Dodaj do ulubionych

Retises 0.25

30.10.17, 18:23
Do tych co stosowały -czy miałyście jakieś podrażnienia? ja do tej pory używałam tylko mandelac delikatny kwas migdałowy, bez żadnych problemów. Teraz chcę spróbować retinolu i nie wiem czy spodziewać się efektu czerwonej twarzy
Obserwuj wątek
    • catroux Re: Retises 0.25 30.10.17, 18:36
      Nie - też się bałam podrażnień (mam cienką i suchą skórę), więc wzięłam 0,25 zamiast 0,5. W ogóle nie widzę działania, tylko przesusza mnie jeszcze bardziej uncertain
    • araceli Re: Retises 0.25 30.10.17, 18:44
      Zaczęłam od 0.5 i za szybko zwiększyłam częstotliwość i podrażnienie wystąpiło w niektórych okolicach ale dało się to opanować. Efektu czerwonej twarzy nie było, raczej suche placki. Odstawiłam i zaczęłam jeszcze raz, wolniej i było ok.

Z tego typu preparatami należy pamiętać, że mogą mieć opóźniony zapłon, co właśnie wystąpiło u mnie. Na początku wydaje się, że nic się nie dzieje więc zwiększasz częstotliwość no i pojawia się 'skumulowany' efekt smile
      • swiecaca Re: Retises 0.25 31.10.17, 09:28
        tzn z jaką częstotliwością radzisz stosować? w ulotce piszą że co drugi dzień na noc
        • araceli Re: Retises 0.25 31.10.17, 09:51
          swiecaca napisała:
          > tzn z jaką częstotliwością radzisz stosować? w ulotce piszą że co drugi dzień
          > na noc

Co drugi dzień to raczej docelowo. Jeżeli masz wrażliwą skórę zacznij od 1x w tygodniu, potem 2x, za każdym razem po min. 2-3 tygodnie i uważnie obserwuj czy nic się nie dzieje.
          • swiecaca Re: Retises 0.25 31.10.17, 11:17
            a dzięki, zacznę zatem powoli
    • jasnoklarowna Re: Retises 0.25 30.10.17, 22:21
      Zaczęłam we wrześniu. Pod oczy 0.15 na twarz 0.25. Jak skończy się rybka to czeka 0.5.
      Super dla mnie. Podrażnień nie mam. Nawet jak codzień stosuję. Czasem uczucie ściągnięcia czy suchość. Ale na dzień używam takiego nawilzającego mocno chyba ct. I co kilka dni na nic serum z wody ć. Już nie tego tylko jakiś z promocji w superpharmie.
      Koleżanka się podpytała czy jakis zabieg miałam bo efekt fajny. Ale to było po tej nocy z serum ć zamiast reti. Cera świeższa i jakby pory plytsze ale moze to tylko autosugestia no krótko uzywam.
      • swiecaca Re: Retises 0.25 31.10.17, 09:29
        ja używam serum z wit c na dzień
    • ada.maris Re: Retises 0.25 31.10.17, 09:46
      Mnie bardzo wysuszało, mimo tego po pierwszej tubce przeszłam na 0,5 i to był w moim przypadku duży błąd, musiałam retinol zupełnie odstawić. Trzeba obserwować skore i nie szaleć mocno. Stosowałam tez wcześniej reti age i redermic, ale to chyba kosmetyki o słabszym działaniu i nic sie nie działo. Teraz testuje kwas glikolowy (7%) i tez codziennie nie mogę używać.
    • ina_nova Re: Retises 0.25 31.10.17, 09:59
      To był mój pierwszy retinol. Po pierwszej aplikacji czułam delikatne szczypanie, pojawiło się również delikatne szczypanie na policzkach i czole. W kolejnych sezonach zaczyłam kurację od 0.5, 0.25 było dla mnie zbyt słabe, choć nie miałam za sobą przeszłości kwasowej, czy jakiejkolwiek innej złuszczającej. Cera mieszana, średnio wrażliwa.
      • ina_nova Re: Retises 0.25 31.10.17, 09:59
        *pojawiło się również delikatne zaróżowienie na policzkach i czole - miało być
    • swiecaca Re: Retises 0.25 31.10.17, 11:18
      a jeszcze pytanie ogólne - czy macie efekty i jakie, czy gra warta świeczki?
      • ada.maris Re: Retises 0.25 31.10.17, 11:40
        Ja za krótko stosowałam, zeby widzieć efekty, No i nie mam jeszcze jakichś zmarszczek za bardzo (40 l), lepsze efekty, właściwie od razu, widzę po wit c.
      • ina_nova Re: Retises 0.25 31.10.17, 13:28
        Efekty po retinolu pojawiają się przynajmniej po 6 miesiącach stosowania. Im więcej sezonów stosujesz, tym lepiej. Czy je zauważysz? Ciężko powiedzieć. Retinol ma pomagać w zapobieganiu niekorzystnych zmian przede wszystkim. Ja po 3 sezonach jesienno - zimowych stosowania retinolu zauważyłam wyrównanie się kolorytu skóry i uspokojenie się cery, co ważne efekty utrzymują się także przez całą wiosnę i lato. Natomiast mam nadzieję, że spowalnia także proces starzenia się mojej skóry, no ale tego nie będę miała jak stwierdzić.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka