Dodaj do ulubionych

manifestacje w sprawie niezawisłości sądów i inne

22.02.17, 22:59
w najbliższą sobotę w różnych miejscach w sprawie niezależności sądów:

strajkobywatelski.pl/protesty-w-polsce/
(Tu główny front obrony to sami prawnicy, ale niech czują poparcie obywateli).

Oprócz tego miejcie już w pamięci 5.03 (Manifa) i 8.03 (Strajk kobiet). Gdyby ktoś chciał daty innych manifestacji, mam rozpisany kalendarz do 18 marca włącznie. wink
Obserwuj wątek
    • asia-loi Re: manifestacje w sprawie niezawisłości sądów i 22.02.17, 23:05
      paszczakowna, podziwiam Cię za zaangażowanie.
      Wielu ludziom nie podoba się to, co się dzieje w Polsce pod rządami PiS-u, ale nie chce im się chodzić, na różne manifestacje.
      Tak zwyczajnie, nie chce im się chodzić: w zimnie, w deszczu, na mrozie. Wolą siedzieć w ciepłym domku, a inni niech protestują, bo jak coś wywalczą, to oni przecież skorzystają.
      • paszczakowna1 Re: manifestacje w sprawie niezawisłości sądów i 23.02.17, 17:37
        Warto się ruszyć. Już nie jest tak zimno.

PS Jeśli ktoś ma uczulenie na Kijowskiego, to spoko, jest szansa, że go w Warszawie nie będzie. (Chyba że mu się co odmieni, bo do konsekwentnych to on nie należy).
        • asmarabis Re: manifestacje w sprawie niezawisłości sądów i 23.02.17, 20:48
          Hahahahaha
          Organizacja która zwołuje ludzi na marsz i ostrzega ze moze pojawić sue na nim jej przywódca

Czy wy nadal jesteście organizacja czy zmieniliście status na kabaret?
          • asia-loi Re: manifestacje w sprawie niezawisłości sądów i 23.02.17, 21:33
            asmarabis napisała:

> Czy wy nadal jesteście organizacja czy zmieniliście status na kabaret?

Ale jak rządziła PO, to nie było żadnych ulicznych protestów/marszów organizowanych przez PiS.
            Pracownicze to inna bajka i inny powód.

------
            Gdy jedna osoba cierpi na urojenia, nazywamy to szaleństwem.
            Gdy wielu ludzi cierpi na urojenia, nazywamy to religią.
            • asmarabis Re: manifestacje w sprawie niezawisłości sądów i 23.02.17, 21:45
              Czy słyszałaś o jakimś innym marszu na ktory zbierano uczestników z tekstem " przyjdźcie koniecznie, skorzystajcie bo nasz lider bedzie nieobecny ?"

Takie rzeczy tylko w KOD

Hahahahaha
              • asia-loi Re: manifestacje w sprawie niezawisłości sądów i 23.02.17, 22:04
                asmarabis napisała:

> Czy słyszałaś o jakimś innym marszu na ktory zbierano uczestników z tekstem " przyjdźcie koniecznie, skorzystajcie bo nasz lider bedzie nieobecny ?"

A Ty słyszałaś, o jakimkolwiek marszu organizowanym przez PiS, za rządów PO?
                • asmarabis Re: manifestacje w sprawie niezawisłości sądów i 23.02.17, 22:40
                  Czyli juz publicznie wiadomo ze kodem steruje PO?
                  Nie wiedzuajam nie jestem na bieżąco zatrzymałam sie na iphonach i perfumach w Paryżu
                  • asia-loi Re: manifestacje w sprawie niezawisłości sądów i 23.02.17, 22:41
                    asmarabis napisała:

> Czyli juz publicznie wiadomo ze kodem steruje PO?
                    > Nie wiedzuajam nie jestem na bieżąco zatrzymałam sie na iphonach i perfumach w
                    > Paryżu

Nie dostałaś wytycznych na odpowiedź?
                    Może jutro przyjdą. To napisz.
                  • natalia.nat Re: manifestacje w sprawie niezawisłości sądów i 27.02.17, 15:07
                    Właściwie to z czym ty masz problem? Wszystko ci się podoba w rządach PiS to OK. Twoja sprawa. Są tacy, którym "dobra zmiana" nie odpowiada. I chcą to pokazać biorąc udział w manifestacjach. Jak na razie takie manifestacje są jeszcze legalne. A KOD to nie tylko Kijowski. Wystarczy rozszyfrować skrót. Ja nadal popieram KOD i będę popierać. Nie ma mojej zgody na łamanie prawa i demokracji w moim kraju.
                    • albertynaa Re: manifestacje w sprawie niezawisłości sądów i 27.02.17, 15:28
                      Wciąż wystajecie po kilka sztuk pod sejmem?
        • asia-loi Re: manifestacje w sprawie niezawisłości sądów i 23.02.17, 21:31
          paszczakowna1 napisała:

> Warto się ruszyć. Już nie jest tak zimno.

Ja wiem, że warto się ruszyć, bo wiem jak ludzie między sobą narzekają na rządy PiS-u, ale ludziom się nie chce. Przekonałam się o tym, na czarnych marszach. W moim mieście był Marsz Wkurzonych Kobiet, a później Czarny Marsz (ten ogólnopolski). Obdzwoniłam kilka koleżanek i rodzinę, i żadnej się nie chciało iść, chociaż żadna nie popiera tego, co nam kobietom chciano zgotować, to żadna nie poszła.
          Poszłam ja, stara bezdzietna baba, której to nie dotyczy, ani bezpośrednio, ani pośrednio.
          Trochę się zaangażowałam w te marsze, zrobiłam im dużą reklamę (lokalnie) i np. na lokalnym forum byłam sama, gdzie dyskutowałam z kilkunastoma facetami. Żadnej innej kobiecie, nie chciało się nawet nic napisać. W pracy też byłam jedyną kobietą ubraną na czarno i... był jeszcze mój szef, chociaż facetów ubiór nie obowiązywał.
          I tak samo jest z marszami KOD-u. Przeciwko wyczynom pisiąt, jest wielu ludzi, ale nie chce im się ruszyć czterech liter.

> PS Jeśli ktoś ma uczulenie na Kijowskiego, to spoko, jest szansa, że go w Warszawie nie będzie. (Chyba że mu się co odmieni, bo do konsekwentnych to on nie należy).

Ja akurat nie mieszkam w Warszawie, ale Kijowski bardzo mi podpadł tym, że nie płaci alimentów na swoje dzieci + te faktury. Masakra.

----------------
          Gdy jedna osoba cierpi na urojenia, nazywamy to szaleństwem.
          Gdy wielu ludzi cierpi na urojenia, nazywamy to religią.
          • paszczakowna1 Re: manifestacje w sprawie niezawisłości sądów i 23.02.17, 21:54
            >Ja akurat nie mieszkam w Warszawie, ale Kijowski bardzo mi podpadł tym, że nie płaci alimentów na swoje dzieci + te faktury. Masakra.

Mnie podpadł totalną indolencją i głupotą. Natomiast tej demonstracji nie współorganizuje.
            • asia-loi Re: manifestacje w sprawie niezawisłości sądów i 23.02.17, 22:12
              paszczakowna1 napisała:

... Natomiast tej demonstracji nie współorganizuje.

Ale dziel się z nami, informacjami na ten temat. Ja chętnie poczytam. I tak jak napisałam wcześniej: podziwiam, że Ci się chce. Ja już się nie będę angażować, w żadne czarne marsze, dlatego że ci których to dotyczy, mają to w nosie, a mnie przecież nie dotyczy.
              Ja też wolałbym jeść sobie obiad w niedzielę w ciepłym domku, niż zasuwać na marsz w deszczu i zimnie. Jak wychodziłam z domu, to nie padało, tylko lało. Pora tych marszów też jest nie najlepiej dobierana. Ten o którym piszę był o 12.00 w niedzielę, przecież to pora obiadowa. I marsze KOD-u w moim mieście też tak były organizowane: 12.00 lub 13.00 w soboty. Na pierwsze trzy miałam zamiar iść, ale dwa razy byłam chora, a raz mi nie pasowało, a później wypłynęły sprawy Kijowskiego, no i w końcu nie byłam na żadnym. Gdyby te marsze były organizowane, po obiedzie, kiedy ludzie wychodzą na spacery, to może byłoby więcej ludzi na nich.
              • asmarabis Re: manifestacje w sprawie niezawisłości sądów i 23.02.17, 22:43
                Przestań akurat po marszu wyśmienita pora na obiad . O 12 czynne sa bary mleczne 5 gwiazdkowe restauracje otwierają pózniej, zarząd kodu nie bedzie jadł w podłej knajpce przecież. Nie żałuj im tych ośmiorniczek wszystko jest dokładnie zaplanowane i dopasowane do zwyczajów najważniejszych uczestników
                • nathasha Re: manifestacje w sprawie niezawisłości sądów i 26.02.17, 07:33
                  Elka?
              • turzyca Re: manifestacje w sprawie niezawisłości sądów i 27.02.17, 15:43
                >Ten o którym piszę był o 12.00 w niedzielę, przecież to pora obiadowa.

Mam wrazenie, ze w Polsce nie ma pory obiadowej. A jesli jest to jest to raczej 15. W kazdym razie prowadze zacieta walke z moja rodzina w kwestii jedzenia obiadu wlasnie o 12, bo to nie jest pora na obiad ich zdaniem.
                • asia-loi Re: manifestacje w sprawie niezawisłości sądów i 27.02.17, 15:54
                  turzyca napisała:

>
                  > Mam wrazenie, ze w Polsce nie ma pory obiadowej. A jesli jest to jest to raczej 15. W kazdym razie prowadze zacieta walke z moja rodzina w kwestii jedzenia obiadu wlasnie o 12, bo to nie jest pora na obiad ich zdaniem.

Ale jak się nie je, o tej porze, to się ten obiad gotuje, o tej porze.
                  Dlatego dla mnie południe, to pora obiadowa, zwłaszcza w niedzielę, kiedy najczęściej gotuje się dania bardziej pracochłonne, bo w tygodniu nie ma czasu.
    • albertynaa Re: manifestacje w sprawie niezawisłości sądów i 22.02.17, 23:17
      Czym będziecie teraz wspierać protestujących?
      Kutia i kapusta z grzybami się przejadły. Makowiec też już był.
      Pora na faworki?
      • joa66 Re: manifestacje w sprawie niezawisłości sądów i 22.02.17, 23:19
        Czujna na dyżurze wink
    • arwena_11 Re: manifestacje w sprawie niezawisłości sądów i 22.02.17, 23:51
      Obrona sędziów? Nikt kto choć raz miał do czynienia z naszym sądownictwem nie będzie ich bronił.
      • myfaith Re: manifestacje w sprawie niezawisłości sądów i 23.02.17, 08:41
        A to wina sędziów ze musza orzekać według takiego Prawa jakie mamy czy raczej głupich ( w wiekszosci) polityków. I to wina sędziów ze postępowanie jest przewlekłe bo adwokaci w majestacie prawa zasypują sąd kolejnymi wnioskami , w tym wyłączające sędzie (a zmiana sędziego przedłuża proces ) które trzeba rozpatrzeć zgodnie z prawem?

Naprawdę uważasz ze po reformie sadownictwa by Ziobro bedzie lepiej? Zwłaszcza jesli to czy sie jest (bedzie) sędzia bedzie zależało od "uważania" Ministra? A jak to "uważanie"władzy politycznej wyglada -To widać na przykładzie odmowy nominacji na sędziów okręgowych (bo nie wydawalo wyroków po mysli władzy) przez Dudę .

Czyli jesli w sprawie w która bedzie uwikłany ktos kto ma polityczne koneksje sędzia wyda wyrok niepomyślny - to bedzie szkalowany w gazetach/ciągany po prokuraturze/po prostu nie dostanie nominacji i bedzie musiał sobie szukać innej pracy.

Mało Ci przykładu chocby procesu ws smierci ojca pana Ziobry? Gdzie próbowano wpłynąć na przebieg (przedłużenie- pewnie do czasu as sędzia bedzie "przychylny") procesu poprzez uwikłanie sędzi (prowadzącej proces) w toczące sie postępowanie prokuratorskie i w ten sposób dając argument zeby zmienic sędzie bo "malo wiarygodna"?
        • arwena_11 Re: manifestacje w sprawie niezawisłości sądów i 23.02.17, 08:55
          Chrzanisz. Znam bezpośrednio toczący się 15 lat proces przy zniszczonych dokumentach w 1 roku procesu. 6 opinii biegłych uwalonych ( z czego 2 biegłych było źle powołanych, a część nie miało wymaganego wykształcenia kierunkowego - np. biegły podawał że skończył Wydział Prawa i Administracji - tylko zapomniał dodać, że studia polityczne w latach 60 ).
          W ostatniej apelacji, która trwała prawie 3 lata i gdzie uwaliliśmy opinię kolejnego biegłego, a sędzia niemal z płaczem przepraszała powodów, że ona nie może tego cofnąć po raz kolejny do okręgówki, bo nie ma dokumentów ( wyrok w 2015 roku, a dokumenty zniszczono w 2001 - do czego strona przyznała się w prokuraturze. Proces od 2000r ).

Kolejny proces, znowu biegła bez wykształcenia kierunkowego - jej opinia na 5 stron, z czego 4 to tabelki przepisane z pozwu. Takie głupoty jakie napisała na jednej stronie to student pierwszego roku by się wstydził napisać. Sprawa trwa od 3 lat odbyły się 4 rozprawy. Sprzeciw do opinii napisany, wniosek o przesłuchanie biegłej poszedł, zobaczymy co będzie dalej.

Ale coś się może ruszyło - kolejna sprawa - najpierw posiedzenie niejawne ze stronami - żeby sędzia zorientował się o co chodzi i ograniczyć dowody do konkretnych spraw. Wyznaczył kolejną rozprawę - od godziny 8 rano do oporu - planuje przesłuchać 11 świadków na tej rozprawie i ją zakończyć. Pierwszy raz się z tym spotykam, nasza mecenas mówi że taka możliwość istnieje, ale nigdy nie spotkała sie z tym. Zobaczymy - co z tego wyjdzie. Ten sędzia akurat zrobił na nas wrażenie, że rozumie co sie do niego mówi, bo sędzia prowadząca inne sprawy sprawia wrażenie po prostu głupiej. Nie rozumie najprostszych spraw finansowych.
          • mdro Re: manifestacje w sprawie niezawisłości sądów i 23.02.17, 11:17
            Arwenko, skup się - jaki Twoje straszliwe przejścia (jak zwykle, cały świat się sprzysiągł przeciwko - sędziowie, nauczyciele, nawet właśni krewni...) mają związek z tym, że rząd chce mieć wpływ na sędziów?
          • myfaith Re: manifestacje w sprawie niezawisłości sądów i 23.02.17, 15:33

Dziekuje Arwena 🙂 - wlasnie zapomniałam napisać ze oprocz chwytów (jak proces idzie nie pomyśli jednej strony) wyłączenie sędziego jest jeszcze chwyt pt. Uwalamy biegłych ( i wnioskujemy o powołanie nowych biegłych)
            W ten sposób to sie nie dziwie ze proces moze trwać i 25 lat.

I potem Kowalska klnie na czym świat stoi ze jej proces to tyyyle lat trwa a sady to dno i metry mułu - zapomniała tylko ze składając kolejne wnioski do sadu - sama go przedłuża 😀 Dla adwokata to dobrze bo kasa leci i leci z takiej Kolwalskiej.

Tak to jest jak strona tak sie zapiekli ze żaden wyrok jej nie usatysfakcjonuje z wyjątkiem tego, ktory sama (w myślach) wydała na swoją korzyść...

Tylko co to ma wspolnego z upolitycznieniem, sądów jakie sobie Ziobro wymyślił?

Weź przestań patrzeć prze pryzmat przegranych (byc moze swoich) spraw tylko popatrz całościowo bo moze sie okazać ze sąd sądem ( po ustawie Ziobry) a sprawiedliwość jest po tej przeciwnej stronie niz ta która (w tej dyskusji ) reprezentujesz bo bedzie obowiązywała zasada w sadach kto ma mocniejsze plecy u polityków. Bo nie bedzie niezawisłych sędziów tylko urzędnicy ktorych w kazdej chwili jak sie nie spodoba politykowi mozna wyrzucić z pracy.
            • arwena_11 Re: manifestacje w sprawie niezawisłości sądów i 23.02.17, 15:45
              Sprawę. która trwała 15 lat wygraliśmy.

O biegłych wnioskowali powodzi a nie pozwani. To powodzi nie umieli swoich racji udowodnić.

No i powiedz mi, czy jak biegły głupi i sąd po napisaniu sprzeciwu do opinii odrzuca tę opinię - to strona, która się z nią nie zgadza, a ma wykształcenie w tym kierunku, ma położyć uszy po sobie i grzecznie zapłacić?

Uważam, że sędziowie powinni podlegać ocenie i ktoś powinien nad nimi stać. Bo tak robią co chcą. Za dużo mam do czynienia z "wymiarem sprawiedliwości", żeby mu ufać bezgranicznie i wierzyć w jego niezawisłość.
              • myfaith Re: manifestacje w sprawie niezawisłości sądów i 23.02.17, 19:01
                A przypadkiem nie jest już tak że każdy zawód prawniczy ma już sady/komisje dyscyplinarne?

Kto ma oceniać sędziów - pan Ziobro i spółka, politycy którzy zrobią wszystko żeby suweren wybrał ich następnym razem (łącznie z daniem "chleba i igrzysk")? Pan Ziobro który nie dostał się na aplikację prokuratorską w związku z tym jest po prostu mgr prawa a całe swoje życie był politykiem.
                Prezydent Duda - magister prawa - adiunkt ktory dość krótko pracował na UJ, za którego wstydzi się jego promotor?
                Czy może (p)osłowie którzy większość swojego życia spędzili w polityce a nie w zawodzie, którzy nie zająkną się nawet nad faktem że nie jest możliwym przeczytanie ustawy, zaopiniowanie jej, wniesienie poprawek (głosowanie nad poprawkami) i głosowanie i to wszystko łącznie w ciągu kilkunastu godzin.

Czy do zmian potrzeba jest robić aż taką "reformę" sądownictwa? Naprawdę będzie lepiej jak będzie nad sędziami stał polityk to wtedy będzie to ocena bezstronna i sprawiedliwa?

(Zobacz co się dzieje z prokuraturą od zawsze. Teraz tak będzie z sądami - po reformie. Polecenie z góry i wyrok w kapeluszu przyniesiony).

Prezydent Duda nie awansował sędziów na sędziów okręgowych - mimo że organ składający się z przedstawicieli sędziów z całej Polski pozytywnie ich zaopiniowal.
                A dlaczego- wyjaśnienia do dzisiaj brak - owszem Prezydent nie ma obowiązku ale skoro PiS tak bardzo zależy na prawie, szczerości to chyba nic by nie stało na przeszkodzie żeby się jednak zniżył do suwerena i wyjaśnił na czym polega to przewinienie sędziów że nie mogą wejść do sadu okręgowego.

No ale trudno przedstawić uzasadnienie skoro nie jest ono merytoryczne i bezstronne.

I na koniec - porozmawiaj jeśli masz okazję z sędziami jak bardzo boją się podpaść sądowi dyscyplinarnemu, jak nie chcą korzystać z immunitetu (a muszą), w przypadku konfliktu z prawem--( w przeciwieństwie do Posłów którzy bardzo chętnie z tego prawa korzystają) bo środowisko sędziowskie jest bardzo surowe ( obecnej władzy "udało" się dogrzebać "az" kilka przypadków przekroczenia prawa przez sędziów na przestrzeni -12 lat? Na kilka tysięcy w tym zawodzie. No i zapomniano wspomnieć że ci sędziowie są karania dyscyplinarnie no i oczywiście prawnie jak przekraczają prawo- tak jak zwykły człowiek) Jakie kary ich czekają włącznie z wydaleniem z zawodu.

I "nie robią co chcą" tylko robią to co robią z ramienia i w ramach prawa ( i wracamy do punktu że nasze prawo uchwalane przez Sejm jest o d..y kant i od tego trzeba by było zacząć reformę)

Bardzo ciekawy wywiad dzisiaj czytałam z z Prezes SN - wiadomosci.onet.pl/tylko-w-onecie/prof-malgorzata-gersdorf-nie-schowam-sie-ze-strachu-przed-pis-wywiad/tsqsn1b - polecam

arwena_11 napisała:

>
                > Uważam, że sędziowie powinni podlegać ocenie i ktoś powinien nad nimi stać. Bo
                > tak robią co chcą. Za dużo mam do czynienia z "wymiarem sprawiedliwości", żeby
                > mu ufać bezgranicznie i wierzyć w jego niezawisłość.
                • arwena_11 Re: manifestacje w sprawie niezawisłości sądów i 23.02.17, 20:36
                  Taa, sądy dyscyplinarne. Tak jak izba lekarska. Będą bronić swojego do upadłego. Jedna z sędzin miała sprawę dyscyplinarną. Wykręcili kota ogonem, że ktoś nie zrozumiał, niedosłyszał a w ogóle to sędzia miała zupełnie coś innego na myśli niż powiedziała. No po prostu nie zrozumieliśmy się.
                  A prowadzenie kilka lat sprawy bez dokumentów? Przecież to nieważny szczegół.
                • arwena_11 Re: manifestacje w sprawie niezawisłości sądów i 23.02.17, 20:39
                  Co do prawa - właśnie moja wspólnota ma sprawę z deweloperem. Przepis o rozliczaniu kosztów w ustawie i własności lokali jest tak prosty i jasny, że bardziej sie nie da ( mimo iż ogólnie ustawa jest beznadziejna ). I co? I nic - sprawa o rozliczenie toczy się od 3 lat i sędzia zastanawia się nad biegłym - który jak znam życie napisze beznadziejną opinię.
                • 1elka26 Re: manifestacje w sprawie niezawisłości sądów i 23.02.17, 21:13
                  myfaith napisała:

>
                  > Bardzo ciekawy wywiad dzisiaj czytałam z z Prezes SN - wiadomosci.onet.pl/tylko-w-onecie/prof-malgorzata-gersdorf-nie-schowam-sie-ze-strachu-przed-pis-wywiad/tsqsn1b - polecam
                  >

Dla zachowania równowagi polecam wywaid z B. Piwnik -osobą jak najbardziej kompetentna w ocenie środowiska sedziowskiego:

"-Chciałam, aby sędziowie wizytatorzy, którzy oceniali pracę danych sędziów, pochodzili z innych miast, niż ci oceniani. Czyli, jeśli chciałabym się ubiegać się o stanowisko w sądzie apelacyjnym w Warszawie, to oceniałby mnie sędzia wizytator np. z Krakowa. W ten sposób chciałam wyeliminować podejrzenia o to, że swoi przyjmują swoich. Niestety, nie spotkało się to z przychylnością innych sędziów. Usłyszałam, że to jest pomysł absurdalny, bo w danej "apelacji" sędziowie sami najlepiej wiedzą z kim chcą pracować. To w zasadzie zamknęło dyskusję – wspomina Piwnik."
                  wiadomosci.onet.pl/tylko-w-onecie/barbara-piwnik-nie-mozemy-isc-z-wladza-na-wymiane-ciosow/yqq69kb
                  Tak właśnie wyglądały próby "reform" w wykonaniu środowiska sędziowskiego. My sami wiemy najlepiej.
      • mdro Re: manifestacje w sprawie niezawisłości sądów i 23.02.17, 08:51
        Coś Ci się poprzestawiało - chodzi o obronę niezawisłości sądów. Rozróżniasz czy pisowska propaganda już całkiem mózg przeżarła? I oczywiście, że każdy, któremu sędzia orzekł nie po jego myśli, będzie narzekał - ciekawe tylko, czy będzie wolał mieć sędziego sterowanego przez ministra...
        • arwena_11 Re: manifestacje w sprawie niezawisłości sądów i 23.02.17, 08:58
          Wierzysz w niezawisłość sądów? Bo ja nie? Miałaś przykład poprzednio sędziego z Gdańska? Niezawisłość sądów istniała tylko na papierze.
          I nie chodzi o wyroki, bo jak sprawa dobrze prowadzona to nie masz jak pisać apelacji.
          No i właśnie sędzia ma się trzymać przepisów, ale żeby to robić musi je rozumieć - a z tym jest problem.
          • sumire Re: manifestacje w sprawie niezawisłości sądów i 23.02.17, 09:34
            Co nie zmienia faktu, że nie powinien być gościem z partyjnego nadania, co nie? Mamy zasadę trójpodziału władzy podobno.
          • joa66 Re: manifestacje w sprawie niezawisłości sądów i 23.02.17, 09:38
            Niezawisłość sądów istniała tylko na papierze.

Za to teraz będzie wspaniale, arwena. A PO ośmiorniczki jadło.
            • 1elka26 Re: manifestacje w sprawie niezawisłości sądów i 23.02.17, 11:11
              Będą nowe manifestacje? I to, az tyle? Brawo - nareszcie "obrońcy demokracji" ruszyli się. Dość tego obijania się. Potrzebny wzrost poparcia, zwłaszcza że nastapił mały spadek - tylko 35 procent poparcia:

https://www.img.f4a.eu/images/772209KOD2.jpg

ale nie ma problemu, Jak tylko wyjdziecie na ulice i ludzie znowu usłyszą o co tak naprawdę chodzi wszelkiej maści "obroncom demokracji", to kilka punktow procentowych na pewno przybędzie.

"Nie jest wykluczone, że wkrótce trzeba będzie powołać do życia jakieś stowarzyszenie ochrony sędziów. Coś na podobieństwo Ligi Ochrony Przyrody. Wszak ze wszystkich sędziowskich stron słychać jeden wielki lament, obwieszczający erę prawie zbrojnych napadów na wykonujących ten tak piękny i społecznie niezbędny zawód.

Nawet pani prezes Sądu Najwyższego Małgorzata Gersdorf widzi ogrom tej napaści, ale równocześnie bohatersko ogłasza, iż nie schowa się ze strachu przed PiS, choć – jak kiedyś zauważyła – nie ma walki bez ofiar. Na razie, na przekór tej argumentacji zbudowanej z wojennego arsenału słów, ofiar jest pod dostatkiem. Tylko są to poszkodowani w wyniku błędów bądź opieszałości sędziów.

Ta pięknie ukształtowana według recept z poprzedniej epoki zawodowa grupa zna swe miejsce w obywatelskim szeregu, gdyż ma pełne przekonanie, że wciąż jest kastą. Nieśmiałe sprostowanie pewnego stowarzyszenia sędziów niczego tu nie zmienia, ponieważ na sędziowskim kongresie nie znalazła się ani jedna osoba, która odważnie zaprzeczyłaby przynależności do kasty. Wszyscy poczuli się dumni i docenieni. Szczególnie powitano tam prezesa Rzeplińskiego, który do historii przejdzie jako współpracujący z PO nad przepisami o Trybunale Konstytucyjnym, które to przepisy doprowadziły do wielkiej politycznej awantury. Potem ten sam Rzepliński uznał część tych ustaleń jako niekonstytucyjne. Takiego przypadku w historii Trybunału jeszcze nie było, więc owację ze strony sędziów dla prezesa Rzeplińskiego należy uznać za ocenę nie tylko trafną, ale i wytyczającą dalszy kierunek rozwoju sędziowskich rozkoszy i etycznych zasad. itd."
              wpolityce.pl/polityka/328718-rece-precz-od-kasty-dosc-szykanowania-sedziow-szczegolnie-tych-z-dynastii-i-rozmaitych-loz
              • mdro Re: manifestacje w sprawie niezawisłości sądów i 23.02.17, 11:15
                O, jak miło ze strony pistrolla, że podbija wątek - co prawda jak zwykle kłamliwą i nielogiczną wklejką, bo jak coś od siebie napisze, to jeszcze większe brednie wychodzą big_grin. Dawno cię nie było, może coś o czystce w armii napiszesz? Albo o "ludzkich panach"?
                • nathasha Re: manifestacje w sprawie niezawisłości sądów i 23.02.17, 11:21
                  albo o aucie dudy ktory jechal na narty tworzac zagrozenie na drodze? a moze cos o wulgarnym raperze na dzien jezyka polskiego? anything?
                  • zlotarybka_1 Re: manifestacje w sprawie niezawisłości sądów i 23.02.17, 11:31
                    dziewczyny, spoko...
                    skoro te troliszcza wchodza na watki paszczakownej - znaczy to tylko jedno: temat protestow boli, oj boli...
                    • nathasha Re: manifestacje w sprawie niezawisłości sądów i 23.02.17, 11:40
                      no i okazuje sie ze jednak pewnych rzeczy nie da sie obronic, bo przycichlo mocno w innych politycznych watkach smile
                    • super_hetero_dyna Re: manifestacje w sprawie niezawisłości sądów i 26.02.17, 11:31
                      Pewnie, że boli. Brzuch. Ze śmiechu.
                      • nathasha Re: manifestacje w sprawie niezawisłości sądów i 26.02.17, 11:33
                        bo glowy to juz nie ma co bolec.
                        • scher Re: manifestacje w sprawie niezawisłości sądów i 27.02.17, 11:02
                          nathasha napisała:

> bo glowy to juz nie ma co bolec.

Ciebie zawsze ze śmiechu boli głowa?
              • cosmetic.wipes Re: manifestacje w sprawie niezawisłości sądów i 26.02.17, 10:21
                Eluniu pamiętasz, że Komorowski do końca prowadził w sondażach?
                Czy może tabletki w szpitalu pod miastem powodują amnezję?
          • zofijkamyjka Re: manifestacje w sprawie niezawisłości sądów i 23.02.17, 19:11
            arwena_11 napisała:

> Wierzysz w niezawisłość sądów? Bo ja nie?

a teraz będziesz miała zawisłe sądy i to będzie zgodne z prawem
      • zofijkamyjka Re: manifestacje w sprawie niezawisłości sądów i 23.02.17, 19:07
        arwena_11 napisała:

> Obrona sędziów? Nikt kto choć raz miał do czynienia z naszym sądownictwem nie b
        > ędzie ich bronił.

mylisz się, ja wygrałam sprawe w sądzie i będę sędziów bronić ale pewnie instytucja, która przegrała wręcz przeciwnie
        • arwena_11 Re: manifestacje w sprawie niezawisłości sądów i 23.02.17, 20:32
          Też wygrałam kilka - ale to nie była zasługa sędziów. No po prostu już nie bardzo mieli jak zrobić żebyśmy przegrali. Ale starali się mocno.
    • jesienna.nuta Re: manifestacje w sprawie niezawisłości sądów i 23.02.17, 11:42
      A kto z prawników będzie? Czy sędziowie i ich żony przyłapane na kradzieży kiełbasy? Czy też wesprze ich pan wypisujący bzdety do KE o rzekomym prześladowaniu całej jego rodziny, ale dowodów nie podał, policji tez nie wezwał?
      • mamma_2012 Re: manifestacje w sprawie niezawisłości sądów i 23.02.17, 15:55
        Ciekawe czy przyjdzie ten gość, który najbardziej walczył o wyrwanie sądownictwa spod wpływu władzy i jest jednym z autorów KRS. Jak on się nazywał?... A już pamiętam Kaczyński!
      • zofijkamyjka Re: manifestacje w sprawie niezawisłości sądów i 23.02.17, 19:14
        jesienna.nuta napisała:

> A kto z prawników będzie? Czy sędziowie i ich żony przyłapane na kradzieży kieł
        > basy?

całe tłumy są tych przyłapanych smile słownie: JEDEN
        • jesienna.nuta Re: manifestacje w sprawie niezawisłości sądów i 27.02.17, 15:49
          "całe tłumy są tych przyłapanych smile słownie: JEDEN"

Prawda, reszta sędziów kradła drobną elektronikę big_grin
    • whooppsala Re: manifestacje w sprawie niezawisłości sądów i 23.02.17, 15:54
      Dzięki za przypomnienie smile Mam zapalenie oskrzeli, w sobotę chyba nie dam rady pójść sad Ale na Manifę i Strajk Kobiet już na pewno się wybieram!
    • inguszetia_2006 Re: manifestacje w sprawie niezawisłości sądów i 23.02.17, 22:28
      Witam
      Nie. Sądy nie są niezawisłe, zwłaszcza Sąd Najwyższy. SN zawsze broni państwa, nie obywatela. Bez względu na to, kto rządzi. Po prostu bronią "państwowego" kosztem obywatela. Testuję na własnej skórze, choć wiedziałam, że tak to jest. Nic nowego pod słońcemwink Grrrrrrrrrrrr....?
      Już nawet zęby mi się nie układają w grrrrrrrrrrrr;-P Starośćbig_grin
      Pzdr.
      Ing
    • super_hetero_dyna Re: manifestacje w sprawie niezawisłości sądów i 26.02.17, 07:31
      Jeszcze nie podzieliłaś się sukcesem? Pochwalisz się w końcu tłumami na tych manifestacjach? Na pewno z pół Warszawy przyszło pod sejm, co?
      • nathasha Re: manifestacje w sprawie niezawisłości sądów i 26.02.17, 09:17
        W styczniu za to milinowa manifestacja pisu zadziwila cala europe.
        • super_hetero_dyna Re: manifestacje w sprawie niezawisłości sądów i 26.02.17, 09:52
          Co tu kogo obchodzą jakieś manifestacje PiSu? Tu jest wątek poświęcony manifestacjom w obronie mafii sędziowskiej.
          To ilu było obrońców? Padną jakieś liczby?
          • nathasha Re: manifestacje w sprawie niezawisłości sądów i 26.02.17, 09:57
            misiu, jak wy do kazdego wątku wrzucacie osmiorniczki to nie bron nam do kazdego watku wrzucac niespelnionych obietnic pis - przynajmniej temat manifestacji sie zgadza. ale co boli, ze zamiast miliona bylo wielkie zero?
            • super_hetero_dyna Re: manifestacje w sprawie niezawisłości sądów i 26.02.17, 10:23
              Ale wiesz, że w ten sposób przyznajesz pośrednio, że w obronie tzw. "niezawisłości sądów" (czyt. dyspozycyjności wobec ubecji) zebrało się łącznie mniej ludzi niż jest sędziów? Żenujące wykręty w stylu "a u was murzynów biją" na mnie i tak nie zrobią wrażenia, bo ja nie mam nic wspólnego PiSem, za to dowodzą kompletnej klapy przedsięwzięcia. Może warto spojrzeć prawdzie w oczy? Nikt nie chce bronić tej zdemoralizowanej i skorumpowanej "nadzwyczajnej kasty".
              • nathasha Re: manifestacje w sprawie niezawisłości sądów i 26.02.17, 10:32
                Kochanie, nie probuj takiej umyslowej gimnastyki co posrednio w dodatku przyznaje rozmowca bo z twoich wypowiedzi calkiem bezposrednio wychodzi zakompleksienie i panszczyzniana unizonosc. Ale z drugiej strony fajnie ze przyznajecie ze jestescie zenujacy smile
                • super_hetero_dyna Re: manifestacje w sprawie niezawisłości sądów i 26.02.17, 11:30
                  Co Ty bredzisz?
                  • nathasha Re: manifestacje w sprawie niezawisłości sądów i 26.02.17, 11:33
                    et voila
        • albertynaa Re: manifestacje w sprawie niezawisłości sądów i 26.02.17, 09:58
          nathasha napisała:

> W styczniu za to milinowa manifestacja pisu zadziwila cala europe.

W styczniu również nieprzebrana liczba demonstrantów broniła edukacji- pamiętasz to niesamowite, wyjątkowe wydarzenie?
          • nathasha Re: manifestacje w sprawie niezawisłości sądów i 26.02.17, 10:29
            No ale my nigdy nie chwalilismy sie ze bedzie milion a bylo sero, w sumie zero swietnie do was pasuje, zostalabym przy tej cyfrze na waszym miejscu.
            • albertynaa Re: manifestacje w sprawie niezawisłości sądów i 26.02.17, 11:36
              nathasha

Wasze oddanie sprawie jest zadziwiające- pomimo tego, że

- w święta Bożego Narodzenia nagniotliście potraw świątecznych, żeby protestujących jak najdłużej zatrzymać pod sejmem- zero efektu.

- trzymaliście garstkę kodziarzy na ciamajdanie w moherowych beretach to Naczelny Przywódca w tym czasie opisywał radośnie swoje faktury

-... a jeszcze inny Leader udał się na wywczasy

to z każdej strony pupa Pani, z każdej.

A i osoba zakładająca agitujący wątek wstydzi się do niego zajrzeć i szczerze opisać co ugrali big_grin
              • nathasha Re: manifestacje w sprawie niezawisłości sądów i 26.02.17, 11:38
                ja bym sie wstydzila pisac nowe rzeczy pod twoim nickiem. ale widac tobie kolejne osmieszania sie nie przeszkadzaja. ale skoro jestescie takimi łaskawymi panami i u koryta na kolejne trzy lata to co sie przejmujesz demonstracjami, mnie te pisu za rzadow PO interesowaly tak jak zeszloroczny snieg
                • albertynaa Re: manifestacje w sprawie niezawisłości sądów i 26.02.17, 11:50
                  Oj tam dostarczają darmowej rozrywki.

Zawsze można się pośmiać- polecam, w tym wypadku to nic nie kosztuje.

Buziaczki smile
    • albertynaa Re: manifestacje w sprawie niezawisłości sądów i 26.02.17, 08:38
      Jak się udała demonstracja?
      Można wrzucić fotorelację- o ile było kogo fotografować wink
      • 1elka26 Re: manifestacje w sprawie niezawisłości sądów i 26.02.17, 09:06
        Trzeba spokojnie czekać. W warszawskim ratuszu przez całą noc liczono uczestników manifestacji - jest problem, gdyż nastapiła awaria systemu , ilośc danych jest tak duża, że zabrakło palców do liczenia. Na razie doliczono się 153 uczestników.
        Nic dziwnego, że w onetach, tefalenach, niusłekach i innych gazetopodobnych mediach zapadła głucha cisza.
        A tłumy były nieprzebrane, takie jak chociazby w Katowicach:

https://www.img.f4a.eu/images/286790KOD3.jpg

• albertynaa Re: manifestacje w sprawie niezawisłości sądów i 26.02.17, 09:25
          Ale po pączku chyba dostali, jak myślisz?
        • super_hetero_dyna Re: manifestacje w sprawie niezawisłości sądów i 27.02.17, 12:34
          To zdjęcie to wredna, PiSowska manipulacja gumką-myszką. Nie wierzcie w to oszustwo. Naprawdę manifestacja wyglądała tak:

https://pbs.twimg.com/media/C5lpf_HWgAASiaz.jpg
    • scher Re: manifestacje w sprawie niezawisłości sądów i 27.02.17, 10:56
      paszczakowna1 napisała:

> daty innych manifestacji, mam rozpisany kalendarz do 18 marca włącznie. wink

TW "Matka" ci dał?

https://pbs.twimg.com/media/C5nWHWnWAAARjz-.jpg
      Były Prezydent składa życzenia z okazji Dnia Matki.
      • jesienna.nuta Re: manifestacje w sprawie niezawisłości sądów i 27.02.17, 15:50
        TW "Matka" ci dał?"

Nie kto inny big_grin

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka