Dodaj do ulubionych

Prezydent Wszystkich Polaków powiedział

05.10.16, 08:32
kobieta.gazeta.pl/kobieta/7,107880,20789234,nikt-mnie-tak-nie-uspokoil-po-czarnym-protescie-jak-aleksander.html
Żałuję, że nie widziałam tego programu. Myślę, że prezydent Kwaśniewski trafił w punkt. Tej siły nikt już nie zatrzyma. Mogliśmy latami żyć w tym zgniłym "kompromisie". A tak dzięki Ordo Iuris ludzie są na tyle wkurzeni, że kolejne wybory mogą całkowicie przetasować scenę polityczną i doprowadzić do uchwalenia legalizacji aborcji.

Niech sobie oszołomy zajazuja aborcji i antykoncepcji, niech dalej opowiadają swoje mądrości o rodzeniu dzieci z gwałtu. Polska konserwatywna prawica zostanie pogrzebana dzięki katolickiej, skrajnie prawicowej organizacji. Cudowne.
Obserwuj wątek
    • oqoq74 Re: Prezydent Wszystkich Polaków powiedział 05.10.16, 08:35
      ON nie mówił, że do zmian może dojść już przy następnych wyborach. Ale tak, im bardziej teraz przycisną tym bardziej później rozluźnią. To chyba też nie jest nic nowego patrząc wstecz.
    • lusitania2 Re: Prezydent Wszystkich Polaków powiedział 05.10.16, 10:05
      też tak myślę.
      Ciekawe, kto będzie polskim Zapatero?
    • milka_milka Re: Prezydent Wszystkich Polaków powiedział 05.10.16, 10:26
      Myślę, że się mylisz. +500 to ogromna siła.
      • maslova Re: Prezydent Wszystkich Polaków powiedział 05.10.16, 10:31
        Eeee tam. przy takim stanie budżetu państwa 500+ długo nie pociągnie.
        • purecotton Re: Prezydent Wszystkich Polaków powiedział 05.10.16, 11:25
          No ale to już wina PO i Tuska, że kraj nie da rady...wink
          • princesswhitewolf Re: Prezydent Wszystkich Polaków powiedział 05.10.16, 16:39
            pieworodny grzech to tez wina Tuska...
    • rorzrzutny Srutu tutu 05.10.16, 10:37
      > Tej siły nikt już nie zatrzyma. Mogliśmy latami żyć w tym zgniłym "kompromisie".
      > A tak dzięki Ordo Iuris ludzie są na tyle wkurzeni, że kolejne wybory
      > mogą całkowicie przetasować scenę polityczną i doprowadzić do uchwalenia lega
      > lizacji aborcji.

To nie jest żadna siła. Na razie to jest jedna udana demonstracja.
      A "oni" jeszcze nie wyprowadzili swoich na ulicę. Jeszcze nie muszą.

Uwierzę w zmianę, jak zobaczę, że poskutkował niedawny apel Środy ("przestańcie chodzić do kościoła").
      Dopiero wtedy politycy aspirujący do głównego nurtu zaczną sobie pozwalać na nieklerykalizm (antyklerykalizm to nadal będzie kosmos).

> Niech sobie oszołomy zajazuja aborcji i antykoncepcji, niech dalej opowiadają s
      > woje mądrości o rodzeniu dzieci z gwałtu. Polska konserwatywna prawica zostanie
      > pogrzebana dzięki katolickiej, skrajnie prawicowej organizacji. Cudowne.

Sruru tutu.
      Całe życie słyszę o tym, jak to oni powymierają i będzie cacy. Ale na razie jest odwrotnie - oni nie tylko nie wymierają, ale ich przybywa, skutecznie się reprodukują.
      I to oni są jedynymi, którzy są gotowi coś nawet nie poświęcić, ale choćby zaryzykować w imię tego, w co wierzą.
    • arwena_11 Re: Prezydent Wszystkich Polaków powiedział 05.10.16, 10:40
      Ale że co? Że Kwaśniewski to "prezydent wszystkich Polaków"? Nie zagalopowałaś się? Nie przypominam sobie abym kogoś z chorobą filipińską wybierała na prezydenta.
      • pade Re: Prezydent Wszystkich Polaków powiedział 05.10.16, 10:50
        W przeciwieństwie do obecnego po, Kwaśniewski ma własne zdanie i je wypowiada.
        I tak, Kwaśniewski, Wałęsa, Komorowski, nawet Kaczyński to byli prezydenci wszystkich Polaków. Dopiero od zeszłego roku mamy prezydenta części obywateli tego kraju.
        • gogologog Re: Prezydent Wszystkich Polaków powiedział 07.10.16, 19:26
          > Kwaśniewski, Wałęsa, Komorowski, .... to byli prezydenci wszystkich Polaków

buuuuuuuuuuuuuuuuuuuuuhahahahahahah aahaha hahahahahahahahhahah ahahhahahahahah ahahahahahhaha aahhahahahahaha a ahhhhhhha ahahahahahaaaaaahah a hah ah ah ahahahahhahahahahaha ahah ahhahahahah a hahahahahahh a ahahahahahahha
          • cosmetic.wipes Re: Prezydent Wszystkich Polaków powiedział 07.10.16, 19:38
            Podac kontakt do sprawdzonego informatyka? Bo klawiatura ci zdechła jakieś 1,5 roku temu.
            • szarsz Re: Prezydent Wszystkich Polaków powiedział 07.10.16, 20:23
              Myślisz, że za takie buhaha też płacą? Jeśli tak, to niezbyt dobrze o nich świadczy.
              • sumire Re: Prezydent Wszystkich Polaków powiedział 07.10.16, 20:30
                Nikogo bardziej rozgarniętego werbalnie nie są w stanie zrekrutować, więc... smile
      • little_fish Re: Prezydent Wszystkich Polaków powiedział 05.10.16, 10:51
        ja nie wybierałam pseudoprezydenta Andrzeja D - a tez zdaje się mówiono o nim "prezydent wszystkich Polaków" tongue_out
      • lilly_about Re: Prezydent Wszystkich Polaków powiedział 05.10.16, 10:57
        Ja tez dudusia i paprotki nie wybierałam, a jednak muszę patrzeć jak ich przywożą na różne uroczystości państwowe, ustawiają a potem odwożą.
      • lady-z-gaga Re: Prezydent Wszystkich Polaków powiedział 05.10.16, 11:41
        Ja też go nie wybierałam, ale on mimo to CHCIAŁ być i moim prezydentem. Zarówno w deklaracjach, jak i w czynach nie opowiadał się po żadnej stronie, nie antagonizował, nie okazywał jawnego lekceważenia przegranym. Długopis nie dorasta mu do zelówek.
        Incydentu pijackiego przy mogiłach katyńskich mu nie wybaczyłam, ale z perspektywy czasu to był o wiele mniejszy obciach, niż popisy innych politykow.
        • arwena_11 Re: Prezydent Wszystkich Polaków powiedział 05.10.16, 13:41
          Tylko ośmieszał nas.
          • cosmetic.wipes Re: Prezydent Wszystkich Polaków powiedział 05.10.16, 13:43
            Was nie trzeba ośmieszać, bo to jedyne co doskonale robicie sobie sami big_grin
            • anetapzn Re: Prezydent Wszystkich Polaków powiedział 08.10.16, 11:08
              cosmetic.wipes napisała:

> Was nie trzeba ośmieszać, bo to jedyne co doskonale robicie sobie sami big_grin
              >
              100/1200 big_grin w tym względzie cholernie samodzielni i samowystarczalni są big_grin
          • pade Re: Prezydent Wszystkich Polaków powiedział 05.10.16, 13:44
            Obecny też ośmiesza. Nie ma własnego zdania, żona też.
          • lady-z-gaga Re: Prezydent Wszystkich Polaków powiedział 05.10.16, 16:22
            Skoro taka jestes wrażliwa na śmieszność, to musisz od wielu miesięcy przeżywać bardzo ciężkie chwile.
          • aankaa Re: Prezydent Wszystkich Polaków powiedział 05.10.16, 20:07
            arwena_11 napisała:

> Tylko ośmieszał nas.

tia, obecny, pełniący obowiązki, dwoi się i troi żebyśmy (jako kraj) byli postrzegani
            a już tzw 1-sza dama (?) wręcz na kokardzie staje
      • panterarei Re: Prezydent Wszystkich Polaków powiedział 05.10.16, 19:11
        Nie chcę Cię martwić, ale PAD mi na abstynenta nie wygląda, przeciwnie.. Nawet mu się nie dziwię
      • mama303 Re: Prezydent Wszystkich Polaków powiedział 06.10.16, 21:58
        arwena_11 napisała:

> Ale że co? Że Kwaśniewski to "prezydent wszystkich Polaków"? Nie zagalopowałaś
        > się? Nie przypominam sobie abym kogoś z chorobą filipińską wybierała na prezyde
        > nta.

a widzisz pomimo że go nie wybrałaś to jednak był prezydentem z własnym zdaniem.
    • kropkacom Re: Prezydent Wszystkich Polaków powiedział 05.10.16, 10:49
      "Wszystkie rewolucje mają swoją logikę. Im bardziej się wahadło przesunie w jedną stronę, tym bardziej zdecydowane będą reakcje w drugą"

W tym przypadku wątpię. Nawet bardzo. Polskie społeczeństwo jest jednak bardzo konserwatywne i już nigdy nie wróci liberalizacja w temacie. Zgniły kompromis to dziś jedyna opcja do której po ewentualnych zmianach się wróci. Nie jesteśmy Irlandczykami.
      • paszczakowna1 Re: Prezydent Wszystkich Polaków powiedział 05.10.16, 11:45
        >Nie jesteśmy Irlandczykami.

Nie? Moim zdaniem jesteśmy.
        • kropkacom Re: Prezydent Wszystkich Polaków powiedział 05.10.16, 12:02
          Nie. Nawet to forum jest w większości za utrzymaniem kompromisu a nie liberalizacją ustawy. Jeśli już o niej mowa. To już zresztą stwierdzono podczas przedostatniego głosowania jeszcze w starym parlamencie, kiedy kompromis się obronił: to jest kompromis na długie lata i pokolenia.
          • paszczakowna1 Re: Prezydent Wszystkich Polaków powiedział 05.10.16, 15:04
            W Irlandii, przypominam, obowiązuje nadal całkowity zakaz aborcji. A lat temu 30 o jakichś związkach partnerskich nikomu się tam nie śniło, a ksiądz był świętością znacznie większą niż teraz w Polsce.

>Nawet to forum jest w większości za utrzymaniem kompromisu a nie liberalizacją ustawy. Jeśli już o niej mowa.

Może ankietę? Nie wydaje mi się. Coraz więcej ludzi patrzy na "kompromis" i pyta siebie: ale właściwie, to jaki to ma sens?
            • szarsz Re: Prezydent Wszystkich Polaków powiedział 05.10.16, 20:01
              > W Irlandii, przypominam, obowiązuje nadal całkowity zakaz aborcji.

W Irlandii, od 2014 roku, obowiązuje The Protection Of Life During Pregnancy Act, dopuszczający przerywanie ciąży w sytuacji zagrożenia życia matki, także samobójstwem. Także ten.
              • paszczakowna1 Re: Prezydent Wszystkich Polaków powiedział 05.10.16, 23:24
                OK, nie całkowity, ale i tak bardziej restrykcyjny niż w Polsce. Politycy nie nadążają za przemianami społecznym.
                • szarsz Re: Prezydent Wszystkich Polaków powiedział 05.10.16, 23:55
                  Hmmm... nie wiesz, że jest w ogóle dozwolona, ale wiesz, że bardziej restrykcyjna...
                  Moim zdaniem - jest wręcz przeciwnie. Na zagrożenie samobójstwem łapią się swobodnie wszystkie ofiary gwałtu, kobiety w ciąży z dużymi wadami płodu, kobiety w trudnej sytuacji materialnej i osobistej.... Nie wiem, jak to wygląda w praktyce, bo żadnych oficjalnych danych nie ma.
    • lilly_about Re: Prezydent Wszystkich Polaków powiedział 05.10.16, 10:54
      W uchwalenie legalnej aborcji w Polsce nie wierze. Ale w poluzowanie w temacie przez kolejne rzady jak najbardziej.
      • purecotton Re: Prezydent Wszystkich Polaków powiedział 05.10.16, 11:24
        ja myslę, że po tym, co się też dzieje ( i jeszcze do końca kadencji będzie działo) to bardzo duże szanse będzie miała lewicasmile)
    • afro.ninja Re: Prezydent Wszystkich Polaków powiedział 05.10.16, 11:46
      Mnie na razie to zastanawia Duda i jego postepowanie. Pamietam co mowil w debacie, a teraz woda w usta? Mam nadzieje, ze za trzy lata jacys sensowni ludzie dojda do wladzy, a nie tylko mniejsze zlo, ale powtorka z rozrywki. Chyba jednak sie ludze...
    • paszczakowna1 Re: Prezydent Wszystkich Polaków powiedział 05.10.16, 11:47
      >A tak dzięki Ordo Iuris ludzie są na tyle wkurzeni, że kolejne wybory mogą całkowicie przetasować scenę polityczną i doprowadzić do uchwalenia legalizacji aborcji.

Masz rację. Szkoda, że politycy tego nie czują. Boję się, że na fali antyklerykalizmu wypłynie jakiś oszołom, bo nawet Razem jakieś bojaźliwe.
    • anika772 Re: Prezydent Wszystkich Polaków powiedział 05.10.16, 14:31
      Byłam zawsze zwolenniczką obecnego tzw. kompromisu, chociaż zdawałam sobie sprawę jak bardzo jest zgniły.
      W obliczu aktualnych wydarzeń, wypowiedzi, komentarzy- zaczynam się radykalizować. Czyli- do 12. tygodnia "na życzenie" , powyżej- z trzech powodów obecnych w ustawie. Czy o taki efekt chodziło?
      • lady-z-gaga Re: Prezydent Wszystkich Polaków powiedział 05.10.16, 16:24
        Ja też uważałam, że obecna ustawa jest wystarczająca - pod warunkiem, że lekarze jej przestrzegają.
        A ponieważ nie przestrzegają i nikt ich nie może do tego zmusić, prawo musi się zmienić tak, aby nie dało się go zmanipulować.
        • aankaa Re: Prezydent Wszystkich Polaków powiedział 05.10.16, 20:12
          ale nadal nie zmusisz lekarza do zabiegu
          oczywiście "państwowo", bo za kasę, po 17.00 to nawet Chazan by się zastanowił...
          • cosmetic.wipes Re: Prezydent Wszystkich Polaków powiedział 05.10.16, 20:17
            Daj spokój, takie Chazany, jeśli mogły się nawrócić bo powiało z prawa, to jak zawieje z drugiej strony, bez zbędnych słów się odwrócą big_grin
            • aankaa Re: Prezydent Wszystkich Polaków powiedział 05.10.16, 20:21
              pewnie pojawią się jakieś bonusy typu "druga wizyta -50%" big_grin
          • turzyca Re: Prezydent Wszystkich Polaków powiedział 06.10.16, 21:33
            E, a to sie da zalatwic bardzo, bardzo prosto - NFZ kontraktujac uslugi ginekologiczne kontraktuje tez aborcje. To musi zastrzec, ze lekarze (pielegniarki, polozne, salowe) z tzw. sumieniem owszem pracowac moga, ale poniewaz szpital jako taki nie ma tzw. sumienia, to zawsze musi byc obsada ludzi wypelniajacych calosc swoich obowiazkow. Jak sie okaze, ze do kombinacji dyzurowych trzeba jeszcze dorzucic ten czynnik, bo inaczej NFZ zerwie kontrakt, to nagle gwaltownie spadnie liczba tzw. sumien.
    • anorektycznazdzira Re: Prezydent Wszystkich Polaków powiedział 05.10.16, 19:52
      Jeśli chodzi o radykalizowanie się i odbijanie w kierunku "przeciwnym do w prawo",
      to ulało mi się kościółkiem, wypisałam dziecko z religii i zabroniłam babci ciągać go na modły.
      Gdyby nie agresywni prawicowi katole pewnie bym tego nie zrobiła.
      Teoria o wahadle sprawdza się.
      Zobaczymy.
      • claudel6 Re: Prezydent Wszystkich Polaków powiedział 05.10.16, 23:22
        wypisałaś dziecko z religii? to TY puszczałaś dziecko na religię? akurat Ciebie bym o to nie podejrzewała
        • szarsz Re: Prezydent Wszystkich Polaków powiedział 06.10.16, 09:10
          Ja też smile Wystarczy cierpliwie poczekać i dziecko samo, na własnej skórze przekona się, co się kryje za miłymi początkami i błagać będzie, żeby je wypisać.
        • anorektycznazdzira Re: Prezydent Wszystkich Polaków powiedział 08.10.16, 11:00
          No, dwa lata temu puszczałam, nie mówię o wypisaniu w tym tygodniusmile
          Zasadniczo starałam się uwzględniać wolę innych członków rodziny tongue_out ale w którymś momencie "co ci szkodzi" przestało się bronić w jakimkolwiek zakresie. Szkodziło mi, a jeszcze bardziej dziecku. I wypisałam wtedy.
    • naomi19 Re: Prezydent Wszystkich Polaków powiedział 06.10.16, 06:48
      żyjeswz w jakiejś alternatywnej rzeczywistości? Nie wiesz kto CAŁY CZAS prowadzi w sondażach?
      • cosmetic.wipes Re: Prezydent Wszystkich Polaków powiedział 06.10.16, 08:41
        Wg najnowszego PiS + Kukiz ma takie samo poparcie jak .N + PO.

wyborcza.pl/7,75398,20795983,sondaz-wyrazne-tapniecie-poparcia-dla-pis.html?disableRedirects=true
        • naomi19 Re: Prezydent Wszystkich Polaków powiedział 06.10.16, 17:21
          Wg najnowszego sondażu PiS cały czas prowadzi. I NIGDY nie był w koalicji z Kukizem i nigdy nie będzie.
          • naomi19 Re: Prezydent Wszystkich Polaków powiedział 06.10.16, 17:22
            Tak samo jak Nowoczesna z PO.
    • mama303 Re: Prezydent Wszystkich Polaków powiedział 06.10.16, 21:55
      Kwaśniewski to jednak mądry gość, brakuje go w polityce
    • kaz_nodzieja Re: Prezydent Wszystkich Polaków powiedział 07.10.16, 22:18
      To nie jest mój prezydent.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka