Dodaj do ulubionych

Idiotko głupia...

01.10.24, 20:43
To do mnie, rzecz jasna...
Chyba sprawiłam dziś przykrość pewnej pani.
Zrobiła dla mnie coś, co przekraczało jej powinniście zawodowe, bedac dla mnie przy tym niezwykle empatyczną. W ramach podziękowań wyrwalo mi się "dziękuję, jest pani wielka". Gdybym tak powiedziała do kruszynki drobnej, byłoby chyba ok. Powiedziałam, niestety, do pani wielkiego wzrostu i wielkiej wagi. Macie tak czasem? Z rozkojarzenia (zmęczona byłam). Nie tłumaczyłam się, chociaż się zreflektowałam, wyszłam z uśmiechem "nie zauważając" celowo gafy.
Obserwuj wątek
    • taje Re: Idiotko głupia... 01.10.24, 20:51
      A skąd wniosek, że sprawiłaś jej przykrość? Sformułowanie jest pan/pani wielki/a ma dość jednoznaczne konotacje i nie mają one związku z gabarytami fizycznymi.
    • izabela1976 Re: Idiotko głupia... 01.10.24, 20:52
      Pewnie odczytała to co powiedziałaś zgodnie z Twoją intencją i że nie miało to związku z jej posturą.

Nie masz co się umartwiać.

To tak samo jakbyś zapytała się osoby jeżdzącej na wózku czy idzie z Tobą np. do kina. Wiadomo, że przecież nie pójdzie a raczej pojedzie.
      • hasty Re: Idiotko głupia... 01.10.24, 20:59
        Skoro była miła i empatyczna go na pewno Cię dobrze zrozumiała.
    • bistian Re: Idiotko głupia... 01.10.24, 21:15
      Oj tam, szukanie dziury w całym, chociaż intencje były oczywiste. smile
      Do niewidomych czasami się mówi: widzisz to tak, jak ja? czy w inny ciekawy sposób i nikt się nie obraża.
      • ichi51e Re: Idiotko głupia... 01.10.24, 21:56
        „Do zobaczenia” 😳
        • 152kk Re: Idiotko głupia... 02.10.24, 06:34
          No właśnie osoby z niepełnosprawnościami zwykle chcą, żeby zwracać się do nich i traktować jak najbardziej naturalnie tj. do niewidomych mówi się " do widzenia", do osób nie godzących "chodźmy" itd. Oczywiście chodzi mi o takie neutralne, codzienne zwracanie się, a nie brak wsparcia/pomocy/uwzględnienia potrzeb, jeśli dana osoba o to prosi lub wiemy, że potrzebuje.
          • 152kk Re: Idiotko głupia... 02.10.24, 06:34
            nie chodzących
        • alchemy_alice Re: Idiotko głupia... 03.10.24, 01:15
          Moja kumpela, niedowidząca w stopniu znacznym zawsze mi odpowiada na taki tekst ze śmiechem: No raczej nie!

Uwielbiam ją
    • mdro Re: Idiotko głupia... 01.10.24, 21:20
      Cóż. Nie będę się sprzeczać z twoją samokrytyką. Ale nie "jesteś idiotką" dlatego, że tak powiedziałaś, tylko dlatego, że myślisz, że każda osoba "wielkiej wagi" jest tak na swoim wyglądzie skupiona, że takie stwierdzenie sprawi jej przykrość. Naprawdę myślisz, że nie zrozumiała, o co ci chodziło?
    • 7katipo Re: Idiotko głupia... 02.10.24, 12:05
      Kiedyś dziewczę tak do mnie powiedziało. W podzięce i uznaniu moich zasług oczywiście.
      Odpowiedziałam "Wiem. Ale pracuję nad tym".
      • tt-tka Re: Idiotko głupia... 03.10.24, 14:27
        7katipo napisała:

> Kiedyś dziewczę tak do mnie powiedziało. W podzięce i uznaniu moich zasług oczy
        > wiście.
        > Odpowiedziałam "Wiem. Ale pracuję nad tym".

smile
        ja w takich sytuacjach (zdarzylo sie i wiecej niz raz) odpowiadam z milym usmiechem, ze jeszcze rosne
    • yenna_m Re: Idiotko głupia... 02.10.24, 12:09
      Nie sprawilas.
      Przestan sie obwiniać.
    • kachaa17 Re: Idiotko głupia... 02.10.24, 13:16
      Nie widzę tu żadnej gafy. Na Twoim miejscu zastanawiałam się, dlaczego wyzywasz siebie od idiotek. Niefajnie się to czyta. Jeśli siebie za takie coś wyzywasz od idiotek to pewnie innych też bo zwykle tak traktujemy ludzi jak siebie samych l.
      • szeptucha.z.malucha Re: Idiotko głupia... 02.10.24, 14:47
        Też to samobiczowanie źle odbieram. Zresztą, kulturowo idziemy w jakieś literalne, często opaczne, rozumienie czyichś (lub tutaj własnych słów) a nie w intencje, które w kontekście są bardzo czytelne. Przy takim podejściu niebawem nie będzie szansy na komunikację, bo jedna strona będzie się bać coś wyrazić a druga zjeży się i będzie zewsząd oczekiwać urazów.
        Wyżej zostało wspomniane, że nadpoprawność może być szkodliwa w kontaktach, typu unikanie "idziemy" przy niechodzącym, czy "no, widzisz" przy niewidomym.
    • mava12 Re: Idiotko głupia... 02.10.24, 14:35
      bywa...a pani jakos zareagowała?
      Kiedyś kolega powiedział do swojego szefa, co wynikało z rozmowy "i wyszło szydło z worka". Pan szef miał nazwisko adekwatne. Zrobiło się...głupio. Ale my (pracownicy) długo mieliśmy pożywkę do żartów.
      • szeptucha.z.malucha Re: Idiotko głupia... 03.10.24, 07:12
        A to pan szef nie znał tego powiedzenia? Pierwszy raz usłyszał i odniósł wprost do siebie i miał kij w tyłku?
        • mava12 Re: Idiotko głupia... 03.10.24, 10:41
          nikt się nie odniósł. "Pan szef" zniósł to po męsku, czyli nie zareagował.
          Pan wypowiadający nagle zamilkł po wypowiedzeniu słów bo zdał sobie sprawę, że głupio wyszło.
          Tylko my, koleżeństwo, dusilismy sie skrycie ze śmiechu.
          • szeptucha.z.malucha Re: Idiotko głupia... 03.10.24, 12:34
            Ok. Zabawna sytuacja ale Gaga bym tego nie nazwała.
    • iwles Re: Idiotko głupia... 02.10.24, 14:52

Dlaczego sądzisz, że pani ma kompleksy z powodu swej wielkości?
      No nie, ona może to olewać i zrozumiała ciebie dokładnie tak, jak chciałaś by zrozumiała.
      Wyluzuj. Twoje tłumaczenie się byłoby o wiele gorsze.
    • engine8t Re: Idiotko głupia... 03.10.24, 00:35
      Najlepiej isc do spowiedzi i to ci oczysci sumienie
      • zajonc_w Re: Idiotko głupia... 03.10.24, 08:42
        ?

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka