23.08.17, 12:18
IKEA- warto kupić? Jeśli tak to jaki? Zachęcają cenowo, ale zastanawia mnie ogromna różnica cen, np. Dormeo są 3 x droższe. Poza tym- chcę kupić stacjonarnie, bo zależy mi na obejrzeniu na żywo. Może inne sieci mają materace godne polecenia? Nie wiem też jaki- lateksowy, sprężynowy?? Pomóżcie, bo ciemna jestem w temacie
Obserwuj wątek
    • izak31 Re: materac 23.08.17, 14:45
      Najpierw pochodz po sklepach i poleż trochę wink. Poczytaj jakie naterace są dobre, jakie są wady lub zalety. Osobiście bym spreżynowego w ogóle nie brała pod uwagę.
      • ekasia27 Re: materac 23.08.17, 19:11
        A ja bym sprężynowego na żaden inny nie zamieniła.
        Tylko sprężynowy!
        Dla mnie lateks to badziewie, sama pianka też, choćby była super-hiper.

Rada z poleżeniem bardzo dobra. Każdy lubi co innego Najlepiej poleżeć na konkretnym materacu i zobaczyć, czy pasuje.
        Mam z ikei, ale nie wiem, jak się nazywa, któryś z tych tańszych, bo w nich nie ma żadnych lateksów, kokosów i innych paskudztw. Syn ma z jyska sprężynowy i też zadowolony - wybierał przez leżenie. Ja na nim nie lubię spać, bo dla mnie za twardy. Córka też ma z ikei, ale bardziej twardy niż mój.
        • gingers73 Re: materac 23.08.17, 19:18
          10 lat mieliśmy sprężynowy z kokosem chyba, lato zima. Chyba Janpol.
          Potem nas podkusilo i kupiliśmy z pianki termo. Okazał się dla nas porażką. Za miękki, za bardzo grzal.
          Teraz znów sprężynowy Hilding.
          Czuję poprawę.
          Ale trzeba przed kupnem poleżeć.
          Kręgosłup przestał tak boleć.
    • b-b1 Re: materac 23.08.17, 17:51
      Znajdź sklepy z fachowcami w temacie doboru materaca-naprawdę warto. Nie jest ważne, czy materac jest lateksowy, czy sprężynowy, czy wysokoelastyczny, termoelastyczny, kokosowy, jedno, czy dwustronny, czy jeszcze inny. Ważne, aby Tobie się na nim dobrze spało. Zrobią Ci mały test -położysz się na każdym w określonej pozycji i sama zobaczysz, który powinnaś kupić-kręgosłup prawdę Ci powie big_grin
    • muchy_w_nosie Re: materac 23.08.17, 19:21
      Ja mialam sultan, po 5 latach szczelia mi sprężyna i mi wymienili na podstawie zgłoszenia przez internet z opisem i fotkami, teraz mam nowy, musiałam dopłacić 2-stowki bo tamtego już nie produkują a chciałam podobnej klasy.
      Ostatnio był artykuł na gazecie, że do średniej klasy materaca wystarczy dokupić nakładkę materacową wysokuej klasy grubości min 5 cm i mamy najlepsze spanko na świecie.
      • muchy_w_nosie Re: materac 23.08.17, 19:47
        Strzeliła ... makabra jakaś
      • izak31 Re: materac 24.08.17, 08:04
        Na działkę kupiłam sobie sofę rozkładaną...twardą pioruńsko....materac nawierzchniowy mnie uratował wink
    • krypteia Re: materac 24.08.17, 08:35
      niu13 napisał(a):

> IKEA- warto kupić? Jeśli tak to jaki? Zachęcają cenowo, ale zastanawia mnie ogr
      > omna różnica cen, np. Dormeo są 3 x droższe. Poza tym- chcę kupić stacjonarnie,
      > bo zależy mi na obejrzeniu na żywo. Może inne sieci mają materace godne polece
      > nia? Nie wiem też jaki- lateksowy, sprężynowy?? Pomóżcie, bo ciemna jestem w te
      > macie

Ikea - nie warto, lateks z którego zrobione są ich materace nie jest naturalny, to lateks syntetyczny i to nie jest teoria spiskowa, wystarczy sprawdzić opis materiałów na stronie Ikei.
      Warto zajrzeć do Jyska, ich materace są dostępne do testowania w każdym sklepie
      • princy-mincy Re: materac 05.10.20, 09:18
        Właśnie chciałam pisać o Jysk.
        Ceny mają dość wysokie ale często są promocje na materace. Synek wybral sobie taki fajny, dość twardy, mówi że uwielbia na nim spać. My teraz kupiliśmy taki sam do naszej sypialni.
        • hrabina_niczyja Re: materac 22.11.20, 14:17
          Mam z Jysk. Po kilku latach używania pokrycie się odkleiło od gąbki i wybrzuszyło, materiał wierzchni popękał. Gwarancja już tego nie obejmowała. Nigdy więcej Jyska. Też rozważam Ikea teraz.
    • mikams75 Re: materac 24.08.17, 09:30
      wg mnie warto - mialam jeden z 15 lat, teraz juz od lat kolejny - mnie sie na nim dobrze spi, mam jeden z najgrubszych, nazwy nie pamietam. Polez sobie w sklepie, zobaczysz co ci pasuje.
    • martysia31 Re: materac 27.09.19, 12:47
      Porozglądajcie się po różnych firmach, miejscach. Nie ma co tu szybko podejmować decyzje. Ja sporo czytałam zanim wybrałam konkretny materac. Najlepszym wyborem dla mnie, czyli dla osoby, która ma częste bóle kręgosłupa, jest materac piankowy. Przy pracy biurowej też może macie takie problemy. Materace Viscotherapy sprawdzają się jako materace ortopedyczne. Wpisz sobie w google Viscotherapy, może też się do nich przekonasz.
    • maly_fiolek Re: materac 27.09.19, 13:38
      Nie kupuj sprężynowego, ładnie prezentują się na początku, ale potem sprężyny się wyrabiają, wbijają w warstwę wierzchnią i finalnie masz bardzo nierowny materac po 5 latach.
      • presens Re: materac 03.10.19, 15:44
        Co za bzdura
    • bei Re: materac 25.10.19, 07:11
      W Pan Materac mają świetnych fachowców, bardzo profesjonalnie doradzają rodzaj materaca. Zawsze sprawdzają, jak układa się Twój kręgosłup na danym materacu
    • beatrisss Re: materac 25.01.20, 23:52
      Jeśli dobry materac, to tylko Sembella. My takie kupujemy od kilku lat i są super wygodne i wytrzymałe.
    • hamerykanka Re: materac 26.01.20, 03:08
      Tez glosuje za sprezynowym. Mam srednio twardy i bardzo sobie chwale. Kazda sprezyna jesty osobnie wszyta wiec nie przenosi na caly materac ruchow, co mialam w poprzednim. Maz sie przewracal na bok a ze wazyl dwa razy wiecej niz ja, materac mial fale plywowa ktora wyrzucala mnie w gore i budzila.
      Teraz na eBauy kupilam corce materac sprezynowy i juz sie nie moze doczekac, zebym zlozyla jej nowe lozko i polozyla nowy materac, bo ma wlasnie z Ikei i czujesz wszystkie sprezyny.
      • hamerykanka Re: materac 26.01.20, 03:10
        A jesli po jakims czasie zdecydujesz ze wolisz miekszy, sa nakladki z gabki lub lateksu, roznej grubosci, ktore sie kladzie pod przescieradlo. Kosztuja zaleznie od grubosci.
    • pawel.walczag Re: materac 28.01.20, 21:23
      Ja słyszałem, że dobre materace, to te co mają w sobie piankę geltex, choć sam jeszcze nie miałem okazji na takim spać. No i wiadomo, że w materacach najważniejsza jest odpowiednia twardość i rodzaj wypełnienia.
    • magdzialena78 Re: materac 28.01.20, 21:27
      Ja jesrem fanka ikea ich 2t letniej gwarancji.
      Materac kupiony 4 kat temu...wymienilam juz 2x bo lekko nie wygial na boku...b.wygodny
      • fellix456 Re: materac 05.10.20, 00:16
        My kupilismy materac samba. Jest niedrogi i wygodny. Dla nas jest super
        • moniczka.janach Re: materac 22.11.20, 14:10
          Też kiedyś spaliśmy na materacu Samba. Nasz był z sembelli. Bardzo zadowolona byłam z niego. Był dla nas bardzo wygodny i do tego zdejmowany pokrowiec- coś wspaniałego. Teraz mamy od nich łóżko kontynentalne, które sama mogłam skomponować. Sama dobierałam kolory, materiały, materac, pikowanie i nożki. Super sprawa - polecam
    • trytoma Re: materac 20.07.21, 23:46
      Mi polecono matersc piankowy, a nie sprężynowy. Zależało mi na zdrowym i wygodnym śnie i to właśnie otrzymałam dzięki wypełnieniu z pianki bultex. Materac jest fajnie elastyczny i nie odksztalca się. Twardość h3 jak dla mnie jest optymalna, bo nie lubię spać na bardzo miękkim podłożu. Kupowałam przez neta.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka