vessss 30.10.17, 22:03 Tatuś z dzieckiem wpadli w obłęd i wszędzie potwory z dyni, a ja mam michy wnętrza dyni, tego z pestkami. Do czegoś można to wykorzystać? Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
lauren6 Re: Dynia, coś robicie z miękkiego wnętrza? 30.10.17, 22:04 Zupa z dyni. Odpowiedz Link Zgłoś
bywalec.hoteli W Jarmushu było miękkie wnętrze dyni :) 01.11.17, 00:51 Oglądałaś film Jarmusha "Noc na ziemi"? Tam taksówkarz robił coś z miękkim wnętrzem dyni, co sprawiało mu wielką przyjemność Odpowiedz Link Zgłoś
fornitta69 Re: Dynia, coś robicie z miękkiego wnętrza? 30.10.17, 22:07 Kiedys robilam ciasto z dyni i dooooobre bylo. Tylko pamietam,ze dodalam cynamon,ktorego w przepisie nie bylo Odpowiedz Link Zgłoś
fornitta69 Re: Dynia, coś robicie z miękkiego wnętrza? 30.10.17, 22:38 Ale nie z farfocli, tylko z twardego,sorry! Czytac nie umiem dzis. Odpowiedz Link Zgłoś
czarniejszaalineczka Re: Dynia, coś robicie z miękkiego wnętrza? 30.10.17, 22:07 dzisiaj robiłam kopytka z dyni Odpowiedz Link Zgłoś
olikol Re: Dynia, coś robicie z miękkiego wnętrza? 30.10.17, 22:09 Piekę (bez pestek, pestki można wysuszyć i zjadać później) ) Zaś pokrojona dynia ze skórą lub bez do piekarnika, 180stopni, pół godziny - mniam. Na ciepło, na zimno,, Można też upieczoną zamrozić i później na zupy przerabiać. Odpowiedz Link Zgłoś
bi_scotti Re: Dynia, coś robicie z miękkiego wnętrza? 30.10.17, 22:14 Pumpkin pie. A reszte uzywam razem ze skorupa jako nawoz pod krzaczki - one to lubia Cheers. Odpowiedz Link Zgłoś
vessss Re: Dynia, coś robicie z miękkiego wnętrza? 30.10.17, 22:14 Pieczesz te farfocle, tak? Odpowiedz Link Zgłoś
olikol Re: Dynia, coś robicie z miękkiego wnętrza? 30.10.17, 22:34 nie nie, tą stałą część farfocli nigdy nie spożywałam (choć niektórzy pieką dynię razem z pestkami taką krojoną z całości w ćwiartki ) Odpowiedz Link Zgłoś
vessss Re: Dynia, coś robicie z miękkiego wnętrza? 30.10.17, 22:53 A już miałam nadzieję Odpowiedz Link Zgłoś
olikol Re: Dynia, coś robicie z miękkiego wnętrza? 30.10.17, 23:03 nie nie, te rozbełtane farfocle mnie obrzydzają a z pestkami mi się bawić nie chce, więc jednak bym wyrzuciła jeszcze krojona dynia w całości i pieczona z farfoclem by uszła, ale sam...bleee. Odpowiedz Link Zgłoś
default Re: Dynia, coś robicie z miękkiego wnętrza? 30.10.17, 22:22 Kurcze, ja chyba jakas uposledzona jestem bo dynia w zadnej formie nie wchodzi mi zupelnie. One sa takie piekne, tak apetycznie wygladaja, tak zachecajaco brzmia przepisy na dyniowe dania - i niestety nie jestem w stanie tego jesc, choc skusilam sie wiele razy, wszyscy piali, jakie pyszne, a mnie kazda lyzka rosla w ustach....Przykre, bo to takie efektowne jesienne warzywo Odpowiedz Link Zgłoś
olikol Re: Dynia, coś robicie z miękkiego wnętrza? 30.10.17, 22:38 może jakiś gatunek nietrafiony? ponoć są różne. Musiałam mieć wyjątkowo dobry okaz ostatnio w piekarniku bo bez żadnych przypraw i dosalania zjedzona cała, w kawałkach do ręki jak pizza, na kolację ciepła, na śniadanie na zimno jeszcze lepsza Odpowiedz Link Zgłoś
vessss Re: Dynia, coś robicie z miękkiego wnętrza? 30.10.17, 22:13 To wszystko jest z tej twardej części, przynajmniej w przepisach, które przeglądałam. Chodzi mi o te flaki z pestkami? Odpowiedz Link Zgłoś
bi_scotti Re: Dynia, coś robicie z miękkiego wnętrza? 30.10.17, 22:15 Wielu ludzi roast pestki. U mnie w domu nik nie lubi wiec ida razem ze skorupa na kompost/nawoz. Wedlug zapalonych ogrodnikow, to jest bardzo dobry nawoz Cheers. Odpowiedz Link Zgłoś
baltycki Re: Dynia, coś robicie z miękkiego wnętrza? 30.10.17, 22:21 vessss napisała: > Chodzi mi o te flaki z pestkami? Wyrzucilbym za sama nazwe. Odpowiedz Link Zgłoś
1matka-polka Re: Dynia, coś robicie z miękkiego wnętrza? 30.10.17, 22:18 Ta miekka dynia skojarzyla mi sie z filmem Noc na Ziemi Jarmusha... Odpowiedz Link Zgłoś
bywalec.hoteli Re: Dynia, coś robicie z miękkiego wnętrza? 01.11.17, 00:53 tak jak i mi Odpowiedz Link Zgłoś
klamkas Re: Dynia, coś robicie z miękkiego wnętrza? 30.10.17, 22:19 Przez wnętrze rozumiesz miąższ, czy te włókna między pestkami? Pestki dobrze oczyść, wysusz (w piekarniku/suszarce) i zjadajcie na zdrowie. Miąższ - zużyj na zupę, puree, dodatek do sosów/zup (tzn. pokrój w kostkę świeżą i wrzuć do zamrażarki, potem dodaj). NA TERAZ - można usmażyć placki słone lub słodkie (nie wiem w jakiej postaci masz te wnętrza - możesz potrzeć, albo rozdrobnić). Odpowiedz Link Zgłoś
vessss Re: Dynia, coś robicie z miękkiego wnętrza? 30.10.17, 22:26 No właśnie te włókna.. czy w ogóle można coś zrobić Odpowiedz Link Zgłoś
czarniejszaalineczka Re: Dynia, coś robicie z miękkiego wnętrza? 30.10.17, 22:28 peruczkę Odpowiedz Link Zgłoś
vessss Re: Dynia, coś robicie z miękkiego wnętrza? 30.10.17, 22:52 'Cukierki albo peruka z flaków dyni!!' Odpowiedz Link Zgłoś
czarniejszaalineczka Re: Dynia, coś robicie z miękkiego wnętrza? 30.10.17, 22:54 albo ktoremus potworowi załóż Odpowiedz Link Zgłoś
klamkas Re: Dynia, coś robicie z miękkiego wnętrza? 30.10.17, 22:47 Oddać zaprzyjaźnionym kurom, albo na kompost . Nie mam pomysłu, nie doradzę. Dynie uwielbiam, farfocli nigdy nie miałam potrzeby zagospodarować spożywczo (dla ludzi). Odpowiedz Link Zgłoś
aerra Re: Dynia, coś robicie z miękkiego wnętrza? 30.10.17, 22:26 Same pestki tak, wyczyścić, ususzyć i skubać (ale mnie osobiście szlag trafia, wolę sobie kupić uskubane). Reszta z tego miękkiego na kompost. Odpowiedz Link Zgłoś
solejrolia Re: Dynia, coś robicie z miękkiego wnętrza? 30.10.17, 22:59 Trochę daje kurom, a resztę rzucam na kompost. Teraz nie ale w styczniu lutym przychodzą syrenki wyjadają tą dynie, to przysmak dla nich. A wiosną na pryzmie kompostowej kielkują mi nowe rosliny. I tak już mam cyklicznie kolejny rok Odpowiedz Link Zgłoś
czarniejszaalineczka Re: Dynia, coś robicie z miękkiego wnętrza? 30.10.17, 23:03 syrenki wyobraziłam sobie Ariel wcinająca farfocle z dyni Odpowiedz Link Zgłoś
maniaczytania Re: Dynia, coś robicie z miękkiego wnętrza? 30.10.17, 23:04 solejrolia napisała: > Teraz nie ale w styczniu lutym przychodzą syrenki wyjadają tą dynie, to przysmak dla nich. Właśnie oczami wyobraźni zobaczyłam te syrenki wychodzące z lodu i śniegu Odpowiedz Link Zgłoś
konsta-is-me Re: Dynia, coś robicie z miękkiego wnętrza? 31.10.17, 21:04 Ja zobaczylam dynie oblepione stadami srebrnych sarenek (rybie ogony), syrenki wbijaly zabki w ppmaranczowe kule i w ogole chyba czas isc spac 😁 Odpowiedz Link Zgłoś
gama2003 Re: Dynia, coś robicie z miękkiego wnętrza? 30.10.17, 23:52 Syrenki mnie rozczuliły Odpowiedz Link Zgłoś
solejrolia Sarenki !!! 31.10.17, 08:35 Musze przestać pisać na telefonie , bo zawsze wie lepiej co miałam na myśli... Odpowiedz Link Zgłoś
livia.kalina Re: Sarenki !!! 31.10.17, 23:08 "Syrenki" były bardziej intrygujące, choć sarenki tez sympatyczne Odpowiedz Link Zgłoś
princesswhitewolf Re: Dynia, coś robicie z miękkiego wnętrza? 30.10.17, 23:00 W USA pumpkin pie czyli tarta dyniowa dominuje w pazdzierniku. Zupa dyniowa tez jest popularna Odpowiedz Link Zgłoś
jola-kotka Re: Dynia, coś robicie z miękkiego wnętrza? 30.10.17, 23:15 Wlasnie godzine temu wyjelam flaki z 12 szt poustawialam w ogrodzie z elektrycznymi wkladami. Pestki wyjelam umylam susze na gazecie ,reszte wywalilam tego sie chyba nic nie da zrobic ale sie nie znam tak tylko przypuszczam. Odpowiedz Link Zgłoś
lusitania2 Re: Dynia, coś robicie z miękkiego wnętrza? 31.10.17, 08:13 do wszystkiego, do czego używam pozostałej część dyni. Przecież ten miękki środek to w smaku taka sama dynia, jak jej twarde części. Odpowiedz Link Zgłoś
mebloscianka_dziadka_franka Re: Dynia, coś robicie z miękkiego wnętrza? 31.10.17, 08:32 Wywal i tyle. Pestki jak chcesz, to możesz sobie powydłubywać. Odpowiedz Link Zgłoś
1234wxyz Re: Dynia, coś robicie z miękkiego wnętrza? 31.10.17, 08:40 Pestki wystaw do wysuszenia na balkon/taras. Sikorki ci je zjedzą i będzie po problemie. Sprawdzony sposób. Odpowiedz Link Zgłoś
raczek47 Re: Dynia, coś robicie z miękkiego wnętrza? 31.10.17, 08:47 Farfocle wysuszyłam na blaszce razem z pestkami. Zjadam,na przemian-pestka, upieczony farfocel,pestka. Słodkie i dyniowe.Zdrowa przekąska. Odpowiedz Link Zgłoś
leokadia35 Re: Dynia, coś robicie z miękkiego wnętrza? 31.10.17, 08:48 Pestki dyni , ale chyba tylko świeże właśnie, są bardzo dobre na robaki i pasożyty w przewodzie pokarmowym Odpowiedz Link Zgłoś
maadzik3 Re: Dynia, coś robicie z miękkiego wnętrza? 31.10.17, 08:55 zupa z dyni, pyszna Odpowiedz Link Zgłoś
allut5 Re: Dynia, coś robicie z miękkiego wnętrza? 31.10.17, 14:12 kobieta.interia.pl/uroda/news-dyniowa-pielegnacja,nId,2458987 cóz... mogłaś to wrzucić do wanny i wziąć odżywczą kąpiel w miąższu Odpowiedz Link Zgłoś
chocolate-cakes Re: Dynia, coś robicie z miękkiego wnętrza? 31.10.17, 15:14 Robię zupę z dyni, pikantną, z ostrą papryką. Daję ziemniaka, marchew i dynię. A najlepiej szklę cebulę i czosnek. Na koniec przecieram blenderem. Pycha 😋 Odpowiedz Link Zgłoś
chocolate-cakes Re: Dynia, coś robicie z miękkiego wnętrza? 31.10.17, 15:15 Najpierw Odpowiedz Link Zgłoś
jak_matrioszka Re: Dynia, coś robicie z miękkiego wnętrza? 01.11.17, 09:03 Na pikantno robie z imbirem, a potem lagodze mleczkiem kokosowym Odpowiedz Link Zgłoś
blue_meerkat Re: Dynia, coś robicie z miękkiego wnętrza? 31.10.17, 21:36 Zalezy od dyni, ja mialam taka z niewielka iloscia miekkich pestek i farfocli wszystko poszlo do curry ze szpinakiem, czerwona soczewica i mlekiem kokosowym. Pycha! Odpowiedz Link Zgłoś
arim28 Re: Dynia, coś robicie z miękkiego wnętrza? 01.11.17, 08:50 Wykorzystuje tylko pestki. Myje i susze. Te "farfocle" sa gorzkie - bardzo!!! Wiem bo kiedys dodalam je do dyniowej zupy. Nie dalo sie jesc. Tazke wyrzucic lub na kompost. Odpowiedz Link Zgłoś