Dodaj do ulubionych

Typowy facet: pierdoła

10.02.17, 13:35
W wątku obok piszecie, że "lecenie przez ręce" przy temperaturze 37,2 jest zachowaniem typowym dla facetów. Że to normalne gdy mężczyzna ze stanem podgorączkowym zachowuje się jakby walczył o życie.

Zdziwiło mnie to. Zarówno mój mąż jak i ojciec należą do kategorii mężczyzn, którzy na L4 chodzą tylko przy temperaturze minimum 39,5 stopnia. Nie ma takiej opcji by mój facet rozczulał się nad sobą przy stanie podgorączkowym czy zwykłym przeziębieniu. Osobiście uważam, że momentami przegina, ale przecież nie przywiążę dorosłego człowieka do łóżka i nie nakażę iść na zwolnienie.

Serio macie w swoim otoczeniu aż tylu wrażliwych mężczyzn, by uogólniać, że typowy facet umiera z powodu przeziębienia, leży przed tv i nic nie robi? Dla mnie to zachowanie niemęskie, kojarzy się z lenistwem i byciem klasyczną pierdołą. Może się mylę i mam wypaczony obraz mężczyzny jako twardziela, którego ból gardła nie rusza?
Obserwuj wątek
    • default Re: Typowy facet: pierdoła 10.02.17, 13:41
      Moim zdaniem (oraz z obserwacji) to, jak dana osoba reaguje na podwyższoną temperaturę, to nie jest kwestia płci, tylko właściwości danego organizmu. Ja padam dopiero od 39 st. wzwyż, to samo miał mój ojciec. Z kolei moja córka jest mało przytomna już lekko powyżej 37, podobnie miała moja matka. Mój mąż co prawda deklaruje wink że umiera przy 37 st. ale u niego to tylko "pieszczenie się", z czym się nawet nie kryje specjalnie smile T
    • mikams75 Re: Typowy facet: pierdoła 10.02.17, 13:49
      ja tez mam takiego meza, co zawsze uwaza, ze jest zdrowy i sie swietnie czuje i niepotrzebuje lekarza a wszystko wskazuje na co innego i bywalo, ze zakanczalo sie hospitalizacja. Minus tylko jest taki, ze mu ciezko zrozumiec, ze ktos naprawde moze sie zle czuc.
      • fifiriffi Re: Typowy facet: pierdoła 10.02.17, 15:35
        ja taka jestem.
    • kolpik124 Re: Typowy facet: pierdoła 10.02.17, 13:50
      gratuluję supertwardzieli w domu, notabene decyzja o położeniu się do łóżka dopiero przy 39,5C dowodzi tylko głupoty delikwentów zarażających innych na lewo i prawo, no ale głupota często towarzyszy bohaterom big_grin

można mieć 38C, albo w ogóle nie mieć gorączki, ale czuć się parszywie, słabo, mieć zawroty głowy, zapchane gardło i nos albo inne chorobowe przypadłości, choroby są różne

prawdziwy facet nie musi udowadniać swojej męskości czołgając się do swojej pracy, oczywiście jak to mężowie ematek mają - niezwykle ważnej pracy, w której bez nich świat by się zawaliłbig_grin

lauren6 napisała:

> W wątku obok piszecie, że "lecenie przez ręce" przy temperaturze 37,2 jest zach
      > owaniem typowym dla facetów. Że to normalne gdy mężczyzna ze stanem podgorączko
      > wym zachowuje się jakby walczył o życie.
      >
      > Zdziwiło mnie to. Zarówno mój mąż jak i ojciec należą do kategorii mężczyzn, kt
      > órzy na L4 chodzą tylko przy temperaturze minimum 39,5 stopnia. Nie ma takiej o
      > pcji by mój facet rozczulał się nad sobą przy stanie podgorączkowym czy zwykłym
      > przeziębieniu. Osobiście uważam, że momentami przegina, ale przecież nie przyw
      > iążę dorosłego człowieka do łóżka i nie nakażę iść na zwolnienie.
      >
      > Serio macie w swoim otoczeniu aż tylu wrażliwych mężczyzn, by uogólniać, że typ
      > owy facet umiera z powodu przeziębienia, leży przed tv i nic nie robi? Dla mnie
      > to zachowanie niemęskie, kojarzy się z lenistwem i byciem klasyczną pierdołą.
      > Może się mylę i mam wypaczony obraz mężczyzny jako twardziela, którego ból gard
      > ła nie rusza?
      • lauren6 Re: Typowy facet: pierdoła 10.02.17, 14:11
        > prawdziwy facet nie musi udowadniać swojej męskości czołgając się do swojej pracy,

Wiemy. Prawdziwy facet codziennie podkreśla swoją męskość pisząc na forum dla kobiet big_grin
        • mallard Re: Typowy facet: pierdoła 10.02.17, 14:37
          lauren6 napisała:

> Prawdziwy facet codziennie podkreśla swoją męskość pisząc na forum dla kobiet big_grin

O to to to!
        • anagat1 Re: Typowy facet: pierdoła 10.02.17, 14:52
          😂😂😂gruuubo!
          • dyzurny_troll_forum Re: Typowy facet: pierdoła 10.02.17, 15:02
            anagat1 napisała:

> 😂😂😂gruuubo!

A kdzie tam! Cały czas pada to stwierdzenie, gdy się kończą argumenty...
      • kfugktru23 Re: Typowy facet: pierdoła 10.02.17, 15:56
        Oj tam, oj tam. Gdy zdechnie wymieni się go na mniej awaryjny model.
    • bergamotka77 Re: Typowy facet: pierdoła 10.02.17, 13:51
      Faceci często bywają histerykami po prostu i przy przeziębieniu "umierają". Inna grupa nawet jak umiera to twierdzi, że jest ok i nic im nie jest. Nie wiadomo która gorsza wink
      • martishia7 Re: Typowy facet: pierdoła 10.02.17, 13:54
        Mój ojciec był z tej drugiej grupy. Z akcentem na był uncertain
        • gama2003 Re: Typowy facet: pierdoła 10.02.17, 14:06
          Mój podobnie. Dlatego wolę wersję - pierdoła, która chora kładzie się do łóżka, nawet celem rozpieszczania. I szybko zdrowieje, bez powikłań.
    • cosmetic.wipes Re: Typowy facet: pierdoła 10.02.17, 13:57
      To jest sprawa osobnicza, niezależna od płci.
      Moja córka i mąż normalnie funkcjonują przy gorączce przekraczającej 39 stopni, ja i syn zdychamy sporo wcześniej nim dojdzie do 38.
      • lauren6 Re: Typowy facet: pierdoła 10.02.17, 14:08
        Coś w tym jest. W przypadku starszego dziecka gdy było małe musiałam za nim biegać z termometrem, bo mniej więcej do temperatury 39,2 zachowywało się całkowicie normalnie: bawiło się, biegało itd. Młodsze się wrodziło najwyraźniej we mnie i stan podgorączkowy od razu widać.
    • mamma_2012 Re: Typowy facet: pierdoła 10.02.17, 14:02
      A mnie interesuje skąd wiecie czy macie albo wasze dzieci mają +/- 37. Zanim sięgnę po termometr sprawdzam czoło, jeżeli czuć gorączkę to się mierzy, ale wtedy to zawsze jest 38+. Przecież te dziesiąte części stopnia to może być nawet wynik wypicia w łóżku gorącej herbaty, nasz organizm dobrze funkcjonuje w pewnym przedziale, a nie przy 36,6
      • lauren6 Re: Typowy facet: pierdoła 10.02.17, 14:09
        Twierdzisz, że chłopak "lał się przez ręce", a mógł nie mieć nawet tego stanu podgorączkowego? suspicious
      • princesswhitewolf Re: Typowy facet: pierdoła 10.02.17, 14:23
        nie ma mozliwosci by przez siedzenie w lozku temp mogla sie roznic z 37 na 38C. To kwestia moze 0.3 stopnia ale nie calego
        • mamma_2012 Re: Typowy facet: pierdoła 10.02.17, 14:35
          Przecież w tym wątku jest mowa o 37,2. Zdarzało mi się odbierać z przedszkola dziecko z informacją, że ma 37+ (w przedszkolu gorąco, mój w krótkim rękawku, ale większość biega w 3 warstwach, więc pewnie mają ze 38)
          • princesswhitewolf Re: Typowy facet: pierdoła 10.02.17, 15:31
            więc pewnie mają ze 38

nie sadze. To kwestia tego ze wspolczesne nie rteciowe termometry robia bledy i do 0.5C

Kwestia rozgrzania ciala bieganiem itd nie uczyni z 36.6C nagle 38C. Cudow nie ma. Moze jesli normalna jest 36.6 na 37C sie zmienic ale nie skoczy az na 38C
    • dyzurny_troll_forum Re: Typowy facet: pierdoła 10.02.17, 14:10
      lauren6 napisała:

> Zdziwiło mnie to. Zarówno mój mąż jak i ojciec należą do kategorii mężczyzn, kt
      > órzy na L4 chodzą tylko przy temperaturze minimum 39,5 stopnia. Nie ma takiej o
      > pcji by mój facet rozczulał się nad sobą przy stanie podgorączkowym czy zwykłym
      > przeziębieniu.

Dopisujesz sobie -2 w konkursie na Miss Patologii. Następnie za każdy stopień powyżej 41 gdy chodzą do pracy kolejne -1!
    • princesswhitewolf Re: Typowy facet: pierdoła 10.02.17, 14:21
      Moim zdaniem istnieja 2 gatunki facetow:

1. nadwrazliwy

2. olewajacy wszystko

facetow z normalnym podejsciem ejst malo.

dluzej zyje no 1.
    • aagnes Re: Typowy facet: pierdoła 10.02.17, 14:26
      Sprawy sie maja tak, ze przy pie...ch typu przeziebienie facet jest umierajacy, i oczekuje nie wiadomo jakiej troski w domu, ale do pracy lata, bo wiadomo, bez niego firma sie zawali. natomiast jak trzeba sie porzadnie przebadac czy zadbac o siebie, bo to ostatni dzwonek to udaje ze nie rozumie co sie dzieje i co sie do nich mowi (tak to wyglada u znajomych mi facetow). a pozniej zawał, cukrzyca, cisnienie, rak zabija w wieku 60 lat.
    • jdylag75 Re: Typowy facet: pierdoła 10.02.17, 14:29
      Znam tylko jeden przypadek faceta który się nieproporcjonalnie roztkliwia nad sobą przy lekkich objawach przeziębienia, w moim mniemaniu wynika to z poczucia bycia niedopieszczonym.
      Natomiast osobiście wolę system wczesnego ostrzegania przed chorobą jaki ma moja córka praktycznie od urodzenia, która nieproporcjonalnie cherla przy lekkim drapaniu w gardle, czy słania się przy 37,5 przy okazji majac podkrążone oczy i wyglądając jak śmierć. Dzięki temu żadnej jej choroby nie zlekceważyliśmy i w swoim 8 letnim życiu miała 1 antybiotyk podany raczej na wyrost. Za to syn który zachowuje się normalnie mając 39 st i nie zdradzając żadnych objawów kilkakrotnie chodził z zapaleniem płuc. Dla mnie rachunek jest prosty, jak ktoś z domu zgłasza gorsze samopoczucie to mu wierzę.
      Sama się nad sobą nie roztkliwiałam do ostatniego zapalenia płuc.
    • nanuk24 Re: Typowy facet: pierdoła 10.02.17, 14:40
      Przez ostatnie 15 lat nie miałam gorączki, mojego męża raz choróbsko dopadło, ale wtedy i mówić nie mógł. Albo może mieliśmy, a nie zauważyliśmy. Nie biegam z termometrem przy byle katarze.
    • mid.week Re: Typowy facet: pierdoła 10.02.17, 15:10
      Tylko maminsynki leżą włóżku przy 39,5. Mój mąż kiedyś biegł maraton z taka temperaturą, a syn jak ma 40 to prosi zebym go puściła do szkoły. Mój ojciec to nawet z czarną ospą szedł do pracy i w tramwaju sobie tylko strupy z twarzy pozdzierał.
      • princesswhitewolf Re: Typowy facet: pierdoła 10.02.17, 15:31
        smile)))
    • isa_bella1 Re: Typowy facet: pierdoła 10.02.17, 15:14
      U mnie ostatnio odwrotnie. Ja zdychalam przy 37,5 ...crp 30 a mąż dopiero jak miał powyżej 38.
    • kropkacom Re: Typowy facet: pierdoła 10.02.17, 15:21
      Mój mąż rzadko ma wyższą temperaturę więc nawet nie pamiętam jak się wtedy zachowuje. Ja jestem taka pierdołą, bo przy 37,2 czuje się najgorzej. No ale mi wolno bo jestem kobietą wink Prawda? big_grin
      • kropkacom Re: Typowy facet: pierdoła 10.02.17, 15:22
        Generalnie bawią mnie takie wątki i takie przemyślenia.
    • charlielatka Re: Typowy facet: pierdoła 10.02.17, 15:30
      mój jak jest podziębiony- katar czy kaszel- nie leży w wyrze. normalnie pracuje, pomaga w domu. tyle, że wzdycha big_grin big_grin big_grin i ciągle daje do zrozumienia że "ojej" big_grin jak z gorączką to sama go wysyłam do sypialni, niech odeśpi, poleży, odpoczywa.
    • bei Re: Typowy facet: pierdoła 10.02.17, 15:49
      Moj jak Twoj- nie zauwaza stanow niezytowych, podobnie trzech synow, ale pozostaje jeden, co wpierw krazy i mierzy sto razy t bo mu sie wydaje, ze bedzie chory, nim jest chory to juz lezy i oglasza chorobe.
      Zadnego z moich facetow zachowania nie pochwalam. Z czterech twardzieli trzech zazywa co trzeba, jeden jest taki, ktoremu trudno wmusic jakies leki. Wolalabym, by usrednili podejscie do przeziebien.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka