Dodaj do ulubionych

monitoring rodzin w polsce

31.10.17, 20:25
Ministerstwo Zdrowia chce od września 2018 r. wprowadzić w życie przepisy tworzące gigantyczny system kontroli wszystkich rodzin dzieci szkolnych w Polsce. Na mocy Ustawy o zdrowiu dzieci i młodzieży szkolnej nad prawidłowością funkcjonowania rodzin ma czuwać pielęgniarka szkolna, kontrolując m in wypełnianie zaleceń lekarza po wizytach w przychodni. System ma działać w oparciu o dane wrażliwe dotyczące zdrowia każdego dziecka, które będzie się ściągało z przychodni do szkolnego komputera. Pielęgniarka ma monitorować uczniów we współpracy z dyrektorem i nauczycielami, co znaczy, że system będzie realizować ponad pół miliona funkcjonariuszy państwa, zastrudnionych w oświacie i służbie zdrowia. Projekt ustawy nakłada obowiązek raportowania wszelkich nieprawidłowości do opieki społecznej. Przepisy zawierają wiele odwołań do ustawy o przeciwdziałaniu przemocy w rodzinie, na mocy których m in każdy nauczyciel i lekarz ma prawo założyć Niebieską kartę rodzicom, których podejrzewa np. o tak błahe zaniedbania jak nieodpowiednie do pogody ubranie dziecka (jeden z punktów Nieb Karty). Ta sama Ustawa już od 7 lat pozwala na odebranie dziecka rodzicom bez wyroku sądu. Fundacja Rzecznik Praw Rodziców co roku pomaga ok 300 rodzinom zagrożonym pochopnym odebraniem dzieci.
Jednocześnie ustawa nie poprawi w żaden sposób dostępu dzieci do świadczeń zdrowotnych.
(Ze strony rzecznika rodzicow)
Obserwuj wątek
    • ichi51e Re: monitoring rodzin w polsce 31.10.17, 20:29
      Ale jak to ma fizycznie dzialac? Na wizyte pielegniarki srodowiskowej ciagle czekam karte szczepien mam w domu lekarza poz nie posiadam... pewnie od razu kolbami zalomoca sad
      • ichi51e Re: monitoring rodzin w polsce 31.10.17, 20:30
        Tfu poloznej srodowiskowej...
    • taki-sobie-nick Re: monitoring rodzin w polsce 31.10.17, 20:31
      Ta sama Ustawa już od 7 lat pozwala na odebranie dziecka rodzicom bez wyroku sądu.

Z czego wynika, że wprowadziło ją kochane PO, a nie brzydki PiS.

Swoją drogą, jak to ma być w praktyce realizowane? Pielęgniarka wypytuje dzieci, czy rodzice im dają leki, czy jak?
      • 1st.world.problems Re: monitoring rodzin w polsce 01.11.17, 20:08
        "za naszych czasow" w szkole sprawdzali ew czystosc glowy czy stan uzębienia. pewnie o tego typu zaniedbania chodzi
    • semihora Re: monitoring rodzin w polsce 31.10.17, 21:21
      Trochę za dużo w tym histerii. I tak, na pewno będą zabierać dzieci za ubranie.

Owszem, zbyt wiele inwigilacji jest nie do zniesienia, ale straszenie tą Niebieską Kartą z powodu ubrań... Słabizna.
      • maadzik3 Re: monitoring rodzin w polsce 31.10.17, 21:52
        tylko tych nieprawomyślnych. to w gruncie rzeczy polityczny (ew. religijny) bat na rodziców
        • laruara Re: monitoring rodzin w polsce 31.10.17, 21:58
          W moim mieście podczas upałów straż miejska wlepiała mandaty rodzicom, których dzieci nie miały czapeczek...
          Odkryty plac, fontanny. Z tego co wiem, rodzicom małych dzieci...
          • ichi51e Re: monitoring rodzin w polsce 01.11.17, 08:38
            What??? A na jakiej podstawie?
          • semihora Re: monitoring rodzin w polsce 01.11.17, 08:58
            To ciekawe. Jakaś dziura do załatania czy wyrabiali punkty do premii?

No i niby jak to uzasadniali?
            • ichi51e Re: monitoring rodzin w polsce 01.11.17, 09:23
              Mnie tez kiedys zlapali tlumaczac ze wychodzenie przez “wejscie ewakuacyjne” w metrze jest karane mandatem 500 zlotowym. Skonczylo sie na pouczeniu do dzis nie wiem czego chcieli
          • chyba.ze Re: monitoring rodzin w polsce 01.11.17, 13:15
            laruara napisała:

> W moim mieście podczas upałów straż miejska wlepiała mandaty rodzicom, których
            > dzieci nie miały czapeczek...
            > Odkryty plac, fontanny. Z tego co wiem, rodzicom małych dzieci...
            >

Malutkie dziecko przebywające na odsłoniętym, słonecznym placu w czasie wysokich temperatur powinno mieć nakrycie głowy.
            Nie wiedziałaś?
        • semihora Re: monitoring rodzin w polsce 01.11.17, 08:57
          Ja wiem, że pisiaki to bez serc i bez rozumu, wiem też, że jak się uprą, to życie zatrują, ale przecież to całą machinę trzeba uruchomić, gdzieś po drodze powinien się trafić ktoś nie z PiS-u i ktoś z rozsądkiem.

Przynajmniej taką mam nadzieję.
    • spanish_fly Re: monitoring rodzin w polsce 31.10.17, 22:06
      O kurczę, właśnie dostałam polecenie od szkolnej pielęgniarki, żeby się udać z dzieckiem na bilans i dostarczyć wyniki.

Mam mieszane uczucia - z jednej strony obawiam się o prywatność, a z drugiej - może z czasem coś dobrego by się z tego urodziło, takie przekrojowe badania mogą pozwolić zaplanować jakieś akcje profilaktyczne oszczędzające zdrowie społeczeństwa i pieniądze (o ile dobrze rozumiem intencje).
    • lusitania2 Re: monitoring rodzin w polsce 31.10.17, 22:59
      a skąd oni zamierzają wziąć te pielęgniarki w każdej szkole?
      W żadnej, z kilkunastu znanych mi szkół, pielęgniarki od dawien dawna nie ma.
      • agrypina6 Re: monitoring rodzin w polsce 01.11.17, 12:20
        Sprowadza z Ukrainy przecież. I te pielęgniarki, z wdzięczności za najniższą polska płace, dzięki ktorej będą tu żyć jak królowe, będą sprawdzać polskie rodziny 😂
    • praca.zawodowa Re: monitoring rodzin w polsce 01.11.17, 12:10
      Pacjent ma prawo nie zgodzić się z diagnozą lekarską i odrzucić proponowaną terapię. A co z dziecmi ?
      • praca.zawodowa Re: monitoring rodzin w polsce 01.11.17, 12:14
        I co z tymi , którzy lecza sie poza strukturami POZ ?
    • woman_in_love kontrola kosztuje, zatem pogorszy się znów jakość 01.11.17, 13:09
      i dostępność służby zdrowia. To oczywiste, przecież już teraz brakuje pieniędzy.

Wszystko po to by... no właściwie po co? Wprawdzie widzę, że już jest lekkie podniecenie tym, że "może z czasem coś dobrego by się z tego urodziło", ale skończy się jednak tym, że znajdą się wprawdzie fundusze na urzędników, administratorów, informatyków, systemy informatyczne, a zabraknie na dofinansowanie leków, leczenie chorób przewlekłych, operacje, raka itd. itd..

Jedyne co może urodzić się dobrego to to, że ponieważ ma się kontrolować "m in wypełnianie zaleceń lekarza po wizytach w przychodni", to jest ogromna szansa że wielu rodziców przestanie tam prowadzić dzieci a skoncentrują się na medycynie naturalnej big_grin, więc kolejki się zmniejszą.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka