Dodaj do ulubionych

Chwale sie literka R

13.01.17, 17:01
Dziecior ( lat 4) wymowil dzis poprawnie polskie R!

Ciesze sie niesamowicie bo to naprawde wczesnie. Troche mi zajelo trenowanie tej literki ( inne juz wymawia bez problemu i uzywa). Angielskei R mowil od pewnego czasu ale nasze polskie RRRRRR wlasnie zaczal. No rewelacja i jestem dumna bo ponoc czasem dzieci kolo 6 roku zycia dopiero opanowywuja trudna sztuke "rolling R"
Obserwuj wątek
    • black-cat Re: Chwale sie literka R 13.01.17, 17:04
      Głoską, nie literką. Gratulujemy.
      • kouda Re: Chwale sie literka R 13.01.17, 17:10
        Musialas wink
        • black-cat Re: Chwale sie literka R 13.01.17, 17:28
          Nie mogłam się powstrzymaćsmile
          • princesswhitewolf Re: Chwale sie literka R 13.01.17, 17:45
            to trza bylo przemyslec juz jak poprawic i powiedziedziec "spolgloska"
            • black-cat Re: Chwale sie literka R 13.01.17, 20:35
              Nie pomyliłam się. Głoska to dźwięk mowy, najmniesze usłyszenie, wymówienie itd. Dzieci uczą się rymowanki: Głoskę wymawiam i słyszę, literę widzę i piszę. Logopedzi wywołują głoski, nie litery.
              • princesswhitewolf Re: Chwale sie literka R 13.01.17, 21:37
                marudzisz jak moj stary... uncertain
                • black-cat Re: Chwale sie literka R 13.01.17, 22:08
                  Ty zaczęłaś😜
              • kouda Re: Chwale sie literka R 14.01.17, 09:54
                a to naprawdę takie istostne dla szerego czlowieka? naprawde czasem mam wrazenie, ze ci logopedzi to najbardziej czepiliwa grupa zawodowa wink
            • kouda Re: Chwale sie literka R 14.01.17, 09:58
              btw, gwoli filologicznej ciekawosci, wiecie ematki, ze sa jezyki, gdzie R jest samogloska, co wiecej - zgloskotworcza
      • princesswhitewolf Re: Chwale sie literka R 13.01.17, 17:11
        spolgloska jesli wchodzic w szczegolysmile
    • ola_dom Re: Chwale sie literka R 13.01.17, 17:04
      Brrrrrrrawa!!! I grrrrrrrrrrratulacje!
      smile
      • princesswhitewolf Re: Chwale sie literka R 13.01.17, 17:11
        w imieniu dzieciorzyska serdecznie dziekuje
    • little_fish Re: Chwale sie literka R 13.01.17, 17:11
      Brrrrrrrrrrrrawo On!
      • princesswhitewolf Re: Chwale sie literka R 13.01.17, 17:12
        usmiech <wrecz zabio-wielki>
    • fornitta69 Re: Chwale sie literka R 13.01.17, 17:12
      SupeRRR smile
    • kouda Re: Chwale sie literka R 13.01.17, 17:16
      Dwujezeczne dziecko naprawde ma niemale wyzwanie w opanowaniu dzwiekow i jednego i drugiego jeyzka, to synio twoje naprawde ladnie sa radzi w wieku lat czterech. Powiedz przy okazji, jak juz o tym watek, a moze i inne mamy dwujeyzcznych dzieci cos poradza,. Pyta mnie kuzynka ze stanow, zona tambylca, ktora chce dzieciom polski jezyk zachowac o wartosciowe ksiazeczki do nauki polskiego dla najmlodszych. W sensie nie nauki-nauki, ale do czytania, zeby poznawalo jezyk naturalnie. Ja mam swoje typy, ale nigdy nie wychowywalam dzieci za granica i malo znam takich dzieci duwjezyczych. Moze podpowiesz cos, co u was sie sprawdzalo?
      • princesswhitewolf Re: Chwale sie literka R 13.01.17, 17:31
        no dziecior pozno zaczal mowic. Tak okolo 2 lat zaczal ( mial zespol mokrego ucha i ponoc gorzej slyszal ale mu przeszlo), a w wieku 3 lat juz mowil a obecnie skonczy w przyszlym tyg 4 i trajkocze jak najety. Tak jakby....zbieral i zbieral te dane z 2 jezykow a potem zaczal szybko gadac.
        Niesamowite jak one wiedza te male ze do Taty to tylko po ang, do babci po polsku tylko a do mamy mozna w obu.

Wiesz ja mysle ze przedszkole/zlobek mu pomoglo w angielskim od 1.8 roku zycia 5 godzin dziennie ( za cene wirusow przynoszonych do domu) i moja niezwykle gadatliwa matka w j polskim od 13tej codziennie trajkocze z nim...wrecz nie do zniesienia dla mnie czasem gadatliwa jest (wszystko, kazdy bulgot w brzuchu czy powiew wiatru mysi byc werbalnie opisane), ale dziecku to pomaga.

Dziecior chodzi tez do polskiej szkoly sobotniej na pare godzin co tydzien.
        • kouda Re: Chwale sie literka R 13.01.17, 17:56
          To nie jest glupie, moze taka mial motywcaje w malej glowce. Zaczne gadac, to babcia sie na chwile zamknie? wink
          • princesswhitewolf Re: Chwale sie literka R 13.01.17, 18:12
            albo obaj zaczna nadawac a ja odjade do czubkow.
            • princesswhitewolf Re: Chwale sie literka R 13.01.17, 18:13
              w zasadzie juz to ma miejsce uncertain
    • edelstein Re: Chwale sie literka R 13.01.17, 17:49
      Jak sie wymawia poprawnie polskie R?
      • kouda Re: Chwale sie literka R 13.01.17, 17:53
        Z wibracja na walku dziaslowym
        • edelstein Re: Chwale sie literka R 13.01.17, 17:56
          To chyba normalne,ze dzieci ucza sie wymawiac R Moj mowil R jak mial 2,5 roku i nigdy nie zastepowal L.
          Co tu do swietowania?
          • ichi51e Re: Chwale sie literka R 13.01.17, 17:59
            Niemiecki jest inny niz angielski. Dzieci polskie wychowywane z anglii po polsku przewaznie seplenia i r mowia delikatniej.
            • edelstein Re: Chwale sie literka R 13.01.17, 18:04
              Seplenienie to wina zaniedban rodzicow ,a nie krajutongue_out
              • princesswhitewolf Re: Chwale sie literka R 13.01.17, 18:07
                nie prawda. To tez ilosc wystawienia na dany jezyk. Niemieckie gloski sa bardzo podobne do polskich i dlatego jest latwiej dzieciom.

• princesswhitewolf Re: Chwale sie literka R 13.01.17, 18:05
            w Polsce dzieci nawet nie mowia R w wieku 2.5 roku zycia. To przychodzi pozniej tak ok 3.5-5 okresie najwczesniej. Tu sa informacje o przedzialach wiekowych www.sensterapii.pl/logopedia,18.html

A dla dzieci tu wychowanych w anglo-polskim domu to R jest tym bardziej ciezkie do przeskoczenia i mase dzieci tu sepleni dlugo bo jedno R jest bardzo miekkie, a drugie warczace ( niemieckie tez jest takie jak polskie) I czasem niektore cale zycie seplenia. Nigdy tego nie udaje sie przeskoczyc...
            • little_fish Re: Chwale sie literka R 13.01.17, 19:07
              Wszystko się zgadza, aczkolwiek od każdej reguły są wyjątki - mój młodszy syn "r" wymawiał poprawnie w wieku 2 lat, a nawet ze dwa miesiące wcześniej. Jednojęzyczny oczywiście 😉
              • ivaz Re: Chwale sie literka R 13.01.17, 19:19
                Mój syn też w wieku 2 lat mówił R, mamy to uwieńczone na płycie jak przedstawiał się Mikołajowi a imię i nazwisko ma z tą głoską wtedy w święta miał 2,2. Generalnie młody miał bardzo, bardzo lekką mowę, zaczął mówić bardzo wcześnie i wyraźnie, przez chwile zamiast W mówił H, zawsze mieliśmy ubaw jak zwracał się do wujka smile
              • princesswhitewolf Re: Chwale sie literka R 13.01.17, 21:34
                no to sa niebywale wyjatki bo normalnie dzieci mowia zmiekczajac, i nie wymawiaja R nawet i do 6 roku zycia albo 7mego. Dla dzieciora dwujezycznego to duze wyzwanie z miekkiej wymowy ang na polskie rrrrrr przeskoczyc.
                • little_fish Re: Chwale sie literka R 13.01.17, 21:40
                  A to ja wiem. Generalnie coraz więcej dzieci ma problemy z mową. Nie tylko z tym nieszczęsnym r. A dwujęzycznym wiadomo, trudniej. Choć to też oczywiście zależy jaki ten drugi/pierwszy język
            • edelstein Re: Chwale sie literka R 13.01.17, 19:12
              No widzisz w Niemczech dzieci wymawiaja R w okolicach 3roku zycia i takie info znajdziesz.Musisz na niemieckich stronach logopedycznych.Moj syn nigdy nie mial problemow z wymowa,nie seplenil.
              • princesswhitewolf Re: Chwale sie literka R 13.01.17, 21:31
                i mowil jak dorosly czlowiek nie zmiekczajac dzwiekow jak to dzieci czynia. Geniusz zatem <ziew>

to ja poprosze o nagranie...
                • edelstein Re: Chwale sie literka R 13.01.17, 22:11
                  No coz widocznie mam geniusza.
    • rosapulchra-0 Re: Chwale sie literka R 13.01.17, 18:06
      U mnie mąż mówi francuskie RRRR i na mnie to tak działa..! No bardzo działa big_grin To RRRR wymawia również najmłodsza. Ale jak była mała, to zamiast H wymiawiała F. I teraz sobie wyobraz malutkie, trzyletnie ciałko, które mówi do ciebie - Fodz do kufni! Daj mi samofód z fakiem! Fuj! (tu akurat miała na myśli prawdziwe fuj wink).
    • la_mujer75 Re: Chwale sie literka R 13.01.17, 18:51
      Gratuluję smile
      Jest co świętować smile Mówię, jako matka, którego 8,5 latek (po 5,5 latach intensywnych treningów) wreszcie wymówił prawidłowo "r". Pani logopeda miała łzy w oczach, bo nie wierzyła, że do tego dojdzie.
      • princesswhitewolf Re: Chwale sie literka R 13.01.17, 21:32
        ale sie udalosmile
    • joa66 Re: Chwale sie literka R 13.01.17, 21:33
      Graturuję!
      • princesswhitewolf Re: Chwale sie literka R 13.01.17, 21:34
        <cmok>
    • nickbezznaczenia Re: Chwale sie literka R 13.01.17, 21:38
      Gratulujęsmile
      Jeszcze nie osiągnęłam polskiego r. big_grin
    • aaa-aaa-pl Re: Chwale sie literka R 13.01.17, 21:39
      Głoska ( r)- nie mogę inaczej, jestem logopedą smile
    • salix.s Re: Chwale sie literka R 13.01.17, 21:41
      Gratulacje smile
    • rulsanka Re: Chwale sie literka R 13.01.17, 21:47
      To nie wyścig przecież. Gratulacje.
      • bergamotka77 Re: Chwale sie literka R 13.01.17, 21:59
        woow brawo dla syna!
    • yamilca197 Re: Chwale sie literka R 13.01.17, 22:04
      Corka tez miala 4 lata gdy zaczela wymawiac 'r' w brzmieniu twardym, polskim. Syn ok 6 lat mial. Zadnego nie uczylam, samo przyszlo. Potrafia poprostu, chociaz nie slychac tego zbytnio gdy mowia po polsku.
      Nigdy nie myslalam o wymowie polskiego 'r', to takie potrzebne?
      • bergamotka77 Re: Chwale sie literka R 14.01.17, 02:36
        Potrzebne i trudne. Łatwiej nauczyć się angielskiego czy francuskiego niż twardego polskiego. No ale zapomniałam że twoje dzieci nie mówią po polsku więc im faktycznie niepotrzebne.
        • yamilca197 Re: Chwale sie literka R 14.01.17, 09:36
          Potrzebne do czego?zeby mowic po polsku? Nie badz smieszna,choc wiem ze to niemoliwe w twoim przypadku.
      • ichi51e Re: Chwale sie literka R 14.01.17, 10:44
        Bo to u wiekszosci naturalny proces - gdyby kazde dziecko musial uczyc mowic logopeda to by fachowcow nie starczylo.
        A np moje dziecko w etapie echolalii umialo powtorzyc kazdy dzwiek a teraz jak zaczal cos mowic swiadomie nie umie smile ale i tak sie ciesze big_grin
        • yamilca197 Re: Chwale sie literka R 14.01.17, 10:52
          No wiec moje dzieci naturalnie zaczyly takie r wymawiac, nie myslalam o tym ani nie uczylam.
          • edelstein Re: Chwale sie literka R 14.01.17, 11:18
            Ja tez nie.Nauczyl sie sam.Gdyby nie osoba,ktora powiedzialam jak on pieknie wymawia R"to bym nawet nie zwrocila uwagi.
            • kouda Re: Chwale sie literka R 14.01.17, 11:21
              to przykre, masz jedno dziecko i naprawde nie zwracasz uwagi na jego rozwoj?
              mnie tam ciesza wszystkie i male kroczki i wieksze sukcesy, kazde nowe slowo i umiejetnosc, jak moj najmlodszy wybrzmial wzorowe r to bylam przeszczesliwa
              i wcale sie nie dziwie princess, ze to dla niej tez radosc
              • edelstein Re: Chwale sie literka R 14.01.17, 13:42
                Nie mam pier...ca,jedzenie lyzeczka,potem widelcem,odrzucenie pieluchy itd.sa normalnymi etapami w rozwoju. Czym sie tu zachwycac? Obserwuje rozwoj dziecka by wylapac nieprawidlowosci,sikanie po nogach,bo wymowil R czy sie na rowerze nauczyl jezdzic jest dla mnie dziwne.
                • bergamotka77 Re: Chwale sie literka R 14.01.17, 15:20
                  Ty też jesteś Edek dziwna a musimy Cię tu tolerować big_grin
                  • princesswhitewolf Re: Chwale sie literka R 14.01.17, 15:39
                    smile))))
        • princesswhitewolf Re: Chwale sie literka R 14.01.17, 15:41
          ichi ale to wroci mu, bo jesli w okresie echolali potrafil to znaczy ze nie ma wad wymowy czy sluchu tylko to kwestia rozwojowa. Kazde dziecko ma swoj czas jesli chodzi o rozwoj

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka