Może moje pytanie wyda wam się głupie, ale truuudno - zapytam. Interesuje mnie konkretnie, czy z powodu spadku masy ciała zaczęły wam się sypać zęby? Jest jakaś korelacja między jednym a drugim? Ok, wiem że ciąża bądź też zaburzenia odżywiania typu bulimia lub anoreksja mogą negatywnie wpłynąć na uzębienie, ale mnie nie dotyczy ani jedno z wymienionych. Fakty są niestety takie, że...mam lekką niedowagę, dużo pracuję i prowadzę stresujący tryb życia. Często kończę pracować o 21, w domu jestem dopiero ok. 22, a zdarza się że w kolejne dni muszę być w robocie od 9. W weekendy też nie odpoczywam, bo MUSZĘ być aktywna...No może żadna wielka udręka, wiele osób zaprzedaje się robocie, ale to naturalnie wpływa też na sposób odżywiania się - w pracy mam nieustanny kontakt z ludźmi, więc ciężko jest mi wykroić czas na spokojny lunch, jak zabieram się do jedzenia, to zaraz ktoś przychodzi z "arcyważną" sprawą i już jest po posiłku. Przez 1,5 roku starałam się odżywiać zdrowo, teraz wróciłam do różnego rodzaju zapychaczy - no może jestem już jednak za duża, aby był to Macdonalds, ale różne dmuchane bułki, batoniki znów wróciły do łask, bo potrafią zapychać i zabić uczucie głodu choćby na chwilę,poza tym sorry...ja się sałatką nie najem, z resztą żaden normalnie funkcjonujący człowiek potrzebujący sporej dawki energii na co dzień tak samo się nie naje. Przykro mi, że nie mogę sobie wykroić pół godz. na zjedzenie normalnego posiłku typu zupa, kotlet i ziemniaki bądź też swojskie pierogi, ale co zrobić

Z drugiej strony ze mną jest tez tak, że stres hamująco działa na mój apetyt...Odmawiam sobie jedzenia, bo akurat muszę obsłużyć klienta albo... w ogóle nie jem, bo mi się ze stresu odechciewa. No a zęby...Nie mam problemów z higieną, do dentysty chodzę regularnie co pół roku i od 3, 5 roku nie po przeglądach nie zanotowano żadnego ubytku, ale...Czuję takie dziwne luzy pomiędzy jednym a drugim ząbkiem jakby robił mi się tam ubytek, ale z wierzchu nic nie widać, do tego w niektórych tylnich zębach dokucza mi takie rozpierające ciśnienie.Próchnica? Ok, ostatnio trochę częściej sięgam po czekoladę, ale potem od razu szczotka i pasta w ruch, więc...Być może nie dostarczam swojemu organizmowi wystarczającej ilości substancji odżywczych, ale serio to wszystko ma miejsce tak szybko? Czy któraś miała taki problem po schudnięciu? W szczególności kierują to pytanie do tych, które schudły więcej niż te 5 kg i to w dość szybkim tempie - czy faktycznie miało to jakiś wpływ na zęby?