Dodaj do ulubionych

studia informatyka czy matematyka ?

06.03.17, 15:56
Jakie studia lepsze dla potencjalnego analityka finansowego/analityka baz danych? Wszystko się tak szybko zmienia, że jestem zagubiona i nie wiem co młodemu podpowiadać. Jemu w zasadzie podoba się wszystko co związane z matmą, programowanie też jest ok. W ogóle praca ma być na pewno typu "dziubdzianie w cyferkach, rozwiązywanie zagadek, problemów" bo takie rzeczy lubi. Co sądzicie? Co byście poleciły i dlaczego? On sam nie wie i się zastanawia. Może oświecone ematki pomogą smile Dziękuję
Obserwuj wątek
    • kaz_nodzieja Re: studia informatyka czy matematyka ? 06.03.17, 16:17
      Ja bym postawiła na kulturoznawstwo, ewentualnie politologię.
      • molik28 Re: studia informatyka czy matematyka ? 06.03.17, 21:09
        Dzięki. To może od razu religioznawstwo. Chyba by tam długo nie wytrzymał. Ja się pytam serio, bo ja po przyrodniczych i nawet matury z matmy nie zdawałam. On tam sobie coś zaplanował po dniach otwartych na PW a teraz się łamie i sam nie wie i pyta co ja bym zrobiła. A mnie to przerasta. Ojciec po chłopsku radzi - jak zrobisz tak będzie. Dzieciak pracowity i zdolny.
      • milamala Re: studia informatyka czy matematyka ? 29.11.17, 01:58
        kaz_nodzieja napisała:

> Ja bym postawiła na kulturoznawstwo, ewentualnie politologię.

Ostatnio znani mi dwaj politolodzy zatrudnili sie w senacie na etacie senatora.
        Poza tym prowadzili dzialalnosc gospodarcza i wykladali na uczelniach. Nie wiem co teraz robia, ale biedy nigdy nie klepali.
    • swiezynka77 Re: studia informatyka czy matematyka ? 06.03.17, 16:22
      sporo moich znajomych pokonczylo te kierunki
      wszyscy moi znajomi po informatyce pracują jako infprmatycy
      90% znajomych po matmie pracuje jako informatycy, w branzy finansowej jeden, kilku naukowo
      wszyscy analitycy finansowi jakich znam sa po studiach ekonomicznych lub politechnikach, nie mat/inf.
      • korniz Re: studia informatyka czy matematyka ? 06.03.17, 16:26
        pytanie czy podola tym kierunkom i co mu bardzielj lezy.Musi czuc pasje bo bez niej daleko nie zajedzie.Na tych kierunkach trzeba byc ambitnym i szy
        bko polapac material.
      • moadek Re: studia informatyka czy matematyka ? 07.03.17, 09:01
        a przeglądał tematy zajęć jakie będzie miał na obu kierunkach w kolejnych latach, może ktoryś zestaw wyda mu się bardziej ciekawy ?
    • damakama Re: studia informatyka czy matematyka ? 06.03.17, 16:24
      natemat.pl/119085,to-oni-beda-najbardziej-poszukiwani-na-rynku-pracy-analityk-data-mining-oto-zawod-przyszlosci
    • bergamotka77 Re: studia informatyka czy matematyka ? 06.03.17, 16:44
      Tylko informatyka. Kaznodzieja jak zwykle mnie rozbawiles do łez big_grin
      • kaz_nodzieja Re: studia informatyka czy matematyka ? 06.03.17, 16:49
        Do usług big_grin
    • fanny Re: studia informatyka czy matematyka ? 06.03.17, 16:45
      Niech syn przejrzy sobie te strone i opisy pracy roznych analitykow w instytucjach finansowych www.efinancialcareers.sg/search?keywords=analyst (można ustawić wyszukiwanie na rozne kraje). Zyska wiedze czym konkretnie chcialby sie zajmować i jakie sa wymagania.
      • szalona-matematyczka Re: studia informatyka czy matematyka ? 06.03.17, 16:49
        Informatyka. Matematyka tylko wtedy, gdy ma na widoku malzenstwo z bogata dziewczyna. 😀
        • kura17 Re: studia informatyka czy matematyka ? 07.03.17, 07:56
          > Matematyka tylko wtedy, gdy ma na widoku malzenstwo z bogata dziewczyna. 😀

moje przyjaciolka po matematyce procuje jako szyfrantka w jakims duzym wiedenskim banku. nie potrzebuje bogatego partnera ...
          • magata.d Re: studia informatyka czy matematyka ? 07.03.17, 08:48
            Córka znajomych po matematyce (zaraz po studiach) pracuje w banku i zarabia bardzo przyzwoite pieniądze.
    • joa66 Re: studia informatyka czy matematyka ? 06.03.17, 17:10
      Imho - przyjrzec się programom na obu kierunkach. Przy dwustopniowych studiach, po licencjacie nie musi (ale może) kontynuować wybranego kierunku. Czyli może być np licencjat z informatyki i mgr z matematyki (ale najpierw trzeba porównac programy)
    • magata.d Re: studia informatyka czy matematyka ? 06.03.17, 20:25
      Informatyka, najlepiej na jakimś wydziale ekonomicznym. Są takie kierunki jak informatyka ekonomiczna czy informatyka i ekonometria itp.
      • lauren6 Re: studia informatyka czy matematyka ? 06.03.17, 20:29
        Informatyka, byle nie na jakiejś uczelni ekonomicznej lub rolniczej, tylko porządne studia na wydziale matematyki na uniwerku lub polibudzie.
    • ziazia17 Re: studia informatyka czy matematyka ? 06.03.17, 21:24
      Informatyka! Matematykę skończyłam na porządnym uniwerku i... nie polecam- studia ciężkie, pobawić się nie można, bo nauki i tego "dziubdziania w cyferkach" cała masa. Niby fajne to, ale na dłuższą metę męczącesmile
    • 71tosia Re: studia informatyka czy matematyka ? 06.03.17, 21:25
      jezeli lubi bardziej praktyczne zagadnienie to informatyka lub lepiej informatyka polaczona np z fizyka, ekonomia (studia interdyscyplinarne sa na wielu uczelniach) jezeli ma zdolnosci do myslenia abstrakcyjnego to matematyka, tylko dobrze wiedziec ze matematyka na poziomie akademickim nie ma zbyt wiele wspolnego z matematyka szkolna.
      • agniesia331 Re: studia informatyka czy matematyka ? 06.03.17, 22:24
        Polibuda_ informatyka ( matma i fizyka rozszerzona na PW I UW musi byc powyzej 90 procent,wiec jesli slabiej to ekonometria,statystyka i inna polibuda
    • katriel Re: studia informatyka czy matematyka ? 07.03.17, 00:01
      Jeśli chłopak chce się ustawić bardzo konkretnie np. na karierę quanta albo aktuariusza, to matematyka, ale z zastrzeżeniem: zanim złoży papiery na konkretną uczelnię, niech się zorientuje, jakie tam są możliwości, żeby się specjalizować w matematyce finansowej. Np. na UWr jest specjalność aktuarialno-finansowa, na UW jest JSEM, na UJ jest matematyka w ekonomii itd. (Kariera aktuariusza jest pod pewnymi względami szczególna: na aktuariusza zdaje się egzamin. Egzamin jest trudny, ale jak się go zda, to potem w zasadzie nie trzeba już się o nic martwić. Dla człowieka, który nie do końca wierzy w siebie i nie do końca wie co chce robić, to może być niezłe. O ile jest na tyle dobry, że zda ten egzamin.)
      Jeśli ma być tylko ogólnie okołocyferkowo, ale praktycznie (nie naukowiec, nie nauczyciel), i klepanie kodu jest akceptowalną opcją, to informatyka. Łatwiejsza jest.
      • wielki_uscisk Re: studia informatyka czy matematyka ? 07.03.17, 01:57
        katriel napisała:

> Jeśli chłopak chce się ustawić bardzo konkretnie np. na karierę quanta
        > albo aktuariusza, to matematyka, ale z zastrzeżeniem
        > (...)
        > Jeśli ma być tylko ogólnie okołocyferkowo, ale praktycznie (nie naukowiec, nie
        > nauczyciel), i klepanie kodu jest akceptowalną opcją, to informatyka.
        > Łatwiejsza jest.

Świetny post.
        Też tak sobie myślałem - że chodliwe matLABy (polecam sprawdzić frazę w ofertach pracy - w Wlk. Brytanii oferty bardzo atrakcyjne) chyba prędzej będą przerabiane na matmie niż informatyce.
        Banki, fundusze inwestycyjne, domy maklerskie - myślę, że różnorodniejszych (niż w przypadku informatyki) możliwości jest więcej.

Znałem matematyków pracujących w firmach informatycznych, bo się łatwo zaadoptowali.

Mogę się oczywiście mylić, ale najlepsze zarobki wśród informatyków są chyba tylko dostępne dla najlepszych i do tego szczęśliwców (więc - skoro syn jeszcze nie programuje - to jest 5-10 lat do tyłu...).

Ale można być też nie-mega informatykiem z wizją: po -nastu/-dziesięciu kursach oraz/lub MBE, i wspiąć się na project managera/ restrukturyzatora: znam faceta zatrudnianego jako 'bezlitosny zwalniacz i reorganizator' przez zarządy spółek do zmian w departamentach IT, z czekiem in blanco na wszystko.
        Co dwa lata gdzieś indziej, kontrakty na czas określony ale 'ojej' - tyle, że skóra powinna być gruba, bo przychodzisz i "czystki etnicze" robisz.

No i musisz mieć dryg - nie tylko piękny umysł.
      • magata.d Re: studia informatyka czy matematyka ? 07.03.17, 08:55
        katriel napisała:

> Jeśli chłopak chce się ustawić bardzo konkretnie np. na karierę quanta albo ak
        > tuariusza, to matematyka, ale z zastrzeżeniem: zanim złoży papiery na konkretną
        > uczelnię, niech się zorientuje, jakie tam są możliwości, żeby się specjalizowa
        > ć w matematyce finansowej. Np. na UWr jest specjalność aktuarialno-finansowa, n
        > a UW jest JSEM, na UJ jest matematyka w ekonomii itd. (Kariera aktuariusza jest
        > pod pewnymi względami szczególna: na aktuariusza zdaje się egzamin. Egzamin je
        > st trudny, ale jak się go zda, to potem w zasadzie nie trzeba już się o nic mar
        > twić. Dla człowieka, który nie do końca wierzy w siebie i nie do końca wie co c
        > hce robić, to może być niezłe. O ile jest na tyle dobry, że zda ten egzamin.)
        > Jeśli ma być tylko ogólnie okołocyferkowo, ale praktycznie (nie naukowiec, nie
        > nauczyciel), i klepanie kodu jest akceptowalną opcją, to informatyka. Łatwiejsz
        > a jest.
        >
        >
        O, świetna rada. Niech to przemyśli. Jeśli matematyka to matematyka finansowa, matematyka w ekonomii, matematyka aktuarialna, statystyka matematyczna, ekonometria itp.
        • magata.d Re: studia informatyka czy matematyka ? 07.03.17, 08:59
          Tylko trzeba być naprawdę zdolnym i pracowitym. To nie są kierunki dla "leserów".
      • kasiamat00 Re: studia informatyka czy matematyka ? 29.11.17, 14:11
        Pytanie czy na JSEM w ogole da sie dostac nie bedac olimpijczykiem (zapewne final mat lub inf, ewentualnie laureat fiz), IIRC w pewnym momencie to sie zrobilo modniejsze niz JSIM, a na JSIM byly lata, ze brali tylko olimpijczykow.
        • katriel Re: studia informatyka czy matematyka ? 16.12.17, 03:30
          Nie wiem. Ja jestem z Wrocławia. Na naszą specjalność aktuarialno-finansową się da. Tzn. ona jest specjalnością w ramach kierunku matematyka, a nie oddzielnym kierunkiem, więc nie ma ostrzejszej selekcji niż na matematykę jako taką. Czyli dostać się jest względnie łatwo, trzeba po prostu potem dać radę zaliczać wystarczająco zaawansowane przedmioty.
    • joa66 Re: studia informatyka czy matematyka ? 07.03.17, 07:15
      Polecam jeszcze złożenie papierów na wszystkie przyzwoite informatyki i matematyki. Decyzję może podjąć jak będzie już wiedział gdzie się dostał. Problem może się sam rozwiązać.
      • molik28 Re: studia informatyka czy matematyka ? 07.03.17, 08:35
        To chyba najlepsza rada. Jakąś kolejność jednak trzeba ustawić. Czas leci . Dzięki za wszystkie posty. Dużo dają do myślenia. Jakby kogoś jeszcze świeciło to poproszę.
        • joa66 Re: studia informatyka czy matematyka ? 07.03.17, 15:16
          Na studia nie trzeba ustawiać kolejności priorytetów (w przeciwieństwie do rekrutacji do liceum)
          • morekac Re: studia informatyka czy matematyka ? 07.03.17, 18:44
            Ale i tak trzeba się potem na jakieś zdecydować.
            • joa66 Re: studia informatyka czy matematyka ? 07.03.17, 18:56
              Łatwiej się zdecydować jak wiadomo co jest do wyboru.smile
    • black_halo Re: studia informatyka czy matematyka ? 07.03.17, 08:37
      To mozna sprobowac oba kierunki i zobaczyc po pierwszym roku co sie bardziej spodoba. Studia zdaje sie narazie sa bezplatne tongue_out
    • sunflowerin Re: studia informatyka czy matematyka ? 07.03.17, 14:35
      Osobiscie znam faceta po matmie i mgr informy ktory pracuje londynskim city jako analityk finansowy. Praca wymagajaca ale bardzo dobrze platna. Po samej informie nie miałby szans.
    • muriel_w [...] 29.11.17, 01:31
      Wiadomość została usunięta ze względu na złamanie prawa lub regulaminu.
    • evee1 Re: studia informatyka czy matematyka ? 29.11.17, 02:49
      Analityk finansowy to chyba lepiej matematyka. I tak tam wszystko przy pomocy komputerow robia wink. Chyba, ze informatyka ze specjalnoscia analityki, ale to juz musicie sprawdzic jakie przedmioty oferuja na studiach. Na wyzszych latach sa przedmioty obieralne i tam mozna sie ukierunkowac w czyms co jest interesujace dla danego osobnika smile.
      Ja jestem informatykiem, obecnie zajmuje sie szeroko pojetym data warehousing i data mining, kiedys pisalam programy w C++ i Javie. To czym sie zajmuje (i zajmowalam kiedys) nie ma NIC wspolnego z analiza danych, ktora jest raczej nastepnym krokiem. Z kolei analityk danych (w tym finansowych) nie musi umiec programowac na poziomie C++ (na przyklad). Musi za to znac metody matematyczne i narzedzia, ktore pozwalaja mu zastosowac te metody do danych i tworzyc rozne modele. My raczej zajmujemy sie pisaniem tych narzedzi wink.
      Ogolnie informatykowi nie zaszkodzi dobra znajomosc matematyki wyzszej, a analitykowi umiejetnosc programowania, bo bedzie mogl sobie cos tam napisac. Ale na poziomie komercyjnym, to raczej nie beda oni w nie swoje dzialki wchodzic.
    • beverly1985 Re: studia informatyka czy matematyka ? 29.11.17, 14:01
      Znam kilku aktuariuszy I analityków finansowych i wszyscy są po uczelni ekonomicznej. Pewnie dlatego, że i ja po niej jestem. Jeden z nich zrobił dodatkowo matematykę na UW, tak w ramach hobby, i tam jest raczej nastawienie na teoretyzowanie i karierę naukowa, mniejsze przełożenie na rzeczywistość. Ale i po tych studiach można zrobić karierę, jak ktoś wie czego chce.

Co do bycia aktuariuszem teraz wymagania są dużo mniejsze, nie trzeba zdawać egzaminu (wystarcza ileś lat pracy w zawodzie) i powoli aktuariuszami "za psami rzucać". Wciaz za to potrzeba specjalistów od ryzyka inwestycyjnego.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka