do warunkow biurowych.
              Chyba ze w glowie jest nadal schemat, ze garsonka to prosta marynarka w czarnym czy burym kolorze i prosta spodnica za kolana smile.
            • 21mada Re: Garsonka dodaje lat? 22.09.16, 10:46
              No wlasnie pytam co jest zlego z ta garsonka, ze "jest niepoważna i tak ubrana osoba robi wrażenie bardzo osobistej asystentki szefa".
              Czy gdy zalozy ja gruba, brzydka baba, to tez bedzie sprawiac wrazenie bardzo osobistej asystentki?
              • rerekum1 Re: Garsonka dodaje lat? 22.09.16, 14:10
                Gdyby założyła ją gruba pani to by wyglądała ciotkowato. Ta garsonka (podobnie jak inne) broni się tylko dlatego że ma ją na sobie pani w rozmiarze xs z dodaktowo graficznie wyciągniętymi łydkami, tak że są dłuższe niż odcinek od czubka głowy do pasa.
              • taki-sobie-nick Re: Garsonka dodaje lat? 22.09.16, 20:29
                Nie, wtedy nie. Tak wygląda na pięknej, szczupłej kobiecie.

Dlaczego? Chętnie bym uzasadniła, ale znając forum, prawdopodobnie zostanę wyśmiana.

A modelka swoją drogą piękna i zgrabna - no ale i tak napiszecie o zazdrości.
            • lilyrush Re: Garsonka dodaje lat? 22.09.16, 15:23
              lauren6 napisała:

> To teraz wrzuć zdjęcie do photoshopa, zamiast młodej, wysokiej, szczupłej dziew
              > czyny wstaw sobie przeciętną 40 latkę i jeszcze raz zadaj to pytanie.
              >
              > Ciekawe, że żadne celebrytki nie pozują na ściankach w garsonkach, skoro to jes
              > t taki spoko strój wink

Bo zasadniczo celebrytki nie wykonują pracy wymagającej standardowego biznesowego wyglądu na co dzień. Poza tym garsonka jest strojem do pracy a nie na ściankę.
              Mam ponad 40 lat, w garsonkach, które noszę do pracy wyglądam bardzo dobrze. To zdjęcie całkowicie rozwala ta zapięta po ostatni guzik koszula- robi jest całkowicie sztucznym
          • 31stopniwcieniu Re: Garsonka dodaje lat? 22.09.16, 18:20
            No jak to co? Jest dopasowana i nie wygląda się w niej jak w worku. wink
            • taki-sobie-nick Re: Garsonka dodaje lat? 22.09.16, 21:14

> No jak to co? Jest dopasowana i nie wygląda się w niej jak w worku. wink

Pudło. Takich to od metra i nie robią podobnego wrażenia. Rozumiem, imputujesz mi, że sugeruję, iż tylko w worku wygląda się niewinnie i profesjonalnie. Nic podobnego. Sama mam garnitur szyty na miarę. tongue_outPP
              • 31stopniwcieniu Re: Garsonka dodaje lat? 22.09.16, 21:22
                A ta może być, czy też zbyt osobista asystentka i powinna się roztyć oraz ogolić na łyso? wink

https://static2.iwoman.pl/i/galeria/44/17/623148.jpg
                • taki-sobie-nick Re: Garsonka dodaje lat? 22.09.16, 21:48

> A ta może być

Z tego, co widzę, dopisujesz do moich postów mnóstwo treści, po czym sama sobie odpowiadasz, więc konfabuluj sobie dalej bez mojego udziału.
                  • 31stopniwcieniu Re: Garsonka dodaje lat? 22.09.16, 22:00
                    Trudno, jak foch to foch. wink
    • edelstein Re: Garsonka dodaje lat? 21.09.16, 22:43
      Nie mam i nigdy nie mialam
    • lola211 Re: Garsonka dodaje lat? 21.09.16, 22:49
      Zalezy od fasonu.
      Mozna tak
      https://img.szafa.pl/ubrania/0/006872716/1313517930/garsonka-do-pracy.jpg

albo tak
      https://img.szafa.pl/ubrania/0/014525284/1365360736/garsonka-austin-reed-ze-spodnica-uk-14.jpg
      • rerekum1 Re: Garsonka dodaje lat? 22.09.16, 14:02
        Z waszych przykładów wynika że garsonki można nosić do rozmiaru 36-38
        • iwoniaw Re: Garsonka dodaje lat? 22.09.16, 14:09
          No bo wszystko wygląda lepiej do rozmiaru 36-38. Ale potem też lat nie dodaje garsonka, tylko tusza - w rozlazłym dresie pani w 44 albo zgoła w 54 nie będzie wyglądać młodziej, tylko bardziej flejowato przecież. Garsonka jest ok na formalne okazje bez względu na rozmiar. Nikt nie wygląda korzystniej przy tych samych warunkach fizycznych w pracy biurowej/na pogrzebie/na egzaminie dlatego, że jest bez garsonki.
          • rerekum1 Re: Garsonka dodaje lat? 22.09.16, 14:16
            Oczywiście że można wyglądać lepiej. Garsonka jest jednak dość sztywną formą. Nie da się zbyt dużo zatuszować (nomen omen). I nie chodziło mi wcale o zastąpienie jej dresem wink
            Są sukienki, swetry, asymetryczne bluzki w których wygląda się lepiej mając te kilka kilo na plusie. Weź taką Magdę Gessler, która ubiera się odpowiednio do tuszy. Wyobrażasz ją sobie w garsonce?
            • klamkas Re: Garsonka dodaje lat? 22.09.16, 14:23
              Problemem M. Gessler w kontekście garsonek jest nie tyle tusza, co figura i tu zgodzę się z tym, co ktoś napisał wcześniej, że garsonki łatwo oswoić na figurach z talią i biodrami, nawet jak nie noszą rozmiaru 36, natomiast jabłka mają w tej kwestii przekichane.
              • princesswhitewolf Re: Garsonka dodaje lat? 22.09.16, 14:29
                otoz to.
    • fomica Re: Garsonka dodaje lat? 21.09.16, 22:49
      Nie nosze, nie lubię, nie mam ani jednej. Dla mnie to jest po prostu odzież robocza, przebranie do określonej roli.
      Czy dodaje lat? Chyba nie, bo jest przeznaczona do rodzaju okoliczności (formalne, zawodowe) a nie do wieku. A w okazjach formalnych można spotkać nawet nastolatki (egzaminy, rozdania dyplomów, pogrzeby).
      • taki-sobie-nick Re: Garsonka dodaje lat? 21.09.16, 23:21
        fomica napisał:

> Nie nosze, nie lubię, nie mam ani jednej. Dla mnie to jest po prostu odzież rob
        > ocza, przebranie do określonej roli.
        > Czy dodaje lat? Chyba nie, bo jest przeznaczona do rodzaju okoliczności (formal
        > ne, zawodowe) a nie do wieku. A przy okazjach formalnych można spotkać nawet nasto
        > latki (egzaminy, rozdania dyplomów, pogrzeby).

I wtedy wyglądają one poważniej.
    • mikams75 Re: Garsonka dodaje lat? 21.09.16, 23:56
      dodaje lat; o ile mloda zgrabna sie "obroni" to juz w srednim wieku z nieidealna figura bedzi wygladac ciotkowato. Nie nosze. Byl czas, kiedy nosilam garnitury czasem.
    • yuka12 Re: Garsonka dodaje lat? 22.09.16, 00:07
      Duzo zalezy tez od dodatkow - koszuli, torebki, szala, bizuterii, butow. Ja lubie lamac schematy i do czarnej marynarki lubie wlozyc kolorowa (a nie tylko biala czy szara) bluzke lub kolorowy dol (nie czarny). Generalnie uwielbiam kamizelki, tylko nielatwo mi kupic odpowiednia. Ale wtedy wzrasta mozliwosc eksperymentow. Biurowe ubranie, chocby i garsonka, nie musza byc nudne i babciowe!
    • shell.erka Re: Garsonka dodaje lat? 22.09.16, 06:37
      Nosiłam jako 19-22 latka, żeby wydawać się poważniejszą w pracy. Nienawidzilam. Nienawidzę do dziś. Wtedy nie przyszło mi do głowy, że odpowiednią sukienka albo zestaw koszula plus spodnie / spódnica plus golf itd. może wyglądać 100 razy bardziej profesjonalnie niż garsonki.
      Teraz nie wiem jaka siła by mnie zmusiła.
      Szukam właśnie jakiegoś fajnego żakietu z lejacego materiału, ale wszystko mi się zbyt garsonkowate właśnie wydaje.
    • anika772 Re: Garsonka dodaje lat? 22.09.16, 07:07
      To zależy od garsonki, dodatków do niej i Twojego wyglądu.
      Ja nie noszę, moja praca nie wymaga dress code.
    • gosza26 Re: Garsonka dodaje lat? 22.09.16, 07:25
      Na pewno dodaje powagi, lat w sumie też. Przy dobrej figurze i dobrze dobranej po prostu tych lat dodaje mniej wink Czasami nie ma wyjścia więc trzeba poszukać czegoś twarzowego, z dobrego materalu.
    • default Re: Garsonka dodaje lat? 22.09.16, 10:45
      koala0405 napisała:

> Zastanawiam się od jakiego wieku pasuje kobiecie.

Ja bym spytała do jakiego wieku pasuje kobiecie - o ile mówimy o kobiecie, która nie ma życzenia wyglądać jak nobliwa starsza pani jak długo się da smile
      Garsonka jest strojem tak postarzającym, że tylko naprawdę młode osoby mogą go wkładać. Albo panie już naprawdę wiekowe, czyli po 70-tce - wtedy garsonka dodaje im nie tyle lat, co szyku i wizualnego "uporządkowania".
      • princesswhitewolf Re: Garsonka dodaje lat? 22.09.16, 13:46
        zobacz ponizej zdjecia Helen Mirren, Meryl Streep, Susan Sarandon czyli aktorki po menopauzie. To nie kwestia wieku tylko JAKA ta garsonka i czy pasuje do danej figury
    • 21mada Re: Garsonka dodaje lat? 22.09.16, 10:49
      Garsonka dodaje lat kobietom o figurze klocka. Te o szczuplej talii zawsze sie obronia.
      • princesswhitewolf Re: Garsonka dodaje lat? 22.09.16, 13:25
        otoz to
    • madi138 Re: Garsonka dodaje lat? 22.09.16, 10:54
      Tylko nie zapomnij o broszce. Garsonka wygląda dobrze tylko z broszką big_grin
    • princesswhitewolf Re: Garsonka dodaje lat? 22.09.16, 11:06
      My chyba zyjemy na innych planetach. Dla mnie garsonka postarza jesli jest beznadziejnei uszyta. Ponadto to cos co nie postarza ni chudej ani grubej ani 20 latki ani 60 latki. Kwestia kroju i stylu i dopasowania do osoby. Nie kazda garsonka to wiszaca nieksztaltna torba.

https://s-media-cache-ak0.pinimg.com/564x/4f/6c/85/4f6c858041e0480be9cf7e6f85b83d73.jpg

https://g02.a.alicdn.com/kf/HTB1sip1JXXXXXXQXFXXq6xXFXXXj/Autumn-Winter-Fashion-Black-Blazer-Women-Business-Suits-Skirt-Jackets-Vest-Sets-Formal-Ladies-Office-Suits.jpg
      https://s-media-cache-ak0.pinimg.com/originals/59/c4/f1/59c4f1e30cdfad450217e1e18fb71f5e.jpg

https://s-media-cache-ak0.pinimg.com/564x/3c/96/e3/3c96e35bcdac39da6d411c0a83f4bec6.jpg

https://s-media-cache-ak0.pinimg.com/564x/5b/b8/16/5bb816e534dd67fe9d8988114cf86d65.jpg
      https://s-media-cache-ak0.pinimg.com/564x/cf/e9/76/cfe97696dbfdaea988357be5c0900bd5.jpg
      • mikams75 Re: Garsonka dodaje lat? 22.09.16, 12:17
        a znajdziesz zdjecia kobiet nieco starszych, z niemodelowymi figurami wygladajace ladnie i niestaro w garsonkach?
        • gosza26 Re: Garsonka dodaje lat? 22.09.16, 12:43
          mikams75 napisała:

> a znajdziesz zdjecia kobiet nieco starszych, z niemodelowymi figurami wygladaja
          > ce ladnie i niestaro w garsonkach?

To raz a dwa wystrczy sobie wyobrazic te same kobiety w sportowym stroju lub jakmiś niezobowiązującym. Na bank będe wyglądały na młodsze.

Niespecjalnie znam się na tym co modne ale zdecydowanie wolę kobiety ubierające się tak:
          https://imworld.aufeminin.com/story/20151007/-782806_w1020h450c1cx511cy250.jpg
          • princesswhitewolf Re: Garsonka dodaje lat? 22.09.16, 13:12
            no ale tak sie nie zawsze da ubrac na formalne sytuacje zawodowe. Sa kobiety ktore nie pracuja w Biedronce na kasie albo jako nauczycielki w szkole...
            • lauren6 Re: Garsonka dodaje lat? 22.09.16, 13:36
              Ale w tym wątku rozmawiamy czy garsonka dodaje lat. Tak, dodaje. Młodej, ładnej dziewczynie nie zaszkodzi, w przypadku dojrzałej kobiety trzeba rozsądnie obmyslac stylizacje by nie wyglądać jak własna ciotka.

Stylizacje wklejone przez gosza26 mnie się podobają, nadaja siędo pracy w wiekszosci firm. Uważam, że wiele dojrzałych kobiet będzie wyglądać korzystnie w takich stylizacjach.
              • princesswhitewolf Re: Garsonka dodaje lat? 22.09.16, 13:52
                no zobacz ponizej czy dodala lat Meryl Streep, Susan Sarandon czy Helen Mirren. Chyba nie. Ja mysle ze to kwestia nie tyle wieku co typu figury.
            • mikams75 Re: Garsonka dodaje lat? 22.09.16, 13:50
              to co gosza26 wkleila to sie nadaje dla kasjerki u biedronki?? bez przesady, to sa normalne biurowe ubrania, bardzo fajne zreszta i tylko w bardzo wyjatkowych sytuacjach moga byc za malo eleganckie.
              • princesswhitewolf Re: Garsonka dodaje lat? 22.09.16, 13:56
                no cos ty, ja w ogole piszac o biedronce nie mialam na mysli tego co gosza wkleila.

Odnioslam sie tylko do wypowiedzi, ze woli takie stroje. Jesli ktos ma zawod ktory wymaga stroju formalnego to nie moze wlozyc nic z tego co wkleila.

>i tylko w bardzo wyjatkowych sytuacjach moga byc za malo eleganckie.

znowu rzucasz okiem tylko na jakies okreslone pozycje zawodowe. Tak sie moze ubrac kobieta pracujaca w szkole tudziez w agencji reklamowej gdy nie spotyka sie z klientem.

Wiele zawodow jednak wymaga formalnego stroju bo siedzisz caly czas na konferencjach czy reprezentujesz firme. Musi byc formalnie. Nie mowie ze tylko garsonka jest opcja ale jesli nie garsonka to kiecka w okreslonym formalnym stylu i kolorze albo spodnie i biala koszula itd.
                • mikams75 Re: Garsonka dodaje lat? 22.09.16, 14:02
                  od lat nie widzialam na konferencjach bardzo formalnych strojow a przedstawiciele agencji reklamowych na spotkaniach z klientem tez sa ubrani elegancko ale na luzie.
                  • klamkas Re: Garsonka dodaje lat? 22.09.16, 14:10
                    W mojej branży uczestnicy konferencji noszą się na luzie, ale już przedstawiciele handlowi/wystawcy i przedstawiciele sponsorów są w garniturach i garsonkach, przynajmniej w godzinach, w których stoją na swoich stoiskach.
                    • princesswhitewolf Re: Garsonka dodaje lat? 22.09.16, 14:22
                      no wiec zalezy czy widzisz sie z ludzmi wewnatrz firmy tylko czy tez z ludzmi z zewnatrz. Oraz jakie masz stanowisko. Glowa departamentu nie chodzi w leggingsach . Chyba ze to agencja reklamowa.
                      • rerekum1 Re: Garsonka dodaje lat? 22.09.16, 14:34
                        Ale może chodzić w formalnej sukience, jeśli garsonka jej nie służy. Naprawdę nie jestem w stanie wyobrazić sobie okoliczność która wymusza założenie tylko i wyłącznie garsonki.
                        • princesswhitewolf Re: Garsonka dodaje lat? 22.09.16, 15:11
                          no toz mowilam wyzej ze nie kazdemu sluzy garsonka ( bo taka a nie inna figura) i wtedy sukienka i zakiet sa lepsza opcja
                • gosza26 Re: Garsonka dodaje lat? 22.09.16, 14:37
                  princesswhitewolf napisała:

> no cos ty, ja w ogole piszac o biedronce nie mialam na mysli tego co gosza wkle
                  > ila.
                  >
                  > Odnioslam sie tylko do wypowiedzi, ze woli takie stroje. Jesli ktos ma zawod kt
                  > ory wymaga stroju formalnego to nie moze wlozyc nic z tego co wkleila.
                  >
                  > >i tylko w bardzo wyjatkowych sytuacjach moga byc za malo eleganckie.
                  >
                  > znowu rzucasz okiem tylko na jakies okreslone pozycje zawodowe. Tak sie moze ub
                  > rac kobieta pracujaca w szkole tudziez w agencji reklamowej gdy nie spotyka sie
                  > z klientem.
                  >
                  > Wiele zawodow jednak wymaga formalnego stroju bo siedzisz caly czas na konferen
                  > cjach czy reprezentujesz firme. Musi byc formalnie. Nie mowie ze tylko garsonka
                  > jest opcja ale jesli nie garsonka to kiecka w okreslonym formalnym stylu i kol
                  > orze albo spodnie i biala koszula itd.

Ale to co wkliłam to właśnie m.in kiecka w formalnym stylu lub spodnie i biała koszula big_grin
                  • klamkas Re: Garsonka dodaje lat? 22.09.16, 14:48
                    To co wkleiłaś to jednak business casual, a nie business.
                    • princesswhitewolf Re: Garsonka dodaje lat? 22.09.16, 15:07
                      wszystko jest business casual? Rozne rzeczy wkleilam. Business casual i nie casual.

Faktem jest ze ja nie moge isc do pracy w portkach i kurtce bo juz mi dwa razy delikatnie zwrocila uwage szefowa.
                      • klamkas Re: Garsonka dodaje lat? 22.09.16, 15:15
                        To było do goszy smile (patrz drzewko)
                        • princesswhitewolf Re: Garsonka dodaje lat? 22.09.16, 15:28
                          sorry
                        • gosza26 Re: Garsonka dodaje lat? 22.09.16, 15:30
                          klamkas napisała:

> To było do goszy smile (patrz drzewko)

Ale autorka nie określiła tego dokładnie. Napisała tylko "praca biurowa" . Z resztą nie tylko to było dla niej problemem. I tak nadal podtrzymuje to typ ubioru co dodaje powagi a co za tym idzie lat. Zwłaszcza na placu zabaw big_grin
                          • princesswhitewolf Re: Garsonka dodaje lat? 22.09.16, 15:33
                            co wy macie z tymi garsonkami na placu zabaw?

zreszta juz mnie nic nie zdziwi. W tym kraju na codzien masowo ogladam kobitki pedzace do metra w bardzo powaznych czarnych garsonkach + na nogach adidasy + siatka ze szpilkami
                            • mikams75 Re: Garsonka dodaje lat? 22.09.16, 15:39
                              po co siatka? mozna z biurze zostawic big_grin

a garsonka na placu zabaw - no bywa, ze po drodze z pracy i przedszkola wchodzi sie na pol godziny na plac zabaw. Aczkolwiem mnie taki stroj najbardziej razi na rodzinnym spacerze w niedziele i zatapianie szpilek w piachu na placu zabaw big_grin
                              • gosza26 Re: Garsonka dodaje lat? 22.09.16, 16:03
                                mikams75 napisała:

> po co siatka? mozna z biurze zostawic big_grin
                                >
                                > a garsonka na placu zabaw - no bywa, ze po drodze z pracy i przedszkola wchodzi
                                > sie na pol godziny na plac zabaw. Aczkolwiem mnie taki stroj najbardziej razi
                                > na rodzinnym spacerze w niedziele i zatapianie szpilek w piachu na placu zabaw
                                > big_grin

Oj a to jest ból. Co prawda nie w garsoce, ale parę razy się tak załatwiliśmy "w pełnym umundurowaniu". Masakra sad
                              • princesswhitewolf Re: Garsonka dodaje lat? 22.09.16, 16:13
                                >po co siatka? mozna z biurze zostawic

chyba nie moga wejsc w tych adidasach jak podejrzewam
                                • mikams75 Re: Garsonka dodaje lat? 22.09.16, 17:56
                                  ?? ze co? ktos stoi i nie wpuszcza w nieodpowiednich butach?
                            • rerekum1 Re: Garsonka dodaje lat? 22.09.16, 15:41
                              Nie w TYM KRAJU tylko czytaj wątek. Autorka napisała przecież że jej plan dnia obejmuje odebranie dziecka po drodze z pracy.
                              • princesswhitewolf Re: Garsonka dodaje lat? 22.09.16, 16:16
                                no ale to juz ustalilismy juz
        • princesswhitewolf Re: Garsonka dodaje lat? 22.09.16, 13:10
          Mysle ze to nie kwestia wieku ale figury bardziej. Bo moge wklejac mase zdjec znanych szczuplych starszych aktorek w pieknych garsonkach.

Ale da sie, acz ciezej. Im wieksza waga tym lepiej sie wyglada w dress suit czyli garsonka sukienkowa a nie spodnicowa.

https://g02.a.alicdn.com/kf/HTB1MTQEJpXXXXb0XVXXq6xXFXXX8/2015-women-two-piece-set-fashion-printed-full-sleeve-blazer-with-sheath-skirt-suits-plus-size.jpg

https://s-media-cache-ak0.pinimg.com/236x/ef/9d/0f/ef9d0f65fa3809cb22249e9358d1a2d1.jpg
          https://s-media-cache-ak0.pinimg.com/564x/28/67/5f/28675ffe731c0e7ab1c99d83c9c0d471.jpg
          https://www.plussizeall.net/wp-content/uploads/2015/03/Plus-Size-Pants-Suits.jpg
          https://plussizeall.net/wp-content/uploads/2015/03/Plus-Size-Suit-Jackets.jpg
          https://s-media-cache-ak0.pinimg.com/564x/c3/9e/91/c39e913ae62f730d3e31cec0ac09da25.jpg
          https://s-media-cache-ak0.pinimg.com/564x/80/94/e4/8094e46f0ab80a09ff95c02d365bd9ef.jpg
          https://www.thefashionmuse.com/wp-content/uploads/2012/01/professional-black-dress-suit-for-plus-size-women.jpg
          • princesswhitewolf Re: Garsonka dodaje lat? 22.09.16, 13:22
            Moimz daniem zwiazek miedzy wiekiem a garsonka nie istnieje. Istnieje natomiast wyzwanie w ogole ubierania sie w przypadku sporej tuszy czy niezbyt atrakcyjnej figury

https://kniftonholdingcourt.files.wordpress.com/2013/01/helen-mirren-walk-of-fame-2.jpg?w=634
            https://cdn-img.instyle.com/sites/default/files/styles/684xflex/public/images/2016/03/031016-helen-mirren-lead.jpg?itok=QmDSdGj7
            https://i.dailymail.co.uk/i/pix/2014/04/25/article-0-1D5AEF6100000578-375_634x851.jpg
            https://s-media-cache-ak0.pinimg.com/564x/c0/4e/f3/c04ef352e36dad0be07098de779eff0c.jpg
          • mikams75 Re: Garsonka dodaje lat? 22.09.16, 13:52
            ale te leginsy i jeansy tez nie sa specjalnie eleganckie, zakiety fajne, ale nie jest to elegantsze od tego co wyzej gosza wrzucila.
            • princesswhitewolf Re: Garsonka dodaje lat? 22.09.16, 13:57
              jakie leggingsy i jeansy bo nie widze?
              • princesswhitewolf Re: Garsonka dodaje lat? 22.09.16, 13:58
                aa juz chyba wiem o czym mowisz. Mi chodzi o zakiet a nie to co ma na dole.Wyobraz sobie ze ma spodnice albo porzadne spodnie. Chodzi o to ze przy tuszy tez sie da.
                • mikams75 Re: Garsonka dodaje lat? 22.09.16, 14:05
                  a ja sie sugerowalam caloscia stylizacji, w koncu dyskutujemy o komplecikach a nie o samych zakietach. I owszem fajnie to wyglada, ale na pewno nie sa to stylizacje na bardzo oficjalne spotkania. Ot jeansy/leginsy, zwykly tiszert i fajny zakiet.
                  • princesswhitewolf Re: Garsonka dodaje lat? 22.09.16, 14:15
                    no to dodaj spodnice w wyobrazni i lepszy gatunek tkaniny i masz jak cacy oficjalny ciuch.

Ja na przyklad nie moglabym chodzic do pracy za bardzo w strojach wklejonych przez gosza. Owszem nie chodze w garsonkach jakos nieustannie ale nosze zakiety do sukienek spodnic bo inaczej mi nie wypada. Po prostu duzo zalezy od firmy i stanowiska
                    • mozambique Re: Garsonka dodaje lat? 22.09.16, 14:33
                      przeceiz gosza wkleiła bardzo leganckei garsonki ? co w nich jest nie tak , ze ich nie mozna zalożyc na niektorych stanowiskach ?
                      • rerekum1 Re: Garsonka dodaje lat? 22.09.16, 14:36
                        Zgadzam się, że zdjęcia wklejone przez goszę są dużo bardziej formalne niż pepitka z czerwonymi szpilami lub legginsy z tshirtem i z narzutką.
                        Przy czym to właśnie nie są garsonki.
                        • princesswhitewolf Re: Garsonka dodaje lat? 22.09.16, 15:05
                          nie chodzilo mi o leggingsy ale o sam zakiet tam.
      • anorektycznazdzira Re: Garsonka dodaje lat? 22.09.16, 17:21
        Spieszę Cię rozczarować: nie widziałam w tym roku na żywo ani jednej dziewczyny z TAKĄ figurą w garsonce. W zeszłym też pewnie nie.
        Nie czarujmy się, to są modelki, zwróć uwagę: baaardzo chude i nie wystarczy "dobrze uszyć" żeby ktokolwiek z ulicy czy banku wyglądał tak samo.
        • princesswhitewolf Re: Garsonka dodaje lat? 22.09.16, 22:18
          przeciez wkleilam i pulchne kobitki
      • znowu.to.samo Re: Garsonka dodaje lat? 22.09.16, 20:11
        pierwsza garsonka -cudo!!! a i pozostałe też bez problemu mogłabym nosić. uwielbiam właśnie takie-maksymalnie dopasowane.
    • drinkit Re: Garsonka dodaje lat? 22.09.16, 12:19
      Tak, dodaje, chyba ze to odjechana wersja chanelowskiej, jakie robi czasem Lagerfeld. Nie nosze, nie musze na szczescie
    • mebloscianka_dziadka_franka Re: Garsonka dodaje lat? 22.09.16, 14:27
      Ally McBeal pasowała smile I wcale jej nie postarzała! Może dlatego, że nosiła bardzo krótkie spódniczki, za co zresztą spotkała ją kara wink

• setia Re: Garsonka dodaje lat? 22.09.16, 14:32
      noszę dużo i często, nie tylko do pracy.
      nie mam z tym problemu, z tym, że mam całkiem dobrą figurę: 170 cm rozmiar 36.
    • gosza26 Re: Garsonka dodaje lat? 22.09.16, 15:13
      Do meritum wink jak się nie da inaczej to zostaje garsonka. Jak się da , a tym bardziej po 40-tce w tym trzeba iść na plac zabaw trzymałbym sie od garsonki jak najdalej smile
      • princesswhitewolf Re: Garsonka dodaje lat? 22.09.16, 15:29
        na plac zabaw w garsonce?? Gosza!
        • gosza26 Re: Garsonka dodaje lat? 22.09.16, 15:32
          princesswhitewolf napisała:

> na plac zabaw w garsonce?? Gosza!

No a jakie było pytanie autorki? smile Czy dodaje lat i czy mając lat 40 w tym moze chodzić na plac zabaw smile No w tym zestawieniu szczegolnie doda wink
          Jak to mój maz mawia ja o niebie a ty o chlebie wink
          • princesswhitewolf Re: Garsonka dodaje lat? 22.09.16, 15:36
            ah sorry, nie doczytalam postu startowego. Moja wina jednak wink sorki sorki
    • bella_roza Re: Garsonka dodaje lat? 22.09.16, 16:12
      dodaje... ja nie znoszę garsonek i unikam jak się da. jak muszę się formalnie ubrać to wolę elegancką sukienkę, zestaw sukienka+ żakiet albo spódnica i bluzka bez żakietu albo ze sweterkiem...
    • anorektycznazdzira Re: Garsonka dodaje lat? 22.09.16, 17:18
      Zwykle tak, wyjątki potwierdzają regułę.
      Poza latami bardzo wielu kobietom dodaje też kilogramów, trzeba mieć dobrą figurę i dobrą garsonkę, żeby tak nie było.
      • nuta15 Re: Garsonka dodaje lat? 22.09.16, 19:09
        Nie muszę nosić i nie noszę. Moim zdaniem dodają lat i zazwyczaj jest to wina kolorów i fasonów. Ołówkowa spódnica , ok , ale np zakładana , z asymetrycznym przeszyciem i rozcięciem . Zamiast ołówkowej może być trapezowa, lekko rozkloszowana albo modna plisowana. Fasony żakietów też mogą być różne, krótsze , dłuższe , pudełkowe , z klapami lub bez , zapinane na guziki lub na ukryte haftki. Poruszając się tylko w bezpiecznych neutralnych kolorach lepiej wybierać jaśniejsze , gołąbkowy szary, beż, błękit. Materiał w delikatny wzór np w kropeczki www.orsay.com/pl-pl/taliowany-zakiet-w-kropeczki-48004352.html odmładza , można go połączyć z gładką niebieską lub granatową spódnicą. Zestawy ciemniejsza spódnica i jasna marynarka dadzą podobny efekt.
        • nuta15 Re: Garsonka dodaje lat? 22.09.16, 19:47
          Ta marynarka w stylizacji z czarną spódnicą i białą koszulą wygląda super dzięki małym detalom - nietypowe klapy , kieszenie zapinane na zameczki i wywinięte mankiety koszuliwww.orsay.com/pl-pl/zakiet-w-kropeczki-48004260.html

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka