louey 02.03.17, 09:52 ktos wie kiedy rusza? jakie zmiany w "systemie" nauczania? jakie... Podobno zapowiadaja ze w kazdej szkole ma bc psycholog, logopeda i pedagog...brak zmian- ciekawe jak to będzie? Moze nauczycielki maja jakies swieże info? Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
triss_merigold6 Re: 1 klasa rekrutacja 02.03.17, 09:54 Przecież teraz w szkołach są psycholog, pedagog i logopeda. Odpowiedz Link Zgłoś
lauren6 Re: 1 klasa rekrutacja 02.03.17, 09:57 Jakby w każdej szkole była pielęgniarka szkolna i dentysta to by była dobra zmiana. Odpowiedz Link Zgłoś
louey Re: 1 klasa rekrutacja 02.03.17, 09:59 pielegniarka jest nie wiem jaki ma zakres obowiazków ...za moich czasów szlo sie z bolem brzucha sprawdzała glowy, chusteczki i koordynowała fluoryzacje. Odpowiedz Link Zgłoś
triss_merigold6 Re: 1 klasa rekrutacja 02.03.17, 10:02 Przecież jest (pielęgniarka). A dentysta... hm... w PRL był i moje pokolenie przez dekady pozbywało się traumy przed dentystą. Odpowiedz Link Zgłoś
lauren6 Re: 1 klasa rekrutacja 02.03.17, 10:02 U nas jest: opłacana ze składek na RR. Odpowiedz Link Zgłoś
cherry_lady007 Re: 1 klasa rekrutacja 02.03.17, 10:13 RR to rada rodziców działająca w szkole. Odpowiedz Link Zgłoś
zuleyka.z.talgaru Re: 1 klasa rekrutacja 02.03.17, 10:22 Tia....u nas jest pielęgniarka, która się boi dziecku podać paracetamol. Taka z niej pielęgniarka jak z koziej dupy trąba. Odpowiedz Link Zgłoś
przeciwcialo Re: 1 klasa rekrutacja 02.03.17, 16:36 jedna na 3 szkoły. Ilośc uczniów na eat jest chyba 1200 dzieci. Odpowiedz Link Zgłoś
iwoniaw Re: 1 klasa rekrutacja 02.03.17, 10:11 Jakby w każdej szkole była pielęgniarka szkolna i dentysta Pielęgniarka jest. Co do dentysty - "nasza" szkoła ma umowę z pobliską przychodnią, nie wszyscy rodzice wyrażają zgodę na przegląd (!) zębów (odbywający się w czasie lekcji, cała klasa idzie do przychodni z nauczycielem, po przejrzeniu uzębienia dziecko dostaje karteczkę z notką od dentysty, które zęby ew. wymagają leczenia), żadnych ingerencji nikt nie przeprowadza - już widzę, jak ochoczo wyrażają zgodę na leczenie... Odpowiedz Link Zgłoś
louey Re: 1 klasa rekrutacja 02.03.17, 10:14 dziwisz sie ze nie wyrazają zgody na przeglad? Odpowiedz Link Zgłoś
triss_merigold6 Re: 1 klasa rekrutacja 02.03.17, 10:20 Odnośnie do przeglądu - dziwię się. Na leczenie stomatologiczne dziecka w szkole, w wersji podstawowej NFZ-owskiej tj. bez lepszych plomb, nie wyraziłabym zgody. Odpowiedz Link Zgłoś
iwoniaw Re: 1 klasa rekrutacja 02.03.17, 10:33 No więc właśnie - my też mamy naszą zaufaną stomatolog i co do leczenia to musiałabym najpierw wiedzieć, kto i na jakich zasadach/materiałach je wykonuje, natomiast dodatkowy (poza wizytami umawianymi prywatnie - tzn. indywidualnie przez rodzica) przegląd nie jest wszak w ogóle inwazyjny, za to może wyłapać wcześniej coś, co mogłoby się nieciekawie rozwijać z braku interwencji lekarskiej - jak można się na to nie zgadzać i w imię czego? Odpowiedz Link Zgłoś
louey Re: 1 klasa rekrutacja 02.03.17, 10:21 my mamy swojego stomatologa . osobiscie nie widzę powodu aby ktos inny dlubał mojemu dziecku w zebach...bo i po co? Odpowiedz Link Zgłoś
iwoniaw Re: 1 klasa rekrutacja 02.03.17, 10:35 Nie "ktoś dłubał" tylko lekarz obejrzał w ramach dodatkowego przeglądu. Po to, żeby w razie jakichś nieprawidłowości mieć szansę je wyłapać wcześniej niż kolejna planowana u "swojego" dentysty wizyta. W żaden sposób to nie szkodzi, a może pomóc. W imię czego z tego rezygnować? Odpowiedz Link Zgłoś
louey Re: 1 klasa rekrutacja 02.03.17, 12:18 ciekawe ile taki stomatolog w szkole ma np zestawów lusterek stomatolog...bo chyba nie uzywa 1 sztuki na 25 dzieci Odpowiedz Link Zgłoś
iwoniaw Re: 1 klasa rekrutacja 02.03.17, 12:39 To ty sądzisz, że "stomatolog w szkole" (pomijając, że wyraźnie napisałam, że chodzą do gabinetu do pobliskiej PRZYCHODNI) to w kanciapie woźnej te zęby ogląda, sadzając pacjentów na zydelku? Tam, gdzie stomatolog jest w szkole, ma GABINET, z normalnym wyposażeniem. Odpowiedz Link Zgłoś
lauren6 Re: 1 klasa rekrutacja 02.03.17, 10:16 Antyszczepionkowcy, ale od zębów? W sumie nic mnie już nie zdziwi. Odpowiedz Link Zgłoś
iwoniaw Re: 1 klasa rekrutacja 02.03.17, 10:19 Nawet gorzej niż antyszczepionkowcy - symetryczne byłoby porównanie, że nie wyrażają zgody na badanie dziecka, po którym otrzymuje ono tylko informację, czy są przeciwwskazania do szczepień, czy można szczepić... No mnie też już nic nie zdziwi, ludzie mają pomysły i poglądy wręcz kuriozalne... Odpowiedz Link Zgłoś
cherry_lady007 Re: 1 klasa rekrutacja 02.03.17, 10:25 Z tym się zgadzam, pielęgniarka i stomatolog w szkole to dobry pomysł. U córki w szkole niby jest pielęgniarka ale dostępna tylko we wtorki od 8 do 12... Odpowiedz Link Zgłoś
louey Re: 1 klasa rekrutacja 02.03.17, 10:29 pewnie na wsiach stomatolog by sie przydał ale w miescie raczej nie ma problemu z dostepem do dentysty Odpowiedz Link Zgłoś
cherry_lady007 Re: 1 klasa rekrutacja 02.03.17, 10:33 Ale to nawet nie chodzi o problem z dostępem do stomatologa tylko żeby właśnie były regularne przeglądy i informacje dla rodziców Odpowiedz Link Zgłoś
louey Re: 1 klasa rekrutacja 02.03.17, 09:58 nie w kazdej. W naszej rejonowej jest pedagog (jako stanowisko oddzielne) bo przeciez kazdy z nauczycieli jest pedagogiem Nie ma psychologa i etatu logopedy. Są 2 nauczycielki ze specjalizacja z logopedii ktore prowadza zajecia grupowe dla dzieciaków. Nie ma zajeć logopedycznych indywidualnych . Dosc duza szkola , duze miasto. Odpowiedz Link Zgłoś
julita165 Re: 1 klasa rekrutacja 02.03.17, 10:00 Mój synek od wrzesnia ma iść do szkolnej zerówki. Byłam już w trzech szkołach "na wiizytacji". Z tego co mówiono dla młodszych klas w tym roku niczego specjalnie nowego nie ma, w Łodzi nabór w kwietniu, może nawet dopiero od 15.04 bo to jest maksymalny termin wynikający z ustawy ( w zeszłym roku nabór twał 08.03-30.04.2016 ) Pedagog i logopeda są w każdej z odwiedzanych przeze mnie szkół od dawna, nie wiem jak z psychologiem, Odpowiedz Link Zgłoś