Dodaj do ulubionych

Dynia, coś robicie z miękkiego wnętrza?

30.10.17, 22:03
Tatuś z dzieckiem wpadli w obłęd i wszędzie potwory z dyni, a ja mam michy wnętrza dyni, tego z pestkami. Do czegoś można to wykorzystać?
Obserwuj wątek
    • lauren6 Re: Dynia, coś robicie z miękkiego wnętrza? 30.10.17, 22:04
      Zupa z dyni.
      • bywalec.hoteli W Jarmushu było miękkie wnętrze dyni :) 01.11.17, 00:51
        Oglądałaś film Jarmusha "Noc na ziemi"? Tam taksówkarz robił coś z miękkim wnętrzem dyni, co sprawiało mu wielką przyjemność smile
    • fornitta69 Re: Dynia, coś robicie z miękkiego wnętrza? 30.10.17, 22:07
      Kiedys robilam ciasto z dyni i dooooobre bylo. Tylko pamietam,ze dodalam cynamon,ktorego w przepisie nie bylo wink
      • fornitta69 Re: Dynia, coś robicie z miękkiego wnętrza? 30.10.17, 22:38
        Ale nie z farfocli, tylko z twardego,sorry! Czytac nie umiem dzis.
    • czarniejszaalineczka Re: Dynia, coś robicie z miękkiego wnętrza? 30.10.17, 22:07
      dzisiaj robiłam kopytka z dyni smile
    • olikol Re: Dynia, coś robicie z miękkiego wnętrza? 30.10.17, 22:09
      Piekę (bez pestek, pestki można wysuszyć i zjadać później) )
      Zaś pokrojona dynia ze skórą lub bez do piekarnika, 180stopni, pół godziny - mniam. Na ciepło, na zimno,, Można też upieczoną zamrozić i później na zupy przerabiać.
      • bi_scotti Re: Dynia, coś robicie z miękkiego wnętrza? 30.10.17, 22:14
        Pumpkin pie. A reszte uzywam razem ze skorupa jako nawoz pod krzaczki - one to lubia smile Cheers.
        https://storage-cube.quebecormedia.com/v1/cl_prod/canadian_living/681e9006-271c-4fb4-bb22-e90d939c135d/Classic-Pumpkin-Pie-With-Yogurt-1317395087.jpg
      • vessss Re: Dynia, coś robicie z miękkiego wnętrza? 30.10.17, 22:14
        Pieczesz te farfocle, tak?
        • olikol Re: Dynia, coś robicie z miękkiego wnętrza? 30.10.17, 22:34
          nie nie, tą stałą częśćsmile farfocli nigdy nie spożywałam (choć niektórzy pieką dynię razem z pestkami taką krojoną z całości w ćwiartki )
          • vessss Re: Dynia, coś robicie z miękkiego wnętrza? 30.10.17, 22:53
            A już miałam nadzieję wink
            • olikol Re: Dynia, coś robicie z miękkiego wnętrza? 30.10.17, 23:03
              nie nie, te rozbełtane farfocle mnie obrzydzają smile a z pestkami mi się bawić nie chce, więc jednak bym wyrzuciła
              jeszcze krojona dynia w całości i pieczona z farfoclem by uszła, ale sam...bleee.
      • default Re: Dynia, coś robicie z miękkiego wnętrza? 30.10.17, 22:22
        Kurcze, ja chyba jakas uposledzona jestem wink bo dynia w zadnej formie nie wchodzi mi zupelnie. One sa takie piekne, tak apetycznie wygladaja, tak zachecajaco brzmia przepisy na dyniowe dania - i niestety nie jestem w stanie tego jesc, choc skusilam sie wiele razy, wszyscy piali, jakie pyszne, a mnie kazda lyzka rosla w ustach....Przykre, bo to takie efektowne jesienne warzywo sad
        • olikol Re: Dynia, coś robicie z miękkiego wnętrza? 30.10.17, 22:38
          może jakiś gatunek nietrafiony? ponoć są różne. Musiałam mieć wyjątkowo dobry okaz ostatnio w piekarniku bo bez żadnych przypraw i dosalania zjedzona cała, w kawałkach do ręki jak pizza, na kolację ciepła, na śniadanie na zimno jeszcze lepszasmile
    • vessss Re: Dynia, coś robicie z miękkiego wnętrza? 30.10.17, 22:13
      To wszystko jest z tej twardej części, przynajmniej w przepisach, które przeglądałam.
      Chodzi mi o te flaki z pestkami?
      • bi_scotti Re: Dynia, coś robicie z miękkiego wnętrza? 30.10.17, 22:15
        Wielu ludzi roast pestki. U mnie w domu nik nie lubi wiec ida razem ze skorupa na kompost/nawoz. Wedlug zapalonych ogrodnikow, to jest bardzo dobry nawoz smile Cheers.
      • baltycki Re: Dynia, coś robicie z miękkiego wnętrza? 30.10.17, 22:21
        vessss napisała:

> Chodzi mi o te flaki z pestkami?
        Wyrzucilbym za sama nazwe.
    • 1matka-polka Re: Dynia, coś robicie z miękkiego wnętrza? 30.10.17, 22:18
      Ta miekka dynia skojarzyla mi sie z filmem Noc na Ziemi Jarmusha...
      • banksia Re: Dynia, coś robicie z miękkiego wnętrza? 31.10.17, 08:56
        😂
      • bywalec.hoteli Re: Dynia, coś robicie z miękkiego wnętrza? 01.11.17, 00:53
        tak jak i mi smile
    • klamkas Re: Dynia, coś robicie z miękkiego wnętrza? 30.10.17, 22:19
      Przez wnętrze rozumiesz miąższ, czy te włókna między pestkami?

Pestki dobrze oczyść, wysusz (w piekarniku/suszarce) i zjadajcie na zdrowie. Miąższ - zużyj na zupę, puree, dodatek do sosów/zup (tzn. pokrój w kostkę świeżą i wrzuć do zamrażarki, potem dodaj). NA TERAZ - można usmażyć placki słone lub słodkie (nie wiem w jakiej postaci masz te wnętrza - możesz potrzeć, albo rozdrobnić).
      • vessss Re: Dynia, coś robicie z miękkiego wnętrza? 30.10.17, 22:26
        No właśnie te włókna.. czy w ogóle można coś zrobić
        • czarniejszaalineczka Re: Dynia, coś robicie z miękkiego wnętrza? 30.10.17, 22:28
          peruczkę big_grin
          • vessss Re: Dynia, coś robicie z miękkiego wnętrza? 30.10.17, 22:52
            'Cukierki albo peruka z flaków dyni!!'
            • czarniejszaalineczka Re: Dynia, coś robicie z miękkiego wnętrza? 30.10.17, 22:54
              albo ktoremus potworowi załóż
        • klamkas Re: Dynia, coś robicie z miękkiego wnętrza? 30.10.17, 22:47
          Oddać zaprzyjaźnionym kurom, albo na kompost wink.

Nie mam pomysłu, nie doradzę. Dynie uwielbiam, farfocli nigdy nie miałam potrzeby zagospodarować spożywczo (dla ludzi).
    • aerra Re: Dynia, coś robicie z miękkiego wnętrza? 30.10.17, 22:26
      Same pestki tak, wyczyścić, ususzyć i skubać (ale mnie osobiście szlag trafia, wolę sobie kupić uskubane). Reszta z tego miękkiego na kompost.
    • solejrolia Re: Dynia, coś robicie z miękkiego wnętrza? 30.10.17, 22:59
      Trochę daje kurom, a resztę rzucam na kompost. Teraz nie ale w styczniu lutym przychodzą syrenki wyjadają tą dynie, to przysmak dla nich. A wiosną na pryzmie kompostowej kielkują mi nowe rosliny. I tak już mam cyklicznie kolejny rok wink
      • czarniejszaalineczka Re: Dynia, coś robicie z miękkiego wnętrza? 30.10.17, 23:03
        syrenki big_grinbig_grinbig_grinbig_grin
        wyobraziłam sobie Ariel wcinająca farfocle z dyni big_grin
      • maniaczytania Re: Dynia, coś robicie z miękkiego wnętrza? 30.10.17, 23:04
        solejrolia napisała:

> Teraz nie ale w styczniu lutym przychodzą syrenki wyjadają tą dynie, to przysmak dla nich.

Właśnie oczami wyobraźni zobaczyłam te syrenki wychodzące z lodu i śniegu smile smile smile
        • konsta-is-me Re: Dynia, coś robicie z miękkiego wnętrza? 31.10.17, 21:04
          Ja zobaczylam dynie oblepione stadami srebrnych sarenek (rybie ogony), syrenki wbijaly zabki w ppmaranczowe kule i w ogole chyba czas isc spac 😁
      • gama2003 Re: Dynia, coś robicie z miękkiego wnętrza? 30.10.17, 23:52
        Syrenki mnie rozczuliły
        smile
      • solejrolia Sarenki !!! 31.10.17, 08:35
        big_grin

Musze przestać pisać na telefonie , bo zawsze wie lepiej co miałam na myśli...
        • livia.kalina Re: Sarenki !!! 31.10.17, 23:08
          "Syrenki" były bardziej intrygujące, choć sarenki tez sympatycznesmile
    • princesswhitewolf Re: Dynia, coś robicie z miękkiego wnętrza? 30.10.17, 23:00
      W USA pumpkin pie czyli tarta dyniowa dominuje w pazdzierniku. Zupa dyniowa tez jest popularna
    • jola-kotka Re: Dynia, coś robicie z miękkiego wnętrza? 30.10.17, 23:15
      Wlasnie godzine temu wyjelam flaki z 12 szt poustawialam w ogrodzie z elektrycznymi wkladami. Pestki wyjelam umylam susze na gazecie smile,reszte wywalilam tego sie chyba nic nie da zrobic ale sie nie znam tak tylko przypuszczam.
    • lusitania2 Re: Dynia, coś robicie z miękkiego wnętrza? 31.10.17, 08:13
      do wszystkiego, do czego używam pozostałej część dyni.
      Przecież ten miękki środek to w smaku taka sama dynia, jak jej twarde części.
    • mebloscianka_dziadka_franka Re: Dynia, coś robicie z miękkiego wnętrza? 31.10.17, 08:32
      Wywal i tyle. Pestki jak chcesz, to możesz sobie powydłubywać.
    • 1234wxyz Re: Dynia, coś robicie z miękkiego wnętrza? 31.10.17, 08:40
      Pestki wystaw do wysuszenia na balkon/taras. Sikorki ci je zjedzą i będzie po problemie. Sprawdzony sposób.
      • raczek47 Re: Dynia, coś robicie z miękkiego wnętrza? 31.10.17, 08:47
        Farfocle wysuszyłam na blaszce razem z pestkami.
        Zjadam,na przemian-pestka, upieczony farfocel,pestka.
        Słodkie i dyniowe.Zdrowa przekąska.
      • leokadia35 Re: Dynia, coś robicie z miękkiego wnętrza? 31.10.17, 08:48
        Pestki dyni , ale chyba tylko świeże właśnie, są bardzo dobre na robaki i pasożyty w przewodzie pokarmowym
    • maadzik3 Re: Dynia, coś robicie z miękkiego wnętrza? 31.10.17, 08:55
      zupa z dyni, pyszna
    • allut5 Re: Dynia, coś robicie z miękkiego wnętrza? 31.10.17, 14:12
      kobieta.interia.pl/uroda/news-dyniowa-pielegnacja,nId,2458987
      cóz... mogłaś to wrzucić do wanny i wziąć odżywczą kąpiel w miąższu wink
    • chocolate-cakes Re: Dynia, coś robicie z miękkiego wnętrza? 31.10.17, 15:14
      Robię zupę z dyni, pikantną, z ostrą papryką. Daję ziemniaka, marchew i dynię. A najlepiej szklę cebulę i czosnek. Na koniec przecieram blenderem. Pycha 😋
      • chocolate-cakes Re: Dynia, coś robicie z miękkiego wnętrza? 31.10.17, 15:15
        Najpierw
        • jak_matrioszka Re: Dynia, coś robicie z miękkiego wnętrza? 01.11.17, 09:03
          Na pikantno robie z imbirem, a potem lagodze mleczkiem kokosowym smile
    • blue_meerkat Re: Dynia, coś robicie z miękkiego wnętrza? 31.10.17, 21:36
      Zalezy od dyni, ja mialam taka z niewielka iloscia miekkich pestek i farfocli wszystko poszlo do curry ze szpinakiem, czerwona soczewica i mlekiem kokosowym. Pycha!
    • arim28 Re: Dynia, coś robicie z miękkiego wnętrza? 01.11.17, 08:50
      Wykorzystuje tylko pestki. Myje i susze. Te "farfocle" sa gorzkie - bardzo!!! Wiem smile bo kiedys dodalam je do dyniowej zupy. Nie dalo sie jesc.
      Tazke wyrzucic lub na kompost.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka