Dodaj do ulubionych

Wakacje 2018 :-)

08.10.17, 06:50
Planujecie? Niech to będzie wątek raportujący dla perfekcyjnych podróżniczek, maniaczek planowania, doświadczonych realistek (bo teraz taniej, albo później nie będzie dobrych ofert) czy też dla „nienawidzących-jesieni i zimy-wiec-myślących-o-lecie”.

Ja już zaczęłam. Zarys wyjazdu mam, jeden hotel zarezerwowany, z wielkim trudem i fartem, bo to mała miejscowość - 1000 mieszkańców, do której w tym czasie przyjeżdża kilka tysięcy - więc w promieniu do 20 kilometrów nie było już nic, żadnego hotelu, pokoju czy apartamentu. Ale po moich mailach jeden z hoteli napisał kilka dni później, że ktoś zrezygnował i mają dla mnie pokój. Ekscytacja ogromna, bo marzyłam zawsze, żeby mieszkać parę dni w takiej toskańskiej wioseczce, a ta jest szczególna - bo to miejsce koncertu, na który jedziemy, w tygodniu poprzedzającym zawsze są tam eventy, mini koncerty, próby itp. Mam też bilety na koncert i wycenę transferu z większego miasta do wioseczki (nie chcemy wypożyczać samochodu). Muszę jeszcze kupić bilety na samolot - ale poczekam na rozwój wydarzeń z Ryanairem i zarezerwować drugi hotel na pozostałe dni.

Przy tym, co widzę za oknem, gdy robi się coraz szarzej i zimniej to takie planowanie jest dla mnie niczym przeniesienie się na chwilę w słoneczne miejsce, więc wybaczcie smile
Obserwuj wątek
    • nickbezznaczenia Re: Wakacje 2018 :-) 08.10.17, 07:03
      No to fajnie, ale napisz, proszę, co to są eventy?
      • naturella Re: Wakacje 2018 :-) 08.10.17, 07:51
        Przepraszam smile nie chciałam już wydłużać posta ponad miarę, stąd to nielubiane tutaj określeniesmile miałam na myśli spotkania z osobami występującymi na koncercie, otwarcia wystaw, występy ich twórców, pokazy strojów koncertowych, a wszystko to w klimacie: pijemy wino na piazzy i jesteśmy jedną, wielką rodziną smile
        • nickbezznaczenia Re: Wakacje 2018 :-) 08.10.17, 07:57
          Zapowiada się naprawę sympatyczniesmile Będziesz się dobrze bawiła.

PS Nie wiem jak inni, ale ja rzeczywiście nie lubię tego wyrażenia.
          • butch_cassidy Re: Wakacje 2018 :-) 08.10.17, 21:16
            Tak, wszystko to brzmi bardzo przyjemnie smile
    • eliszka25 Re: Wakacje 2018 :-) 08.10.17, 07:16
      Też nie lubię jesieni, zimna i szarości. Zimę ze śniegiem już tak, bo jeździmy na słoneczko na narty, ale jesień bywa bardzo brzydka, więc od kilku lat jeździmy tankować akumulatory przed zimą i pierwszą połowę października spędzamy gdzieś na słoneczku. Właśnie jestem na Sardynii z całą rodziną i mój mąż wspólnie z chłopakami oświadczyli, że w przyszłym roku też jedziemy na Sardynię. W związku z tym będę musiała pewnie za jakiś czas zabrać się za planowanie. Mam o tyle lepiej, że to już po sezonie i nie muszę się jakoś strasznie spieszyć, bo wszędzie pustki i nawet na tydzień przed wyjazdem da się jakiś nocleg znaleźć.

Lato spędzamy zwykle u rodziny w Polsce, więc planować musimy tylko nasz urlop i zgrać terminy z dziadkami, ale ponieważ wszyscy czworo są już na emeryturze, nie jest to jakiś wielki problem.
    • onnomatopeja Re: Wakacje 2018 :-) 08.10.17, 07:28
      O wakacjach jeszcze nie myślałam, ale mam juz zarezerwowany pobyt na długi weekend majowy - Mazury, wreszcie udało mi się dostać miejsce w wymarzonym miejscu.
    • heca7 Re: Wakacje 2018 :-) 08.10.17, 07:56
      W przyszłym roku Czarnogóra. Dobra voda.
      Na weekend majowy jeszcze nic nie planowalam. Ja bym chciała Slowenie ale tam też są wolne dni i jest ciasno w atrakcyjnych miejscach. A znowu w Austrii ( gdzie mąż by chciał ) jest taka trochę dziura między sezonami. Więc pewnie znajdziemy coś w Polsce.
    • leni6 Re: Wakacje 2018 :-) 08.10.17, 08:09
      Już mam zarezerwowany domek na przyszłe wakacje, dojazd samochodem wiec poza domkiem nic nie trzeba rezerwować z wyprzedzeniem. Domek zarezerwowany w pierwszym tygodniu po pojawieniu się oferty, ale niektóre fajne domki zniknęły z oferty w terminach wakacyjnych już pierwszego dnia.
    • krejzimama Re: Wakacje 2018 :-) 08.10.17, 08:24
      Do końca piździernika chcemy mieć temat "długiego" urlopu zamknięty, dopięty.
      Obecnie jest kilka opcji pogranicze Ligurii i Toskanii, Karyntia, południowa Dalmacja.
      A krótki tygodniowy pod koniec maja to jeszcze całkowicie nie wiemy. Na pewno poza Polską.
    • memphis90 Re: Wakacje 2018 :-) 08.10.17, 08:38
      Ja jestem specyficznym control-freakiem, więc już zaczynam planować smile Święta, ferie, komunie (mam w tym roku szkolnym dwie) i wreszcie wakacje. Co prawda wakacji jeszcze nie rezerwuję, ale już przeliczam tygodnie, urlopy i środki finansowe... Zamawiam prezenty gwiazdkowe - ale to muszę wcześniej, bo z Chin długo idą wink
      • butch_cassidy Re: Wakacje 2018 :-) 08.10.17, 21:18
        memphis90 napisała:

>. Zamawiam prezenty gwiazdkowe
        Też to robię, choć nie idą z Chin big_grin
        Ale w grudniu nie lubię, kiedy wszyscy wścieku dostają.
        • memphis90 Re: Wakacje 2018 :-) 14.10.17, 21:05
          Też lubię mieć zaplanowane. Ale w tym roku po raz pierwszy Chiny. Jak będzie nie-ok, to będzie czas kupić coś innego.
          • gingers73 Re: Wakacje 2018 :-) 14.10.17, 21:31
            Szukam fajnych miejsc ale w PL
            Rezerwować będę jak poznam termin obozu syna
            W zeszłym roku byliśmy tydzień w Bieszczadach i dwa na Mazurach
            Zwykle nie wracamy w to samo miejsce ale kusi mnie choć na tydzień wrócić ...
            Lubię mieć różnorodność i takich miejsc szukam
            • ryszardos12 Re: Wakacje 2018 :-) 14.10.17, 22:11
              Już miałem napisac, że na zime na Tasmanię polować na diabła tasmanskiego, za to latem na Antarktydę dokarmiać pingwiny, ale mi przeszło.Czy Wy jesteście taka elita finansowa która stać na dowolny wydatek dla przyjemności?
              • memphis90 Re: Wakacje 2018 :-) 15.10.17, 09:21
                Ja jestem tym potwornie bogatym specjalistą, co to gardzi marnymi 12 tys pensji, więc pewnie znów będę u znajomych na działce nad Bałtykiem wink
              • butch_cassidy Re: Wakacje 2018 :-) 15.10.17, 10:06
                Ja tam oszczędzam wybierając firsty smile
                Już się zdarzało, że znajomi za tydzień w lastach płacili więcej niż my za 12-14 dni... I standard mieli niższy.
    • morekac Re: Wakacje 2018 :-) 08.10.17, 09:01
      Wakacje 2018 zaplanowałam z pół roku temu, ale - że istatnio wpadł mi do głowy inny pomysł - będą to wakacje 2019. A teraz będę planować 2018. wink
      • bovirag Re: Wakacje 2018 :-) 08.10.17, 09:24
        Czarnogora
        Nastepne marzenie sie spelni
    • jeste_m_sobie Re: Wakacje 2018 :-) 08.10.17, 09:44
      Napisz proszę, co to za wioseczka? Będę ją miała na uwadze, może nawet na inne lata, pewnie poza terminem tych koncertów jest łatwiej o nocleg.
      • naturella Re: Wakacje 2018 :-) 08.10.17, 11:38
        To jest Lajatico w prowincji Piza we Włoszech, Toskania. Piękne miejsce, byłam już dwa razy i stale mam niedosyt tych widoków, kolorów i zapachów. Poza ostatnim tygodniem lipca powinno być już zupełnie łatwo z noclegiem. Od zeszłego roku funkcjonuje hotel Il Maramaldo i tam właśnie znalazłam pokój, wygląda zachęcająco.
    • leanne_paul_piper Re: Wakacje 2018 :-) 08.10.17, 11:08
      Jako, że podobno ma być zima stulecia, to ja chcę uciec na miesiąc do Kenii, w lutym i marcu. Śledzę alerty cenowe na bilety i coraz bardziej godzę się z faktem, że pewnie jednak będzie z dwoma przesiadkami, w tym przez Addis Adeba (podobno tam ładniewink).
      • butch_cassidy Re: Wakacje 2018 :-) 08.10.17, 21:18
        To o zimie stulecia już zdementowali wink
        • joa66 Re: Wakacje 2018 :-) 08.10.17, 21:24
          Czyli tradycyjnie będzie błoto?
          • butch_cassidy Re: Wakacje 2018 :-) 08.10.17, 21:32
            Być może smile
        • bergamotka77 Re: Wakacje 2018 :-) 08.10.17, 21:25
          Podziwiam was bo ja nie planuję jeszcze nawet świat BN wink Nie zwykłam żyć przyszłością bo w moim życiu ciągle się coś zmienia i do lata to jak mówi moja mama "nie wiem czy dożyję" więc nie będę się jeszcze martwić wakacjami. My organizujemy max 3 miesiące przed wakacjami szczegóły letnich wyjazdów, wyjątkowo pół roku przed, ale prawie rok? Nie ma takiej opcji.
          • heca7 Re: Wakacje 2018 :-) 08.10.17, 21:29
            Ja wyjazd główny letni z rodziną 10 sierpnia 2018r mam zaplanowany od połowy września wink
    • aqua48 Re: Wakacje 2018 :-) 08.10.17, 11:58
      naturella napisała:

> Przy tym, co widzę za oknem, gdy robi się coraz szarzej i zimniej to takie plan
      > owanie jest dla mnie niczym przeniesienie się na chwilę w słoneczne miejsce, wi
      > ęc wybaczcie smile

My też już zaczęliśmy planować. Na razie ogólny kierunek, spokojnie podczytujemy opisy, rozważamy opcje. Ryan też nam nieco pokrzyżował plany, ale raczej jesiennych wyjazdów..
    • sumire Re: Wakacje 2018 :-) 08.10.17, 12:08
      Miesiąc temu kupiłam bilety na marcowy urlop na Lanzarote. Dalszych nie planuję, za dużo zmiennych.
    • joa66 Re: Wakacje 2018 :-) 08.10.17, 12:17
      W zasadzie nie planujemy specjalnie odkąd nie jesteśmy uwiązani kalendarzem szkolnym. Wiem, że we wrześniu chcę nad Bałtyk (mniej więcej trzeci tydzien wrzesnia) . Wiem, że czeka mnie UK, Irlandia, Francja. Wątpię czy cos jeszcze, ale nigdy nie wiadomo. Daty będą pewnie pewne +/- miesiąc przed wyjazdem. Nie mam potrzeby uciekania do ciepłych krajów zimą, za to mam potrzebę uciekania przed upałem latem smile Czy to będzie ucieczka do klimy w pracy czy np na północ Szkocji - nie mam pojęcia.
      • dzidzia_ch Re: Wakacje 2018 :-) 08.10.17, 16:25
        Ja jestem w trakcie szukania lotów na Teneryfę na listopad.
        Hotel wybrany ,termin też tylko samolotu brak.
    • zuleyka.z.talgaru Re: Wakacje 2018 :-) 08.10.17, 16:43
      Zwykle planowałam. Niestety teraz jest tyle zmiennych, że musimy postawić na totalny spontan w Polsce. Plany były, ale niestety młodszy nie może mieć zbyt długiej przerwy w rehabiltacji....
      • juuuu7 Re: Wakacje 2018 :-) 08.10.17, 16:59
        Nawet 2 tyg nie moze miec przerwy? A w ogole jak sobie radzi, mam nadzieje, ze do przodu.
        • zuleyka.z.talgaru Re: Wakacje 2018 :-) 08.10.17, 18:24
          Tydzień to jeszcze. Dwa to już dużo.
          • juuuu7 Re: Wakacje 2018 :-) 08.10.17, 18:32
            Na tydzien tez warto jechac😀
            • zuleyka.z.talgaru Re: Wakacje 2018 :-) 08.10.17, 19:06
              To pojade nad jezioro smile
    • em_em71 Re: Wakacje 2018 :-) 08.10.17, 18:41
      Nie planujemy, bo juz mamy od dawna zaklepane. Od połowy sierpnia mniej więcej smile
    • butch_cassidy Re: Wakacje 2018 :-) 08.10.17, 21:15
      Taki wątek założyłam już jakiś czas temu big_grin
      Tak, teraz mam już zrobioną rezerwację i zaplanowane atrakcje na miejscu, z których część opłacę pewnie jeszcze przed wyjazdem smile
      Szczegółowe planowanie jest super przy niepogodzie, zgadzam się całkowicie smile Mnie się nawet wydawało, że można się przy tym rozmarzyć, ale forum mi uświadomiło, że nie, że plan to plan, a nie żadne tam marzenia wink wink wink Jak zwał, tak zwał, uważam, że to miły sposób spędzania czasu, a efektem ubocznym jest perfekcyjnie dograny urlop smile
    • kornelia_sowa Re: Wakacje 2018 :-) 08.10.17, 21:22
      Długi weekend majowy Dolny Śląsk -ciągle tam wracamy.
      W czerwcu mamy na uwadze Grecję -nigdy nie byliśmy.
      • heca7 Re: Wakacje 2018 :-) 08.10.17, 21:32
        O to tak jak my smile tylko że ja z własną rodzina jeszcze na Dolnym Śląsku nie byłam. Coś tam z dzieciństwa pamiętam ale to nie to samo.
        • sjanna Re: Wakacje 2018 :-) 15.10.17, 12:41
          Heca,
          to zapraszam do nas. Serio. Niezobowiązująco, mam dużą chałupę, mogę się podzielić. Lubię to co piszesz (oczywiście dotyczy nie tylko sygnaturki).
      • mama_duzych_dzieci Re: Wakacje 2018 :-) 09.10.17, 02:54
        A dlaczego ciągle wracacie ?
        • zuleyka.z.talgaru Re: Wakacje 2018 :-) 09.10.17, 07:39
          Może im sie podoba.
        • kornelia_sowa Re: Wakacje 2018 :-) 09.10.17, 11:36
          Bo nam się podoba, bo jest masa atrakcji, zabytków, świetnych miejscówek, no i gór
    • katriel Re: Wakacje 2018 :-) 08.10.17, 22:06
      Ja jeszcze nie. Wakacje zaczynam planować w styczniu, wcześniej jestem zajęta wybieraniem prezentów pod choinkę smile
      Ale starszy syn już zadekretował, że w przyszłym roku jedziemy w Beskid Sądecki, więc część roboty mam odwaloną smile
    • jkl13 Re: Wakacje 2018 :-) 09.10.17, 08:17
      Planujecie big_grin
      2018 mamy już zarezerwowany w całości. Ale zaplanowany mamy też 2019 (wiem gdzie pojedziemy, rezerwacje muszę robić z rocznym wyprzedzeniem, bo potem nie ma już miejsc noclegowych). Ale... wiem też, co będę robiła w wakacje 2020 (duży remont) i... w 2021 (podróż życia, spełnienie marzeń itp., muszę tylko na nią zorganizować dużą kasę, ale mam na to 4 lata wink, więc mam nadzieję dać radę).
      Ja wiem, że dla większości to kosmos, ale ja tak lubię, dzięki temu bez straty na zdrowiu psychicznym dotrwam do wiosny (2018 smile) i mam cel, na który chcę zbierać kasę.
      • naturella Re: Wakacje 2018 :-) 09.10.17, 11:03
        Hahahah ja też tak mamsmile u mnie to łatwiej, bo odkąd zakochałam się we Włoszech wszystkie następne plany są z tym krajem związane - w 2018 Piza i Lajatico, w 2019 Florencja i miasta wokół, w 2020 Elba i Sycylia smile
    • alfa36 Re: Wakacje 2018 :-) 14.10.17, 15:06
      Ja obserwuję i zastanawiam się... To, co wybrałam tydzień temu zdrożało na rodzinę w przeciągu tych dni ok. 400 zł. Norma to jest, czy akurat pecha mam? Miałam rezerwować , ale teraz już sama nie wiem...
      • berber_rock Re: Wakacje 2018 :-) 14.10.17, 15:19
        Mam juz zarezerwowany przelot na wakacje 2018. Ale to tylko dlatego ze ustrzelilam bilet w promocji i nie moglam sie powstrzymac.
        Vancouver za 370 EUR.
        Witajcie Rockies!
      • butch_cassidy Re: Wakacje 2018 :-) 14.10.17, 19:13
        Ceny się zmieniają. Nasza oferta po mojej rezerwacji wzrosła o 300 zł i pojawił się komunikat o ostatnich wolnych miejscach (pewnie stąd zmiana ceny).
        Jeśli by mi pasował hotel i lokalizacja, to bym nie zmieniała zdania po wzroście ceny o 400 zł, będące zapewne znikomym ułamkiem całej kwoty za wyjazd.
        • alfa36 Re: Wakacje 2018 :-) 15.10.17, 00:16
          Zastanawiam się, czy nie pojawią się jeszcze nowe oferty. Nieco więcej obserwuję jedno biuro i zauważyłam, ze ma stosunkowo mało ofert, np. w miejscu, gdzie byliśmy w zeszłym roku. A wtedy rezerwowaliśmy w styczniu (więc zdecydowanie później).
          • butch_cassidy Re: Wakacje 2018 :-) 15.10.17, 08:00
            Z moich obserwacji wynika, że z roku na rok firsty są wcześniej. (btw w tym roku pierwsze były w sierpniu, więc może już ten trend wyhamuje?). A nie możesz się przejść do stacjonarnego biura albo brokera i zapytać, czy to, które Cię interesuje, jeszcze planuje w najbliższym czasie coś wypuścić?
    • bywalec.hoteli Re: Wakacje 2018 :-) 15.10.17, 00:09
      Jesteście dlugozasiegowe smile
    • ofelia1982 Re: Wakacje 2018 :-) 15.10.17, 08:57
      Miasto rodzinne Andrea Boccellismile
      • butch_cassidy Re: Wakacje 2018 :-) 15.10.17, 10:11
        Nazwiska i imiona się odmienia wink
        A poza tym, to bardzo fajnie masz smile
    • dziennik-niecodziennik Re: Wakacje 2018 :-) 15.10.17, 10:10
      Mamy wstepnie dogadany wyjazd do Chorwacji, taki na wlasna reke, nie z BP. I moze by sie dalo jeszcze cos zlapac?... Ale to juz zostawiam w marzeniach na razie smile
    • joa66 Re: Wakacje 2018 :-) 15.10.17, 10:41
      A ja z niepokojem czytam, że coraz więcej linii może mieć problemy z pilotami. Czyli..dzieci kształcimy na pilotów tylko co z naszymi wakacjami do tego czasu?

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka