Dodaj do ulubionych

tanie przeloty

13.03.17, 10:25
Wiem ze tutaj moge się dowiedzieć sporo na każdy temat.
Słuchajcie, mam pytanie.
Czy ktoś z was organizuje sobie sam hotel i przelot w dowolne miejsce na świecie?
Może byc każy kierunek. Czy macie doświadczenie w tym?
Na jakich stronach można zarezerwować hotel i przeloty?
Do tej pory latałam z biurami podróży, ale chyba nieco przepłacałam.
Chociaż sa kierunki że wychodzi przelot drożej niz przelot z hotelem.
Interesuje mnie najbardziej Kuba, Meksyk.
Możecie cos polecić.
Obserwuj wątek
    • mikams75 Re: tanie przeloty 13.03.17, 10:34
      Ja sobie zawsze sama organizuje w roznych miejscach na swiecie. Hotele to glownie na booking albo hotwire. Z lotami nie pomoge bo ja jakbym nie szukala to w interesujacych mnie datach i kierunkach tanio jeszcze nigdy nie znalazlam.
      A czy samodzielnie wychodzi taniej niz z biurem? Nie wiem, nie porownywalam, ja cenie sobie to, ze mam wiekszy wybor, nie jezdze zazwyczaj do wielkich hoteli i nie siedze nigdy w jednym miejscu, zazwyczaj sobie sami organizujemy objazdowke i nie jestesmy uwiazani do jednego hotelu przez tydzien czy dwa.
      • kobieta0000 Re: tanie przeloty 13.03.17, 10:36
        Możesz coś polecić?
        • mikams75 Re: tanie przeloty 13.03.17, 14:20
          a co konkretnie moglabym ci polecic? Na Kubie i w Meksyku nie bylam. Poza tym te portale z hotelami maja to do siebie, ze ceny sa bardzo zmienne w zaleznosci od pory roku, terminu rezerwacji i chwilowych promocji.
    • joa66 Re: tanie przeloty 13.03.17, 10:37
      Nigdy nie jeżdżę z biurami podróży ,itp.

Zakwaterowanie najczęściej znajduję na booking.com

Loty europejskie - sprawdzam bezpośrednio na stronie linii, które lataja z mojego miasta. Pozaeuropejskie na momondo.com.
    • morgen_stern Re: tanie przeloty 13.03.17, 10:41
      Co do lotów, to niedawno korzystaliśmy służbowo z usług pewnej firmy wyszukującej przeloty i kupującej bilety i byliśmy bardzo zaskoczeni, jak dużo taniej udało się znaleźć loty (nawet z prowizją). Mogę podać na priv, jakby ktoś chciał, piszcie na gazetowy, nie chcę tu reklamować. Ale różnica była naprawdę spora.
      • kobieta0000 Re: tanie przeloty 13.03.17, 10:48
        ok, jak mozesz to napisz na priv
        • morgen_stern Re: tanie przeloty 13.03.17, 14:17
          Napisałam.
      • mikams75 Re: tanie przeloty 13.03.17, 14:23
        nie mozesz podac tutaj nazwy portalu? jak widzisz, inni podaja nazwy i nikt tego za reklame nie bierze.
      • milka_milka Re: tanie przeloty 13.03.17, 16:13
        Podasz nazwę? Dziękuję z góry!
        • morgen_stern Re: tanie przeloty 13.03.17, 16:15
          Tripconcierge smile
          • claudel6 Re: tanie przeloty 13.03.17, 17:12
            obsługują indywidualnych?
          • mikams75 Re: tanie przeloty 13.03.17, 20:26
            dzieki!
            ale kurcze googluje i chyba slepa jestem, bo ja tego znalezc nie moge sad
            • nathasha Re: tanie przeloty 14.03.17, 09:50
              no bo wlasnie chyba indywidualnych nie obsluguja
              • morgen_stern Re: tanie przeloty 14.03.17, 11:38
                Nigdzie nie widzę adnotacji, że nie obsługują indywidualnych.
            • morgen_stern Re: tanie przeloty 14.03.17, 11:38
              Wystarczy dodać na końcu nazwy "pl" i masz stronę smile mają też stronę na facebooku.
          • kobieta0000 Re: tanie przeloty 14.03.17, 13:57
            nie ma takiej strony
            • morgen_stern Re: tanie przeloty 14.03.17, 14:00
              Nie osłabiajcie mnie. Jak to nie ma?
              tripconcierge.pl/

• mikams75 Re: tanie przeloty 14.03.17, 15:00
                dzieki, serio mi tego google nie podpowiedzial.
                • nathasha Re: tanie przeloty 14.03.17, 15:39
                  mi tez nie sad
    • nathasha Re: tanie przeloty 13.03.17, 10:41
      Meksyk i kuba moga wyjsc taniej z biurami, zwykle bowiem lataja z czarterami i mozesz wybrac hotel all inclusive ktory prawdopodobnie bedzie kosztowal taniej niz jezeli sama bedziesz rezerwowala (zwlaszcza na Kubie, ktora sie wprawdzie otworzyla ale z oferta nie jest jeszcze jakos rewelacyjnie). Na miejscu mozesz juz we wlasnym zakresie urzadzic sobie zwiedzanie. Jesli jednak chcesz sobie porownac sprobuj booking.com, tripadvisor a na loty uzywam skyscanner
      • hermenegilda_zenia Re: tanie przeloty 13.03.17, 13:33
        Zarówno na Kubie, jak i w Meksyku noclegi organizowałam ad hoc, na miejscu bo lubię być elastyczna i tam, gdzie mi sie podobało np. zostawalam dłużej. Ale osoby były dwie wiec tak zawsze da sie coś znaleźć, gorzej jak jedziesz z rodzina na pobyt stacjonarny - wtedy zostaje booking, airbnb czy podobne. Nie lubię zasilać zagranicznych koncernów bedac w krajach nazwijmy to ubogich wiec szukam lokalnych przybytków, a na Kubie to wręcz nocowaliśmy u ludzi za kilkanaście dolarów - za niewielka dopłata gospodarze nam również gotowali a ja nie musiałam szukać jedzenia ( byłam już jakiś czas temu, gdy sklepy i zaopatrzenie przypominały czasy naszego PRL-u).
        • nathasha Re: tanie przeloty 13.03.17, 13:38
          to jak w koncu sie wybiore na Kube to sie zglosze do Ciebie, hermenegildo
          • kobieta0000 Re: tanie przeloty 13.03.17, 14:31
            natasza ja byłam na Kubie z biura, teraz chcę na własna rekę. Dopiero wróciłam wiec wszystko wiem co i jak tam na miejscu.
            • nathasha Re: tanie przeloty 13.03.17, 16:13
              a mozesz tu opisac? jak nie to dawaj na maila gazetowego
              • kobieta0000 Re: tanie przeloty 14.03.17, 07:53
                A co chcesz wiedziec?
                • nathasha Re: tanie przeloty 14.03.17, 09:53
                  gdzie bylas, czy hotel byl fajny (bo slyszalam ze on bywaja wiekowe - zwlaszcza te all inc nad woda), czy bylo drogo na miejscu, jak sie lecialo (bezposrednio z polski - jesli tak jak dlugo, jesli z przesiadka - to jak to wygladalo) i czy Ci sie podobalo
        • kobieta0000 Re: tanie przeloty 13.03.17, 14:32
          hemeregilda, napisz proszę jakei miejscowości odwiedziłas, podaj jakies namiary na noclegi. Dzieki
          • hermenegilda_zenia Re: tanie przeloty 13.03.17, 16:59
            Ale o jaki kraj ci chodzi- przez kilka tygodni zjeździłamz plecakiem prawie cały Jukatan aż do Chiapas, a na Kubie Havana, duża cześć okolic Vinales, niżej Trynidad i okolice i na końcu Varadero. Ludzie z pokojami do wynajęcia czekali na dworcach na autobusy przyjeżdżające z zagranicznikami (na Kubie była separacja w przewozie cudzoziemców i lokalesow). Jedynie co wskazane w obu krajach w tym trybie podróżowania to znajomość choć podstawowa hiszpańskiego inaczej trudno sie dogadać w interiorze.
            • kobieta0000 Re: tanie przeloty 14.03.17, 07:51
              Chodzi mi głównie o Kubę, bardzo mi się podobała więc odwiedzę jeszcze raz ale juz nie z biurem.
              Dawno byłaś?
              Jak moge zarezerwować pokój, czy przed ywlotem czy na miejscu?
              Czy jest cięzko coś znaleźc i jakie są ceny? Jak podróżówałas, jaki transport?
              Dzięki
              • nathasha Re: tanie przeloty 14.03.17, 09:57
                to ja sie podpinam pod pytania kobiety
                • kobieta0000 Re: tanie przeloty 14.03.17, 12:27
                  natasha bardzo mi sie podobało, mam zwyczaj ze nie latam w te same kierunki. Ale tutaj wyjątek że chce ponownie. Hotel miałam ok, na plazy można powiedziec, bo tak bliziutko w miejscowości Varadero - bardzo polecam. Zwiedziłam pare miast, reszte zostawiłam na następny wyjazd. Leciałam z biurem podróży wiec bezpośredni lot.
    • pitahaya1 Re: tanie przeloty 13.03.17, 10:59
      Loty masz tu:
      www.fly4free.pl/tag/tanie-loty-na-kube/
      www.skyscanner.pl/loty-do/cu/tanie-loty-do-kuba.html
      mlecznepodroze.onet.pl/2015/01/17/hit-tanie-loty-aireuropa-kuba-dominikana/

Noclegi Bookinkg, w innych miejscach Agoda.
      • maeve_binchy Re: tanie przeloty 13.03.17, 16:09
        jeszcze jest taka: tropglob.pl/ (nawiązujac do postu morgenstern) wyszująca przeloty, hotele itp. Nie wiem, czy z to z niej korzystała morgen, ale skoro nie chce podac linku, to ja cos wrzuce.

Osobiscie, najczesciej korzystam z fly4free, booking i airbnb
        • pitahaya1 Re: tanie przeloty 13.03.17, 16:13
          Dzięki big_grin Tego tropglob.pl/ nie znałam wink
          • maeve_binchy Re: tanie przeloty 13.03.17, 16:24
            a, teraz widze, ze podala nazwe juz po moim poscie. Pewnie to cos podobnego do tego, co ja wrzucilam, ale to moze byc wyjscie dla tych, co boja sie sami a nie chca juz z biurami podrozy smile Bo fly, mleczne podroze, jeszcze loter, to juz chyba wszyscy znaja.... tongue_out
            • pitahaya1 Re: tanie przeloty 13.03.17, 17:03
              Co innego znać a co innego korzystać. Mnóstwo ludzi mimo wszystko z lenistwa idzie do biura podróży.
              • maeve_binchy Re: tanie przeloty 13.03.17, 18:37
                Jasne, wystarczy nawet poczytac watki okolowakacyjne smile Bylam raz na all inc i jednak zdecydowanie wole sama. Rozkrecilismy tez znajomych, ktorzy podczepiaja sie pod nas.
                • jusytka Re: tanie przeloty 14.03.17, 09:49
                  A co ma piernik do wiatraka? Można całkiem samodzielnie zorganizować przecież wakacje w opcji all incl.
                  • maeve_binchy Re: tanie przeloty 14.03.17, 09:53
                    Dyskusja jest o all incl z biur podróży, nie udawaj, że nie rozumiesz. Samodzielnie możesz organizować to, co ci się podoba, niejednokrotnie taniej w full wypasie niż przez biuro, ale ile osób tak robi?
                    • nathasha Re: tanie przeloty 14.03.17, 10:04
                      no wlasnie, ale czy na pewno jest taniej? bo jak patrzylam na takie wlasnie wyjazdy, jak ktos chce dwa tygodnie tylko w resorcie z all inc to jak sam to bedzie rezerwowal plus przelot to czasem naprawde wychodzi drozej.
                      • joanna_poz Re: tanie przeloty 14.03.17, 10:25
                        no własnie - tej taniości wyjazdu organizowanego samej nie widze.
                        aktualnie oglądam oferty z biur vs. kombinacja samodzielny lot, noclegi na bookingu, samochód i ni czorta tej taniości nie widze.
                      • maeve_binchy Re: tanie przeloty 14.03.17, 10:49
                        widziałam rok temu porównania tego samego hotelu z biura i rezerwowanego bezposrednio, np. na 4-os rodzinie oszczednosc ponad 2 000 pln. Ale to zalezy od indywidualnych oczekiwan, polityki hotelu itp. Nigdy nie zalezalo mi np. na konkretnym resorcie i zawsze nasze wakacje kosztuja mniej niz z jakimkolwiek biurem. Tyle, ze my mamy zwykle mix: sniadania sami, czesto obiadokolacje w knajpach, w ciagu dnia roznosci, nie potrzebujemy 5 full posilkow dziennie, 20 basenow itp. W zeszlym roku 2 tyg w Chorwacji dla 4 osób, z dala od zaglebia hotelowo-imprezowego, ale blisko Trogiru (total - dojazd, noclegi po drodze, mieszkanie, jedzenie, knajpy, zwiedzanie, w tym wypad do Bośni i Dubrownika) kosztowalo nas maks 7 000 pln. Cypr - tydzien samolotem, tez 4 osoby, ze wszystkim - 4 000 pln itp.
                      • maeve_binchy Re: tanie przeloty 14.03.17, 10:58
                        oczywiscie, wiecej oszczednosci jest na dalszych trasach, np. za miesiac lecimy na 2 tygodnie na Sri Lanke, bilety po 1 500 pln/os., pokoje z bookingu, tanie, na miejscu w ogole tanio. Z biur podróży ceny zabojcze: 6 dni hotel ze sniadaniem i lot - kolo 5000/os (tui), itaka: za 2 osoby ponad 12 000 pln najtansza wersja (zwiedzanie, 10 noclegow ze sniadaniami i kolacjami), nawet nie zblizymy sie do tej ceny z naszym wyjazdem a zamierzamy zobaczyc wiecej plus pobyt na plazy.
                        • nathasha Re: tanie przeloty 14.03.17, 11:13
                          tu sie zgadzam, ze jak nie celujesz w niewiadomo co - tzn 5-gwiazdkowy resort i konkretne miejsce i chcesz tylko w tym miejscu w dodatku z all inc to biuro czesto bedzie tansze. na booking czasem nawet nie ma opcji all inc, a biura jednak i maja mozliwosci negocjacyjne i na pewno znizki, etc. no ale tez trzeba brac pod uwage ze wlasnie jak chcesz pozwiedzac, czy masz konkretne daty, czy nawet w typowe okresy wakacyjne to biuro bedzie duzo drozsze i wtedy lepiej na wlasna reke - zwlaszcza jak resort Cie nie kreci, chcesz pozwiedzac i sie troche poprzemieszczac.
                      • kobieta0000 Re: tanie przeloty 14.03.17, 12:29
                        to też zauwazyłam, ale jak wróce z wycieczki na własną reke i z biurem to wtedy porównam.
                        Sam przelot jest tanszy z biurem. A na miejscu to się okaze. bo nie zywiłam się na miescie ani nie wynajmowałam wiec nie znam cen.
                      • jusytka Re: tanie przeloty 14.03.17, 19:36
                        Owszem Jeśli nie potrafi tego zrobić wyjdzie go drożej więc lepiej jak skorzysta z biura podróży
                        • jusytka Re: tanie przeloty 14.03.17, 19:43
                          Dodam że właśnie dwa tygodnie temu byłam na samodzielnie przez siebie zorganizowanych feriach z opcją all incl na Majorce Rodzina z dzieckiem do lat 12 zapłaciła za bardzo dobry hotel 3* z podgrzewanym basenem animacjami i świetnym jedzeniem i lokalizacją 2200 zł za 8 nocy - za wszystkich! Do tego przelot tanią linią kupiony we właściwym momencie 100 zł za osobę w jedną stronę
                          • jusytka Re: tanie przeloty 14.03.17, 19:57
                            No i jeszcze jedno - wybór opcji all incl nie oznacza że urlop trzeba spędzić w hotelu! Wręcz przeciwnie! My zwykle zwiedzamy na maksa korzystając z wypożyczonych samochodów chodzimy po górach i jezdzimy na rowerze Jeśli wyjeżdżamy z hotelu na cały dzień korzystamy z przygotowanych przez hotel lunch box-ów Czas spędzony na miejscu jest starannie przeze mnie wcześniej zorganizowany Oczywiście z mojej wiedzy i doświadczenia korzysta już tłum naszych znajomych którzy jeżdżą z nami Ostatnio 20 osób!
                            • mikams75 Re: tanie przeloty 14.03.17, 21:10
                              ale na noc generalnie wraca sie do hotelu, wiec bardzo daleko nie pojedziesz. Bez sensu jest oplacic ai a nocowac gdzie indziej. Podobnie z jedzeniem - tez wole rozne knajpki niz hotelowe jedzenie. Wiem, mozna nie jesc w hotelu mimo oplaconego ale to tez dla mnie jest bez sensu.

• jusytka Re: tanie przeloty 15.03.17, 19:39
                                Jak wybieram na wakacje niedużą wyspę a na takiej byłam to daleko nie pojadę.,. Akurat hotelowe jedzenie było bardo dobre co oczywiście nie oznacza że nie można skorzystać z knajpek jak ma się na to ochotę
                    • jusytka Re: tanie przeloty 14.03.17, 19:35
                      Nie mam co udawać Nie widzę tylko związku pomiędzy samodzielnym organizowaniem wyjazdu a wybraną opcją wyżywienia w hotelu
                      • maeve_binchy Re: tanie przeloty 14.03.17, 20:31
                        Ok, rozumiem. Uzylam "AI" jako synonimu wyjazdow organizowanych przez biura, typowych pobytow: niewazne, jaki kraj, byle byly baseny, full jedzenia i animacje po polsku :p
                      • kobieta0000 Re: tanie przeloty 15.03.17, 11:23
                        ale czy uda Ci się w takich cena np w lipcu?
                        jeśli tak to daj namiary
    • maadzik3 Re: tanie przeloty 13.03.17, 11:01
      tak, zawsze organizuję sama. noclegi to booking, czasem airbnb ale też często lokalne strony dot. noclegów wyszuliwane przez google'a. przeloty: kajak, expedia oraz strony poszczególnych linii lotniczych plus parę innych. Trasę układam w oparciu o przewodniki, blogi podróżnicze itp.
    • zabka141 Re: tanie przeloty 13.03.17, 19:33
      Zerkaj regularnie na Urlaubspiraten, jak mozesz leciec w miare dowolnym termine to latwo o okazje.

Loty szukaj na www.skyscannet.net, patrzac na caly rok.

Natomiast hotele dopiero po zabukowaniu lotow na np. www.hotelscombined.com

• 18lipcowa3 Re: tanie przeloty 13.03.17, 20:32
      nie znam sie na innym kontynencie
      ale ja Niemcy, Francje, Hiszpanie i hotele znalazłam na bookingu
    • anorektycznazdzira Re: tanie przeloty 13.03.17, 21:02
      ja używam esky i booking
      nie sprawdzałam akurat w meksykusmile
    • kai_30 Re: tanie przeloty 14.03.17, 10:02
      Ja bardzo różnie. Zazwyczaj samodzielnie, ale czasem oferta biur jest nie do pobicia. Zawsze najpierw szukam lotów przez wymienione już tutaj portale, później dopasowuję do tego noclegi.

W tym roku mam problem, szukam lotów do Włoch w konkretnym terminie (+/-2 dni), więc nie mogę wybrać najtańszej opcji. Może mi coś doradzicie? Bo szukam "na piechotę" z różnych lotnisk wylotowych (zachodnia Polska lub Berlin, ew. Warszawa) na trzy możliwe lotniska włoskie, i za każdym razem coś mi nie pasuje: albo dzień tygodnia nie ten, albo godzina taka, że do miejsca docelowego dostać się nie ma jak, albo cena zabija. Czy jest jakaś strona, na której zamiast wpisywać po kolei różne lotniska i sprawdzać każdą opcję oddzielnie mogłabym wpisać kilka kryteriów do wyboru żeby mi się samo porównało?
      • tarantinka Re: tanie przeloty 14.03.17, 10:11
        Tanie loty, przejrzysta strona, trochę pomaga jak sie chce kombinować samolotemtaniej.pl
        • kai_30 Re: tanie przeloty 14.03.17, 10:18
          Nie, tam wyszukiwarka nie ma takiej opcji, o jaką mi chodzi. Chodzi mi o możliwość zaznaczenia kilku różnych lotnisk wylotowych i docelowych przy jednoczesnym wyborze przybliżonej daty.
          • tarantinka Re: tanie przeloty 14.03.17, 11:02
            Z automatu nie ma, ale i tak jest to ułatwione. W kwietniu lecę do Mediolanu, wylot z Krakowa, powrot do Wrocławia. Różne linie. Tak cenowo i czasowo mi odpowiadało. Dałam wiec w opcjach wszystkie lotniska z Polski i Mediolan i kombinowałem co pasuje. Prościej niż wchodzenie na poszczególne strony.
            • nathasha Re: tanie przeloty 14.03.17, 11:29
              a sprobuj skyscanner - tam jest zdaje sie multicity, choc to co chce kai_30 chyba nie istnieje w ogole sad
              • kai_30 Re: tanie przeloty 14.03.17, 11:35
                No za wygodna chciałam być big_grin

skyscanner próbowałam już, on czasem dziwadła pokazuje. Ale i tak chyba to, co znalazłam szukając pojedynczo, będzie najlepszą opcją cenową, jeśli wziąć pod uwagę jeszcze koszt dotarcia na lotnisko/z lotniska.
    • madami Re: tanie przeloty 14.03.17, 11:13
      Ja zawsze sama organizuję, lotów i biletów szukam przez netowe wyszukiwarki, hotele przez strony z hotelami wink
      czasem nie rezerwuję hotelu tak robię podróżując przez Amerykę Południową - tam bookingi zdzierają z nich spore prowizje więc zwykle udaje mi się wytargowac zniżki na miejscu.
    • landora Re: tanie przeloty 14.03.17, 12:36
      Zawsze samodzielnie.
      Loty na stronie linii lotniczych.
      Kwatery na booking.com, airbnb, owners direct.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka