Dodaj do ulubionych

Pakowanie - wakacje

08.07.17, 22:37
właśnie skończyłam i przytłoczyła mnie ilość klamotów. jak to u Was wygląda? Wolicie wziąć mniej czy asekuracyjnie więcej? W ubiegłym roku nie wzięłam dzieciakom kaloszy a przez pierwsze dwa dni lało tak totalnie, że inne buty były zaraz przemoczone..
A leki? Bierzecie jakieś czy wychodzicie z założenia, że kupicie w razie potrzeby? No i laptop? Zabieracie czy wystarczy telefonik? Pytanie oczywiście do podróżujących samochodem..
Obserwuj wątek
    • little_fish Re: Pakowanie - wakacje 08.07.17, 22:40
      Jako podróżująca z przyczepą biorę wszystko co sie da i jeszcze trochę😉
    • triss_merigold6 Re: Pakowanie - wakacje 08.07.17, 22:42
      Bagażnik duży więc się nie szczypię i zabieram tyle gratów ile uważam za być może przydatne. Leki biorę, laptopa - zależy dokąd jedziemy. Biorę książki, dzieci jakieś swoje zabawki i gadżety.
    • butch_cassidy Re: Pakowanie - wakacje 08.07.17, 22:45
      Przywykłam do pakowania się w kabinówki, więc choć w tym roku nie lecimy, też nie planuję brać nadmiaru rzeczy - to męczące.
    • maniaczytania Re: Pakowanie - wakacje 08.07.17, 22:46
      zestaw minimum, z opcją na niepogodę. I dla siebie, i dla dziecka, nawet, jak było maluchem.
      Zawsze mnie fascynuje, ile rzeczy / ubrań potrafią zabrać niektórzy nawet na wyjazd 2-dniowy (jak moja mama na przykład).

O lekach już było, tutaj:
      forum.gazeta.pl/forum/w,567,164224348,164224348,Wakacyjna_apteczka.html
    • slonko1335 Re: Pakowanie - wakacje 08.07.17, 22:48
      bierzemy ile wleziewink ale ja ogólnie słaba z pakowania jestem ....
      • manala Re: Pakowanie - wakacje 08.07.17, 22:52
        Ok. To ile T-shirtow na tydzień?
        • lucyjkama Re: Pakowanie - wakacje 08.07.17, 23:02
          Tydzień ma 7 dni- czyli 7 T-shirtów.
          😉
          • manala Re: Pakowanie - wakacje 08.07.17, 23:07
            Zapanowałam dzieciakom po 10 ale mój młodszy to mistrz budzenia się.
        • tinatin Re: Pakowanie - wakacje 08.07.17, 23:03
          Do samochodu 7 - jeśli nie biorę sukienek. Bez samochodu 3, ultralekkie, funkcyjne. Jeśli to wyprawa, a nie wakacje rodzinne, to mój plecak waży 8 kg ze śpiworem, karimata i menazką, niezależnie od tego, czy jadę na 3 dni, 3 tygodnie czy 3 miesiące.
          • lucyjkama Re: Pakowanie - wakacje 08.07.17, 23:12
            Szacun.
            • morekac Re: Pakowanie - wakacje 09.07.17, 21:47
              Nic tak nie redukuje bagażu, jak świadomość, że trzeba będzie to nosić.
    • aaa-aaa-pl Re: Pakowanie - wakacje 08.07.17, 22:51
      Mało rzeczy biorę - potrafię spakować się do niewielkiej walizki. Wychodzę z założenia, że jeśli będzie, aż tak zimno to sobie tę kurtkę kupię w miejscu wypoczynku.
      • manala Re: Pakowanie - wakacje 08.07.17, 22:54
        U mnie taka opcja odpada. Co najwyżej pelerynkę przeciwdeszczową. smile
    • tinatin Re: Pakowanie - wakacje 08.07.17, 22:59
      Tak długo jeździłam z plecakiem, że nawet do samochodu pakuje się tak, żeby cały swój bagaż móc zabrać naraz. Ja i dziecko mieścimy się w zestawie kabinówka+średnia. Był czas, że zabierałam łóżeczko turystyczne i wózek, i uważałam to za szczyt ekstrawagancji.

Inna sprawa, że ja z tych niedbających o siebie, więc nie zabieram suszarki ani kolorowych kosmetyków. Leki zabieram tylko stałe. Nie biorę leków na wszelki wypadek (na gardło, na poparzenia, na gorączkę), chyba że jedziemy daleko od jakiejkolwiek cywilizacji.
    • lucyjkama Re: Pakowanie - wakacje 08.07.17, 23:00
      Biorę leki, plastry i octanisept. Ubrań z lekką górą dla dzieci. Laptopa nie biorę. Za to koniecznie poduszki i lekkie kołdry.
      Nie wiem jak to się dzieje ale zawsze mamy na maxa załadowana bagażnik, niezależnie od tego jakim samochodem jedziemy.
    • capa_negra Re: Pakowanie - wakacje 08.07.17, 23:14
      Wychodzę z założenia, że na piechotę nie idę i w rękach nieść tego nie będę.
      Jeździmy we dwoje, samochód i bagażnik duży. Biorę wszystko jak leci.
      Jeśli lecę to bagaż też duży, jeśli lecę gdzieś w Europie, do rodziny to bagaż najczęściej podręczny bo zasadniczy wysłany wcześniej busem smile
    • aagnes Re: Pakowanie - wakacje 08.07.17, 23:19
      Biore maksymalnie małą ilosc rzeczy, nauczona jezdzeniem pociągami i pks-ami z dzieckiem, mysle, ze jestem mistrzem pakowania, chociaz tam gdzie jade zazwyczaj jest pralka, wiec o ciuchy w ogole sie nie martwie, sama chodze w jednych butach - sandałach albo crocsach, czy pada czy nie. do mycia wspolne mydlo i szampon, jeden podstawowy krem, ksiazki kupuje ma miejscu i tam zostawiam po przeczytaniu, jeden lek- p/bolowy i p/goraczkowy. dochodze do wniosku, ze przez dwa tygodnie nie moze mi niczego zabraknac, a jakby co - mam pieniadze.
    • cauliflowerpl Re: Pakowanie - wakacje 09.07.17, 08:47
      Samochodem - co się da.
      Innymi środkami lokomocji - absolutne minimum.
      Laptop zostaje w domu, biorę tablet bo służy mi jako czytnik ebooków. Net przeglądam na telefonie.
    • heca7 Re: Pakowanie - wakacje 09.07.17, 09:29
      Jeździmy z 3 dzieci. Do apartamentów. Po Bałkanach. Zawsze pakujemy się do roletki. I koniec. Na innym forum w związku z tym dowiedziałam się że moje wakacje są nudne i siermiezne wink mam gdzieś zdjęcie na potwierdzenie mojego bagażnika. Ale mam przy sobie tylko telefon więc to by było za dużo roboty szukać po galeriach.
      Dzieci mają po 3 pary butów ja 5 mąż 4. Wszyscy ubrania na więcej niż jest dni. Coś ciepłego kosmetyki ręczniki plażowe dmuchance dwa małe krzesełka i miniaturowy stolik z Decathlonu. Jakaś woda coś do żarcia. I stos książek - podobny już wstawiłem tutaj na forum kilka lat temu. Obecnie na tydzień wyjazdu mam...7. I nie nie mogę czytnika nie wszytko jest na czytnik. Mąż ma 3 a syn 1.
      • kasiulka25 Re: Pakowanie - wakacje 09.07.17, 10:09
        Samochodem biore ile fabryka dala (pojemnosci bagaznika w sensiewink). Ale zdecydowanie czesciej podrozujemy samolotem, wiec trzeba sie wykazac kreatywnoscia. Polecam rolowanie ciuchow, miesci sie duzo wiecej do walizy niz skladane.w.kostke smile
      • milka_milka Re: Pakowanie - wakacje 09.07.17, 22:12
        Co to jest roletka?
    • anika772 Re: Pakowanie - wakacje 09.07.17, 10:16
      To zależy dokąd jedziemy. Jeśli to ciepły kraj, w hotelu z pełnym wyżywieniem, to luzik.
      Co innego domek w Polsce, ubrania musisz zabrać na 3 pory roku, ręczniki na dwa tygodnie dla 4 osób to już cała walizka. Rowery, jakiś drobniejszy sprzęt sportowy, kawiarka, no zbierze się sporo...
      • aqua48 Re: Pakowanie - wakacje 09.07.17, 10:28
        Biorę absolutne minimum i codziennie wieczorem robię drobne przepierki w rękach, bo nie lubię mieć walizki brudnych ciuchów.
    • kondolyza Re: Pakowanie - wakacje 09.07.17, 10:42
      od jakichs dwoch lat na wyjazdy wakacyjne latem zabieram bardzo malo rzeczy. jade samochodem.
      zawsze wybieram hotel z opcją prania
      zabieram
      na 2 tygodnie po 5-6 sztuk bielizny i tchirtow,3 pary krotkich i 2 dlugie spodnie,2 bluzy, jadą w adidasach,na bieganie na miejscu i na basen mamy crocsy

dodatkowo zabieram zestaw deszczowy czyli kurtki i kalosze dla wszystkich
      stroje basenowe
      reczniki szybkoschnące ultralekkie z przeznaczeniem plaża/basen

tym sposobem miescimy sie we 4 w jedną walizkę plus torba plazowa plus zawsze w bagazniku czasem nawet nie wyjmowane rzeczy przeciwdeszczowe.

• lidek0 Re: Pakowanie - wakacje 09.07.17, 10:47
      Nie pakujemy wszystkiego /wybieramy miejsca gdzie są ręczniki/ ale nie za mało, wakacje to czas odpoczynku, od prania też, po powrocie pierze pralka, na wakacje zabieramy też ze sobą psa - labrador więc zajmuje trochę miejsca w bagażniku, dlatego dodatkowo wypożyczamy boks dachowy.
    • eliszka25 Re: Pakowanie - wakacje 09.07.17, 14:18
      jezdzimy glownie samochodem i bierzemy sporo klamotow. samochod zaladowany po dach, ale oprocz ciuchow latem wozimy ze soba: 2 duze sup'y, pompke do nich, wiosla, pianki, kamizelki ratunkowe dla chlopakow, rowery. to wszystko zajmuje mase miejsca, ale jest tez intensywnie uzywane przez cale wakacje.

ciuchow tez biore sporo, dla kazdego walizke, bo nie mam zamiaru spedzac wakacji na robieniu prania. zwykle i tak bez przynajmniej 1 przepierki sie nie obejdzie, ale nie mam zamiaru prac codziennie czy co drugi dzien. no i mamy jeszcze osobna torbe na buty.
    • leni6 Re: Pakowanie - wakacje 09.07.17, 14:23
      Nie wiem czy dużo czy mało. Ubrań niewiele bo zawsze wynajmujemy dom z pralka. Laptopa nie biorę, biorę tablet. Leki biorę, nawet sporo takich "na wszelki wypadek", głównie dla dziecka.
    • magia Re: Pakowanie - wakacje 09.07.17, 22:02
      Biorę wszystko co niezbędne, kaloszy do tej grupy nie zaliczam ale laptop i leki zdecydowanie tak.
      Staramy się nas 4 spalowac w 2 duże walizki + oddzielnie buty (każdy po 3 pary). Ciuchów mam zawsze min 1 komplet ma każdy dzien, bielizny kilka kompletów więcej.
      Kosmetyki zawsze że sobą.
    • kornelia_sowa Re: Pakowanie - wakacje 09.07.17, 22:12
      Zawsze biorę "wszystko". Nie umiem się pakować .
    • milka_milka Re: Pakowanie - wakacje 09.07.17, 22:20
      Gdy wyjechaliśmy na 3 tygodnie, mieliśmy na miejscu pralkę, wzięłam rzeczy na zmianę na 4-5 dni + bluzę , cienkie kurtki przeciwdeszczowr i odzież sportową dla siebie. Latamy samolotem, w cztery osoby, bierzemy trzy walizki, w tym zabawki do nadmuchania, fotelik samochodowy. Z tym, że jeździmy w ciepłe miejsca i nie potrzeba nam grubych ubrań. Biorę leki podstawowe, przeciwgorączkowe, na rozwolnienie i odwrotnie, przeciwalergiczne, do opatrywania ran. Butów biorę 3 pary - sandały, sportowe i klapki.
      Zimą jeżdzimy samochodem, ale tu dochodzą narty, kombinezony itp.
      • bywalec.hoteli Re: Pakowanie - wakacje 10.07.17, 00:08
        Biorę niby mało rzeczy, ale zawsze ulegnę pokusie zabrania czegos nadmiarowego, np. Adodatkowych majtek lub koszulki. Malzonka pakuje siebie i dzieci i bierze tyle bambetli, ze samochod zwykle zapelniony na maxa (a bagaznik duzy). Ale mam zasade, ze nic nie moze wystawac z rolety w bagazniku.
    • mary_lu Re: Pakowanie - wakacje 09.07.17, 22:31
      Zawsze biorę absolutne maksimum big_grin

I jeszcze mam dziwne patenty... Od zawsze wożę w bagażniku sporą plastikową wanienkę do mieszania zaprawy big_grin służy jako stolik, stopień, siedzisko, wanna, miska, basenik, zabawka, szafka, zabezpieczenie przewozu cieknących i brudzących substancji, pudło na zabawki plaźowe, sanki... Jakbym wymyśliła ją rok wcześniej, to jeszcze by była łóźeczkiem dla niemowlaka i kołyską big_grin

Jak mam gdzieś lecieć samolotem i spakować tylko "normalne" rzeczy, to mi dziwnie. Lubię partyzantkę campingów i domków letniskowych.
    • kochamruskieileniwe Re: Pakowanie - wakacje 09.07.17, 23:44
      Nienawidzę pakowania się. To znaczy znienawidziłam kilka dobrych lat temu.
      Przez lata prowadziłam koczowniczy tryb życia - z jednego wyjazdu przyjeżdzałam do domu by przepakować rzeczy i zaraz wyjeżdżałam. Często pakowałam rzeczy do plecaka lub kabinówki. Zawsze moim priorytetem był nie moje rzeczy osobiste, a materiały pracowe (cieżkie suspicious). Dlatego wszystko musiało być maksymalnie przemyślane - typu bluzki bawełniane są ciężższe i zajmują więcej miejsca niż jedwabne...
      W związku z tym, obecnie gdy wyjeżdzam na wakacaje rodzinne - a zwykle jadę na zadupie, bo nie lubię miejscowości turystycznych - pakuję co sie tylko da. Łącznie z jedzeniem - bo dziecko na diecie i nie zawsze mogę liczyć na zadupiu na jajka przepiórcze. Na szczęście - dieta coraz mniej restrykcyjna. Od momentu, gdy syn zaczął tolerować białko krowie, czyli od tego roku - nie jeżdzę już z wekami big_grin (hurra, wreszcie luzik i możliwość korzystania z restauracji)

I tak sobie jeździmy z mieniem przesiedleńczym big_grin
      (ale i tak jestem chora, gdy mam się pakować)

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka