Dodaj do ulubionych

Gafa czy foch?

14.12.16, 01:01
W skrócie, impreza rodzinna w restauracji, zaczyna się obiadem, 3 gości informuje, że będzie później. Z obsługą ustalone, że jak tylko się pojawią, dostają zaległy obiad. Pojawiają się 1,5h później foch? że niby obiad miał być, a nie ma, że kawa, między czasie obsługa przynosi obiad ...marudzenie do samego końca, po kawie była kolacja i jeszcze jedna kawa na koniec.
Czy organizatorka imprezy, skoro wie, że ktoś będzie później, powinna czekać z obiadem na wszystkich, żeby wspólnie zacząć, czy to goście powinni przyjść punktualnie?
Obserwuj wątek
    • magic.marker Re: Gafa czy foch? 14.12.16, 01:14
      Zaraz, państwo wiedzą, o której impreza staruje, zapowiadają i przychodzą półtorej godziny później i oczekują, że wszyscy pozostali będą czekać na nich z rozpoczęciem spożywana - dobrze zrozumiałam? A jak juz przyszli to marudzą? I wiedzieli, że przyjęcie zaczyna się o godzinie X?
      Buahahahahaha
      Z SV to się nawet na ulicy nie minęli
    • feniks_z_popiolu Re: Gafa czy foch? 14.12.16, 04:48
      Nietakt ze strony gości. Nie mogli przyjść o ustalonej porze? Trudno. Bez gadania powinni obiad zjeść i docenić, że organizator w ogóle chciał pamiętać o obiedzie dla nich. Ciekawe jaki stopień pokrewieństwa z organizatorami?
      • czarna_kita Re: Gafa czy foch? 14.12.16, 07:35
        Obiad był o ustalonej godzinie, skoro ktoś się na niego spóźnia to jego sprawa a nie organizatorki. Powinni się cieszyć że w ogóle cos jeszcze dostali. U mnie była podobna sytuacja z tym ze ja obiad robilam w domu ale tam jasno było powiedziane -Nie damy rady na tą godzinę będziemy później, nie czekaj z obiadem.- I tak to powinno się odbyć, reszta gości nie jest winna spoznieniu tamtych więc dla czego ich karać ? Spoznialskich trza było sprowadzić na ziemię i konkretnie zj...bać za takie zachowanie.
    • lauren6 Re: Gafa czy foch? 14.12.16, 07:38
      Następnym razem nie zapraszaj tej 3, bo widać, że straszne buractwo.
    • mama.nygusa Re: Gafa czy foch? 14.12.16, 07:57
      Naprawde ludzie przychodza w gosci(w dodatku spoznieni!) i marudza? Nastepnym razem nie zapraszac.
    • solejrolia Re: Gafa czy foch? 14.12.16, 07:59
      Ale buractwo ...
      Następnym razem nie zapraszać!
    • iwoniaw Re: Gafa czy foch? 14.12.16, 08:34
      Nie będę oryginalna w swej opinii - buractwo gości straszne. Powinni się cieszyć, że zadbano o nich ponadprzeciętnie i spóźnieni dostali "zaległy" obiad, normalnie - jak ktoś napisał wyżej - jeśli nie mogą przyjść na godzinę x, powinni powiedzieć "wpadniemy dopiero na kawę i deser" i nie robić zamieszania i dodatkowego zachodu gospodarzom.
      Nie mówiąc już o tym, że komentowanie gościny i utyskiwanie na organizację/jedzenie/cokolwiek w gościach jest chamstwem nawet w przypadku, gdy faktycznie gospodarze dali plamę w jakiejś dziedzinie (co tu NIE miało miejsca, ale nawet gdyby miało, to kulturalny gość zachowuje swe uwagi dla siebie i najwyżej nie przyjmuje kolejnych zaproszeń, skoro się poczuł niewłaściwie traktowany).
    • black.sally Re: Gafa czy foch? 14.12.16, 08:54
      nieobecnych zdanie sie nie liczy.
      Spóźnili się? trudno, Albo jedzą obiad podany po ich przyjściu, czyli później, alebo siadają już tylko na kawę.
      Organizatorka ustaliła godzinę i tej sie trzeba trzymać.
      • wolveryana Re: Gafa czy foch? 14.12.16, 09:05
        Może myśleli, że wszyscy będą na nich czekać (przecież uprzedzili, że się spóźnią wink ). Tylko jakoś nie widzę siedzenia w lokalu przy pustych talerzach. Państwo powinni podziękować za to, że mimo tak dużego spóźnienia dostali obiad
        • mozambique Re: Gafa czy foch? 14.12.16, 10:23
          to ze uprzedzili nie zmenia faltu ze sie spóźnili
          • wolveryana Re: Gafa czy foch? 14.12.16, 11:03
            mozambique napisała:

> to ze uprzedzili nie zmenia faltu ze sie spóźnili
            >

Bezapelacyjnie wink dlatego dodałam wink
    • lady-z-gaga Re: Gafa czy foch? 14.12.16, 09:15
      Nawet nie pytaj. Normalni ludzie, jeśli przybywają na imprezę spóźnieni, nie domagają się jedzenia i picia, które ich z racji spóźnienia ominęło smile no chyba, że impreza była składkowa, ale gdyby tak było, to pewnie byś o tym napisała.
    • wuika Re: Gafa czy foch? 14.12.16, 09:42
      Goście punktualnie. Ukłonem w ich stronę jest podanie zaległego obiadu. Jakiekolwiek jęknięcie z ich strony (że obiad nie taki, że kawa za szybko, czy cokolwiek) jest nietaktem - ze strony gości.
    • aqua48 Re: Gafa czy foch? 14.12.16, 10:01
      Zdecydowania goście powinni przyjść punktualnie, a jeśli nie mogą (siła wyższa) to odmówić przyjścia lub umówić się, że wpadną po obiedzie jedynie na kawę.
    • sacea Re: Gafa czy foch? 14.12.16, 10:02
      tak sobie myślę, że może tak mają, siedziałam blisko nich, to miałam ich na oku, trójka nie mogła dotrzeć (na marginesie bardzo sympatyczni ludzie), po południu pociecha drzemkę ma, potem przez przypadek kelner omyłkowo zamiast barszczu podał im do kolacji herbatę, potem czegoś brakowało
      • bergamotka77 Re: Gafa czy foch? 14.12.16, 11:18
        Chamidla. Ta oslawiona drzemka o stałej porze dzieci mnie śmieszy , nic się nie stanie gdyby raz przesuneli. Ja nie byłam zakladniczka swoich dzieci.
      • majaa Re: Gafa czy foch? 14.12.16, 11:51
        Może i sympatyczni, skoro tak twierdzisz, ale pewnych zasad zachowania to niestety nie znają. Skoro spóźnili się tyle czasu, to powinni docenić, że w ogóle przewidziano dla nich obiad, a ci jeszcze marudzą, że muszą chwilę zaczekać. I nie, organizator absolutnie nie może "karać" punktualnych gości, przetrzymując ich "o suchym pysku", żeby dogodzić spóźnialskim.
    • mozambique Re: Gafa czy foch? 14.12.16, 10:22
      w takim DOWNTON ABBEY to by kamerdyner zapytał na wjesciu " A PAństwo do kogo i w jakiej sprawie ?"

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka