Dodaj do ulubionych

Lwów 2017

29.06.17, 16:09
Polećcie co zobaczyć. Jak wygląda sytuacja i czy jest bezpiecznie (tak, wiem, jak wszedzie). Chcę sobie zrobić sama wycieczkę, męża zostawiam z dziećmi i robię sobie relaks. O Lwowie myślałam już od dawna więc myślę o tym kierunku.
To że jedzenie jest za grosze oraz ze 5 gwiazdkowy hotel jest w cenie hostelu polskiego już zauważyłam.
Przylecę samolotem. Jak wygląda dojazd do miasta sprawdziłam, podobno prościzna. Nie mogłam znaleźć cen taksówek.
Czy jak będe łaziła sama calymi dniami, to jest cos na co powinnam uważać?
Obserwuj wątek
    • vaikiria Re: Lwów 2017 29.06.17, 16:17
      Przede wszystkim nie bierz polskiej flagi, nie stawaj z nią na rynku i nie wrzesz: Lwów zawsze polski smile Poza tym masz rację - uważaj na to, co zawsze i wszędzie - czyli zatłoczone miejsca z kieszonkowcami itp. Taksówki są tanie, ale taksiarze mogą próbować przekrętu na cudzoziemcu - jak wszędzie. Po samym mieście lepiej poruszać się pieszo, tramwajem i marszrutkami. Cyrylicę znasz? Ukraińska jest podobna, to napisy ogarniesz.
      Co warto zobaczyć? Kup sobie przewodnik to tam będziesz miała taki standard: rynek, Cmentarz Łyczakowski, Cmentarz Orląt (zobacz tam koniecznie nowe kwatery, mnie to bardzo poruszyło). Brdzo polecam wieżę ratusza - rewelacyjny widok na miasto. Z takich ciekawostek to zajrzyj na targ koło pomnika drukarza Fedorowa - rozstawiają się bukiniści, do tego troszkę pchli targ.
      Z knajp możesz pozaglądać do tematycznych - jak nie masz oporów moralnych to Kryjiwka, ja bardzo lubię Gazową Lampę. Jest Masoch Cafe dla dorosłych smile Bardzo fajny jest też Dom Legend - z trabantem na dachu to się zorientujesz który to. Jak coś jeszcze chcesz wiedzieć to pytaj.
      • paszewa Re: Lwów 2017 29.06.17, 17:22
        co to jest marszrutka? smile
        znam cyrylicę, zdawałam maturę z rosyjskiego tongue_out
        Flagi nie zabiorę smile
        • minerallna Re: Lwów 2017 30.06.17, 02:32
          To takie małe busy, jedne jeżdżą z jakims układem co i jak a inne jak mówisz stop lub na przystanku pomachasz że chcesz wsiadać. Róznie to bywa. Ale moze sie zmnieniło?
          Grunt to znać rosyjski smile
          • paszewa Re: Lwów 2017 30.06.17, 10:20
            a była któraś z Was na lotnisku? Jak to działa w drugą stronę? wink tak jak wszędzie czy mam sie nastawic na kontrolę wszystkiego wink
        • vaikiria Re: Lwów 2017 30.06.17, 10:31
          Jak znasz rosyjski to się dogadasz, ale proponuję zaczynać od zapytania: przepraszam, czy mogę mówić po rosyjsku? Tam teraz kwestia językowa jest mocno upolityczniona, a to jest Galicja. Rzecz jasna nikt nie będzie robił problemów turystce, ale chodzi o podkreślenie, że wiesz, że nie jesteś w kraju rosyjskojęzycznym.
    • dyzurny_troll_forum_2 Re: Lwów 2017 29.06.17, 16:29
      paszewa napisał(a):

> To że jedzenie jest za grosze oraz ze 5 gwiazdkowy hotel jest w cenie hostelu p
      > olskiego już zauważyłam.

Oh really?! Byłem w 2012, fakt, że podczas Euro, i tanio specjalnie nie było... Ale wtedy rzeczywiści hrywna kosztowała nieco inaczej.
      • vaikiria Re: Lwów 2017 29.06.17, 16:33
        Na Euro "urealnili" ceny. A hrywna to poleciała na łeb na szyję po Majdanie, to daje ogromną różnicę w cenach.
    • po-trafie Re: Lwów 2017 29.06.17, 16:54
      Aktualnie spedzam 1-2 tygodnie miesiecznie we Lwowie i:
      1. UBER. nie bierz taksowek, bierz ubera. Taksowki sa w duzej czesci bez taksometrow, dogadujesz sie na cene z obsluga przez telefon, naprawde na wariackich papierach sa. Uber mowi ci zawczasu dokladnie ile zaplacisz, wybierasz adresy przez aplikacje etc. Prosto i latwo.
      Niestety, w autach sie czesto pali, sa brudne a drogi dziurawe - taki urok.
      Z lotniska do centrum zaplacisz kolo 50-70 hrywien

2. W centrum wszedzie czulam sie bezpiecznie, zwlaszcza w dzien. Nie wiem czy noca sama zapuszczalabym sie w jakies male uliczki. Ogolnie miasto wyglada troche jak Polska sprzed 20-30 lat: piekne kamienice i architektura, tylko wszystko bardzo zaniedbane, brudna, tu cos odpada, tam sie luszczy itp.

3. Jedzenie: jedz. Jest solidne, konkretne i w duzej czesci bardzo "tradycyjnie wschodnie" ale smaczne bardzo smile

4. Komunikacja: sa tramwaje, autobusy i uber. Sa tez korki, jesli mozesz to spaceruje, to nie jest duze miasto, a w korkach mozna zycie stracic. Spacerujac uwazaj przechodzac przez ulice - kierowcy bywaja nieco szaleni.

5. Jezyk: ja uzywalam polskiego, choc czytam tez ukrainski. Jesli jestes uprzejma, uzywasz zwrotow grzecznosciowych i sie usmiechasz + stosujesz tez gestykulacje, to takie samo traktowanie dostajesz w odpowiedzi. Czesc osob mowi po polsku, czesc tylko rozumie, czesc sie domysla. Odpowiadaja roznie: po polsku, ukrainsku lub czyms pomiedzy ale nigdy nie mialam trudnosci zeby sie dogadac.

6. Do zwiedzenia: cmentarz - jeden z najwiekszych w Europie, kawal historii (np Konopnicka, Ordon); koscioly, katedry, rynek; sa tez podziemia, pchle targi, browar i opera.
      Ah, i sprobuj ichnich czekoladek, naprawde przepyszne smile

• vaikiria Re: Lwów 2017 29.06.17, 16:57
        A co do języka - na pewno pozytywne reakcje wzbudzi nauczenie się chociaż jakiegoś startowego zwrotu po ukraińsku. to dla Polaka żaden problem, a lwowianie docenią.
      • paszewa Re: Lwów 2017 29.06.17, 17:21
        Dziekuję za podpowiedzi, chyba tak zrobię że będe spacerować za dnia wink a wieczory spędzac w hotelu.
        Gdzie lepiej wymieniać pieniądze? U nich czy w Polsce? Chyba i tak muszę mieć conajmniej 2 hrywny w ręku zeby wsiąść do autobusu z lotniska wink Czy na lotnisku kupię bilet? Może jakiś 3 dniowy? Są takie?
        Żeby zamówić ubera to musze mieć net, z tego co wiem jest tam strasznie drogo (roaming). Zreszta mam simlocka wiec karty lokalnej nie włożę.
        60 hrywn za taksówkę to mało bardzo, jesli mogę się umówić że tyle daję to może nawet bez taksometru mnie zawiezie do hotelu? wink
        • karola2122 Re: Lwów 2017 30.06.17, 06:46
          Pieniądze wymienisz na granicy. Wieczorem także możesz połazić po centrum, jest bezpiecznie i ładnie. Co do reszty - nie pomogę.
          • kolpik124 Re: Lwów 2017 30.06.17, 07:31
            Złotówki można wymienić wszędzie. Kantorow jest mnóstwo. Na granicy może być gorszy kurs.

Jedzenie naprawdę tanie, największy zestaw Big Mac w McDonaldzie niecałe 10 zł, wielki obiad w Puzatej Chacie (taka ichnijsza sieciowa restauracja} niecałe 20 zł. Lepsze hotele nie do końca są tanie, bo przeliczaja swoje ceny z dolarów /euro tanich nie warto ryzykować bo standard może być kiepski. Wszyscy rozumieją po polsku, choć niekoniecznie się do tego przyznają.

Dla pijących i palaczy raj. Pół litra w knajpie 20 zł wink
            • vaikiria Re: Lwów 2017 30.06.17, 10:34
              Puzata Chata to raczej jadłodajnia, przy obecnych cenach można zjeść bardzo smacznie i niedrogo w dużo fajniejszych miejscach.
          • paszewa Re: Lwów 2017 30.06.17, 10:18
            na granicy nie wymienię bo lecę samolotem smile
        • vaikiria Re: Lwów 2017 30.06.17, 10:33
          Nie spędzaj wieczorów w hotelu, szkoda lwowskiego lata smile Wieczorem idź na spacer na prospekt pod Operą, pewnie będą jakieś plenerowe imprezy. A potem na rynek i okoliczne uliczki - masa parasoli, knajpek, świetny klimat. Szkoda czasu na hotel smile
    • kaz_nodzieja Re: Lwów 2017 30.06.17, 10:46
      Jest spokojnie, bezpiecznie (choć oczywiście pełnej gwarancji nikt Ci nie da nigdzie). Wszędzie praktycznie bez problemu dogadasz się po polsku. W wielu restauracjach menu jest w języku polskim. Personel też po polsku często mówi.
      Jeżeli umiesz po rosyjsku zachowaj to dla siebie. Ukraińcy nie lubią rosyjskiego, nie próbuj dogadać się z nimi w tym języku.
      • vaikiria Re: Lwów 2017 30.06.17, 10:59
        Pisz już lepiej o rozciągniętych pochwach i swoim kochanku... Tamto wiadomo że trolling, a tu jeszcze ktoś uwierzy. Z rosyjskim na Ukrainie jest sytuacja skomplikowana, ale nie masz o tym pojęcia
      • paszewa Re: Lwów 2017 30.06.17, 10:59
        to dobrze że mówisz bo pewnie od razu zaczełabym po rosyjsku big_grin big_grin
        a angielski znają czy lepiej jak w Czechach mówić po polsku?
        • vaikiria Re: Lwów 2017 30.06.17, 11:03
          Nie słuchaj trolla... Napisałam Ci wyżej co i jak z rosyjskim, a ja we Lwowie pewien czas mieszkałam. z angielskim odpuść, to skandal, żeby Słowianin ze Słowianinem po angielsku gadał smile
          • kaz_nodzieja Re: Lwów 2017 30.06.17, 11:06
            Akurat mój znajomy miał niezbyt przyjemny (choć niegroźny) incydent gdy w sklepie usiłować dogadać się w tym języku.
            Zresztą to fakt ogólnie znany. Nie mówię, że będzie miała nieprzyjemności, ale po co kombinować skoro po polsku we Lwowie dogada się praktycznie wszędzie, a jakby jakimś cudem się nie dogadała to po angielsku.
            • vaikiria Re: Lwów 2017 30.06.17, 11:19
              Ten ogólnie znany fakt to pospolita bzdura i tyle.
        • kaz_nodzieja Re: Lwów 2017 30.06.17, 11:04
          W samym Lwowie po angielsku pewnie się dogadasz. To turystyczne miasto. Gorzej pewnie w mniejszych miejscowościach.
          Język polski jest w zasadzie wszędzie, więc najpierw próbuj po polsku smile
    • yennefer.00 Re: Lwów 2017 30.06.17, 10:54
      koniecznie zwiedz opere lwowska i kup sobie bilet na przedstawienie- sa bardzo tanie. jest tez na miejscu fajne biuro Kumpel tour, gdzie mozna wykupic ciekawe wycieczki, np po dachach Lwowa. na kazdym kroku jest mnostwo kawiarni i restauracji z dobrym jedzeniem i kawa.
      • yennefer.00 Re: Lwów 2017 30.06.17, 10:57
        a i jeszcze restauracja Baczewski, ja akurat nie bylam, ale podobna ma swietny klimat.
      • paszewa Re: Lwów 2017 30.06.17, 10:58
        gdzie gdzie taka wycieczka po dachach? Ja chce ja chcę bardzo!
        • vaikiria Re: Lwów 2017 30.06.17, 11:00
          kumpel-tour com pl
        • yennefer.00 Re: Lwów 2017 30.06.17, 11:02
          sprawdz sobie w necie strone kumpel tour, a ich biuro na miejscu jest gdzies na starym miescie ☺dachy moze nie byly bardzo spektakularne, ale fajne

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka