Dodaj do ulubionych

Wakacje'17

31.08.17, 16:40
Dziś ostatni dzień wakacji szkolnych, więc czas najwyższy na podsumowanie wakacyjne.
Jak wam minęły wakacje? Gdzie wyjeżdżałyście? czy jesteście zadowolone z wyboru? Co byście poleciły, a do jakich miejsc zniechęciły? Odkryłyście coś nowego?

Szczególnie interesuje mnie, jak spędziły wakacje matki dzieci szkolnych, które muszą zaplanować wyjazdy w najwyższym sezonie lipiec-sierpień. Ja w tym roku wpadłam w tę kategorię i muszę powiedzieć, że miałam niezłą zagwozdkę, gdzie pojechać w szczycie sezonu, żeby uniknąć tłumów i chorych cen.
Obserwuj wątek
    • morgen_stern Re: Wakacje'17 31.08.17, 17:08
      Ja nie matka dzieciom, ale zawsze polecam Suwalszczyznę. Byłam tuż przy trójstyku granic 30 km od Suwałk. Cisza, spokój, mało ludzi, ładna pogoda (akurat się trafiła), przyroda, bociany, kruki, krowy smile byłam w agro nad jeziorem.
      • magdalenka79k Re: Wakacje'17 31.08.17, 19:59
        Proszę tylko nie polecać Suwalszczyzny!! Bo się zjadą i zrobią z niej drugie Zakopane! Odradzam więc serdecznie Suwalszczyznę -nuda, zimno, krowy, konie i "droga na Ostrołękę".

• morgen_stern Re: Wakacje'17 31.08.17, 20:03
          Masz rację smile nieee, ogólnie nuda, nie ma co robić.
          • princesswhitewolf Re: Wakacje'17 01.09.17, 00:50
            no i cerkwi z ikonami tez nie ma. Bociany odlecialy.
      • lady_mary Re: Wakacje'17 01.09.17, 13:04
        Też tam byłam, uwielbiam tam jeździć.
        Najlepsze schabowe na świecie w Smolnikach jadłyście?
    • tol8 Re: Wakacje'17 31.08.17, 17:20
      Wyjechaliśmy tuż po rozdaniu świadectw do Chorwacji. Ceny były przedsezonowe.
    • kwietniowka2011 Re: Wakacje'17 31.08.17, 17:28
      szkoła rozpoczyna się 4 września, jutro nadal jeszcze wakacje wink
    • memphis90 Re: Wakacje'17 31.08.17, 17:29
      Tydzień wspólnych wakacji w Krakowie - fajnie, ale najlepsza zabawa była w Krasiejowie w Juraparku, gdzie zajechalismy po drodze. Wniosek z wakacji - nad wodą jest łatwiej i taniej, bo sama woda jest rozrywką i nie trzeba płacić po stowie za wstęp na plażę (w przeciwieństwie do wyszukiwania muzeów, wystaw czy parków rozrywki w czasie wakacji w mieście).
      Poza tym: tydzień polkolonii, dwa tygodnie obozu, dwa tygodnie opiekunki, dwa tyg home office, tydzień urlopu w domu. Kolejny urlop za rok, niestety... Nie wypoczelam za bardzo, ale przed tym tygodniem byłam już totalnie zajechana. Teraz byle do świąt, będzie kilka dni wolnych.
    • loola_kr Re: Wakacje'17 31.08.17, 17:30
      Wakacje były cudne. Nadal jeszcze są bo idę pracy w poniedziałek.
      Mszana, Wiedeń, Grecja. Grecja cudna, trafiliśmy na bardzo fajny hotel przy plaży.
      • nolus Re: Wakacje'17 31.08.17, 17:53
        loola_kr napisała:

> Wakacje były cudne. Nadal jeszcze są bo idę pracy w poniedziałek.
        > Mszana, Wiedeń, Grecja. Grecja cudna, trafiliśmy na bardzo fajny hotel przy pla
        > ży.
        Wiedeń super, zazdroszczę smile

Gdzie konkretnie byłaś w Grecji i jaki to był hotel (o ile pamiętasz jego nazwę)?
        • loola_kr Re: Wakacje'17 31.08.17, 21:46
          byliśmy na lądzie w pobliżu Aten bo chcieliśmy je zwiedzić, hotel Kinetta Beach Resort. Przy samej plaży i dobre jedzenie, bungalowy, jeden z basenów ze strefą ciszy.
      • mag1_k Re: Wakacje'17 31.08.17, 18:03
        Co ciekawego robiliście w Mszanie? Właśnie zerkam na mapę i mam tam niecałą godzinę drogi.
        • loola_kr Re: Wakacje'17 31.08.17, 21:43
          byliśmy z przyjaciółmi w domu pod lasem czyli spacery, opalanie w ogródku czy nad rzeką i takie tam... grzybów nie było.
    • gris_gris Re: Wakacje'17 31.08.17, 17:31
      W Polsce wakacje zaczynaja sie 2-4 tygodnie wczesniej niz w wiekszosci krajow europejskich, wiec spokojnie mozecie gdzies pojechac przed sezonem jeszcze, czyli w czerwcu.
      • triss_merigold6 Re: Wakacje'17 31.08.17, 17:39
        Wówczas wciąż zostają 2 miesiące letnie do zagospodarowania dziecku.
        • gris_gris Re: Wakacje'17 31.08.17, 17:49
          No na ten temat claudel nie pisze, wiec sie do tego nie odnioslam.
    • triss_merigold6 Re: Wakacje'17 31.08.17, 17:38
      Lipiec - młodsza miała przedszkole zastępcze, starszak był od połowy czerwca za granicą, a potem na obozie harcerskim.
      Sierpień - wyjazd rodzinny na ponad 2 tygodnie, było super, moje Bieszczady potem Węgry i Słowacja. Ceny w porzo, służę miejscówkami na priv. Potem starszak był parę dni ze swoim ojcem, a młodszą upychaliśmy u dobrych ludzi.
      • nolus Re: Wakacje'17 31.08.17, 17:44
        Ja dopiero teraz wyjeżdżam. I to najwcześniej 15 września, a może w ostatnim tyg.miesiąca. Najprawdopodobniej będzie to któraś z greckich wysp (Kreta albo Korfu), chociaż bardzo chciałam wybrać się do Włoch. Niemniej jednak, opcja Grecji również mnie zadowala tongue_out Mam średnio dobry finansowo okres, dlatego może się też okazać, że zostanę w Polsce - na przełomie lipca i sierpnia rozważałam wypad do ośrodka SPA w Świeradowie - Zdrój.Nie tak daleko, nie tak drogo, piękny krajobraz i dobra baza wypadowa do różnych wycieczek (Karpacz, zamki,bliskość granicy).Z wielką chęcią wybrałabym się właśnie na czeską stronę, a u nas poza Karpaczem być może do Szklarskiej Poręby i Kowar - mam sentyment do tych miejsc smile.Jedyne co mnie zniechęca do urlopu w Polsce, to oczywiście pogoda...Co by jednak nie wynikło, każdy wyjazd będzie fajny.
    • leanne_paul_piper Re: Wakacje'17 31.08.17, 18:14
      U mnie sierpniowa Kenia, a konkretnie południowe wybrzeże Diani Beach.
      Czy polecam? Kenię albo się kocha albo nienawidzi i to się czuje od pierwszego zaczerpnięcia powietrza. Ktoś mi opowiedział o człowieku, który był do tej pory 90 razy w tym kraju, muszę powiedzieć, że jestem w stanie go zrozumiećwink.
      • chlodne_dlonie Re: Wakacje'17 31.08.17, 19:00
        ..sierpień w Kenii - na jakie temperatury należy się przygotować? I jak z wilgotnością powietrza..?
        Widziałam ciekawe cenowo lasty na ten okres właśnie, ale jakoś nie bardzo wyobrażałam sobie Afrykę w sierpniu..ale może nie mam racji (research'u żadnego nie przeprowadziłam, miałam inne plany wink )..?
        • leanne_paul_piper Re: Wakacje'17 31.08.17, 19:09
          Lipiec - sierpień to najchłodniejsze miesiące w Kenii i to jest odczuwalne. To już nie 45 stopni C w lutym czy marcu, ale około 30 plus czasem silny wiatr wiejący od oceanu. Przy czym na plaży spokojnie można leżeć i człowiek się opali na skwarkę, ja popołudniami kiedy słońce już zaczynało się chować, przykrywałam się kangą.
          Natomiast na lądzie taka temperatura jest bardzo przyjemna, bo nie umierasz z upału po 2 minutach od wyjścia. Bez co najmniej litrowej wody na głowę i tak nigdzie się nie ruszasz.
          Zdarzają się przejściowe deszcze, ale również bardzo upalne dni.
          To jest natomiast bardzo dobry czas na safari - widziałam tysiące zwierząt w Masai Mara, które przyszły akurat z Serengeti.
          • chlodne_dlonie Re: Wakacje'17 31.08.17, 19:38
            Dzięki wielkie za info smile
            Znaczy nie ma się czego bać..wink - o safari słyszałam dużo dobrego od znajomej, która była kilka lat temu, właśnie w okresie ponoć najlepszym 'wędrówkowym', tyle, że jakoś nie zapytałam/nie pamiętałam o jakim okresie roku mówiła.
            Pozwolisz, że jeszcze dopytam - pamiętam, że te korzystne cenowo oferty były na pobyt HB. Od kogoś kiedyś słyszałam, że jak Afryka, to tylko All trzeba brać..? Osobiście jestem wybitnie nie-All'owa, raczej samoorganizująca się wink i o ile w przypadku Czarnego Lądu raczej złamałabym się i poleciała z BP, o tyle opcja HB wydała mi się 'aż nadto', ale może nie mam racji..? Jak Ty to widzisz..?
            • leanne_paul_piper Re: Wakacje'17 31.08.17, 19:54
              Zawsze w Kenii wybieram HB. Z różnych względów - chociażby dlatego, że szczerze mówiąc chcę uniknąć tłumu Polaków, a brak all inc. jest tego gwarancją.
              Do tego kiedy sporo się przemieszczasz i nie siedzisz cały dzień w hotelu, to to all jest Ci po prostu niepotrzebne i nie ma sensu dopłacać.
              Oczywiście HB ma też takie konsekwencje, że płacisz średnio przy kolacji 4,5 dolara za kieliszek wina, 3,5 $ za piwo i ca. 15$ za lunch np. świeżą rybę.

Ja postanowiłam się upgradować i u mnie to był już ostatni raz z BP i ostatni raz w hotelu, natomiast obawiam się, że samodzielne organizowanie lotu, transferu oraz wynajęcie chatki wcale nie wyjdzie taniej, a nawet na pewno drożej.
              Jak na pierwszy raz to polecam jednak z biurem.
              • jeziorowa Re: Wakacje'17 31.08.17, 23:39
                Niekoniecznie leanne_paul_piper. Byliśmy (co prawda dość dawno temu) w Kenii, samodzielnie zorganizowaliśmy przelot (z przesiadką w Amsterdamie), taksówką z lotniska dojechaliśmy do hotelu. Pierwszy nocleg mieliśmy zarezerwowany (bo przylecieliśmy późnym wieczorem/nocą). Pozostały czas (byliśmy cały wrzesień) organizowaliśmy na bieżąco. W Kenii jest świetnie rozwinięta turystyka (hotele, knajpy, safari itd). Osoby, które chociażby na średnim poziomie znają angielski bez problemu wszystko zorganizują i załatwią. W Kenii jest tanio (gdyby nie cena lotu z Europy to byłyby tańsze wakacje niż np. na Węgrzech). Nie korzystaliśmy z usług biura podróży (zresztą do tej pory nie skorzystaliśmy nigdy) głównie dlatego, że nie mieli miesięcznych wyjazdów i ich oferta była bardzo uboga i naprawdę droga. Nas wyjazd kosztował ok 2 tys. euro za osobę (w tym przelot, 2 tygodnie na safari w 4 rezerwatach, kilkudniowy wypad z Mombasy na Zanzibar, wszystkie wejściówki, wyżywienie, hotele itd). Gdybyśmy chcieli zrealizować nasz program przez biuro podróży to mielibyśmy dwukrotnie krótszy pobyt za ponad dwukrotnie większe pieniądze).
                • asmarabis Re: Wakacje'17 01.09.17, 07:58
                  t tanio (gdyby nie cena l
                  > otu z Europy to byłyby tańsze wakacje niż np. na Węgrzech)

O masakro co za bzdura, akurat Afryka Wschodnia ma wysokie ceny za usługi turystyczne , a poza parkami narodowymi i górami nic tam nie ma, No chyba ze siedzieliście w hotelu i jedliście od sprzedawców na ulicy ale nue wprowadzaj ludzi w błąd wink
                  • jeziorowa Re: Wakacje'17 01.09.17, 08:25
                    Zauważ, że jest też np. ocean😜, a i tak większość ludzi jeździ do Kenii z powodu safari. Muszę cię zmartwić, ale Kenijczycy inaczej niż my rozumieją higienę i nikt przy zdrowych zmysłach nie je u ulicznych sprzedawców ani nie pije niebutelkowanej wody. W hotelach tylko nocowaliśmy, nie siedzieliśmy w nich, bo dla nas (w przeciwieństwie do ciebie) w Afryce wschodniej jest duuużo więcej niż góry i parki. Afryka Wschodnia jest droga dla klientów biur podróży, przecież to napisałam powyżej, więc o co ci chodzi. Jeżeli nie zostawisz prowizji pośrednikom to owszem, jest tanio. No chyba, że wg ciebie pokój dwuosobowy ze śniadaniem w hotelu przy plaży/centrum stolicy spełniający wszelakie europejskie normy za ok. 30-35 euro/doba jest drogi.
                    • asmarabis Re: Wakacje'17 01.09.17, 11:28
                      O masakro, nie chce mi sie dyskutować na takim poziomie.
                      Dla wprowadzonych w błąd sloganem ze w Afryce wschodniej taniej niz na Węgrzech przytoczę przykładowa cenę :
                      Za WSTEP do parku narodowego w Polsce płacimy ok. 6 płn czy cos w tym stylu ??? ( zapewne na Węgrzech podobne ceny ale zwiedzałam tam tylko stolice wiec sie nie wypowiem)

Za sam wstęp do parku narodowego Kilimandżaro płacimy sume rzędu 600 płn

Hahahahaha rzeczywiście tanio jak barszcz wink)))
                      • jeziorowa Re: Wakacje'17 01.09.17, 12:24
                        Rozmawiamy o tradycyjnych wakacjach w Kenii (safari, zwiedzanie, plaża) i związanych z tym kosztach (hotele, wyżywienie, wejściówki, transport) a nie o zdobywaniu prawie 6-cio tysięcznika i związanych z tym kosztach (wstęp to najniższy koszt, zdecydowanie droższe jest wynajęcie ludzi: przewodnik, tragarz itd oraz specjalistyczny sprzęt).
                        • asmarabis Re: Wakacje'17 01.09.17, 12:54
                          ztach (wstęp to najniższy k
                          > oszt, zdecydowanie droższe jest

No to widac ze na pewno nie zdobywałas bo nie masz zielonego pojęcia jak sie dzieła koszty wink)))

wynajęcie ludzi: przewodnik, tragarz itd oraz s
                          > pecjalistyczny sprzęt).

Jaki specjalistyczny sprzęt jest potrzebny na Kilimanjaro ?

Kijki do trekkingu ?

To jest sprzęt specjalistyczny dla ciebie czy cos innego masz na myśli ?

Ludzie nie wierze w to co czytam wink
                        • asmarabis Re: Wakacje'17 01.09.17, 12:57

> Rozmawiamy o tradycyjnych wakacjach w Kenii (safari, zwiedzanie, plaża) i związ
                          > anych z tym kosztach (hotele, wyżywienie, wejściówki, transport

I wstęp do parku narodowego na safari jest twoim zdaniem niższy od wstępu do parku na Węgrzech???

Tradycyjne wakacje wcafryce wschodniej to tez wejście na Kilimanjaro ktore jest porównywalne trudnością do spacerku nad morskie oko tylko dłużej trwa , nie wiem w jakich kręgach ty sie obracasz wink
                          • leanne_paul_piper Re: Wakacje'17 01.09.17, 13:06

Jak zwykle bredzisz. Najpierw pojedz do Kenii a później się wymadrzaj. Normalne safari w Amboseli nie obejmuje wejścia na Kilimandżaro, skąd ten pomysł.
                            A za wstęp do Masai Mara zapłaciłam 75$, płatne gotówką.
                            • asmarabis Re: Wakacje'17 01.09.17, 14:22
                              Ty bredzisz, od kiedy to Kilimanjaro leży w Kenii, byłaś tam czy nie ? Ja pisze o fajnych wyjazdach w ten region a nie wczasach dla osób w klapkach i z reklamówka z biedronki w ręce wymagających prowadzenia za rączkę , nie mam takich znajomych

I dzieki za podanie aktualnej ceny do parku rzeczywiście 75 $ za wstęp to taniej niz na Węgrzech wink
                              • jeziorowa Re: Wakacje'17 01.09.17, 17:33
                                Ok, wstęp do parku jest droższy (do popularnego Masai Mara najdroższy i obejmuje opłatę za kilka dni), hotele i restauracje porównywalnej klasy są tańsze, cennika gór nie rozpatrujemy, bo nie ma porównania (Węgry są nizinne). Nie licząc przelotu (bo ten wiadomo, że jest drogi-to było już kilkukrotnie napisane) aktywne wakacje na Węgrzech są droższe. Nas więcej kosztowały 3 tygodnie na Węgrzech niż miesiąc w Kenii (bez kosztów podróży). Atrakcje oczywiście są inne.
                                • asmarabis Re: Wakacje'17 01.09.17, 18:00
                                  (do popularnego Masai Mara najdroższy i obejmuj
                                  > e opłatę za kilka dni)

Co ty bredzisz ?
                                  Widac ze nigdy nie byłaś w tym parku i w Kenii crying
                • leanne_paul_piper Re: Wakacje'17 01.09.17, 08:32
                  Ok. Spróbuję jak najbardziej ściąć koszty i zobaczymy na ilu stanie. Planuję następnym razem też na miesiąc na przełomie lutego-marca. Ale z mojego doswiadczenia przeloty wewnętrzne na safari są drogie, plus trzeba mieć zorganizowany transfer z lotniska, bo przeprawa promowa.
                  Natomiast samo przemieszczanie się matatu z południa na północne wybrzeże jest tanie.
                  No i bilet lotniczy - ustawilam alerty, ale na razie to co najmniej 3 tys. od osoby z koszmarnymi przesiadkami.
                  • jeziorowa Re: Wakacje'17 01.09.17, 08:41
                    My lecieliśmy z Warszawy do Amsterdamu, a potem do Nairobi kenijskimi liniami lotniczymi, więc była tylko jedna przesiadka, ale fakt, cena lotu była wysoka. Po Kenii podróżowaliśmy matatu, samolotem polecieliśmy tylko z Mombasy na Zanzibar. Nasi znajomi rok później podróżowali wewnątrz kraju pociągami (podobno bezpieczne, komfortowe i niedrogie). Ich wyjazd kosztował sporo mniej niż nasz, ale byli tylko 3 tygodnie.
    • jeziorowa Re: Wakacje'17 31.08.17, 18:22
      Byliśmy tydzień w Rumunii (Transylwania), bardzo polecam: niedoceniona, przepiękna, niedroga. Dwa tygodnie byliśmy w Bułgarii. Też polecam w zasadzie całe wybrzeże za wyjątkiem Złotych Piasków i Słonecznego Brzegu. Jest niedrogo i bardzo różnorodnie. Za tydzień/dwa znów wyjeżdżamy (tak, wiem, jestem złą matką, bo zarwę dzieciom szkołę) - jeszcze nie wiemy gdzie.
      • naturella Re: Wakacje'17 31.08.17, 18:41
        Wakacje były super - nie miałam takich od czasów studiów, bo pierwszy raz nie musiałam żebrać o urlop. Byliśmy na Zakinthos, więc miałam kawałek prawdziwego lata, słońca, mnóstwo pływania, co uwielbiam. Trzy razy nad jeziorem (rodzice mają tam dom), więc znów woda, piasek, pływanie. No i dwa tygodnie we Włoszech, w Toskanii - Piza, Lucca, Viareggio, Forte dei Marmi, Lajatico i Livorno. To był najlepszy wyjazd w moim życiu, każda chwila bezcenna. I ciepłe morze, opalanie, i łażenie po włoskich miasteczkach do późna, i zwiedzanie różnych historycznych miejsc. Najadłam się caprese i melonów z prosciutto do wypęku, zrobiliśmy 130 km pieszo w 12 dni, byliśmy na przepięknym koncercie pod włoskim niebem, gdzie o 1 w nocy było 26 stopni, jedliśmy lunch na plaży, która była kwintescencją luksusu, a jednocześnie maksymalnego spokoju i relaksu... Było pięknie. W przyszłym roku tez sama zorganizuję taki wyjazd, będą inne miasta, ale formuła podobna - wszystko w jednym smile
      • butch_cassidy Re: Wakacje'17 31.08.17, 21:53
        Co do Bułgarii się zgadzam, wybrzeże fajne, ale Słoneczny Brzeg koszmarny (na szczęście tam byliśmy tylko na wycieczce) i wierzę, że Złote Piaski mogą być podobne - to nasze wrażenia sprzed roku.
    • beata985 Re: Wakacje'17 31.08.17, 18:37
      jaki ostatni??
      a jutro??
      byłam na spływie kajakowym-wszyscy
      W Chorwacji-3/4 +1 obca
      u rodziców-sama, to były wakacje big_grin
    • heca7 Re: Wakacje'17 31.08.17, 18:46
      Ja nie muszę planować opieki na szczęście. A wyjazdów było trochę. Najpierw młodszy syn z dziadkiem pod Lublin przyczepą kempingowa. Potem wszyscy Austrii -starsze na obóz językowy. My z młodszym zwiedzanie. Dalej średni z dziadkiem przyczepą nad morze do Jantara. Pod koniec lipca córka wędrówka z plecakiem po Beskidach. A wreszcie wszyscy razem w sierpniu do Macedonii i Greckich Meteorow. Macedonia fajna. Jezioro ochrydzkie piękne. Tylko trzeba dobrze miejsce noclegowe wybrać. Pobocza poza miastami strasznie zasmiecone. Drogi są wąskie i rzadko kiedy jest chodnik. Do tego psy bezdomne. I ludzie chodzący poboczem po nocy albo rowery bez oświetlenia. My mieszkaliśmy w Lagadinie. Sam Ochryd ciekawy. Ożywa wieczorem. Zabytki ładne i warte zobaczenia. Jest bezpiecznie, woda ciepła, jedzenie smaczne knajpek mnóstwo.
    • chlodne_dlonie Re: Wakacje'17 31.08.17, 19:31
      Wakacje od pewnego czasu dzielą się na wspólne z Potomkinią i moje własne wink

Wspólnie spędziłyśmy czas na Istrii, przełom czerwca i lipca, i albo była to zasługa początku sezonu, albo specyfika miejsca (choć wątpię, bo miejsce fajne i o rzut beretem od Puli, czyli jednego z bardziej znanych miejsc na półwyspie), ale byłam b.pozytywnie zaskoczona tak ogólnie warunkami pobytu (mocno na plus), jak i cenami, całkiem przyzwoitymi. Piszę 'całkiem przyzwoitymi', bo moje spostrzeżenia sprzed kilku lat, z Płw.Peljesac, były zgoła odmienne. Wtedy byłam w połowie sierpnia, może to miało znaczenie jeśli chodzi o cenę samego apartamentu, ale cen tak w knajpach, jak i w zwykłych sklepach naprawdę nie potrafiłam sobie wytłumaczyć.. Ale teraz było lepiej - może to zasługa wielu sklepów wielkopowierzchniowych w okolicy..? Tak czy owak - było przyzwoicie a poza tym sympatycznie, ciepło smile i smacznie. Okolica też ciekawa, pojeździłyśmy co nieco - Kamjenjak, Rijeka, Motovun, Hum, Buzet.. Nie wykluczam powrotu, choć pewnie w inną część Istrii -polecam smile

..a jeszcze bardziej - naturalmente smile - 'moją' Portugalię - w tym sezonie udało mi się polecieć dwukrotnie - tym razem, po dłuższej przerwie, znów Algarve, dla mnie pod każdym względem raj!! Ocean, plaże (jak dobrze poszukać niekoniecznie bardzo zatłoczone też się znajdą smile), klimatyczne miasta i miasteczka, fantastyczne świeże ryby i morskie żyjątka wszelakie, doskonałe i tanie wino wink, no i świetni ludzie..smile
      Już nie mogę się doczekać następnego razu..smile
      • claudel6 Re: Wakacje'17 31.08.17, 23:13
        słuchaj a to Algarve - sprawdzałam temperatury morza (własciwie oceanu ) i Atlantyk po stronie portugalskiej jest bardzo zimny. ma temperaturę Bałtyku. jak to oceniasz?
        • milka_milka Re: Wakacje'17 01.09.17, 08:09
          Wcale nie zimny. Byłam w lipcu w zwszłym roku, ocean był świetny! Wcale nie przypominał krioterapii w Bałtyku. smile Za to zimno jak diabli było w tym roku, w czerwcu, na północy Portugalii, tam już pod granicą hiszpańską. Jak na standardy letnie, trafiłam tak sobie, temperatura była między 17 a 22 stopnie, deszcz i zimna woda.
        • szarsz Re: Wakacje'17 01.09.17, 08:20
          O właśnie, też się podczepię do pytania. Marzy mi się Portugalia już od dawna, ale mapki z temperaturami zniechęcają skutecznie.
          Bylam w tym roku na poludniu Hiszpanii i już tam poza zatokami raczej chłodna, morze Alborańskie to stanowczo nie Adriatyk. Ale i nie Bałtyk, tak pomiędzy.
          Jednego dnia woda była bardzo zimna, lodowata wręcz, jeśli tak miałoby być w Portugalii na co dzień, no to moja cieplolubna córka nie zanurzy nawet paznokcia.
          • madame_edith Re: Wakacje'17 01.09.17, 08:48
            Ja byłam w tym roku w Portugalii na przełomie czerwca i lipca i dla mnie nie ma opcji kąpieli. Woda była po prostu lodowata i w okolicach Lizbony i na południu. Tak więc kraj super, widoki, plaże cudne. Ale do wody nie weszłabym za nic.
            • szarsz Re: Wakacje'17 01.09.17, 15:36
              Dzięki, tego się właśnie obawiam. A jak się dzieci na plaży nudzą, to nie wypocznie nikt...
        • chlodne_dlonie Re: Wakacje'17 01.09.17, 12:02
          Ocean to ocean wink

Jak dla mnie temperatura ok. 20 stopni w czerwcu (Praia da Rocha, Praia do Vau - Portimao) to dosyć chłodna, ale w kontraście do temperatury powietrza (dobrze powyżej 30) odświeżająca woda, dobra do pływania. W sierpniu było cieplej - 22-23 stopnie (m.in. Praia do Faro, Ilha Deserta, Praia da Angrinha w Ferragudo, Meia Praia w Lagos) przy upale powyżej 35 stopni. Piękne piaszczyste plaże, część klifowych z cudnymi widokami, czysta woda - ja do szczęścia nie potrzebuję nic więcej smile

..dla wielbicieli wyższych temperatur polecam Cypr - w zeszłym roku we wrześniu morze miało temperaturę zupy dosłownie - co najmniej 29-30 stopni, jak dla mnie zdecydowanie zbyt dużo, pływa się słabo wink Ale do moczenia i taplania pewnie w sam raz, tyle że plaże nieszczególne raczej i piasek z gatunku takich, do których trzeba się przyzwyczaić..więc coś za coś wink
    • bywalec.hoteli Re: Wakacje'17 31.08.17, 20:18
      W tym roku slabo, bo w Polsce nie bylo lata, wiec wakacje slabo udane.
      • asmarabis Re: Wakacje'17 01.09.17, 07:59
        Czyli jednak Bieszczady to jedna wielka wtopa?
        Trzeba było mnie słuchać wink
        • bywalec.hoteli Re: Wakacje'17 01.09.17, 16:33
          Nie, Bieszczady były akurat bardzo udane. Pogoda była połowę dobra połowę gorsza, ale ogólnie było bardzo spoko i dobry wypoczynek, aktywny. Poprostu latem rzadko kiedy było więcej niż 30 stopni, a ja za letnią temperaturę uznaję tylko powyżej 30 stopni, po prostu lubię upał i dobrze go znoszę.
          • asmarabis Re: Wakacje'17 01.09.17, 17:33
            Ciekawe, byłam prawie miesiąc w Polsce i zimno było dosłownie przez 4 dni z tego poza tym pogoda super 25-35 o wiele lepsza niz w ubiegłym roku wink jestem bardzo zadowolona pod tym katem grubszych ciuchów w ogóle nue rozpakowałem

To nie chce myślec co ty miałeś rok temu jak lato było całkiem kiepskie
    • nanuk24 Re: Wakacje'17 31.08.17, 20:30
      Ja byłam w Północnej Karolinie na Outer Banks. Po jednej stronie laguna, po drugiej ocean plus piasek i jedna ulica, oprócz tego nic. przez kilka dni wiało i padało i było 13 C. Był taki wiatr, że lagunę wylewało pod sam nasz dom, a w domu siedziałam owinięta pledem. Nigdy w życiu tam.
      • roks30 Re: Wakacje'17 31.08.17, 23:23
        Czy tam nagrywali " Noce w Rodanthe "? smile
    • kondolyza Re: Wakacje'17 31.08.17, 20:46
      ja matka dziecka szkolnego i przedszkolnego (już teraz tez szkolnego) wakacje zaliczam do bardzo udanych, ale intensywnych. zaczęłam w piątek po rozdaniu świadectw i wyjechalismy na naszą daczę. potem wrócilismy do warszawy na pierwszy tydzien lipca bo mielismy gosci z zagranicy-dzieki temu spedzilismy intensywny kulturalnie i rozrywkowo tydzien w stolicy-centrum nauki kopernik, fontanny, wystawy, knajpki, bulwary itp
      na kolejne dwa tygodnie dzieci pojechały do dziadków i z nimi na w trakcie nad morze a ja z mężem mielismy miesiąc miodowy i czas na nadgonienie róznych spraw które się załatwia bez dzieci (notariusze, urzedy itp). potem szykowałam reszrte wakacji-zakupy, pakowanie. pod koniec lipca wyjechalismy do chorwacji na rejs ze znajomymi (i już z dziecmi). po powrocie prosto pojechalismy do białowiezy. w drodze powrotnej pojechalismy na mazury na tydzien ale juz nie na łodkę tylko na spokojne siedlisko i piwkowanie ze znajomymi. teraz wrocilismy do domu, zakupy do szkoly, plany jesienne i koniec wakacji. zleciało że łooo.
    • ichi51e Re: Wakacje'17 31.08.17, 20:51
      Siedzielismy w domu. Dziecko od sierpnia wrocilo do pkola...
    • sabina211 Re: Wakacje'17 31.08.17, 21:00
      Super - rodzinnie (2+4) 19 dni na Ukrainie,nad Morzem Czarnym i w Kamieńcu Podolskim. To w sierpniu. W lipcu - dzieci starsze (15,16) plener plastyczny plus dwa obozy (Integracyjno-artystyczny w Sudetach plus szkolny w Chorwacji), Młodsza u Dziadków i na obozie szkolnym (Pojezierze Brodnickie), Najmłodszy w lipcu w żłobku, od 23 sierpnia adaptacja w przedszkolu...Wakacje dla naszej rodziny idealne,
      • ga-ti Re: Wakacje'17 31.08.17, 22:01
        Sabina, napisz coś więcej o Ukrainie, proszę! Mąż się zapalił i namawia na przyszły rok, znajomi znajomych byli w tym roku i sobie chwalą, oni wynajmowali jakąś kwaterę, mieszkanie całe, ale szczegółów nie znam.
        Byliście w hotelu, na kwaterze? Lecieliście, czy jechaliście? No i jak jest tak ogólnie, jak ceny, warunki?
        Z góry dziękuję!
        • sabina211 Re: Wakacje'17 01.09.17, 10:35
          My pokochaliśmy Ukrainę i dopóki nam się nie znudzi będziemy tam jeździć. Jeździmy samochodem, w drodze robimy sobie przerwę - w ten sposób zwiedzaliśmy prze dwa lata Kijów, a w tym roku Kamieniec. Baza docelowa opisana jest tu: morzeczarne.pl/.Byłam trzy razy i mogę potwierdzić, że wszystko, co jest napisane na tej stronie to prawda. Ceny są orientacyjne, na pewno można negocjować (z powodzeniem) zniżki dla dzieci.
          Jeśli chcesz coś jeszcze wiedzieć to pytaj.
          • sabina211 Re: Wakacje'17 01.09.17, 10:36
            morzeczarne.pl/ - to jest prawidłowy adres strony.
    • viridiana73 Re: Wakacje'17 31.08.17, 21:19
      A my byliśmy nad Bałtykiem i na 14 dni mieliśmy 13 słonecznych. To nie jest żart.
      Miejsce jest urocze, często miałam wrażenie, że cofnęłam się w czasie. Wieczorem, gdy szliśmy na obiad, przy sąsiednich stolikach siedziały panie w pięknych sukniach, lisach, kapeluszach i pończochach ze szwem a obok nich przystojni oficerowie w galowych mundurach. Główną ulicą przejeżdżały motocykle z przyczepkami i wojskowe Willysy. W dzień alianci gromili Niemców a piękne pin-up girl's reklamowały coca-colę.
      Może ktoś zgadnie, gdzie byłam?smile
      • wilan.an Re: Wakacje'17 31.08.17, 23:28
        W Helu?
        • viridiana73 Re: Wakacje'17 01.09.17, 08:10
          Brawo!
    • onewoman Re: Wakacje'17 31.08.17, 21:38
      Zazdroszczę wam wyjazdów. Ja nie byłam nigdzie.
      • bergamotka77 Re: Wakacje'17 01.09.17, 08:33
        onewoman przykro mi bardzo. Szkoda ze nie udało ci sie wyjechać sad
        • onewoman Re: Wakacje'17 01.09.17, 08:58
          Niestety całe wakacje zajęte przeprowadzką.
          • bergamotka77 Re: Wakacje'17 01.09.17, 10:13
            Tak myślałam. Udalo wam sie znaleźć chatę czy na razie w firmowym zamieszkacie?
    • kornelia_sowa Re: Wakacje'17 31.08.17, 21:39
      Syn był na dwóch obozach po 10 dni- Tatry i Beskidy. Potem tydzień z dziadkami na Dolnym Śląsku.
      Razem już we czwórkę byliśmy na Dolnym Śląsku i lazilismy po górach przez 5 dni tylko. Za to pogoda była fantastyczna a mlodsze przegrzeczne 😀
    • butch_cassidy Re: Wakacje'17 31.08.17, 21:50
      Dla nas po latach urlopów zagranicznych Mazury okazały się bardzo miłym zaskoczeniem in plus, tzn. spodziewałam się, że będzie nudniej, a tu ludzi nie za dużo, za to atrakcji jak najbardziej sporo, widoki piękne, architektura ciekawa. Bardzo jesteśmy zadowoleni, no i nie trzeba było lecieć, co też jest zaletą.
    • wilan.an Re: Wakacje'17 31.08.17, 23:32
      Pod namiotem, nad naszym morzem i podobnie jak przedmowczyni trafilam pogode na loterii, u nas jeden deszczowy na 17 dni. Co do tłumów to zwykle wystarczy oddalic sie od piekiełek 3 moze 4 km zeby bylo pusto. W kawienskich w szczycie sezonu dalej jest więcej ptaków niz ludzi na plaży.
    • alfa36 Re: Wakacje'17 01.09.17, 00:23
      Hmmm... wyjęłaś mi ten wątek z ustsmile Chętnie poczytam.
      • alfa36 Re: Wakacje'17 01.09.17, 00:34
        A... my pierwszy raz wyjechaliśmy za granicę na zorganizowane wakacje. Wybrałam Zakhintos, było przepięknie. Potem krótkie weekendowe wypady nad jezioro, bo tylko na tyle pozwoliła pogoda. Mało tego było, mam niedosyt.
    • grazbed Re: Wakacje'17 01.09.17, 06:56
      U nas plany rodzinne sypnęły się ze względu na chorobę męża. Udar mózgu rehabilitacja sanatorium. Na szybko zorganizowałysmy z córką tygodniowy wyjazd do Pragi bo blisko i z łatwym ewentualnie szybkim powrotem. Właściwie zorganizowała ona przy mojej niewielkiej pomocy., Hotel, pociąg, plan zwiedzania. Było świetnie, dużo gadałysmy utwierdziłam się w przekonaniu że mam fajną córkę. Ona była też Scharzwaldzie na wymianie szkolnej i na obozie harcerskim na pojezierzu Drawskim.My z mężem ze względu na jego ograniczenia ruchowe weekendy raczej w okolicach Warszawy na krótkich wycieczkach. Ale też Czaplinek , Poznań , Siemiatycze.
      W międzyczasie mąż miesiąc sanatorium a ja samotnie w domu. Mogło ułożyć się lepiej ale cóż. życie
      • lucky80 Re: Wakacje'17 01.09.17, 09:01
        U nas najpierw opener (zmino i mokro w tym roku raczej było), potem 2-tygodnie na Mazurach w lesie - było super i nawet pogoda była dobra. W sierpniu byliśmy z M. na przedłużonym weekendzie w Wenecji. Pięknie było i nawet spędziliśmy jeden dzień na plaży (wykąpałam się pierwszy i ostatni raz tego lata).
        Starsza spędziła całe wakacje poza domem, albo z jednymi dziadkami, albo z drugimi. Mały się z nami nie chciał rozstać więc poza Mazurami niestety spędził czas z nianią, w Wawie.
      • maadzik3 Re: Wakacje'17 01.09.17, 09:36
        najważniejsze że mąż - jak rozumiem - wychodzi z tego ładnie. Współczuję takich przeżyć! Niech będzie dobrze
        • grazbed Re: Wakacje'17 01.09.17, 11:18
          Dziękuję Ci. Mąż zawzięcie się rehabilituje i mówi, że za rok będzie śmigać. Znając jego konsekwencję jestem tego pewna -smile.
          • karme-lowa Re: Wakacje'17 01.09.17, 15:14
            grazbed napisała:

> Dziękuję Ci. Mąż zawarcie się rehabilituje i mówi, że za rok będzie śmigać. Zn
            > ając jego konsekwencję jestem tego pewna -smile.
            Trzymam za Was kciuki i wirtualnie ściskam!

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka