Dodaj do ulubionych

Pomysl zanim ustapisz miejsce starsze osobie

19.10.17, 07:42
www.independent.co.uk/life-style/health-and-families/elderly-people-stop-seat-offers-public-transport-health-expert-a8006641.html?amp
Artykul po angielsku ale od czego jest Google translate
🌝

Ciekawe wnioski i w sumie prawdziwe
Obserwuj wątek
    • kagrami Re: Pomysl zanim ustapisz miejsce starsze osobie 19.10.17, 07:54
      No wie, w Anglii nigdy się nie ustępowało bo to.. niegrzeczne. Dla nas niezrozumiałe, ale tak jest.
      • nangaparbat3 Re: Pomysl zanim ustapisz miejsce starsze osobie 19.10.17, 08:06
        Prawda. W latach 70. jechalam autobusem w Londynie, siediałam, wsiadla staruszka, ocywiscie ustąpiłam miejsca, dzisiaj juz nie pamietam, jak zareagowała, ale pani, z którą jechalam, wyjaśnila mi potem, że staruszke obraziłam.
        W tej kwestii wole jednak nasze wschodnie zwyczaje.
        • leyre1 Re: Pomysl zanim ustapisz miejsce starsze osobie 19.10.17, 08:48
          Mieszkam tu co prawda nie w Londynie ale w Anglii i o czyms takim nigdy nie slyszalam.
          • leyre1 Re: Pomysl zanim ustapisz miejsce starsze osobie 19.10.17, 08:49
            Mieszkam tu prawie 2 dekady
            • kagrami Re: Pomysl zanim ustapisz miejsce starsze osobie 19.10.17, 13:20
              Co kraj to obyczaj. Dodatkowo podobno kiedyś popełniłam straszne faut pas bo poprosiłam panią z wyładowanym po brzegi wózkiem w markecie czy mogę przed nią wejść do kolejki z jedną rzeczą (byłyśmy tylko ja i ona a mi się strasznie śpieszyło) - moja kuzynka - urodzona w UK- nie mogła uwierzyć jak ja mogłam zrobić coś takiego!

A z tym ustępowaniem w autobusie to prawda, zapytaj Brytyjczyka, widocznie obracasz się w środowisku Polonijnym, skoro o tym nie słyszałaś.
              • leyre1 Re: Pomysl zanim ustapisz miejsce starsze osobie 19.10.17, 17:42
                Zapytalam dzis w pracy i tez o tym nie slyszeli.
      • rosapulchra-0 Re: Pomysl zanim ustapisz miejsce starsze osobie 19.10.17, 21:37
        Klepiesz teraz kagrami. Wielokrotnie widziałam, jak młodzi ludzie ustępowali miejsca starszym i ciężarnym i na pewno nie byli to emigranci.
    • nangaparbat3 Re: Pomysl zanim ustapisz miejsce starsze osobie 19.10.17, 08:15
      Totalna brednia. Im bezpieczniej i bardziej komfortowo bedzie sie starsza osoba czuła w srodkach transportu, tym bardziej będzie skłonna wyjść z domu i gdzieś pojechać.
      • wioskowy_glupek Re: Pomysl zanim ustapisz miejsce starsze osobie 19.10.17, 08:17
        Otóż to straszne bzdury
      • lodomeria Re: Pomysl zanim ustapisz miejsce starsze osobie 19.10.17, 09:05
        Ale tylko dlaczego starsze?
        Widziałam, niestety nie w Polsce, że babcie ustępowały miejsca dzieciakom z tornistrami. I przy okazji sobie jeszcze parę słów zamienili ze sobą.
    • zona_mi Re: Pomysl zanim ustapisz miejsce starsze osobie 19.10.17, 09:21
      Moim zdaniem staruszkowie tak samo potrzebują, by usiąść w czasie jazdy, jak dzieci - nie są tak sprawni fizycznie, mogą upaść przy hamowaniu albo uderzyć się o coś. Jeśli mają jeszcze do tego siaty - nawet się nie zastanawiam.
    • zona_mi wklejone przez moderatora 19.10.17, 09:52
      sasanka4321 19.10.17, 08:46

To moze byc trzydziestolatka, ktora nie uzywa botoksu i mezoterapii...

cauliflowerpl 19.10.17, 09:46
      I podkladu.
      • zlababa35 Re: wklejone przez moderatora 19.10.17, 10:00
        I ma chorą tarczycę big_grin.
    • aerra Re: Pomysl zanim ustapisz miejsce starsze osobie 19.10.17, 13:12
      A może to po prostu kwestia innej kultury "komunikacyjnej"? Może jak ktoś naprawdę potrzebuje usiąść, to nie obawia się o to poprosić? Bo na przykład wie, że wtedy na pewno ktoś mu ustąpi miejsca?
      To jak z wsiadaniem na przystanku do autobusu - przecież u nas to jest praktycznie niespotykane, żeby się wszyscy nie pchali na hurra, a tam się jednak da.
      • kagrami Re: Pomysl zanim ustapisz miejsce starsze osobie 19.10.17, 13:34
        Jasne, da się jak jest więcej miejsc niż pasażerów... a czasem więcej nie wpuszczą tylko trzeba czekać na autobus 3 minuty wink Wtedy można wsiadać spokojnie i z uśmiecham.
        Jakby mieli stać w dusznym zatłoczonym autobusie w PL np. w korkach przez godzinę jadąc do domu po pracy to też by się "ryli" żeby usiąść i móc się zdrzemnąć tongue_out
        • leyre1 Re: Pomysl zanim ustapisz miejsce starsze osobie 19.10.17, 17:48
          kagrami napisała:

> Jasne, da się jak jest więcej miejsc niż pasażerów... a czasem więcej nie wpusz
          > czą tylko trzeba czekać na autobus 3 minuty wink Wtedy można wsiadać spokojnie i
          > z uśmiecham.

Nie, poprostu wsiada sie w kolejnosci w jakiej przyszlo sie na przystanek a nie pcha rpzpuchajac lokciami kto silniejszy, w dodatku do autobusu wsiada sie jednym wejsciem. A na nastepny autobus zazwyczaj czeka sie dluzej niz 3 minuty
          • asia-loi Re: Pomysl zanim ustapisz miejsce starsze osobie 19.10.17, 18:01
            leyre1 napisał(a):

> Nie, poprostu wsiada sie w kolejnosci w jakiej przyszlo sie na przystanek

Ale to nie w PL

do autobusu wsiada sie jednym wejsciem.

To się sprawdza tylko wtedy, kiedy jest bardzo niewielu pasażerów.

A na nastepny autobus zazwyczaj czeka sie dluzej niz 3 minuty

Rzadkość w PL. Owszem zdarza się, że jeden autobus jedzie za drugim, ale nie wynika to z rozkładu, tylko tak sobie jedzie, a później nie ma i nie ma autobusu, bo ten w/g rozkładu dużo wcześniej sobie pojechał.
            • leyre1 Re: Pomysl zanim ustapisz miejsce starsze osobie 19.10.17, 18:12
              asia-loi napisała:

> Ale to nie w PL

No przeciez nie piszemy tylko o pl , to moja odpowiedz na post powyzej w ktorym autorka porownuje.

> To się sprawdza tylko wtedy, kiedy jest bardzo niewielu pasażerów.
              >
              W Anglii zawsze tak jest, jesli chodzi o autobusy i o tym napisalam. Sprawdza sie.

• ira_08 Re: Pomysl zanim ustapisz miejsce starsze osobie 19.10.17, 18:22
            Byłam na wiosnę w Londynie i fakt, nikt się nie pchał, ludzie wchodzili w rządku (bo i nie dało się inaczej), ale nikt nikogo nie pytał, kto pierwszy zjawił się na przystanku... Ciężko to ustalić, jak stoi i siedzi 10 osób i nie ustawiają się w kolejkę.
            • leyre1 Re: Pomysl zanim ustapisz miejsce starsze osobie 19.10.17, 18:27
              Nie musza sie ustawiac, zazwyczaj wiedza lot jest za kim.
        • rosapulchra-0 Re: Pomysl zanim ustapisz miejsce starsze osobie 19.10.17, 21:40
          Ludzi wpuszczają, mogą nie wpuścić kobiet z wózkami, bo jest określona ilość miejsc na wózki.
    • iwoniaw Dla mnie to stek bzdur 19.10.17, 18:18
      In fact, old people should be encouraged to stand and discouraged from taking it easy in order to keep themselves fit, an Oxford professor claims.

Jasne, stanie w transporcie publicznym wspomaganiem zachowania kondycji przez staruszków! Szczególnie, jak taki autobus szarpnie przy hamowaniu albo jeśli starsza osoba ma z sobą jakieś siaty...

Chodzenie na spacerki dla zdrowia i zażywanie ruchu w różnych postaciach to jedno, podróże komunikacją publiczną to zupełnie inna para kaloszy - zamiast gadać głupoty o poprawianiu przez staruszków kondycji przez stanie w tramwaju, ja jednak wolę ustąpić im miejsca, żeby nie byli narażeni na niepotrzebne kontuzje. Podobnie jak małym dzieciom. Niech sobie kondycję trzymają w ten sposób dorosłe, pełnosprawne i dobrze się czujące osoby.
      • leyre1 Re: Dla mnie to stek bzdur 19.10.17, 18:26
        www.standard.co.uk/news/london/debretts-says-adults-should-not-to-give-up-their-seat-for-children-on-the-tube-a3589736.html
        • iwoniaw Re: Dla mnie to stek bzdur 19.10.17, 18:30
          It's safer for children to have a seat. It's different from standing on solid ground than a train moving about quickly.

It's all about their safety

I wszystko w temacie.
          • leyre1 Re: Dla mnie to stek bzdur 19.10.17, 19:05
            To jest oczywiste, jednak overall zasady jest taka zeby dorosli nie stosowali standardowo, jedynie w okreslonych okolicznosciach.
            • iwoniaw Re: Dla mnie to stek bzdur 19.10.17, 19:11
              Każdy w miarę rozsądny człowiek na bieżąco reaguje na konkretne okoliczności, to wydawało mi się oczywiste. Natomiast wkurza mnie takie gadanie o tym, że staruszkowie powinni sobie "postać dla zdrowia", ale już w przypadku dzieci to nie na zdrowie patrzmy, tylko na "zasady etykiety" - zawsze się znajdzie argument, żeby nie ruszyć pupy, jeśli ktoś nie patrzy dalej niż na czubek swojego nosa, taka prawda - ale nie dorabiajmy do braku empatii i kultury ideologii.
              • leyre1 Re: Dla mnie to stek bzdur 19.10.17, 19:19
                Dzieci maja wystarczajaco duzo energi zeby stac , nie jest to dla nich wysilkiem a ludziom starszym przyda sie cwiczenie miesni w utrzymywaniu balansu i stanie.
                • iwoniaw Re: Dla mnie to stek bzdur 19.10.17, 19:23
                  Proponuję zatem zlikwidować siedzenia w komunikacji miejskiej - wagony bydlęce wystarczą w zupełności. Jedni i tak mają siłę stać, a drugim przyda się ćwiczenie mięśni, dodatkowym bonusem będzie, że więcej osób do jednego wagonu w pionie się zmieści big_grin
                  • leyre1 Re: Dla mnie to stek bzdur 19.10.17, 19:26
                    Postuluj w soim miescie czy wiosce czy gdzie tam mieszkasz
                    • iwoniaw Re: Dla mnie to stek bzdur 19.10.17, 19:35
                      Och, w twoim ci nie pasuje? Nie potrzebujesz ćwiczeń mięśni czy nie masz siły stać? Niemożliwe big_grin
                      • leyre1 Re: Dla mnie to stek bzdur 19.10.17, 19:38
                        iwoniaw napisała:

> Och, w twoim ci nie pasuje? Nie potrzebujesz ćwiczeń mięśni czy nie masz siły s
                        > tać? Niemożliwe big_grin
                        >
                        >
                        Kazde autem , jeszcze duzo czasu uolynie zanim bede stara i nawet wtedy mam zamiaru byc sprawna.
                        Ty wrecz przeciwnie wiec bedziesz liczyc ze ci beda ustepowac a jesli nie to ich zwalisz z miejsca.😀
                • milka_milka Re: Dla mnie to stek bzdur 19.10.17, 19:30
                  Ależ bzdury wypisujesz.
                  • leyre1 Re: Dla mnie to stek bzdur 19.10.17, 19:32
                    Napisz cos madrego. Nie potrafisz? Tak myslalam.
                    • milka_milka Re: Dla mnie to stek bzdur 19.10.17, 19:37
                      Myśl, co chcesz, ale wypisywanie, że starsi powinni stać dla zdrowia w autobusie to takie bzdury, których się nie da skomentować.
                      • leyre1 Re: Dla mnie to stek bzdur 19.10.17, 19:40
                        To powiedz to autorom tej teorii.
                        • nickbezznaczenia Re: Dla mnie to stek bzdur 19.10.17, 19:54
                          teoria- słowo klucz
                • bistian Re: Dla mnie to stek bzdur 19.10.17, 19:38
                  leyre1 napisał(a):

> Dzieci maja wystarczajaco duzo energi zeby stac , nie jest to dla nich wysilkiem

Nie masz racji. Dzieci nie mogą długo stać ani nie powinny dłużej siedzieć, nie powinny tego robić ze względu na rozwój szkieletu, mogą za to się poruszać i zmieniać pozycję.
                  • leyre1 Re: Dla mnie to stek bzdur 19.10.17, 19:41
                    Mowimy o podrozach komunikacji publiczna, ktora nie trwa wiele godzin, ludzie przemieszczaja sie w obrebie miasta a nie z kontunetu na kontynent.
                    • ryszardos12 Re: Dla mnie to stek bzdur 19.10.17, 21:22
                      Jeżeli podróże komunikacja publiczna nie trwają długo i ludzie przemieszczają się tylko w obrębie miasta, dlaczego jeździsz po tym mieście samochodem? A może Ty z innego gatunku?
                      • leyre1 Re: Dla mnie to stek bzdur 20.10.17, 07:58
                        ryszardos12 napisał(a):

> Jeżeli podróże komunikacja publiczna nie trwają długo i ludzie przemieszczają s
                        > ię tylko w obrębie miasta, dlaczego jeździsz po tym mieście samochodem? A może
                        > Ty z innego gatunku?

Nic bardziej idiotycznego juz dawno nie przeczytalam, ignorancja osob piszachch n.a. tym forum nie ma granic
    • rosapulchra-0 Re: Pomysl zanim ustapisz miejsce starsze osobie 19.10.17, 21:35
      Co za bzdury. W ruchomym autobusie bardzo trudno się utrzymać na stojąco starszym i słabym osobom. Takie ćwiczenia na siłę nic nie dadzą i na pewno nie zachęcą większej aktywności fizycznej kogoś, kto jest stary, schorowany (bo to się ze sobą wiąże) oraz słaby.
      • iwoniaw Re: Pomysl zanim ustapisz miejsce starsze osobie 19.10.17, 21:45
        Nie no, Rosa ty też nie chcesz ćwiczyć mięśni? Jak możesz tak bez zrozumienia dla darmowego fitnessu w autobusie big_grin

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka