Dodaj do ulubionych

śmierć kierowcy

18.10.16, 22:17
Witajcie, liczę na Waszą pomoc.
Takie pytanie: czy w przypadku śmierci kierowcy pojazdu (zawał serca w czasie jazdy,jednak zdążył się zatrzymać,nie uszkodził samochodu) należy się odszkodowanie z OC lub NNW?
Pozdrawiam
Obserwuj wątek
    • aankaa Re: śmierć kierowcy 18.10.16, 22:32
      warto zajrzeć do polisy kierowcy - tam wszystko jest opisane
      • magda762 Re: śmierć kierowcy 18.10.16, 22:36
        Niby tak, ale tam jest mowa o wypadku - zdarzeniu nagłym. Dlatego pytam, czy taki rodzaj śmierci to wypadek? Zdarzenie nagłe i owszem. Próbuję znaleźć coś w necie, ale nie bardzo mi idzie.
        Ten kierowca to mój tata.
        • owczarkini Re: śmierć kierowcy 19.10.16, 07:58
          Wypadek najczęściej rozumie się jako wydarzenie nagłe i jednocześnie - co ważne - mające przyczynę zewnętrzną. Dlatego np. zawał serca w pracy nie jest uznawany za wypadek przy pracy, bo miał przyczynę wewnętrzną, czyli brakło jednej przesłanki, a one muszą być spełnione łącznie. Dlatego wydaje mi się, że niestety nie, ale zawsze warto skontaktować się z ubezpieczycielem i sprawdzić dokładnie.
          Bardzo mi przykro, przyjmij kondolencje sad
          • szarsz Re: śmierć kierowcy 19.10.16, 10:03
            > zawał serca w pracy nie jest uznawany za
            > wypadek przy pracy, bo miał przyczynę
            > wewnętrzną, czyli brakło jednej przesłanki,

Zawał serca może być spowodowany czynnikiem zewnętrznym, ale nie jest łatwe udowodnienie tego. Mam w rodzinie przypadek wywalczenia sobie uznania zawału serca za wypadek przy pracy, ale po kilku latach przed sądem.
          • kai_30 Re: śmierć kierowcy 19.10.16, 10:31
            Ja też znam przypadek, kiedy śmierć w przypadku zawału (również za kierownicą, kierowca wracał z delegacji do domu, służbowym samochodem) została uznana za wypadek przy pracy, ale wymagało to długiej batalii w sądzie.
            • kai_30 Re: śmierć kierowcy 19.10.16, 12:07
              I jeszcze dodam, że to tym, czy śmierć miała miejsce w wyniku wypadku przy pracy, orzeka ZUS, nie prywatny ubezpieczyciel. I to ZUS wypłaca później odszkodowanie, więc łatwo się domyślić, że wyrywni z tym uznawaniem wypadków nie są.
            • owczarkini Re: śmierć kierowcy 19.10.16, 12:27
              Macie rację, znam taką historię, że zawał miał kierowca autobusu i nie uznano tego za wypadek, ale się odwoływał z uwagi na to, że zawału dostał bezpośrednio po pyskówce z pasażerem.
              Ale to są jednak rzadkie wyjątki, przede wszystkim trzeba móc to udowodnić.
              Wyżej chodziło mi o to, że i wypadek i zawał to zdarzenia nagłe.
    • thea19 Re: śmierć kierowcy 19.10.16, 00:02
      przyjmij najpierw kondolencje sad
      zazwyczaj jest tak, ze oc nie obejmuje kierowcy i dotyczy szkod osobowych (poza kierowca) i rzeczowych spowodowanych autem (poza wlasnym autem, ktorym sie spowodowalo szkode). dowiedz sie u ubezpieczyciela czy z nnw sie nalezy. mozesz tez zadzwonic do rzecznika ubezpieczonych.
    • tol8 [...] 19.10.16, 07:29
      Wiadomość została usunięta ze względu na złamanie prawa lub regulaminu.
      • carmela_soprano Re: śmierć kierowcy 19.10.16, 07:36
        Jak śmiesz ją oceniać? Ktoś cię w ogóle pytał o zdanie? Może ojciec pozostawił rodzinę w długach, niedostatku, bez źródła przychodu. Po to się płaci składki na ubezpieczenie żeby w razie takich przypadków korzystać.

Do autorki wątku: niestety nie znam odpowiedzi. Bardzo mi przykro z powodu Twojego taty.
      • mama.nygusa Re: śmierć kierowcy 19.10.16, 07:37
        Ale jestes okropna Tol.
        Co cie obchodzi postepowanie Magdy.
        Ze ty jestes frajerka i nikorzystasz z twoich praw to twoja sprawa, a watkotworczyni ma prawo korzystac z tego co jej sie nalezy(jesli nalezy).
      • evee1 Re: śmierć kierowcy 19.10.16, 07:38
        Hola, hola, tol8! Czyli oczywiscie zadnych zasilkow pogrzebowych, ani odszkodowan, ani tym bardziej pieniedzy z polisy na zycie nie powinno sie brac, bo to bogacenie sie na czyjejs smierci. Wez Ty sie puknij w glowe kobieto. Poza tym jak Ty masz w rodzinie takie osoby, ktore sie ciesza z zasilow, bo maja na picie, to nie znaczy, ze wszyscy tak sie zachowuja. Wielu rodzinom takie zasilki czy odszkodowania pozwalaja na przetrwanie i tak trudnego czasu po utraie bliskiego, ktory bywa tez osoba utrzymujaca rodzine.

Magda, serdecznie wspolczuje. I nie bierz sobie do serca tego co napisala tol8.
      • maslova Re: śmierć kierowcy 19.10.16, 07:45
        > Mój dziadek zmarł po wyjściu ze szpitala i nikomu z rodziny do głowy nie przyszło walczyć o pieniądze z tego tytułu.
        Chcesz powiedzieć, że żadne z jego dzieci nie było ubezpieczone? A jeśli były, to żadne nie wzięło odszkodowania z firmy ubezpieczeniowej z tytułu śmierci rodzica?
      • albertynaa Re: śmierć kierowcy 19.10.16, 08:09
        tol8

Naprawdę jesteś taką życiową niedorajdą?
      • kropkacom Re: śmierć kierowcy 19.10.16, 08:11
        Troll. Tylko trolle pozwalają sobie na takie teksty. Wasze oburzenie go tylko nakręca.
        • kropkacom Re: śmierć kierowcy 19.10.16, 08:11
          To a propos tol8.
      • dido_dido Re: śmierć kierowcy 19.10.16, 08:15
        Tol, przeholowałaś i to mocno.
        Od tego są ubezpieczenia aby w przypadku zdarzenia nim objętego otrzymać odszkodowanie.
        Także w przypadku śmierci.
        Takie ubezpieczenie ma najbliższym wynagrodzić straty związane ze śmiercią bliskiej osoby.
        Nie Tobie oceniać kto i na co wyda te pieniądze.
        • rhysmeyers22 Re: śmierć kierowcy 19.10.16, 08:56
          Wynagrodzić straty ?wow.myslalam ze smierć ojca czy kogoś kogo sie kochało nie ma przelicznika.zadne pieniadze tego nie zrekompensują i nie ma w tym nic wzniosłego.ani patetycznego.nazwalabym to raczej normalnym myśleniem .
          Pewnie ze nie jej oceniać na co kto wyda.moze kupić torebkę albo jechać do spa.who cares.natomiast ocena moralna to cos zupełnie odmiennego.
          I nie,nie uważam ze czymś niewłaściwym jest ubezpieczanie sie aby zapewnić pózniej rodzine środki do życia,mierzi mnie w tej wypowiedzi to całe wynagradzanie strat.
          • dido_dido Re: śmierć kierowcy 19.10.16, 09:08
            Jak zaczniesz logicznie myśleć i przestaniesz się kierować tylko emocjami to zrozumiesz, że śmierć bliskiej osoby to często także straty finansowe. Utrata dochodu, koszty zobowiązań finansowych.
            Ubezpieczenie nie ma Ci zrekompensować cierpienia psychicznego. Choć jeżeli wyjazd do spa ma zmniejszyć ból psychiczny to czemu nie.
            • rhysmeyers22 Re: śmierć kierowcy 19.10.16, 10:41
              Mylisz pojęcia.napisalam wyraznie ze nie widze nic zdrożnego w ubezpieczaniu siebie w razie w ,aby rodzina mogła pózniej uzyskac odszkodowanie.chodze twardo po ziemi i wiem ze powietrzem sie dzieci nie nakarmi.bardzo mi sie natomiast gryzie z sobą "smierć bliskiego"oraz "wynagrodzenie"w sensie materialnym.
              Oczywiscie ze mozna próbować zaleczyć bol po stracie na rożne sposoby ,wyjazdem do spa i malowaniem paznokci rowniez.ilu ludzi tyle sposobów.nie neguje.nic nie poradzę jednak na to ze takie zimnokrwiste rozważanie ile sie dostanie kasy po śmierci kogoś kogo sie kochało ,jest dla mnie troche niesmaczne?dziwaczne?na wszystko jest czas i miejsce .tak mysle.
      • slonko1335 Re: śmierć kierowcy 19.10.16, 08:20
        Miliony ludzi się ubezpieczają-po to żeby ich bliscy dostali coś po ich śmierci - co za idioci....a może to jednak nie oni to idioci...hm....
      • eliszka25 Re: śmierć kierowcy 19.10.16, 08:36
        wez ty sie puknij w leb! sorry, ale nic innego w odpowiedzi na twoje wynurzenia nie przychodzi mi do glowy. a wlasciwie przychodzi, ale i tak by wypipkalo.

przeciez po to ludzie sie ubezpieczaja, zeby w razie czego, rowniez smierci, dostac odszkodowanie z ubezpieczenia. czlowiek placil skladki przez iles tam lat, wiec takie odszkodowanie nalezy sie jego rodzinie, jak psu buda i nie widze nic niestosownego w dowiadywaniu sie, jak to konkretnie wyglada i co sie nalezy, a co nie.

merytorycznie niestety nie pomoge, bo nie wiem, ale jak czytam takie "wzniosle" teksty, to mnie cos trafia.
      • albertynaa Re: śmierć kierowcy 19.10.16, 08:44
        Prawdziwa pazerność to mieszkanie komunalne wyłudzić oraz dzieciakowi zrobić dym dotyczący prezentu pod choinką co nie tol8?
      • zosia_1 Re: śmierć kierowcy 19.10.16, 09:09
        tol8 rodziny smoleńskie przytuliły po KILKASET TYSIĘCY! z tego co wiem , są takie , co jeszcze obmyślają ,żeby jeszcze coś ugrać, a Ty zarzucasz magdzie762 zachłanność i materializm...no daru sobie naprawdę. Napisałaś tak, jakby co najmniej autorka wątku przyczyniła się do tej śmierci , a teraz śmie czerpać z tego korzyści. Że tacy ludzie jak Ty istnieją? nigdy nie przestanę się dziwić,ze istnieją tacy ludzie
    • satoja Re: śmierć kierowcy 19.10.16, 09:09
      PZU w NNW ma taką opcję że obejmuje zawał i wylew, ale jak ktoś ma powyżej 30(35?) lat to tę opcję musi sobie dokupić dodatkowo bo nie jest ona w podstawowym pakiecie.
    • lusitania2 Re: śmierć kierowcy 19.10.16, 09:58
      z tytułu OC na pewno nie, bo to ubezpieczenie od odpowiedzialności cywilnej służące pokryciu szkód* poniesionych przez inne osoby, samego posiadacza pojazdu** nie obejmuje.
      Z tytułu NNW prawdopodobnie też nie, ale tu trzeba na pewno przeczytać umowę ubezpieczenia.

*)w uproszczeniu
      **) też w uproszczeniu

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka