Dodaj do ulubionych

Zimowy kemping

24.02.25, 10:43
E-mamy, które są szurnięte, jak ja.
Lubię trekking z noclegiem pod namiotem o każdej porze roku. Mam śpiwór z temp. komfortu -2 stopnie, ponieważ jestem kobietą, zmarzłam przy +4 big_grin
Winny, bez wątpienia, oprócz płci, był materac, który wziął i zmiękł, bez widocznych przyczyn i bez wykrywalnej dziury. To już drugi albo i trzeci mój materac dmuchany - miałam i naturehike, i no-name, R-value > 4, ale co z tego, jeśli po 3-4 użyciach zaczynają "przeciekać" i ląduje się na podłodze namiotu. Moja ulubiona karimata ma R-value 2,1, ergo umiarkowanie się nadaje na przedwiośnie.

Co Wam się sprawdza? Ma być lekkie (dźwigam to na plecach) i TRWAŁE.
Może dwie karimaty? Karimata i folia nrc na podłogę?
Obserwuj wątek
    • alicia033 Re: Zimowy kemping 24.02.25, 11:02
      Karimata i inny śpiwór?
      Ja wprawdzie lubię inne rozrywki ale dzieci się nie wybierawink. Więc śpiwór z temperaturą komfortu na -10 (jestem cieplolubna) i karimata z warstwą alu. W materace nie wierzęwink, się uda dotrwać do rana z powietrzem albo nie.
      • tiffany_obolala Re: Zimowy kemping 24.02.25, 11:46
        Nie stać mnie na puchowy śpiwór big_grin
        • kanna Re: Zimowy kemping 25.02.25, 09:21
          Przecież to nie jest inwestycja na sezon... zaoszczędź i kup.
          • tiffany_obolala Re: Zimowy kemping 25.02.25, 09:25
            Śpiwór o wyższym komforcie cieplnym i lekki będzie puchowy. Puch w wilgotnym powietrzu (a około zera jest wilgoć) traci swoje właściwości, robi się ciężki i "nie grzeje". Potrzebna mi jest izolacja od podłoża, tego najcieplejszy śpiwór nie zapewni, bo jak się na nim lezy, to włókna się zgniatają.
    • kohomologia1 Re: Zimowy kemping 24.02.25, 11:11
      Ja uzywam czegos co w nazywaja spiwor termiczny albo ratunkowy. To folia NRC wzmocniona z zewnatrz jakims plastikiem. Leciutkie, kompresowalne i zadziwaijaco wytrzymale. Moja przezyla juz jakies 50 nocy rozkkladania, skladania, i wpychania do plecaka bez wiekszego uszczerbku (ja nie umiem zrolowac do woreczka, upycham luzem obok spiwora i maty). Minus - pod kondensuje woda i trzeba wytrzec podloge namiotu rano i spod folii. Bardzo mi poprawilo termike. Przezylam tydzien kempingownia przy lekkim mrozie (co wnioskuje z faktu ze woda zostawiona w przedsionku w bulece grzechotala o poranku)
      Dodatkowy plus - dookola maty nie ciagnie od ziemi bo toto szersze jest niz materac. Na to klade materac samopompujacy. Mam jakiegosThermaresta z nie za duzym R, bo glownie patrzylam na mase jak kupowalam.
    • atoness Re: Zimowy kemping 24.02.25, 11:21
      Na szkoleniach nurkowych wbijano mi do głowy, skutecznie zresztą: ciśnienie razy objętość przez temperaturę równa się constans. Dmuchasz ten materac, po chwili powietrze, które w nim jest, się ochładza. Objętość pozostaje taka sama, więc zmniejsza się ciśnienie i materac flaczeje. Może tak właśnie jest? Może nie jest dziurawy? Trzeba by dopompowywać.
      • tiffany_obolala Re: Zimowy kemping 24.02.25, 11:45
        Sprawdzałam w domu, dmuchany pompką, dopompowywany po godzinie. Rano chudszy o połowę, jak nie lepiej. Co oznacza, że przy spaniu na boku biodro leży niemal na gołej ziemi.
        • atoness Re: Zimowy kemping 24.02.25, 11:52
          Rozumiem, że cały czas w tej samej temperaturze. No to raczej dziura.
          • tiffany_obolala Re: Zimowy kemping 24.02.25, 12:02
            Tylko te dziury są niewykrywalne. Zanurzanie w wannie nic nie daje. Ucieka powolutku, ale stabilnie.
            • stasi1 Re: Zimowy kemping 24.02.25, 12:13
              Może na próbę większe ciśnienie? Kiedyś oddałem do reperacji koło, było sflaczałe jak chciałem zmienić na letnie. Dzwoni gość że nie widzi żadnej dziury, ja to że przy literce jest. I znalazł, naprawił.
            • mamtrzykotyidwato5 Re: Zimowy kemping 24.02.25, 12:22
              Może ucieka na korku?
        • maszkaroni Re: Zimowy kemping 25.02.25, 08:16
          Bo sparciał jak to materace mają w zwyczaju.
          • tiffany_obolala Re: Zimowy kemping 25.02.25, 09:14
            Kupiony pół roku temu, użyty 2 razy, wysuszony za każdym razem.
    • starczy_tego Re: Zimowy kemping 24.02.25, 12:13
      Ale dlaczego to robisz? Jestem przerażona 😅
    • pyza-wedrowniczka Re: Zimowy kemping 24.02.25, 12:42
      Przyznam się, że mam materac z Decathlonu, używany już kilka lat w temperaturze też koło zera i powietrze wychodzi w niewielkim stopniu, nigdy nie spałam na ziemi. Tylko faktycznie jak nadmucham zimą, to po jakiejś 0,5 godziny dopompowuję jeszcze drugi raz i potrem już starcza do rana.
    • nenia1 Re: Zimowy kemping 24.02.25, 13:01
      nie spałam już dawno, ale według mnie masz słaby śpiwór. Mały zakres temperatury. Ja mam puchowy, zakres do -15 i nigdy nie zmarzłam.
    • mysiulek08 Re: Zimowy kemping 24.02.25, 16:25
      materace mamy sea to summit, model bodajze light xt costam ( moj w wersji damskiej 🙃), niby wydajnosc na 4sezony ale nadal sluza, tzn ostatnio leza w szafie, niespodzianek nigdy nie bylo
      spiwory deuter z temp graniczna -11 a ekstremalna chyba - 30, puchowych nie chcielismy, ale tez nie testowalismy w warunkach mocno ponizej zera
    • bi_scotti Re: Zimowy kemping 24.02.25, 17:13
      Ja mam tzw. no-name sprzet na camping (any season) - nawet sie nie zastanawiam kto go wyprodukowal - jakis jest, byl najtanszy gdy byl kupowany, dziala. Namiot, regular karimaty, spiwory typu Hillary-mumia co niby maja byc do -15C ale to sa przeciez bardzo indywidualne sprawy komu w czym jest cieplo a komu not so much (spalismy kiedys w ice hotel www.valcartier.com/fr/hebergement/hotel-de-glace/ & jak mnie zawsze wszedzie jest cieplo tak tam zmarzlam a Stary Bi_scott, slynny zmarzluch uwazal, ze tamtejsze spiwory byly za cieple surprised). Dla mnie najwazniejsze zawsze gdzie stoi namiot, jak ochroniony od wiatru. Reszta to przygoda smile Pisalam juz kiedys, ze winter camping wydaje mi sie przyjemnoscia dla osob starszych - bywamy od lat w Frontenac Provincial Park na winter camping & wlasciwie zawsze jestesmy najmlodsi (choc coraz starsi wink) - srednia wieku spotykanych campers to tak spoko 70-72. Troche szkoda, ze mlodych to nie cieszy. Moja Najstarsza z rodzina jezdza do yurts ale to jednak nie to samo smile Moze trzeba sie porzadnie zestarszec zeby miec fun camping zima tongue_out Cheers.
    • mikams75 Re: Zimowy kemping 24.02.25, 20:17
      tak odnosnie plci, to gdzies kiedys czytalam, ze kobiety powinny dodatkowo doliczac 10 stopni do temparatury komfortowej. Czyli jak masz oznaczony -2 to jest dla Ciebie do min +8st.
      • alicia033 Re: Zimowy kemping 25.02.25, 09:19
        mikams75 napisała:

> tak odnosnie plci, to gdzies kiedys czytalam, ze kobiety powinny dodatkowo doli
        > czac 10 stopni do temparatury komfortowej.

Coś w tym jest na rzeczysmile
    • kamin Re: Zimowy kemping 25.02.25, 08:31
      Temperatury komfortu na śpiworach znacznie odbiegają od mojego poczucia komfortu. Kup cieplejszy śpiwór.
      • tiffany_obolala Re: Zimowy kemping 25.02.25, 09:18
        Chodzi mi o izolację od podłoża. Żaden śpiwór nie "grzeje" od spodu, bo jak na nim leżysz, to się włókna zbijają i nie ma poduszki powietrzej. Dlatego potrzebne jest coś o relatywnie wysokim współczynniku R-value i lekkie.
        Śpiwory ważące poniżej 2,5 kg z T comf poniżej -5 stopni kosztują ponad 1000 pln. Zawilgocone (a w okolicach zera jest wilgotnie) tracą swoje właściwości.
        Pytam e-matek o patenty typu "dwie gofrowane karimaty", albo "materac firmy x".
        • nenia1 Re: Zimowy kemping 25.02.25, 09:30
          tylko, że nie podajesz wszystkich danych. Co innego jak jedziesz samochodem na kemping i możesz do bagażnika włożyć "wszystko", łącznie z turystycznym łóżkiem, co innego jak nie schodzisz ze szlaków, śpisz gdzieś po drodze i rzeczy do spania musisz zmieścić w plecaku.
          • tiffany_obolala Re: Zimowy kemping 25.02.25, 09:33
            Napisałam, że lubię trekking z noclegiem i że ma być lekkie. Widocznie za mało wyraźnie sad

Jakbym mogła wrzucić wszystko do auta, to by nie było pytania big_grin
            • tiffany_obolala Re: Zimowy kemping 25.02.25, 09:35
              Ja z tych, co odpiłowują trzonek od szczoteczki, żeby było lżej, i zabieram trzy pary jedwabnych majtek na trzy tygodnie trekkingu big_grin
              Ale nie zimą, oczywiście. Zimą jest krócej, bo plecak cięższy.
              • trampkoss1 Re: Zimowy kemping 25.02.25, 09:54
                A jak ktoś wyżej pisał - materac/mata samopompujący się?
                Mam thermarest - cięższy, ale gładka powierzchnia i taka bardziej przyczepna, nie ześlizguje się z niej śpiwór (wolę!) i sea to summit - lżejszy, ale ma takie jakby dołeczki i w nich zdarza się kondensacja pary wodnej.
                Jest dużo modeli tych materacy, one nawet jak są bez powietrza, to idzie się na nich wyspać.
    • anel_ma Re: Zimowy kemping 25.02.25, 09:40
      dmuchany lekki klymit i na to karimata,
      śpiwór puchowy do -10 (fjord nansen ma w dobrej cenie) i na to cieniutki polarowy kocyk

Jak jest serio mróz to polecam chemiczne "grzejki" - jedna na nerki, druga w stopy i jest cieplutko, te jednorazowe sa super, trzeba odpakowac na godzinę przed snem, zeby się dobrze aktywowały.

Zimowe biwakowanie jest super smile na kajak to czasem jedyna opcja noclegowa poza sezonem.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka