Dodaj do ulubionych

Samolot, laptop etc.

18.05.17, 09:06
Która emama lata samolotem i wozi ze sobą laptopa? Co z nim robicie? Bierzecie ze sobą czy do głównego bagażu ładujecie? Czeka mnie w tym roku kilka lotów na trasie Polska-Dubaj-Polska, Dubaj USA-Dubaj sad A co do tej ostatniej trasy, to juz głośno, że nie wolno laptopów w podręcznym bagażu wozić. I tak, będę musiała zabrać w podróż laptop.
Jeżeli któraś wkładała laptop do głównego bagażu czy nigdy nic wam się z nim nie stało, nie uszkodzili w trakcie przerzucania toreb? Moją walizką miękką tak kiedyś rzucali, że miałam pod bluzką u góry walizki szczoteczkę do zębów i pękła na pół sad
A jak odpukać uszkodzą to po jakim czasie można składać reklamację, jest jakiś ogólny przepis, czy każda linia ma własne.
Ktoś się orientuje?
Generalnie interesuje mnie Emirates Airline, ale nie tylko.
Obserwuj wątek
    • vaikiria Re: Samolot, laptop etc. 18.05.17, 09:27
      Praktycznie zawsze zabieram, bo zwykle, jak już lecę to slużbowo. Zawsze biorę do bagażu podręcznego, nie spotkalam się jeszcze z zakazem.
      • anetapzn Re: Samolot, laptop etc. 18.05.17, 09:33
        To się spotkasz bo USA lada moment maja wprowadzić, bedzie dot. nawet czytników ebooków. Podejrzewam, ze za nimi pójdą inne kraje. Podobno w baterii urządzenia można ukryć bombę. No ok, ale jak ma pierd... to zrobi to i w luku samolotu i i tak będzie wielka kicha z samolotem.
        • vaikiria Re: Samolot, laptop etc. 18.05.17, 09:42
          Akurat do USA to się nie wybieram smile Jak Rosja wprowadzi nowe przepisy antyterrorystyczne to się bedę martwić - zainwestuję pewnei w jakąs pancerną obudowę na laptopa i może przeżyje.
        • iwoniaw Re: Samolot, laptop etc. 18.05.17, 11:18
          Podobno w baterii urządzeni
          > a można ukryć bombę.

Do tej pory wymagano włączenia urządzenia przy bramkach i jego zabootowanie się traktowano jako dowód, że jednak w środku ma baterię, a nie bombę. Paranoja widać postępuje uncertain
          • anetapzn Re: Samolot, laptop etc. 18.05.17, 11:41
            Wiesz, może to i ma jakieś tam uzasadnienie tylko nie wiem, jak schowanie potencjalnej bomby w luku a nie w bagażu podręcznym ma uratować samolot od katastrofy? Niech zainwestują w lepsze skanery, wykrywacze na lotniskach, a nie ...
            • iwoniaw Re: Samolot, laptop etc. 18.05.17, 11:54
              tylko nie wiem, jak schowanie poten
              > cjalnej bomby w luku a nie w bagażu podręcznym ma uratować samolot od katastrof
              > y?

No toż mówię, że paranoja i ruchy pozorowane, a nie faktyczne zwiększenie bezpieczeństwa. uncertain
              • lady-z-gaga Re: Samolot, laptop etc. 18.05.17, 13:36
                >nie wiem, jak schowanie potencjalnej bomby w luku a nie w bagażu podręcznym ma uratować samolot od katastrofy?

od katastrofy nie uratuje, ale utrudni działanie potencjalnym porywaczom
    • klamkas Re: Samolot, laptop etc. 18.05.17, 09:33
      Ja zawsze wożę w podręcznym, ale Emirates faktycznie wprowadziło ograniczenia. Z tego co piszą tu: www.emirates.com/english/help/faq/4090646/electronics-ban możesz oddać sprzęt w jakimś innym trybie, podejrzewam, że to może być bezpieczniejsza opcja niż pakowanie go do bagażu rejestrowanego.
      • klamkas Re: Samolot, laptop etc. 18.05.17, 09:35
        Zresztą sprawdź dokładnie, bo z tego co zalinkowałam wyżej wynika, że zakaz obowiązuje na konkretnych trasach a nie dla wszystkich ich lotów.
        • anetapzn Re: Samolot, laptop etc. 18.05.17, 09:36
          Klamkas wiem, ze tylko na części tras, ale jak znam życie, jeżeli USA wprowadzą w zakresie wszystkich lotów do nich, to inne kraje, linie pójdą za nimi.
    • f.lamer Re: Samolot, laptop etc. 18.05.17, 11:49
      BTW. nigdy nie nadawaj elektroniki/czegokolwiek cennego do bagażu rejestrowanego.
      NIGDY.
      no, chyba że nie będziesz żałować straty
      • bi_scotti Re: Samolot, laptop etc. 18.05.17, 13:48
        Skontaktuj sie z airlines na jakies 2 tygodnie przed lotem, moze nawet jeszcze pozniej. Przepisy sie zmieniaja, Trump dziala. Oni Ci najlepiej powiedza jakie maja rules and regulations odnosnie electronic devices, co oferuja w przypadku uszkodzenia etc. Wiesz jak jest, jak sie uprzesz, ze nie oddasz, to nie polecisz - proste. Szczegolnie do moich sasiadow suspicious Ale zanim tam bedziesz leciesz jeszcze wiele rzeczy moze sie wydarzyc i rules pozmieniac. Jak chcesz wiedziec juz teraz-zaraz, to dzwon/email do swojej airline, na pewno nie jestes jedyna z takimi pytaniami. Life.
    • phantomka Re: Samolot, laptop etc. 18.05.17, 13:47
      Wozilismy w bagazu nadawanym, w etui, miedzy ciuchami, no i w plastikowej walizce. Nic sie nie popsulo.
    • kasiamat00 Re: Samolot, laptop etc. 19.05.17, 21:22
      Latam srednio co miesiac, rzadko nie biore laptopa, zawsze biore go do podrecznego. Raz polecial w luku jak mi zabrali walizke przy bramce, przezyl, plan zakladal, ze jak nie przezyje, to moje ubezpieczenie podrozne bedzie mialo okazje sie wykazac.

Wczoraj ktos opowiadal o przesiadaniu sie bodajze wlasnie w Dubaju i pakowaniu elektroniki tamze - podobno owijaja to w tone folii, zaklejaja i ogolnie wyglada OK. Tyle za znajomej znajomych poszla karta pamieci w aparacie, zdjec sie odzyskac nie dalo. Ogolnie bardziej bym sie tego bala (temperatura/cisnienie/pole magnetyczne w luku sa "cokolwiek" inne niz w kabinie, nowoczesna elektronika ma prawo tego nie przezyc) niz uszkodzen typowo mechanicznych, zawsze mozna owinac lapka folia babelkowa i styropianem.

Teraz sie odgrazaja, ze ten ban na elektronike bedzie tez na wszystkie loty z Europy do USA, jesli faktycznie to wprowadza, to zamierzam unikac wyjazdow do USA jeszcze bardziej niz obecnie, a jak juz bede musiala, to latac przez Kanade. Aha, ban obejmuje cala elektronike wieksza od telefonow komorkowych, w tym wszystkie tablety, czytniki itp.
      • klamkas Re: Samolot, laptop etc. 19.05.17, 21:28
        A dlaczego pole magnetyczne w luku miałoby niszczyć sprzęt elektroniczny? Co miałoby być źródłem tego pola?!
      • klamkas Re: Samolot, laptop etc. 19.05.17, 21:31
        A swoją drogą - ciekawe jak to jest z odpowiedzialnością linii za zniszczenia bagażu podręcznego "skonfiskowanego" do luku na etapie wejścia na pokład. Ktoś coś wie?

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka