Dodaj do ulubionych

Co robi ematka

20.04.17, 09:57
Gdy dziecko dostaje skierowanie do senatorium na 3 tygodnie na teraz.
A bierze urlop
B bierze tydzien urlopu tydzien tata i na tydzien babcia przyjezdza
C inne (na miejscu sa tez sale zbiorcze przedszkole i opieka)
Dziecko latek 4
Obserwuj wątek
    • slonko1335 Re: Co robi ematka 20.04.17, 10:01
      Jeśli teraz to ematka bierze urlop,, akurat wczoraj skończyłam ostatnią terminową robotę.
    • iwoniaw A lub B n/t 20.04.17, 10:01

• spanish_fly Re: Co robi ematka 20.04.17, 10:02
      Czterolatka bym samego nie puściła. Pewnie opcja B, z tym, że bez udziału babci.
    • loola_kr Re: Co robi ematka 20.04.17, 10:02
      B
    • eve-lynn Re: Co robi ematka 20.04.17, 10:03
      D - bierze urlop na zmianę z tatą, tata ewentualnie bierze "pracę z domu", być może skraca pobyt z 3 na 2 tygodnie? stara się o przesunięcie terminu albo rozbicie na 2 razy? - może są takie opcjie, nie wiem.
      Babci nie mamy, 4 latek jest za mały na taki wyjazd bez opieki. Tzn ja uważam, że mój 4-latek jest za mały, być może inne 4-latki innych mam są na to gotowe.
    • lucyjkama Re: Co robi ematka 20.04.17, 10:07
      Opcja C, tata spędzał z dzieckiem całe 3tygodnie sanatorium. Mama w tym czasie zostałaś w domu z młodszymi dziećmi. Tak było u mojego brata 😀
    • kretkowlosa Re: Co robi ematka 20.04.17, 10:08
      Nie brałabym urlopu tylko pojechałabym do sanatorium, korzystała z tej opieki kilka godzin dziennie i pracowała jednocześnie - o ile byłyby ku takiej pracy warunki (własny z dzieckiem pokój). Pracuję na własny rachunek, więc nie byłby to problem dla mnie. W zasadzie nie ma innej możliwości, bo babcie nie mogłyby pojechać jak znam życie, a ojciec nie ma możliwości wzięcia urlopu bez wcześniejszego półrocznego zaplanowania i nie ma też możliwości pracy zdalnej (też własna działalność).
    • e-kasia27 Re: Co robi ematka 20.04.17, 10:15
      A czemu ematka nie idzie do pediatry po zwolnienie na dziecko??
      • slonko1335 Re: Co robi ematka 20.04.17, 10:19
        www.nfz-lodz.pl/dlapacjentow/najczesciej-zadawane-pytania/sanatrium/7299-zwolnienie-na-wyjazd-z-dzieckiem-do-sanatorium
        • zuleyka.z.talgaru Re: Co robi ematka 20.04.17, 10:24
          Myślę, że są pediatrzy, którzy wypiszą opiekę, żeby pomóc rodzicom. I wolę tak niż lewe renty smile
          • slonko1335 Re: Co robi ematka 20.04.17, 10:26
            oczywiście, ze są ale są i tacy którzy nie wypiszą i są rodzice którzy wola wziąc urlop niż takei zwolnienie
        • ichi51e Re: Co robi ematka 20.04.17, 10:42
          To w sumie tlumaczy to przedszkole i sale zbiorcze - w teorii dziecko jest zaopiekowane...
    • zuleyka.z.talgaru Re: Co robi ematka 20.04.17, 10:16
      C - jadę z dzieckiem a robotę ogarniam tak jak teraz - wieczorami.
      Mąż zostaje w domu, ze starszym.
    • ichi51e Re: Co robi ematka 20.04.17, 10:17
      Sytuacja nie jest u mnie tylko tak hipotetycznie sie zastanawiam - nie wiedzialam np ze to jest tak ze zglaszasz dziecko do senatorium a potem znienacka przychodzi pismo ze masz sie pakowac - jakos myslalam ze jest wiecej czasu na zaplanowanie. Naszla mnie tez mysl ze samotna matka to ma przesrane w spoleczenstwie - jakos nikt by sie nie zdziwil gdyby samotny ojciec wypchnal dziecko na 3 tygodnie z babcia a matka mam wrazenie by sie nasluchala ze dzieciaczek pewnie teskni...
      • bramstenga Re: Co robi ematka 20.04.17, 10:23
        Dwa razy napisałaś "senatorium" - Ty tak serio?
        • ichi51e Re: Co robi ematka 20.04.17, 10:41
          Tak tak a powinno byc. A w temacie cos?
      • slonko1335 Re: Co robi ematka 20.04.17, 10:25
        bo raczej jest więcej czasu, nie spotkałam się z pismem które każe jechać już szczerze mówiącwink
      • lauren6 Re: Co robi ematka 20.04.17, 10:25
        Nie prawda. Może na wsi tak jest, ale w miastach normą jest, że obydwoje rodzice pracują i dzielą się opieką nad dzieckiem. Gdy moje dziecko leżało w szpitalu i z nim tam nocowałam to było wielu ojców, który nocowali ze swoimi dziećmi. Nikogo to nie dziwiło.
        • ichi51e Re: Co robi ematka 20.04.17, 10:40
          Nikogo nie dziwi ze ojciec sie zajmuje - ale tez nikogo nie dziwi ze sie nie zajmuje
        • pade Re: Co robi ematka 20.04.17, 11:29
          wrrr NIEPRAWDA
    • lauren6 Re: Co robi ematka 20.04.17, 10:22
      B, podzielilabym się urlopem z mężem i poprosila babcie (jedna lub dwie) o pomoc.
    • agata_abbott Re: Co robi ematka 20.04.17, 10:25
      A lub B - w zależności od sytuacji, którą mamy teraz w pracy (typu: "kończę projekt, nie mogę wziąć teraz urlopu"). Ewentualnie D: "bierzemy na tydzień urlop oboje i robimy sobie wczasy" (jeśli pogoda i okolica jest atrakcyjna)
    • agni71 Re: Co robi ematka 20.04.17, 10:36
      sEnatorium to takie sAnatorium dla senatorów?
      • ichi51e Re: Co robi ematka 20.04.17, 10:51
        Tak dziekuje teraz wiem ze jest to sanatorium od sanare leczyc a nie od senatus stary czlowiek. U live and learn
    • tol8 Re: Co robi ematka 20.04.17, 11:23
      O jezu, SENATORIUM mówią u nas Jessiki i Karyny.
      • angeika89 Re: Co robi ematka 20.04.17, 23:33
        Jessiki i Karyny.

To stan umysłu. Nie tylko imię big_grin
      • majenkir Re: Co robi ematka 21.04.17, 00:05
        tol8 napisała:
        > O jezu, SENATORIUM mówią u nas Jessiki i Karyny.

Ale moja sp. babcia byla pierwsza. Ona do senatorium wink juz 20 lat temu jezdzila.
        Do smierci nie dala sie przekonac, ze to jednak nie tak...
    • jkl13 Re: Co robi ematka 20.04.17, 11:26
      Jeśli już teraz, natychmiast, to kurczaki D, tzn. mąż bierze urlop i jedzie z dzieckiem, chociaż bardziej prawdopodobne by było, że dostałby zwolnienie na dziecko od naszego lekarza rodzinnego. Ja przez najbliższe 2 tygodnie opiekuję się 95-letnią babcią, więc nie mogłabym pojechać.
      Jeśli za miesiąc, to raczej B, chyba że dostałabym zwolnienie od pediatry, to mogę jechać ja (u mnie w pracy robota się nie odkłada, po prostu zrobiłby ją ktoś inny, a na męża praca niestety czeka, więc dla niego taki 3-tygodniowy wyjazd to byłby strzał w stopę).
      Nie wyobrażam sobie wysłania 4-latka samego na tak długi okres, chociaż mąż ma za sobą 2 turnusy pod rząd w sanatorium, gdy miał 3 latka. Pobyt na drugim końcu Polski, 700 km od domu. Teściowa tylko go zawiozła i po 6 tygodniach odebrała, nawet nie była go odwiedzić pomiędzy turnusami. Dla mnie niepojęte, a zdecydowanie nie jestem typem matki-kwoki, ale mąż twierdzi, że traumy nie ma, a na drugim turnusie rządził wśród dzieci, bo znał już wszystkich lekarzy i resztę obsługi, w tym kucharki big_grin
      • aankaa Re: Co robi ematka 21.04.17, 00:14
        jkl13 napisała:

> mąż ma
        > za sobą 2 turnusy pod rząd w sanatorium, gdy miał 3 latka. Pobyt na drugim końc
        > u Polski, 700 km od domu. Teściowa tylko go zawiozła i po 6 tygodniach odebrała
        > , nawet nie była go odwiedzić pomiędzy turnusami. Dla mnie niepojęte, a zdecydo
        > wanie nie jestem typem matki-kwoki, ale mąż twierdzi, że traumy nie ma, a na dr
        > ugim turnusie rządził wśród dzieci, bo znał już wszystkich lekarzy i resztę obs
        > ługi, w tym kucharki big_grin

a jego dziecko jakieś upośledzone, że by takiego pobytu nie przeżyło ? wink
    • tol8 Re: Co robi ematka 20.04.17, 11:26
      Mąż był trzy tygodnie, dostał na to normalne L-4. U nas wynikło to z faktu, że byłam świeżo po rozpoczęciu nowej pracy.
    • swiecaca Re: Co robi ematka 20.04.17, 11:30
      B
    • angeika89 Re: Co robi ematka 20.04.17, 23:11
      Odp. A
    • fil.lo Re: Co robi ematka 20.04.17, 23:15
      B ale tylko na spółkę z tatą
    • magata.d Re: Co robi ematka 20.04.17, 23:20
      A
    • asia_i_p Re: Co robi ematka 21.04.17, 00:08
      Opcja D - mąż + babcia albo prośba o przesunięcie sanatorium na czas wakacji.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka