Dodaj do ulubionych

Słodkie życie

23.09.16, 09:06
Nie ukrywam, lubię słodycze, słodkie owoce i takie tam. Ale kurczę... Kupiłam majonez inny niż Kielecki, bo tamtego nie było - słodki. Surówka w pobliskiej jadłodajni - posłodzona. Keczup - słodki! Zapiekanka w szkolnym sklepiku na słodkawej bułce. Oczywiście to nie są produkty niezbędne do spożycia, no ale rozumiecie, o co mi chodzi.
No kurczę, trafiam na cukier i słodki smak w tak absurdalnych produktach, że się w głowie nie mieści. Nie wiem sama - takie są naprawdę gusta ludzi? Albo ultrasłodkie, albo ultrasłone, albo ultraostre? Bo jak tak, to tendencja się będzie pogłębiać i przyjdzie wszystko w domu robić wink
Obserwuj wątek
    • oqoq74 Re: Słodkie życie 23.09.16, 09:09
      Ostatnio, po dłuższym czasie, mąż kupił torcik z znanej cukierni. Ukroił po kawałku i szok. Taki mega słodki ulepek masy niby z białej czekolady, ale dużo słodszy niż sama czekolada. No porażka. Nawet kawa, której nie słodzę nie pomogła.
      • lokitty Re: Słodkie życie 24.09.16, 12:35
        Niech zgadnę, od Sowy? Przeginają z tym dosładzaniem czekoladowych i nugatowych tortów wink.
    • kaz_nodzieja Re: Słodkie życie 23.09.16, 09:13
      Mam podobnie niestety. Ale dobrze Ci tak w sumie za zdradę Kieleckiego! tongue_out
      • truscaveczka Re: Słodkie życie 23.09.16, 09:53
        Kajam się i w piersi meakulpuję. Dobrze mi tak tongue_out
    • kanga_roo Re: Słodkie życie 23.09.16, 09:23
      taaak, ja kiedyś trafiłam na cukier w maśle orzechowym. było dość obrzydliwe.
    • kawka74 Re: Słodkie życie 23.09.16, 09:30
      Kiedy dowiedziałam się, że mam io, zaczęłam bardzo dokładnie czytać etykiety - faktycznie cukier jest prawie wszędzie. I w rezultacie wiele rzeczy robię sama - ketchup, musztardę, soki, różne rzeczy. Intensywne smaki przykrywają bylejakość składników, przyzwyczajenia producentów też pewnie mają znaczenie.
      • danaide Re: Słodkie życie 23.09.16, 09:42
        Żeby cukier. Jeszcze częściej syrop glukozowo-fruktozowy. Czytanie metek+szukanie drobnych producentów wyłącznie żywności.
    • spanish_fly Re: Słodkie życie 23.09.16, 09:38
      Niestety. Dla mnie szczytem był kebab z baru sieciowego Kebab King z solidnie posłodzoną surówką z kapusty, ten cukier praktycznie zgrzytał w zębach. Nie dało się tego zjeść.
    • butch_cassidy Re: Słodkie życie 23.09.16, 09:49
      Moja teściowa słodzi surówki, i to ile!
      Dla mnie kosmos - psuje jedne z najfajniejszych, zdrowych przekąsek.
    • lola211 Re: Słodkie życie 23.09.16, 10:16
      Tak jest od lat.Syrop g-f wszędzie.Doszło do tego, ze jak widze cukier w składzie to mysle- o, porządny producentbig_grin.
      Ludzie preferują słodki smak, dlatego w celu usmacznienia produktu walą gdzie sie da roznego typu osładzacze.
      Od dawna czytam etykiety i 3/4 tego co na polkach w ogole nie kupuje.
    • lady-z-gaga Re: Słodkie życie 23.09.16, 11:10
      Kupowałam czasem gotowe sosy do spaghetti (tak, wiem, dla ematek nie do pomyslenia tongue_out) i po przetestowaniu wszystkich na rynku przestałam, bo każdy jest obrzydliwe słodki. Ja w ogole mam zwyczaj czytania etykiet i widzę, że cukier jest we wszystkim. Szczyt głupoty - jogurt naturalny z dodatkiem cukru.
      • truscaveczka Re: Słodkie życie 23.09.16, 11:18
        No dokładnie. Ja oczywiście czytam etykiety i do domowego sosu też daję albo marchewkę albo szczyptę cukru, podobno wydobywa smak pomidorów. Ale te sosy są po prostu słodko-słodkie, w ogóle nie wytrawne.
    • fil.lo Re: Słodkie życie 23.09.16, 14:04
      Niestety. Ale ponoć Polacy lubią słodkie i bardzo słodkie, co m.in. wpływa na zawartość produktów firm decydujących się u nas sprzedawać.
      • konsta-is-me Re: Słodkie życie 23.09.16, 14:11
        Nie, do bardzo slodkiego to nam jeszcze brakuje-vide amerykanska czekolada, czy brytyjskie napoje-nie do spozycia.
        A ludzie ogolnie w naturze maja upodobanie smaku slodkiego, a nie lubia gorzkiego.
        W dodatku rzeczywiscie smak wszystkie go jest falszowany cukrem, wiec sie przyzwyczajamy I tolerancja na cukier rosnie.
        • truscaveczka Re: Słodkie życie 23.09.16, 17:23
          Pociągnęłam łuk jakiejś butelkowanej ice-tea i prawie zafundowałam sobie szok cukrowy. Ale o ile w przypadku napoju spodziewam się słodyczy, to te inne produkty, choćby typu majonez, normalnie brzydzą.
    • hermenegilda_zenia Re: Słodkie życie 23.09.16, 22:38
      Pal sześć jak jest cukier, ale niestety w większości produktów jest najgorszy z możliwych szajs, czyli syrop glukozowo-fruktozowy. Co gorsza również w większości produktów adresowanych dla dzieci - soczkach, jogurtach. W porównaniu z syropem cukier jest mega zdrowym składnikiem.
    • lokitty Re: Słodkie życie 23.09.16, 22:41
      Z tym majonezem to prawda wink.
      Kupiłam też inny niż kielecki, bo nie było, i jadłam słodkie jajka faszerowane big_grin.
      Paskudztwo...
      • olewka100procent Re: Słodkie życie 24.09.16, 10:56
        Wawel albo Wedel robi galaretki obsypane cukrem ,jezuuu jakie to słodkie,okropność a słodkie lubię i jem codziennie.te galaretki to jest jakieś przegięcie. Drugą strasznie słodka rzeczą są petitki lubuskie,tone cukru sypią.po co? Reszta słodyczy ma rynku do zjedzenia
        • lokitty Re: Słodkie życie 24.09.16, 12:38
          Do zjedzenia to już tylko gorzka czekolada jest niestety wink.
          A ja się niedawno zastanawiałam, co mnie tak mniej więcej od roku, półtora, na większość słodyczy wykręca... I to chyba dlatego właśnie, że są coraz słodsze. Nie czuję ciastka czy galaretki - czuję samą, skoncentrowaną, lepką słodycz. I myślałam, że dziwaczeję na starość wink. (BTW nie narzekam, praktycznie od roku nie jem nic słodkiego, bo nie mogę).
    • fin-dus Re: Słodkie życie 24.09.16, 11:37
      Mój ulubiony majonez to Kętrzyński. Kielecki przy nim jest.. słodki big_grin Tylko niestety, Kętrzyński trudno dostać i już dawno nie jadłam. Mam nadzieję, że się nie zmienił.

A co do przesłodzonych rzeczy - mój syn uwielbia słodycze. Jak dziecko, normalne. Staram się dawać mu to, co sama robię - robię lody, ciastka, dżemy, suszę jabłka na chipsy itd. A on i tak się niestety rwie do tych sklepowych. Tylko że jak już się gdzieś dorwie i ugryzie, to często odłoży, bo... za słodkie.
      Największy dla mnie problem jest z czekoladą. Ja czasem nawet bym zjadła, nawet mi się chce, ale teraz to i ta gorzka jest za słodka. A kupowanie tabliczki za 15 zł... No aż tak bardzo to mi się nie chce. Za tyle to ja zrobię ciasto z kakao lub lody kakaowe.

Inne produkty z cukrem to w ogóle porażka i aż nie chce mi się o tym pisać.
    • triismegistos Re: Słodkie życie 24.09.16, 13:23
      Nie cierpię Kieleckiego, dla mnie to sam ocet tongue_out

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka