Dodaj do ulubionych

ADHD, choroba psychiczna czy niewychowanie?

20.06.17, 08:28
wiadomosci.gazeta.pl/wiadomosci/7,114883,21980913,nowe-skalmierzyce-przedszkolak-kopnal-nauczycielke-w-krtan.html#BoxNewsLinkImgZ39&a=65&c=61
Nie wierzę, że ematka przeoczyła tego newsa.
W skrócie: pięciolatek w przedszkolu kopnął nauczycielkę w szyję (krtań) i nazwał słowem na k, nauczycielkę zabrało pogotowie, rodzice twierdzą że dziecko będzie widywac się z psychologiem.
Coś mi się tu nie klei.
O ile rozumiem impulsywność dzieci w wieku przedszkolnym, o tyle już trzylatki mają pewien dystans wobec obcych dorosłych i nawet w złości pozwalają sobie na mniej niż z rodzicami czy np. dziadkami więc pięciolatek atakujący fizycznie wychowawczynię wydaje się co najmniej zaburzony.
Odnośnie do słownictwa - znów: przedszkolaki przeważnie jeszcze w swobodnej konwersacji nie klną odruchowo, chyba że pochodzą z ciężko zdemoralizowanych klimatów, nie klną też personalnie do dorosłych. Na poziomie przedszkolaka jest powiedzenie matce "Nie lubię cię, idź sobie", powiedzenie koledze "Jesteś głupi", ale już nie nazywanie dorosłego wulgarnie.

Pytanie na ile owo dziecko jest niebezpieczne dla innych dzieci i czy sprawą nie powinien się zająć z automatu sąd rodzinny.
Obserwuj wątek
    • slonko1335 Re: ADHD, choroba psychiczna czy niewychowanie? 20.06.17, 08:31
      Zaburzenia zachowania czy z powodu choroby czy niewychowania trudno stwierdzić po kilku zdaniach z artykułu...
      Sytuacja straszna.
      • triss_merigold6 Re: ADHD, choroba psychiczna czy niewychowanie? 20.06.17, 08:33
        Trudno. Dlatego dziecko i rodzice powinni być objęci monitoringiem, dla ich dobra i dla dobra innych dzieci.
        • ichi51e Re: ADHD, choroba psychiczna czy niewychowanie? 20.06.17, 08:36
          "- Dziećmi rządzą emocje, podobnie jak u dorosłych. Przy czym my potrafimy się zahamować. Być może system pobudzania był silniejszy od systemu hamowania. Zwłaszcza, że w tej grupie wiekowej system nerwowy wciąż się wytwarza - mówiła w rozmowie z portalem Ostrow24.tv Anna Walczak, dyrektor przedszkola „Jarzębinka” w Nowych Skalmierzycach."
          • triss_merigold6 Re: ADHD, choroba psychiczna czy niewychowanie? 20.06.17, 08:38
            Nie rozumiesz? Nie chodzi o emocje, bo odczuwanie ich jest normą, tylko o sposób uzewnętrzniania i skalę ekspresji.
            • ichi51e Re: ADHD, choroba psychiczna czy niewychowanie? 20.06.17, 08:43
              No ale dyrektor tego przedszkola na codzien pracujaca z dziecmi uznala ze to jest jeszze w normie nie ja. Dzieci sa rozne jednak ludzie pracujacy w placowkach maja nieco lepszy obraz
        • slonko1335 Re: ADHD, choroba psychiczna czy niewychowanie? 20.06.17, 08:41
          Myślę, że nauczyciele mają lepszą wiedzę na temat zachowań tego chłopca i jego wybryków oraz rodziców. Cóż mamy obecnie w klasie problem ze znęcaniem się nad dzieckiem i to co wyrabiał ofiara też nie wyglądało fajnie dla postronnych osób nie mających pojecia co się dzieje..
    • ichi51e Re: ADHD, choroba psychiczna czy niewychowanie? 20.06.17, 08:32
      Ale dlaczego ADHD? Adhd nie oznacza z definicji agresywnosci tylko hiperaktywnosc i brak koncentracji.
      Ciekawa za to realcja przedszkola byla wink
      • triss_merigold6 Re: ADHD, choroba psychiczna czy niewychowanie? 20.06.17, 08:37
        Niewiele się o tym mówi, bo to jakoś niepoprawnie brzmi, ale zdarza się i to wcale nierzadko, że hiperaktywność i brak koncentracji są pochodnymi choroby psychicznej i problem zdrowotny jest poważniejszy niż "tylko" ADHD. Rodzice poprzestają na diagnozie ADHD, a dziecko na jakiekolwiek pobudzenie emocjonalne reaguje agresją wobec innych i autoagresją, w zerówce syna był tak egzemplarz, który kompletnie nie nadawał się do funkcjonowania w grupie większej niż kilkuosobowa.
        • edelstein Re: ADHD, choroba psychiczna czy niewychowanie? 20.06.17, 08:54
          Masz male pojecie o ADHD, AdHDowcy sa rownie czesto wycofani,i mega spokojni.
          • triss_merigold6 Re: ADHD, choroba psychiczna czy niewychowanie? 20.06.17, 08:56
            Nie, ADHD-owcy nie są mega spokojni, bo cechą kluczową na podstawie której diagnozuje się ADHD jest nadpobudliwość psychoruchowa.
            • lady-z-gaga Re: ADHD, choroba psychiczna czy niewychowanie? 20.06.17, 09:04
              Nadpobudliwość to nie agresja.
              • edelstein Re: ADHD, choroba psychiczna czy niewychowanie? 20.06.17, 09:19
                Duza krzywde robia ludziom z ADHD takie osoby jak triss.Kompletni laicy,ktorzy uwazaja,ze ADHD owiec musi byc agresywny,.
                • kaz_nodzieja Re: ADHD, choroba psychiczna czy niewychowanie? 20.06.17, 11:19
                  Jaką krzywdę? Konkretnie.
                  • edelstein Re: ADHD, choroba psychiczna czy niewychowanie? 20.06.17, 11:55
                    Traktuja takie dzieci jak pest.
            • edelstein Re: ADHD, choroba psychiczna czy niewychowanie? 20.06.17, 09:04
              mamaaddika.pl/addik-spokojny-odmiany-adhd/

Nie triss,akurat nadpobudliwosc psychoruchowa to jedna z cech ,ktora moze,a nie musi wystepowac.ADHD to spektrum zachowan.Tak samo jak z ZA.
        • wlazkotnaplot Re: ADHD, choroba psychiczna czy niewychowanie? 22.06.17, 19:47
          Określenie dziecka mianem "egzemplarz" jest....no nie fajne delikatnie mówiąc!! Czy to ADHD, czy Add, czy choroba nawet psychiczna nie ważne. Dziecko jest tylko dzieckiem wychowywanym przez nas dorosłych. Co w nie włożysz to z niego wyjmiesz.
      • 1matka-polka Re: ADHD, choroba psychiczna czy niewychowanie? 20.06.17, 11:39
        Bo to takie popularne zaburzenie, hasło wytrych, tak jak kiedyś "bezstresowe wychowanie". Nikt nie wie o co w tym chodzi, skąd to się wzięło ale to nie ma znaczenia. Ważne, że można długo bić piane i klepać się po plecach zeznajomkami, z porozumiewawczym spojrzeniem. ADHD - ta, jasne! Pasem przylac i zaraz dziecko wyzdrowieje wink
      • minor.revisions Re: ADHD, choroba psychiczna czy niewychowanie? 20.06.17, 19:17
        > Ale dlaczego ADHD?

Ponieważ to wątek triss.
    • ichi51e Re: ADHD, choroba psychiczna czy niewychowanie? 20.06.17, 08:35
      Dodam jeszcze ze 5latek jest przedszkolakiem i na tym etapie moze spokojnie byc na etapie 3 latka dzieci rozwijaja sie nierownomiernie.
      I taka historia- bylam ostatnio z dzieckiem w Lublinie - wyszlismy po poludniu na plac zabaw. Zwracanie sie do siebi "ku..." i "jebanycw...u" wydaje sie byc normalnoscia wobec przebywajacych na lublinskich placach wieczorkiem dzieciatek 7-+
      • karme-lowa Re: ADHD, choroba psychiczna czy niewychowanie? 20.06.17, 08:45
        Moja przyjaciółka ma syna z ADHD. Jest na lekach i jest agresywny. W pierwszej klasie nagminne było wyzywanie nauczycielki od ku...w.
        • iwoniaw Re: ADHD, choroba psychiczna czy niewychowanie? 20.06.17, 12:39
          Agresja agresją, wyzwiska wyzwiskami, ale żeby nawet najbardziej agresywna osoba zaczęła kogoś wyzywać akurat konkretnym słowem, to najpierw musi to słowo i jego konotacje znać. Zatem pytanie Triss o stopień demoralizacji i patologiczność środowiska, w jakim się to dziecko (nieważne w tym kontekście, czy zaburzone, chore psychicznie czy zwyczajnie niewychowane) obraca wydaje się być całkiem zasadne. No jakoś mnie nie przekonuje, że słowo na "k" jako obraźliwe określenie dowolnej jednostki, dziecko z normalnego środowiska przejmuje przez osłuchanie będąc na poziomie przedszkola.
          • karme-lowa Re: ADHD, choroba psychiczna czy niewychowanie? 20.06.17, 13:37
            iwoniaw napisala:
            Coś w tym jest. Tyle, że ten konkretny chłopiec nie jest żadną patologią. W domu przekleństw nie słyszy.A potrafi do nauczycielki powiedzieć spier....
            Teraz, po lekach jest lepiej.
      • vaikiria Re: ADHD, choroba psychiczna czy niewychowanie? 20.06.17, 09:47
        I nikt z dorosłych na to nie reaguje?
        • karme-lowa Re: ADHD, choroba psychiczna czy niewychowanie? 20.06.17, 11:40
          Najgorzej, że matka niereagowała. Wszyscy dookoła jej mówili (przedszkole, szkoła, rodzina), że z dzieckiem jest coś nie tak. Ale przecież wszyscy się na niuniusia uwzięli. Szkoła się wkurzyla i kazała dziecko przebadać. Psychiatrzy stwierdzili co stwierdzili.
    • lauren6 Re: ADHD, choroba psychiczna czy niewychowanie? 20.06.17, 08:45
      Po pierwsze ADHD nie diagnozuje się u dzieci w wieku przedszkolnym. Zupełnie nie wiem po co w tytule tego wątku, dotyczacego przemocy wobec nauczyciela, uzyłaś tego słowa? Znalazlas okazję by szczuć na zaburzone dzieci?

ADHD nie jest synonimem agresji. Dzieci z ADHD mają problemy z koncentracją. Mogą, ale nie muszą być agresywne - tak jak każde inne dziecko. Agresja bierze się z innych rzeczy.

Niektorym mozna wbijać wiedze do glowy łopatą, a i tak nie dotrze.
      • triss_merigold6 Re: ADHD, choroba psychiczna czy niewychowanie? 20.06.17, 08:50
        Oczywiście, że się diagnozuje. W zerówce były już dzieci z diagnozą ADHD, niespełna sześciolatki.
        No właśnie to dziecko może być zaburzone, może być chore psychicznie - dzieci też chorują, a może mieć wyjątkowo fatalne wzorce domowe i odtwarzać je w momentach pobudzenia.

Sorry, wszystkie dzieci z ADHD z jakimi moje dzieci miały niefart zetknąć się w placówkach opiekuńczo-edukacyjnych były agresywne w sposób nieprzewidywalny i spontaniczny.
        • slonko1335 Re: ADHD, choroba psychiczna czy niewychowanie? 20.06.17, 08:54
          Te dzieci miały zaburzenia zachowania a to nie to samo co adhd ale tak przy adhd , innych zaburzeniach, neiwychowaniu i chorobach o takie łatwiej jak dziecka się odpowiednio nie prowadzi i nie leczy.
        • lauren6 Re: ADHD, choroba psychiczna czy niewychowanie? 20.06.17, 09:45
          > Oczywiście, że się diagnozuje.

To znaczy, że diagnozę wykonał jakiś ignorant. Dziecko w tym wieku intensywnie się rozwija i nie da się okreslić czy jego nadpobudliwość jest rozwojowa i do czasu szkoly minie, czy wynika np z zaburzeń SI, czynników środowiskowych, czy jest to faktycznie ADHD. ADHD powinno się diagnozować u dzieci szkolnych. Wczesniejsze pseudo diagnozy są nic nie warte.
          • triss_merigold6 Re: ADHD, choroba psychiczna czy niewychowanie? 20.06.17, 09:51
            Ok. Orzeczenia z PPP z zaleceniami dla placówki (zerówka przy szkole) i np. orzeczeniem nauczania indywidualnego ze względu na agresję towarzyszącą nadpobudliwości. Znam więcej szczegółów niż bym chciała, bo sprawa była na zebraniach i z dyrekcją wałkowana przez rok.
            • lauren6 Re: ADHD, choroba psychiczna czy niewychowanie? 20.06.17, 11:35
              Czyli ani słowa o ADHD.
        • joann_80 Re: ADHD, choroba psychiczna czy niewychowanie? 20.06.17, 14:56
          Pieprzysz jak potłuczona. Żaden dobry psychiatra nie zdiagnozuje dziecka poniżej 6 roku życia.
          W ogóle jakim prawem wypowiadasz takie głupoty nie będąc rodzicem dziecka z ADHD. Jak śmiesz wyglaszac swoje durne teorie nie mając pojęcia czym w ogóle jest ADHD.
          Jako mama dziecka. ADHD radzę Tobie, milcz, albo spędź z takim dzieckiem choć jedno popołudnie, by naocznie sprawdzić z czym masz do czynienia.
          Dziecko z ADHD może zarówno być potworem jak i aniołem. Wszystko zależy od tego jak się z nim pracuje. W leczeniu ADHD nie bazuje się tylko na lekach, owszem leki pomagają dziecku skoncentrować się podczas lekcji, ale nie zastępują wychowania, wpajania wartości, socjoterapii, terapii grupowych oraz po prostu miłości.
          Rzadko takie dziecko jest agresywne samo z siebie. Najczęściej przyczyna tkwi w nieodpowiednim traktowaniu przez dorosłych, niezrozumieniu, braku akceptacji, odrzuceniu przez rówieśników wychowywanych przez takich ludzi jak Ty.
          My mamy szczęście, mamy wokół siebie mądrych i dobrych ludzi i socjalizacja mojego syna przebiega bardzo dobrze. Wiele dzieci nie ma takiego szczęścia.
        • undoo Re: ADHD, choroba psychiczna czy niewychowanie? 20.06.17, 18:53
          Doucz sie i nie pisz bzdur, ok?

Jedna rzecza jest krzywda nauczycielki, ktorej b wspolczuje. Inna sprawa sa twoje daleko wysuniete wnioski. Nie znasz calej historii, ale prowadzisz frontalny atak na dzieci z adhd, nawet te bez diagnozy, bo tak ci sie uwidzialo. Moze zacznij brac ritalin? Bedziesz sobie lepiej wsrod ludzi radzic.
      • ichi51e Re: ADHD, choroba psychiczna czy niewychowanie? 20.06.17, 08:51
        No wlasnie ja tez tego nie rozumiem - dlaczego nie mozna bylo napisac "agresywne" tylko od razu trzeba jakies schorzenie podpiac. Ten tytul zaklada ze agresywny to moze byc tylko ktos zaburzony - adhdowiec chory psychicznie a nie normalny tylko np niepewny siebie...

Kontynuujac temat - ja bym to dziecko po pierwsze sprawdzila pod katem przemocy domowej - przeciez u takich dzieci to skads to sie wzielo
        • triss_merigold6 Re: ADHD, choroba psychiczna czy niewychowanie? 20.06.17, 08:53
          Tytuł zakłada, że przyczyny mogą być różne i dlatego powinno zostać przebadane zarówno dziecko, jak i objęta monitoringiem jego sytuacja rodzinna.
          Nie, niepewne siebie dzieci - przedszkolaki nie atakują fizycznie obcych dorosłych i nie używają wobec nich wulgaryzmów. To nie etap nastolatkowego popisywania się.
          • kropkacom Re: ADHD, choroba psychiczna czy niewychowanie? 20.06.17, 08:58
            Jesteś specjalistą w temacie, czy tak jak zwykle, tonem nie znoszącym sprzeciwu, cedzisz jakieś swoje prawdy?
            • edelstein Re: ADHD, choroba psychiczna czy niewychowanie? 20.06.17, 09:00
              Jak na specjalistke jej znajomosc tematu adhd jest nikla.
        • default Re: ADHD, choroba psychiczna czy niewychowanie? 20.06.17, 09:12
          >>>>>>>>dlaczego nie mozna bylo napisac "agresywne" tylko od razu trzeba jakies schorzenie podpiac.

Tez uwazam, ze to po prostu rozwydrzony bachor, a nie tam zadne ADHD.
          • 3-mamuska Re: ADHD, choroba psychiczna czy niewychowanie? 20.06.17, 09:54
            default napisała:

> >>>>>>>>dlaczego nie mozna bylo napisac "agresy
            > wne" tylko od razu trzeba jakies schorzenie podpiac.
            >
            > Tez uwazam, ze to po prostu rozwydrzony bachor, a nie tam zadne ADHD.

Ja sie z tym zgadam.
            Choć widuje takie agresywne i wulgarne z ZD. Wiec kto wie.
            Moze jednak jakies zaburzenie.
            Choć w przypadku takich dzieci powinno sie najpierw oberwowac rodzine w domu ,zeby wykluczyć właśnie rozwybrzonego bachora, a nie od razu nadać łatkę zaburzeń i wszystko mu wolno.
            • chocolatemonster Re: ADHD, choroba psychiczna czy niewychowanie? 20.06.17, 13:28
              Skąd pomysł , że dziecku z zaburzeniem wszystko wolno? Bo ja widzę, że dziecko z zaburzeniem nawet pierdnac bokiem nie może bo jest larum. Akurat moje dziecko ma bardzo jasno wytyczone zasady i wymagam od niej bardzo dużo.
      • old.hipster Re: ADHD, choroba psychiczna czy niewychowanie? 20.06.17, 08:51
        Zgadzam się. Mam męża z ADHD - objawia się permanentnym motorem w du.pie i absurdalnym roztargnieniem/zapominalstwem a nie agresją. Starszak też wykazuje objawy nadpobudliwości ruchowej, ale jest zdecydowanie bardziej przytomny.
        • edelstein Re: ADHD, choroba psychiczna czy niewychowanie? 20.06.17, 08:58
          A ja znam ADHDowca,ktory siedzi godzinami na tylku tylko czasem dostaje kociokwiku i zacina sie w sobie,wtedy wszystko jest na nie plus opowiada jaki jest glupi,denny itd.
    • mgla_jedwabna Re: ADHD, choroba psychiczna czy niewychowanie? 20.06.17, 08:57
      ADHD i niewychowanie nie wykluczają się.

Aktualnie uczę siedmiolatka z ADHD. O ile półtora roku temu były fochy i darcie się, jak mu się coś nie spodobało, o tyle teraz młody nadal ma problemy, żeby usiedzieć na miejscu albo nie odpływać w swój świat, ale wie, że nie grzebie się w rzeczach kolegów ani nie włazi pod ławkę akurat wtedy, gdy jest jego kolej odpowiadać na pytanie. I w sumie jest dużo mniej kłopotliwy w nauczaniu niż jego zupełnie zdrowi, za to rozwydrzeni koledzy (jeden zaniedbany wychowawczo, drugi rozpuszczony do granic wytrzymałości).
    • joaaa83 Re: ADHD, choroba psychiczna czy niewychowanie? 20.06.17, 09:09
      U mojej córki w grupie 4-latek wyzwał nauczycielkę od k... Dziecko mi powiedziało, bo pytało o co chodzi, ale najpierw wstydziła się nawet mnie zapytać o to słowo. Powiedziała tylko, że Pani była bardzo zła i wyszła z nim z sali. Nie wiem co u niego się w domu działo, ale rodzice wyglądem się nie wyróżniali. Czasami po chłopca przychodził dziadek i absolutnie nie miał wpływu na niego "Załóż buty", a dziecko chodzi gdzieś tam sobie, nie zwraca uwagi.

Inny 4-latek nie wyzywał, ale bił przy mnie swoją babcię w szatni. Kazałam mu przestać i jednocześnie włączyła się pomoc przedszkolna obecna w szatni i chłopiec się uspokoił. Po tym incydencie odbierał go już dziadek. Babcia z dnia na dzień przestała przychodzić. Matkę chłopca znam - inteligentna, żadna patologia, ale wiem że wychowuje chłopca sama ze swoimi rodzicami.
      • lauren6 Re: ADHD, choroba psychiczna czy niewychowanie? 20.06.17, 09:53
        Kiedyś odbierałam moje dziecko z przedszkola. Wracalismy z koleżanką z grupy i jej mamą. Byłam w szoku jak ta dziewczynka mówi do matki: ty to jesteś stara i głupia (w tym stylu). Dzieci miały wtedy z 5 lat i zastanawiałam się co zrobili nie tak rodzice, że dziecko w ten sposób odnosi się do matki.
        Rodzina normalna, żadne pato. Podejrzewam, że dziewczynka raczej padła ofiarą bezstresowego wychowania, nie byla zaburzona, ani nie była świadkiem przemocy w rodzinie.
        • dziennik-niecodziennik Re: ADHD, choroba psychiczna czy niewychowanie? 20.06.17, 11:28
          "Byłam w szoku jak ta dziewczynka mówi do matki: ty to jesteś stara i głupia (w tym stylu)."

niekoniecznie. wszystko zalezy czy to była pojedyncza sytuacja, czy na stałe. moze akurat dzień wczesniej mama popełniła jakis błąd i usprawiedliwiając sie powiedziała do córki "a bo ja juz stara i głupia jestem, to i tak bywa" - a dziecko to po prostu akurat powtórzylo?...
      • 3-mamuska Re: ADHD, choroba psychiczna czy niewychowanie? 20.06.17, 09:58
        A ja wam powiem skad to sie bierze.
        W pewnym wieku dzieci biją, uderzają, i np. W meza rodzinie była ciotka tak kochająca dzieci ze pozwalała sie okładać.
        Bic po twarzy i zachwyt. I widywałam takie sytuacje ze najcześciej dziadkowie tak zapatrzeni w wnuka ze pozwalają.
        I tak dziecom zostaje zamist złapać takiego rocznika za rękę i powiedzieć nie wolno. To radocha i potem rośnie takie bez hamulców.
      • claudel6 Re: ADHD, choroba psychiczna czy niewychowanie? 20.06.17, 11:26
        no dobrze, to skąd 4-latek z zupełnie normalnej niepatologicznej rodziny zna słowo "k..wa"? bo żeby go używać w takim kontekscie, czyli wyzywać kogoś, to trzeba je słyszeć - i to wielokrotnie - właśnie w takim kontekście. to jest zupełnie inna "k..a" niż ta, będąca gwałtowną reakcją, gdy co poszło nie tak (np. upuszczenie naczynia itd.)
        • triss_merigold6 Re: ADHD, choroba psychiczna czy niewychowanie? 20.06.17, 11:29
          Brawo! Ta pani zrozumiała, że k..a w charakterze bezmyślnie powtórzonego przecinka czy odpowiednika "ojej" ma inne znaczenie niż k...a skierowane centralnie i intencjonalnie do dorosłego.
        • lauren6 Re: ADHD, choroba psychiczna czy niewychowanie? 20.06.17, 11:42
          > to skąd 4-latek z zupełnie normalnej niepatologicznej rodziny zna słowo "k..wa"?

Z choinki się urwałaś?

Moje dziecko w wieku 2 lat zostało uświadomione przez kolegów w żłobku, że istnieją takie słowa jak k... czy ch... . Na szczęście nowo zdobyta wiedza się nie utrwaliła i przez kilka lat był spokoj. Potem w przedszkolu była sytuacja, że moje dziecko przeklnęło. W kontekście jak najbardziej prawidłowym. Kara w przedszkolu, kara w domu, do małej głowy dotarł komunikat, że nie przeklinamy. Póki co problemów z przeklinajacym dzieckiem nie mam. Ale również jestem świadoma, że takie słowa zna i wie jak ich poprawnie używać. Przed przekleństwami w przestrzeni publicznej nie da się uciec i dzieci to chłoną.
          • claudel6 Re: ADHD, choroba psychiczna czy niewychowanie? 20.06.17, 11:57
            to Ty si z choinki urwałaś. przeczytaj uważnie jeszcze raz.
            dla ułatwienia: czy Twój dwulatek po tym, jak poznał słowo "k..a" użył go jako wyzwiska np. wobec Ciebie lub kolezanki?
        • edelstein Re: ADHD, choroba psychiczna czy niewychowanie? 20.06.17, 11:57
          Posluchaj sobie idac miastem jak rozmawiaja dorosli
          • claudel6 Re: ADHD, choroba psychiczna czy niewychowanie? 20.06.17, 12:15
            wiesz, nie pamiętam kiedy (i czy w ogóle kiedykolwiek) słyszałam na ulicy, by tak ktoś powiedział do kobiety i jeszcze by moja córka była przy tym. nie, dorośli na ulicy tak sie do siebie nie zwracają. tak się zwraca do siebie patologia, ale widocznie nie mam przyjemności jej tak często spotykać.
            • edelstein Re: ADHD, choroba psychiczna czy niewychowanie? 20.06.17, 12:23
              Nieee no wcale nie slychac jak keden do drugiego na rynku krzyczy t"ty k...o"albo w autobusie.Zawsze mnie smieszyla wiara,ze dziecko jest w bance i nie slyszy ani nie widzi.Twoja naiwnosc rozbraja.
              • claudel6 Re: ADHD, choroba psychiczna czy niewychowanie? 20.06.17, 16:38
                ale jaka naiwność, po prostu żyję swoim życiem, nie Twoim i dzięki bogu. nie, nie chodzę na co dzień w miejscach, gdzie dorośli na ulicy się tak do siebie zwracają, nie słyszałam również nigdy czegoś takiego w autobusie, no moze miałam niezwykle szczęście, ale jeżdżę autobusami w czasie, gdy ludzie przemieszczają się w kierunku pracy albo z niej i nie spotykam tam zapitych par miłośnie się wyzywających. nie jest prawdą, że można wyzwiska spotkać na każdym kroku, żyję w dwumilionowym mieście i codziennie wychodzę z domu.
                • triss_merigold6 Re: ADHD, choroba psychiczna czy niewychowanie? 20.06.17, 16:56
                  Amen.
                  A nie, sorry. Parę miesięcy temu wieczorem w całodobowym z alkoholem mimowolnie słyszałam jak per suko zwracają się do siebie dwie rozkosznie podpite panie 30+, które kupowały jakąś siatę alkoholu. Nie wyglądały na menelice, wyglądały na panie, które przedawkowały jakieś serialne czy inne reality show z życia white trash.
                • 1234wxyz Re: ADHD, choroba psychiczna czy niewychowanie? 20.06.17, 17:12
                  Może w tym rzecz że nie mieszkasz w Polsce, może za granicą istotnie trudniej o kur*y i chu*e. W Polsce nie da się żyć w mieście, jeździć komunikacją, chodzić ulicami i nie słyszeć.
                  • iwoniaw Re: ADHD, choroba psychiczna czy niewychowanie? 20.06.17, 17:22
                    No patrz, mieszkam w Polsce, w dużym mieście, z domu wychodzę, z komunikacji korzystam. Ostatnio dzisiaj w sumie z godzinę w obie strony. Społeczeństwa rzucającego wyzwiskami nie stwierdziłam. Nawet chodząc ulicami do i z przystanku. Cuda, panie!
                    • 1234wxyz Re: ADHD, choroba psychiczna czy niewychowanie? 20.06.17, 17:42
                      No cuda. Może jakiś magiczny rejon. Zazdroszczę.
          • claudel6 Re: ADHD, choroba psychiczna czy niewychowanie? 20.06.17, 12:18
            poza tym kłania się brzytwa Ockhama. jeśli przedszkolne dziecko przejawia agresywne zachowania i używa dorosłych "wyzwisk", to w 90% będzie winny dom rodzinny, nie: TV, ludzie w autobusach, ludzie na ulicy, koledzy przedszkolni, panie przedszkolanki, przybysze z kosmosu.
            • edelstein Re: ADHD, choroba psychiczna czy niewychowanie? 20.06.17, 12:24
              Wierz w twoj czarno bialy swiat.
              • claudel6 Re: ADHD, choroba psychiczna czy niewychowanie? 20.06.17, 12:29
                to nie jest czarno-biały świat. nie napisałam, że ZAWSZE i BEZWZGLĘDNIE, tylko, ze na tym etapie rozwoju rodzina ma podstawową moc wzorotwórczą i dziecko nie podłapuje skrajnych zachowań z ulicy, bo kochająca rodzina potrafi również na takie obserwacje dziecko zaimpregnować. jak moja córka zobaczy, ze pan wyzywa panią, to się natychmiast dowie, ze to złe i karygodne i w dodatku kryminalne. a nie radośnie podłapie wzór z ulicy.
                jak dziecko idzie do szkoły, ta moc wzorotwórcza rodziców spada, gdy staje się nastolatkiem tę moc przejmują wręcz koledzy i internet. to nie jest wiedza tajemna, tylko podstawy psychologii dzieci.
                • claudel6 Re: ADHD, choroba psychiczna czy niewychowanie? 20.06.17, 12:31
                  a, 5-latek z normalnej rodziny się po ulicy sam nie wałęsa, sam również nie jeździ autobusami. sam również nie ogląda filmów dla dorosłych. wszystko co zobaczy, widzą również jego rodzice i mogą zareagować.
                  • spanish_fly Re: ADHD, choroba psychiczna czy niewychowanie? 20.06.17, 12:56
                    Towarzystwo dorosłych nie wymazuje ze świadomości dziecka tego, co zobaczyło.
                  • edelstein Re: ADHD, choroba psychiczna czy niewychowanie? 20.06.17, 13:09
                    Serio 5latek nie wychodzi sam na podworko,ciekawe
                    • claudel6 Re: ADHD, choroba psychiczna czy niewychowanie? 20.06.17, 16:40
                      niee... nie wychodzi. welcome to 2017.
                      • edelstein Re: ADHD, choroba psychiczna czy niewychowanie? 20.06.17, 19:52
                        Biedny
                • edelstein Re: ADHD, choroba psychiczna czy niewychowanie? 20.06.17, 12:34
                  Mnostwo dzieci przebywa poza zasiegiem rodzicow caly dzien
                  • iwoniaw Re: ADHD, choroba psychiczna czy niewychowanie? 20.06.17, 12:53
                    Przedszkolnych dzieci? Sugerujesz, że to personel przedszkola podczas nieobecności rodziców zaszczepia w dzieciątkach znajomość zachowań typu zwracanie się do kogokolwiek per "k..."?
                    Claudel6 ma 100% racji - małe dziecko, w wieku, o którym mowa, większość (zdecydowaną większość) wzorców zachowań czerpie nie skądinąd, ale z domu rodzinnego i najbliższego otoczenia, w którym przebywa. Jak ciężko takie nawyki przełamać, wie każdy, kto choćby incydentalnie się zetknął z nauczaniem dzieci przedszkolnych i wczesnoszkolnych - i jak ciężką pracą jest zaszczepienie nawyków, których dziecko z domu nie ma. Wchodząc do grupy małych dzieci naprawdę na pierwszy (i drugi) rzut oka (i ucha) można stwierdzić, które pochodzą ze środowisk o wspólnych wzorcach, a które od nich zdecydowanie odstają, za to idealnie się wpasowują w zupełnie inną grupę. I nie, przypadkowe słowa zasłyszane incydentalnie w autobusie czy na ulicy nie formują u kilkulatka nawyku ani nie kształtują jego reakcji w stresie/złości/innych emocjach.

Kilkulatek może nie panować nad emocjami, zgoda. Może ryczeć, rzucać się na podłogę, krzyczeć "jesteś głupi/a" czy "nienawidzę was", "idźcie sobie" etc., ale z całą pewnością nie nazwie nikogo "k..." dlatego, że usłyszał przypadkiem przechodząc obok pijaczków na ławeczce "Mietek, k..., co ty, k..., sobie myślisz?"
                    • lauren6 Re: ADHD, choroba psychiczna czy niewychowanie? 20.06.17, 12:58
                      Żadna z was nie widziała tego dziecka i tak na prawdę nie wie jak się zachowuje i co mówi w sytuacjach stresowych. Znacie zarys jakiegoś zdarzenia opisany przez media. Ta tej podstawie orzekłyście, że rodzina chłopca jest patologiczna. Same ekspertki od psychologii na odległość!
                      • iwoniaw Re: ADHD, choroba psychiczna czy niewychowanie? 20.06.17, 13:07
                        Niczego nie orzekłam, tylko tłumaczenie powodów, dla których dziecko zachowuje się akurat tak, a nie inaczej, powinno się jednak zaczynać od wersji bardziej prawdopodobnej. Bo oczywiście, teoretycznie możliwe jest nawet, że to dziecko porwali kosmici, a nauczycielkę zaatakował i uszkodził podstawiony awatar - tylko że jakoś prawdopodobieństwo nikłe, prawda? Podobnie jest z nawykami i reakcjami dzieci - nie nabywają ich w większym stopniu od przypadkowych jednorazowych kontaktów z obcymi w autobusie niż od rodziców, to po prostu tak nie działa - i owszem, znacznie większe prawdopodobieństwo, że młodzianek rzucający "k..." pod adresem nauczycielki pochodzi z patologii, niż że kulturalni i cywilizowani rodzice po prostu złą trasą go do przedszkola prowadzają, więc się za dużo przeklinających i wyzywających meneli naoglądał.
                      • triss_merigold6 Re: ADHD, choroba psychiczna czy niewychowanie? 20.06.17, 13:21
                        Hm... codzienne i typowe dla wieku i grupy zachowania dzieci oraz reakcje nauczycielek w przedszkolu nie są przedmiotem artykułów na pierwszych stronach.
                        Jakoś nie wydaje mi się też, że nauczycielka w przedszkolu jest wybitnie przewrażliwiona oraz ma zaburzoną ocenę sytuacji, a pogotowie wezwano ponieważ jedno z dzieci pobrudziło ją nutellą albo nasypało piasku na buty.
                        • spanish_fly Re: ADHD, choroba psychiczna czy niewychowanie? 20.06.17, 13:26
                          To wydarzenie jest przedmiotem artykułu wyłącznie dlatego, że nauczycielka trafiła do szpitala. Gdyby dziecko ją kopnęło w nogę, albo gdyby zdążyła się uchylić to żadnej sensacji by nie było.
                    • edelstein Re: ADHD, choroba psychiczna czy niewychowanie? 20.06.17, 13:11
                      Döaczego nauczyciele,inne dzieci sa tam caly dzien,nie ludzmy sie,ze do przedszkoli chodzi tylko elita.Przebywajac z takimi dziecmi to zaden problem nauczyc sie wyzwisk.Moj syn z przedszkola tez przynosil rozne kwiatki.
                      • iwoniaw Re: ADHD, choroba psychiczna czy niewychowanie? 20.06.17, 14:35
                        No ale właśnie o tym piszemy - co innego, jak dziecko "przynosi kwiatka" z przedszkola czy skądkolwiek i nawet się nieco ponapawa, że zna brzydkie słowo, którego używanie dorosłych irytuje/szokuje/zniesmacza - a rodzic powie, że to niestosowny sposób wyrażania się/zachowania, a co innego, gdy taki "kwiatek" to automatyczna reakcja dziecka na dyskomfort/stres/postawienie granic/dokuczanie etc.

Twoje dziecko, mimo "kwiatków" z przedszkola przynoszonych, raczej nie wyzywa nauczycieli/kolegów/babci/sąsiadów od "k..", gdy mu coś nie pasuje, prawda? Jak sądzisz, dlaczego?
            • claudel6 Re: ADHD, choroba psychiczna czy niewychowanie? 20.06.17, 12:25
              errata: cudzysłów do wyzwisk zbędny
    • mamma_2012 Re: ADHD, choroba psychiczna czy niewychowanie? 20.06.17, 09:16
      Jedyne co można stwierdzić to, to, że doszło do zachowania agresywnego. O jego przyczynach i podłożu nic nie da się powiedzieć na podstawie tego artykułu. Z pewnością dziecko trzeba obserwować. Dziewczyny pracujące w przedszkolach takich historii mają do opowiedzenia sporo, gazety o tym nie piszą, bo kończy się mniej spektakularnie.
    • chocolatemonster Re: ADHD, choroba psychiczna czy niewychowanie? 20.06.17, 09:26
      Ja nie rozumiem tylko czemu agresywny =zaburzony. Można nie mieć żadnego zaburzenia i być agresywnym a można być niezaburzonym i bardzo agresywnym. Wczorajsza sytuacja z niezaburzona równolatka : moja corka podeszła i wzięła do ręki lalkę tej zdrowej. Zdrowa dostala szału i zaczęła wyrywać lalkę mojej córce. Moja corka znieruchomiala i widziałam, że nie wie o co chodzi. Wołam Mloda, Mloda przychodzi 'czemu ona się tak zezloscila? '. Nie twierdzę, że moje dziecko nie reaguje intensywnie gdy ktoś chce zabrać jej zabawke ale różnica między mną a rodzicem dziecka nuezaburzonego (zazwyczaj ) jest taka, że ja tłumacze a on/ona nie. Z racji tego, że moje dziecko spędza całe dni na zewnatrz mam okazję przyjrzeć się dzieciom i większość jest w jakiś tam sposób agresywna. Te najbardziej agresywne to te bez orzeczeń (moja córka jest jedynym dzieckiem asd na osiedlu ).
      • triss_merigold6 Re: ADHD, choroba psychiczna czy niewychowanie? 20.06.17, 09:32
        A ja nie rozumiem czemu niektórzy czytają wybiórczo.
        Wyraźnie napisałam, że zachowanie przedszkolaka może wynikać z zaburzenia, choroby psychicznej, wzorców domowych, (nie)wychowania.
        • chocolatemonster Re: ADHD, choroba psychiczna czy niewychowanie? 20.06.17, 09:39
          Bo doskonale znam Twoje podejście do dzieci zaburzonych i inaczej by było gdyby pytanie początkowe brzmiało 'czemu 4 latek tak się zachował ?'.
        • edelstein Re: ADHD, choroba psychiczna czy niewychowanie? 20.06.17, 09:41
          Triss wszyscy wiedza co uwazasz na temat dzieci z zaburzeniami. Ty musisz kazde dziecko wrzucic do szufladki.Jakos sie noe odnioslas do mojego linka.
      • edelstein Re: ADHD, choroba psychiczna czy niewychowanie? 20.06.17, 09:39
        Bo prosciej jest zrzucic problem na deficyt niz przyjac do wiadomosci,ze agresywne dziecko moze nie miec zadnych deficytow.
        Obserwuje dzieci i czesto te agresywne wcale nie sa zaburzone.Pamietam sytuacje gdy matka twoerdzila,ze jej dziecko ma ADHD dlatego jest agresywne i paskudne z charakakteru.Poniewaz szkola chciala papier to matka poszla go zdiagnozowac i wyszlo,ze dziecko zadnych zaburzen nie ma,jest zwyczajnie niewychowany.
      • bookends Re: ADHD, choroba psychiczna czy niewychowanie? 20.06.17, 09:59
        Dlaczego uważasz, że dziecko było agresywne? To Twoja wzięła cudzą rzecz bez pytania, a ta druga zareagowała wyrywając ją z ręki Twojej - to nie jest agresja, to obrona swojej własności i swoich praw. Oczywiście nieco przesadzona i impulsywna, ale mówimy o kilkulatkach, tak?
        • chocolatemonster Re: ADHD, choroba psychiczna czy niewychowanie? 20.06.17, 10:31
          Tak, czterolatki. Tyle, ze to nie było 'oddaj! To moje!' . To był wrzask połączony ze szczypaniem. Moja wina, że nie uścislilam. I moja córka nie wyrwala lalki z ręki drugiej dziewczynki. Ta lalka leżała na kocu na trawie jak wiele innych zabawek. Jest u nas na osiedlu taka niepisana reguła, że jak ktoś wynosi zabawkę to znaczy , że wiele dzieci może się nia bawić i moja córka wie, że jak nie chce się dzielić to ma czegoś nie wynosić. To samo tyczy rowerów itd. Często starsze dzieci jeżdżą na rowerach młodszych (śmiesznie to wygląda ). Ostatnio moja córka była b. rozczarowana bo nie dała rady jechać pojazdem starszego chłopca a bardzo chciała. Co do małej agresorki to obstawiam, że to dlatego , że ona ma trzech starszych braci i nauczyła się bronić swego do upadłego. Bo sytuacja kiedy dostaje szału gdy ktoś tylko dotknie jej zabawke nie jest pierwszą i nie tylko z moja córka. Poza tym dziewczynka jest ok.
    • karmelowa_bombonierka Re: ADHD, choroba psychiczna czy niewychowanie? 20.06.17, 09:32
      I co, mamy zdiagnozować forumowo dziecko którego nikt z nas na oczy nie widział i nic nie wie, nie mówiąc o braku kompetencji? Gdyby pięciolatek kopnął przedszkolankę w łydkę, nawet wyzywając w tym momencie - nie byłoby artykułu. Tu pechowo trafił ją w krtań - i już sława na całą Polskę.

I diagnozy - ADHD (???????), choroba psychiczna (?????????????????), niewychowanie (???????????????). Co my wiemy o tym dziecku, sytuacji?
      Obecnie dzieci bluzgi słyszą na każdym kroku - od starszych dzieci wszędzie wkoło, dorosłych, w telewizji, dosłownie wszędzie.
      A akurat używanie brzydkich słów przez przedszkolaki nie jest objawem zaburzeń psychicznych ani ADHD czy nawet niewychowania - tylko czymś zupełnie naturalnym. Podobnie jak histerie, złość, wierzganie.
      Być może dziecko wpadło w złość z jakiegoś powodu, bluznęło bo taką ma fazę (jak większość dzieciaków w pewnym momencie) i wierzgnęło pechowo uderzając panią w krtań.
      A już cała Polska dzieciakowi zdiagnozowała co najmniej chorobę psychiczną.
      Może warto by dowiedzieć się jak było dokładnie?
      I jakie to dziecko jest na codzień?
      • chocolatemonster Re: ADHD, choroba psychiczna czy niewychowanie? 20.06.17, 09:40
        Dokładnie.
      • spanish_fly Re: ADHD, choroba psychiczna czy niewychowanie? 20.06.17, 10:40
        Nie chciało mi się tego pisać.
    • alpepe Re: ADHD, choroba psychiczna czy niewychowanie? 20.06.17, 09:40
      Ja to widzę tak, nauczycielka się wreszcie podłożyła, bo problemy były już wcześniej, a dyrektorka nie miała odwagi działać, teraz mamy szpital, l4, uszczerbek na zdrowiu i haję na całą Polskę. Wreszcie się ktoś rodzicom i dziecku dobierze do skóry.
      • ichi51e Re: ADHD, choroba psychiczna czy niewychowanie? 20.06.17, 09:42
        Ale dyrektorka mowi ze dzieci sa rozne i ze to w normie rozwojowej...
        • triss_merigold6 Re: ADHD, choroba psychiczna czy niewychowanie? 20.06.17, 09:51
          A co ma powiedzieć?
          Nie, to nie jest norma.
        • alpepe Re: ADHD, choroba psychiczna czy niewychowanie? 20.06.17, 11:28
          A co ma powiedzieć, ma się kajać? Na stówę problemy były wcześniej.
      • edelstein Re: ADHD, choroba psychiczna czy niewychowanie? 20.06.17, 09:44
        Chcesz powiedziec,ze nauczycielka specjalnie dziecko sprowokowala i wystawila tak by trafilo w krtan?B..prawdopodobne,krtan jest u doroslego dosc wysoko (nawet jak siedzi)jak na mozliwosci przedszkolaka.
        Niestety swiadczy to o nauczycielce,nie nadaje sie do wykonywania zawodu.
        • triss_merigold6 Re: ADHD, choroba psychiczna czy niewychowanie? 20.06.17, 09:53
          Wystarczy, że się schyliła albo siedziała na podłodze lub przy niskim stoliczku.
          Cóż, nauczyciele, zwłaszcza w przedszkolu, dotychczas nie musieli posiadać umiejętności sanitariuszy z psychiatryka, którzy potrafią obezwładnić pacjenta z atakiem szału.
          • spanish_fly Re: ADHD, choroba psychiczna czy niewychowanie? 20.06.17, 10:46
            Chyba już zapomniałaś jak to jest w przedszkolu.
            • triss_merigold6 Re: ADHD, choroba psychiczna czy niewychowanie? 20.06.17, 10:51
              Mam córkę w przedszkolu, jestem w przedszkolu codziennie, rozmawiam z paniami i rodzicami innych dzieci, ponadto bywam na przeróżnych przedszkolnych eventach i z córką na pierdylionie przedszkolnych urodzin.
              Dodatkowo, moja kuzynka jest nauczycielką w przedszkolu w dość parszywej części Łodzi, opowiadać potrafi.
              Umiem ocenić jakie zachowanie pięciolatka mieści się w normie, a jakie nie.
              • spanish_fly Re: ADHD, choroba psychiczna czy niewychowanie? 20.06.17, 10:59
                Ale tego pięciolatka nie znasz, nie było Cię przy tym wydarzeniu, w dodatku nie znasz jego nauczycielki, a równie możliwy jest scenariusz, że zachowanie dziecka było reakcją na nienormalne zachowanie nauczycielki. Moje dziecko przez rok miało taką wychowawczynię w przedszkolu, że sama musiałam się powstrzymywać, żeby jej z liścia nie strzelić.
                • triss_merigold6 Re: ADHD, choroba psychiczna czy niewychowanie? 20.06.17, 11:10
                  Cóż, info o wydarzeniu trafiło do mediów stąd mogę przypuszczać i komentować. Dostrzegam również różnicę między niezrealizowanymi impulsami dorosłego, którego inny dorosły irytuje/zapienia/wkurza/inne, a zrealizowanym zachowaniem dziecka w połączeniu z wyzwiskiem.
                  • spanish_fly Re: ADHD, choroba psychiczna czy niewychowanie? 20.06.17, 11:41
                    Mnie ta wychowawczyni nie biła po głowie, nie szczypała, nie szarpała, nie karała niesprawiedliwie, nie darła się na mnie, a to robiła dzieciom. Nie zdziwiłoby mnie wcale, gdyby któreś nie wytrzymało i się jej w końcu porządnie odwinęło. Nawet moje dziecko - wyjątkowo opanowane i nieagresywne - raportowało, że w końcu "nie wytrzyma".

Zatem pamiętaj, że możesz jedynie przypuszczać i że Twoje przypuszczenia są z konieczności obarczone bardzo dużym marginesem błędu, bo znasz jedynie zdawkowy opis wydarzenia i nie jesteś fachowcem.
              • edelstein Re: ADHD, choroba psychiczna czy niewychowanie? 20.06.17, 11:08
                Buhahaha no to jestes kompendium wiedzytongue_out od rozmow z przedszkolankami.Twoja kuzynka zamiast opowiadac powinna sie skupic na podniesieniu kwalifikacji skoro sobie nie radzi.Ogolnie smieszy mnie,ze dorosla osoba nie potrafi sobie poradzic z przedszkolakiem.
                • triss_merigold6 Re: ADHD, choroba psychiczna czy niewychowanie? 20.06.17, 11:17
                  Ty też masz problem z czytaniem? Nie napisałam, że sobie nie radzi. Napisałam, że opowiada o przeróżnych sytuacjach z udziałem dzieci nieraz bardzo zaniedbanych, z rodzin pod opieką MOPS.
          • edelstein Re: ADHD, choroba psychiczna czy niewychowanie? 20.06.17, 11:04
            Musieli,musieli,dzieci z problemami nie wyskoczyly jak z pudelka w roku 2010.Nie bez powodu na studiach jest czesc obejmujaca nauczanie specjalne.Moja mama majaca uprawnienia od nauki w przedszkolu po gimnazjum moglaby ci poopowiadac jak to bylo kiedys.Ma za soba 30lat pracy w zawodzie i dzieci z dysfunkcjami oraz niewychowanych widziala na peczki.Kiedys na pedagogike szli ludzie z powolaniem teraz ida ci co nie maja innego wyboru.Do pracy z dziecmi potrzeba wiedzy i serca,a nie tylko wiedzy,chociaz juz spotkalam nauczycieli ,ktorych wiedza byla kiepska.
    • kkalipso Re: ADHD, choroba psychiczna czy niewychowanie? 20.06.17, 09:49
      Często też niewychowanie nie znam niegrzecznych/agresywnych dzieci mądrych spokojnych nieprzeklinających rodziców.
      • edelstein Re: ADHD, choroba psychiczna czy niewychowanie? 20.06.17, 11:05
        A ja znam.
        • kkalipso Re: ADHD, choroba psychiczna czy niewychowanie? 20.06.17, 12:38
          Wyjątki się zdarzają.
    • miss_fahrenheit Re: ADHD, choroba psychiczna czy niewychowanie? 20.06.17, 10:18
      Raczej brak wychowania.
      • rulsanka Re: ADHD, choroba psychiczna czy niewychowanie? 20.06.17, 10:21
        A może "nadmiar wychowania", czyli wychowanie poprzez bicie. Dziecko z normalnej rodziny nie wyzywa w ten sposób.
    • zona_mi wklejone przez moderatora 20.06.17, 10:18
      A o dzielnym przedszkolaczku już było?

konwalka 20.06.17, 10:13

Co to system pobudzania miał silniejszy niż system hamowania? wiadomosci.gazeta.pl/wiadomosci/7,114883,21980913,nowe-skalmierzyce-przedszkolak-kopnal-nauczycielke-w-krtan.html
    • rulsanka Re: ADHD, choroba psychiczna czy niewychowanie? 20.06.17, 10:19
      Osobiście stawiam na to, że dziecko było świadkiem przemocy lub jej doświadczyło. świadczy o tym powiedzenie słowa na k. Rozwścieczony, "niegrzeczny", ale nie pochodzący z patologii dzieciak, nie wiązałby agresji z wulgarnymi słowami. Owszem, zdarza się, że dzieci bezrefleksyjnie powtarzają wulgaryzmy dla zabawy, ale to inna sytuacja. Tu mamy silne kopnięcie w połączeniu z wyzywaniem.

Agresja nie jest typowa dla adhd. Adhd to przede wszystkim zaburzenia koncentracji, poza tym dziecko może być miłe i uprzejme nawet bardziej od rówieśników.
      • claudel6 Re: ADHD, choroba psychiczna czy niewychowanie? 20.06.17, 11:30
        dokładnie. użycie tego słowa w tym kontekście oznacza, że dziecko je w takim kontekście poznało.
    • zlababa35 Re: ADHD, choroba psychiczna czy niewychowanie? 20.06.17, 10:23
      Obojętnie,z jakiej przyczyny, takie dziecko to zagrożenie dla grupy, dla nauczyciel widać też.
      Przedszkole nie jest obowiązkowe, zawsze można się pozbyć tongue_out.
    • paloma_blauwinder Re: ADHD, choroba psychiczna czy niewychowanie? 20.06.17, 10:24
      U moich synów w szkole - na szczęście nie w ich klasach - był taki chłopiec. Bardzo porządna rodzina, inne dzieci OK. Takie zachowanie wynikało z bardzo ciężkiego porodu i powstałych uszkodzeń. Chłopiec (bardzo inteligentny) skończył chyba w edukacji domowej, ale klasa, w której był się z tego jeszcze nie otrząsnęła, po paru latach. Zdecydowanie za długo próbowali nad nim "pracować".
    • chocolatemonster Re: ADHD, choroba psychiczna czy niewychowanie? 20.06.17, 10:38
      Cóż, moja córka w wieku 3.5 miała fazę ma szczypanie i ciągnięcie za włosy i trwało to jakieś 3 mce. Tyle, ze to było traktowane 'no tak, zaburzona, no tak ...stanowi zagrożenie. ..' bo nie krylismy diagnozy. Gdy ja ktoś ugryzl lub ppchnął to było 'no dzieci tak czasem maja'. W sumie to nie dziwie się, że rodzice czasem zatajaja diagnozę. U mojej córki etap minął. Ona ma teraz problem ze zrozumieniem agresji u innych mimo, że sama pamięta , że aniolem nie była .
      • fogito Re: ADHD, choroba psychiczna czy niewychowanie? 20.06.17, 11:09
        Słowo k..wa jest w powszechnym użyciu w Polsce przez dorosłych obu płci. Trudno sie wiec dziwić, ze dzieciak użył akurat tego słowa. Popatrzmy na siebie, swoich mężów i starsze dzieci. Agresja w szkołach w Polsce jest powszechna. Ucząc trzy miesiące w podstawówce miałam okazje usłyszeć i zobaczyć wiele. Wiele tez słyszę w autobusach, na ulicy i w telewizji. Taka niestety jest większość naszego narodu.
        • spanish_fly Re: ADHD, choroba psychiczna czy niewychowanie? 20.06.17, 11:15
          Dokładnie 99% dorosłych czasem przeklina. Po drugie dzieci nie żyją w izolacji, gdzie mają kontakt tylko z rodzicami. Wystarczy, że na wczasach usypiały w pomieszczeniu z telewizorem.
          • rulsanka Re: ADHD, choroba psychiczna czy niewychowanie? 20.06.17, 11:29
            Przeklinanie, używanie wulgaryzmów a WYZYWANIE to zupełnie 2 różne rzeczy. Przedszkolak może powiedzieć słowo na k, ale raczej w formie zabawy, cha cha, ale śmiesznie się wszyscy wkurzają jak mówię to słowo, ale nie jako sposób na obrażenie drugiej osoby. To musiał podsłuchać.
          • claudel6 Re: ADHD, choroba psychiczna czy niewychowanie? 20.06.17, 11:39
            ale co wy opowiadacie. słowo "k..a" moze się zdarzyć wśród przedszkolaków, ale w kontekście niewinnym, czyli np. jako reakcja na coś, ale jako wyzwisko - nie zdarza się wśród dzieci, które tego słowa w takim kontekście nie usłyszały, bo niby skąd by miały wiedzieć, co znaczy i ze może być to wulgarne wyzwisko.

taką wiedzę można zdobyć od kolegów, ale raczej w szkole, nie w przedszkolu.
            • spanish_fly Re: ADHD, choroba psychiczna czy niewychowanie? 20.06.17, 11:44
              Z obserwacji np. w autobusie, z kontaktów z innymi dziećmi, z telewizji? A niektóre pięciolatki wyobraź sobie mają nawet starsze rodzeństwo.
              • rulsanka Re: ADHD, choroba psychiczna czy niewychowanie? 20.06.17, 11:49
                To tak nie działa. Słowa nauczyć się można, nawet trudno się go nie nauczyć. Ale zastosowanie w celu wyzywania kogoś, to jest kontekst, który trzeba zaobserwować i raczej nie ma go w telewizji w godzinach oglądania przez przedszkolaki, w autobusach z kolei k pada jako przerywnik a nie wyzwisko.
                • lauren6 Re: ADHD, choroba psychiczna czy niewychowanie? 20.06.17, 11:51
                  Wystarczy, że jedno dziecko ma nastoletnie rodzeństwo.
                  • dziennik-niecodziennik Re: ADHD, choroba psychiczna czy niewychowanie? 20.06.17, 11:56
                    nastolatek tez skądś musi sie dowiedziec ze mozna nazwac kobietę "kur..ą" i - co najważniejsze - ze TO JEST DOPUSZCZALNE.
                  • triss_merigold6 Re: ADHD, choroba psychiczna czy niewychowanie? 20.06.17, 12:57
                    I nastoletnie rodzeństwo wyzywa się oraz rodziców czy innych dorosłych per ty k...o? W takiej sytuacji tym bardziej sąd rodzinny powinien się pochylić nad rodziną.
                  • iwoniaw Re: ADHD, choroba psychiczna czy niewychowanie? 20.06.17, 14:37
                    I uważasz, że nastolatek w normalnej rodzinie przy przedszkolnym rodzeństwie zwraca się do innych ludzi per "ty k..."? Bo jak dla mnie to nie jest normalne.
                    • lauren6 Re: ADHD, choroba psychiczna czy niewychowanie? 20.06.17, 14:47
                      Myślę, że rozsadny rodzic nie mówi: moje dziecko nigdy. Szczególnie jeśli chodzi o nastolatków, którzy mają bajzel zamiast mózgu i wpadają na różne głupie pomysły "for fun".
                • spanish_fly Re: ADHD, choroba psychiczna czy niewychowanie? 20.06.17, 11:54
                  Ale przecież dzieci nie żyją w izolacji - wychodzą na ulicę, wyjeżdżają z rodzicami na wczasy, chodzą do parku itd. Większość dzieci na etapie wczesnej podstawówki doskonale zna wiele brzydkich słów, nawet jeśli samo ich nie używa, chociaż przecież nikt im lekcji z tego w domu nie robi.
                  • claudel6 Re: ADHD, choroba psychiczna czy niewychowanie? 20.06.17, 12:03
                    w jakim wieku masz dziecko/dzieci? masz takie doświadczenia ze swoimi dziećmi? (pytam bez złośliwości)
                    • spanish_fly Re: ADHD, choroba psychiczna czy niewychowanie? 20.06.17, 12:33
                      Mam dziecko w wieku 12 lat. O jakie doświadczenia Ci chodzi, bo mam 12 lat przeróżnych doświadczeń ze swoim dzieckiem i nie wiem co wybrać? Akurat z agresją i przeklinaniem problemu nigdy nie było - to znaczy dziecko używa czasem przekleństw, ale nie przy rodzicach, dziadkach czy nauczycielach. Swoją drogą to często mnie zaskakuje wiedzą czy umiejętnościami, które zdobyło bez najmniejszego mojego w tym udziału.

Ale mam też doświadczenie własnego dzieciństwa i dwójkę rodzeństwa. Wychowywali nas Ci sami rodzice, mieszkaliśmy w tym samym domu, chodziliśmy do tych samych szkół, ale tylko jedno z nas w zerówce przywaliło koledze tak, że musiał jechać na szycie głowy.
                      • claudel6 Re: ADHD, choroba psychiczna czy niewychowanie? 20.06.17, 16:46
                        jak to jakie? konkretnie takie - że Twoje bez przemocy wychowywane dziecko przynosiło do domu z przedszkola, czyli w wieku 3-5 lat, wyzwiska. nie brzydkie wyrazy, tylko wyzwiska używane wobec was, gdy było zdenerwowane.
                        • spanish_fly Re: ADHD, choroba psychiczna czy niewychowanie? 20.06.17, 19:18
                          I skoro mojemu dziecko się to nie zdarzyło to znaczy, że to niemożliwe? Idiotyzm.
                  • rulsanka Re: ADHD, choroba psychiczna czy niewychowanie? 20.06.17, 12:14
                    A ta ciągle to samo. No to jeszcze raz. Słowo k może być użyte jako: wykrzyknik, przecinek, rodzaj zabawy, wyzwisko. Pierwsze 3 zastosowania są wbrew pozorom mało wulgarne, mogą wyrażać ubóstwo słownikowe, służyć dopasowaniu się do grupy itp. . Natomiast zastosowanie czwarte, w połączeniu z agresją, to nie jest zwykłe słowo, tylko dodatkowy cios, uzupełniający przemoc. Dlatego pisałam, że dziecko mogło być świadkiem lub obiektem przemocy i powinna się zapalić lampka kontrolna.
                    • edelstein Re: ADHD, choroba psychiczna czy niewychowanie? 20.06.17, 12:26
                      Swiadkiem orzemocy moglo byc na podworku
                      • claudel6 Re: ADHD, choroba psychiczna czy niewychowanie? 20.06.17, 12:34
                        ta, jasne. 5-latek sam na podwórku obserwuje jak sąsiad wyzywa konkubinę od k..w i nikt nie reaguje na tę jego obserwację. NA PEWNO tak było.
                        • edelstein Re: ADHD, choroba psychiczna czy niewychowanie? 20.06.17, 12:36
                          Ahh to musi byc konkubina? Wystarczy dwoch malolatowbig_grin niezle jestes ograniczona
                          • claudel6 Re: ADHD, choroba psychiczna czy niewychowanie? 20.06.17, 16:50
                            jezu to był przykład, a że tego nie odczytujesz, to świadczy raczej o Twoim ograniczeniu.
                            wszystko jedno kto to miałby powiedzieć - normą jest, że 5-latki nie przebywają same na podwórku w dzisiejszych czasach. chyba że to podwórko własnego jednorodzinnego domu.

wyżej napisała iwona - od samego usłyszenia wyzwiska nie kształtuje się intuicyjna reakcja w sytuacji zdenerwowania.
                            • edelstein Re: ADHD, choroba psychiczna czy niewychowanie? 20.06.17, 19:55
                              Bla bla widocznie mieszkam w spokojnej okolicy,tu 5latki wychodza same.Przeciez ty nie wiesz czy ten dzueciak dzialal intuicyjnie.Rownie dobrze migla palnac ni z grudzki ni z pietruszki.
              • claudel6 Re: ADHD, choroba psychiczna czy niewychowanie? 20.06.17, 11:54
                tak, tak, wszystkie fantastyczne możliwości, tylko, że nie z domu, bo jak wiadomo polska rodzina to rzecz święta.
                • spanish_fly Re: ADHD, choroba psychiczna czy niewychowanie? 20.06.17, 11:56
                  Ależ wręcz przeciwnie, po prostu jest za mało danych, żeby psy wieszać na ten konkretnej rodzinie.
                  • claudel6 Re: ADHD, choroba psychiczna czy niewychowanie? 20.06.17, 12:21
                    wiesz, na tym forum się dyskutuje o różnych wydarzeniach, w których osobiście się nie brało udziału i zawsze mamy "za mało danych". mi wiedza o świecie i małych dzieciach podpowiada, że takie zachowanie ma podłoże we wzorcach domowych. Tobie co innego. no i dobrze.
        • dziennik-niecodziennik Re: ADHD, choroba psychiczna czy niewychowanie? 20.06.17, 11:38
          czym innym jest "kur..a" jako wyraz emocji na przykład, a czym innym jest powiedzenie do kobiety "ty kur...o".
          nam sie w domu zdarza rzucic mięsem, nie ukrywam, ale nie wyzywamy się wzajemnie. córka wie ze "kur...wa mac" to przekleństwo, ale na to zeby powiedziec do kogos "kur..o jedna" nie wpadnie. bo po prostu nie zna takiego zastosowania tego słowa.
          • claudel6 Re: ADHD, choroba psychiczna czy niewychowanie? 20.06.17, 11:41
            do-kła-dnie, same here. moja córka wie, ze "k..a" to może być reakcja, ale nigdy nie wpadłaby na to, że można tak nazwać kobietę.
            btw, z jakiegoś powodu ona nigdy tego słowa nie podłapała, choć mi zdarza się używać. również jako przedszkolak. trochę OT, ale serio zastanawiam się, dlaczego.
            • dziennik-niecodziennik Re: ADHD, choroba psychiczna czy niewychowanie? 20.06.17, 11:45
              mozliwe ze dobrze zareagowaliście. czyli bez zbędnych emocji. ja tez po pierwszym razie powiedziałam córce ze to brzydkie słowo, mama uzyła bo sie zdenerwowala, ale nie jest to najlepszy wybór i ze bede wdzieczna jesli postara sie znaleźć słowa lepiej oddające jej emocje niz akurat to, a jesli juz musi to zeby nie przy ludziach. i nie ma problemu, słowo straciło na atrakcyjnosci.
              choc ostatnio padło "...MAĆ! - no co, mać to nie jest brzydkie słowo, chyba moge używac?" big_grin
          • lauren6 Re: ADHD, choroba psychiczna czy niewychowanie? 20.06.17, 11:46
            Błędnie zakładacie, że dziecko nauczyło się przekleństwa od dorosłych. Niekoniecznie. Zdarza się, że np. starsze rodzeństwo uczy młodsze przeklinać. For fun. A jak jedno się nauczy to zaraz podzieli się zdobytą wiedza z całą przedszkolną grupą. Tak to działa.
            • rulsanka Re: ADHD, choroba psychiczna czy niewychowanie? 20.06.17, 11:51
              Jeśli ktoś używa k for fun, to nie jest to użycie jako wyzwisko. Też lubię czasem powiedzieć brzydkie słowo (nie przy dzieciach), ale nigdy nikogo nie wyzywam!
              Czemu nie zauważasz, że nie chodzi o samo słowo, a sposób jego użycia, zastosowanie?
            • edelstein Re: ADHD, choroba psychiczna czy niewychowanie? 20.06.17, 12:27
              Wyszarcza koledzy w szkole,starsi.
              • claudel6 Re: ADHD, choroba psychiczna czy niewychowanie? 20.06.17, 12:35
                mówimy o konkretnym przypadku przedszkolaka, nie mówimy o nastolatkach bluzgających - bo to akurat jest norma i na to rodzice nawet superpoprawni nie mają już wielkiego wpływu.
                • edelstein Re: ADHD, choroba psychiczna czy niewychowanie? 20.06.17, 13:12
                  Ten dziecisk nie zyje w prozni.
    • dziennik-niecodziennik Re: ADHD, choroba psychiczna czy niewychowanie? 20.06.17, 11:05
      powiem tak:
      mój bratanek poszedł do szkoły w wieku szesciu lat z grupą szesciolatków. to co te dzieci potrafiły powiedziec nie miesciło mi się w głowie. "k...y", "ch...je", "nadajesz sie tylko do wyru...n ia", "brudna dzi...ka" (do koleżanki z Ukrainy) - były na porzadku dziennym. do tego przemoc, bicie, ponizanie. dzieci z dobrych rodzin, szkoła na Mokotowie.
      wiec mnie juz nic nie zdziwi, łacznie z tym że pieciolatek jest jak najbardziej zdrowy i "normalny", tylko koszmarnie zaniedbany.
      • triss_merigold6 Re: ADHD, choroba psychiczna czy niewychowanie? 20.06.17, 11:22
        Mokotów jest hm... zróżnicowany więc z tymi dobrymi domami bym nie przesadzała.
        Zaniedbanie jak najbardziej jest możliwe, demoralizacja również.
        Z drugiej strony, pod oknami mam wewnątrzosiedlowy plac zabaw i wystarczy uchylone okno, żebym słyszała dzieci. Dzieci od przedszkolaków po młodsze nastolatki, teraz siedzą do zmroku więc dość długo. Bywa, że bawią się głośno czasem kłócą ale zauważyłabym gdyby bluzgały.
        • dziennik-niecodziennik Re: ADHD, choroba psychiczna czy niewychowanie? 20.06.17, 11:33
          "Mokotów jest hm... zróżnicowany więc z tymi dobrymi domami bym nie przesadzała. "

ja nie twierdze ze dobre rodziny bo z Mokotowa, tylko ze dobre rodziny, a szkoła na Mokotowie smile w sensie - nie wiążę jednego z drugim...
          przedszkolaki nie, nawet szkolne młodziki jeszcze nie, ale nastolatki tak od 11-12 w góre to juz bluzgaja bez opamiętania. mało kto mówi "fajne", normą jest "zajeb...ste".
      • claudel6 Re: ADHD, choroba psychiczna czy niewychowanie? 20.06.17, 11:45
        to nie były dzieci z dobrych domów. dom zamożny to niekoniecznie dobry dom, a dobrze Triss prawi na Mokotowie jest stara tkanka miejska i jest sporo normalnej swojskiej patologii. mieszkaliśmy w sercu Starego Mokotowa, gdzie cena mieszkań z metra była niebotyczna, a z okna mieliśmy widok na skwerek, na którym 24h przesiadywały naprane non stop chlory. musiały mieszkać w okolicy, nie przyjeżdżały przeciez tam z Pargi.
        • ichi51e Re: ADHD, choroba psychiczna czy niewychowanie? 20.06.17, 11:46
          Potwierdzam - na jordanku przy Raclawickiej niejedno mozna uslyszec. Lacznie z "k ile bedziesz tu siedziec zabieraj d idziemy"
        • dziennik-niecodziennik Re: ADHD, choroba psychiczna czy niewychowanie? 20.06.17, 11:47
          ale ja nie mowie ze z zamożnych, tylko ze z dobrych. no ok, "dobrych". rodzice wykształceni, obyci, na stanowiskach itd.
          • claudel6 Re: ADHD, choroba psychiczna czy niewychowanie? 20.06.17, 12:05
            dobrze,ok, "zamożni" to byl skrót myślowy. rodzice wykształceni, obyci też mogą "uprawiać" w domu przemoc domową. wiesz, Piasecki był radnym, wiec miejscową elitą, nie?
            • dziennik-niecodziennik Re: ADHD, choroba psychiczna czy niewychowanie? 20.06.17, 12:11
              no dlatego na końcu napisałam "dobrych".
              chociaż uprawiamy tutaj łapanie za słówka, doskonale wiecie co chciałam powiedziec.
        • edelstein Re: ADHD, choroba psychiczna czy niewychowanie? 20.06.17, 12:30
          Dopiero co pissalas,ze nie slyszalas wyzwisk od doroslych na dworze.Ci naprani mówili pan/pani?
    • claudel6 Re: ADHD, choroba psychiczna czy niewychowanie? 20.06.17, 11:20
      no skądś takie zachowania zna. zapewne nie z filmów, tylko z otoczenia najbliższego. pryjrzałabym się rodzicom.
    • koza_w_rajtuzach Re: ADHD, choroba psychiczna czy niewychowanie? 20.06.17, 11:59
      Różnie z tym bywa.
      Powody mogą być różne. Może być jakaś choroba, a może też skrajnie patologiczna rodzica.

Mój syn ma aspergera i dla niego niekoniecznie jest oczywiste dlaczego do dorosłych ma się inaczej odnosić niż do dzieci. Nie ma u niego takiego naturalnego dystansu, musiał się tego nauczyć (choć idealnie jeszcze nie jest).
      • lea.letizia Re: ADHD, choroba psychiczna czy niewychowanie? 20.06.17, 12:14
        Nie wazne co jest z tym dzieckiem nie tak, ale na pewno nie pozwolilabym aby bylo w tym samym przedszkolu co moje
        • claudel6 Re: ADHD, choroba psychiczna czy niewychowanie? 20.06.17, 12:23
          ale to nie jest wina dziecka i temu dziecku być może należy się pomoc, a nie umycie rąk oraz odwrócenie się od niego wszystkich dorosłych. być może jest świadkiem przemocy domowej.
          • lea.letizia Re: ADHD, choroba psychiczna czy niewychowanie? 20.06.17, 12:31
            Ale ta pomoc raczej nie nalezy mu sie od przedszkolakow, jesli dorosla kobieta po takim kopnieciu pojechala do szpitala, to co byloby gdyby to bylo inne dziecko?
            Czy jest chore, zaburzone, czy jest swiadkiem przemocy najwazniejsze jest to ze moze byc niebezpieczne dla innych, ja swojego dziecka nie narazilabym na cos takiego, terapeuta takze wieku w przedszkolno-szkolnym dla nikogo nie bedzie
        • edelstein Re: ADHD, choroba psychiczna czy niewychowanie? 20.06.17, 12:31
          Tzn zabilabys czy wyslala do wiezienia?big_grin
          • lea.letizia Re: ADHD, choroba psychiczna czy niewychowanie? 20.06.17, 12:37
            Ty tak zawsze?
            Zwykle normalnym ludziom wystarczy usuniecie takiego dziecka z przedszkola czy szkoly
            • edelstein Re: ADHD, choroba psychiczna czy niewychowanie? 20.06.17, 13:14
              Gdzie zamierzasz usunac dziecko?istnieje obowiazek szkolny.nie ma szkol ani przedszkoli dla dzieci niewychowanych
              • lea.letizia Re: ADHD, choroba psychiczna czy niewychowanie? 20.06.17, 13:27
                Moze nauczanie indywidualne?
                A obowiazku przedszkolnego jak na razie nie ma.
                Na szczescie moj syn bedzie chodzil do prywatnego przedszkola, jest juz zapisany, takze jesli jakies dziecko bedzie agresywne to sie go sami szybko pozbeda
    • milamala Re: ADHD, choroba psychiczna czy niewychowanie? 20.06.17, 12:17
      Triss rzadko ale bywaja takie takie dzieci. Uwazam, ze takimi dziecmi powinien sie rzeczywiscie ktosc zajac. Ale to tez zalezy od rodzica. W klasie mojej corki w zeszlym roku byl taki asocjalny chlopak. A gorsza niz ten chlopak byla jego matka, ktora problemu nie widziala, twierdzila, ze wszystkie dzieci takie sa, i nikjak sie jej nie dalo wyjasnic, ze wszystkie dzieci sa inne niz jej syn, ze tylko jej dziecko jest takie. Jej poziom niezrozumienia problemu doszedl do takiego stopnia, ze musiala z hukiem szukac innej szkoly dla synalka. Nie wiem jaki problem ma to dziecko, bo matka nic nie robi, wiec tez nie dalo sie tego zdiagnozowac. Ale niewykluczone, ze akurat w tym przypadku jest to glownie brak wychowania.
      Natomiast znam tez przyklad dziecka z adhd, takze agresywnego, nie chcialabym aby moja corka przy tym dziecku choc chwile siedziala, obserwowalam tez jego matke, jaka madra jest to kobieta, jak tlumaczy, jak stawia granice. Powiedzialabym wprost doskonala matka, z ktorej kazdy powinien brac przyklad, a mimo to sobie nie radzi. I to jest problem psychiczny a nie wychowawaczy.
      • edelstein Re: ADHD, choroba psychiczna czy niewychowanie? 20.06.17, 13:16
        Dla dzieci z adhd sa tabletki,moze ta kobiete poinformuj,ze istnieje wyjscie Dzieci z adhd ktore znsm po zaczeciu stosowania wspomagaczy sa grzeczniejsze niz nie jeden bez zadnych deficytow.
        • iwoniaw Re: ADHD, choroba psychiczna czy niewychowanie? 20.06.17, 14:43
          Dla dzieci z adhd sa tabletki

I właśnie o tym, Edel, jest cały czas mowa - tak, są dzieci z deficytami albo wręcz chore. I istnieją terapie - od psychologicznych, poprzez psychiatryczne, aż do podania medykamentów. Dziecko, które mimo zdecydowanie odbiegających od normy, agresywnych i stanowiących zagrożenie dla otoczenia, zachowań nie jest nawet zdiagnozowane, o terapii nie wspominając, JEST dzieckiem zaniedbanym. Które owszem, ktoś powinien wychowywać lub leczyć, a najlepiej jedno i drugie. Dotychczasowe doświadczenia (tak bezpośrednie, jak i relacjonowane w mediach) skłaniają mnie do podejrzeń graniczących z pewnością, że w praktycznie żadnym przypadku z pierwszych stron gazet czy będącym sensacją danej szkoły nie chodzi o dziecko, którego rodzice są skłonni współpracować z dowolną instytucją i szukają rzeczywistej pomocy dla dziecka.
          • edelstein Re: ADHD, choroba psychiczna czy niewychowanie? 20.06.17, 19:57
            Ale ty nie wiesz czy to byl incydent i czy dziecko wogole ma ADHD.
            • iwoniaw Re: ADHD, choroba psychiczna czy niewychowanie? 20.06.17, 20:33
              Toteż ja nie diagnozuję dziecka na podstawie artykułu z gazety, natomiast uważam, że zdrowe, chore czy z ADHD, wulgarnego słownictwa i agresywnych zachowań samo sobie nie wymyśliło, tylko naśladuje to, co obserwuje na co dzień. Raczej nie w przedszkolu, tylko w domu, niestety.
        • milamala Re: ADHD, choroba psychiczna czy niewychowanie? 20.06.17, 23:44
          Tam jest cos wiecej niz tylko adhd, oboje sa pod dobra opieka specjalistow. Matka bardzo dba zeby byl objety wszelkiej masci pomoca. Bardzo walczy o niego.
    • rosapulchra-0 Re: ADHD, choroba psychiczna czy niewychowanie? 20.06.17, 12:42
      tris - nie wiem, a wypowiem się. Norma.
    • asia_i_p Re: ADHD, choroba psychiczna czy niewychowanie? 20.06.17, 14:44
      Ten opis jest niejednoznaczny. Równie dobrze może chodzić o dziecko, które w głupim napadzie szału (owszem, dziwnym u pięciolatka) tak wywijało nogami, że przypadkowo wyjątkowo nieszczęśliwie kopnęło nauczycielkę, jak i dzieciaka celowo szkolonego przez tatusia kibola; są takie filmiki na youtubie. Podobnie "K...wa", mógł być atak spontanicznego szału (nieśmiertelne "Ona mnie nazwała panią k...wą i skoczyła na mnie" z "Zabić drozda"), jak i totalna demoralizacja.
      • koza_w_rajtuzach Re: ADHD, choroba psychiczna czy niewychowanie? 21.06.17, 07:54
        Też pomyślałam, że tak mogło być, że dzieciak był w jakimś szale czy coś, a nauczycielka do niego podeszła, żeby go uspokoić. Są dzieci, które też źle reagują kiedy ktoś próbuje je uspokoić na siłę gdy są zdenerwowane i wolą same ochłonąć. Mój syn akceptuje tylko kiedy ja go przytulę gdy jest pod wpływem stresu i jeśli ktoś inny próbuje naruszyć jego sferę prywatną poprzez próbę przytulenia, złapanie za rączkę (np. po to, żeby zaprowadzić go na scenę by wystąpił w jakimś teatrzyku), to jest to bardziej niż pewne, żę bardziej go to zestresuje.
        No ogólnie chłopiec na pewno niewiniątkiem nie jest, ale życie pokazuje, że i takie gagatki mogą wyrosnąć na zupełnie normalnych dorosłych. W każdym razie ja znam trzy takie osoby dla których czas okazał się bardzo korzystny.
        • lauren6 Re: ADHD, choroba psychiczna czy niewychowanie? 21.06.17, 08:30
          Dzieci w tym wieku dopiero uczą się radzić z emocjami. Ataki histerii u dziecka 3-5 lat to raczej norma. Ja w takiej sytuacji zostawiałam dziecko by same się wyciszyło. Co prawda nie zostałam kopnięta ale nie raz usłyszałam "nie chcę cię, nie lubię cię".

Dla mnie najważniejszy jest kontekst tego zdarzenia, ale kontekstu nie znamy. Skoro dyrekcja przedszkola bagatelizuje zdarzenie, skłaniałabym się ku wersji, że nie jest to dziecko z zaburzeniami ani dziecko z patologii.

Zamiast skupiać się na dziecku i zastanawiać czy jest niewiniątkiem czy nie trzeba raczej się skupić na zawodzie przedszkolanki. Dzieci sa różne i różnie, raz lepiej, raz gorzej radzą sobie z emocjami. I to jest normalne. Panie, które muszą opanować grupę takich 20-30 indywidułów, wykonują zawód ciężki i zdecydowanie za mało opłacany. Może gdyby grupy przedszkolne były mniejsze, a panie częściej wysyłane na szkolenia, możnaby uniknąć takich sytuacji kryzysowych.
    • minor.revisions Re: ADHD, choroba psychiczna czy niewychowanie? 20.06.17, 16:47
      Z jakiego powodu znowu wstawiasz ADHD tam, gdzie nic na to nie wskazuje? Równie dobrze można by było zapytać "zadawanie się z motocyklistami, choroba psychiczna czy złe wychowanie?"

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka