Dodaj do ulubionych

demonstranci z zarzutami

18.01.17, 21:48
Wygląda na to, ze Błaszczak zażyczył sobie publikacji wizerunków protestujących pod Sejmem z uzasadnieniem: "Żeby ustalić ich tożsamość, żeby odpowiedzieli za to, że dopuścili się złamania prawa." Jakiego prawa? Nie wiadomo. Zarzuty ('znieważenia dziennikarza TVP') postawili jednej osobie.

tvnwarszawa.tvn24.pl/informacje,news,blaszczak-policja-zidentyfikowala-br-80-osob-prokuratura-zarzuty-ma-jedna,221943.html
Było do przewidzenia (już jak sie zabrali za nowelizację ustawy o zgromadzeniach, bardzo symbolicznie, 13 grudnia), że długo z tym "W Polsce jest demokracja, bo ludzie demonstruja na ulicach" niee wytrzymają.

Jutro z kolei wyrok w pierwszym procesie politycznym nowej edycji IV RP - protestujacy w Suwałkach.
Obserwuj wątek
    • zona_glusia Re: demonstranci z zarzutami 18.01.17, 21:58
      O co chodzi z procesem w Suwałkach?
      • nickbezznaczenia Re: demonstranci z zarzutami 18.01.17, 22:01
        www.wspolczesna.pl/wiadomosci/suwalki/a/protest-kod-przed-sadem-w-suwalkach-chodzi-o-awanture-w-archiwum-panstwowym-zdjecia,11475288/
        • zona_glusia Re: demonstranci z zarzutami 18.01.17, 22:11
          Dziękuję.
          Pamiętam z mediów tę sprawę, ale nie wiedziałam, że komuś postawiono zarzuty.
          • nathasha Re: demonstranci z zarzutami 19.01.17, 17:01
            Zdaje sie ze zostali uniewinnieni ale strona nie chce mi sie wgrac. Wyborcza napisala
            • nickbezznaczenia Re: demonstranci z zarzutami 19.01.17, 21:19
              Tak, zostali.
              I słusznie.
    • asia-loi Re: demonstranci z zarzutami 18.01.17, 21:59
      paszczakowna1 napisała:

> Wygląda na to, ze Błaszczak zażyczył sobie publikacji wizerunków protestujących pod Sejmem z uzasadnieniem: "Żeby ustalić ich tożsamość, żeby odpowiedzieli za to, że dopuścili się złamania prawa." Jakiego prawa? Nie wiadomo. Zarzuty ('znieważenia dziennikarza TVP') postawili jednej osobie.

paszczakówna, a Ciebie też zaaresztują? sad
      • wolveryana Re: demonstranci z zarzutami 18.01.17, 22:04
        Paszczakówną odbijemy jakby co big_grin
      • paszczakowna1 Re: demonstranci z zarzutami 18.01.17, 23:56
        >paszczakówna, a Ciebie też zaaresztują?

Do tej pory nikt się nie zgłaszał. (No i w ogóle nie ma mowy o aresztowaniu, nawet tego człowieka z zarzutami znieważenia dziennikarza). Straszą. Moją fotografię podejrzewam, że mają. Ale jak dla mnie, mogą sobie stawiać zarzuty do upojenia. Trudno, co najwyżej trochę czasu na policji stracę i ewentualnie w sądzie. A huczek już się robi na cały świat.
        • nathasha Re: demonstranci z zarzutami 19.01.17, 01:33
          W razie czego zbiorke sie zorganizuje. Asma moze lepiej niech sie nie zrzuca bo oszczedza dziewczyna na perfumy i iphone'a wink
          • paszczakowna1 Re: demonstranci z zarzutami 19.01.17, 10:55
            Na mnie zbiórki nie potrzeba. Innym jest komu pomóc, Obywatele RP załatwią pomoc prawną (a oni mają kontakt z dobrymi prawnikami), poza tym pomoc oferują PO i SLD. Jeśli chcecie pomóc, wpłaćcie coś na konto OSA: www.facebook.com/obywatelesolidarniewakcji/ ale dopiero gdy faktycznie będą jakieś koszty procesowe czy mandaty. (Chyba że chcecie dołożyć się do ogrzewania namiotów pod Sejmem, generator prądu strasznie zżera pieniądze).
            • paszczakowna1 Re: demonstranci z zarzutami 19.01.17, 11:38
              Pomoc oferuje także .N, KOD i indywidualnie biura adwokackie.
    • wolveryana Re: demonstranci z zarzutami 18.01.17, 22:02
      Widzialam w Faktach.
      Dopuścili się złamania prawa?
      Chyba prawa Jarosława bo polskiego na pewno nie.
      • asia-loi Re: demonstranci z zarzutami 18.01.17, 22:15
        wolveryana napisała:

> Dopuścili się złamania prawa?
        > Chyba prawa Jarosława bo polskiego na pewno nie

Giertych w "Faktach po Faktach" powiedział, że może Błaszczakowi podać swój adres.
        On tam był, przemawiał, namawiał do demonstrowania. Był tak też R. Sikorski.

"Jeżeli pan minister Błaszczak szuka tych przestępców, dokonuję niniejszym autodenuncjacji - dodał Giertych. Zauważył, że nie tylko przemawiał na scenie, ale także był wśród ludzi stojących od strony ulic Pięknej i Górnośląskiej. Przyznał, że nie dotrwał do momentu, "kiedy tchórzliwie posłowie PiS opuszczali Sejm", ale uczestniczył w tym "całym blokującym tłumie"

"Giertych przypomniał, że opublikował na swoich kontach w serwisach społecznościowych, oświadczenie, w którym podkreśla, że brał udział w proteście 16 grudnia przed Sejmem. Podobny komunikat opublikował również Radosław Sikorski."

www.tvn24.pl/fakty-po-faktach-roman-giertych-o-publikacji-zdjec-protestujacych,708223,s.html
        • nathasha Re: demonstranci z zarzutami 19.01.17, 01:34
          Sikorski prosil zeby tylko przed 7 rano nie przychodzili smile
        • paszczakowna1 Re: demonstranci z zarzutami 19.01.17, 19:18
          >"Giertych przypomniał, że opublikował na swoich kontach w serwisach społecznościowych, oświadczenie, w którym podkreśla, że brał udział w proteście 16 grudnia przed Sejmem. Podobny komunikat opublikował również Radosław Sikorski."

Dobrze zrobili, bo ruszyli lawinę. Teraz masa ludzi publikuje, że była lub chciała być, a Newsweek zbiera zdjęcia do wspólnego plakatu. smile Nie wiem, czy ta genialna inicjatywa to dzieło Ziobry czy Błaszczaka (nikt się nie przyznaje, a połączenie małpiej złośliwości i głupoty wskazuje na komunię umysłów), ale coś mi się zdaje, że skutek odniesie odwrotny. Polacy są przekorni.
    • mama303 Re: demonstranci z zarzutami 18.01.17, 22:18
      a cóż to oni za prawo złamali?
      • paskudek1 Re: demonstranci z zarzutami 18.01.17, 22:21
        prawo PiS, prawo że jedynie partia rządząca ma racje a demonstracje można urządzać li i jedynie PROrządowe. Dopuszczalne są jedynie okrzyki "Jarosław, Jarosław" i "Niech żyje Prezes". No ale mamy demokrację bo JESZCZE nie strzelają do obywateli. Na razie grożą im pierdlem. Tak prewencyjnie żeby się innym nie zachciało protestować
      • 71tosia Re: demonstranci z zarzutami 18.01.17, 22:24
        cytujac klasykow "Każdy prowokator czy szaleniec, który odważy się podnieść rękę przeciw władzy (ludowej) niech będzie pewny, że mu tę rękę władza (ludow) odrąbie"
        • baltycki Re: demonstranci z zarzutami 18.01.17, 23:04
          "Ci wszyscy, którzy mówią, że ktoś chce podnieść rękę na Jarosława Kaczyńskiego, muszą wiedzieć, że Jacek Kurski mu tę rękę obetnie."
          • 71tosia Re: demonstranci z zarzutami 18.01.17, 23:21
            wink
          • aurinko Re: demonstranci z zarzutami 18.01.17, 23:57
            Odgryzie. Wszak bulterier...
    • 71tosia Re: demonstranci z zarzutami 18.01.17, 22:20
      Sluchajac dzis ministra Blaszczaka mialam wrazenie ze ogladam nastepny odcinek Ucha prezesa.
    • araceli Re: demonstranci z zarzutami 18.01.17, 22:22
      A pisiurskiej chuliganki facecik taaaak bronił:
      wyborcza.pl/1,75398,20121196,blaszczak-interwencja-policji-ws-corki-radnej-pis-nieakceptowalna.html
    • la_mujer75 Re: demonstranci z zarzutami 18.01.17, 23:14
      Wiecie, co? Większość ludzi myślących jest oburzona, zniesmaczona, zaniepokojona, wqrwiona, przerażona, a oni mają to gdzieś. Robią, co chcą i nie czują/nie maja żadnego bata nad sobą.
      A najgorsze jest to, że w większości ich elektorat tego nie widzi. I nie mówię o tym stałym elektoracie, tylko o ludziach, których znam i uważam (uważałam?) za inteligentnych, wykształconych, dobrze prosperujących. Ta ideologia tak przesłania racjonalne myślenie, że mnie to aż boli.
      Boję się do czego to zmierza. Bo sama czuję się coraz bardziej sfrustrowana, a frustracja prowadzi do agresji.
      Tak, jak teraz słuchałam tego Błaszczaka- normalnie ciśnienie mnie się nieźle podniosło.
      Gdybym tego 16 grudnia nie była chora, to też bym tam była.
      P.S. w sumie inteligentny zwolennik PiS'u to zaczyna brzmieć, jak oksymoron
      • mai-ra3 Re: demonstranci z zarzutami 18.01.17, 23:27
        Czuję tak jak Ty. Nie wiem, dlaczego ludzie nie reagowali, jak jeszcze można było. Mam 40 lat i naprawdę, w roku 2016 byłam po raz pierwszy w życiu na demonstracjach. Ludzi, powiedzmy szczerze, jak na to co oni zrobili, było mało. No cóz, będziemy płakać za rok, dwa, cztery? Nie wiem kiedy, ale na pewno zapłaczemy rzewnymi łzami że nasze dzieci mogły mieć normalne życie, a przez naszą słabość, lenistwo, ewentualnie siedzenie tylko na fejsie i narzekanie i niechęć do wyjścia z domu, a czasem bezmyślność, straciliśmy wolnosć dla przyszłego pokolenia. Na wszelki wypadek, chociaż wychowujmy dzieci tak, zeby były aktywne i umiały ją odzyskać.
        • la_mujer75 Re: demonstranci z zarzutami 18.01.17, 23:50
          Pierwszy raz wyszłam w grudniu 2015 roku, a ja jestem leniwa baba ! Byłam na wielu manifestacjach. Co mogę jeszcze zrobić ? Co my możemy jeszcze zrobić ?
          Codziennie z dzieciakami rozmawiamy - jeden wkrótce skończy 9 lat, a drugi w tym roku 13- starszy jest w VI klasie, jest tym straconym rocznikiem sad Ostatnio powiedziałam im, że bierzemy się ostro za naukę angielskiego, bo może się okazać, że to jedyną dla nich szansą na życie w normalności -będzie wyjazd z kraju sad
          • spanish_fly Re: demonstranci z zarzutami 18.01.17, 23:57
            Może referendum obywatelskie jakie proponuje Paweł Kasprzak to jest dobry pomysł.
            • paszczakowna1 Re: demonstranci z zarzutami 19.01.17, 00:09
              Na razie nas czeka zbieranie podpisów pod referendum o gimnazjach - i to naprawdę będzie kłopot dla PiS. Warto też przycisnać Ziobrę w sprawie finansowania centrów praw kobiet i Radziwiłła w kwestii opieki okołoporodowej. Do tego nie trzeba tłumów, nawet 50 kobiet wykrzykujących przed Ministerstwem Sprawiedliwości, że przez tego łobuza maltretowane kobiety i dzieci nie będą miały gdzie pójść to duży kłopot PR-owy.

Male, realizowalne cele.
              • spanish_fly Re: demonstranci z zarzutami 19.01.17, 10:47
                Jak się zbiera podpisy za jednym to może warto za jednym zamachem i za drugim. Robota ta sama.
          • dyzurny_troll_forum Re: demonstranci z zarzutami 19.01.17, 10:17
            la_mujer75 napisała:

> że bierzemy się ostro za naukę angielskiego, bo może się okaz
            > ać, że to jedyną dla nich szansą na życie w normalności -będzie wyjazd z kraju

Niemieckiego się uczcie!
      • kfugktru23 Re: demonstranci z zarzutami 19.01.17, 00:06
        Mam w najbliższej rodzinie PiSowców i napiszę tak - ku mojemu przerażeniu łykają wszystko jak pelikany.
        • la_mujer75 Re: demonstranci z zarzutami 19.01.17, 00:31
          Niczego nie widzą, wszystko usprawiedliwiają. Jak mówiłam przyjaciółce, żeby się nie zdziwiła, iż któregoś dnia się obudzi i dowie się, że w nocy złożyli projekt ustawy, którą natychmiast zaakceptowali (bo przecież nie można nazwać głosowaniem ), a nim ona wypije poranną kawę, usłużny PAD podpisze tę ustawę, w wyniku której zabiorą jej połowę dochodów (ma bardzo wysokie dochody), bo przecież kasę na rozdawanie trzeba mieć. Odpowiedziała mi, że woli dac na dzieci patologii, niż żeby Petru i jemu podobni rządzili. No, matko boska, cyc opada. Dziewczyna wykształcona, zaradna, a kasa jej z nieba nie spadła, tylko wraz z mężem na to pracują. To nie sfrustrowany i roszczeniowy elektorat !!!!!!!

P.S. A na koniec jeszcze wyskoczą z tymi "ośmiorniczkami" , grrr......
          • lodomeria Re: demonstranci z zarzutami 19.01.17, 01:00
            No to zapytaj, dlaczego sama z siebie nie daje, i jak się czuje na wakacjach, czy nie wstyd jej w restauracji albo jak płaci 300zł za fryzjera lub na stacji benzynowej, że w zasadzie nic jej od Petru nie różni.
          • nathasha Re: demonstranci z zarzutami 19.01.17, 01:39
            Tej kolezanki to ja juz zupelnie nie rozumiem. Moge zrozumiec kogos z klasy innej niz srednia czy wyzsza, mowiac oglednie, kto po prostu jest sfrustrowany swoim byle jaki zycie i dla niego sensem istnienia jest zeby sasiadowi krowa zdechla. Albo mu ja ukatrupili. Ale kogos kto ma wysokie dochody i jest wyksztalcony?? Zaraz wysokich dochodow miec nie bedzie a wyksztalcenie sie na nic nie zda bez deklaracji milosci do partii sad chyba ten Tusk jednak musi wrocic.
            • la_mujer75 Re: demonstranci z zarzutami 19.01.17, 07:50
              Właśnie to pokazuje, jak siła ideologii odpiera racjonalne argumenty sad I tak naprawdę nic "złego" nie spotkało ją za czasów tego Peło ! Ona i jej rodzina są mocno wierzący, więc skąd kierunek w stronę prawicy, ale o PiS'ie nie można powiedzieć, że jest to partia stricte prawicowa, prawda?
              • dyzurny_troll_forum Re: demonstranci z zarzutami 19.01.17, 10:20
                la_mujer75 napisała:

> ale o PiS'ie nie można pow
                > iedzieć, że jest to partia stricte prawicowa, prawda?

PiS to jest pobożna komuna!
                Prawicowe ugrupowania szanują własność oraz szanują sprawiedliwość!
                • araceli Re: demonstranci z zarzutami 19.01.17, 10:59
                  dyzurny_troll_forum napisała:
                  > la_mujer75 napisała:
                  > > ale o PiS'ie nie można pow
                  > > iedzieć, że jest to partia stricte prawicowa, prawda?
                  >
                  > PiS to jest pobożna komuna!

PiS to jest skrajna prawica światopoglądowa i skrajna lewica (komuna) gospodarcza. Takich poglądów nie znajdziesz u ludzi przy zdrowych zmysłach.
              • zla.m Re: demonstranci z zarzutami 19.01.17, 11:50
                Wiesz, to jest też tak: ona - jak rozumiem - głosowała na PiS. Więc teraz, żeby nie wyjść na głupią, musi za tym PiSem być. Tak to działa w naszych głowach, często bez świadomości. Twoje pokazywanie jej, że nie miała racji tylko wzmacnia reakcję obronną. Jedyna nadzieja - dać jej furtkę pt. "PiS (Duda, Kaczyński, ktokolwiek) mnie oszukał". Wtedy nie jest głupia, jest ofiarą złego polityka.

Trochę upraszczam, ale tak to działa.
                • la_mujer75 Re: demonstranci z zarzutami 19.01.17, 12:21
                  Znam tę zasadę z psychologii społecznej, w im coś głupszego, nudniejszego człowiek się zaangażuje, tym bardziej potem tego broni, aby nie wyjść na głupka. Zresztą ta sama zasada dotyczy również w tej chwili tych, którzy nadal bronią Kijewskiego. Im większe wcześniejsze zaangażowanie, tym trudniej przyznać się do błędu. Jednak od ludzi myślących można, a wręcz trzeba domagać się kierowania rozumem.
                  • iskierka3 Re: demonstranci z zarzutami 19.01.17, 16:29
                    A ja juz gdzies pisalam - mam kolezanke, BARDZO pobozna i niegdys BARDZO pisowska. Rownoczesnie jest madra, porzadna osoba. I odkad PiS sobie nieco porzadzil jest juz tylko poboznawink porzadni, myslacy ludzie bez wiekszych deficytow sie zreflektuja.
      • anetapzn Re: demonstranci z zarzutami 19.01.17, 10:22
        la_mujer75 napisała:

> P.S. w sumie inteligentny zwolennik PiS'u to zaczyna brzmieć, jak oksymoron

Wiesz, dla mnie to zawsze, od początku był o0ksymoron.
      • dyzurny_troll_forum Re: demonstranci z zarzutami 19.01.17, 10:25
        la_mujer75 napisała:

> P.S. w sumie inteligentny zwolennik PiS'u to zaczyna brzmieć, jak oksymoron

Zaczyna? Przecież to od jakiegoś 2008, gdy uciekli ostatni normalni ludzie, to jest ugrupowanie Paranoików I Szaleńców....
    • iziula1 Re: demonstranci z zarzutami 19.01.17, 01:18
      > Jutro z kolei wyrok w pierwszym procesie politycznym nowej edycji IV RP - prot
      > estujacy w Suwałkach.
      >

Daj znać jak coś będziesz wiedziała. Ja ostatnio nie telewizyjna i nie radiowa wink
      W biegu pomiędzy bilansami zaglądam na forum, więc jak coś napiszesz o tym procesie będę wdzięczna.
      • zona_glusia Re: demonstranci z zarzutami 19.01.17, 13:44
        Zapadł wyrok uniewinniający.
        • paszczakowna1 Re: demonstranci z zarzutami 19.01.17, 14:30
          Tak. Pewnie będzie relacja z tej rozprawy, ale pragnącym dobrej rozrywki polecam z poprzedniej wiceministra Zielińskiego z amnezją (nie wiem, nie pamiętam, zarobiony jestem) tudzież wykazującego się patriotyzmem i znawstwem historii lokalnej*:
          www.kod-mazowsze.pl/suwalkach-zielinski-strach/

* Parafrazując:
          - Z Suwałk i okolic najwięcej ludzi zesłano na Syberię! Najwięcej było w Armii Andersa!
          - Panie ministrze, pod czyją okupacją były Suwałki w trakcie II wojny światowej?
          - To pytanie nie ma zwiazku ze sprawą!
          - Niemiecką, panie ministrze.
        • iziula1 Re: demonstranci z zarzutami 19.01.17, 16:22
          Dziękuję za informację.
          To dobrze,że taki wyrok.
          • nathasha Re: demonstranci z zarzutami 19.01.17, 19:22
            Bardzo ladne uzasadnienie sedziego. Daje nadzieje!
    • lauren6 Re: demonstranci z zarzutami 19.01.17, 08:58
      Paszcza, polecam Ci kupić jakiś kapelutek i ciemne okulary na demonstracje.

Swoją drogą zaczyna się robić i śmiesznie, i straszno. Przypomina mi to film V jak vendetta, gdy tłum identycznie ubranych, anonimowych ludzi chce obalić zły rząd.
      • 1elka26 Re: demonstranci z zarzutami 19.01.17, 09:43
        Nareszcie mamy rząd dla który powaznie podchodzi do poszanowania prawa. To, co wyprawiają tzw. "obroncy demokracji" to kpiny z prawa do demonstracji i do przestrzegania reguł demokracji. Od pierwszych dni po wyborach starają sie eskalowac napięcie. Gdy okazało sie, że demonstracje KOD nie mogą liczyć na poparcie społeczne, nastepuje zmiana taktyki. Teraz "obrońcy demokracji" idą na zwarcie. Liczą na to, ze wladza użyje przemocy. no i wtedy dopiero będzie mozna podnieśc wrzask na caly świat, a przy okazji doprowadzic do zamieszek.
        Najgorsze w tym wszystkim jest to, że jest spora grupa osób tak skutecznie poddanych obrobce ideologicznej, że naprawdę wierza w te wszystkie brednie o niszczeniu demokracji.
        Na szczęście istnieje jeszcze prawo.
        Marzenie "obrońcy demokracji":

https://www.img.f4a.eu/images/90893KOD8c.jpg
        • kama265 Re: demonstranci z zarzutami 19.01.17, 09:53
          wow.
        • nathasha Re: demonstranci z zarzutami 19.01.17, 10:30
          Jak dobrze ze satyrycy to jednak za pisem nie sa, gdzie wam do Andrzej rysuje
          • dyzurny_troll_forum Re: demonstranci z zarzutami 19.01.17, 10:39
            nathasha napisała:

> Jak dobrze ze satyrycy to jednak za pisem nie sa, gdzie wam do Andrzej rysuje

To dotyczy wszystkich zawodów, w PiSie są same kaleki i nieudaczniki. Jedno, jedno nazwisko poproszę człowieka sukcesu (jakiegokolwiek _rzeczywistego_ sukcesu artystycznego, biznesowego, naukowego) który jest w PiS.
            • zlotarybka_1 Re: demonstranci z zarzutami 19.01.17, 10:44
              No jak to ???
              A poeta dobrej zmiany Rymkiewicz z Milanowka???
              big_grin
              • nathasha Re: demonstranci z zarzutami 19.01.17, 10:46
                Chodzi o rzeczywisty sukces smile moze tworcy programu satyrycznego Jajo wink?
                • dyzurny_troll_forum Re: demonstranci z zarzutami 19.01.17, 10:54
                  nathasha napisała:

> Chodzi o rzeczywisty sukces smile moze tworcy programu satyrycznego Jajo wink?

Do twórcy Jajo to się nawet dawni koledzy z zespołu nie przyznają....
                  • nathasha Re: demonstranci z zarzutami 19.01.17, 10:57
                    Oni odniesli rzeczywisty sukces w stworzeniu najmniej smiesznego programu satyrycznego, no dobra, "satyrycznego"
                  • paszczakowna1 Re: demonstranci z zarzutami 19.01.17, 10:57
                    Ale sukces był, tego mu nikt nie odbierze. Największy hit artystyczny pisowskich twórców.
        • olena.s Re: demonstranci z zarzutami 19.01.17, 10:46
          Dzidzia,, póki udajemy państwo prawa, póty można kogoś oskarżac i skazywac wyłącznie z istniejących paragrafów, a nie za kpiny, protesty i demonstacje.
          P.S. Biorąc pod uwagę bohaterską historię prezesa w stanie wojennym wybrałabym inny zelzywy rysuneczek.
        • iwles Re: demonstranci z zarzutami 19.01.17, 11:02

o Elka, przyszedł mail z nowymi memami ?
          Nareszcie, bo już się ostatnio coś zaniedbałaś big_grin
          • 1elka26 Re: demonstranci z zarzutami 19.01.17, 11:56
            Niestety, nikt mi nie chce płacić za siedzenie przy komputerze. Jak masz takie możliwości to chętnie skorzystam smile) A mem jest stary i juz był wykorzystany, ale za to idealnie pasuje do tego watku.
            Oto, nadchodzi z dawna już oczekiwany okres przesladowań. Szeregi "obrońców demokracji" zostaną zasilone męczennikami skazanymi w procesach "politycznych" . Tylko dlaczego PIS tak dlugo zwlekał? - przecież Gronkiewicz-Waltz spodziewała się masowych aresztowań już na jesieni.
            "Obroncy demokracji" marznąc w trakcie demonstracji, wykuwajązreby swojego programu. Dotychczasowe hasło "ch.. d.. i kamieni kupa" zostało zamienione na krótsze i bardziej treściwe
            "j...ć PIS". Zapewne niedługo zostanie ogloszony program gospodarczy opozycji. W tym celu wykorzystane zostaną materialy zdobyte z wielkim poświeceniem przez posła Nitrasa.
            Co prawda wybór nowego przewodniczacego PE zakłóci proces "brony demokracji" gdyż juz zapowiedział, ze nie można opierać krytyki panstw czlonkowskich na domysłach, ale nasze "król Europy" ciągle na stanowisku.
            Świetlana przyszłość przed naszymi "obrońcami demokracji" - szkoda tylko, że tak naprawdę jedyne argumenty jakimi posluguja się to agresja i bardzo często po prostu zwykłe chamstwo.
            • iwles Re: demonstranci z zarzutami 19.01.17, 11:59
              > jedyne argumenty jakimi posluguja się to agresja i bardzo często
              > po prostu zwykłe chamstwo.

kłamiesz.
              • 1elka26 Re: demonstranci z zarzutami 19.01.17, 12:09
                Kłamię? - a te wszystkie wyzwiska jakie mozna usłyszec na nagraniach z manifestacji to oczywiście krasnoludki wznoszą?

• araceli Re: demonstranci z zarzutami 19.01.17, 12:20
                  1elka26 napisał(a):
                  > Kłamię? - a te wszystkie wyzwiska jakie mozna usłyszec na nagraniach z manifest
                  > acji to oczywiście krasnoludki wznoszą?

O tym piszesz?
                  wiadomosci.gazeta.pl/wiadomosci/7,114883,21255274,tlum-zablokowal-proces-ws-kontrowersyjnego-wpisu-ogolic-na.html
                • iskierka3 Re: demonstranci z zarzutami 19.01.17, 12:58
                  Tak elka, kłamiesz.
                • nathasha Re: demonstranci z zarzutami 19.01.17, 13:40
                  Nie tylko z manifestacji, ale i z zorganizowanych przez jarka miesiecznic, jego zachowan w parlamencie, wystapiem jego et consortes, artykulow w prasie prawicowej i w radiu - katolickim glosoe w twoim domu. Wyzwiska, obrazanie, chamstwo i nienawisc. I masz racje elka to nie krasnoludki je wznosza
      • paszczakowna1 Re: demonstranci z zarzutami 19.01.17, 10:48
        >Paszcza, polecam Ci kupić jakiś kapelutek i ciemne okulary na demonstracje.

A w życiu. Nie wstydzę się swoich poglądów.
        • kaz_nodzieja Re: demonstranci z zarzutami 19.01.17, 13:46
          To kiedy wybierasz się na Maderę?
    • jagienka75 Re: demonstranci z zarzutami 19.01.17, 11:21
      ale chyba za samo protestowanie nie każą nikogo ścigać?
      jeśli jednak któryś z demonstrantów dopuścił się łamania prawa, to mają rację.
      • la_mujer75 Re: demonstranci z zarzutami 19.01.17, 11:31
        Jak to było ? dajcie mi człowieka, a paragraf się znajdzie....
        • nathasha Re: demonstranci z zarzutami 19.01.17, 11:48
          I przypomnienie jak to sie skonczylo w przypadku Blidy sad
      • iskierka3 Re: demonstranci z zarzutami 19.01.17, 12:49
        Czyli czego konkretnie sie dopuscil?
    • paszczakowna1 Naród zareagował szybko i prawidłowo 19.01.17, 11:50
      Pomagamy władzy Ludowej w ustaleniu i wyłapaniu kontrrewolucjonistów. Wykonujemy samodonos.

www.facebook.com/events/367757863580051/
      • 1elka26 Re: Naród zareagował szybko i prawidłowo 19.01.17, 12:01
        Jednak posiadanie sympatyków z najwyższych sfer PRL, gdyż wprost z BP KC PZPR i szeregu innych aktywistów procentuje. Tylko, że samodonos to za mało - potrzebna jest jeszcze samokrytyka.
        • paskudek1 Re: Naród zareagował szybko i prawidłowo 19.01.17, 12:18
          powiedz to Piotrowiczowi. PRL ma we krwi
        • mdro Re: Naród zareagował szybko i prawidłowo 19.01.17, 12:36
          Elka, ty taki durny z natury jesteś czy etatowo? Bo wiesz, niezałapanie kontekstu i dowcipu świadczy albo o wrodzonym upośledzeniu umysłowym, albo o kompletnej nieznajomości historii własnego kraju. Chyba że po prostu grasz idiotę za pieniądze.
          • zona_glusia Re: Naród zareagował szybko i prawidłowo 19.01.17, 13:34
            On, czy ona za to świetnie zapewne zna historię nadwołżańskich wiosek.
        • paszczakowna1 Re: Naród zareagował szybko i prawidłowo 19.01.17, 14:07
          Elka, wybacz osobiste pytanie, ale jesteś ciężkim autystykiem, osobą upośledzoną umysłowo, czy po prostu botem?
          • nathasha Re: Naród zareagował szybko i prawidłowo 19.01.17, 14:41
            Jak botem to pytania nie zrozumie wiec bedzie mozna sie zorientowac wink obstawiam ze Elka jest albo pisowskim platnym trollem (wersja korzystna dla niej) albo mocno sfrustrowana zyciowo osoba ktora im bedzie wiecej ludzi krzywdzonych wokol niej tym wieksza satysfakcje bedzie odczuwala (wersja raczej niekorzystna, choc elka jest pewnie dumna z takiej postawy, w koncu to teraz zachowanie promowane przez wladze)
            • zona_glusia Re: Naród zareagował szybko i prawidłowo 19.01.17, 14:53
              Ja obstawiam, że jest rosyjskim trollem. Używa bowiem porównań, raczej niespotykanych u Polaka, na przykład: pisze o wyjątkowym chamstwie opozycji i porównuje je z chamstwem panującym w wioskach nad Wołgą.
              • nathasha Re: Naród zareagował szybko i prawidłowo 19.01.17, 14:58
                Oraz dosc szybko przyswaja kluczowe stwierdzenia: totalna opozycja, chamska opozycja, etc. o i pewnie albo dostaja te oswiadczenia pisu dla poslow jak sie wypowiadac albo sami je tworza i potem trollom przekazuja tylko do czestego powtarzania, wtedy pewne wyrazenia sie utrwala w spoleczenstwie, taki fake news. Bo co to w ogole znaczy totalna opozycja? No nic.
          • 1elka26 Re: Naród zareagował szybko i prawidłowo 19.01.17, 15:09
            Raczej osoba ktora nieustannie zastanawia się, jak mozna krzyczeć o niszczeniu demokracji i jednoczesnie nie czuc dysonansu widząc wśród osob wspierających rzekomych "obronców demokracji" takie osoby jak byli sekretarze KC, nie mowiąc o byłych palikotowcach oraz osoby pokroju płk. Mazguły.

To, co można zaobserwowac na demonstracjach tzw. "obroncow demokracji" nie mozna inaczej okreslic jak zdziczenie i dobrze to zachowanie okresliła dzisiaj premier p. Szydło:

"Nigdy nie zgodzimy się na to, żeby ktokolwiek musiał obawiać się swojego wyjścia do szkoły, do sklepu, tak jak było w przypadku ostatnich wypadków grudniowych, wyjścia z parlamentu, bo rozwścieczony tłum, który jest sprowokowany politycznie, chce zakłócić czyjś spokój, czy zagrozić ...

Kto to robi i po co?, czy komuś zależy na tym, aby Polska była państwem bezpiecznym, czy żeby była państwem bezprawia? Jeżeli niektórzy politycy nie powściągną swoich emocji i nie zaczną się zajmować pracą, do tego, do czego ich wybrali wyborcy, to ta sytuacja będzie tak trwała. PiS nigdy nie dopuści do tego, by było łamane prawo i by ktokolwiek w Polsce czuł się zagrożony

— zapewniła szefowa rządu."

Jezeli więc chodzi o ocenę - to może warto zastanowić się nad dokonaniem samooceny?
            • iwles Re: Naród zareagował szybko i prawidłowo 19.01.17, 15:19

widzisz elżbieto, a jak można krzyczeć: precz z komuną i jednocześnie dawać wysokie stanowiska kolegom mocno zaangażowanym i nagradzanym w czasach komunizmu, jako dzielni działacze PZPR ?
              Tez mnie to nieustannie zastanawia, jak, jako zwolennik pisu, można zgrabnie udawać, że się tego nie widzi ?
              • 1elka26 Re: Naród zareagował szybko i prawidłowo 19.01.17, 15:55
                Widzi się, ale przede wszystkim. Warto jednak zwrócić uwagę, ze stawianie na rowni szeregowego prokuratora z prowincjonalnego miasta na Podkarpaciu z prominentnym czlonkiem KC PZPR jest chyba nie na miejscu. Nie ta skala. Poza tym, tych mocno zaangazowanych wczasach komunizmu obecnych członków PIS jest ilu? A ilu jest ich w szeregach "obronców demokracji" - a niektórzy byli znani z swoich wystąpień już w rolu 1968 jak chociazby p. poseł Śledzinska-Katarasinska. Ale raczej nie będę cytowac tego co wtedy pisała. No, ale dzisiaj jest to gorliwa "obronczyni demokracji".

Bardzo dobrze opisał tych rzekomych "obrońców demokracji" słynny twórca "Pomarańczowej Alternatywy" znany jako major Frydrych. :
                "Od jakiegoś momentu intuicyjnie wyczuwałem, że środowiska związane z Gazetą Wyborczą chcą tendencyjnie połączyć historie „Pomarańczowej Alternatywy” z bieżącymi akcjami antyrządowymi. Moje przypuszczenia okazały się trafne....Chamstwo już zaszło w manipulacji, we wciąganiu mnie w środowiskowe fanaberie i frustracje. Obejrzałem fotografię z wrocławskiej manifestacji KOD-u, są tam resztki nie zjedzonej przez Platformę Unii Wolności. Widzę tam ludzi, którzy w latach osiemdziesiątych oczerniali Kornela Morawieckiego. Opowiadali, ze jest on terrorystą, robili to w Polsce i za granicą, tak by Solidarność Walczącą pozbawić środków i zniechęcać ludzi Nie będę pisać ile wysiłków musieliśmy włożyć by wyczepiać z siebie te pijawki, które w końcówce lat osiemdziesiątych usiłowały spacyfikować i włączyć do siebie „Pomarańczową Alternatywę”.
                blogpublika.com/2016/01/03/major-frydrych-porownania-kodu-z-pomaranczowa-alternatywa-tendencyjne-klamliwe-i-demagogiczne/

Takie jest własnie środowisko ludzi zaangażowanych w "obrone demokracji" - stawianie na równi kilku czy nawet kilkunastu ludzi ktorzy kiedyś byli działaczami partyjnymi niskiego szczebla a teraz sa obecni w PIS z obrońców PRL obecnymi w szeregach "obrońców demokracji" jest grubym nieporozumieniem, a nawet wręcz nadużyciem.
                • nathasha Re: Naród zareagował szybko i prawidłowo 19.01.17, 16:25
                  Aaa. Teraz to jest szeregowy prokurator, niezle big_grin ale szeregowy czy nie to raczej wam chyba odbiore legitymacje do krzyczenia precz z komuna, bo komune tworzyli nie tylko wysoko ustawieni funkcjonariusze. Elunia prezes jest z ciebie dumnty, nikt ci nie wmowi ze biale jest biale big_grin
            • paszczakowna1 Re: Naród zareagował szybko i prawidłowo 19.01.17, 16:18
              >takie osoby jak byli sekretarze KC

Marcin Święcicki, długie lata współpracujący z opozycją, od lipca do września 1989 sekretarz KC? Który dostał mandat posła na Sejm kontraktowy, uzyskując w drugiej turze poparcie Komitetu Obywatelskiego „Solidarność”? smile

>nie mowiąc o byłych palikotowcach

A co, być "byłym palikotowcem", na przykład Robertem Biedroniem, to jakiś wstyd? smile

>oraz osoby pokroju płk. Mazguły

Weterana z Iraku? smile

A teraz porównajmy z panem posłem Krasulskim, panem prokuratorem Piotrowiczem, panem obecnie "sędzią TK" Ciochem, panem Jasińskim - wszystko bardzo ważne osoby w PiS. Oczywiście każdy ma prawo mieć w swoim gronie żołnierzy z jednostki mordującej robotników na Wybrzeżu, a zarazem złodziei kłamiących o swojej przeszłości (tym bardziej, że Krasulski sie później zrehabilitował), prokuratora stanu wojennego (Piotrowicz) oskarżajacego opozycjonistów (i kłamać i iść w zaparte na jego temat), członka PZPR do 1989 ("sędzia" TK Cioch) długoletniego członka PZPR i szefa Wydziału Spraw Wewnętrznych płockiego Urzędu Miasta, ożenionego z dziennikarką Trybuny Ludu (Jasiński) - no ale wtedy wypada tak trochę... niewiarygodnie wrzeszcząc o komunistach i esbekach, nieprawdaż? smile
            • mama303 Re: Naród zareagował szybko i prawidłowo 19.01.17, 21:13
              1elka26 napisał(a):

> PiS nigdy nie dopuści do tego, b
              > y było łamane prawo i by ktokolwiek w Polsce czuł się zagrożony

władzunia się przestraszyła suwerena i poczuła zagrożenie tongue_out. No cóż rządzenie łatwe nie jest.
              • 1elka26 Re: Naród zareagował szybko i prawidłowo 19.01.17, 21:42
                Przestraszyła? Dobry żart. To, co wyprawiaja tzw. obroncy demolracji" nie mieści sie w granicach żadnych norm - to jest po prostu zdziczenie i trzeba na to reagować.

"Natomiast to, co robią tzw. Obywatele dla RP (bo trudno mówić o nich per obywatele, obywatel to ktoś, kto szanuje prawa obywatelskie, w tym prawo Jarosława Kaczyńskiego do tego, by odwiedzić grób brata) zwyczajnie nie mieści się w żadnych normach. Sposób atakowania Jarosława Kaczyńskiego przekroczył wszelką granicę. To zaczęło się bardzo dawno temu, a po katastrofie smoleńskiej wychodzi poza wszelkie normy. Tragedia smoleńska budzi taką nienawiść części ludzi - że czasem myślę, że oni mieszkają w jakimś innym kraju." -

Mocne słowa, ale trzeba tak mówić. Nie ma miejsca na nienawiść.
                wpolityce.pl/polityka/324017-nasz-wywiad-elzbieta-jakubiak-protest-obywateli-rp-to-przekroczenie-granicy-cywilizacyjnej-sposob-atakowania-jaroslawa-kaczynskiego-wychodzi-poza-wszelkie-normy
                • mdro Re: Naród zareagował szybko i prawidłowo 19.01.17, 22:08
                  O tym, że nie ma miejsca na nienawiść, może poinformuj siebie, swoich idoli czy też mocodawców z PiS i zapatrzonych w nich wyznawców.
                • mama303 Re: Naród zareagował szybko i prawidłowo 22.01.17, 10:48
                  1elka26 napisał(a):

> Przestraszyła? Dobry żart.

oczywiście, juz nie widza co zrobić... nakręcają jakies groteskowe filmy, publikuja bezprawnie wizerunki jakichś ludzi, którzy być może znaleźli sie tam nawet całkiem przypadkowo. Oj beknie jeden z drugim z PISU. Sprawy cywilne wygrane na bank ludzie mają.
                • paszczakowna1 Re: Naród zareagował szybko i prawidłowo 22.01.17, 11:00
                  E, trollu, może pani Jakubiak pokaże jakiś film dokumentujący to straszne zachowanie? Zdjęcia? A może ty pokażesz, kłamczuszku pisowski?

>Mocne słowa, ale trzeba tak mówić. Nie ma miejsca na nienawiść.

krakow.wyborcza.pl/krakow/1,44425,21272095,prawicowy-hejt-pod-adresem-organizatorki-demonstracji-pod-wawelem.html
    • woman_in_love no i co? myślisz, że to obchodzi kogoś ze 19.01.17, 12:19
      zwolenników PiS? Nadal się oszukuj.
      Wy obywatelu paszczak ciągle nie chcecie zrozumieć tego, że demokracje nie jest dobrem samym w sobie, bo demokracją dzieci nie nakarmisz. "Dobroć" demokracji wynika tylko z tego, że w niektórych krajach taki system wpływa na dobro gospodarcze.
      Ale nie wszędzie.
      Dlatego lud karmiony 500+ nigdy tej demokracji nie będzie bronił, bo demokracja nie dała mu tyle co narodowy socjalizm. Czyli kaczyzm.
      A wy protestujcie i czekajcie na wizytę policji lub bojówek N(SDA)oP.
      • mdro Re: no i co? myślisz, że to obchodzi kogoś ze 19.01.17, 12:31
        Problem tylko w tym, że ludziom będzie się żyło co raz gorzej, bo PiS rozwala gospodarkę w trybie przyspieszonym...
      • paszczakowna1 Re: no i co? myślisz, że to obchodzi kogoś ze 19.01.17, 14:38
        Nie wiem, co to jest ten mityczny "lud", ale kwestia demokracji (jako zwiazaną między innymi z poziomem życia) jest żywotnie zainteresowanych co najmniej 40% obywateli - ze wszystkich sondaży tak wynika. Ruszyli sie rok temu, ruszą się znowu, jeśli będą widzieli szansę, ze cała para nie pójdzie w gwizdek.
    • purchawkapuknieta Re: demonstranci z zarzutami 19.01.17, 15:29
      kilka linków, może jakies foto wrzucę. Bojestem równie wstrząśnięta, jak ty:

linkis.com/www.newsweek.pl/pols/7tSKQ
      https://pbs.twimg.com/media/C2hZlNAWEAAUM8G.jpg:large

a tu więcej:

twitter.com/pomaska/status/821982439081934849
    • paszczakowna1 do przygnębionych 22.01.17, 10:40
      Jedna osoba zdecydowała się już skorzystać z rady Dorna i skarży policję do sądu: video-waw1-1.xx.fbcdn.net/v/t42.1790-2/16219110_241636176261783_534800497245159424_n.mp4?efg=eyJ2ZW5jb2RlX3RhZyI6InN2ZV9zZCJ9&oh=e0e054898ec9bd7ab9d2536cacca0a21&oe=588493DF

A jutro się zgłaszamy na policję: wyborcza.pl/7,75398,21275551,sympatyk-kod-u-stanmy-w-kolejce-pod-komenda-policji-nie-dajmy.html

Nie będą nas straszyć.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka