Dodaj do ulubionych

Co byście zrobiły

24.10.16, 21:05
Przychodzi do Was pracownik i informuje Was, że zdał egzamin na operatora drona. Wiecie, że drony to jego pasja ale w pracy nie są mu do niczego potrzebne. Co ów pracownik robi po pracy to Wam zwisa i powiewa....Pracownik zakomunikował, ze w związku z tym, że posiada więcej uprawnień chciałby podwyżkę. Firma zajmuje się elektryką? Co robicie?
Obserwuj wątek
    • milva24 Re: Co byście zrobiły 24.10.16, 21:08
      Gratuluję ale podwyżki nie daję za umiejętności, które w pracy są zbędne.
    • moni_kaw Re: Co byście zrobiły 24.10.16, 21:09
      A kiedy ostatnio dostał podwyżkę? Ile zarabia ( w sensie dużo czy lipa) no i najważniejsze czy mogę sobie pozwolić żeby odszedł z pracy? Drony to poboczny problem smile
      • niktmadry Re: Co byście zrobiły 24.10.16, 21:11
        Podwyżkę dostał w styczniu - tutaj nie jest to poboczny problem ponieważ poprosił o podwyżkę w związku z tym, że posiada więcej uprawnień. Zarabiałby więcej niż inni na tym samym stanowisku ale bez pozwolenia na latanie dronami. Tylko, że te drony w pracy nie sa wykorzystywane.
        • moni_kaw Re: Co byście zrobiły 24.10.16, 21:15
          Jeżeli przychodzi do mnie pracownik po podwyżkę to analizuje przede wszystkim swoją własną sytuacje - jeżeli ten człowiek jest mi niezbędny, bądź też uważam ze po prostu wygodniej mi z nim niż bez niego to rozpatruje kwestie podwyżki bez względu na to jak głupio to uzasadniał
          • taki-sobie-nick Re: Co byście zrobiły 24.10.16, 21:19
            moni_kaw napisał(a):

> Jeżeli przychodzi do mnie pracownik po podwyżkę to analizuje przede wszystkim s
            > woją własną sytuacje - jeżeli ten człowiek jest mi niezbędny, bądź też uważam
            > ze po prostu wygodniej mi z nim niż bez niego to rozpatruje kwestie podwyżki be
            > z względu na to jak głupio to uzasadniał

A pracownik, przekonany, że dostał ją za drony, następnym razem zrobi kurs decoupage`u i znów zażąda podwyżki.
    • ra-sowa Re: Co byście zrobiły 24.10.16, 21:10
      Gratulujemy nowego hobby i mówimy, ze jak tylko firma zakupi drony i on je obsługiwał, to dostanie dodatkowe wynagrodzenie lub podwyżkę.
      • dziennik-niecodziennik Re: Co byście zrobiły 24.10.16, 21:18
        Podpisuje sie 😀
      • moni_kaw Re: Co byście zrobiły 24.10.16, 21:21
        A prawda jest taka, za zanim firma te drony zakupi będzie za free korzystała z szerokiej wiedzy tego gościa....
        • taki-sobie-nick Re: Co byście zrobiły 24.10.16, 21:24
          moni_kaw napisał(a):

> A prawda jest taka, za zanim firma te drony zakupi

... o ile W OGÓLE to uczyni.

będzie za free korzystała z
          > szerokiej wiedzy tego gościa...

A jak się ma operowanie dronami do elektryki, bo się nie znam?

Gość może sobie znać biegle chiński, co niewątpliwie jest godne podziwu, ale w jego pracy mało pomocne.
          • moni_kaw Re: Co byście zrobiły 24.10.16, 21:28
            Ale znając chiński bez trudu znajdzie znakomicie poplatne zajęcie i porzuci posadę u ciebie, zatem ponawiam pytanie czy jest on niezbędny /trudny do zastąpienia?
            • taki-sobie-nick Ale ja pytałam, z jakiej to szerokiej wiedzy 24.10.16, 21:38
              będzie bezpłatnie korzystała firma.

Bo jeśli facet ma szeroką wiedzę o dronach, W PRACY KOMPLETNIE NIEPRZYDATNĄ, to firma z niej w żaden sposób nie korzysta.

• wilowka Re: Co byście zrobiły 24.10.16, 21:12
      Informujemy pracownika, że ma fajne hobby i żeby zgłosił się rozmawiać o podwyżce jak podniesie swoje ZAWODOWE kwalifikacje smile
    • taki-sobie-nick Re: Co byście zrobiły 24.10.16, 21:18
      Firma zajmuje się elektryką?

Nie wiesz, czym się zajmuje firma? Ludzie, znak zapytania ma swoją funkcję!

Jak poniżej - gratuluję. Podwyżki nie dostanie, chyba że kierownik wprowadzi drony do pracy firmy. tongue_out
    • nickbezznaczenia Re: Co byście zrobiły 24.10.16, 21:30
      Zwolnić, ponieważ nie zawiadomił pracodawcy o podnoszeniu kwalifikacji. big_grin
    • bulzemba Re: Co byście zrobiły 24.10.16, 21:31
      Gratuluję hobby.
      Podwyżka? Nie no, kpisz! Przecież nie płacisz pracownikowi za szeroki wachlarz umiejętności których w pracy nie używa tylko za to co w robocie robi.
      • moni_kaw Re: Co byście zrobiły 24.10.16, 21:33
        Wy chyba naprawdę nie wiecie jaki dzisiaj jest rynek.i jak trudno znaleźć sensownego pracownika
        • wuika Re: Co byście zrobiły 24.10.16, 21:37
          Sensowny, ale nie umie załapać, że jak się idzie po podwyżkę to raczej z argumentami wykraczającymi poza "bo chciałbym".
        • taki-sobie-nick Re: Co byście zrobiły 24.10.16, 21:39
          moni_kaw napisał(a):

> Wy chyba naprawdę nie wiecie jaki dzisiaj jest rynek.i jak trudno znaleźć senso
          > wnego pracownika

Takiego, co będzie miał umiejętności za pięciu, a pensję brał za jednego?
    • wuika Re: Co byście zrobiły 24.10.16, 21:35
      Gratuluję rozwijania się w pasjach pozapracowych. Na tym kończę rozmowę nt. podwyżki suspicious
    • aurinko Re: Co byście zrobiły 24.10.16, 21:37
      Gratuluję nowych umiejętności i informuję, że podwyżkę dostanie jak tylko jego wiedza nt dronów okaże się być niezbedna do wykonywania jego dotychczasowych obowiązków.
    • zuleyka.z.talgaru Re: Co byście zrobiły 24.10.16, 21:47
      Pytam w jaki sposób chciałby wykorzystać drony w pracy firmy. Jak miałby jakiś fajny i do zrealizowania pomysł, który usprawni pracę i przyniesie korzyści fimie - inwestuję w drona, pracownik dostaje podwyżkę i zostaje operatorem drona. Jeśli nie ma pomysłu to trudno smile podwyżki są za kaizen a nie za hobby smile
    • angeika89 Re: Co byście zrobiły 24.10.16, 23:08
      Nic bym nie zrobiła. Pogratulowała nowych umiejętności, lecz wybiła podwyżkę z głowy skoro są nie przydatne w wykonywanej pracy. Jeśli już bardzo zależy Ci na pracowniku etc możesz dać jednorazową premię i zakomunikować, że podwyżkę może otrzymać jeśli dokształci się z zakresu usług jakie wykonuje firma.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka