Dodaj do ulubionych

serialowo-13 Reasons Why

12.04.17, 09:23
nóweczka z Netflixa, zapodalam wczoraj wieczorem i wsiąkłam. Niby serial o mlodziezy i dla? młodziezy, ale z klimatem, muzyka super, tajemnica....czyli wszystko co lubię.
I gdyby nie fakt ze slownictwo dosc wulgarne, to zapodalabym mojemu wczesno nastolatkowi, jako przestrogę. Oglądacie? podoba sie?
Obserwuj wątek
    • kaka-llina Re: serialowo-13 Reasons Why 12.04.17, 09:52
      Jestem na czwartym odcinku i niestety zaczął mnie nudzić... Mozew dalej sie rozkręci... czekam na to "coś" i jakoś nie nadchodzi......
      obejrzałam za to całe "Lizzy Borden Chronicles" smile mordująca laska jest super...
    • aguar Re: serialowo-13 Reasons Why 12.04.17, 09:53
      Obejrzałam 5 odcinków i może dlatego, że sama jestem 40+, a dziecko mam dopiero w drugiej klasie, jakoś tego nie czuję. Tzn. z tego co było do tej pory, nie wynika wg mnie żaden powód, żeby ta laska miała się zabić, nawet biorąc pod uwagę większą wrażliwość nastolatek, same pierdoły...
      • kaka-llina Re: serialowo-13 Reasons Why 12.04.17, 09:54
        no własnie... te powody z dupy wzięte.... Moze dalej "coś" się stanie???? Za wolno budują napięcie.....
        • katecat1 Re: serialowo-13 Reasons Why 13.04.17, 11:33
          stanie, się stanie. Ta słynna "impreza". A już ostatni odcinek...
          • troompka Re: serialowo-13 Reasons Why 13.04.17, 12:44
            wlasnie na dzis zostawilam sobie ostatni odcinek-taki troche pokrecony deserek wink
            jestem tylko ciekawa czy tak wyglada w Stanach zycie przecietnego 17-sto latka. Jesli tak to ja dziekuje....
    • stillgrey Re: serialowo-13 Reasons Why 12.04.17, 11:16
      Obejrzałam całość w zeszłym tygodniu. Niezdecydowanym na dalsze oglądanie napisze, że dalej serial się rozkreca i uważam, że warto zobaczyć go do końca. Mnie poruszył i dał do myslenia.
      • kaka-llina Re: serialowo-13 Reasons Why 12.04.17, 11:26
        ok dzięki... przemęczę się.... tak myślałam, że się w końcu musi rozkrecic ale odcinki 3 i 4 nudne strasznie... źle to rozpracowali, bo podejrzewam, że częśc widowni się zniecheci.....
        • aguar Re: serialowo-13 Reasons Why 12.04.17, 11:37
          Dzięki, jestem przy szóstym, to jeszcze trochę wytrzymam.
          • troompka Re: serialowo-13 Reasons Why 12.04.17, 11:50
            ja tez jestem 40+, ale do mnie serial przemówil smile. Byc moze dlatego, ze mam podobne usposobienie co bohaterka. kazdy najmniejszy problem urasta do rangi swiatowego, rozpamietuje czyjes slowa/gesty, analizuje i sie nimi przejmuje. Na dluzsza mete trudne do wytrzymania i jak widac w filmie autorce sie nie udalo, a dobrze byloby zapodac do obejrzenia mlodziezy, zeby czasem zastanowili sie jak palną to czy tamto, jak odbierze to druga osoba.
    • angazetka Re: serialowo-13 Reasons Why 12.04.17, 13:33
      Ja dostałam zakaz oglądania, bo mi psyche zniszczy wink Oraz opinie od zaufanych ludzi, że to męczące i irytujące jest.
    • majenkir Re: serialowo-13 Reasons Why 12.04.17, 13:55
      troompka napisała:
      > nóweczka z Netflixa, zapodalam wczoraj wieczorem i wsiąkłam. Niby serial o mlod
      > ziezy i dla? młodziezy,

Hehe, tez mi sie podobalo (najlepszy poczatek i koniec), lubie takie seriale o malolatach wink. Od swoich dzieci wiem, ze jest bardzo popularny wsrod mlodziezy.

Obejrzyjcie sobie tez starszy "Freaks and Geeks", tez o licealistach, o wiele lzejszy.
      • ricemice Re: serialowo-13 Reasons Why 13.04.17, 13:03
        A ja polecam Riverdale jak ktoś lubi teen dramy.
    • magic.marker Re: serialowo-13 Reasons Why 12.04.17, 20:06
      Jestem na trzecim odcinku.
      Z jednej strony wiadomo - ale "problemy", a z drugiej - kto tego nie przeżył sam to nie zrozumie w 100%.
    • ginger.ale Re: serialowo-13 Reasons Why 12.04.17, 20:15
      Wrzucam na listę, póki co męczę "the good wife".
      • magic.marker Re: serialowo-13 Reasons Why 12.04.17, 20:20
        >>męczę "the good wife".
        O, daleko jesteś? I jak? suspicious
    • ginger.ale Re: serialowo-13 Reasons Why 12.04.17, 22:05
      Jeszcze do połowy pierwszego sezonu nie dotarłam (o matko i córko- 23 odcinki), a już męczę, raczej 7 sezonów nie zdzierżę. :]
      Zbyt "good" jest ta Alicia, kariera po kilkunastu latach przerwy w praktyce się rozkręca z rozmachem, męża w d.. kopnąć nie chce, teściowa póki co (raczej) pomocna, nuda Panie.
      Wolę krótkie i b.tresciwe obyczajowki, jak big little lies, albo bardziej dynamiczne, jak netflixowska Fauda. Albo takie fajnie dziwne, jak O.A.
      23 odcinki w serii mógłby mieć ewentualnie GoT. :]

Po 7 sezonach tego serialu to raczej przesyt niz niedosyt.
      • magic.marker Re: serialowo-13 Reasons Why 12.04.17, 22:41
        Hehe, rozkręci się, nie bój żaby wink
        A bo widzisz, to jest pełnowymiarowy serial telewizyjny, taki jak kiedyś kręcili - jeden sezon od jesieni do późnej wiosny.
        Teraz już tak nie kręcą wink Teraz to 12 odcinków i następny wchodzi.
      • claudel6 Re: serialowo-13 Reasons Why 13.04.17, 12:11
        ja uwielbiałam Good Wife.
        • magia Re: serialowo-13 Reasons Why 23.04.17, 00:58
          Też. Alicja się bardzo zmieni, warto oglądać.
          Ja właśnie jestem po najnowszym odcinku Prison Break. I w szoku jestem jak dobry ten sezon jest. Mam nieustający niedosyt.
    • katecat1 Re: serialowo-13 Reasons Why 13.04.17, 11:19
      Obejrzałam. Momentami trochę infantylny, ale w założeniu to chyba serial dla młodzieży, więc wybaczam. Sprawnie zrobiony, świetna gra aktorska (Azjatkę miałam ochotę udusić tongue_out). Myślę że warto.
    • dziennik-niecodziennik Re: serialowo-13 Reasons Why 23.04.17, 00:53
      Wlasnie skonczylismy.
      Szczerze mowiac mnie to rozwalilo. Zaczęło się od pierdół, tez mowilam 'ale o co tu sie zabijac od razu?'. No, to w koncu przestalam sie dziwic.
      Nie rozumiem tylko jednego - dlaczego ona nie porozmawiala z rodzicami??...
      • magia Re: serialowo-13 Reasons Why 23.04.17, 01:00
        Jestem po ósmym odcinku i walczę ze soba. No dawno takiej nudy nie oglądałam. Kiedy to się rozkręci.
        • dziennik-niecodziennik Re: serialowo-13 Reasons Why 23.04.17, 01:05
          Ciezko powiedziec. Nie wiem jaka masz wrażliwość. Ale mysle ze juz lada moment.
      • magic.marker Re: serialowo-13 Reasons Why 23.04.17, 01:08
        >>dlaczego ona nie porozmawiala z rodzicami?
        Bo po rozmowie ze szkolnym pedagogiem/psychologiem straciła nadzieję?
        Dziennik, jeżeli masz dostęp, obejrzyj też dwa nastepujące dokumenty: The Hunting Ground oraz Audrie & Daisy.
        Pokazują jak w prawdziwym świecie takie sprawy się rozwiązuje. A raczej tuszuje uncertain
        • dziennik-niecodziennik Re: serialowo-13 Reasons Why 23.04.17, 01:38
          Dlaczego nie pogadala z nimi wczesniej??...
      • katecat1 Re: serialowo-13 Reasons Why 23.04.17, 01:28
        dlaczego ona nie porozmawiala z rodzicami??...
        Bo mieli swoje problemy i nie chciała im dokładać? Bo nie wierzyła, że da się coś zrobić? Bo czuła się winna, że sama tam poszła, że "karma wróciła" za to, że nie powiedziała o tym co spotkało jej koleżankę? Bo bała się, że z jej opinią nikt nie uwierzy w jej wersję, a rodzice się o tej opinii dowiedzą? Bo przeszła załamanie nerwowe? Bo...
        • dziennik-niecodziennik Re: serialowo-13 Reasons Why 23.04.17, 01:37
          Nie rozumiem.
          To jej rodzice. Widac bylo ze kochajacy i dbajacy o nia. Owszem, mieli klopoty, ale nie bylyby wazniejsze od krzywdy ich corki. Opinia? - a co ich obchodzilaby jej opinia?...
          A ona nie powiedziała im nic. Od pie...az po sprawy naprawde okropne. Nic.
          Nie rozumiem tego...
          • azja-o-d-kuchni Re: serialowo-13 Reasons Why 23.04.17, 07:01
            Obejrzałam... i powiem, że serial mnie zmasakrował.
            Hanna nie musiała popełnić samobójstwa gdyby ... nie zrobiła kilku błedów i kilka razy nie padła ofiarą czyjejś głupoty.
            Wiele razy zadawałam sobie pytanie gdzie są rodzice bohaterów? Poza rodzicami Clayem jakoś nikogo życie nastolatków nie interesuje. Prosta wymiana zdań i tyle. Cancelor, który powinien służyć radą i pomocą jest zupełnie do niczego i pomóc nie potrafi, więc dzieciaki są same z problemami zbyt dużymi na ich dojrzałość.
            Gdybym nie miała dziecka w amerykańskim HS po obejrzeniu tego serialu pomyślałabym, że jest to przedsionek piekieł od którego należy trzymać się z daleka.
            • azja-o-d-kuchni Re: serialowo-13 Reasons Why 23.04.17, 07:09
              * powinno być :poza rodzicami Claya
            • dziennik-niecodziennik Re: serialowo-13 Reasons Why 23.04.17, 09:21
              Kanselor jest beznadziejny. W stylu 'chcialbym, ale sobie kompletnie nie radze'.
              • magic.marker Re: serialowo-13 Reasons Why 23.04.17, 15:11
                Ale gdyby Hannah porozmawiała z rodzicami, gdyby pedagog szkolny był inny, gdyby rodzice dziubdziusia nie siedzieli w Aspen czy na Ibizie, a drugi gdyby rodziców miał to... serialu by nie było. I takie rzeczy by się nie działy.
                Jessica powiedziała na końcu ojcu. Ale jakim kosztem? Swoje wypiła i wypaliła, koleżanka się zabiła.
                Powiedziała. Cała nadzieja, że coś to zmieniło w jej życiu.
                A w książce na podstawie której serial zrobiono procesu nie ma wcale. Dołożyli IMHO żeby łopatologicznie młodzieży wytłumaczyć czym się może ich kolektywna i indywidualna głupota zakończyć.
                Pamiętacie, co w deposition powiedziała Kat? Proceder funkcjonuje bo szkoła jest zafiksowana na wynikach sportowych i toleruje różne zachowania swoich gwiazd. Tyle.
                • dziennik-niecodziennik Re: serialowo-13 Reasons Why 23.04.17, 16:37
                  Fakt. To nie pierwsza produkcja w ktorej liderzy druzyn sportowych sa bezkarni. Ciekawe czy tak jest tez w realu w Ameryce? Bo w Polsce raczej nie...
                  • magic.marker Re: serialowo-13 Reasons Why 23.04.17, 18:49
                    Jest.
                    Dlatego też polecałam Audrie&Daisy i Hunting Ground. Dokumenty. Jeden o kampusie, drugi o liceum.
                    A&D netflix zrobił i na netflixie jest.
                    • dziennik-niecodziennik Re: serialowo-13 Reasons Why 23.04.17, 19:05
                      Ale ja nie wiem czy chce to ogladac, bo jeszcze tego serialu nie odchorowalam... sad
                      • magic.marker Re: serialowo-13 Reasons Why 23.04.17, 19:19
                        A, OK, rozumiem.
                        Gdy będziesz gotowa - polecam.
                        • dziennik-niecodziennik Re: serialowo-13 Reasons Why 24.04.17, 21:56
                          Poki co przeczytalam ksiazke. Rozwalila mnie jeszcze bardziej. Serio, chyba kazdy nastolatek powinien przeczytac...
                          • magic.marker Re: serialowo-13 Reasons Why 24.04.17, 22:05
                            Powiniem.
                            Tylko te dziubdziusie, które najbardziej powinny, to raczej nie przeczytają uncertain
                            • dziennik-niecodziennik Re: serialowo-13 Reasons Why 24.04.17, 22:15
                              A no i w tym problem. A nawet jak przeczytaja to i tak w d...pach beda mieli sad
                              • magic.marker Re: serialowo-13 Reasons Why 24.04.17, 23:05
                                Racje masz.
                                Ja się tak nawet zastanawiałam ile matek (w sumie ematek też) oprócz uczenia swoich dziubdziusiów, że nikt ich nie może dotykać uczy równolegle, że nikogo się nie dotyka. suspicious
                                • wioskowy_glupek Re: serialowo-13 Reasons Why 27.04.17, 23:08
                                  Bardzo dobry serial z przesłaniem - obowiązkowo powinien być puszczany na lekcja wychowawczych.
                          • minor.revisions Re: serialowo-13 Reasons Why 01.05.17, 19:44
                            U nas nasz odpowiednik kuratorium rozesłał maila do wszystkich rodziców na temat tego filmu i żeby dzieciom powiedzieć że to nie jest tak, że jak się zdarzy coś złego to najlepiej nikomu nic nie mówić i się zabić bo dorośli ich i tak zawiodą.
                  • minor.revisions Re: serialowo-13 Reasons Why 28.04.17, 21:53
                    No a o blond gwałcicielu - pływaku że Stanfordu któremu "dwadzieścia minut bu całą karierę zniszczyło" nie słyszałaś?
                    • dziennik-niecodziennik Re: serialowo-13 Reasons Why 29.04.17, 08:13
                      Slyszalam. Ale jego jednak ukarano, z tego co pamietam?
                      Wiesz, mnie w serialu przerazila tez postawa tych dzieciakow, kryjacych winnego. Tylko ten redaktorek i Alex mowili szczerze co myślą, reszta ich uciszala. A i tak NIKT go nie zglosil.
                      Przerazajace.
                      • minor.revisions Re: serialowo-13 Reasons Why 01.05.17, 19:43
                        Tak, dostał cale sześć miesięcy. Czyli jakby nic nie dostał.
    • ira_08 Re: serialowo-13 Reasons Why 29.04.17, 08:36
      Oglądałam, mnie się podobał, ale nie oczekuj emocji i akcji rodem z House of Cards wink
    • marianna1960 Re: serialowo-13 Reasons Why 01.05.17, 14:30
      Obejrzałam rozkręca się powoli a potem.... Jeden z lepwzych seriali jakie widziałam 10/10. Super gra młodego aktora Dylana Minnette co grał Claya.
    • duszyczka-ciemna Re: serialowo-13 Reasons Why 01.05.17, 17:25
      Lekki spoiler.
      Dzięki, że napisałyście na forum o tym serialu, bo bym nie miała pojęcia, że takie coś istnieje.
      Dwie noce nie moje. Po oglądnięciu czuję się jakoś dziwnie...straszne jest to, że zaczynając od takich "gó...anych" problemów głównej bohaterki, które może dałoby się jej jakoś przeboleć - kończy się na tym jednym koszmarze w jakuzzi przez gnojka "gwiazde sportu"...koszmar.
      Okres dojrzewania jest strasznie trudny.
      • dziennik-niecodziennik Re: serialowo-13 Reasons Why 01.05.17, 19:15
        przeczytaj książkę. króciutka jest, w jeden dzień machnęłam. w ksiązce lepiej jest wytłumaczone jak na bohaterkę wpłynęly te "gó...ane" problemy, przy ktorych ja tez sie zastanawiałam "ale o co tu sie od razu zabijac?". lepiej pokazuje to drogę destrukcji jej poczucia wartości i psychiki. jeśli chodzi o pokazanie tej "lawiny" zdarzeń, to końcówka lepsza w filmie, początek lepszy w ksiązce.
        • pade Re: serialowo-13 Reasons Why 02.05.17, 13:41
          Jaki ma tytuł?
    • kopiko-lol Re: serialowo-13 Reasons Why 02.05.17, 14:23
      Ze 2 tygodnie temu widzialam. Dobrze sie ogladalo, ale cos do konca nie zagralo.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka