Dodaj do ulubionych

ozdoby bożonarodzeniowe

03.12.16, 07:55
hej emamusie, ozdabiacie już domy i mieszkania na święta??robicie same takie ozdoby czy kupujecie?co ozdabiacie- tylko choinka, czy kominki, okna, drzwi itd, oraz jakie te zdoby? klasyczne bombeczki, czy ekologicznie, drewniano piernikowato i filcowato u was??Zalezy mi żeby w tym roku stworzyc niepowtarzalną atmosferę w domu na święta, bo to pierwsze święta w nowym domku, będą goście itd. podzielcie się swoimi pomysłami. To może najpierw ja napiszę co chcę w tym roku zrobic- poszukać ładną gałąź, pomalować na biało i powiesić w oknie-na to jakieś ozdoby najlepiej z materiału jakieś serduszka;zrobić sama wianek na dzrzwi wejsciowe, poozdabiać lampy gałązkami i wstążkami...narazie nie mam pomysłu co zrobić ze scianą za piecykiem żeliwnym-mamy tzw kozę a tu juz trudniej o pomysły takie jak z kominkiem,podobnie schody są jeszcze niewykończone więc tez mi trudno cos tu wymyśleć. Piszcie i dzielcie sie pomysłami
Obserwuj wątek
    • salix.s Re: ozdoby bożonarodzeniowe 03.12.16, 09:06
      A znasz Pinterest? Tam jest tyle inspiracji dekoracji bożonarodzeniowych, że będziesz mieć zapewniona rozrywkę na długie wieczory
    • b-b1 Re: ozdoby bożonarodzeniowe 03.12.16, 09:24
      Już spasowałam, nie chce mi się-więc wyciągam to, co już mam. Jak to mówią moje nastolatki-na zewnątrz "wieś śpiewa i tańczy" big_grin W oknach mam płynące sople, na drzwiach wianek, przed wejściem ogromną kulę z lampkami. Na daszku garażowym obok wejścia stoi choinka z ogromną wstążką i lampkami(chciałam renifera, ale się nie zmieścił big_grin)
      W domu skromnie-choinka pod sam sufit biało/srebrna z białymi lampkami, na kominku wieniec z lampkami.
    • kouda Re: ozdoby bożonarodzeniowe 03.12.16, 09:42
      każe staremu kupic choinke
      dzieci sciagna ozdoby ze strychu
      i juz
      moze w szale przedswiatecznym zaloze lampki na choinke przed domem tongue_out

ze zdumieniem jednak odkrylam ze sa dorosle osoby - zony matki i gospodynie, ktore dla wlasnej satysfakcji takie rzeczy robia, np wieniec z pomalowanego na zielono makaronu, albo styropianowe bombki okrecaja sznurkiem, albo robia choinki z papieru
      tak tak
      nazywa sie hobby wink
      • fifiriffi Re: ozdoby bożonarodzeniowe 03.12.16, 10:09
        kouda napisała:

> ze zdumieniem jednak odkrylam ze sa dorosle osoby - zony matki i gospodynie, kt
        > ore dla wlasnej satysfakcji takie rzeczy robia, np wieniec z pomalowanego na zi
        > elono makaronu, albo styropianowe bombki okrecaja sznurkiem, albo robia choinki
        > z papieru
        > tak tak
        > nazywa sie hobby wink

ale dlaczego ze zdumieniem?
        • kouda Re: ozdoby bożonarodzeniowe 03.12.16, 10:13
          zwyczajnie, ze komus kto ma łbie dom i rodzine sie chce tracic czas, a potem stawiac kurzołapy smile
          owszem ja tez to przechodzilam, taka faze kreatywnosci, ale przeszlo mi w wieku okolo 14 lat
          teraz czasem przy okazjach dzieciecych troche sie aktywizuje, ale nie na tyle, zeby malowac makaron na zielono i formowac w wieniec big_grin
          • kropkacom Re: ozdoby bożonarodzeniowe 03.12.16, 10:18
            Nie robię, ale to nie musi być z makaronu. Są nawet specjalne miejsca gdzie przed świętami uczą i się samemu wieńce i inne takie świąteczne dekoracje robi. My w zeszłym roku robiliśmy kartki świąteczne, bo te sklepowe mnie coraz mniej przekonują. W tym roku nie wiem czy znajdę wenę.
          • fifiriffi Re: ozdoby bożonarodzeniowe 03.12.16, 10:26
            nie mam "na łbie" domu... nie tracę na to czasu, robię z synami, Kurzołapy na drugi rok zanoszę do pracy a sobie robię w domu nowe .No jak tylko zaszłaś do etapu robienia z makaronu, to sie nie dziwię,że skończyłaś etap kreatywności w wieku 14lat
            • kouda Re: ozdoby bożonarodzeniowe 03.12.16, 10:32
              alez nie czuj sie urazona, na pewno piekne sa twoje wytwory
              kazdemu jego hobby

• kropkacom Re: ozdoby bożonarodzeniowe 03.12.16, 10:39
                No a jakie ty masz hobby?
              • fifiriffi Re: ozdoby bożonarodzeniowe 03.12.16, 10:39
                myślisz,że czuję sie urażona? big_grin spokojnie....

nie jest to moim hobby, ale... super że poczułaś sie lepsza.
                • kouda Re: ozdoby bożonarodzeniowe 03.12.16, 10:47
                  jaka obrazalska
                  nie, nie poczulam sie lepsza, czasem tylko troche ubawiona
                  sledze na fb grupe milosiczek rekodzielniczek i stad wiem, jakie wytwory najczesciej sie pojawiaja,
                  misterne, czasochlonne i nikomu do niczego niepotrzebne, a i walor estetyczny jest watpliwy
                  ale jak mowie, hobby to blogoslawienstwo, jak cieszy to super wink
                  proces tworczy relaksuje, proces tworczy uszczesliwia
                  • agni71 Re: ozdoby bożonarodzeniowe 03.12.16, 12:43
                    Więc masz odpowiedź, dlaczego to robią. Co cię dziwi, w takim razie?
                  • fifiriffi Re: ozdoby bożonarodzeniowe 03.12.16, 13:26
                    a ty jeszcze piłujesz ten temat ? big_grin big_grin big_grin
        • lusitania2 Re: ozdoby bożonarodzeniowe 03.12.16, 10:15
          fifiriffi napisał:

> > nazywa sie hobby wink

> ale dlaczego ze zdumieniem?

bo choć zmieniła nick, to rozumek ma dalej ten sam, mroofczo malutki, i stąd jej wieczne dziwienie się światem.
          • kouda Re: ozdoby bożonarodzeniowe 03.12.16, 10:21
            powiedziala co wiedziala i poszla kleic makaron
      • vaikiria Re: ozdoby bożonarodzeniowe 03.12.16, 17:35
        A co w tym dziwnego? Mnie robienie takich ozdob relaksuje.
    • lusitania2 Re: ozdoby bożonarodzeniowe 03.12.16, 10:04
      w oknie w pokoju najmłodszego dziecka właśnie powiesiłam bałwanka, ale to dekoracja zimowasmile.
      Świąteczne - 24 grudnia, ubieramy choinkę i rozstawiamy(rozwieszamy) po domu stroiki, koronkowe śnieżynki, szyszki itp. A zwijamy to 2 lutego.
    • yamilca197 Re: ozdoby bożonarodzeniowe 03.12.16, 10:23
      Na pinterest znajdziesz mnostwo inspiracji. Ja juz udekorowalam dom czesciwo, dzis albo jutro pojedziemy kupic choinke i udekorujemy. Mamy tez troche ozdob w ogrodzie i przed domem. W kazdym pomoeszczeniu sa dekoracje swiateczne. Lubie te swieta ,ta ich koemrcujna strone wlasnie.
    • andaba Re: ozdoby bożonarodzeniowe 03.12.16, 10:24
      Ja robię szydełkowe bałwanki i aniołki, serwetki oraz koralikowe gwiazdki, na choinkę i nie tylko.
      Miałam ochotę na nową firaneczkę na drzwi, ale nie znalazłam satysfakcjonującego wzoru, a nie chciało mi się kombinować. Więc chyba w tym roku sobie odpuszczę.
    • butch_cassidy Re: ozdoby bożonarodzeniowe 03.12.16, 11:54
      Mam sporo tego. W większości kupione.
      Rozstawiam/rozwieszam co roku wedle uznania.
      Dwa elfy/skrzaty, wianek srebrny, pluszowego mikołaja, szopkę z dzieciństwa męża (stoi zwykle na gzymsie kominka), skandynawskie makatki z pchlego targu, świecące białe serce na okno w kuchni, lampka-mikołaj porcelanowa, biały anioł też z porcelany do dekoracji stołu z pasującymi świecznikami...
      Koce, poduszki, ręczniki, gadżety kuchenne(h&y)
      Mydła do rąk też mam świąteczne.
      Lampki zewnętrzne też ma oczywiście.
      Z pewnością o wielu rzeczach zapomniałam wink choć już sięgnięte ze strychu czekają, żeby je rozlokować.

Stroik zrobiłam sama do córki do przedszkola, potem przez dwa lata zdobił dom aż się połamał.
    • mynia_pynia Re: ozdoby bożonarodzeniowe 03.12.16, 12:03
      Zieram ozdoby od kilku lat, a co roku dokupuje nowe. Mnie ratuje tradycja, choinkę kupuję nadzień przed świętami i dokupuje ozdoby również wówczas. Za wszystko płacę wówczas o -50 - -70% teniej. Dom wewnątrz mam mocno poobklejany bo mój 5 latek ma swoją wizję piękna.
    • agni71 Re: ozdoby bożonarodzeniowe 03.12.16, 12:52
      Na razie wiszą materiałowe kalendarze adwentowe i są póki co jedyną świąteczną ozdobą. Za tydzień, dwa pewnie dorobimy trochę szyszek ozdobionych brokatem (robimy co roku, fajna zabawa), które wieszamy później na choince. Choinka będzie żywa, więc zakupimy ją i przystroimy przed samymi świętami. Ozdoby mamy takie: szklane okrągłe bombki, szklane ozdoby w różnych kształtach, pojedyncze egzemplarze kupowane w różnych miejscach, np. szklana gwiazdka z fabryki kryształu, ozdoby z jarmarku bożonarodzeniowego w Berlinie, ozdoba z koronki koniakowskiej, papierowe ozdoby ze skansenu w Lublinie, bombka z fabryki bombek zrobiona własnoręcznie przez dziecko na wycieczce szkolnej itp. Mamy sporo brokatowych, własnej roboty szyszek, oraz drewniane ozdoby, które własnoręcznie malowaliśmy.
      Co roku coś dokupuję, w tym roku np. nieduże bombki w kształcie ptaszków (rudzik, gil i wróbel) smile
      Oprócz choinki, mój mąż zazwyczaj robi stroik na stół, nad kominkiem wieszamy wieniec (sztuczny). Dokupuję kwiaty zwane gwiazdą betlejemską i stawiam w każdym pokoju. U dzieci wieszam drewniane zabawki poruszane sznureczkiem. I to mniej więcej na tyle.
    • aankaa Re: ozdoby bożonarodzeniowe 03.12.16, 12:54
      na wabia powiesiłam filcowe serduszko z reniferem i dzwoneczkami...
      https://fotoforum.gazeta.pl/photo/3/ei/ef/kdsh/Igk3L2iDBBNbLVybKB.jpg
      https://fotoforum.gazeta.pl/photo/3/ei/ef/kdsh/pZ3iqxO266co0f0MMB.jpg
      https://fotoforum.gazeta.pl/photo/3/ei/ef/kdsh/E6BTn1uiHBvB344VgB.jpg
      • agni71 Re: ozdoby bożonarodzeniowe 03.12.16, 14:42
        Jak psu...tfu, tfu, kotu z gardła wyciągnięte wink
    • beata985 Re: ozdoby bożonarodzeniowe 03.12.16, 13:16
      jeszcze nie mam nic, co roku obiecuję sobie, żeby nic niwego nie dokupywać, bo tym co mam mogłabym pół wsi obdzielić no ale ciężko obietnicy dotrzymać....
      narazie czekam z ozdobami i zakazuję córce puszczać piosenek świątecznych- ta uparcie puszcza, bo przecież już grudzień...suspicious
      a na widok świątecznych reklam mam mordercze odruchy....suspicious
      • marminia Re: ozdoby bożonarodzeniowe 03.12.16, 13:42
        To tak jak ja smile w tym roku próbuję zrobić coś nowego z ozdób, które mam. Na przykład krajobraz zimowy w dużym szklanym naczyniu.
    • memphis90 Re: ozdoby bożonarodzeniowe 03.12.16, 16:58
      Nic nie rób za kozą, takie miejsca powinny być pozbawione łatwopalnych pierdólek, szczególnie drewnianych czy filcowych.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka