hemp_plant 23.03.17, 18:00 Słuchajcie- czy zostają utrzymane, tzn wejście jako pierwsi do wybranego? ktoś wie? w tym p@#$%^&dolonym zarządzeniu jest, że dostają 10 punktów..... Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
paloma_blauwinder Re: uprawnienia laureata przy rekrutacji do liceu 23.03.17, 18:08 Wklejam ci art. 298 nowiutkiej ustawy "przepisy wprowadzające ustawę - prawo oświatowe": Art. 298. 1. Uczniowie dotychczasowych sześcioletnich szkół podstawowych, którzy w latach szkolnych 2014/2015–2016/2017 uzyskali tytuł laureata lub finalisty olimpiady przedmiotowej lub laureata konkursu przedmiotowego o zasięgu wojewódzkim lub ponadwojewódzkim, przeprowadzanych zgodnie z przepisami wydanymi na podstawie art. 22 ust. 2 pkt 8 ustawy zmienianej w art. 15, są przyjmowani w pierwszej kolejności do publicznej szkoły ponadpodstawowej, publicznej szkoły ponadpodstawowej integracyjnej lub oddziału integracyjnego w publicznej szkole ponadpodstawowej ogólnodostępnej, jeżeli spełniają odpowiednio warunki, o których mowa w art. 134 ust. 1 i art. 135 ust. 1 ustawy – Prawo oświatowe. Odpowiedz Link Zgłoś
andaba Re: uprawnienia laureata przy rekrutacji do liceu 23.03.17, 18:11 Jej pewnie chodzi o dzieciaka, który w tym roku kończy gimnazjum. Swoją drogą ja nie rozumiem niedorobienia niektórych dzieci - na ch... komu tytuł laureata, jak nie potrafi sobie znaleźć kryteriów naboru do szkoły. No dobra, w tym roku jest bajzel, ale to nie pierwszy taki przypadek. I mowa pewnie o elycie, bo do zawodówki z tytułem laureata nie idzie. Odpowiedz Link Zgłoś
milka_milka Re: uprawnienia laureata przy rekrutacji do liceu 23.03.17, 18:30 Andabo, ja nie rozumiałam do końca kryteriów naboru i naliczania punktów. A co dopiero 15-latek. Odpowiedz Link Zgłoś
andaba Re: uprawnienia laureata przy rekrutacji do liceu 23.03.17, 18:36 Po pierwsze kryteria naboru są jasne (były dotychczas). Po drugie ty w tym nie siedzisz, piętnastolatek owszem. Co ich do czego uprawnia trąbią do obrzydzenia. A jak do kogoś nie dotarło to na stronach kuratoriów i stronach szkół stoi jak byk. Przecież oni w tych olimpiadach po to biorą udział, żeby mieć punkty/wejście do liceum/gimnazjum, a nie z zamiłowania do wkuwania. Odpowiedz Link Zgłoś
ichi51e Re: uprawnienia laureata przy rekrutacji do liceu 23.03.17, 19:07 Nie czepialabym sie kumatosci dziecka - Zapewne cos sie watkodajce nie zgadza i oczekiwanych uprawnien nie ma wiec oczekuje ze jak pokopie dostatecznie dlugo to okaze sie ze rzeczywistosc jest po jej stronie i ona jednak zle rozumie... Odpowiedz Link Zgłoś
andaba Re: uprawnienia laureata przy rekrutacji do liceu 23.03.17, 19:30 Nie ma informacji, bo nie ma rekrutacji. Ale nic nie słychać, żeby się zmieniło coś w stosunku do lat poprzednich. Dziecka się o tyle nie czepiam, że podejrzewam, iż mu to lata nie powiem gdzie, tylko matka szaleje, że się dziubdziuś do piątki nie dostanie. Co będzie raczej problemem matki, nie syna. Ale spoko, dostanie się. Odpowiedz Link Zgłoś
hemp_plant Re: uprawnienia laureata przy rekrutacji do liceu 23.03.17, 18:35 Ty tak serio? Wyzylas się? Jest bajzel. Wyobrazalam sobie ze zostanie jak było. Elyta nie wymysli tego co nie ma..... Odpowiedz Link Zgłoś
andaba Re: uprawnienia laureata przy rekrutacji do liceu 23.03.17, 18:38 Napisz czego jest laureatem, a powiem ci, czy go uprawnia, ok? Odpowiedz Link Zgłoś
deedee0 Re: uprawnienia laureata przy rekrutacji do liceu 23.03.17, 18:49 Ok, to ja, jeśli można, się podłączę i napisze - syn V klasa szkoła podstawowa - laureat konkursu kuratoryjnego. Ma wstęp do wybranego liceum po VIII klasie czy nie ? Odpowiedz Link Zgłoś
andaba Re: uprawnienia laureata przy rekrutacji do liceu 23.03.17, 18:56 Jeżeli to konkurs przedmiotowy to wg tego, co zalinkowała paloma ma wstęp. Ale weź pod uwagę, że tych laureatów przez 4 lata może być tylu, że zmienią zasady. Założycielka wątku pisze o tegorocznej rekrutacji, która nie miała powodu się zmieniać w stosunku do lat poprzednich i nic nie słychać, żeby się coś zmieniło. Odpowiedz Link Zgłoś
hemp_plant Re: uprawnienia laureata przy rekrutacji do liceu 23.03.17, 19:00 Czy ty jesteś normalna? Gimnazjalista. Rekrutacja w tym roku. Czy ty piszesz tak żeby coś pisać? Odpowiedz Link Zgłoś
andaba Re: uprawnienia laureata przy rekrutacji do liceu 23.03.17, 19:03 A ty jesteś? Przecież w tym roku nic się nie zmieniło w stosunku do lat poprzednich, a jeżeli się zmieniło (poza oczywistym brakiem sprawdzianu szóstoklasistów), to pokaż mi, gdzie to jest napisane. Jeżeli jakiś laureat dawał wejście w roku zeszłym, to daje i teraz. Odpowiedz Link Zgłoś
swiecaca Re: uprawnienia laureata przy rekrutacji do liceu 24.03.17, 10:02 deedee0 napisała: > Ok, to ja, jeśli można, się podłączę i napisze - syn V klasa szkoła podstawowa > - laureat konkursu kuratoryjnego. Ma wstęp do wybranego liceum po VIII klasie c > zy nie ? tak - powołany wyżej art. 298 przepisów wprowadzających prawo oświatowe Odpowiedz Link Zgłoś
moadek Re: uprawnienia laureata przy rekrutacji do liceu 24.03.17, 12:32 jeżeli przełożyć przepisy z zeszłego roku 3 gimnazjalistów apilkujacych do liceum to zależy z jakiego przedmiotu ma laureata? kiedyś dawały wszystkie przedmioty Odpowiedz Link Zgłoś
paloma_blauwinder Re: uprawnienia laureata przy rekrutacji do liceu 23.03.17, 18:15 Czyli kuratoryjne dają wstęp, wszelkie kangury, olimpusy, pangee, bobry itp. - nie. Ale jest też niebezpieczeństwo, że PIS się zorientuje, że rocznik kończący teraz 6. klasę będzie 3 razy najstarszym rocznikiem piszącym konkursy, więc w roku pandemonium rekrutacji licealnej może być 3x więcej laureatów do 4-letniego liceum. Odpowiedz Link Zgłoś
arwena_11 Re: uprawnienia laureata przy rekrutacji do liceu 24.03.17, 09:51 Kangury olimpusy i inne daję 3-5 pkt dodatkowych. Kangur w zeszłym roku był w wykazie jako międzynarodowy ( 5 pkt ) i jako ogólnopolski (3 pkt ). Szkoły zazwyczaj dawały 5 pkt, żeby nie tłumaczyć sie w odwołaniach. Liczył się tytuł laureata, miejsca 1,2,3 ) - ale szkoły potrafiły dać punkty za sam tytuł laureata ( czyli miejsca chyba do 10 ) - to zależało już indywidualnie od szkoły Odpowiedz Link Zgłoś
hemp_plant Re: uprawnienia laureata przy rekrutacji do liceu 24.03.17, 09:56 nie arweno- małopolskie miało wszystko sformalizowane, nei było mowy o żadnej uznaniowości (szkoły dawały.... etc) tak sobie myślę, że tyle miejsca na zachowania nieetyczne, na naciski. specjalnei to tak było? Odpowiedz Link Zgłoś
arwena_11 Re: uprawnienia laureata przy rekrutacji do liceu 24.03.17, 10:32 Nie mam pojęcia. Szkoły podobno zawsze mogły same zadecydować o pewnych rzeczach. Ale jak jeden konkurs był w dwóch kategoriach - to z automatu szkoła przyznawała wyższą, bo inaczej rodzic by w odwołaniu wygrał. Odpowiedz Link Zgłoś
hemp_plant Re: uprawnienia laureata przy rekrutacji do liceu 23.03.17, 18:36 Ale to gimnazjalista.to jego też dotyczy? I tak napisane...... Odpowiedz Link Zgłoś
andaba Re: uprawnienia laureata przy rekrutacji do liceu 23.03.17, 18:08 W jakim zarządzeniu? Odpowiedz Link Zgłoś
joa66 Re: uprawnienia laureata przy rekrutacji do liceu 23.03.17, 18:08 Bo to zależy od konkursu. Zwykle laureaci konkursów przedmiotowych (typu biologio, matematyka, historia) dostają się jako pierwsi do wybranego liceum. Laureaci konkursów typu Życie Marii Curie Skłodowskiej dostają X punktów. Najlepiej sprawdzić w regulaminie wybranego konkursu/olimpiady. Odpowiedz Link Zgłoś
hemp_plant Re: uprawnienia laureata przy rekrutacji do liceu 23.03.17, 18:32 Nie ma. Jak słowo. Konkurs kuratoryjny... Odpowiedz Link Zgłoś
andaba Re: uprawnienia laureata przy rekrutacji do liceu 23.03.17, 18:41 A bierzesz pod uwagę, że jeszcze nie ma rekrutacji? Może poczekaj, aż ruszy, wtedy będzie wymienione na formularzu. Odpowiedz Link Zgłoś
hemp_plant Re: uprawnienia laureata przy rekrutacji do liceu 23.03.17, 19:03 A bierzesz pod uwagę że ta rekruracja tuz tuz i dobrze wiedzieć na czy się stoi? Myślisz ze wystarczy dzień przed? Przy normalnym rzadzie bym widziała że będzie normalnie przy tych kretynach dobrej zmiany wszytko możliwe.... Odpowiedz Link Zgłoś
andaba Re: uprawnienia laureata przy rekrutacji do liceu 23.03.17, 19:06 Proszę, zalinkuj mi gdzie jest napisane, że zmieniły się kryteria przyjęć do szkół ponadgimnazjalnych. W tym roku szkolnym, 2016/17. Odpowiedz Link Zgłoś
hemp_plant Re: uprawnienia laureata przy rekrutacji do liceu 23.03.17, 19:08 Ale wiesz skoro zmieniło się całe prawo oświatowe to jezeli jesty tak samo to ma być napisane. Przepisy przejściowe się to nazywa. Odpowiedz Link Zgłoś
joa66 Re: uprawnienia laureata przy rekrutacji do liceu 23.03.17, 18:42 Regulaminy konkursów zwykle pojawiają się na początku roku szkolnego (czasami w sierpniu). Czyli teraz możesz sprawdzić regulaminy tylko starych konkursów. W przeszłości zdarzało się, że kuratorium zbyt długo wybierało organizatora konkursu (zwykle umowy sa na kilka lat) i informacje były podawane w ostatniej chwili. Nigdy nie było zmian w konkursach głownych - przedmiotowych (matma, polski, biologia, itd) Zdarzały się zmiany uprawnień w konkursach tematycznych. Oczywiscie obecny rząd może zmienić wszytsko dowolnie, łącznie z zakazem wstępu do liceum dla laureatów, ale patrząc realnie, przedmiotowych nie tkną. Co mogą zrobić (bo wiele osób porusza ten problem), żeby wybór profilu był związany z wygranym konkursem (teraz laureat konkursu z polskiego może iść do mat-fizu poza kolejnością) Odpowiedz Link Zgłoś
hemp_plant Re: uprawnienia laureata przy rekrutacji do liceu 23.03.17, 18:59 W tamtym oczywiście były. Martwią mnie informacje z zarządzenia - 10 punktów i komp letny brak info na stronach. To sa idioci- wszytko jest możliwe. Konkurs oczywiście przedmiotowy. Odpowiedz Link Zgłoś
joa66 Re: uprawnienia laureata przy rekrutacji do liceu 23.03.17, 19:08 A gdzie Ty widzisz te 10 pkt? Zajrzałam na stronę małopolskiego kuratorium. Faktycznie brak jest w ogóle regulaminów - są harmonogramy, organizacja itd, ale regulaminu nie ma (albo jestem ślepa) - Zawsze tak było? Za naszych czasówregulamin konkursów informował o uprawnieniach. Rozporządzenia o rekrutacji do liceów tylko tę informację powtarzały. Krótko mówiąc zanim uczeń zdecydował o przystąpieniu do konkursu, wiedział jakie ma uprawnienia. Odpowiedz Link Zgłoś
hemp_plant Re: uprawnienia laureata przy rekrutacji do liceu 23.03.17, 19:10 Nie. Inaczej było. Rozporządzenia Krakowa nie ma. Jak czegoś nie ma to ja nie ufam. Młody się przyłożył i 10 ptk dostanie?? Jest wśród 2%.... Odpowiedz Link Zgłoś
joa66 Re: uprawnienia laureata przy rekrutacji do liceu 23.03.17, 19:18 PO kolei. Podobno rekrutacja jest ujednolicona w całej Polsce Na stronie kuratorium mazowieckiego jest regulamin, który mówi: § 12. Uprawnienia laureatów i finalistów Szczegółowe uprawnienia laureatów i finalistów konkursów przedmiotowych wynikają z art. 20d. ust. 1, 2, 3 i art. 44j oraz art. 44zx ust. 1 - 5 ustawy z dn. 7 września 1991 r. o systemie oświaty. § 13. bip.kuratorium.waw.pl/bip/zarzadzenia-kuratora/1252,Zarzadzenie-nr-53-z-dnia-16-wrzesnia-2016-r.html Odpowiedz Link Zgłoś
hemp_plant Re: uprawnienia laureata przy rekrutacji do liceu 23.03.17, 19:24 Też przedni rok. Odpowiedz Link Zgłoś
joa66 Re: uprawnienia laureata przy rekrutacji do liceu 23.03.17, 19:30 Konkurs jest z teg roku 2016/2017 Odpowiedz Link Zgłoś
hemp_plant Re: uprawnienia laureata przy rekrutacji do liceu 23.03.17, 19:32 Ale info dot. Rekrutacji 15/16 Odpowiedz Link Zgłoś
hemp_plant Re: uprawnienia laureata przy rekrutacji do liceu 23.03.17, 19:32 A ma być 17/18 Odpowiedz Link Zgłoś
joa66 Re: uprawnienia laureata przy rekrutacji do liceu 23.03.17, 19:42 Informacja dotyczy konkursów przeprowadzonych w roku 2016/2017 Odpowiedz Link Zgłoś
andaba Re: uprawnienia laureata przy rekrutacji do liceu 23.03.17, 19:14 Z reguły w innym miejscu niż punkty za finalistów jest napisane, że laureaci są przymowani do wybranego oddziału poza kolejnością. Przeczytaj dokładnie. Nie określa się punktów za uzyskanie tytułu laureata lub finalisty ogólnopolskiej olimpiady przedmiotowej oraz laureata konkursu przedmiotowego o zasięgu wojewódzkim lub ponadwojewódzkim, w tym tytułu laureata konkursu z przedmiotu lub przedmiotów artystycznych ponieważ, zgodnie z art. 20d ustawy o systemie oświaty, ww. laureaci i finaliści są przyjmowani do szkół w pierwszej kolejności. K..., inteligencja. Tu masz całość: portaledukacyjny.krakow.pl/196474,artykul,rekrutacja_do_szkol_ponadgimnazjalnych.html Pod tytułem: Kryteria rekrutacyjne do klasy pierwszej publicznej szkoły ponadgimnazjalnej sportowej, szkoły ponadgimnazjalnej mistrzostwa sportowego lub oddziału sportowego w szkole ponadgimnazjalnej ogólnodostępnej. Drugie niebieskie od dołu. Jeszcze coś? Odpowiedz Link Zgłoś
hemp_plant Re: uprawnienia laureata przy rekrutacji do liceu 23.03.17, 19:23 Zlituj się kobieto tu nie możesz być prawdziwa. Krytyczne myślenie? Traci jak ty wierza w 500+ i trumpa... to jest o poprzednim roku.... Odpowiedz Link Zgłoś
andaba Re: uprawnienia laureata przy rekrutacji do liceu 23.03.17, 19:28 No pewnie, że jest z poprzedniego roku, bo W TYM ROKU JESZCZE NIE RUSZYŁA REKRUTACJA Jak ruszy, to będą bieżące informacje. Ale jak coś się zmieni jak chodzi o laureata twojego syna, to przyrzekam, że wkleję do sygnaturki, że jesteś mądrzejsza ode mnie. Odpowiedz Link Zgłoś
hemp_plant Re: uprawnienia laureata przy rekrutacji do liceu 23.03.17, 19:29 Wklej. Ale myślenie krytyczne u ciebie mocno szwankuje😂 Odpowiedz Link Zgłoś
andaba Re: uprawnienia laureata przy rekrutacji do liceu 23.03.17, 19:33 No cóż, ja na twoim miejscu wolałabym, żebym nie musiała tego wklejać Mnie się coś pozajączkowało, czy ty na uniwersytecie pracujesz? Odpowiedz Link Zgłoś
hemp_plant Re: uprawnienia laureata przy rekrutacji do liceu 23.03.17, 19:36 Tak dlatego wiem jakie daty ma mieć rekrutacja. I wiem jak mają wyglądać rozporządzenia. I że mają być. Odpowiedz Link Zgłoś
andaba Re: uprawnienia laureata przy rekrutacji do liceu 23.03.17, 19:38 Bierzesz pod uwagę, że na studia idą ludzie w różnym wieku? Przy szkołach ponadgimnazjalnych dla młodzieży z reguły jest ciągłość edukacji, dzieciaki są w szkole i tam się wszystkiego dowiadują w swoim czasie. Odpowiedz Link Zgłoś
arwena_11 Re: uprawnienia laureata przy rekrutacji do liceu 24.03.17, 09:56 W zeszłym roku informacja pojawiła się koniec marca lub na początku kwietnia - była zmieniona punktacja za oceny przedmiotowe, ale laureaci mieli takie same uprawnienia jak w poprzednich latach. Odpowiedz Link Zgłoś
hemp_plant Re: uprawnienia laureata przy rekrutacji do liceu 23.03.17, 19:31 A w ogole rozumiesz o co chodzi? Ze prawo na daty? Że nic nie jest na gębę? Że to powinno być przed a nie razem z rekrytacja? Odpowiedz Link Zgłoś
andaba Re: uprawnienia laureata przy rekrutacji do liceu 23.03.17, 19:36 Nigdy nie było przed rekrutacją, uwierz matce, która ma więcej dzieci starszych niż twoje, niż ty wszystkich. Zobacz sobie na datę zalinkowanego materiału. Nie panikuj, ok? Odpowiedz Link Zgłoś
tinywee Rozporzadzenie MEN ws. rekrutacji lata 2017-2019 23.03.17, 19:43 legislacja.rcl.gov.pl/docs//501/12294451/12408314/dokument279893.pdf Odpowiedz Link Zgłoś
andaba Re: Rozporzadzenie MEN ws. rekrutacji lata 2017-2 23.03.17, 20:15 Czyli poza tym, co wymienione, ustawa pozostaje w brzmieniu sprzed stycznia 2017, czyli: 3. Laureat lub finalista ogólnopolskiej olimpiady przedmiotowej oraz laureat konkursu przedmiotowego o zasięgu wojewódzkim lub ponadwojewódzkim, przeprowadzonych zgodnie z przepisami wydanymi na podstawie art. 22 ust. 2 pkt 8, są przyjmowani w pierwszej kolejności do publicznej szkoły ponadgimnazjalnej dwujęzycznej, oddziału dwujęzycznego w publicznej szkole ponadgimnazjalnej ogólnodostępnej lub oddziału międzynarodowego w publicznej szkole ponadgimnazjalnej ogólnodostępnej, jeżeli spełniają odpowiednio warunki, o których mowa w art. 20f ust. 1 i art. 20j ust. 1, z tym że warunek uzyskania pozytywnego wyniku sprawdzianu kompetencji językowych, o którym mowa w art. 20j ust. 1, nie dotyczy laureata lub finalisty olimpiady przedmiotowej oraz laureata konkursu przedmiotowego o zasięgu wojewódzkim lub ponadwojewódzkim z języka obcego nowożytnego, który będzie drugim językiem nauczania w szkole lub oddziale, o przyjęcie do których ubiega się laureat lub finalista. Odpowiedz Link Zgłoś
elf1977 Re: uprawnienia laureata przy rekrutacji do liceu 23.03.17, 20:58 Tutaj się nic nie zmieniło. Nie ma znaczenia, czy z tego roku, czy z zeszłego, zasady są te same. Odpowiedz Link Zgłoś
moadek Re: uprawnienia laureata przy rekrutacji do liceu 24.03.17, 12:35 już w zeszłym roku ani biologi ani historia nie dawały wejscia do dowolnego liceum tylko polski , matematyka i chyba jezyki, pozostałe przedmioty dawały jeżlei dobrze pamietam 12 czy 13 punktów Odpowiedz Link Zgłoś
hemp_plant Re: uprawnienia laureata przy rekrutacji do liceu 24.03.17, 13:02 Chyba jednak zależało od rejonu teraz ma być niby tak samo wszędzie wg zapowiedzi Odpowiedz Link Zgłoś
dorek3 Re: uprawnienia laureata przy rekrutacji do liceu 24.03.17, 07:52 Moim zdaniem laureat otrzyma właśnie owo 10 punktów. Obecne gimnazjum ma warunki rekrutacji wg tego rozporządzenia, które jest dedykowane tylko tym trzem rocznikom Odpowiedz Link Zgłoś
hemp_plant Re: uprawnienia laureata przy rekrutacji do liceu 24.03.17, 08:18 Ale ja piszę o rekrutacji do liceum. Dzisiaj będę rozmawiać z kuratorium. Wg mnie to jest zapisane o tych 10ptk a jednocześnie zaw sz e było to pierszenstwo. Zobaczymy. Młody obstawia szkole tak wysokoprogowa i klase jeszcze wyzsza, ida tam jego znajomi którzy są laureatami 4 konkursow kuratorium przedmuotowych że słabo to widzę😑 Odpowiedz Link Zgłoś
arwena_11 Re: uprawnienia laureata przy rekrutacji do liceu 24.03.17, 09:58 Nie dodaje się punktów za większą ilośc tytułów laureatów. W zeszłym roku laureat miał z marszu 200 pkt. Odpowiedz Link Zgłoś
hemp_plant Re: uprawnienia laureata przy rekrutacji do liceu 24.03.17, 10:00 owszem, daje. vide rozporządzenie ministerialne. i zawsze tak było- nie jest to wielokrotnośc, oczywiście. chyab mocno nie na bieżąco jesteś, lub warszawa- gdzie zawsze wszystko zależało od rozmowy rodzica i przedstawienia racji a nie biało czarnych, zapisanych kryteriów Odpowiedz Link Zgłoś
arwena_11 Re: uprawnienia laureata przy rekrutacji do liceu 24.03.17, 10:04 Laureat nawet 5 konkursów ma w rekrutacji 200 pkt ( no chyba, że startuje do klasy dwujęzycznej - to może mieć więcej, jak napisze egzamin językowy ). W Warszawie tylko w jednej szkole - Staszicu na matex był dodatkowy egzamin z matmy. Pisali go wszyscy - można było za niego dostać chyba kolejne 200 pkt. I wtedy można było zdobyć nawet 400 pkt, jak się miało olimpiadę. Odpowiedz Link Zgłoś
dorek3 Re: uprawnienia laureata przy rekrutacji do liceu 24.03.17, 10:07 Zle napisałam, ale myślałam właśnie o liceum. Odpowiedz Link Zgłoś
hemp_plant EPILOG- chyba... :/ 24.03.17, 09:54 zadzwoniłam do kuratorium, przełaczali mnie od sasa do lasa- w końcu- zażyczyłam sobie, wściekła jak pies, rozmowy z panią kurator. przedstwiłam swoje pytanie, od razu z pretensjami, że nic nie ma NIGDZIE na ten rok, żadnych info. pani potwierdziła, że NIGDZIE INFORMACJI NIE MA (Anabko, to krytyczne myślenie, czytanie ze zrozumieniem.... ) ponieważ, po burzliwych naradach (oczywiście, silne były głosy, żeby "przywileje" ukrócić) własnie podjęli decyzję, wcale dla nich nie oczywistą, że przez 2 lata przywileje zostaną utrzymane. i takie mi sie przemyślenie nasunęlo- do czego ta edukacja zmierza.... przygotowanei do konkursu do ciężka praca, znacznie cięższa niż przygotowanie do egzaminu gimnazjalisty, bieżące utrzymanie dobrych ocen etc. dlaczego nie? po co to równanie w dół? ta #dobrazmiana kraj do grobu wpędzi... następne rozbiory??? Odpowiedz Link Zgłoś
arwena_11 Re: EPILOG- chyba... :/ 24.03.17, 10:01 Wiesz, jak patrzyłam na wyniki laureatów w egzaminie gimnazjalnym ( maxa dostają tylko z tej części której są laureatem ) to wcale tacy genialni nie byli. Laureat z matematyki potrafił dostać 70% z historii czy polskiego. Napisanie 5 egzaminów w okolicach 100% jest dużo lepszym wynikiem. A przede wszystkim wykazuje wszechstronność ucznia. Zresztą laureaci często są zafiksowani na jednym przedmiocie a z innych już tacy genialni nie są. Odpowiedz Link Zgłoś
dorek3 Re: EPILOG- chyba... :/ 24.03.17, 10:05 A gdzie jest napisane że do liceum ułatwiony wjazd powinni mieć tylko geniusze? Wręcz przeciwnie . Właśnie na tym etapie edukacji powinna nastąpić pierwsza specjalizacja i jak najbardziej laureatom się przywilej należy. Bo mieć taki wynik w konkursie wcale łatwo nie jest, a nastukać wysokie procenty na egzaminie gimnazjalnym to zadanie dla wprawnego kujona.l Odpowiedz Link Zgłoś
arwena_11 Re: EPILOG- chyba... :/ 24.03.17, 10:30 NIekoniecznie dla kujona. Wystarczy dobry nauczyciel i zdolne dziecko. Wiem po swoim starszym synu, który w gimnazjum prawie się nie uczył. Wystarczyło to co na lekcjach. Fakt szkoła prywatna i więcej lekcji niż przewiduje podstawa. Laureaci zawsze mieli wolny wjazd do LO - nawet za czasów dawnej 8 latki. Ja bym tylko zmieniła, żeby nie mieli wejścia do każdej klasy tylko do klasy profilowej - czyli laureat z historii nie powinien mieć wejścia bez rekrutacji do mat-fizu czy biol-chemu. Odpowiedz Link Zgłoś
volta2 Re: EPILOG- chyba... :/ 24.03.17, 11:41 arwena a jest tak obecnie, że historia daje wjazd na matmę w wybranym lo? 2 lata temu kuzyn starał sie o matfiz w czackim (silne tradycje rodzinne i się dostał dopiero z odwołania, a jego kolega na ten matfiz dostał sie jako olimpijczyk, myślałam że z automatu olimpiada mat. lub fizyczna. a po roku już go w tej klasie nie było, bo nie dawał sobie rady i teraz piszesz, że wjazd jest dowolny? pytam, bo właśnie dziś sie dowiedziałam że syn wszedł do finału olimpiady, więc bycie finalistą przy odrobinie wysiłku może się udać...rekrutacja do lo za rok... Odpowiedz Link Zgłoś
hemp_plant Re: EPILOG- chyba... :/ 24.03.17, 11:54 Finalista a laureat to duuuzo pomiedzy. Wiem o czy m pisze bo młody podwójnym finalista. Ale laureatem dużo dużo trudniej. Przynajmniej u nas ale Kraków bardzo sformalizowany i trudny w tym względzie. Mój syn nie będzie strtowal do profilu z ktorego jest laureatem. Zdolności i zainteresowania się nie pokrywają. Ale jest wystarczajaco dobry. Da radę. Odpowiedz Link Zgłoś
volta2 Re: EPILOG- chyba... :/ 24.03.17, 11:58 no właśnie nie wiem czym to sie różni, bo w uprawnieniach i finalista i laureat jest wymieniony obok siebie, mój dopiero będzie walczył, do tej pory się specjalnie nie zastanawaiałam czym sie różni jeden od drugiego. Odpowiedz Link Zgłoś
swiecaca Re: EPILOG- chyba... :/ 24.03.17, 12:47 w olimpiadzie laureat i finalista mają wjazd do liceum a w konkursie przedmiotowym tylko laureat. Odpowiedz Link Zgłoś
cosinuss Re: EPILOG- chyba... :/ 24.03.17, 12:49 hemp mówi chyba o różnicach w finaliście/laureacie kuratoryjnego. Ty zapewne o olimpiadzie i to patrząc po dacie informatycznej Tu różnic przy przyjęciu do liceum nie ma, trzeba tylko na finał przyjść. Tytuł laureata w olimpiadach daje możliwość wzięcia udziału w obozach naukowych i olimpiadach międzynarodowych. Także jeśli chodzi o rekrutację Twojego syna do LO, to już może sobie wybrać, które chce. Z wyjątkiem matexu w Staszicu, bo tam musi być finalista/laureat OMG lub laureat kuratoryjnej matmy. Odpowiedz Link Zgłoś
volta2 Re: EPILOG- chyba... :/ 24.03.17, 21:33 nie, nie musi jedynie przyjść na finał w finale ma mieć min. 60% zaliczone na finalistę i chyba 80% dopiero daje tytuł laureata. także jeszcze sporo przed nim. my już mrozimy szampana, bo dla nas to już sukces, ale dla dziecka to jeszcze daleka droga. wprawka w stresie jak na razie Odpowiedz Link Zgłoś
hemp_plant Re: EPILOG- chyba... :/ 24.03.17, 22:14 chyba bardzo zależy... kraków to 50% i 90%. Odpowiedz Link Zgłoś
volta2 Re: EPILOG- chyba... :/ 25.03.17, 13:37 to chyba jest olimpiada ogólnopolska czyli kraków pewnie ma te same wymgania co warszawa. natomiast punktowo to sobie chyba województwa same określają ile punktów za co się dostaje w rekrutacji? Odpowiedz Link Zgłoś
hemp_plant Re: EPILOG- chyba... :/ 25.03.17, 16:21 jaka olimpiada ogólnopolska- daj jakiś link- u nas nie widzę takowych, ale nigdy nie szukałam. a może ogólnopolska, ale u nas daje 1 punkt??? wszytsko jest możłiwe Odpowiedz Link Zgłoś
deedee0 Re: EPILOG- chyba... :/ 25.03.17, 17:21 kuratorium.krakow.pl/user/sok/AM_201610240753_0.pdf Odpowiedz Link Zgłoś
arwena_11 Re: EPILOG- chyba... :/ 24.03.17, 17:06 Znajomi syna po olimpiadzie z historii są obecnie chyba na IB lub dwujęzycznym mat-geo w Batorym. Więc jak widać historia dawała wjazd do liceum. 200 pkt Odpowiedz Link Zgłoś
volta2 Re: EPILOG- chyba... :/ 24.03.17, 21:36 ale punktowo finalista i laureat sie różnią czy nie? czy to zależy od danej szkoły? rekrutacja dla nas za rok, ale finał już za tydzień, stąd moje żywsze zainteresowanie tematem. Odpowiedz Link Zgłoś
arwena_11 Re: EPILOG- chyba... :/ 25.03.17, 10:28 Za finalistę było w zeszłym roku podobno 13 dodatkowych punktów. Wjazd do LO dawał tylko laureat. To twój syn startuje razem z moją córką za rok. Odpowiedz Link Zgłoś
cosinuss Re: EPILOG- chyba... :/ 25.03.17, 12:19 napisałaś akurat w dniu ogłoszenia wyników Olimpiady Inf. Gimnazjalistów, stąd się zasugerowałam, ze Twój syn jest w finale olimpiady. W kuratoryjnych są ustalane progi PRZED konkursem, ile na laureata, ile finalista. Finalista daje tylko dodatkowe punkty, laureat wejście do większości klas. W olimpiadach ( są 3 gimnazjalne: matematyczna, informatyczna i jęz. angielskiego) ustala się progi PO każdym kolejnym etapie. Zakłada się, że do II etapu np matematyki dopuszcza się ok 1600 osób, do III ok 180. Jest to dużo lepsza metoda, unika się problemu niedostosowania zadań do poziomu uczniów - czasem wydaje się nam, ze coś jest oczywiste, a 99,9% piszących udziela kompletnie innej odpowiedzi, inaczej interpretując treść zadania. W olimpiadach tytuł finalisty jest równoznaczny z przejściem do III etapu, ale aby mieć tytuł, trzeba być na finale. Odpowiedz Link Zgłoś
volta2 Re: EPILOG- chyba... :/ 25.03.17, 13:36 jest w finale olimpiady, ale nie inf. nie chodzi mi o kuratoryjny. i tak stoi w regulaminie, że aby dostać tyt. finalisty to nie wystarczy tam wejść, tylko napisać na 60%. Odpowiedz Link Zgłoś
hemp_plant Re: EPILOG- chyba... :/ 25.03.17, 15:30 to jest bardzo ciekawe- kraków nie ma żadnych "olimpiad"- są tylko konkursy dla szkół gimnazjalnych -specjalnie popatrzyłam, ponieważ termin "olimpiada" jest mi tylko znajomy z mojego własnego dzieciństwa.... jeden z tegorocznych konkursów- laureaci to.... 9 dzieci, jakiś procent jeden.... opisany przez ciebie sposób jest fatalny- sprawia, ze dzieciaki sie wygryzają, są konkurencja dla innych. w naszym wypadku- dzieciaki przygotowywały sie razem, w etapie ostatnim, czyli wojewódzkim było chyba z 10 osobników z klasy młodego- uczyli sie razem, osobiście im pomagałam, podobnie jak nauczyciel oczywiście. wszyscy mają tytuł finalisty- mój syn- laureata. to jest bardzo bardzo nie fair- zamiast kalibrować! pozwalają na wygryzanie - bo tak łatwiej i taniej. strasznei nieprofesjonala t awarszawa- ale tam rozumiem z innych wpisów- wlot do liceum jest z konkursów za pierdzenie- np lubelli... wierzyć sie nie chce Odpowiedz Link Zgłoś
cosinuss Re: EPILOG- chyba... :/ 25.03.17, 17:04 Olimpiady są ogólnopolskie. Na poziomie gimnazjalnym były do tego roku 3, o których pisałam, w tym roku doszła Olimpiada Historyczna Gimnazjalistów. I to tyle. One dają maksymalne uprawnienia już za samo wejście do finału. Co specjalnie nie dziwi, bo są sporo trudniejsze od kuratoryjnych konkursów. I jeszcze jest Logia informatyczna. Finał matematyki to 170 osób, informatyka 60 i mówimy tu o całym kraju. Nie wiem, jak inne olimpiady ale olimpiada matematyczna i Informatyczna - już te licealne, są oceniane właśnie tak jak gimnazjalne. Dzięki temu nie masz właśnie 1% laureatów, bo ktoś odjechał z zadaniami. Tu w ogóle nie ma mowy o jakimś wygryzaniu. Oni się już na poziomie gimnazjalnym świetnie znają, spotykaja na obozach, warsztatach itp Nie, w Warszawie jest tak jak wszędzie, za lubellę nie ma wejścia. Laureat kuratora i finalista/laureat olimpiady ( 4 olimpiady). Za pozostałe konkursy są punkty dodatkowe w ilości niepowalającej. Odpowiedz Link Zgłoś
hemp_plant Re: EPILOG- chyba... :/ 25.03.17, 18:17 "One dają maksymalne uprawnienia już za samo wejście do finału. Co specjalnie nie dziwi, bo są sporo trudniejsze od kuratoryjnych konkursów. " nie wiem, nie przeczę, bo nie wiem. zdecydowanie różnią sie kuratoryjne poziomem, ponieważ porównałam sobei kilka aspektów pomiędzy województwami. zdaje sie, że wg najnowszego rozporzadzenia już nie dają wjazdu do liceum- tylko dodatkowe punkty, ale nie jestem pewna, ponieważ nie wiem jak są włąściwie traktowane. dziwne to wszystko. Odpowiedz Link Zgłoś
deedee0 Re: EPILOG- chyba... :/ 28.03.17, 17:54 Na stronie kuratorium krakowskiego pojawiły się przepisy : kuratorium.krakow.pl/index?ac=111&id=13205 Ładnie wszystko jest opisane Odpowiedz Link Zgłoś
hemp_plant Re: EPILOG- chyba... :/ 28.03.17, 18:44 no patrz, to musi byc po tej karczemnej awanturze, która urządziłam. rozmawiałam z wszystkimi - i w końcu jest ! Odpowiedz Link Zgłoś
dorek3 Re: EPILOG- chyba... :/ 24.03.17, 10:06 To wytłumacz mi dla kogo jest to cholerne rozporządzenie w takim razie? Odpowiedz Link Zgłoś