Dodaj do ulubionych

Poprawianie ocen

18.10.16, 10:14
Dziewczyny,
poradzcie, bo zgłupiałam. Syn poprawiał pracę, za którą dostał jedynkę. Z poprawy niestety również zaliczył pałę. W szkole zawsze panowąła zasada, że jak się nie udąło poprawić, to zostawała jedynka. Ale jedna. A on ma teraz dwie z tej samej klasówki. No i wydaje mi się to jednak krzywdzące. W statucie szkoły słowa o tym nie ma. Z nauczycielką porozmawiam, ale doradźcie, ja mam rację czy pani? Jak jest w szkołach Waszych dzieci?
Obserwuj wątek
    • miss_fahrenheit Re: Poprawianie ocen 18.10.16, 10:17
      W szkole mojego dziecka zostają obie oceny. Nawet jeśli obie to jedynki.
    • oqoq74 Re: Poprawianie ocen 18.10.16, 10:20
      W dzienniku elektronicznym syna, są obie oceny, przy drugiej jest zwykle adnotacja "poprawa".
      • oqoq74 Re: Poprawianie ocen 18.10.16, 10:20
        Ale liczy się jedna, ta z poprawy.
        • livia.kalina Re: Poprawianie ocen 18.10.16, 15:32
          a nie średnia z nich?
          • oqoq74 Re: Poprawianie ocen 18.10.16, 23:15
            Nie.
    • melancho_lia Re: Poprawianie ocen 18.10.16, 10:20
      U nas zostają obie oceny o ile druga jest lepsza. Jesli taka sama lub gorsza to zostaje pierwsza.
    • slonko1335 Re: Poprawianie ocen 18.10.16, 10:20
      Do średniej liczy się tylko jedna czy obie? dla mnie to ma sens jeśli jest znakiem, że była próba poprawy.
    • madame_edith Re: Poprawianie ocen 18.10.16, 10:49
      Dzięki serdeczne. Faktycznie brana pod uwagę może być tylko jedna, a druga mieć wartość informacyjną. To ma sens smile
      • ewa_mama_jasia Re: Poprawianie ocen 18.10.16, 13:35
        Ale zapytaj nauczyciela. Bo każdy nauczyciel może mieć swoje praktyki w tej kwestii.
    • mozambique Re: Poprawianie ocen 18.10.16, 12:24
      ten sam syn , ktory nie ma kiedy poprawić po lekcjach ?
      • madame_edith Re: Poprawianie ocen 18.10.16, 12:47
        Nie, chyba mnie z kims mylisz, mój ma w cholerę czasu smile
        • bei Re: Poprawianie ocen 18.10.16, 13:47
          liczy sie jedna ocena- tu w tym przypadku niech syn zapyta, czy ma jeszcze szanse na druga poprawke. Pomoz mu przeanalizowac te prace, musi wiedziec z czym ma braki by sie przygotować.
          Jesli nawet jzu nie moze poprawiac, to zaleglosci powinien nadrobic.

I nie stresuj siesmile- napisalas, ze ma duzo czasu. Pomoz mu stworzyc plan dnia, bedzie latwiejsmile
          • madame_edith Re: Poprawianie ocen 18.10.16, 14:14
            No niestety to nie będzie takie proste. Poprawiać można raz i szansa stracona. Gorzej, że my się tego przedmiotu uczymy i moim zdaniem on go umie całkiem nieźle. Dostaje jednak jedynki i ustnie i z kartkówki (tej właśnie jednej jedynej). Albo więc w klasie głupieje albo się wysłowić nie umie, nie wiem. Akurat na kartkówce te zadania pani dała inne niż się uczyliśmy i sobie nie poradził, a wydawało sie nam, że na wszelkie strony temat znany. Ani on głupi nie jest ani nieśmiały, więc nie wiem o co chodzi. Pogadam z panią na pewno jaki jest z nim probem smile Dzięki za słowa otuchy.
            • dorek3 Re: Poprawianie ocen 18.10.16, 16:30
              Spoko, głupienie też się zdarza. Młody zaliczył niedawno tróję z angielskiego głownie za sprawą uwalonego słownictwa, dwa dni później pisał zaległą kartkówkę ze tego słownictwa i dostał maksa choć nie spędził tych dwóch dni na nauce. W domu też umiał, a na lekcji "ociemniał"
            • makurokurosek Re: Poprawianie ocen 19.10.16, 11:31
              "Gorzej, że my się tego przedmiotu uczymy i moim zdaniem on go umie całkiem nieźle."

Uczyć się, a nauczyć i zrozumieć to dwie różne rzeczy . Jeżeli twoje dziecko uczy się na pamięć, bez zrozumienia tematu to nic dziwnego, że nie potrafi wykorzystać tego czego się wykuł.

"Akurat na kartkówce te zadania pani dała inne niż się uczyliśmy i sobie nie poradził, a wydawało sie nam, że na wszelkie strony temat znany."

Nie sądzisz, że oczekiwanie tych samych pytań na poprawie jest śmieszne. Powinnaś się zastanowić czy tobie chodzi o to aby dzieciak jakoś przez szkołę się prześlizgnął, czy żeby miał wiedzę.
    • spanish_fly Re: Poprawianie ocen 18.10.16, 13:54
      W szkole mojego dziecka oceny z prac, które można poprawiać mają wagę 2. Jeśli ktoś w pierwszym terminie dostanie np. 5 to liczy mu się, jakby dostał dwie piątki. Jeśli w pierwszym terminie dostanie słabą ocenę i potem poprawia to zostają obie oceny, nawet jeśli to dwie pały. Tak samo jest zresztą w przypadku kiedy w ogóle nie podejdzie do poprawki - zostaje pierwsza ocena o wadze 2.
    • rozwiane_marzenie Re: Poprawianie ocen 18.10.16, 14:14
      W szkole mojego dziecka też obie oceny są brane pod uwagę, z tym, że (tak powiedziało mi dziecko, bo w sumie nie mieliśmy takiej sytuacji) nauczyciele liczą je jako jedną niezaliczoną klasówkę
    • niktmadry Re: Poprawianie ocen 18.10.16, 15:28
      Gdyby miała się liczyć tylko ocena z poprawy byłoby to niesprawiedliwe wobec tych, którzy nauczyli się na pierwszy termin.
      • kubek0802 Re: Poprawianie ocen 18.10.16, 16:31
        U syna w gimnazjum wstawiwne są dwie i obie są liczone w średniej ważonej.
    • black_halo Re: Poprawianie ocen 18.10.16, 16:39
      madame_edith napisała:

> Dziewczyny,
      > poradzcie, bo zgłupiałam. Syn poprawiał pracę, za którą dostał jedynkę. Z popra
      > wy niestety również zaliczył pałę. W szkole zawsze panowąła zasada, że jak się
      > nie udąło poprawić, to zostawała jedynka. Ale jedna. A on ma teraz dwie z tej
      > samej klasówki. No i wydaje mi się to jednak krzywdzące. W statucie szkoły słow
      > a o tym nie ma. Z nauczycielką porozmawiam, ale doradźcie, ja mam rację czy pan
      > i? Jak jest w szkołach Waszych dzieci?

Oczywiscie, ze jest fair. Nie nauczyles sie na pierwsza klasowke, chcesz poprawic wiec sie uczysz. Jesli nie nauczyles sie drugi raz to zwyczajnie olales obowiazek co jest nie fair wobec nauczyciela, ktory musi znow poswiecic czas na ukladanie pytan i sprawdzanie.

U mnie w szkole tak bylo. Nawet dla tych co np. podchodzili do poprawy i im sie nie udalo albo dostali gorszy stopien. Jesli ktos poprawil z dwojki na czworke to liczyla sie srednia, jesli ktos z poprawy dostal trojke a z pierwszej klasowki mial czworke to brano pod uwage druga ocene. I uzasadniano to tym, ze to jest nie fair wobec osob, ktory nauczyly sie na pierwszy termin.
    • mamusia1999 Re: Poprawianie ocen 18.10.16, 23:12
      u mnie w kl. 1-4 było tak, że klasowki były na forum klasy maglowane, rozwiązywane, indywidualnie komentowane, gdzie trzeba się przyłożyć (no np. z wypracowań " używaj więcej przymiotników). potem pisano klasowke ponownie, z tym że zadania były b. podobne, forma wypowiedzi ta sama, te same zagadnienia,a le konkrety się różniły. zostawała ocena lepsza. w sumie ta pierwsza klasowa była zatem w sumie formą powtórki do "prawdziwej" klasówki.
      teraz, klasy 5-12, jest jeden strzał. referaty na poprawę oceny lub dodatkowe testy to szansa jeśli ocena z przedmiotu stoi na ostrzu noża, bo wychodzi jak wół "tylko" 2,44 czyli 3 na świadectwie z powodu 0,01 punkta.
    • 71tosia Re: Poprawianie ocen 19.10.16, 00:10
      w szkole mojego dziecka jedna z nauczycielek (swietna i uwieliana przez dzieciaki) miala zasade ze uczymy sie tak dlugo az sie nauczymy, klasowki poprawialo sie do skutku az nauczycielka uznala ze material jest opanowany. Nigdy nie stawiala zlych ocen, bo ocene wystawiala dopiero gdy dziecko opanowalo material. Miala swietny stosunek do dzieciakow, a one czesto by pani nie bylo przykro staraly sie bardziej niz u nauczycieli ktorzy wystwiali 'mobilizujace' jedynki. Naprawde madra nuczycielka dobrze rozumiejaca pszychike dzieciakow.
      • dorek3 Re: Poprawianie ocen 19.10.16, 11:01
        Też tak uważam. Ale polska szkoła jest nastawiona na tresurę.
    • aankaa Re: Poprawianie ocen 19.10.16, 00:28
      madame_edith napisała:

Syn poprawiał pracę, za którą dostał jedynkę. Z poprawy niestety również zaliczył pałę. A on ma teraz dwie z tej samej klasówki. No i wydaje mi się to jednak krzywdzące.
      ...
      my się tego przedmiotu uczymy i moim zdaniem on go umie całkiem nieźle. Dostaje jednak jedynki i ustnie i z kartkówki (tej właśnie jednej jedynej). Albo więc w klasie głupieje albo się wysłowić nie umie, nie wiem. Akurat na kartkówce te zadania pani dała inne niż się uczyliśmy i sobie nie poradził, a wydawało sie nam, że na wszelkie strony temat znany

===
      ale dlaczego krzywdzące ? nie umiał na pierwszej, do drugiej też się nie nauczył
      spodziewaliście się powtórzenia tych samych zadań na poprawce ? paradne...
      • zosia_1 Re: Poprawianie ocen 19.10.16, 09:36
        u nas w szkole istnieje regulamin oceniania z danego przedmiotu, na początku roku szkolnego dziecko i rodzic podpisują go, , moze u Was też taki jest?
    • madame_edith Re: Poprawianie ocen 19.10.16, 13:12
      Odpowiadając zbiorczo paniom, które wyczytały z moich postów nie do końca to, co chciałam przekazać.
      Nie chodzi mi ani o to, aby osoby przygotowane na pierwszy termin były pokrzywdzone, ani o zadne specjalne względy. Uważam, że za daną partię materiału powinna być brana pod uwagę jedna ocena, a nie dwie. Czy to ocena z poprawy, czy średnia ważona, to decyzja nauczyciela, nie będę z tym dyskutować. Zwłaszcza, że w naszym przypadku żadna różnica wink
      Nie oczekuje także, że zadania na poprawie takie same, broń boże. Natomiast owszem oczekiuję, że dany typ zadań jest w klasie omawiany i wyjaśniany, a nie pojawia się znienacka na sprawdzianie. Nie jestem nauczycielem tego przedmiotu, ani żadnego innego i nie mam kompetencji, aby się w tej roli sprawdzać.
      Syn nie olał poprawy, po prostu mu nie poszło.. Nie okazał się na tyle kumaty, aby sobie poradzić i trudno, to nie koniec świata.
      Nie oczekuję również, że dziecko się przemknie przez szkołę i wyjdzie z niej tumanem z z głową pełną wykutych definicji. Akurat ćwiczenia z tego przedmiotu bywają naprawdę praktyczne, przydatne, robimy je i oceniam je bardzo fajnie. Może to ze starości, ale ja nie pamiętam tylu praktycznych rzeczy ze swojej szkoły.
      • makurokurosek Re: Poprawianie ocen 19.10.16, 13:52
        "Uważam, że za daną partię materiału powinna być brana pod uwagę jedna ocena, a nie dwie.

Twoje dziecko została z danej partii materiału sprawdzone dwukrotnie, i za każdą z odpowiedzi otrzymało ocenę. To tak jakby nauczyciel zamiast robić sprawdziany odpytywał ustnie , czy wówczas też uznałabyś , że skoro twój syn tydzień temu był odpytywany i dziś to nauczyciel winien postawić mu tylko jedną ocenę, bo przecież odpytuje z tego samego działu?

"Nie oczekuję również, że dziecko się przemknie przez szkołę i wyjdzie z niej tumanem z z głową pełną wykutych definicji. "

Po pierwsze z jakim przedmiotem twoje dziecko ma problemy.
        • madame_edith Re: Poprawianie ocen 19.10.16, 14:07
          Pozwól, że nie będę kontynuować tej dyskusji i pozostaniemy każda przy swoim zdaniu. Mam wrażenie, że się nie dogadamy, a nie mam nastroju do kłótni.
          pozdrawiam
          • makurokurosek Re: Poprawianie ocen 19.10.16, 14:25
            jeżeli jest to przedmiot ścisły ucz się z nim za pomocą doświadczeń.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka